Un exercițiu al dialogului pe tema libertății religioase

Practica dezbaterilor publice a fost de-a lungul istoriei un mijloc de a le oferi celor din audiență posibilitatea de a cunoaște argumentele ambelor părți și de a decide apoi opțiunea persoanlă. În mediile academice se mai organizează și astăzi dezbateri cu public, Anglia încurajând un „Speakers’ Corner” în multe domenii ale vieții publice. În 1995, am umărit o înregistrare a unei  dezbateri care a avut loc la Royal Albert Hall între creștini și musulmani. Când regulile dialogului sunt clare, când ambele părți stăpânesc subiectul dar au și puțin „har”, când moderatorul ține frâiele fără să omoare ritmul dialogului, atunci dezbaterea te ține cu răsuflarea tăiată. Participanții la aceste dezbateri trebuie să voteze în final, astfel că de fiecare dată există și un câștigător „oficial” (neoficial, fiecare parte susține că „i-a ciuruit” pe oponenți).

O asemnea dezbatere a avut loc pe 29 unie 2011 în Anglia, sponsorizată de Fundația Spectator și găzduită de Royal Geographic Society. Dezbaterea s-a întemeiat pe o moțiune care purta titlul: „Secularism is a greater threat to Christianity than Islam” (Secularismul este o amenințare mai mare pentru creștinism decât islamul).

În susținerea moțiunii au fost 3 vorbitori: Fr Timothy Radcliffe OP, Damian Thompson, Prof Tariq Ramadan.

Împotriva moțiunii au vorbit ați trei: The Very Rev’d Patrick Sookhdeo, Nick Cohen, Douglas Murray.

Patrick mi-a fost profesor la un curs intensiv în 1995. El este președintele Fundației Barnabas, o organizație care oferă sprijin creștinilor persecutați. Discursul lui Patrick poate fi citit aici.

Participanții și-au exprimat opinia asupra moțiunii de două ori, odată înaintea începerii dezbaterii, când 137 considerau că secularismul este amenințarea cea mai mare, 92 era nedeciși, iar 67 spuneau că islamul este amenințarea nr. 1. Votul final a răsturnat complet situația, ceea ce arată că vorbitorii din tabăra îngrijorată de atacul islamului au avut câștig de cauză: Doar 108 (mai puțin chiar decât la început) au votat pentru secularism, în timp ce 167 au fost convinși că ameințarea cea mai mare vine din partea islamului.

Citiți mai multe informații în presa Britanică.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s