Guest post – Ioan Peia își clarifică poziția față de teologia lui Chris Oyakhilome

Pericolul invataturilor lui Chris Oyakhilome
de Ioan Peia

Introducere

La indemnul Duhului Sfant am facut o cercetare extinsa a invataturilor lui Chris Oyakhilome, care in ultimii doi ani si jumatate au fost raspandite in tara si diaspora. Peste 250 de frati si surori au participat in ultmii doi ani la conferintele organizate de Chris Oyakhilome si biserica lui in Africa de Sud. Majoritatea acestora au marturisit sincer “impactul omului lui Dumnezeu” Chris Oyakhilome asupra lor.
 
Acest impact nu s-a transmis in aceeasi masura in tara. Invataturile lui Chris Oyakhilome au produs la inceput nedumerire, apoi respingere, divizare intre frati si divizarea unor biserici locale din tara si diaspora. In urma cu un an de zile lideri din diferite denominatii s-au exprimat ferm impotriva acestor invataturi. Majoritatea argumentelor lor impotriva lui Chris Oyakhilome au fost bazate pe clipurile de pe youtube sau unele referiri la materialele traduse in limba romana. Un studiu singular a fost realizat in noiembrie 2010 de fr Radu Gheorghita asupra “Proclamatiilor de credinta” (vezi doc “Comentariile lui Radu Gheorghita asupra Proclamatiilor credintei” si doc Anexa Cap VI “Pozitia lui Radu Gheorghita cu privire la proclamatiile pastorului Chris”).
 
Miscarea de rugaciune si post a strajerilor a fost chemata sa isi exprime pozitia fata de Chris Oyakhilome si invataturile lui. La inceputul lui decembrie 2010, in Comunicatul Miscarii Strajerilor a fost afirmata independenta miscarii strajerilor de Chris Oyalhilome.
 
Rezerva, distantarea si in ultima instanta respingerea invataturilor lui Chris Oyakhilome de catre liderii unor biserici evanghelice din Romania si diaspora a continuat si s-a accentuat.
 
Consider intemeiata pozitia acestor lideri si voi arata in studiul care urmeaza de ce fac aceasta afirmatie.
 
Prezentul studiu exprima un punct de vedere personal, nu este exaustiv si sper ca va provoca alti lucratori evanghelici sa cerceteze invataturile lui Chris Oyakhilome.

Partea I

Afirmatii socante, provocatoare ale lui Chris Oyakhilome
In scrierile lui Oyakhilome se gasesc frecvent afirmatii care socheaza, care par bizare, iesite
din comun. In Rapsodia Realitatilor, Proclamatiile credintei, pe blogurile si siturile ChristEmbassy, in videourile de pe internet intalnesti adesea provocarile lui Oyakhilome.

“Cuvintele noastre, asemenea cuvintelor Stapanului, au abilitate creatoare,”
 
“Acesta este unul dintre secretele unei vieti fara ingrijorari: sa stii ca, intr-adevar, cuvintele tale pot crea realitatile pe care vrei sa le vezi in viata ta, in conformitate cu voia lui Dumnezeu pentru tine. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa gandesti si sa rostesti Cuvantul.”
 
“Orice lucru cu viata sau fara viata, are inteligenta; asadar, poti vorbi cu trupul, casa, masina, slujba sau chiar contul tau bancar; poti sa efectuezi schimbari prin cuvintele tale.”
“Multi au crezut in mod gresit, ca Dumnezeu a fost Cel care i-a permis lui Satan sa-l loveasca si sa-l faca pe Iov sa sufere ca sa il poata smeri. Acest lucru nu este adevarat! Teama lui Iov a fost problema lui!”
 
“Nu pot fi infectat in trupul meu de vreo boala, deoarece eu nu mai traiesc datorita sangelui care curge prin mine. Eu traiesc prin Duhul!”
 
“Cand ajungem in cer, nu Ii vom gasi pe Tatal, Fiul si Duhul Sfant asezati pe tronuri diferite; ci Il vom gasi pe Unul sezand in Plinatatea lui Dumnezeu pe tron, iar Numele Lui este Isus.”
 
