Despre mizeriile publicate pe internet împotriva cărții „Răscumpărarea memoriei”

Am primit astăzi un mesaj prin care eram solicitat să îmi spun părerea despre un articol apărut pe un blog al cărui proprietar este anonim, articol în care sunt aruncate cu dibăcie (îl știți pe dibaciul acela din grădina Edenului…) tot felul de suspiciuni cu privire la paternitatea Răscumpărării memoriei. Dănuț Mănăstireanu a scris deja un răspuns pe blogul său: Persona.

Articolul publicat pe blogul penticostalismul.azi lansează o teorie halucinantă, conform căreia autorul cărții ar fi un profesor universitar din afara mediului neoprotestant.

1. Cartea pornește de la un cadru larg de analiză a perioadei comuniste, o analiză ce se remarcă a fi extrem de riguroasă și imposibil de realizat într-un timp relativ scurt și fără studii specifice. În acest context se poate spune că analiza a fost realizată de Vasilică Croitor?

2. Cartea reflectă o muncă intensă și un timp îndelungat asupra arhivelor CNSAS. Oare a fost îndejuns studiul realizat de autorul declarat public pentru forma publicată a conținutului cărții?

3. Nu mai există o astfel de carte în spațiul românesc, ar fi fost posibilă o carte atât de remarcabilă să fie scrisă de un tânăr slujitor din Cultul Penticostal?

4. Vârsta autorului poate fi asociată cu analiza atât de riguroasă și complexă din cadrul acestei cărți?

5. Întrebarea cea mai dură exprimată: Oare n-a fost plătit un profesor universitar pentru a scrie cartea, așa încât să existe un impact politic în jocurile ce există la nivel internațional în această sferă religioasă?

Doar câteva comentarii voi face în acest moment:

1. Indiferent ce au urmărit cei care sunt în spatele articolului, au reușit încă odată să aprecieze calitatea muncii mele. Dacă la un an de la apariția cărții până și criticii o laudă, asta este bine. Uneori e cel mai bine când te laudă dușmanii. Autorul a și îngroșat acele cuvinte care dacă erau rostite de cineva serios și care nu își ascundea identitateta le-aș fi putut pune la „Endorsments”. Desigur, pe penticostalismul.mâine va apărea un articol intitulat „Cine este în spatele penticostalismul.azi?”, în care va argumenta că eu am acel blog, că prea este laudativ.

2. Conținutul cărții este rezultatul studiului personal, în totalitate. În spatele cărții nu a stat decât… soția mea. Ea m-a susținut și m-a încurajat de-a lungul anilor în care am făcut cercetare. Cei care îndrăznesc să susțină altceva nu au decât să vină cu dovezi, nu cu zvonistică, precum situl pus în discuție. Eu pot dovedi cu sutele de ciorne, schițe, pagini tipărite și refăcute, cu notele editorilor, cu interviurile audio luate protagoniștilor etc. Dar nu-mi voi pierde vremea cu anonimi care nu au curaj să-și asume propriile idei, dar se erijează în formatori de opinie.

Deși sunt abonat la mai multe bloguri evanghelice și primesc în timp real postările de pe acestea, în mod intenționat nu m-am abonat la penticostalismul.azi, considerându-l o sursă nedemnă de luat în seamă. Motivul este tocmai anonimatul sub care se ascunde proprietarul. Lucrând „la lumina întunericului”, cum se exprima cineva, informațiile vehiculate acolo pot conține 99% adevăr și 1% cianură. Suficient…

Ori de câte ori am avut ceva de spus față de direcția sau performanța liderilor din Cultul Penticostal, am făcut-o deschis, fie că a fost în Congres, pe internet, prin scrisori deschise sau față în față. Nu în ultimul rând, am publicat cartea sub numele real, nu sub pseudonim, tocmai pentru că mi-am asumat ceea ce am avut de spus.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

47 de răspunsuri la Despre mizeriile publicate pe internet împotriva cărții „Răscumpărarea memoriei”

 1. Vasile Roman zice:

  Cine vrea detalii sa intrebe toti membrii bisericii Betleem din Medgidia, care stiu mai bine decat toti „carcotasii” care se cred destepti in „teorii”. Cu respect pentru toti.

