Ce este, de fapt, Peniel România? Bilanț de Oli Oniga

Dacă de câteva zile am tot ținut-o în guest post, aceasta se datorează faptului că am fost foarte ocupați cu proiecte locale (nu e vorba de Marea Neagră 🙂 ). Însă consider că este foarte necesar să auzim ambele părți înainte de a lua o decizie (Alo! Se aude și la CB sau CEx al Cultului?) Din păcate, discuțiile și deciziile luate în lipsa părții acuzate sunt un modus operandis în ultima vrme și nu accidente. În fine, despre asta vom mai discuta…

Oli Oniga, liderul Peniel, mi-a trimis un document amplu despre organizația Peniel. Citindu-l veți putea înțelege amploarea acestei lucrări și necesitatea ei.

De ce Peniel?

Numele “Peniel”, inspirat din Geneza, capitolul 32, credem ca ne reprezinta cel mai bine. Asemenea lui Iacov, fugarul, inselatorul, avand o credinta “de ocazie” in Dumnezeu, multi tineri ajung in situatia critica de a sta singuri in fatza lui Dumnezeu, confruntati cu nevoia de a-si pune viata spirituala in randuiala.

Cand Iacov L-a vazut pe Dumnezeu, a devenit un om nou. „Peniel” inseamna „fatza lui Dumnezeu„, de aceea noi am dorit ca fiecare eveniment “Peniel” sa fie un loc in care Dumnezeu sa-Si arate fata, astfel incat fiecare participant sa aiba ocazia de a se intalni personal cu El.

De ce existam?

Fundatia “Peniel” exista pentru a duce noii generatii Evanghelia lui Iisus Hristos folosind toate mijloacele adecvate, avand ca finalitate implinirea “Marii Porunci” (Mat. 22:37-40) si a “Marii Insarcinari” (Mat. 28:19-20). Dorinta noastra pentru participanti este ca Domnul sa ii transforme din:
     – oameni pierduti in oameni salvati si integrati intr-o biserica locala;
     – credinciosi pasivi in crestini activi in biserica locala;
     – crestini reci in crestini care sa aiba o partasie veritabila cu Domnul si cu alti frati in Hristos.

Despre Peniel

Incepand cu anul 1995 am organizat:
a. 27 tabere de tineret: Colibita (BN), Tg. Lapus (MM), Tarnita (CJ), Budureasa (BH), Cormaia (BN), Frasinet (CJ), Lepsa (VN), Cheia (PH), Rucar (AG), Suciu de Jos (MM), Baru-Mare (HD); Valea Uzului (BC), Suncuius (BH), Zarnesti (BV), Borod (BH).
b. 15 conferinte nationale: Satu-Mare, Bistrita, Cluj-Napoca, Tg. Mures, Oradea, Timisoara, Bucuresti, Sibiu, Cluj-Napoca, Brasov, Arad, Bucuresti, Baia-Mare, Tg. Mures, Oradea
c. 9 conferinte regionale: Bucuresti, Craiova, Onesti, Galati, Tg. Mures; Turda, Satu-Mare, Bucuresti, Petrosani.
d. 15 conferinte de strategie si echipare pentru liderii Peniel;
e. 6 conferinte cu familiile tinere (Zarnesti, Valea Mare, Valea Draganului, 1 Mai)
3 conferinte de apologetica Peniel International Ministry (din 2009).
f. tabere in SUA
g. conferinta in Spania
h. conferinte in Austria
i. conferinta regionala la Bacau
j. Conferinta Linz, Austria 28-29 Oct
k. Inregistrari cu Alfa Omega TV/ emisiunea “Peniel”,
– ucenic@iisus.cum – cum sa fii ucenicul lui Hristos

De asemenea,
h. am tradus manualele si am promovat sistemul ICI/Global University de ucenicie;
e. am incurajat misiunea internă si externa (o parte din liderii Peniel conduc echipe de misiune pe termen scurt in Ucraina si Rep. Moldova + fam. Gavrus si D. M. in Asia).

Am creat o pagina de internet (www.peniel.ro) si am inregistrat doua albume live + o serie de DVD-uri cu toate conferintele Peniel incepand cu anul 2002 (coproducator Alfa Omega TV).

Ce s-a realizat pana in prezent:

Prin toate activitatile noastre, Evanghelia lui Cristos a fost auzita de peste 28.000 de tineri care au participat cel putin o data la Peniel. Multi altii au auzit evanghelia prin mass-media. Dintre acestia un mare numar L-au primit pe Isus ca Mantuitor personal, au fost vindecati spiritual si fizic sau au fost botezati cu Duhul Sfant. O buna parte dintre participantii nostri sunt implicati in lucrarea crestina.

Am construit relatii bune cu multe biserici evanghelice din tara si strainatate. In februarie 2007, Fundatia Peniel a semnat un acord de colaborare cu Cultul Crestin Penticostal din Romania iar in noiembrie 2009 a semnat un acord similar cu AGWM. Suntem deschisi sa semnam acorduri de colaborare cu orice organizatie evanghelica cu scopuri si doctrine evanghelice similare.

Activitatile noastre au fost publicate in presa (ziare locale din Oradea, Timisoara, Arad) si difuzate la radio (RVE Bucuresti, RVE Oradea, RVE Timisoara, RVE Sibiu, RVE Cluj, CNM Arad, Micul Samaritean, Cezareea, Radio CBEE) si TV (CBN/SUA, TBN Europe, TL7ABC, B1, Alfa Omega TV, Credo TV, alte posturi TV locale: Timisoara, Cluj, Valcea, Neamt, Bistrita, etc.).

Ce intentionam sa facem:

Anul acesta:
a. vizite la diferite biserici si intalniri de tineret pentru intarirea legaturii, incurajarea si dezvoltarea lucrarii lor; cateva localitati in care am ajutat lucrarea: Galati, Bucuresti, Oradea, Brasov, Craiova, Turda, Campia Turzii, Petrila, Tg. Mures, Hateg, Teius, Petrosani etc.
b. sa facilitam in continuare programul ICI de ucenicie pt. participantii nostri si alti doritori;
c. o conferinta nationala la Oradea (15-16 aprilie)

d. conferinte de instruire pt. lideri de tineret (mai si nov.);
e. o tabara de vara in RO (13-20 august – BV);
f. doua tabere in SUA;
g. o conferinta cu familiile tinere (sept.);
h conferinta in Spania (9-11 oct.);
i. o conferinta regionala la Pitesti (29-39 oct.)
j. conferinta in Italia (nov.)
k. inregistrarea unor noi casete video (Alfa Omega TV/ emisiunea “Peniel”),
l. sa incurajam si sa sustinem misiunea externa.

In viitor:

 • sa continuam organizarea taberelor si conferintelor;
 • sa continuam implementarea sistemului ICI intre tinerii doritori de studiu;
 • sa continuam organizarea conferintelor pentru familiile tinere;
 • sa colaboram cu diferite biserici in vederea dezvoltarii lucrarii de tineret din cadrul acestora;
 • sa slujim tinerii romani si in parteneriat cu alte lucrari similare de tineret;
 • sa achizitionam un teren ca baza a activitatilor Peniel.

Teme abordate

De-a lungul anilor, in functie de nevoile specifice ale participantilor, luand in calcul si particularitatile locului de desfasurare al actiunilor “Peniel”, am abordat diferite teme precum: 

  –  Rolul Duhului Sfant in viata credinciosului 
  –  Cum isi va tine tanarul curata cararea?

  –  Organism viu sau cadavru? – o referire la rolul si activitatea Bisericii
  –  Romani in misiune, 
  –  Va veni Iisus in 2000? – cum sa traim in asteptarea Lui 
  –  Incotro? – motivare spre apropiere de Domnul
  –  ucenic@iisus.cum – cum sa fii ucenicul lui Cristos 
  –  HOPe! – speranta pentru  cei fara de speranta etc 
  –  Maraton – forumul moralitatii (2 Timotei 2:22)
  –  PAROLA – identitatea in Hristos 
  –  Mai SUS – Poti si trebuie sa urci mai sus!!! 
  –  Mai departe – Trebuie sa mergi mai departe. 
  –  re(MARCA) – Ce MARCA porti tu? 
  –  E vremea ta! – E timpul ca tu sa actionezi! 
  –  Crestin inVIZIBIL – Esti un crestin vizibil sau invizibil? Etc.

Predicatori la Peniel

Dintre predicatorii la evenimentele “Peniel” amintim:

Opris Victor, Aron Andone, George Gavrus, Ioan Bochian, Mihai Dumitrascu, Lucian Oniga, Nicolae Manzat, Stefan Buhai, Gheorghe Mois, Ioan Filip, Iuliu Centea, Florian Ghiurau, Vladimir Pustan, Ioan Szasz, Mircea Detesan, Gheorghe Ritisan, Chiva Danciu, Cristian Soimaru, Grady Smalling, Rick Cunningham, Tim Ravan, Terry Hoggart, David Leatherberry, Greg Hubbard, Paul Dan, Jean Chiforean, Steve si si Joy McKenney, Don Payne, Raegan Glugosh, Rozi Mogosan, Costel Sofronie, Gavi Moldovan, Claudiu Lepadat, Iosif si Ema Belea, Sandu Negruser, Beniamin Poplaceanu, Gigi si Adriana Cosman, Adi Mocan, Gabi Zagrean, Iosif Ton, Ghita Mois, George Verwer, Colin Dye, Vasilica Croitor, Laurentiu Balcan, Florin Ianovici, Razvan Mihailescu, Sami Tutac, Ionel Tutac, Lazar Gog, Cristi Barbosu, Daniel Chereji, Tony Antony, Mircea Demean, Emil Mestereaga, Petru Lascau, Luigi Mitoi, Gabi Zegrean, Nelu Brie etc.

Ce avem la dispozitie:

Un cort de evanghelizare, o scena mobila, un generator, 10 toalete ecologice, un sistem de sunet, un computer, un video-proiector, peste 50 de casete video crestine si echipament de baza pentru activitati sportive.