“Stiti ca voi sunteti Cuvantul lui Dumnezeu? Cand v-ati nascut din nou, ati fost nascuti prin Cuvantul lui Dumnezeu.”
 
“Un crestin ignorant si un pacatos au acelas fel de viata.”
 
“Iar acum ca am fost inviati impreuna cu El si am fost asezati impreuna cu El in locurile ceresti, moartea, esecul si boala nu mai au putere asupra noastra; traim in El acum si pentru totdeauna!”
 
“El este Capul, noi suntem trupul. Capul si trupul au acelasi nume. Biblia spune ca noi suntem Cristosi.”
 
“Cand vorbim e ca si cum ar vorbi El.”
 
“Dumnezeu nu spune niciodata Nu.”
 
„Viata ta a inceput cand ai devenit in Cristos o noua creatie, o superfiinta, superioara   diavolului,  ooo, superioara pacatului.”
 
“Si atunci El a murit si a devenit prizonierul lui Satan. De aceea El a fost luat in Iad. El a fost luat in Iad ca un om, reprezentantul intregii umanitati.”
 
“Isus nu a invins pe Satan si cohortele Iadului cu puterea Duhului Sfant. Nu, Duhul Sfant L-a parasit. El a mers in Iad singur. Tatal nu a mers cu El. Duhul Sfant nu a mers cu El.  Pentru ca primul Adam a fost invins de Satan. Duhul Sfant nu a fost cu El. Tatal nu a fost cu El. De aceea al doilea Adam a trebuit sa lupte cu Satan la acelasi nivel.”
 
“Acum intelegeti acest gand. Cand Dumnezeu a inviat pe Isus din morti, El a devenit … Ce? O creatie noua ( a new creation). El a fost nascut din nou prin invierea din morti, in acord cu Biblia.”
 
„Trecutul vostru s-a dus, o glorie lui Dumnezeu! Trecutul tau s-a dus! Voi ati auzit ce am spus? In ziua in care ai devenit crestin, tot ce ai fost si ai facut inainte de a fi crestin, a trecut si nu mai exista niciodata! „
 
“Ei bine, da, am spus: Dumnezeu nu se manie pe noi cand pacatuim. Este adevarat!”
 
“Daca esti crestin (o noua creatie), tu nu esti un descendent a lui Adam si Eva. In ziua in care ai declarat ca Isus Cristos este Domnul vietii tale, tu ai fost separat de primul Adam; Dumnezeu te-a translatat imediat in imparatia Fiului sau drag!”
 
Socante sunt si afirmatiile celor apropiati lui Chris Oyakhilome:
 
“Motivul pentru difuyarea programelor TV este pentru a sluji pentru fiecare dintre voi spiritual si trupeste. Si cum se intampla asta? Cum esti slujit?
Tu asculti pe omul lui Dumnezeu si cand asculti pe omul lui Dumnezeu tu asculti pe Dumnezeu.”
 
Toate afirmatiile de mai sus se gasesc in documentele atasate.

Un admirator al lui Chris Oyakhilome a spus ca el face acest gen de afirmatii ca sa provoace ascultatorul, sa-i deschida intelegerea la invatatura pe care o da si sa-l impinga pe cel ce primeste aceasta invatatura pe un nivel mai inalt spiritual.

Oyakhilome nu face afirmatii gratuite. El are o invatatura sistematizata, care nu este originala, si in care toate afirmatiile de mai sus au un rol si un loc bine definit.

Partea II

Noua Creatie in conceptia lui Chris Oyakhilome

Centrul invataturii lui Chris Oyakhilome este “omul nou”. Omul glorificat, faptura cea noua, noua creatie – the new creation.

1. Cum ajunge cineva sa devina noua creatie?

Pentru ca un om sa devina o noua creatie el trebuie sa se nasca din nou. Primul nascut din nou in spirit este Isus. El a murit pe cruce pentru rascumparare, dar a fost chinuit in Iad pentru mantuirea noastra. Parasit de Tatal si Duhul Sfant omul Isus, al doilea Adam, a biruit pe diavol si ingerii lui in Iad. Dupa aceea El a fost recreat in spirit – nascut din nou, si in aceasta noua stare a fost inviat din morti. Toti care se nasc din nou primesc aceeasi natura divina ca a lui Isus. Ei devin creatia cea noua.