 2. Catau Adrian zice:

  Le-am cerut de nenumarate ori sa-si faca public numele lor, sunt penibili cu genul asta de articole. Un anonimat critica un om expus public tot prin un tip extrem de invatat dar anonim. Pe blogurile astea fie ca avem pareri pro sa contra asupra multor subiecte trebuie sa ne exprimam public. Am primit nenumarate critici si voturi negative pentru ceea ce sustin dar nu voi pune niciodata numele anonim. Asta suntem cu plusuri si minusuri pro sau contra. Intr-o zi tot se va afla cine sunt.

 3. Penticostalismul AZI zice:

  nu doar pe internet, ci in mod deosebit in lumea reala!
  nu-mi explic reactiile, care nu le pot cataloga decat ca fiind „extrem de ciudate”!

  Penticostalismul AZI a adus in discutie o ipoteza care exista in lumea reala, si tot Penticostalismul AZI ete atacat! Interesant…

  Desi ne-am pastrat o pozitie neutra, desi aceasta perspectiva doar ne-a pus pe ganduri si de aceea a fost adusa in atentie, pentru a fi data la o parte orice fel de suspiciune. Stiu ca persoana care a exprimat aceste presupuneri viziteaza blogul dumneavoasta! Sincer… ma asteptam la un raspuns mult mai moderat, si inradacinat mai mult in realitate!

  • Aha, vă deranjează când cineva vă pune la îndoială buna credință?
   Aveți un un mod tare ciudat de a pune problema: „aceasta perspectiva doar ne-a pus pe ganduri”. Nu v-ați pus pe gânduri, ci v-ați pus pe împrăștiat aceste suspiciuni pe internet. E tare simplu de scris așa articole. Uite, vă dau eu un exemplu:

   „Conform unor surse care nu vor să le fie deconspirată identitatea, în spatele blogului penticostalismul.azi ar fi persoane care vor să discrediteze subtil biserica penticostală din România. Sursele indicate sunt cercetători cu vastă experiență, doldora de mastere și vreo câteva doctorate. Ele ne-au relatat că acest blog este subvenționat de forțe oculte care vor să stârnească între penticostali conflicte.”

   Eu mă păstrez pe o poziție neutră, doar m-am pus pe gânduri și am relatat. Mă aștept la un răspuns „moderat, si inradacinat mai mult in realitate”.
   Mult succes!

   • Radu M. zice:

    Ei pot sa banuiasca faptul ca in spatele cartii RM se afla un profesor universitar titrat, dar nu se poate spune acelasi lucru despre cei care sunt indaratul blogului penticostalismul.azi.

  • ANDRUS IONEL zice:

   SUNTETI RASPUNZATORI DE CEEA CE CE SE INTAMPLA IN CURTEA VOASTRA !

 4. DanutM zice:

  Vasilica, mi se pare halucinat felul in care unii oameni arunca in eter astfel de mizerii fara sa clipeasca si fara sa face ce spune Scriptura, adica sa te intrebe pe tine mai intii. Dar poate ca asta nu scrie in Biblia lor.

  Iata ce sugera astazi un amic ca reguli de blogging crestin (poate ia cineva aminte, desi, sa fiu sincer, nu-mi fac mnari nadejdi):

  Dare to be different. Be accountable. Be intentional. Take ownership. Live your faith in thought, word, and deed.

  If it’ll be an overall detriment to the Body of Christ, don’t post it.
  If it’s devoid of respect and/or civility, don’t post it.
  If it reflects a lack of personal integrity, don’t post it.
  If it’s an irrational rant, don’t post it.
  If it’ll reinforce petty hostilities, don’t post it.
  If it supports simplistic categories, don’t post it.
  If it makes strong claims about things you don’t know enough about, don’t post it.
  If it’s a “defence of” something, don’t post it.
  If it’s a thought everyone is already thinking, don’t post it.
  If it’s all about getting hits, don’t post it.