Prin tot ceea ce facem dorim sa-L glorificam numai pe Dumnezeu. Amin

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

74 de răspunsuri la Ce este, de fapt, Peniel România? Bilanț de Oli Oniga

 1. cris zice:

  Vreti sa spuneti ca ati devenit oameni noi,schimbati?In bine oricum nu sunteti schimbati.Da schimbati in rau,aducand lumea la intalnirile voastre.Tanarii isi vor tinea curata cararea daca se indreapta dupa cuvantul Domnului nu dupa muzica rock,pantonime,dans etc. ceea ce se intampla la Penielul de azi.Iacov nu a dansat in fata lui Dumnezeu,ci a luptat si lupta se da pe genunchi nu dansand si facand alte lucruri .Nu va inselati caci Dumnezeu nu se lasa dezamagit.

  • mit4jc zice:

   Iti pot da o multime de exemple de tineri din biserica mea pentru care pot spune ca Peniel a insemnat inpulsul de care aveau nevoie ca sa mearga mai departe. Este usor sa critici si sa dai cu pietre atunci cand vezi o greseala, chiar daca si-au vazut-o si asumat-o.
   Din commentul tau imi dau seama ca nu ai fost la conferinta. Daca ai fi fost acolo n-ai fi vazut tineri dansand si sarind ci ascultand Cuvantul, cantand si pe multi din ei luand decizii noi.

   • cris zice:

    E foarte rau ca Peniel si nu Duhul Sfant a lui Dumnezeu.

    • marian zice:

     Poate te-ar ajuta sa intelegi faptul ca la Peniel se creeaza un cadru in care Duhul Sfant al lui Dumnezeu lucreaza la inima tinerilor. Cred ca ai inteles si tu ce a vrut mit4jc sa spuna.

    • mit4jc zice:

     Rectificare: …Dumnezeu a folosit Penielul pentru a le oferi impulsul..

    • cris zice:

     E rau daca se creaza doar un cadru, pentruca cand te cerceteaza Duhul Sfant nu dansezi,ci plangi,te rogi etc. De unde stii ca nu-i un foc strain ,o imitatie? Ca Satan se pricepe de minune la asa ceva sa amageasca chiar si pe cei alesi.

    • Radu M. zice:

     Tu cunosti asa de bine cand lucreaza Duhul si cand omul. Eu stiam ca „Duhul cerceteaza lucrurilea ascunse ale inimii”.

  • chiva zice:

   Ba Dumnezeu se mai lasa dezamagit, ca se pune la mintea unora. De inselat, adevarat, nu se lasa inselat. De schimbat in bine sau rau, lasa-L pe Dumnezeu sa vada. E mult prea solicitant pentru un om…

  • Lavinia zice:

   Cristi, regele David a dansat. Si de cand ne asezam noi oamenii pe scaun de judecatori? Oare la asta ne-a chemat Dumnezeu? Ce ar fi facut Isus in locul nostru? Eu nu cred ca ar fi aruncat cu piatra. Gandeste-te bine inainte sa te pronunti.

   • cris zice:

    Dar dupa aceea cand s-a pocait David n-a mai dansat ,ci a zis:
    Ai mila de mie ,Dumnezeule…
    Spala-ma cu desavarsire si voi fi curat, curateste-ma de pacatul meu!
    Zideste in mine o inima curata Dumnezeule, pune in mine un duh nou si statornic!
    Nu ma lepada de la Fata Ta ,Si nu luaa de la mine Duhul Tau cel Sfant!
    Jertfele placute lui Dumnezeu sunt un duh zdrobit: Dumnezeule, Tu nu dispretuiesti o inima zdrobita si mahnita.
    Eu la cei care merg Peniel am vazut latura asta a lui David a dansului,dar cealalta a zdrobirii Eului nu am vazut,pentruca e mai usor sa dansam decat sa ne smerim.

    • Radu M. zice:

     Cris, modul cum intelegi Biblia este o evanghelie falsa. Nu rupe BIblia in doua.
     Vrei sa spui ca dansul lui David a fost inainte de ”a se pocai”. Adica pana la caderea in pacat David nu era pocait????? Faptul ca era cu inima curata nu conteaza pentru tine, faptul ca il slujea pe DOmnul si era uns de Dl nu iti spune nimic? Atunci a dansat David, nu dupa ce a dormit cu Batsheba.
     Daca episodul acela nu este bun, atunci scoate psalmii de bucurie, scoate de fapt toti psalmii lui David de dinainte de contervire. E mai usor asa, fiindca vad ca nu te intereseaza toata BIblia.

    • Pentru Cris

     „….cealalta latura a zdrobirii eului, nu am vazut.”
     Tu nu, dar eu am vazut-o la Tg.Mures in primavara anului trecut.Zeci de tineri cu ochii si fatza inlacrimata au venit in fata pentru rugaciune marturisindu-si pacatele ( eu personal
     m-am rugat pentru cativa din ei)
     ,Cris, cerceteaza bine Biblia si o sa te convingi ca atunci cand David a dansat ( jucat) si-a manifestat bucuria, datorita aducerii inapoi a Chivotului Sfant.Ai vazut pe cineva cum se manifesta atunci cand cistiga 1 milion de $ ? Si asta e nimic fata de bucuria supranaturala care vine dela Duhul Sfant ! (prin ceea ce am spus, sa nu crezi ca agreez „dansul dela Oradea”, a fost o greseala,care speram sa nu se mai repete)

     Sa ai o zi buna. Rev. S.M.

    • David Damian zice:

     Frate Matasaru:

     Citesc postarile dumneavoastra pe mai multe bloguri si nu pot sa nu remarc faptul ca in comentariile dumneavoastra nu se regasesc curente de interes. Fara a dezamagi RM, cred ca dumneavoastra reprezentati tot ce a fost frumos odata in bisericile noastre Penticostale. Eu va consider , din cit am reusit sa citesc , una din persoanele cele mai potrivite sa scrie critic sau laudativ la adresa trecutului nostru, a evolutiei cultului in vremea comunistilor. Eu cred ca colaborationisti eu reprezentat exceptia si nu regula intre pastori vremurilor respective. Desigur ei au fost destui , dar nu mai multi decit Pastori compromisi de curentele de interese din zilele noastre. Stiu ca nu raspund la vreun topic aici , dar vroiam sa va complimentez ca ati reusit sa fiti asa cum imi amintesc eu parinti spirituali : Persoane care si-au dedicat viata Domnului fara calcule secundare , fara a face sondaje de opinie. Fr Vasilica Croitor a scris o carte dupa cercetari amanuntite, nu am nici un dubiu. Dar dumneavoastra ati trait vremurile si nu doar ca stiti cum au stat lucrurile , dar ati si simtit!!. Ori asta face toata diferenta!!

 2. Au fost si alti predicatori pe care nu I-ai mentionat?

  • Pentru David Damian

   Multumesc pentru TOT ce ai spus. Asa e omul…..oricat de spirituali s-au „smeriti” ne-am crede, tot ne place mai bine, sa ne laude cineva……I-mi pare bine ca pastrezi inca admiratie si respect pentru acei oameni minunati, care au slujit in acele vremuri grele. Da, au fost incercari la care nu stiu cati din liderii de azi ar putea fi „ne-compromisi”, dar a fost minunat, adevaratii credinciosi „umblau cu Dumnezeu”, traiau prin credinta …(nu neg faptul ca au fost si unii care au cazut in „plasa” dusmanului, dar dupa cum ai spus si tu, ei nu au fost majoritatea si nici nu au fost adevaratii reprezentanti ai Imparatiei lui Dumnezeu)

   Frumoasele tale cuvinte, m-au gasit intr-un timp cand gindeam daca sa mai scriu sau nu,
   despre ceea ce stiu si cred despre prezent, si mai ales despre trecut….

   Pot sa-ti mai spun ceva ?
   Noi aici la New York, am inceput o lucrare noua intr-o alta zona a orasului, unde
   locuiesc si romani. Sunt sigur ca ne-ar fi de un real folos rugaciunile familiilor voastre, cat si a altora, in lupta dusa importriva acestui „Ierihon” modern.

   Dumnezeu sa va aiba in paza Lui !

 3. o zice:

  ma bucur ca sunt oameni a lui Dumnezeu care au viziune pentru organizarea de tabere de tineri. pentru multi tineri din romania taberele erau cel mai dedorit moment din an.zic ” erau ” pentru ca in ultimul timp se vede o scadere a interesului pentru tabere chiar din partea tinerilor. care sa fie cauzele?

  • chiva zice:

   generatii mai mici ca numar de tineri, deschiderea granitei, posibilitati de vacante sau concedii mult mai diverse, evenimente organizate pe plan local si nu ultimul rand o letargie spirituala specifica sfarsitului vremurilor.

 4. Pingback: Predicatori la evenimentele Peniel « România Evanghelică

 5. Pingback: 13 postări în Top 100 WP (6 iulie 2011) « România Evanghelică

 6. Catau Adrian zice:

  Fundatia “Peniel” exista ca sa ca sa duca noii generatii Evanghelia lui Iisus Hristos folosind toate mijloacele adecvate, avand ca finalitate implinirea “Marii Porunci” (Mat. 22:37-40) si a “Marii Insarcinari”
  1) folosind toate mijloacele adecavate.
  Ma gandesc la toti tinerii care merg la zeci de conferinte, ce obicei este si asta, vine Michael Smith, toti buluc la concert, Gaither toti la concert, face peniel conferinta/tabara hai acolo. Cand te gandesti la Iacov, Dumnezeu i s-a aratat cand era singur, cand nimeni nu l-a mai deranjat, nici robi nici roabe, nici copii, nici sotiile, nici afacerile lui, „Iacov însă a rămas singur. Atunci un om s-a luptat cu el până în revărsatul zorilor. Unde era mijloacele generatiei lui ca Dumnezeu sa i se descopere?
  Ati spus multe despre Peniel, va rog sa definiti mijloacele adecvate, chiar vreau sa le aud, de fapt mijloacele adecvate care le stim sunt, dans, muzica rock sau puternic ritmata, repetitiva asurzitore, pantonime, biliard, alte distractii ieftine. Pai astea sunt si la taberele laice,nimic deosebit, da este deosebit de mediul nostru obisnuit de viata, si asta este cheia atractiei, apoi o creare artificiala de emotii, omul se aprinde ca un material usor inflamabil (noi penticostalii sunt chiar predispusi la asta), dar se stinge la fel de repede, de aceea trebuie reinflamat cu asemenea mijloace, Domnul Isus spunea simplu conditiile celor ce doreau sa devina ucenici, le stim prea bine.

