Botezuri la Toflea

De mai bine de 10 ani, între țiganii din localitatea Toflea (jud. Galați) are loc o mișcare ce nu poate fi ignorată. Sute de oameni se botează anual și se alătură bisericii penticostale din localitate, astăzi mai mult de jumătate din cei 6.000 de locuitori ai comunei fiind penticostali.

La botezul de ieri, încă 150 de persoane au mărturisit credința în Domnul Isus. Ca o noutate, față de anii trecuți, cei mai mulți erau tineri. Dimineață slujba s-a desfășurat într-un cort imens, montat la marginea satului. Deși sunt pasionat de fotografie, nu îmi place să umblu cu aparatul foto după mine pe la amvon, așa că am căutat pe cineva să se milostivească și să îmi dea câteva fotografii. Iar calul de căpătat nu se caută la dinți…

Cortul, înainte de începerea slujbei

Umplut la capacitate, cortul adăpostea cel puțin 2000 de oameni.

O parte din cort, văzută din exterior

La slujba din cort am slujit trei păstori, iar la slujba de la apă alți doi. Când mă apropiam de încheierea predicii, organistul a început să când în surdină. Eu am crezut că e vremea să închei, așa că m-am așezat cuminte. Am aflat imediat că organistul pregătea atmosfera pentru chemare. Frații mi-au cerut să mă ridic din nou pentru a face o chemare la mântuire, iar până să mă conving că e bine să fac astfel, un bărbat din public a venit deja în față. Ceea ce m-a mișcat foarte mult a fost faptul că de îndată ce a ajuns în față, din grupul celor care se botezau s-au ridicat două femei și au venit alături de el, îmbrățișându-l și plângând. Erau fiica și soția lui. Și de ceilalți care au venit în față s-au apropiat prieteni și rude, susținându-i și rugându-se pentru ei.

După amiază, candidații s-au adunat în sat, la clădirea bisericii, de unde au coborât în marș către centrul satului.

Coborârea spre apă

Deși este al treilea sau al patrulea botez la care particip la Toflea, cu greu mi-am putut stăpâni lacrimile când am văzut bucuria cu care cei 150 de candidați mergeau cântând pe ulițele satului, bucuroși că erau în haine albe, invitându-i pe cei de pe margine să li se alăture. Fanfara intona cântări cunoscute, mai ales cântarea „Pocăință, pocăință”. Orice preferințe muzicale ai avea, e greu să nu te alături sărbătorii. Orice s-ar spune despre frații țigani, inima lor este prezentă 100% în actul închinării.

Deplasarea la râu (în localitatea Lespezi, la vreo 30 de km de Toflea) s-a făcut cu o coloană de mașini și autocare. Cel puțin 2000 de persoane au venit la apă, așa că imaginați-vă câte mașini fuseseră în coloană… La râu slujba a continuat cu cântări și predici, dar fiind în aer liber a fost mult mai greu de urmărit.

Botezurile au fost oficiate de 7 slujitori din țară. De cei tineri se ocupa un singur botezător, la cei mai mari ne cuplam mai mulți slujitori.

Botezătorii

Botezuri

Ca orice biserică în care creșterea a fost puternică, și mai ales rapidă, și biserica din Toflea întâmpină multe provocări. Fie ca dezvoltarea numerică să fie dublată și de o creștere spirituală sănătoasă, astfel încât Dumnezeu să fie proslăvit printre frații țigani din România. Îmi amintesc de ceea ce spunea un primar dintr-un sat, la televizor, cu câțiva ani în urmă: „de când s-au pocăit țiganii, a scăzut furăciunea din satul nostru.”

Vă îndemn să ne rugăm pentru bisericile de țigani din România. Transformarea lor, atunci când este deplină, este o bună mărturie pentru Evanghelie.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Botezuri la Toflea

 1. John Jucu zice:

  Urmaresc Biserica din Toflea de un timp pe YouTube ! Impresionant!

 2. Pingback: 11 postări în Top 100 WP (23.08.2011) « România Evanghelică

 3. ARON zice:

  VASILICA ESTI UN COPIL A DOMNULUI NU ORICINE IUBESTE TIGANII,DOMNUL SA TE BINECUVINTEZE NE RUGAM PENTRU TINE.

 4. Pingback: Botezuri la Toflea (via Răscumpărarea memoriei) « agnus dei – english + romanian blog

 5. Pingback: 150 de persoane s-au botezat la Toflea « Istorie Evanghelica

 6. angie zice:

  Domnul nu priveste la culoarea pielii,la statutul social,ci la inima omului.Chiar daca scumpii frati din etnia roma sunt asa de neansemnati in ochii oamenilor stiu ca Dumnezeu iubeste sufletele lor.Dumnezeu sa binecuvinteze aceasta Biserica din Toflea.

 7. Pingback: Stiri Crestine.ro » 150 de persoane au încheiat legământ în apa botezului la Toflea

 8. Pingback: Botezuri la Toflea(150 de persoane) « CrestinTotal.ro

 9. viorica zice:

  Dumnezeu sa binecuvinteze acesta trazire a tiganilor ,sant fratii nostri ,nu-i abandonati .Fratilor pastori ,vizitati-i si creste-ti in admosfera placuta Domnului ,

 10. Pingback: 3 postări în Top 10 WP (23.08.2011) « România Evanghelică

 11. nick zice:

  viorica iartama dar cred ca e bine sa ne viziteze ei pe noi

 12. Remus zice:

  Si din cei 150,
  cati Au fost Nascuti din nou?

 13. pete zice:

  Remus cu ce autoritate pui tu astfel de intrebare ?

  • Marcel Dogar zice:

   pete,
   nu cred că pentru a pune o întrebare îţi trebuie cine ştie ce autoritate… ci pentru a da un răspuns!
   … Altfel, întrebarea mea pentru tine (fără autoritate, desigur) ar fi: cu ce autoritate îi pui tu lui Remus o astfel de întrebare? 🙂

  • Vali Horlescu zice:

   Ca sa pui astfel de intrebari nu e nevoie sa ai vreo autoritate, trebuie sa fii din partida Gica-Contra.

 14. Pingback: 10 postări în Top 100 WP (29.08.2011) « România Evanghelică

 15. mike zice:

  Adevarata schimbare si transformare o stie numai DUMNEZEU . I-mi pare rau ca spun asta dar am vazut multi albi( tigani la inima adica cu inima negra) asa ca orice aluzie nu-si are sens . DUMNEZEU se uita la inima omului nu la culoarea pieli O ai alba comentatorule ? Ferice de tine – God bless all

 16. king2 zice:

  Toflea un nume ce o sa-l gasim in” Cartea
  Vietii”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s