Ce NU mi-a plăcut la Peniel (2)

Mesajul ăsta o să-i enerveze și pe dușmani și pe prieteni, deopotrivă. Prietenii o să mă ierte, că n-au încotro, iar dușmanilor o să le treacă, pentru că ei sunt mai sfinți decât noi, așa că ei nu țin ură din principiu 🙂

S-a tot spus zilele trecute că Peniel ar fi organizația „americană”, „modernistă”, preocupată să folosească metodele creștinismului american în România. Se sugera că totul este sacrificat pe partea de spectacol, pe atragerea tinerilor cu metode moderne.

Ca unul care am participat la mai multe astfel de conferințe, consider că din punct de vedere al „metodelor moderne”, Peniel stă foarte slab. Practic, evenimentele Peniel au ajuns prea repede să aibă un tipar previzibil. Când e vorba de „programele” bisericești, desigur că există explicații și motive rezonabile pentru urmarea unui format, însă când e vorba de o conferință de tineret, creativitatea ar trebui să joace un rol mult mai mare. În afară de un decor și câteva denumiri mai interesante, conferințele acestea s-au asemănat izbitor cu programele de biserică: închinare, anunțuri, predică, chemare. Mai lipsea anunțul: „începând cu surorile, adunarea este liberă”.

Am participat la mai multe evenimente in afara țării, ocazie cu care am putut aprecia faptul că tehnologia poate mări impactul comunicării. Un exemplu: la Cape Town (Lausanne Congress for World Evangelism), timp de 8 zile prezentările grafice și video au amplificat cu mult impactul prezentărilor, fie că era vorba de un simplu decor, un background, un material audio, video, o scenetă, o pantomimă, o ilustrație etc. Toate au decurs atât de natural și s-au îmbinat atât de bine cu subiectele abordate de vorbitori, completând, ilustrând și chiar aprofundând subiectele dezbătute.

Pentru generația tânără din România tehnologia (internetul, instrumentele audio-video etc.) nu sunt un moft – acestea sunt un cod de comunicare pe care tinerii îl stăpânesc, fiindcă au crescut cu el.  Din motive pe care nu le voi discuta aici, bisericile din România încă privesc cu sfială mijloacele de comunicare cele mai influente: internet, TV, muzică, radio. Când ele se vor uza și vor fi înlocuite de altele, mai eficiente, ne vom găsi și noi să le utilizăm pe cele anacronice.

Desigur, discuția despre cum, cât, sub ce formă pot fi folosite acestea, este deosebit de importantă. Din păcate, toate manifestările de genul celor menționate mai sus au fost interpretate de unii în cheia tragică a dansului de la Peniel. Mă dezic a suta oară de acel dans, pentru a nu fi nevoie să consumăm încă 100 de comentarii pe acest subiect. Rămâne însă o discuție amplă și importantă, care nici măcar nu a început pe bloguri în zilele acestea: Ce rol are arta și tehnologia în lucrarea cu tinerii? Mai jos puteți urmări un exeplu de scenetă care mi-a plăcut mult. Ce părere aveți? Este cusher?

Cum am spus, echipa Peniel nu s-a remarcat ca un think-tank, un spărgător de gheață. Am participat la câteva întruniri de brain-storming și am fost extrem de încântat de creativitatea tinerilor. Mi-ar plăcea să o văd mai mult în conferințele Peniel.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

41 de răspunsuri la Ce NU mi-a plăcut la Peniel (2)

 1. Bună sceneta. Chiar nu pot să înţeleg ce poate fi în capul unei persoane care se opune folosirii unor astfel de metode. Se exprimă mult mai clar unele lucruri prin scenete (sau filme) şi mesajul ajunge mult mai repede la inima omului. Nu le folosim noi pentru scopuri bune? Le folosesc alţii din plin pentru scopuri deloc nobile.