Acesta este rezumatul mesajului lui Chris Oyakhilome despre mantuirea pe care Isus a castigat-o nu pe cruce, ci in Iad. (vezi doc Anexa Cap I “Isus nascut din nou in Iad”).
 
Grava este si afirmatia urmatoare: “Acum! Cine este un crestin? Un crestin nu este un rascumparat, crestinul este o roada a rascumpararii. Ati inteles? Noi suntem rezultatul rascumpararii, noi nu suntem cei rascumparati.” (vezi doc atasat “Isus nascut din nou in Iad”)

Chris Oyakhilome neaga lucrarea rascumparatoare a lui Isus pe cruce pentru mine si tine personal. Recunoasterea pacatelor, cainta si pocainta nu au nici un rol in mantuire pentru Oyakhilkome. Tot ce trebuie sa faci ca sa primesti mantuirea este sa crezi ca Isus a inviat din morti. (vezi doc Anexa Cap I “Isus nascut din nou in Iad”)

De aceea Oyakhilome afirma separarea totala de natura adamica si de tot trecutul tau. Prin nasterea din nou. (vezi doc Anexa Cap II “Separati de primul Adam”)

El neaga realitatea firii pamantesti pe care Domnul Isus ne cere sa o rastignim in fiecare zi.

Doctrina ca mantuirea nu a fost complect realizata pe cruce ci in Iad si ca Isus a fost nascut din nou in Iad, nu este originala ci se regaseste in Miscarea Cuvantul Credintei – Word of Faith. (vezi doc Anexa  cap III  “Miscarea Cuvantul Credintei – Word of Faith”)

Afirmatia lui Oyakhilome ca pentru trei zile Isus a fost doar om, reprezinta o negare a divinitatii Domnului Isus, si contrazice doctrina Trinitatii.

Pentru a rezolva aceasta contradictie Oyakhilome adopta doctrina modalista in care Dumnezeu Tatal, Fiul si Duhul Sfant sunt una si aceeasi persoana si numele ei este Isus. Aceasta doctrina isi are inceputul in sec 3 prin Sibellius. O forma moderna a modalismului este onness penticostalism. El spune:

“Cand ajungem in cer, nu Ii vom gasi pe Tatal, Fiul si Duhul Sfant asezati pe tronuri diferite; ci Il vom gasi pe Unul sezand in Plinatatea lui Dumnezeu pe tron, iar Numele Lui este Isus.” (Rap Real 23 dec 2010)

“Acum uitati-va la versetul 19; se spune: “, duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant:” Nu s-a spus in numele [forma de plural] a Tatalui, a Fiului si a Duhului Sfant, ci un nume pentru Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Si care este acest nume? Isus! Cum stim aceasta? Pentru ca El a spus sa botezam oamenii, cei care cred in El, in numele Tatalui, Fiului si Duhului Sfant si El a dat aceasta porunca apostolilor. Regasim aceasta si in cartea Faptele Apostolilor. Ei totdeauna [cand au botezat] au spus ca botezau in numele lui Isus, ceea ce inseamna ca au raspuns la ceea ce Isus a spus. Ei stiau ca numele lui Isus era numele Tatalui si al Fiului si al duhului Sfant. Aceasta este foarte important.”(vezi doc Anexa Cap IV “Chris Oyakhilome aderent al modalismului, respinge doctrina Trinitatii”)

De aceea Oyakhilome spune ca in Iad a fost doar omul Isus, fara Tatal si Duhul Sfant, pentru ca in modalism, Fiul este doar un mod al existentei divinitatii.

In toate veacurile s-a dus batalia pentru adevarul Evangheliei, ca Isus din Nazaret este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu binecuvantat!
 
2.  Care sunt atributele noii creatii? Cum traiesti in plinatatea noii ientitati?

Cum ajunge un crestin sa traiasca si sa beneficieze de statutul de a fi noua creatie? Care sunt pentru Oyakhilome caracteristicile definitorii ale noii creatii, omul glorificat?
 