  • In cazul articolului de pe penticostalismul.azi nu trecea de niciunul dintre aceste filtre, mai ales de ultimul: if it’s about getting hits.
   Revin la propunerea de a ne întâlni cu blogerii crestini pentru a stabili de comun acord niște principii pe care sa le respectam cu toții. Ce părere ai?

   • alaxandra zice:

    As participa cu mare placere la asa ceva, cred ca indiferent de orasul-gazda al evenimentului.

   • Organizez eu prima ediție în Timișoara. 😀
    Deși întâlniri ale bloggerilor evanghelici s-au mai făcut prin București… fără prea multe urmări.

    • Mai bine la Nadlac, sa fie central. 🙂

    • Dyo zice:

     Cred ca Sighisoara este candidatul cel mai serios … macar din perspectiva „centralitatii” 😉

    • Dyo, Sighisoara este o varianta faina. O varianta ar fi sa mergem acolo la sarbatoarea cavalerilor medievali :). In bloguri sa ne duelam.
     In plius, astfel ar putea participa si bloggerii anonimi, fiindca ar putea veni mascati. 🙂

    • Dyo zice:

     Florin nu este prea incurajator. Marturisesc ca sunt si eu sceptic in privinta unor roade dintr-o astfel de intalnire.
     Dar, daca s-ar putea macar intrezari o viziune cat de cat inchegata, consider ca ar merita sa incercam … Primul pas catre realism ar fi sa stim ce vrem de la blogurile noastre … restul va veni de la sine.

   • DanutM zice:

    Asemenea intilniri ar fi de mare folos, daca sunt posibile. Asa cum stii, eu calatoresc foarte mult si nu stau grozav de bine cu timpul, dar daca se organizeaza cidnva cind am liber i program, m-as bucura sa p-areticip. E bine sa fie insa intr-un loc in care nu e greu de ajuns pentru cei, ca mine,care nu conduc.

   • Alin Cristea zice:

    Propunerea e… nerealistă.

    Cel puțin pentru faptul că bloggerii-pastori penticostali au înlăturat, în ultimele luni, orice speranță că ar dori să respecte MINIME… principii.

  • Radu M. zice:

   Domnule Manastireanu, sunt de acord cu toate aceste mentiuni, mai putin urmatoarea:
   If it’s a “defence of” something, don’t post it.
   Nu pricep la ce se refera.

   • DanutM zice:

    Inteleg ca nu intelegeti 🙂
    Autorul facea aluzie la o afirnatie a sa de pe blogul propriu in care sustinea ca nu este interesat de bloguri care exprima pozitii partinice (care, adica, au ceva de ‘aparat’, o confesiune, sau o ideologie, de exemplu). Si in aceasta privinta sunt perfect de acord cu el. Fiecare e liber sa ‘apere’ ce doreste, dar pe mine asemenea ‘aparari’ ma lasa complet rece.

 5. Penticostalismul AZI zice:

  Diferenta consta tocmai in faptul ca postarea de pe Penticostalismulazi porneste de la o discutie ancorata in realitate. asta e in gandirea unor persoane, putem oare sa-i oprim sa se gandeasca si sa se exprime?
  Unele detalii au scopul de a sublinia ca nu este o ipoteza a celor care pur si simplu n-au ce face, ci doar sa comenteze, ci a persoanelor care gandesc, avand o perspectiva inradacinata in anumite studii…
  Orice lucrare e normal sa intampine tot felul de reactii. Nu e mai important cum este reactia noastra in acest context?

  • Radu M. zice:

   „Discutie ancorata in realitate” ≠ „e in gandirea unor persoane!”
   Da, este adevarat ca „orice lucrare e normal sa intampine tot felul de reactii”. Aceasta fiind una dintre cele mai stranii, adica fabulatiile care sunt „in gandirea unor persoane” sa le raspanditi fara nicio verificare. Ii cereti lui Vasilica sa aiba o reactie corecta, dar dumneavoastra declansati o discutie total neprincipiala.