 2. pete zice:

  Vasilica clipul ce l-ai postat e blasfemie , ca cineva sa pretinda ca este God chiar si intro piesa the teatru. acum vad de ce esti aparatorul Penielului{ cine se aseamana se aduna .}
  […]

 3. aurel zice:

  Intre anii 1965-1970 in Biserica din Dobric (un sat din Bistrita-Nasaud) la fiecare Craciun se „juca” sceneta cu Nasterea Mantuitorului. „Actorii” erau atat tineri cat si batrani. Erau modernisti sau liberali ?

 4. Radu M. zice:

  Nu se poate! Probabil ca erau americani deghizati. 🙂

 5. Lucian Oniga zice:

  Vasilica, nu suntem perfecti. Suntem doar in proces de desavarsire. 🙂

  Skit-ul ala seamana cu „dialogurile” din bisericile anilor ’70. Nimic nou sub soare.

 6. Alex Madincea zice:

  Noi credem că Dumnezeul nostru este Creator, corect? Atunci mă întreb, noi, cei creati, de ce suntem atât de lipsiți de creativitate de multe ori? Eu cred că noi trebuie să avem cel mai bun teatru, cel mai bun film, cea mai buna muzică, cea mai buna arta pentru a comunica valorile Împărăției luminii într-o lume atât de întunecată. Se pare că împăratul întunericului știe să folosească „bine” creativitatea pentru a-și extinde împărăția.

 7. Daniel Medre zice:


  For Pete…

 8. baroana zice:

  Recent am sustinut o lucrare pe comunicarea non-verbala, (la copiii cu deficienta de vedere, dar asta e mai putin important). Noi sustinem ca suntem creati „dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu” si am facut din acest adevar o sintagma pe care unii o „racnesc” „fratilor”. Daca credem ca suntem dupa chipul Lui, de ce ne este frica sa comunicam ca si El??? Dumnezeu a ales TOATE metodele sa comunice cu noi, si am sa va dau exemple, nu pt ca nu le stiti ci pentru a le constientiza; Dumnezeu a facut pamantul-comunicare proxemica (studiul perceptiei si al modului de utilizare a spatiului), Dumnezeu ne-a inzestrat cu 5 simturi extraordinare, pe care Dumnezeu le are si ne recomanda si noua sa le folosim ca unelte de adunare de informatii si comunicare: vaz-comunicare vizuala (mimica, gesturile, postura, tinuta, orientarea corpului), auz-comunicare auditiva (limbajul si paralimbajul si tacerea), miros-comunicare olfactiva (..de un miros placut) si comunicarea prin canalul cutanat-haptica (pipait, gust, chiar si imbratisarile). Mai mult Dumnezeu face „haine” oamenilor, atat celor doi izgoniti din Eden cat si preotilor pentru a se deosebii dintre ceilalti oameni – comunicarea prin artefacte.
  Dumnezeu zice „uita-te lenesule la furnica” – cu alte cuvinte „invata sa vezi”!!!
  Nu mai vreau sa extind, subiectul e super si foarte vast, cine vrea sa priceapa sa o faca cine nu „ramana orb”.

 9. Catau Adrian zice:

  18  Fiindcă propovăduirea crucii este o nebunie pentru cei ce Sunt pe calea pierzării: dar pentru noi, care Suntem pe calea mântuirii, este puterea lui Dumnezeu.
  19  Căci este scris: „Voi prăpădi înţelepciunea celor înţelepţi, şi voi nimici priceperea celor pricepuţi.”
  20  Unde este înţeleptul? Unde este cărturarul? Unde este vorbăreţul veacului acestuia? N-a prostit Dumnezeu înţelepciunea lumii acesteia?
  21  Căci întrucît lumea, cu înţelepciunea ei, n-a cunoscut pe Dumnezeu în înţelepciunea lui Dumnezeu, Dumnezeu a găsit cu cale să mântuiască pe credincioşi prin nebunia propovăduirii crucii.
  22  Iudeii, într-adevăr, cer minuni, şi Grecii caută înţelepciune;
  23  dar noi propovăduim pe Hristos cel răstignit, care pentru Iudei este o pricină de poticnire, şi pentru Neamuri o nebunie;
  24  dar pentru cei chemaţi, fie Iudei, fie Greci, este puterea şi înţelepciunea lui Dumnezeu.
  25  Căci nebunia lui Dumnezeu, este mai înţeleaptă decât oamenii; şi slăbiciunea lui Dumnezeu, este mai tare decât oamenii.
  26  De pildă, fraţilor, uitaţi-vă la voi care aţi fost chemaţi: printre voi nu Sunt mulţi înţelepţi în felul lumii, nici mulţi puternici, nici mulţi de neam ales.
  27  Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele înţelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele tari.
  28  Şi Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii, şi lucrurile dispreţuite, ba încă lucrurile care nu Sunt, ca să nimicească pe cele ce Sunt;
  29  pentru ca nimeni să nu se laude înaintea lui Dumnezeu.
  30  Şi voi, prin El, Sunteţi în Hristos Isus. El a fost făcut de Dumnezeu pentru noi înţelepciune, neprihănire, sfinţire şi răscumpărare,
  31  pentruca, după cum este scris: „Cine se laudă, să se laude în Domnul.”

