Marş al tăcerii pentru Iuliu Maniu

Articol preluat din Evenimentul Zilei

Omul politic Iuliu Maniu va fi omagiat mâine printr-un marş al tăcerii şi o serie de întâlniri cu prestigioşi istorici români.

Asociaţia „Liberpedia“ organizează mâine, la 64 de ani de la demararea procesului politic intentat liderilor Partidului Naţional Ţărănesc (PNŢ), o manifestaţie publică în amintirea lui Iuliu Maniu.

„Sute de persoane sunt aşteptate, începând cu ora 17.00, în Piaţa C. A. Rosetti, la primul marş al tăcerii în memoria liderului ţărănist. Vom porni către Parcul Colţea (vis-a-vis de Teatrul Naţional Bucureşti) unde, începând cu ora 18:00, mai multe personalităţi publice îi vor aduce un omagiu lui Iuliu Maniu – primul „recurs“ public al procesului lui Iuliu Maniu”, anunţă un comunicat. La eveniment au fost invitaţi să participe istoricii Dinu Giurescu şi Gheorghe Onişoru, actorul Ştefan Radof, scriitoarea Ana Blandiana, soprana Olga Caia şi violoncelistul Adrian Naidin.

Pe 14 iulie 1947, în ceea ce avea să fie cunoscut în istorie drept „Înscenarea de la Tămădău”,  unui număr de fruntaşi ai Partidului Naţional Ţărănesc le-a fost oferită ocazia de către comunişti de a fugi peste graniţă. La aerodromul din Tămădău însă, autorităţile i-au arestat şi i-au pus sub acuzare.
Astfel,  în urma unei sentinţe din 11 noiembrie 1947, acum 64 de ani, Maniu era condamnat la închisoare pe viaţă. În urma anilor grei de închisoare, omul politic s-a stins din viaţă pe 5 februarie 1953, la Sighet. Corpul său a fost aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor din Sighet.

Seria de manifestări dedicate fostului prim-ministru al României şi preşedinte al PNŢ va continua pe 11 noiembrie, de la ora 11, când la Cercul Militar Naţional va avea loc o masă rotundă la care vor participa Dinu Giurescu, Romulus Rusan şi Ana Blandiana. „Masa rotundă va fi urmată de simpozionul studenţesc cu tema „Politicianul de atunci – politicianul de astăzi“, în care vor fi radiografiate problemele principale cu care se confruntă clasa politică din România de astăzi”, anunţă organizatorii evenimentelor.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Marş al tăcerii pentru Iuliu Maniu

  1. Pe 29 octombrie. Nu mâine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s