 6. Ioan C. zice:

  Domnule Croitor, de ce nu puneti fotografiile unor documente studiate la CNSAS?
  Ca sa vada si cei ce nu vor sa vada!

 7. Ioan C. zice:

  http://penticostalismulazi.wordpress.com/2011/07/15/retragere-scuze/
  Stergeti si dvs. acest raspuns, ca nu mai are sens.
  Si-au dat seama de gafa.

 8. Liviu M zice:

  Desi intre timp a retras postarea de pe blog, autorul da dovada de lipsa de maturitate in administrarea acelui blog. Acum cateva saptamani a dat curs si a publicat pe blog invitatia lui Ioan S. Pop despre un „concurs” al vilelor pastorilor penticostali din Romania. Si asta, dupa declaratiile lui, fara sa cunoasca nimic despre initiatorul concursului. Dupa ce l-am atentionat despre cine este vorba, a continuat sa sustina demersul si ii indemna pe cititori sa trimita fotografii pe adresa indicata de Ioan Pop.
  Am spus lipsa de maturitate, plecand de la ceea ce a declarat si in acest caz: ca „intrebarile” propuse nu ar fi ale lui ci ale altcuiva, el doar le-a aruncat pe taraba.

 9. ANDRUS IONEL zice:

  VASILICA, SUNT RABUFNIRI ALE SISTEMULUI ,,CRESTINO-COMUNIST ! „……NU POT DECAT SA TE CALEASCA ASEMENEA PERSONAJE.

 10. Nicu Mestereaga zice:

  Felicitari domnule Croitor! Mi s-a parut a fi o carte bine documentata si bine scrisa, dar nu m-am gandit niciodata ca ati fi plagiat mari profesori universitari. De ce luati toate prostiile in serios? Daca respectivul articol poate fi luat in serios, adica realitatea din mintea unora, atunci am putea merge cu ,,gandirea” si mai departe, sa presupunem ca ati fi chiar d-voastra autorul acelui articol. Scuzati-mi hazul, dar chiar nu trebuie sa ne punem cu toate bazaconiile. Singurul lucru care trebuie luat in considerare, este aprecierea corecta: o carte demna de un profesor doctor, asa ca inca odata felicitari! Sau mai bine zis, multumiri Domnului pt Harul ce vi l-a oferit.

 11. Vasilca, ideea ca ai fi plagiat cartea eu am au auzit-o de cand am luat cartile de la Medgidia anul trecut. Cum ca ar fi mai multi autori dar s-au folosit de numele tau ca tu nu te-ai prins si ei doar te-au folosit.
  Celui ce mi-a spus varianta asta i-am dat o carte! 🙂
  Avand in vedere gradul pe care il avea respectivul inteleg de unde apar aceste acuzatii nefondate si astfel de intimidari.

 12. Orice „răscumpărare“ presupune plătirea unui preț. Greu lucru v-ați asumat și mare preț aveți de plătit pentru răscumpărarea acestei memorii!
  Prietenia admiratorilor și admirația prietenilor pot oare contrabalansa această pagubă?
  Cu admirație și prietenie

  Daniel Branzai

  • Frate Daniel,
   Nu mă miră și nici nu mă sperie manevrele celor care vor să împiedice acest demers, Am știut de la bun început că vor exista atacuri și Domnul m-a pregătit pentru aceasta.
   Pot spune însă cu toată bucuria că numărul și calitatea celor care și-au declarat sprijinul pentru proiectul RM m-a surprins. Nu aveam așteptări mari în privința aceasta. Harul Domnului a fost mai mare decât mica mea credință.

 13. ion munteanu zice:

  Nu te poti lupta cu anonimii. Sunt niste oportunisti vrednici de mila. Nu au coloana vertebrala. Sunt de dispretuit, jalnici, mincinosi. Cata vreme nu poti fi tras la raspundere poti debita tot felul de scenarii tampe. Penticostalismulazi este o facatura. NU sunt demni de luat in seama….