  1 Corinteni 2:1  cât despre mine, fraţilor, când am venit la voi, n-am venit să vă vestesc taina lui Dumnezeu cu o vorbire sau înţelepciune strălucită.
  2  Căci n-am avut de gând să ştiu între voi altceva decât pe Isus Hristos şi pe El răstignit.
  3  Eu însumi, când am venit în mijlocul vostru, am fost slab, fricos şi plin de cutremur.
  4  Şi învăţătura şi propovăduirea mea nu stăteau în vorbirile înduplecătoare ale înţelepciunii, ci într-o dovadă dată de Duhul şi de putere,
  5  pentru ca credinţa voastră să fie întemeiată nu pe înţelepciunea oamenilor, ci pe puterea lui Dumnezeu.
  6  Totuşi ceea ce propovăduim noi printre cei desăvârşiţi, este o înţelepciune; dar nu a veacului acestuia, nici a fruntaşilor veacului acestuia, care vor fi nimiciţi.
  7  Noi propovăduim înţelepciunea lui Dumnezeu, cea tainică şi ţinută ascunsă pe care o rânduise Dumnezeu, spre slava noastră, mai înainte de veci,

  Evanghelia Domnului Isus Hristos va fi mereu relevanta asa cum este ea, fara schimonosirea actorilor, fara incercare subreda de inchipuire anumite scente si cine nu crede, asta e, credinta vine in urma auzirii, dar relevanta ei consta tocmai in contrastul ei fata de lume, nu are nici macar o poleiala de secularizare, de intelepciune lumeasca, dispretuita de unii, toti cei ce vor trai cu evlavie in Hristos vor fi prigroniti.

  2 Timotei 4:3  Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gîdila urechile să audă lucruri plăcute, şi îşi vor da învăţători după poftele lor.
  4:4  Îşi vor întoarce urechea de la adevăr, şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite.

  Noi vrem sa fim puternici astazi
  Noi vrem sa fim relevanti
  Daca ar fi sa facem un paralelism: noi cerem /cautam ce ? relevanta cu orice pret?
  Noi nu mai avem nebunia propavaduirii crucii (mereu se incearca o diminuare a discrepantei dintre lume si valorile ei si biserica si valorile ei, o cruce usoara, nici un sacrificiu)
  Noi ceea ce propavaduim, cum ne imbracam, cum ne comportam nu mai atrage nici o ridiculizare din partea lumii ce sa mai zicem de persecutie. (asa de relevanti am devenit ca de multe ori nici bun simt nu mai este in imbracaminte, modestie?)
  Noi avem o credinta bazata pe intelepciune omeneasca
  Noi avem invataturi bazate pe doctrinile celor mai populari si conoscuti/relevanti autori
  Crucea noastra a devenit relevanta cu orice pret !

  Un lucru care mi-a placut la o conferinta Romiscon(au fost si lucruri care nu mi-au placut), a fost David Shenk, un misionar menonit, predica sa din 2009 mi-a intarit convingerile, vorbind de biserica Filadefia din Apocalipsa
  „Ştiu faptele tale: iată ţi-am pus înainte o uşă deschisă pe care nimeni n-o poate închide, căci ai puţină putere, şi ai păzit Cuvântul Meu, şi n-ai tăgăduit Numele Meu.

