Doctorat in istoria bisericii in perioada comunistă

Calatoriile recente in Norvegia si Bulgaria, alaturi de patania cu computerul si alte cateva mai recente m-au impiedicat sa postez cateva mesaje importante despre niste evenimente recente. Promit sa imi fac timp in urmatoarele zile, chiar daca nu se anunta cu nimic mai libere…

Astazi vreau sa il felicit pe Marius Silvesan pentru obtinerea titlului de doctor in istorie, cu lucrarea Dinamica raportului dintre Stat și Bisericile Crestine Baptiste din Romania intre anii 1948-1965.

Din pricina programului personal nu am participat la sustinerea lucrarii sale. Am citit insa cuprinsul si o particica din introducere. Este o lucrare necesara in deslusirea istoriei din perioada comunista. Cu putin timp in urma a aparut o lucrare similara despre Cultul Crestin dupa Evanghelie. Este bine ca istoria intra incet-incet pe mainile specialistilor, iar versificatorii si pamfletarii sa ramana ei istorie.

Mai jos am inclus o fotografie de pe situl lui Marius (scuze, Dr. Marius). Coordonatorul lucrării este reputatul istoric Dinu C. Giurescu, autorul mai multor cărti si studii despre perioada comunistă. Detalii despre lucrarea lui Marius gasiti pe blogul sau.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Doctorat in istoria bisericii in perioada comunistă

 1. Marius Silvesan zice:

  Vasilică,
  Mulțumesc pentru postare. Titlul de doctor nu schimbă cu nimic raporturile dintre noi, așa că te poți adresa cu Marius fără probleme. Când ai timp poți citi întreaga lucrare care va intra în curând printr-un proces de editare și revizuire, (nu majoră la această ediție), în vederea publicării. Informațiile și mai ales anumite idei din ”Răscumpărarea memoriei” mi-au fost de folos în deslușirea și analiza mecanismelor de relaționare Stat-Biserică în perioada comunistă.

 2. Pingback: Cultul baptist in perioada comunistă « Istorie Evanghelica

 3. Alin Cristea zice:

  Care este lucrarea similară despre Cultul Creștin după Evanghelie?

  • Este vorba de lucrarea de doctorat a lui Ieremia Rusu. A apărut anul acesta, dar inca nu am avut ocazia sa o citesc. De asemenea, există o lucrare a lui Emi Radut, dar nici pe aceea nu am putut sa o citesc inca (a fost publicata intr-un tiraj mic – cred ca e lucrare de licenta).

   • Lucrarea fr Ieremia Rusu este teologica si nu istorica. Dar aduce la capitolul eclesiologie multe surse istorice, dat fiind faptul ca regimul comunist a incercat schimbarea practicii de cult la cde. Lucrarea mea este intradevar o teza de licenta in tiraj mic, dar pregatesc acum o alta ptr dizertatie. Multumesc ca m-ai pomenit si pe mine!

 4. Si eu am intrebarea despre crestinii dupa Evanghelie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s