 14. nick zice:

  ma bucur sa va vad pe blog frate daniel sunt nick damian multe salutari din partea mea
  am citit si eu cartea felicitari pentru autor ca a avut curajul sa o scrie dar pentru mine care am trait comunismul imi e usor sa vad ca printre adevaruri se uita ca cei care sau vindut erau foarte putin in acea perioada sunt sute de pastori care sun eroii care au cristalizat credinta lor in vremuri destul de dificile ( zic destul ca expresia foarte ar fii complect eronata) sa incetam sa ne mintim cu ochii deschisi comunisti au tolerat si au inchis ochii in multe situati nui disculp aveam de a face cu un regim ateist
  era o normalitate pentru ei sa fie constant intro continua supraveghere si sa fim seriosi nu le era frica de credinta noastra le era frica de fanatismele care puteau degenera in miscari sociale
  comunismul a fost un sistem putred inpus prin minciuna si in realitate de multe ori in orbirea si frica de comunitatile crestine nu au facut decit sa zideasca aceste cumunitati tot mai mult
  prima lor tinta era dezidenti din aceste comunitati care in cele mai multe situati ei insusi aveau o problema cu sistemul de organizare in biserici
  ma opresc aici pentru ca dupa cum stiti sunt nascut penticostal dar viata de credinta mi-am consumato in multa parte a vieti nu in cadru biserici deci sfaturi din partea mea mai putine dar am mai lasat o nota scurta 4 luni in urma in care leam multumit autorilor pentru carte si ca astept o carte despre generatia lor si inca o data le promit ca au de scris sute si sute de paginii

 15. dorinpele zice:

  Frate Vasilica, nu se merita sa iti pierzi vremea cu oameni care refuza sa isi dezvaluie identitate. Sunt tot mai multi dintre acestia care isi pastreaza anonimatul ” pentru ca nu au coloana vertebrala. Prefera sa puna „afise ” la colt de strada in toiul noptii ca sa se asigure ca nu-i vede nimeni. Vor sa se joace de-a „baba oarba” .

 16. Maria Liciu zice:

  Vasilica, toata lumea – prieteni si anonimi – sunt de acord ca RM este o lucrare de doctorat. De ce nu-ti iei doctoratul? Ca sa se bucure „popoarele”!
  Si, fara suparare, vreau sa rectific: in spatele tau nu a stat numai sotia ta ( e drept, ea a fost cea mai apropiata) dar a fost Flaviu, echipa de slujire si toata Biserica „Betleem” care macar te-au sustinut in rugaciune si ti-au scuzat absentele in timpul cercetarilor indelungate. Asa cum zicea fratele Roman, curiosii sunt bine-veniti la Medgidia sa faca cercetari printre membrii Bisericii „Betleem”!

  • Vali Horlescu zice:

   Daca Vasilica ar fi fost din aceia care cauta cu tot dinadinsul titluri si vor ca numele lor sa fie insotite si de inaltul titlu de doctor de mult gasea prin state vreun profesosr care sa-i dea ”doctoratul in slujire”. Ghilimelele sunt doar pentru cunoscatori.

 17. Mitch zice:

  NU inteleg de ce va deranjeaza asa de tare articolul. Autorul (cine o fi el) recunoaste calitatile cartii ( o analiză ce se remarcă a fi extrem de riguroasă și imposibil de realizat într-un timp relativ scurt Cartea reflectă o muncă intensă și un timp îndelungat asupra arhivelor CNSAS. 3. Nu mai există o astfel de carte în spațiul românesc),
  Faptul ca incearca sa-l atace pe autor nu este ceva nou pentru Vasilica. Cat despre „varsta autorului” ,daca si-ar rade barba cred ca si Mihaela i-ar cere buletinul cand vine acasa.

 18. remembering7 zice:

  Ignorarea unor astfel de idei lansate in mediul virtual ar fi cea mai buna varianta. Reactionand, dai apa la moara celor care te ataca. Proiectul/cartea sta prin valoarea ei de adevar, nu prin apararea adevarului. Cel ce a inspirat proiectul se va ingriji si de restul.

 19. nicu zice:

  Vasilica mergi inainte viteazule!Cel care te-a adus pina aici te va duce si mai departe!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s