  Vasilica iti propun un subiect pentru urmatoarea carte, dupa RM II(daca va fi), sa fie o carte despre Peniel, ce iti place, ce nu iti place, protagonistii ar fi fondatorii si opozantii(convervatorii saracii de ei, jumatate de carte ar fi comentariile de pe RM) cred ca ai avea ceva clienti, poate chiar si eu as cumpara-o, sau poate scrii una despre perioada bisericii 1989-2011, ar fi poate chiar mai interesant sa vedem ceea ce a contribuit la decaderea noastra, sau nu stiu poate multi vad ca suntem intr-o stare asa de buna cum n-am fost niciodata pana acum din toata istoria noastra scurta si zbuciumata. Oricum am continua pererile vor fi mereu impartite. Interesant este misiunea ta din aparator al eroilor credintei ai devenit un aparator al fundatiilor parabisericesti. Inca ceva, proiectul RM(cel putin blogul RM) nu mai respecta oarecum viziunea initiala. Este multa publicitate si nu prea mai are subiecte cu RM, corect?

  • Cam cu toate sunteti „pe langa „… dar sa crezi ca trebuie sa propovaduiesti crucea ta , omeneasca , e cea mai mare nebunie si asta nu pentru cei ce sunt pe calea pierzarii.

  • Radu zice:

   Prin insiruirea la gramada a unor versete nu ajungem nicaieri. Am putea si noi sa va recomandam versete din cuvantarile lui Isus pentru fariseii care puteau porunci care nu reprezentau voia lui Dumnezeu, ci ambitiile lor. Am putea sa va vorbim despre cei care curata partea de dinafara a paharului dau uita ca rautatea si neiertarea sunt mai grave. Am putea chiar sa va vorbim despre fatarnicia fratelui mai mare din pilda fiului risipitor, ca sa nu mai spun de fariseii care erau gata sa omoare cu pietre, in timp ce Domnul Isus a acordat iertarea.

   • Catau Adrian zice:

    Am sa-ti spun un lucru despre asa de mult mediatizatul fiu risipitor si fiu mare, ce pacat oamenii nu citesc cu atentie. Fii atent la concluzie:

    Dar el, drept răspuns, a zis tatălui său: „Iată, eu îţi slujesc ca un rob de atîţia ani, şi niciodată nu ţi-am călcat porunca; şi mie niciodată nu mi-ai dat măcar un ied să mă veselesc cu prietenii mei; iar când a venit acest fiu al tău, care ţi-a mâncat averea cu femeile desfrînate, i-ai tăiat viţelul cel îngrăşat.”
    „Fiule” i-a zis tatăl „tu întotdeauna eşti cu mine, şi tot ce am eu este al tău.
     Dar trebuia să ne veselim şi să ne bucurăm, pentru că acest frate al tău era mort, şi a înviat, era pierdut şi a fost găsit.”
    La suparat pe Tatal ca s-a plans ca a slujit ca un rob? Nu. L-a contrazis Tatal ca nu-i adevarata afirmatia? Nu. Eu nu cred ca e mai mare bucurie decat sa-ti spuna Tatal, tu totdeauna esti cu mine, si tot ce am este al tau (desi n-am auzit nici o predica despre asta, toti il critica pe fiul cel mare, dar fii atent: nu scrie ca va mai fi o imparteala, Tatal face cheltuieli curente si ii da fiului cel mic ceea ii place, ii face un hatar se bucura cu el ca doar asta vrea, oricum era obisnuit cu stitul asta de viata. Ai grija sa nu ramai doar cu asta. Cred ca pasajul care l-am dat mai sus din Corinteni arata clar chemarea Bisericii si a evanghelistului. De fapt Biblia este o carte plina de avertismente, iar cartile Romani, Evrei, 1-2 Petru, 1-2Timotei, Tit, Iuda, Iacov, arata clar acest lucru. Evanghelia promovata de unii din voi este ieftina, muzica si jocuri si asta aveti, asta sa fie singurul lucru de care sa fie condamnati cei ingusti, cei fara multe seminarii si fara relevanta. Apocalipsa arata asa de clar starea bisericilor, calde, imbogatite, cu statut social inalt dar fara dragoste de El, da El are intradevar promisuni extrordinare dar pentru cei ce vor birui.