  2) Marea trimitere nu implica „mijloace” de genul asta, cu cat americanii au facut mai stufoasa, mai diluata, evanghelia predicata cu mijloace moderne si secularizate ii dispare radicalitatea si diferenta schimbarii vizibile in viata omului. Mesajul ei devine din ce in ce mai palid pana omul nu mai deosebeste dreapta de stanga, ce sa mai vorbim de lepadare de sine, de cruce si urmarea Domnului Isus. Oamenii si conferintele devin un fel de guru al unei religii noi ” cu poleire de crestinism.
  Sunt asa de convins ca nici conferintele cu toate mijloacele adecvate(in intelesul meu: sincretism, modernism), nici cruciadele de evanghelizare pe stadioane, nici guru de predicatori, nici zecile de carti tiparite bestseller, nici mega bisericile, nici super concertele noastre relevante nu mai schimba mersul galopat la vale a crestinatatii, ci numai o trezire autentica, nu mimata, in care pocainta sa atinga toate nivelele crestinatatii. Ceva timp in urma am tradus un articol despre o trezire din Scotia, New Hebrides, a inceput de la doua batrane, una aproape oarba si cealalta bolnva de artitra severa. Era contexul asemanator cu a nostru, tinerii nu mai veneau la adunari, dansul era la moda, betia la fel. Romania e mult a jos decat erau ei atunci, astazi, avem droguri, pornografie, toata muzica diavoloeasca, divorturi, homosexualitate, avorturi,etc.

  http://catauadrian.blogspot.com/2011/02/trezirea-din-new-hebrides-scotia-1949.html

  Ah daca chiar am dori trezirea, liberali (sau cum s-or numi ei), conservatori in doctrina, conservatori in doctrina si practica, daca noi am plange pentru trezire, ne-am ruga din nou pentru ea, daca cu adevarat am dori ca Domnul sa coboare in mijlocul nostru, daca am lasa toate pretentiile noastre efemere si ne-am schimba pentru totdeauna.
  E usor sa aduni oameni la conferinte asa cum a facut-o Ieroboam, dar e asa de greu sa aduni oameni la rugaciune si o la confruntare cu Dumnezeu, probabil ne trebuie o viata de rugaciune si ascultare ca oamenilor lui Dumnezeu, Samuel, Ilie, Daniel, Neemia, etc., ne trebuie durerea lor, impovararea lor, atunci tratamentul tinerilor de la conferinte ar fi diferit.

  Mesajul Domnul Isus a fost, El in centru, apoi cruce, suferinta, prigoniri la fel a fost si a apostolilor, cat a mai ramas din Evanghelia Sa? Oare care mai este crucea noastra astazi? A mea? A ta? Eu incerc sa aflu raspunsul, tu?

  • endlesshope zice:

   Domnul sa te intareasca!
   Asa e! Foarte bine punctat! Mergem in galop la vale, cu toate trezirile artificiale, conferintele, concertele.. Si o facem organizat!
   Nu este vointa de trezire.. sau mai bine zis, majoritatea au o alta intelegere a trezirii: o iesire din monotonie spre ceva mai „dinamic”, nu o intoarcere la Dumnezeu cu o pocainta radicala.
   Domnul sa te binecuvinteze pentru aceste ganduri!

  • mit4jc zice:

   Cred ca daca ai participa la un eveniment Peniel ti-ai schimba parerea. La conferinte si in tabare este in permamnenta o echipa de tineri care sustine pe parcursul sesiunilor prin rugaciune timpul de inchinare si mesaj. Inaintea fiecarui eveniment Peniel este o intreaga echipa de oameni care intra in post si rugaciune pentru ca Domnul sa lucreze.

   Multe din ce ai spus tu nu se regasesc la Peniel iar la altele exagerezi. Penielul nu inseamna acel videoclip pe care l-ai vazut pe youtube, ci este cu totul altceva. Intr-adevar au gresit, dar ma bucur ca au avut curajul sa-si asume vina imediat ce si-au dat seama de acest lucru, in seara cu pricina si a doua zi prin acel comunicat si si-au cerut iertare.

   Totusi vazand reactia tinerilor la conferinta imi dau seama cu atat mai mult de o problema de educatie si trairism al tinerilor din bisericile noastre. Daca este un loc de unde ar trebui puse intrebari cred ca acel loc sunt bisericile noastre. In ceea ce priveste Penielul sinceritatea comunicatului si demonstratia faptului ca au invatat din greseli se vor vedea la urmatoarele eveniment.

   • Catau Adrian zice:

    Pai ce sa zic, dute in continuare la conferinte, asculta muzica lor, fii incontinuare fascint(a) de tratamentul conferintei(lor), dar nu uita mesajul Domnului Isus e simplu si radical si se afla in Scriptura, El iti poate vorbi in mod personal fara acareturile asurzitoare ale unei generatii inebunite de muzica si jocuri.

    Astăzi și noi avem înălțimi ca poporul Israel de altădată, acestea sunt super corurile noastre, formații de laudă și închinare, cu alte cuvinte “echipe de entertainment” și cine să mai zică ceva că doar fac lucrarea lui Dumnezeu, repetăm istoria evreilor dar într-un alt mod. Când nu mai este prezența Domnului o înlocuim cu ceva distractiv, doar sunt multe posibilități.

    Șansele de a fi schimbați de muzică sunt minime, dacă muzica ar schimba oamenii, iar vindeca ar fi cea mai facilă metodă la îndemâna oricui, ținând cont de cantitatea de muzică și de dinamica acestei industrii a distracției, muzica nu are impact de durată asupra caracterului, poate are dar negativ, distractiv, efemer, să mai umple un pic vidul lăuntric, dar nu ține decât lungimea melodiei, are efect narcotic.

    Este vremea să dărâmăm orice mit al înălțimilor spirituale ritualiste în care ne-am pus încrederea, avem nevoie să mergem singuri la Doctor cu durerea noastră în suflet, cu toată amărăciunea din inimă, cu toate bolile noastre cronice, plângând, smeriți, epuizați în căutările noastre, fără țambalele asurzitoare ale unei generații înnebunite de muzică și jocuri, de circul ieftin mixat în mințile unor oameni firești, căci circul se termină și mergem tot bolnavi acasă.

    Noi toți recunoaștem că nu-i bine cu noi, dar nu vrem să plătim prețul conformării în a purta jugul lui Hristos. Pentru noi simplitatea Evangheliei este irelevantă azi, în schimb suntem gata să finanțăm mega proiecte pentru a fi relevanți pentru o zi în orașul nostru. Noi trebuie să fim gata să plătim prețul în fiecare zi, prin viața noastră și în special în familiile noastre și în comunitățile noastre.

    Doamne da-mi o viziune si conceptie reversa fata de lumea aceasta!

    • Muzica a avut un loc aparte în planul lui Dumnezeu. Știu că îți este greu să accepți, dar muzica pe care o promova psalmistul era una zgomotoasă, cu instrumente multe și variate, cu participare largă a închinătorilor. Din acest motiv, jumătate din ceea ce ai scris mai sus își pierde aplicabilitatea, chiar dacă încerci să îmbraci într-o formă de evlavie, asemenea lui Iuda care se uită la închinarea femeii și spune că se face risipă cu parfumul extravagant pe care l-a turnat pe picioarele Mântuitorului.
     Chemarea la ucenicie și relație personală cu Hristos este bună. Însă muzica și ucenicia nu se exclud, de aceea și cealaltă jumătate a mesajului tău e construită pe un teren mișcător. Mesajul cântărilor, chiar și când este adresat direct lui Dumnezeu, are un efect asupra participanților la închinare.

   • Vali Horlescu zice:

    Asa cred si eu, problemele serioase sunt in majoritatea bisericilor, si ele nu sunt accidentale ca la Peniel ci constante. Cei mai multi pastorii au devenit functionari, fara viziune si traiesc din amintiri. Principalele preocupari sunt sa-si asigure confortul material si sa-si pasteze pozitiile sau sa avanseze.
    Intalnim destul de multi credinciosi care clameaza pocainta dar nu vezi la ei prea multa semeranie, lepadare de sine si sa le pese de oameni.
    Programele din biserici au devenit niste ritualuri, chiar daca sunt diferite de cele din bisericile traditionale au acceasi lipsa de consacrare interioara.
    De multe ori am vazut in biserici vorbitori de la amvon care spun lucruri atat de hilare incat concureaza cu perlele de la bacalureat.
    Dar oamenii din aceste biserici in loc sa se cerceteze si sa vada cum sunt, considera ca si-au rezolvat toate problemele si ca nu le-a mai ramas decat sa apere tinerii de pericolul Peniel.

  • chiva zice:

   Inca incerci sa afli raspunsul? Ha! Altii l-au aflat de mult. Succes.

