Stephane Courtois – o carte de referinta

Autorul Cartii negre a comunismului, Stéphane Courtois a publicat o noua carte care a aparut anul acesta si in limba romana. Selectez doua citate din lucrarea sa „Comunism și totalitarism”, citate care au fost redate si in Revista 22 de catre Codrut Constantinescu:

„Pentru a obţine o eficienţă maximă, teroarea trebuie să se sprijine pe o puternică poliţie politică, dar şi să beneficieze de alte patru condiţii: surpriza, secretul, delaţiunea şi izolarea. (…) Secretul întreţine şi frica, şi speranţa – persoanele dispar de seara până dimineaţa, dar apropiaţii lor speră mereu să le revadă, în timp ce ele au fost asasinate de mult – şi permite ascunderea faţă de restul lumii a amplorii masacrelor ce ar putea păta imaginea regimului. Delaţiunea dezintegrează societatea din interior, fiecare se teme să nu fie denunţat de colegii de muncă, de vecini, de apropiaţi pentru vorbe sau fapte ostile regimului sau din răzbunare.“

„Teroarea este condiţia necesară a dictaturii proletariatului, a monopolului puterii comuniştilor şi a voinţei lor de a supune întreaga societate. De fapt, niciun regim totalitar nu a putut să se menţină fără această teroare de o mai mică sau mai mare intensitate.“

Cartea „Comunism și totalitarism” publicata la Polirom este cu atat mai importanta pentru publicul romanesc cu cat analizeaza si dictatura din Romania.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Stephane Courtois – o carte de referinta

  1. Daniel H zice:

    E importanta pentru publicul romanesc tanar, ca pentru cealalta categorie se pare ca nu-i prea intereseaza! E bine sa ne cunoastem trecutul pentru a nu-l repeta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s