    Cand vorbesti de farisei si carturari ai impresia ca toti cei ingusti sunt farisei si carturari de astazi.

    Lasa-ma sa-ti spun cateva si aici.
    Cine erau fariseii si carturarii de atunci?
    1) Oameni cu multa scoala religioasa ( echivalerea de astazi, seminarii teologice, masterate, doctorate)
    2) Erau oameni foarte bogati, financiar erau o clasa superioara, se foloseau de religie si statut sa obtina bani pana si de la cei mai saraci
    3) Nu erau asa de ingusti cu privire la lege, nu aveau mila de cei sarmani, nu isi respectau parintii, erau oameni care tineau la niste obiceiuri mai mult decat la orice.

    OK, nu cred ca cei mai multi care comenteaza impotriva curentelor vestice se regasesc in cele trei ipostaze, personal nu am nici o scoala teologica, nu am un statut financiar inalt, iar in ce priveste asa mult criticata traditie nu cred ca impartasesc ideea ca ceea ce am facut pana acum este bine in adunarile evanghelice. Cred ca suntem intr-un oarecare blocaj, dar nu sunt nici in tabara salareata si relevanta. Daca ar trebui sa-ti indrepti criticile impotriva farieseilor si carturarilor o sa-i gasesti mult mai mult atat in structurile institutionale eclesiastice si educativ religioase. Fa si tu o comparatie pe masura, identifica genul de oameni despre care vorbesti ca fiind carturari si farisei astazi. Intrebati si voi cate un comentator de aici ce studii, ce pozitie in biserica are, ce framantari are apoi sa scrii voi sunteti carturari si farisei. Nu cred ca as fi vreodata acceptat de grupul lor.

 10. pete zice:

  ce decenta aveti voi in aceste prezentari ? sau ce vreti sa demonstrati cu ele?

 11. Nu am cum sä-ti scriu personal de aceea i-ti scriu public.Nu te obligä oare la mai mult functia de pästor si de invätätor frate Vasilicä? Ai läsat atita timp sä se inteleagä cä tinjesti dupä o slujire curatä inaintea Domnului.Cä ai vrea ca fratii täi sä fie curati si neintinati.Spre ceea ce arati acum ai näzuit?Domnul Isus ne-a spus cine äi este frate,mamä sorä…. si cum trebuie sä fie acestia.Nu superi cumva pe Dumnezeu prin slujba ce o faci?Crezi cä ceea ce numesti acum bine se incadreazä in voia lui Dumnezeu?Zideste lucrarea aceasta pe cineva?Dacä da atunci intreb iar,este o zidire ce duce la mintuire sau la pierzare?Nädäjduiesc sincer sä te poti opri la timp.Altfel nici n-as mai fi scris.Tare m-as bucura ca cel räu sä räminä de rusine.Si asta spre binele täu si a altora.Cine este näscut din nou din Dumnezeu aratä lumii chipul Stäpinului.Ceea ce se numeste bun aici este tot mai firesc si lumesc.Lipsit de evlavie si fricä de Dumnezeu.Färä indoialä cä si acestea aratä spre chipul unui stäpin.E de ajuns sä ne uitäm la voturile din dreptul comentariilor ca sä vedem cät de multi slujesc acelui stäpin.Cu adevärat sint cu multi mai multi cei ce imbrätiseazä calea cea largä.

  Matei 7:13
  Intrati pe poarta cea strimtä.Cäci largä este poarta,latä este calea care duce la pierzare,si multi sint ceice inträ pe ea.
  14.Dar strimtä este poarta,ingustä este calea care duce la viatä,si putini sint ceice o aflä.