  • dumitru zice:

   ….nu-i adevarat prietene, nu-i usor sa aduni oameni! Nici pt. conferinte, nici pt. rugaciune E usor…asta o crezi d.-ta! E usor sa-ti dai cu parerea pe un blog, asta e usor. Vino si arata-ne ce ai facut tu, da apoi lectii dupa aceea! Ai venit vreodata înaintea unei conferinte sau tabere sau ce-ar mai fi sa-i spui lui Oli :frate, ma rog pt. tine si lucrarea aceasta ca Domnul sa va dea biruinta? Habar nu ai ce.nseamna o asemenea organizare. Stiu de unde a pornit Oli lucrarea aceasta. Nu toate le face bine. Dar macar face ceva! Dumneata nu faci nimic, ca sa nu gresesti. Asta e usor…

   • cris zice:

    Vreau sa iti spun ca e mai usor sa aduni oameni pentru conferinte si concerte decat pentru rugaciune.Le-as sugera la toti cei care merg la Peniel sa mearga de la om la om si faca evanghelizare , pentruca in evanghelizarea de la om la om nu mai poti sa dansezi ,acolo trebuie sa cunosti Cuvantul lui Dumnezeu,sa ai o viata traita cu Dumnezeu in rugaciune.

  • dumitru zice:

   prietene, e usor sa însiri fraze pioase si exaltate si deziderate despre cum ar trebui ca lucrurile sa se întâmple, de pe un blog, asta e usor . Sa aduni oamenii, asta NU nu e usor. Nici pentru conferinte si nici pt. rugaciune.
   Oli nu face altceva decât sa-si exercite chemarea. Asa cum stie si poate. Chemarea d.-tale care este, ca trebuie sa ai una ?- critica pe blog nu-i o chemare, sunt sigur. Hai sa te vedem în actiune.!

 7. Domnul sä aibä milä de noi!
  La ce ar folosi toate programele dacä Domnul o sä-ti spunä :,,nu te cunosc”
  Un singur lucru trebuie sä facem.Si anume sä ne pocäim.Nimic nu poate justifica lipsa de evlavie,trezirea simturilor,pärtäsia cu lumea etc.doveditä de aceastä organizatie care färä doar si poate numeste binele räu si räul bine.Mä uimeste cum un om vrea sä räscumpere memoria celor care au cedat in mijlocul prigoanei si acelasi om,in mijlocul bunästärii si a päcii, sprijinä lucrärile de discreditare a aceluiasi cult fäcänd implicit prin aceasta ca,calea adevärului sä fie vorbitä de räu.Deci mai intäi a venit discreditarea celor,vechi” vinovati si färä nici un credit si acum vine timpul de trezire prin cei ,,noi” si moderni.A cui lucrare este aceasta?Ceea ce vedem noi si toatä lumea este asa de clar.Pentru tine nu frate Vasilicä ? Ce se vede? Cä multi sänt printre noi stau la aceeasi masä cu noi intind mäna in blid cu noi,dar nu sint dintre ai nostrii.Eu chiar nu te mai inteleg. Ti-e totuna ce faci numai sä iesi in fatä?La ce i-ti va folosi? Nu in fata oamenilor,ci in fata lui Dumnezeu vom da socotealä cu totii.

  • mit4jc zice:

   Postul este din partea unui om care a fost la conferintele si in taberele Peniel si nu judeca o lucrare pe baza unui filmulet.

   • Catmiel zice:

    Filmuletul e mai lung decat doar dansu vezi si partea cu muzica rock care e executata de a nostri nu de „pagani”, la care mare parte din tineri din Peniel topaie si sar ca in fata lui Moloh sau a vitelului de aur din pustie, si cum scriam si cu alta ocazie , Fr. Sucala avea dreptate mare cand zicea ca muzica a fost lasata sa miste /mute duhurile intodeauna – ori le scote ,ori le baga in cel ce o asculta ,depinde doar de ce fel de muzica e folosita.Cat despre tine Fr. Vasilica , am fost convins ca ai inceput o lucrare de curatare a ceea ce a fost obstacol in calea biserici in perioada comunista si cauti sa curatesti casa , dar vazand ca defapt nu te intereseaza curatenia casei, acceptand mizeri muzicale si nu numai in casa Domnului, ma indoiesc de adevarata ta intentie de a „rascumpara” ce e pretios, te rog citeste poezia ” o om ce mari raspunderi ai” si pe urma vezi pe cine sustii .

    • dumitru zice:

     dragul meu, de ce nu spui ca topaie ca si David în fata chivotului, ar fi tot atât de sugestiv, dar mult mai cinstit!!!- ca ìn fata lui Moloh se aduceau jertfe umane, daca vrei sa stii.. Eu, dupa câte am auzit, Oli nu si-a adus vreun copil sa-l arda pe-acolo…nu stiu, poate tu ai alte informatii. Dar observatia ta miroase greu a necinste si resentiment. ìn numele unei pretinse sfintenii

    • Catmiel zice:

     Corectie :
     Fraza
     „la care mare parte din tineri din Peniel topaie si sar ca in fata lui Moloh sau a vitelului de aur din pustie”
     se rectifica , si se va citi:
     la care o mare parte din tineri din Peniel topaie si sar ca in fata lui Bal ( nu Moloh) ,vezi 1Reg 18:26, sau a vitelului de aur din pustie, vezi Exod 32:6

    • mit4jc zice:

     Eu cred ca este o mare diferenta intre analogia pe care o faci si Peniel.
     La vitelul din pustie poporul s-a adunat sa danseze si sa se inchine din proprie initiativa unui idol creat chair de ei. La Peniel cei mai multi participantii vin exclusiv sa vada fata lui Dumnezeu sau se asteapta sa se intample ceva, sa primeasca un raspuns de la Dumnezeu. Pentru multi din ei este locul potrivit de a lua decizii noi fara sa le fie teama ca sunt criticati de cineva din biserica, pentru ca, sa fim seriosi, daca un tanar care merge de cativa ani la biserica iese in fata la predica pastorului ceilalti frati/tineri din biserica il privesc ca si cel mai mare pacatos sau nu inteleg de ce a iesit in fata, doar mergea la biserica de ani sau de mic. Deja mintea lor este invadata cu tot felul de scenarii despre ce pacat ascuns avea acea persoana. Nu pot intelege faptul ca sunt oameni pentru care faptul ca ies in fata, ca fac o actiune in public, inseamna abandonarea completa a omului vechi si reprezinta o piatra de aducere aminte, care va fi mereu acolo si ii va incuraja sa mearga mai departe in momentele dificile.

     Daca ai vizita Africa ai fi socat. Ei nu concep manifestarea bucuriei fara dans sau in orice caz printr-o actiune ce seamana cu dansul. Este parte din cultura si mostenirea lor. Dpdv religios si cultural romanii au fost un neam inhibat care purtau batic si rochii pana in pamant, de aici si ideea ca orice alt tip de port si manifestare in bisericile noastre este pacat.

     Manifestarea prin dans/sarit nu o poti face oricum. Cred ca Duhul Sfant te poate umple de o asa mare bucurie incat efectiv nu poti sta locului de bucurie. In aceste conditii nu cred ca este pacat. Daca are de-a face cu ritmul sau cu faptul ca si cei din jur o fac ori o faci intr-un mod lasciv, atunci este pacat.

 8. Pingback: 10 postări în Top 50 WP (06.07.2011) « România Evanghelică

 9. Lista completa o vom vedea in ceruri 🙂
  Felicitari Peniel, ramaneti Binecuvantati!!!

 10. endlesshope zice:

  De ce „Iisus” si nu „Isus”? 🙂
  Nu conteaza nu? Dar totusi, nu folosim noi evanghelicii „Isus”?

  • chiva zice:

   De ce ‘endlesshope” si nu „speranta fara sfarsit”?:)
   Nu conteaza, nu? Dar totusi, nu folosim noi romanii ” speranta fara sfarsit’?
   Nu m-am putut abtine sa nu te parafrazez in loc de raspuns. Daca ai citi cu atentie ti-ai da seama cat de usor calci pe urma carcotasilor care se leaga de limba romana!

  • dumitru zice:

   de ce Iisus? Pt. ca asa e corect gramatical în limba noastra româneasca. Pe care unii nu o prea cunosc

 11. Pingback: 14 postări în Top 100 WP (06.07.2011) « România Evanghelică

 12. Pingback: 4 postări în Top 10 WP (06.07.2011) « România Evanghelică

 13. pete zice:

  pacat ca nu au invatat nimic de la atitia renumiti predicatori

 14. Catau Adrian zice:

  Vasilica, care crezi ca este compromisul de azi, care sunt cei care va urmaresc pe voi pastorii? Sincer, unde crezi ca voi pastorii de azi sunteti compromisi, te rog sa descrii pentru ambele tabere(liberali si conservatori), nu se poate sa scrii o carte pe perioada comunista unde ai descris compromisurile de atunci ale pastorilor si sa nu ai perspectiva prezenta, iar daca nu o ai incearca o analiza. Modelul nostru nu este Domnul Isus, daca ar fi psalmistii atunci ar trebui sa facem o doctrina din Psalmi, iar cat despre zgomotul cantarilor iudaice nu cred ca asta e modelul, nu imi este greu sa accept, cantam in familie, cantam la servici si la partasie, dar a face din asta o impletire cu stitul chipului veacului acestuia e prea mult si asta apoi sa fie cheia de atractie numita „toate mijloacele adecvate” Cred ca e nevoie de cineva sa scrie o carte cu Rascumparea prezentului, (rascumparati vremea), sa scrie despre ariile de compromis a evangheliei de azi, cine sunt oamenii vinovati, care sunt practicile lor de corupere, care sunt mijloacele de amagire de azi, nu de acum 50 de ani. Cine oare sunt cei care promoveaza neo-paganismul? Inca o intrebare, daca ai sta fata in fata cu eroii credintei despre care ai scris tu in RM, ai avea o multime de discutii apoi i-ai duce la o tabara/ conferinta de tineret (sa numai numesc genul), ce crezi ca ti-ar spune la urma, sa aiba informatiile despre cine scrii tu laudativ cu reclama, ce parere ai avea, oare ar tacea ei, nu ar identifica un nou gen de compromis? Ar spune ei slavit sa fie Domnul cu tinerii care danseaza si topaie, sau ar fi radicali? Oare te-ar mai insoti ei la conferinte? Probabil ai spune despre ei ca sunt retrograzi, sunt pe un teren miscator, sunt ingusti, sunt legalisti, sunt conservatori.

