Ion Diaconescu – destinul unei generații

A murit Ion Diaconescu, un lider marcant al PNȚ, partid care a murit de vreo două ori în timpul vieții sale. A fost membru al PNȚ de la vârsta de 17 ani, până la 94 de ani, timp în care a asistat la ridicarea și prăbușirea sistemului comunist.

Ion Diaconescu a fost departe de a fi un mare orator, însă abilitățile sale în domeniul scrisului sunt absolut remarcabile. Cei ce l-au cunoscut s-au îndoit de faptul că și-a scris singur memoriile, lucru pe care îl mărturisește chiar el în cel de-al doilea volum.

Acum când Iliescu & Co se perindă pe la catafalcul bătrânului om de stat, vă recomand mai degrabă o lectură instructivă decât discursurile penibile ale celor care au distrus opoziția democratică începând cu 22 decembrie 1989.

Cartea lui Ion Diaconescu, intitulată simplu Temnița, are drept subtitlu cuvintele: Destinul generației noastre. Am citit-o chiar după ce a fost lansată de editura Nemira, fără să știu că va fi începutul unei trilogii.

Primul volum a redat excepțional atmosfera din pușcăriile comuniste, trăirile sufletești și speranțele care îi mai țineau în viață pe deținuți. Este o carte care se citește dintr-o răsuflare, interesantă, picantă, dar cu mult bun simț.

Am văzut că Nemira oferă celelalte două cărți la vânzare cu un preț care nu trebuie ratat. Vi le recomand și pe acelea. Istoria recentă este foarte bine relatată de seniorul PNȚ în aceste două volume. Iată un mic paragraf din primul volum:

Emil Nicolau ne povestea, cu un amestec de revoltă și amuzament, cum mătușa din America le scria, prin 1949, o scrisoare al cărei conținut suna cam așa: „În septembrie vin pentru vreo două săptămâni în Europa, vă rog veniți voi până la Paris ca să ne vedem.”

Destinul generației lui Ioan Diaconescu a fost temnița, nu plimbările la Paris. În locul numelui conspirativ a preferat numărul de identificare ca deținut. A fost demn și curajos, chiar dacă slujea o cauză politică, națională, umană.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Ion Diaconescu – destinul unei generații

 1. Pingback: Ion Diaconescu – destinul unei generații « Istorie Evanghelica

 2. Luca zice:

  „A murit si ultimul „patriarh” al lupei impotriva comunismului, Ion Diaconescu”, acestea sunt cuvintele pe care le aud in aceste zile tot mai des. Cuvintele acestea ma coplesesc, imi dau o stare din ce in ce mai pronuntata de nesiguranta in aceasta tara nefericita, trista, „nenorocoasa” (cum ar fi spus Emil Cioran). Daca oameni ca Ion Diaconescu n-au reusit sa starpeasca samanta de comunisti si securisti din Romania, ce vom face noi, generatia actuala, confuza, derutata, dezbinata si manipulata atat de usor, fara acesti oameni care erau adevarate torte in bezna groasa asternuta in Romania? Resemnarea este o solutie? Nu se mai poate face nimic? Este un blestem al nostru, al romanilor, de care n-o sa scapam niciodata si atunci trebuie sa acceptam situatia asa cum este? Trebuie sa plecam si noi din tara? Destinul in Romania, a unor astfel de valori, ca Ion Diaconescu, Corneliu Coposu, Doina Cornea, Richard Wurmbrand si altii, muuuuulti alti…, a fost izolarea si singuratatea. Acum va intreb pe voi, noi cei tineri, daca vrem sa-i urmam, sa luptam impotriva ramasitelor comuniste si securiste, care va fi destinul nostru?

 3. mioara zice:

  care va fi destinul nostru?

 4. Pingback: 13 postări în Top 100 WP (14.10.2011) « Romania Evanghelica

 5. Pingback: In Memoriam: Ion Diaconescu « Delia Filip

 6. Fanel Stefan zice:

  Adevarat ultimul patriarh care a luptat inpotriva comunismului Care va fi desrinul nostru va fi un destin greu de spus cu generatia de astazi dezbinata si informata prost Astai generatia mea pe care o rog sa reflecte mai mult laMARTIRI care au luptat pina la sacrificiu suprem* Pacat vom avea nevoie de acesti Oameni dar ei s-au dus acolo inlumea celor drepti **Cu respect pentru acesti MARTIRI un CRESTIN de pe Valea CALMATUIULUI

 7. Pingback: Alexandru Marin, copilul democraţiei » Un an de la moartea lui Ion Diaconescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s