 12. DRAGO zice:

  Fr. Vasilica,
  Cred ca ai primit stirea despre evenimentele petrecute in Portland la 7/11/11.
  Fr. NP nu a mai fost confirmat ca pastor la Philadelphia church pentru urmatorii 4 ani.
  Desi Dumnezeu a vorbit necontenit asupra acestei situatii,totusi -nu putini frati-sustin ca „datorita tie (RM)” sa produs acest eveniment.
  GOD BLESS YOU!

  • gabebogdan zice:

   Drago, vorbesti din filme, acest eveniment s-a intimplat datorita faptului ca Dumnezeu a hotarit , si ne-a instintat inca de anul trecut cum o sa se intimple. Eu nu am avut nici o indoiala nici in octombrie nici acum cu privire la rezultate . Biserica nu a vrut sa-l suspende( in toamna) pe baza unor acuzatii (exagerate) care a reprezentat punctul de vedere a unei persoane. , dar cind a fost vorba de capacitatea de a continua ca si pastor , biserica a considerat ca e timpul ptr. o schimbare. A fost voia Domnului atunci, este voia Domnului acum. Cartea i-a dat lui NP 73%, fara carte a luat 48%. Porlandezii nu sint chiar asa de (…) cum au fost facuti de unii !

   • DRAGO zice:

    gabebogdan,
    Tu esti un „baiat” simpatic dar este bine sa pastram „decenta deontologiga crestina..”tot timpul SI MAI ALES IN SPATIUL VIRTUAL. Do you agree ?
    Eu „nu vorbesc din filme” si STIU cu certitudine ca si TU STII lucrul acesta,dar te inteleg ca vrei sa mai presari nitel „Pipper” peste tort.
    Sint 100% ca a fost,este si va fi si-ncontinuare =degetul lui Dumnezeu- in toata aceasta actinune-si nu numai-pentruca Dumnezeu este in controlul tuturor lucrurilor,cu atat mai mult,in controlul Bisericii Sale,al carui Cap este. Slava Lui!
    In rest,in ce depinde de noi,sa lucram pentru Slava Lui si LA LUMINA ZILEI. Amin!..
    Nu prea se aude….!

    • gabi zice:

     Imi place „Piper” un pic prea mult citeodata ….
     But things are not looking up, as far as I can see. Vorba aceea” au plecat ai nostrii, au venit ai nostrii!

 13. Din Portland zice:

  Fabuleaza Drago asta, actualmente, 11 iulie 2011 fr Nicky Pop este in spital si Biserica Filadelfia nu a avut niciun fel de Adunare Generala in care sa fie luata vre-o decizie cu privire la conducerea Bisericii. Nu exista nici o dovada la minciuna grosolana scornita de comentatorul Drago.

  • Radu zice:

   O fi avand piciorul in ghips?

  • DRAGO zice:

   Din Portland
   Concret, minciuna o tii in brate,o utilizezi cu gura si cu degetele cu care ai tiparit mesajul.
   11 iulie 2011 a fost Duminica,sa votat pina la 7 pm iar fr.Nicky Pop a fost in Biserica IMPREUNA cu sora Anuta.
   Scormoneste-ti in mintea intunecata…poate…mai exista o raza de lumina..si agata-te de ia.

   • DRAGO zice:

    Din Portland,
    Pentru-ca „s-a strecurat” eroarea cu privire la data (11 iulie 2011 in loc de 10 iulie 2011) si pentru-ca diavolul sa n-aibe nici un cistig-retractez mesajul postat la 12 iulie 2011 6:53pm. MEA CULPA.
    GOD BLESS YOU.

   • Eugen zice:

    Drago, frate
    Atentie…11 Iulie a fost LUNI !

    si, daca raza de lumina ajunge pana aici,
    m-as agata si eu de ea, sa vad ce se v-a ‘ntampla…
    „Vlastarul” de care s-a spus, vine dela Domnul Isus???
    Ca, tare m-as bucura , sa se termine cu mafia!
    GBY!