Iata un sumar al afirmatiilor lui Oyakhilome:
Crestinul nascut din nou, prin studierea si meditarea la Cuvantul lui Dumnezeu scapa de ignoranta, ajunge sa cunoasca adevarata sa identitate si drepturi acordate de Dumnezeu Isus Hristos prin locuirea Lui in om. Astfel crestinul se naste din nou prin Cuvantul lui Dumnezeu si devine Cuvantul lui Dumnezeu. Prin nasterea din nou omul primeste o putere intrinseca de la Dumnezeu, pe care o poate folosi (in acord cu voia Lui) cand vrea si unde vrea independent de Dumnezeu. Deoarece Cuvantul este Dumnezeu, omul nascut din nou, noua creatie, poate proclama Cuvantul in orice circumstanta a vietii si puterea intrinseca care este in el este folosita pentru a crea sanatate, bogatie, succes rezolvarea problemelor …
Cauza pentru care un crestin sufera din cauza bolii, a saraciei si in relatii este pentru ca nu proclama si reclama ceea i-a fost dat deja. Un crestin care cere in mod repetat in rugaciune vindecarea sau ajutorul lui Dumnezeu este ignorant, si un crestin ignorant si un pacatos traiesc acelasi fel de viata mizerabila. Dumnezeu nu ingaduie incercarea si suferinta pentru cei nascuti din nou, ci crestinii sufera pentru ca au frica si ganduri negative. O modalitate de a izgoni frica si gandurile negative este de a cultiva o gandire pozitiva. Prin proclamatiile pozitive crestinul aduce in fiinta, printr-un act creator lucrurile pe care Dumnezeu le-a hotarat pentru omul glorificat: sanatate perfecta, bogatie, succes, excelenta in toate aspectele vietii. Dumnezeu si-a implinit visul de a crea acum, in aceasta lume fiii glorificati in asemanarea Lui.

Vom analiza invatatura despre noua creatie asa cum o gasim in Proclamatiile de credinta, Rapsodia realitatilor si mesajele din conferinte pe care le-am tradus si atasat acestui studiu.
 
1. Crestinul nascut din nou are “Putere intrinseca”
 
“In Ioan 5:26 ni se spune: „Caci, dupa cum Tatal are viata in Sine, tot asa I-a dat si Fiului sa aiba viata in Sine.” In acelasi fel, daca esti nascut din nou si ai primit Duhul Sfant, viata care este in tine este de aceeasi natura cu viata care este in Dumnezeu si puterea de care ai nevoie nu vine de sus, ci locuieste in tine si exista prin ea insasi. Poti sa folosesti aceasta putere oricand si oriunde spre slava Domnului, pentru ca e independenta de orice alta putere si nu are nevoie sa fie ajutata de oameni sau de ingeri si nici macar de Dumnezeu, pentru ca El deja te-a ajutat, generand-o in tine prin Duhul Sfant. Constientizand acest lucru tu poti produce schimbare in orice domeniu,…” (Rapsodia Realitatilor 4 iulie 2011)
 
In primul rand, Dumnezeu a dat Fiului Sau sa aiba viata in Sine, asa cum numai Dumnezeu Tatal o are, si i-a dat si Fiului puterea sa dea viata cui vrea. Aceste lucruri nu se aplica la nimeni altul decat la Fiul lui Dumnezeu.
In al doilea rand, ce spune Chris Oyakhilome aici este o totala independenta de Dumnezeu, lucru care este esenta pacatului originar. Domnul Isus Insusi spune in acelasi text: „Fiul nu poate face nimic de la Sine insusi” (Ioan 5: 19, repetat in 30). El Se face totalmente dependent de Tatal si nu face decat ce-i spune Tatal sa faca si nu face decat voia Tatalui.
(acest comentariu a fost realizat de fr Iosif Ton)

2. “Cuvintele pot crea realitatile pe care vrei sa le vezi”
 
“Cuvintele noastre, asemenea cuvintelor Stapanului, au abilitate creatoare, pentru ca asa cum este El suntem si noi in aceasta lume (1 Ioan 4:17). Nu este de mirare ca Biblia spune ca vei avea tot ceea ce vei rosti (Marcu 11:23).
Acesta este unul dintre secretele unei vieti fara ingrijorari: sa stii ca, intr-adevar, cuvintele tale pot crea realitatile pe care vrei sa le vezi in viata ta, in conformitate cu voia lui Dumnezeu pentru tine. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa gandesti si sa rostesti Cuvantul.” (Rap Real 3 oct 2011)
 