  • Adrian, eu nu am spus că închinarea zgomotoasă este modelul de urmat. Ți-am arătat doar că argumentația pe care ți-ai clădit teoria nu are fundament biblic. Nu se poate ca muzica zgomotoasă să fie automat respinsă de Dumnezeu, iar numai cea lină să îi facă plăcere.
   Spui că nu trebuie să facem doctrină din psalmi. Aici este suspectă formularea ta, fiindcă preferința muzicală nu reprezintă o doctrină, ci mai degrabă un aspect cultural. Dar de ce este cartea paslmilor cea mai citită carte de penticostalii români la timpul de rugăciune? Dacă mă întrebi pe mine, este pentru că ea ne transmite o stare de spirit a închinătorului plăcut lui Dumnezeu. Și dacă aceasta este starea pe care o transmite psalmistul, atunci putem spune că atmosfera invocată de această carte este rea? Adică este bine să spunem „bucurați-vă popoare”, dar este greșit să spunem „faceți să răsune strigăte de bucurie în cinstea Lui”?
   Cât despre muzica pe care ar prefera-o eroii credinței, muzica pe care am prefera-o noi sau copiii noștri, aici răspunsul este unul mult mai nuanțat. Gusturile muzicale se cultivă de-a lungul unei vieți, de aceea ne place muzica pe care am ascultat-o mai mult.

   • chiva zice:

    Sunt de acord cu tot ce spui despre muzica. Mie nu-mi place muzica populara, chit ca se aude asa de des si de jeluitor prin bisericile noastre. Apoi aceeasi muzica o aud in alte ‘circumstante ‘ pe langa care trec. Ar trebui sa spun ca muzica populara e buna sau rea?
    Sau daca ascult genul asta muzical sunt mai sfant sau mai „admis” pentru cer?
    Doamne, am ajuns sa strecuram camila!

 15. cris zice:

  Sa stii Vasilica ca nu numai din Psalmi e compusa Biblia,este si Timotei, Tit, Evrei, unde Pavel zice ca „in vremurile din urma ,unii se vor lepada de credinta,ca sa se alipeasca de duhuri inselatoare si de invatatura draciilor,abatuti de fatarnicia unor oameni care vorbesc minciuni…” „Fii o pilda pentru credinciosi:in vorbire,in purtare,in dragoste,in curatie,…Ia seama la citire,ia indemnare si la invatarura pe care o dai altora….Fii cu luare aminte asupra ta insuti si asupra invataturii pe care odai altora””Fugi…cauta neprihanirea, evlavia, credinta, dragostea, rabdarea, pacea. Lupta-te lupta cea buna a credintei”
  „Sa stii ca in zilele din urma vor fi vremuri grele…. Oamenii vor fii iubitori de sine , iubitori de bani,laudarosi,trufasi, neinduplecati, neascultatori de parinti, neianfranati, naimblanziti, neiubitori de bine , se impatrivesc adevarului ,etc, avand doar o forma de evlavie dar tagaduindu-i puterea. Si aceasta se vede in zilele noastre cand satan amageste poporul Domnului.
  „Toti ceice ce voiesc sa traiasca cu evlavie in Hristos Isus ,vor fi prigoniti.”
  „Tu insa ramai in lucrurile, pe care le-ai invatat… ”
  „Tu fii treaz in toate lucrurile…
  „Episcopul(priveghetorul,pastorul) trebuie sa fie fara prihana, cumpatat, drept, sfant, infranat, sa se tina de Cuvantul adevarat…”
  „cei batrani trebuie sa fie treji, vrednici de cinste, cumpatati, sanatosi in credinta, in dragoste, in rabdare”
  „tinerii sa fie cumpatati, da-te pe tine insuti pilda de faptew bune, in toate privintele. Iar in invatatura ,da dovada de curatie, de vrednicie,de vorbire sanatoasa…”
  De asemenea Domnul Isus spune despre zilele din urma :-Ca se vor scula multi proroci mincinosi si vor insela pe multi.”
  „Bagati de seama sa nu va insele cineva”
  ” va rataciti pentruca nu cercetati Scripturile”
  „Cercetati Scriturile, pentruca socotiti ca in ele aveti viata vesnica. dar tocmai ele vorbesc despre Mine”
  Ceea ce se intampla in ziua de azi este pentruca poporul lui Dumnezeu numai cerceteaza Scriputirile si se plictisesc si nu le place sa auda sau sa vorbeasca invatatura sanatoasa.
  Multi dau indemnuri din psalmi in ziua de azi din cauza ca nu se mai sta in prezenta lui Dumnezeu fiind robiti de munca si cand vin la adunari repede citesc un psalm.Si in Psalmi nu e vorba nu mai de lauda este si de smerenie, pocainta, indurare. Exemplu: Psalmul 51
  „Ai mila de mine Dumnezeule,in Bunatatea Ta!…curateste-ma de pacatul meu!…”
  „Tu ceri ca adevarul sa fie in adancul inimii: fa dar sa patrunda intelepciune inlauntrul meu”
  „..sterge toate nelegiuirile mele!
  Zideste in mine o inima curata,Dumnezeule, pune in mine un duh nou si statornic!
  Nu ma lepada de la Fata Ta si nu lua de la mine Duhul Tau cel Sfant.”
  „Jertfele placute lui Dumnezeu sunt un duh zdrobit:
  Dumnezeule,Tu nu dispretuiesti o inima mahnita”
  In ziua de azi nu se vede asta, se vede doar veselie,dans, jocuri, numai artificii, zic la general.Stii, cum este azi ceea ce a fost pe timpul lui Moise, intamplarea cu „Vitelul de aur” unde oamenii au uitat pe Dumnezeu foarte repede dupa ce i-a scos din Egipt si s-au inchinat vitelului si s-au sculat sa joace si a venit mania lui Dumnezeu peste ei.Asta se va intampla si cu noi daca continuam in ritmul acesta si nu ne pocaim.Noi am uitat ca Domnul ne-a scos din necaz, comunism, prigonitori si am inceput si noi sa acceptam lucruri care nu sunt dupa voia lui Dumnezeu.Noi de multe ori aratamcu un deget spre cei de pe timpul comunistilor,dar uitam ca celelalte sunt indreptate spre noi.
  In toate generatiile oamenii lui Dumnezeu si-au pus inima sa-l caute pe Dumnezeu chiar daca cei din jurul lor i-a considerati ingusti, radicali, pentruca calea lui Dumnezeu este ingusta si prea putini intra pe ea, in schimb calea larga e lata si multi merg pe ea. De aceea sa nu ne amagim.
  „Fiti treji si vegheti! Pentruca potrivnicul vostru Diavolul da tarcoiale ca un leu care racneste si cauta pe cine sa inghita”
  Am scris aceste randuri pentruca ma doare unde am ajuns,noi cei care ne numim copii ai lui Dumnezeu,asemenea biserici di Laodiceea „”Sunt bogat m-am imbogatit,nu duc lipsa de nimic”,si nu stii ca esti ticalos, nenorocit,sarac,orb si gol….”
  „Eu mustru si pedepsesc pe toti aceea pe care-i iubesc. Fii plin de ravna dar, si pocaieste-te!”
  Doamne ai mila de noi !

 16. chiva zice:

  Peniel a fost si este locul unde multi L-au intalnit pe Tatal fata in fata. Si voi toti cei care va erijati in „politistii” lui Dumnezeu, unii cu solda, altii voluntar – nu ca Dumnezeu ar avea nevoie – habar nu aveti despre ce vorbiti. Aruncati anatema cu versete biblice, forfecand in dreapta si in stanga generatia tanara, si-mi dau seama de gheata indesata in gura celor ce ar incerca sa iasa cumva de pe shinele vechilor carari. Orice alta forma de a vesti Evanghelia care nu corespunde riturilor de acu’ o suta de ani si care ar fi relevanta pentru tanarul ce trece nepasator pe strada, sau la scoala, sau unde mai sunt ei ascunsi si pierduti zgaraie patratul zidurilor bisericilor, din care asa de greu iesim ca sa vedem cum piere lumea! Cat de bine stim sa dam cu pietre…alese cu grija, masurate, calibrate…sa moara toti! sa ramana fariseii, sa mai dea un strat de var! Noroc cu blogurile astea, ca mai pot predica si cei ce nu ajung la amvon!
  Poate sa piara lumea afara, poate sa planga Hristos pentru fiecare suflet care ajunge in iad…ne pare rau dar suntem putin cam ocupati cu ingustarea Caii inguste ca sa implinim Cuvantul „…sa nu lasam nici pe altii sa intre!” ca daca nu stii sa canti in Do major e musai ca esti afon! Gresit!
  Vom da socoteala fiecare inaintea Creatorului, nu va ingrijorati cei care va temeti ca fara voi Imparatia lui Dumnezeu o ia la vale…cu atatia tineri care canta, se bucura si-L „gusta” pe Hristos potrivit cu varsta lor. In loc de pietre vii, pietre moarte cu care trebuie ucisi preaiubitii Domnului, daca nu incap in masura 42 sau in forma triunghiulara. Si uite asa, „politistii Domnului” au grija ca Do major sa fie Do major, uniforma sa fie uniforma dar toate celelalte lucruri ascunse acolo (furt, pofta rea, invidie, barfaaaaaaaa, vorbire de rau – si cu durere: etc) sa ramana ascunse acolo; asta in interiorul patratului, iar afara: potopul! sa piara toti!
  ACUM, Vestea buna a Evangheliei va ajunge pana la marginile pamantului chiar daca va trebui sa mearga pe ritmuri care nu va plac! Cu sau fara aruncatorii de pietre! Ca un tavalug care va umple lumea pana se va auzi trompeta finala. Faca Domnul ca toti cei care au fost vreodata in Conferintele si taberele Peniel, care L-au cunoscut pe El acolo, care s-au rededicat sau au fost vindecati sau cel putin au fost expusi evangheliei lui Hristos, acolo in Peniel, sa spuna ‘prezent’ in acea zi. Maranata!

