Despre workshopul de la Palatul Parlamentului

Motto:

Alexandr Herzen, scriitor rus din sec. XIX: „a ne feri să rostim măcar un cuvânt în apărarea celor oprimați este tot atât de rău ca și o crimă”.

Am promis aseară câteva cuvinte despre workshopul la care am participat după sesiunile plenare din cadrul simpozionului de la Palatul Parlamentului. Desigur că nu am lucruri senzaționale de spus dacă până și pe soția mea am reușit să o adorm… 🙂

Perspectiva pe care am căutat să o aduc în discuție a vizat contribuția pe care Biserica din România ar putea să o aducă în dezbaterea europeană asupra libertății religioase. Suntem una dintre țările care a cunoscut o persecuție dură. Suntem țara care l-a dat lumii pe R. Wurmbrand. Suntem țara care a beneficiat enorm de pe urma campaniilor duse în Congresul SUA, în cancelariile europene, în trusturile de presă etc. pentru susținerea celor prigoniți. De ex, ambasadorul SUA în România în 1985 a demascat abuzurile lui Ceaușescu și arderea bibliilor. Giuseppe Laizo (Vocea Martirilor, Italia) mi-a spus că primul ministru italian a condiționat venirea sa în România de eliberarea lui Constantin Caraman. Lista exemplelor este nesfârșită.

Și totuși, paradoxal, suntem țara în care se vorbește extrem de puțin despre cei care sunt persecutați astăzi. Suntem țara în care nu se mai vorbește nici despre românii care au suferit și mai sunt încă printre noi. Suntem țara în care știrile despre cei persecutați ajung rar în presă, și atunci nu se pomenește mobilul crimei – credința în Dumnezeu – , ci doar faptul că a fost detonată o bombă într-o biserică din Cairo sau că a fost ucis un ministru pakistanez creștin.

Vom arăta că știm să prețuim libertatea religioasă nu pretinzând tot mai multe drepturi față de noi, din porniri egoiste, ci atunci când și noi, românii, vom deveni o voce în sprijinul celor persecutați.

Sprijinul moral și material primit de biserica din România în anii terorii comuniste ne obligă la acțiune.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Despre workshopul de la Palatul Parlamentului

 1. DanutM zice:

  Vasilica, cred ca ai pus punctul pe i cu ultima faza.
  Atunci cind am fost noi persecutati, ne-a placut sa primim atentie si ajutor de la altii. Acum cind altii au nevoie de suport, nu ne inghesuim deloc. Ar trebui sa ne fie rusine de comoditatea si nepasarea noastra.

  • Dănuț, dacă nu ne pasă de istoria noastră, măcar de ne-ar fi păsat de Biblie: „Aduceţi-vă aminte de cei ce sunt în lanţuri, ca şi cum aţi fi şi voi legaţi cu ei; de cei chinuiţi, ca unii care şi voi sunteţi în trup.” (Evrei 13:3)
   Nu am auzit niciodată o predică în bisericile noastre din acest verset. Interesant este că versetul era menționat în adunările din anii ’50, chiar dacă asta implica represalii asupra celor care îl menționau.

 2. Alin Cristea zice:

  Vasilică, am ridicat amîndouă mîinile în sus în semn de total acord cu ceea ce ai scris în acest articol.

  Ar merita dezvoltat și transformat dintr-un articol de blog într-un articol de revistă.

 3. Pingback: Declarația anului 2011 – Nominalizări (20) « România Evanghelică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s