Texte similare gasim in Rap Real 7 noi 2010, 17 feb 2011, 8 mai 2011, 20 iul 2011, 10 aug 2011
 
Oyakhilome foloseste 1 Ioan 4:17, Marcu 11:23 si Ioan 5:26 ca suport pentru afirmatia ca cei nascuti din nou pot fi creatori prin rostirea Cuvantului, la fel ca Domnul Isus. El afirma ca Dumnezeu a pus in noi o putere intrinseca (cf par 1) pe care o putem folosi cand vrem; datorita faptului ca in aceasta lume suntem ca Domnul Isus (pretext 1 Ioan 4:17), orice vom spune cu credinta vom primi (pretext Marcu 11:23).

Analizand versetele 1 Ioan 4:17 si Marcu 11:23 vedem urmatoarele:

1 Ioan 4:17  Cum este El, asa sintem si noi in lumea aceasta: astfel se face ca dragostea este desavarsita in noi, pentru ca sa avem deplina incredere in ziua judecatii.

Contextul lui 1 Ioan 4:17 arata ca noi suntem ca El doar in dragoste!  Suntem si vom fi limitati si dependenti de Domnul in cunoastere, resurse, putere, lucrare…

Implinirea cuvintelor pe care le spunem se face atunci cand Cerem de la Dumnezeu, in Rugaciune cu Multumiri facute cu Credinta, in contextul Iertarii. Atunci putem experimenta supranaturalul!!!

Mar 11:22  Isus a luat cuvantul, si le-a zis: „Aveti credinta in Dumnezeu!
Mar 11:23  Adevarat va spun ca, daca va zice cineva muntelui acestuia: „Ridica-te si arunca-te in mare”, si daca nu se va indoi in inima lui, ci va crede ca ce zice se va face, va avea lucrul cerut.
Mar 11:24  De aceea va spun ca, orice lucru veti cere, cand va rugati, sa credeti ca l-ati si primit, si-l veti avea.
Mar 11:25  Si, cand stati in picioare de va rugati, sa iertati orice aveti impotriva cuiva, pentru ca si Tatal vostru care este in ceruri, sa va ierte greselile voastre.
Mar 11:26  Dar daca nu iertati, nici Tatal vostru care este in ceruri nu va va ierta greselile voastre.

3. Orice lucru cu viata sau fara viata, are inteligenta si trebuie sa se supuna autoritatii celui nascut din nou.
 
“Indiferent de situatiile sau circumstantele in care te afli, poti genera schimbari prin intermediul cuvintelor tale de credinta, atata timp cat nu te indoiesti in inima ta. Orice lucru cu viata sau fara viata, are inteligenta; asadar, poti vorbi cu trupul, casa, masina, slujba sau chiar contul tau bancar; poti sa efectuezi schimbari prin cuvintele tale.” (Rap Real 17 feb 2011)
 
“Apoi, in Marcu 11:23, El a spus ca vei avea ceea ce spui. Aceasta inseamna ca si tu ai abilitatea de a vorbi cu orice lucru. El te-a investit cu autoritatea de a rosti cuvinte de viata peste orice lucru, pentru ca toate acestea sunt suficient de inteligente ca sa raspunda cuvintelor tale.” (Rap Real 24 oct 2011)
 
Oyakhilome sustine ca lucrurile neinsufletite au inteligenta, si prin aceasta ele trebuie sa se supuna autoritatii oamenilor exprimata prin cuvinte. Conceptul ca lucrurile neinsufletite au inteligenta este specific animismului si este strain iudeo-crestinismului. Domnul Isus a spus clar ca vom primi lucrurile cerute prin rugaciunea facuta cu credinta, nu doar prin rostirea cuvintelor:

Mar 11:24  De aceea va spun ca, orice lucru veti cere, cand va rugati, sa credeti ca l-ati si primit, si-l veti avea.
 