 17. chiva zice:

  Peniel a fost si este locul unde multi L-au intalnit pe Tatal fata in fata. Si voi toti cei care va erijati in „politistii” lui Dumnezeu, unii cu solda, altii voluntar – nu ca Dumnezeu ar avea nevoie – habar nu aveti despre ce vorbiti. Aruncati anatema cu versete biblice, forfecand in dreapta si in stanga generatia tanara, si-mi dau seama de gheata indesata in gura celor ce ar incerca sa iasa cumva de pe shinele vechilor carari. Orice alta forma de a vesti Evanghelia care nu corespunde riturilor de acu’ o suta de ani si care ar fi relevanta pentru tanarul ce trece nepasator pe strada, sau la scoala, sau in discoteci sau unde mai sunt ei ascunsi si pierduti zgaraie patratul zidurilor bisericilor, din care asa de greu iesim ca sa vedem cum piere lumea! Cat de bine stim sa dam cu pietre…alese cu grija, masurate, calibrate…sa moara toti! sa ramana fariseii, sa mai dea un strat de var! Noroc cu blogurile astea, ca mai pot predica si cei ce nu ajung la amvon!
  Poate sa piara lumea afara, poate sa planga Hristos pentru fiecare suflet care ajunge in iad…ne pare rau dar suntem putin cam ocupati cu ingustarea Caii inguste ca sa implinim Cuvantul „…sa nu lasam nici pe altii sa intre!” ca daca nu stii sa canti in Do major e musai ca esti afon! Gresit!
  Vom da socoteala fiecare inaintea Creatorului, nu va ingrijorati cei care va temeti ca fara voi Imparatia lui Dumnezeu o ia la vale…cu atatia tineri care canta, se bucura si-L „gusta” pe Hristos potrivit cu varsta lor. In loc de pietre vii, pietre moarte cu care trebuie ucisi preaiubitii Domnului, daca nu incap in masura 42 sau in forma triunghiulara. Si uite asa, „politistii Domnului” au grija ca Do major sa fie Do major, uniforma sa fie uniforma dar toate celelalte lucruri ascunse acolo (furt, pofta rea, invidie, barfaaaaaaaa, vorbire de rau – si cu durere: etc) sa ramana ascunse acolo; asta in interiorul patratului, iar afara: potopul! sa piara toti!
  ACUM, Vestea buna a Evangheliei va ajunge pana la marginile pamantului chiar daca va trebui sa mearga pe ritmuri care nu va plac! Cu sau fara aruncatorii de pietre! Ca un tavalug care va umple lumea pana se va auzi trompeta finala. Faca Domnul ca toti cei care au fost vreodata in Conferintele si taberele Peniel, care L-au cunoscut pe El acolo, care s-au rededicat sau au fost vindecati sau cel putin au fost expusi Evangheliei lui Hristos, acolo in Peniel, sa spuna ‘prezent’ in acea zi. Maranata!

 18. Am fost la Peniel!
  In primul rand as vrea sa va salut pe toti.
  Am citit aproximativ toate comentariile. Am observat cat de revoltati sunt fratii nostri „bisericosi” si sunt sigura ca sunt si printre cei care au lasat comentarii oameni care merg de-o viata la biserica fara sa se fi intalnit cu adevarat vreodata cu Dumnezeu; zic asta pentru ca dragii de ei sunt foarte suparati de ceea ce Domnul face la Peniel. Cu adevarat Dumnezeu transforma vieti acolo si ma rog pentru aceasta lucrare! Inca nu pot sa inteleg de ce unii dintre noi nu facem diferenta dintre muzica de lauda si inchinare (care se adreseaza in mod direct lui Dumnezeu; nu scoate in evidenta alte minciuni pe care le mai cantam „doar o coliba”, „Doamne n-au aur si pietre scumpe” [numa` 3 masini si un salar imens]) si muzica rock! E diferenta dragi frati. Si mai ceva care din nou e de neinteles… credeti ca Dumnezeu prefera doar un gen anume de muzica? Cumva muzica populara sau de jale e mai sfanta si mai dulce la urechile lui Dumnezeu!.. Dumnezeu nu merita sa-i plangem de mila prin cantari merita sa dam tot ce e mai bun pentru ca ne-a facut mult bine!
  As mai vrea sa va spun ceva si ma rog ca Domnul sa va deschida inimile celor care le-ati lasat impietrite crezand ca doar d-voastra detineti marele adevar…
  Va spun sincer si din toata inima ca si daca nu era postat filmuletul cu dansul si ati fi vazut poate alt filmulet in care se canta o cantare de lauda si mii de tineri saltau de bucurie inaintea Domnului tot asa ati fi procedat. Din nou v-ati fi simtit atat de sfintit incat nu v-ati putea uita o clipa la astfel de „spurcaciuni”.
  In ultimele randuri as vrea sa va redau cateva citate din carte „Cu Dumnezeu in subterana” scrisa de Richard Wurmbrand (tineti cont este un martir, un erou al credintei):
  In timp ce era in inchisoare in celula:
  ” Am pus la punct un procedeu de care m-am tinut in urmatorii 2 ani. Ramanea treaz toata noapte. La 10 seara, cand se dadea semnalul stingerii, eu imi incepeam programul. Uneori eram trist, uneori vesel, dar noptile nu erau destul de lungi pentru tot ceea ce aveam de facut.
  Comunistii cred ca fericirea se intemeiaza pe satisfactii materiale; dar eu, singur in celula mea, inghetat, infometat si imbracat in zdrente, dansam de bucurie in fiecare noapte.
  Cuvintele singure n-au fost in stare niciodata sa exprime ce simte omul cand se apropie de Dumnezeu. Uneori eram atat de plin de bucurie, ca n-as fi rezistat daca n-o exprimam prin dans. Imi amintesc cuvintele lui Isus: „Ferice de voi cand oamenii va vor uri, va vor izgoni dintre ei, va vor ocari si vor lepeda numele vostru ca pe ceva rau din pricina Fiului Omului! Bucurati-va in ziua aceea si saltati de veselie!” Mi-am spus: „Am indeplinit altadata aceasta porunca numai pe jumatate. M-am bucurat, dar asta nu e destul. Isus spune ca trebuie sa si saltam.
  De atunci, rareori lasam sa treaca o noapte fara sa dansez.
  Prietenii carora le-am povestit mai tarziu ca dansasem in inchisoare m-au intrebat: „Pentru ce? La ce folosea?” Nu era ceva folositor. Era o manifestare de bucurie asemanatoare dansului lui David, o jertfa sfanta adusa inaintea altarului Domnului. Nu ma singhiseam de faptul ca cei care ma tineau inchis ma scoteau nebun, deoarece descoperisem o frumusete a credintei in Cristos cum nu o cunoscusem in trecut.”
  Dumnezeu sa va ajute! Recomand citirea cartii. Un izvor de intelepciune. Cred ca e timpul cand e cel mai ok sa ne deschidem inima si mintea si sa mai invatam lucruri noi sa nu credem ca noi le stim pe toate,
  Cat despre Peniel am avut parte anul acesta 2011 la Oradea de experiente de neuitat, Fiti binecuvantati ma rog cu drag si sunt sigura ca Dumnezeu apreciaza … Important e sa primiti aplaudele Cerului:)…Fiti iubiti:) Vor fi multi care doar vor sta sa judece, exista raspalata si pt aceatsa:)

  • Vali Horlescu zice:

   Multumesc, Larisa , daca asta iti este numele, ca m-ai facut sa ma bucur din nou, readucandu-mi in memorie acest pasaj din cartea Cu Dumnezeu in subterana, de cum se bucura inaintea Domnului acest om al credintei in cele mai vitrege conditi.
   Iata ca Richard Wurmbrand ne invata sa dansam de bucurie inainte Domnului si sa-i dam slava astfel si in cele mai grele situatii,
   Astazi, in vremuri de libertate, alti ne spun ca trebuie sa stam ca niste pitigoi ploati si sa ne credem prin asta, nascuti din nou, pocaiti, sa ne vedem mai buni ca cei din lume din lume,dar sa nu ezitam sa spunem, Peniel 2011 un festival al Satanei, Traiasca Domnul(apropo,asta eu o consider o hula), Penielul a suferit o infrangere.
   Din ce duh vorbesc astfel de oameni?

  • romanul zice:

   Stiu Larisa ca ai fost la Peniel, eram in spatele tau iar cind ai i nceput sa dansezi unduind din mijloc am pierdul sirul celor mai frumoase cuvinte ale cintecului.Ba am stat si m-am intrebat daca Larisa se unduieste la Peniel si ma poticnesc, de ce sa mai fac sute de kilometri cind aceeasi poticnire o gasesc si linga casa mea,la disco. O sa spui vechea poveste”nu esti nascut din nou” sau „esti slab”.Da sunt slab si de aceea caut sa ma apropii de Isus nu de dansatoare si cintareti, fie cit de profesionisti.In care inchinare la templu ati auzit ca se cinta cu goarne, cu timbale si alte trompete?Unde se spune ceva despre coruri si alte formatii de 4 ,5 ,duo sau cine mai stie ce se imprumuta de la lume?S-a cintat afara in jurul zidurilor, s-a dansat pe strada (aflati voi de ce),la templu se mergea strict pentru inchinare.Cind s-au abatut Isus a luat biciul, nu?Nedumerirea mea si mai mare este ca un pastor ca Vasilica despre care auzim ca stie ceva din biblie, nu este in masura sa spuna despre evolutia bibliei, cit a evoluat ea de la aparitie?Sau ii este greu sa accepte conservatorismul pozind in pastor modern.Apostoli si Isus nu au avut internet, nu au avut statie de 10 mega dar Isus a vorbit si IL auzeua 5000 de oameni. Ehei, de asta cred eu ca cei care vor credinta curata trebuie sa accepte ceea ce Isus a lasat pe paginile sfintelor scripturi.Cum este posibil sa mai citim intrebari de genul „oare ce ar spune Isus despre…”? Isus a lasat cuvintul COMPLET in biblie.Trebuie doar citit si TRAIT, fara interpretari filozofice si alte imaginatii aiuristice. Ba mai mult, a stiut ca vor veni vremurile in care nu v-a suferi muta lume invatatura biblica si atragea atentia ca se va suferi pentru asta.Iaca se implineste si aceasta.Cine spune ca biblia nu se implineste pas cu pas TOATA se insala amarnic.Cit despre voi tinerilor, din toata invatatura Domnului Isus ramineti la citec, joc si voie buna, restul este pentru cei nascuti din nou si care cauta sa se sfinteasca zi de zi pentru ca nimic intinat nu v-a intra in imparatia Lui. Si nimic inseamna nimic, in colo Dumnezeu sa aiva mila de noi.