    • GABI zice:

     Eugen, Drago, deja am identificat vreo 4 care cred ca ei sint „vlastaru”, asa ca se pare ca o sa fie o mafie cu vlastari in citeva luni. Se prea poate ca cel care vine de la Domnul, sa nu vina asa de curind ( cum speram toti). Asa ca incigeti-va cu „indelunga rabdare”, si cititi ceva si de „rabdarea sfintilor”( just in case) ,ca daca nu , ne vedem la „americani” .

    • Gabi, poate ai vrut să spui: „ne vedem în Cuba”.

    • GABI zice:

     @.fr. Vasilica Croitor
     Am vrea noi sa putem intra in Cuba.. 🙂

 14. ruben zice:

  Hmmm…atentie cu informatiile: 11 (07) iulie a fost LUNI toata ziua, duminica a fost in 10. Ce sa mai credem?

 15. Gheorghe zice:

  Referitor la biserica din Portland;
  Cel ce pune sus si cel ce da jos este unul singur Dumnezeu.
  Dumnezeu a decis sa fie pus fr. Niki pastor si tot Dumnezeu decide cit timp sa fie pastor.
  Si daca fr. Niki o zis ca Isaia (6:5)… Vai de mine ca sunt pierdut sunt un om cu buze necurate ,locuiesc in mijlocul unui popor tot cu buze necurate, si am vazut cu ochii mei pe Imparatul Domnul Ostirilor…. Suntem deplini convinsi ca ingerul Domnului sa atins de buzele lui Niky si Dumnezeu are decizia cit timp sa fie pastor in Portland.
  DAR… sa nu uitam ca la fiecare vine o zi cind incercarea focului va lamurii lucrarile noastre a fiecaruia ; suntem pregatiti pentru ceasul incercarii???

 16. Val zice:

  Cred ca este clar din istoria Scripturii ca cel (mai) firesc prigoneste pe cel (mai) duhovnicesc, cel (mai) mare pe cel (mai) mic. Deasemenea, am observat: conservatori (eu ma consider conservator moderat) sunt mai greu de convins sa accepte ceva nou….uneori spre bine, atle ori spre rau….

  Cred ca Peniel, fiind pionieri in cultura romaneasca evanghelica, trebuie sa accepte crucea/pretul pt privilegiul de a fi pionier, cu bucurie si sa nu fie surprins de incercarile (chiar si de foc) care vin chiar de la oameni reputabili.

 17. vestea buna zice:

  Gaby, este adevarat ca fratele {…} ar veni la Portland daca ii oferim mai mare salar ca la {…} ?
  {…} Il dam in schimb pe {…}.

  • GABI zice:

   Vestea Buna, am o veste rea, Fratele (…) trebuie sa aiba carnet de AG ptr. cel putin 5 ani si sa fie membru aici ptr. cel putin 2 ani, asa ca „DREAM ON”, sa avut de grija sa se inchida poarta cu mult inainte. Nici NP( si nici noi) nu cred ca am stiut ce am votat constitutia ….. 🙂
   Se pare ca , din nou Portlandezii, invadeaza RM la spalat de rufe 🙂 . We might get kicked out this time…

 18. Eugen zice:

  Fr. Vasilica,
  please, one reply, only, to Fr. Bogdan,
  before we might get kicked out. Thanks.

  Adevarat ! foarte adevarat cu cei 5 ani „seniority” in AG „catastiv” !
  asta zadarniceste alegerea Domnului, cu toate ca Domnul are
  metode de dat jos…(s-a intamplat odata cu VC…).

  Cat despre constitutie, NP si VC au stiut bine! cand au semnat-o
  au facut premeditat, ca VC sa fie succesorul.
  {…}
  VC vs DC, este o posibila candidatura.

  Ce timpuri !!! Da, indelunga rabdare a lui Dumnezeu sa le dea
  harul de pocainta si reculegere, pana nu e prea tarziu.

 19. Pingback: 11 postări în Top 100 WP (14.07.2011) « România Evanghelică

 20. Pingback: Cum daltuiste Dumnezeu - VIDEO Gand bun | Gand bun

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s