4. Ignoranta este inlaturata prin meditatie
 
“Exista trei nive­luri de meditatie: primul nivel incepe cand cugeti in liniste sau te gandesti la ceea ce ai auzit sau ai studiat din Biblie; acel Cuvant de la Dumnezeu care te-a inspirat. Al doilea nivel este atunci cand incepi sa soptesti Cuvantul! La acest nivel, buzele tale se misca; rostesti Cuvantul incet, doar pentru tine. Al treilea nivel de meditatie implica rostirea cu voce tare. Uneori s-ar putea sa fie necesar sa strigi ceea ce ai primit din Cuvantul lui Dumnezeu, cu scopul de a reduce la tacere orice alte glasuri sau ganduri de indoiala si de necredinta.” (Rap Real 14 iun 2011)
 
Meditarea la Cuvantul lui Dumnezeu a fost si este o disciplina spirituala importanta a Bisericii. Insa repetarea unor cuvinte pana cand “se reduc la tacere orice alte glasuri sau ganduri” blocheaza procesul de gandire rational si este practica comuna (mantra) in misticismul oriental (miscarea new age). Domnul Isus ne spune contrariul: “Cand va rugati, sa nu bolborositi aceleasi vorbe, ca paganii, carora li se pare ca, daca spun o multime de vorbe, vor fi ascultati.” (Mat 6:7)

Conceptul inlaturarii ignorantei prin practica meditatiei se regasete in misticismul oriental si este reafirmat in miscarea new age. In aceste religii pagane suferinta este datorata iluziei, ignorantei ca trupul este real (vezi afirmatia lui Oyakhilome ca noi suntem total separati de natura adamica), ca boala, saracia si toate problemele sunt reale (Oyakhilome spune ca toate aceste lucruri nu nut reale si ca noi trebuie sa afirmam contrariu lor prin proclamatii pozitive). Adeptii new age spun ca aceasta este doar o iluzie (maya) a mentalului. Da, de fapt ei spun ca noi suntem fiinta superioara – Sinele glorificat. Pentru a realiza aceasta trebuie sa meditezi (intr-un mod identic cu cel recomandat de Oyakhilome). Diferenta sunt doar cuvintele folosite. Atunci se petrece iluminarea (shamady in sanscrita) si intelegi ca Sinele tau este de fapt Dumnezeu.

Oyakhilome afirma ca cei nascuti din nou sunt Cristosi (vezi doc Anexa Cap VII „Cine este crestin de Oyakhilome” si Cap VIII „Cand asculti pe Omul lui Dumnezeu tu asculti pe Dumnezeu”)
 
5. Iov a fost vinovat de incercarea prin care a trecut.
 
“Multi au crezut in mod gresit, ca Dumnezeu a fost Cel care i-a permis lui Satan sa-l loveasca si sa-l faca pe Iov sa sufere ca sa il poata smeri. Acest lucru nu este adevarat! Teama lui Iov a fost problema lui! …
 
Iov a ingaduit duhului de frica sa-i insface inima! In ciuda protectiei lui Dumnezeu asupra vietii sale, confirmata chiar si de Satan, Iov se tanguia in Iov 3:25-26, declarand: „De ce ma tem, aceea mi se intampla; de ce mi-e frica, de aceea am parte” (Iov 3:25-26). Problema lui Iov a fost teama lui, iar teama impiedica credinta.” (Rap Real 8 Feb 2011)
 
Iov 1: 9-12 si Iov 2:3-7 arata ca incercarea si suferinta lui Iov au fost ingaduite de Dumnezeu. Cuvintele din Iov 3:25-26 sunt rostite in mijlocul unei suferinte teribile si de durata.
Oyakhilome cere adeptilor lui o gandire si vorbire exclusiv pozitiva in orice imprejurare a vietii, pentru a avea sanatate, bogatie si protectie perfecte. El exclude posibilitatea ca Dumnezeu sa ingaduie suferinta in viata credinciosului.
El afirma ca cine accepta acest lucru este un crestin ignorant si ca “Un crestin ignorant si un pacatos vor avea acelas fel de viata.”  (Vezi doc Anexa Cap V “High Life Conference USA”)
 