   • Radu M. zice:

    Tinere, daca mintea at este atat de tulbure incat mergi la conferinte sa vezi cine se unduie, atunci nu este bine. Cand esti acasa la ce te gandesti? Pe internet pe ce situri mai zabovesti? Daca la o conferinta crestina nu poti sa te stapanesti?

 19. Pingback: 10 postări în Top 100 WP (08.07.2011) « România Evanghelică

 20. Cristi zice:

  Buna Vasilica.

  Citind diversele comentarii si postari ce au aparut in aceste zile pe acest blog (ca si pe altele) mi-am amintit de o regula pe care ai introdus-o asta toamna pe blog-ul tau dupa lansarea cartii „Rascumpararea Memoriei”. Ca si in acel context, si acum cand se discuta pe marginea lucrarii Peniel poate ar fi bine ca cei care-si exprima pareri pe acest subiect sa precizeze daca au participat la anumite evenimente Peniel sau daca isi bazeaza opiniile doar pe lucruri auzite de la altii sau, si mai grav, doar pe presupuneri si paralele fortate.

  Propun asta din perspectiva unui lider Peniel care a participat la majoritatea evenimentelor Peniel care sunt acum dezbatute si criticate. De multe ori, citind anumite critici si pareri imi venea sa ma intreb ceva de genul: „Oare oamenii acestia vorbesc despre aceleasi evenimente la care am participat si eu?” sau „Cum poate fi realitatea atat de distorsionata de oameni care se revendica de la Cristos?”.

  In contextul actualelor discutii si atacuri pe marginea acestui subiect, exprim si eu cateva opinii si remarci. Precizez ca e practic imposibil, chiar si printr-o postare mai lunga, sa faci o evaluare completa si echitabila a unei lucrari care are asemenea amploare, istorie si impact. Indiferent care sunt parerile si opinia despre lucrarea Peniel, anumite lucruri (inclusiv amploarea, istoria si impactul) nu pot fi negate, desi fiecare poate sa le critice si sa le dea propia interpretare. Dar sa revin la remarcile ce vreau sa le impartasesc:

  1. Consider si cred ca lucrarea Peniel s-a nascut din inima lui Dumnezeu si a avut parte in toti acesti ani de Favoarea si Protectia Lui. Desi in pregatirea si desfasurarea evenimentelor Peniel s-au investit multe planuri, repetitii, slujire si eforturi insotite de post si rugaciune, totusi multe din lucrurile pozitive – restaurare, mantuire, incurajare, imputernicire cereasca si dedicare spre lucrare – care s-au intamplat in vietile a mii de participanti nu poate fi explicat decat prin Favoarea, Ungerea si Harul divin pe care Dumnezeu, in mod suveran (si nu prin meritele noastre) le-a revarsat in aceste evenimente.
  2. Chiar si avand in vedere cele impartasite la punctul 1, e bine sa intelegem ca in orice lucrare in care si oamenii au o influenta/responsabilitate apar si momente si aspecte care sunt „mai mult sau mai putin imperfecte”. Mai ales ca fundatia Peniel face o slujire incepand cu vara lui 1995, in acesti 16 ani s-au intamplat si anumite greseli si imperfectiuni. Faza cu dansul indecent de la conferinta de la Oradea este cea mai mare greseala pe care noi, ca organizatori, am facut-o in acesti ani. Noi am fost intristati, profund mahniti si dezamagiti de acest episod nedorit chiar daca multi s-au grabit sa ne puna eticheta de „falsi”, „mincinosi”, „prefacuti”, si „politicianisti prin premeditare” atunci cand imediat, prin comunicatul din 17 aprilie, am impartasit regretul si ne-am cerut iertare. In urma acestui scandal sunt multi care doresc ca lucrarea Peniel sa inceteze. As spune chiar ca unii abia asteptau un astfel de prilej si iata ca, prin neatentia noastra, li s-a dat „apa la moara” pentru aceste atacuri/cereri extreme. E dreptul lor sa-si exprime parerea, chiar daca adeseori o fac prin postari, comentarii si comunicate care, in analiza mea, sunt pline de rautati, critici distructive, fracturi logice si exprimari neprincipiale.
  3. Fundatia Peniel a ales ca in implinirea misiunii sale – proclamarea, trairea si modelarea Evangheliei – sa foloseasca si abordari si metode care sunt controversate in anumite cercuri evanghelice romane. Ma refer la abordari si metode cum ar fi: organizarea de tabere de tineret in munti, folosirea unor stiluri diverse de muzica inclusiv cele cu accente de rock sau folosirea de pantomime/scenete pentru a ilustra anumite invataturi sau realitati. Plecand de la o anumita interpretare a unor pasaje biblice si de la practica unor biserici (felul in care unii au primit si preluat practici crestine) multi evanghelici romani se opun conceptual si radical acestor tipuri de abordari. Eu le respect parerea si ethos-ul personal, chiar daca nu le impartasesc. Ar fi interesant de observat ca multi din acesti lideri (care acum critica dur aceste abordari), la randul lor au fost criticati sever de unii din generatia anterioara de conducatorii de bisericii din anii ’60-’70 pentru ca s-au indepartat de „linia adevarata a credintei” prin faptul ca au permis intrarea in „adunare” a instrumentelor, a cravatelor, a ceasurilor la mana sau pentru ca „merg la mare” si au televizoare in casa. Ca sa avem o lentila istorica mai larga ar fi bine ne amintim ca multe dintre cantarile si genurile muzicale care sunt larg acceptate in bisericile de astazi (inclusiv de criticii severi de acum) au fost controversate si chiar refuzate de multe biserici acum cateva secole atunci cand au fost (re-)introduse in practica bisericilor (de exemplu cantarile in comun sau folosirea orgilor). Desi trebuie sa le respectam parerea si felul in care aleg sa si-o exprime, consider ca e folositor sa nu se caute sa se impuna si altora aceasta perspectiva, mai ales ca la nivelul bisericilor evanghelice pe scara globala (inclusiv printre cele de orientare penticostala) gandirea si practica asumata de cei care resping aceste abordari (care acum critica multe din practicile Peniel) nu este impartasita de marea majoritate a acestor biserici. Si in aceasta privinta unii vor zice ca ei de fapt sunt adevarata „ramasita” a Bisericii care pastreaza credinta adevarata. Fiecare are dreptul la opinia sa.
  4. Ca si celelalte situatii/controverse ce au „explodat in blogosfera/comunitatea evanghelica romana” in ultimul an, si episodul „dansul de la Peniel” ne-a aratat cu prisosinta multe din slabiciunile si lipsurile care nu ne deosebesc de majoritatea societatii romanesti (desi noi mereu cautam sa ne diferentiem conceptual si practic fata de majoritate). Ma refer la urmatoarele practici: a. abordarea unui conflict/greseli prin exagerari, extreme si modalitati inadecvate in loc sa folosim modelul si invatatura Domnului Isus (conform cu Matei 5: 23-26 si Matei 18:15-17); b. folosirea neadevarurilor, jignirilor si prejudecatilor pe post de argumente; c. nu ne ascultam (citim cu atentie), ci tindem se avem monologuri paralele (postari si comentarii care nu cauta nici un punct comun); d. ruperea unor fapte si citate din contextul originar. Consider ca aceste practici conduc la lipsa unui dialog real si la crearea unei atmosfere care mai degraba duce la confuzie si dezbinare.
  5. E normal sa apara si pareri diferite pe marginea anumitor situatii si abordari. E de inteles de ce in astfel de divergente si controverse se consuma timp, cuvinte si energie. Totusi cred ca e bine sa fim mai degraba concentrati pe lucrurile esentiale (implinirea Marii Porunci si a Marii Trimiteri) si sa cautam punctele si prioritatile comune si nu doar punctele divergente.

  Se pare ca acest comentariu s-a transformat intr-un „guest post”, dar nu am reusit sa fiu mai scurt in exprimarea acestor remarci. Multumesc pentru intelegere.

