Biserica penticostală română: Quo vadis? (5). Cler și laici.

Iată încă un paragraf din discursul menționat în păstrăile anterioare (1) (2) (3) (4). Cum am mai arătat, vorbitorul nu s-a arătat câtuși de puțin deranjat de prevederile abuzive ale legislației, ci dimptrivă, a pledat pentru acestea și a transmis un mesaj de avertizare („cu consecințe dramatice) pentru grupările mici.

Orice asociație sau fundație care s-a înființat cu caracter social: cămine de copii etc., și are misiune filantropică și se ocupă de acte de cult încalcă legea și poate să fie dizolvată.

O asociație pentru a putea avea anumite atribuțiuni sau acte cultice va trebui să fie asociație religioasă. Înființarea asociației religioase, potrivit legi 489, însemnează minim 300 de membri și există criterii exclusiv prevăzute în lege potrivit căreia o asociație cu caracter religios se poate înființa. Ea trebuie să dovedească interesul local, trebuie să dovedească un ceva ani de funcțiune. Deci numai o asociație religioasă poate desfășura acte cu caracter cultic. Dacă o asociație s-a înființat cu scop caritabil și desfășoară activități botezuri sau mai știu eu alte lucruri încalcă legea. Dar aș vrea de asemenea să vă mai spun un lucru. Numai personalul clerical aparținând unui cult poate să fie denumit potrivit funcțiilor statutar prevăzute: pastor, prezbiter, diacon. Cei ce sunt într-o asociație religioasă vor trebui să fie președinți, vicepreședinți, secretari de biserică sau ce se dorește, pentru că numai în momentul în care aderezi la cultul penticostal și la statutul cultului penticostal poți să ai această denumire pe care și-a însușit-o cultul.

Asociațiile filantropice care fac activități religioase încalcă legea.

Din copilărie, deși era greu de procurat cărți creștine, tatăl meu a avut surse de unde le procura și le aducea acasă. Dintre acestea, au fost câteva cărți pe care le-am îndrăgit și care au contribuit la formarea unei perspective în viață. Nu voi uita vreodată când tata ne-a adus acasă „Umpleți vidul”, de Richard Wurmbrand, o carte care atrăgea consecințe grave asupra posesorilor, în cazul în care ar fi fost idenfificați. O altă carte care a stârnit un mare interes în casă și pe care ne-am înghesuit să o citim a fost „Lumini peste veacuri”, de Petru Popovici. Din „Lumini peste veacuri” am aflat despre creștinii din perioada Reformei care au dorit să se poată închina liber, fără restricțiile și monopolul impus de religia majoritară. Am citit ulterior în „Oglinda martirilor” (din care am și tradus câteva capitole) despre cum s-au desfășurat botezurile în secret, despre credincioșii laici care erau executați fiindcă au făcut acte de cult în numele unei libertăți religioase pe care religia catolică nu o putea accepta. Am aflat mai recent din cercetarea întreprinsă că la venirea comuniștilor s-au făcut sectoare, arondări, legitimații și tot felul de mijloace statutare prin care să fie creată o tagmă a slujitorilor, ruinând astfel conceptul de preoție a tuturor credincioșilor.

A venit libertatea peste noi în 1989, dar nu mai aveam conceptul adevăratei libertăți religioase. Din păcate, gândirea celor care au ieșit din Egipt nu se poate schimba prin simpla trecere a Mării Roșii. Paradoxal, dar robia dă naștere unor amintiri nostalgice, romanțate.

Ne aducem aminte de peştii pe care-i mâncam în Egipt şi care nu ne costau nimic, de castraveţi, de pepeni, de praz, de ceapă şi de usturoi. (Numeri 11:5)

Sărmanii evrei care țineau minte că peștii „nu îi costau nimic”, în afară de libertate!

Sărmanii lideri care în anii ’50 au îmbrățișat retorica comunistă, propovăduind că libertatea le-au dat-o comuniștii!

Sărmanii slujitori care nu pot vedea nici astăzi, dincolo de perdeaua de fum a unei legi de sorginte comunistă, că statul ne oferă privilegii, protecție și monopol nu din mărinimie, ci pentru că aceasta este o formă evoluată a înrobirii!

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Biserica penticostală română: Quo vadis? (5). Cler și laici.

 1. virgilc zice:

  Vasilica, te rog sa ne lamuresti: ce fel de discurs a fost acesta: instructaj la locul de munca, predica, studiu biblic, sau ce altceva?
  Ajuta-ne sa intelegem un pic contextul: care a fost tema sedintei, care au fost luarile de cuvant?

  • A fost o conferință regională a unei Comunități. Tema ședinței nu a fost legea cultelor, dar fratele respectiv s-a așezat la microfon și a explicat ce aduce nou și bun legea cultelor. Luările de cuvânt nu se auzeau bine din sală, așa că nu am menționat decât răspunsurile date. A fost un instructaj și o informare clară, pornind de la prevederile legii.

 2. Trădătorii Cultului Baptist fac plângere penală împotriva eroilor credinţei
  http://radoinicolae.blogspot.com

 3. Pingback: 13 postări în Top 100 WP (25.06.2011) « România Evanghelică

 4. Pingback: 10 postări în Top 50 WP (26.06.2011) « România Evanghelică

 5. Nathan zice:

  Couldn’t have summed it all up better. Mai ales acel „sorginte comumista” in the end… Personal cred ca mai exista doua redute comuniste care trag tara in jos si nu numai ca ii impiedica dezvoltarea dar o si servesc pe tava hienelor care o sug de resurse din toate partile – sistemul educational si cultul penticostal. Sclavii la nivel de mentalitate vor deveni sclavi si in mentalitatea religioasa si vor da nastere unor generatii dupa generatii de lenesi si parveniti. Mentalitatea comunista si credinta sau religia prost inteleasa si transmisa mai departe ne-au adus dupa 22 ani in locul in care suntem acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s