 21. Sa stiti ca fr. Wurmbrand a avut dreptate, chiar in mijlocul incercarilor si a situatiilor dificile, uneori, Duhul Domnului mi-a dat si mie asa o bucurie incat i-mi venea sa alerg, sa sar, sa strig , sa-L laud cu toata puterea mea. Cei ce nu au experimentat asa ceva nu pot sa inteleaga, ii compatimesc….(nu ma refer la ceeace vine din firea pamanteasca, ci la izvorul curat si binecuvintat al Harului Dumnezeesc)

  Locuind in New York de mai multi ani, am vazut la crestini (aici sunt oameni din toate popoarele lumii) diferite feluri de worship, si Domnul mi-a dat harul ca dincolo de forma de manifestare, sa pot sa ” vad” daca este acolo prezenta Lui sau nu. Imi pare bine ca multi a-ti constatat ca „dansul” dela Oradea a fost o greseala,( care nu ar trebui sa se mai repete), dar sa nu condamnam o manifestare de bucurie care vine dela Duhul Sfant, cu ceva care vine din firea pamanteasca….Ca si un frate mai in varsta, ma uit la unii tineri cum se bucura in prezenta Domnului (ma refer la oameni cu inima curata!) si-mi aduc aminte de ce spunea ultimul profet a V.T : „dar pentru voi care va temeti de Numele Meu, va rasarii Soarele neprihanirii, si tamaduirea va fi subt aripile Lui; veti iesi si veti sari ca vitzeii din grajd….(cei care a-ti locuit la tara a-ti vazut asa ceva ? ) Maleahi 4-2

  Interesant este ca acest profet a mai spus ca inainte de venirea Lui, Domnul va „intoarce inima parintilor spre copii , si inima copiilor spre parinti ” ( v-6 ) Este chiar ce avem nevoie acum !
  GBY

  • romanul zice:

   Fr Matasaru, asta cred ca ar mai fi lipsit ca dansatorii sa fie din rindul crestinilor.Mi se pare pertinent ca vinovatia sa nu fie lasata in seama acelui student ITP, pentru ca asa ceva s-a programat inainte de catre conducerea Peniel, acel student a fost insarcinat doar cu indeplinirea misiunii, nu? Mie mi se pare periculors fenomenul in sine, sa accepti asemenea idei ultra – lumesti intr-un mediu duhovnicesc.Oricita dragoste ai folosi, tot trebuie spus pacatului pe nume si acest pacat este strecurat in strategia Penile, nu in executia intimplatoare.Vedeti ca avem promisiuni ca tot cu ei vom defila si anul viitor.Ce ati dori sa mai auziti ca sa va convingeti ca strategia este atacata de vrasmas, conducerea nu a facut altceva decit sa se lase legata la ochi cu esarfa lui Samson.

  • cris zice:

   Pentru Stefan,
   Ai zis ca Wumbrand a avut dreptate dar tu ai fost inchis 14 ani, torturat ca el sa te compari cu el.

  • Aorist zice:

   Ioan Botezatorul a implinit prima parte a versetului din Maleahi 4:5 – a intors inima parintilor evrei spre credinta copiilor lui Dumnezeu – Fapte 13.32,33 „…făgăduinţa făcută părinţilor noştri, Dumnezeu a împlinit-o pentru noi, copiii lor.” Fapt confirmat si de ingerul care a venit la Zaharia – Luca 1.17 ,,Va merge înaintea lui Dumnezeu, în duhul şi puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinţilor la copii .”
   Partea a doua a versetului se implineste acum – si este exact ceea ce avem nevoie, frate Stefan, ca inimile noastre sa fie intoarse la credinta si practica apostolilor. Modelul apostolic ramine pe veci singurul valabil. Si Dumnezeu ,care este credincios, are grija sa implineasca tot ce a fagaduit.

 22. Nicu Mestereaga zice:

  Interesant cata dezbatere creeaza acest eveniment. Vreau sa spun si eu ca prea repede sarim sa judecam, fara a analiza in mod serios faptele.
  ,,Din păcate, discuțiile și deciziile luate în lipsa părții acuzate sunt un modus operandis în ultima vreme și nu accidente.” Bine spus.

 23. Stefan zice:

  Cum zicea John Ortberg la GLS 2010: mission statement-ul multor biserici e ” we aren’t growing but we’ll judge others that are.” Sunt multe poezii ce trec drept teologie si multe frustrari ce iau forma de cruciade (sa nu mai vorbim de forma dislexica a mesajelor lor) dar o organizatie, la fel ca o persoana sau un imperiu, nu cade pana nu se prabuseste in interior. Ar trebui sa le cautam circumstante atenuante celor ce ne judeca, si raspandesc anecdote fara sa-si dea seama de povestile penibile pe care le creeaza si de ironia circumstantiala. Fariseii au cazut in aceeasi ispita si se aflau foarte probabil, initial, in aceleasi circumstante ca noi. Unii mai mari monstri au iesit din pantecele bisericii dar toata lumea il indica pe vecinul. Daca am fi mai circumspecti, am judeca mai putin pentru ca am pune la indoiala propriile motivatii.
  Dar cum in tiradele astea rar se asculta parerea adversa, lansez un indemn sa ne bucuram mai putin ca „le-am mai spus una!”

 24. Draga romanul as vrea sa iti raspund la cele scrise de tine:
  „Stiu Larisa ca ai fost la Peniel, eram in spatele tau iar cind ai i nceput sa dansezi unduind din mijloc am pierdul sirul celor mai frumoase cuvinte ale cintecului..”

  In primul rand nu cred ca am avut ocazia sa ne cunoastem la Peniel:).. si in al 2-lea rand ar fi fost mai frumos sa-ti exprimi parerea fara sa fi mintit pt ca ceea ceai zis tu este total fals:)… Nu aveai cum sa sti cine sunt, de unde sunt si care imi este numele printre atatia mii de tineri:)…Nu cred casti nimic despre mine si nici despre cum m-am manifestat eu acolo. Te-as ruga daca m-ai lasi comentarii sa fi mult mai atent astfel incat sa nu scri minciuni pentru ca nu incanta pe nimeni cu nimic. Multumesc:)… Probabil te-a atins comentariul meu de mai sus si ma bucur:)..

 25. Maties Sanda zice:

  Penielul este o usa catre o cunoastere mai profunda a lui Dumnezeu. Noi cei care l-am cunoscut cu adevarat pe Dumnezeu, va sprijinim pe voi organizatorii Penielului, in rugaciune si Domnul va va sprijini prin Duhul Sfant, iar biruinta va fi a acelora care se vor intoarce cu toata inima la Dumnezeu.

 26. calin zice:

  Larisa, ai atins romanul „la coarda sensibila” :)) bine si-a pus numele – „romanul” pt k are o gandire de roman pocait in care bucuria e pacat, romanul nu se bucura decat ‘in interior’. imi pare rau sa vad ca oamenii isi dau cu parerea desi nu au participat unii din ei la nicio conferinta sau tabara Peniel.. pt mine 2 zile la conferinta Peniel sau o saptamana de tabara face cat un an intr-o biserica unde stai 2 ore ca la teatru pe scaun si asculti corul, orchestra, si solo-urile interminabile…
  Dumnezeu o sa lucreze in continuare la Peniel, chiar daca multi oameni din biserica nu sunt de-acord cu astfel de conferinte! fiti binecuvantati, pocaitilor

 27. cris zice:

  Poate Penielul romanesc a avut un inceput bun ,dar cum se vede acum s-a departat de adevarurile Scripturii, totul a ajuns o bezna cum canta si fondatorul lui, Lucian Oniga pentruca s-a acceptat ca lumea sa intre prin muzica ,pantonime, dans etc. Inaintea lui Dumnezeu conteaza cum sfarsim.Ex. Imparatul Asa a avut un inceput bun dar sfarsitul nu a mai fost la fel pentruca nu l-a mai cautat pe Domnul pana la sfarsit. Atat de orbiti suntem de Satan ca nu mai vedem pacatul care ne infasoara asa de lesne. Penielul pentru unii a ajuns un idol si asta nu e bine. Si acum citesc din trezirile care au avut de-a lungul timpului si nu am gasit manifestarile care sunt la Peniel. Oamenii care au trait o viata sfanta, in simplitate,cu evlavie in Hristos au fost prigoniti. Ceilalti care erau liberali, care acceptau lucrurile lumii ii considera pe oamenii lui Dumnezeu eretici. Daca ne uitam in Biblie si in istoria trezirilor Dumnezeu nu s-a folosit de multimi ci de oameni care erau putini la numar si care au fost gata sa plateasca pretul ,si-au stat la spartura ,le-a pasat cu adevarat de oameni, care a spus pacatului pe nume, si nu au cautat sa fie mai dinamici prin diferite lucruri copiate din lume. Si in ziua de azi este nevoie de asemenea oameni ai lui Dumnezeu care sa nu acopere pacatul ci sa spuna pacatul pe nume . Dumnezeu sa se indure de noi si sa aduca o trezire autentica in fiecare inima, sa ne dea un Duh zdrobit si o inima care sa fie in totalitate a Lui.

 28. Aorist zice:

  Pina la urma, fiecare se va hrani spiritual dintr-o parte sau alta, indiferent daca ii place sau nu altuia. Amos 8:11 vorbeste de o foame dupa auzirea Cuvintului lui Dumnezeu. Cine o are, cu siguranta Cel ce a trimis foamea, o va si astimpara. Asa cum spune Ps. 107, doar Cuvintul trimis de El ne poate ajuta. Si noi fiecare ne judecam prin acest Cuvint. Nu in a judeca, ci in a ne judeca este punctul principal acum, inaintea revenirii Domnului Isus.

 29. Radu M. zice:

  De ce nu mergi tu sa faci evanghelizare de la om la om? Eu stiu ca sute de tineri au facut evanghelizare prin conferintele Peniel, fiindca i-au adus acolo pe prietenii lor nemantuiti si acolo l-au primit pe Isus. Stiu ca pentru Peniel se inalta multe rugaciuni si se posteste, nu este un spectacol, cum dai d einteles. Cine iti da dreptul sa iti dai cu presuspus despre viata de rugaciune a acelor tineri? Ce atitudine mandra ai cand dai lectii:„acolo trebuie sa cunosti Cuvantul lui Dumnezeu,sa ai o viata traita cu Dumnezeu in rugaciune”. Probabil ca tu le ai mai mult ca altii si poti sa dai lectii. Asta e fatarnicie, frate!

 30. Da Calin.. Am ajuns si eu la aceeasi concluzie!

 31. paul zice:

  Lasati pe Dumnezeu sa judece lucrarea aceasta si nu noi oamenii. eu sunt unul dintre cei ce s-a intors la Domnul printr-o tabara peniel. Acolo Dumnezeu s-a atins de mine si mi-a schimbat inima. de ce printr-o greseala facuta fara intentie sa fie oprita o lucrare care a intors sute de tineri sau chiar mi de cand exista Peniel? Mai bine ne-am ruga ca totul sa iasa si mai bine decat pana acum nu sa judecam si sa oprim o lucrare in care Dumnezeu isi face simtita prezenta de fiecare data. daca judecam, vom fi judecati . El e cel ce judeca.

 32. Pingback: La mulți ani, Lucian Oniga « Romania Evanghelica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s