7.  Nu pot fi infectat in trupul meu de vreo boala
 
“Nu pot fi infectat in trupul meu de vreo boala, deoarece eu nu mai traiesc datorita sangelui care curge prin mine. Eu traiesc prin Duhul!” (Proclamatia de credinta 7)
“Prin urmare nimic nu ar trebui sa fie in neregula in trupul tau, deoarece Duhul lui Dumnezeu asigura viata fapturii noi, nu sangele.” (Rap Real; 13 iunie 2011)
 
Orice om care sufera o hemoragie majora moare daca nu se opreste sangerarea. Atat in Vechiul cat si in Noul Testament se spune ca viata este in sange. In conceptia lui Oyakhilome, omul nascut din nou este o superfiinta superiora bolii, diavolului si pacatului.
8. Stiti ca voi sunteti Cuvantul lui Dumnezeu?  
 
“Stiti ca voi sunteti Cuvantul lui Dumnezeu? Cand v-ati nascut din nou, ati fost nascuti prin Cuvantul lui Dumnezeu. Asta inseamna ca destinul vostru in realitatea Duhului este sa fiti Cuvantul lui Dumnezeu, pentru ca v-ati nascut prin cuvantul lui Dumnezeu. (situl Christembassy – http://www.christembassy.org/en/mediaministry/?p=546)
 
Doar Domnul Isus este numit Cuvantul lui Dumnezeu in Biblie.Nici un apostol sau crestin al primului veac nu a primit acest nume.

9. Pericolul invataturii lui Chris Oyakhilome referitor la noua crestie consta nu numai in faptul ca in procesul exegezei textului biblic el scoate texte din context, ci si pentru ca adauga noi intelesuri care nu exista in text (proces numit insegeza). Recomand analiza teologica realizata de fr Radu Gheorghita asupra “Proclamatiilor de credinta” (vezi doc atasat – Comentariile lui Radu Gheorghita asupra Proclamatiilor credintei si Anexa Cap VI “Pozitia lui Radu Gheorghita cu privire la proclamatiile pastorului Chris”).

Partea III


Viata de sfintenie in conceptia lui Chris Oyakhilome

Sunt numeroase citatele lui Chris Oyakhilome de urmatorul gen:
 
Iar acum ca am fost inviati impreuna cu El si am fost asezati impreuna cu El in locurile ceresti, moartea, esecul si boala nu mai au putere asupra noastra; traim in El acum si pentru totdeauna! Aleluia. Aminteste-ti, tu nu esti o persoana obisnuita, ci apartii unei clase speciale de fapturi divine – „Oameni – care – Il au – pe – Cristos – in – ei!” Aceasta este nadejdea ta pentru viata din belsug pe care ai primit-o, care este miraculoasa si vesnica. (Rap Real 28 noi 2010)

„Acum! Cine este un crestin? Un crestin nu este un rascumparat, crestinul este o roada a rascumpararii. Ati inteles? Noi suntem rezultatul rascumpararii, noi nu suntem cei rascumparati. Noi suntem rezultatul rascumpararii. Lucrarea rascumparatoare a lui Cristos s-a implinit si Dumnezeu L-a inviat din morti. Si noi am crezut si am devenit o creatie noua in Cristos, cu un nou fel de viata. Noi suntem o creatie noua, o specie noua de fiinnte, una care niciodata nu a mai existat mai inainte.  Trecutul vostru s-a dus, o glorie lui Dumnezeu! Trecutul tau s-a dus! Voi ati auzit ce am spus? In ziua in care ai devenit crestin, tot ce ai fost si ai facut inainte de a fi crestin, a trecut si nu mai exista niciodata!

Viata ta a inceput cand ai devenit in Cristos o noua creatie, o superfiinta, superioara  diavolului,  ooo, superioara pacatului. Alooo! Sunteti gata pentru un miracol chiar acum? Oriunde sunteti fiti gata sa puneti la lucru Cuvantul.” (vezi doc Anexa Cap I „Isus nascut din nou in Iad”)

Care este pozitia lui Chris Oyakhilome fata de pacat si ce recomanda el unui crestin nascut din nou, acelei superfiinte superioare pacatului sa faca atunci cand totusi a pacatuit?

Pe blogul lui Oyakhilome (vesi doc Anexa Cap IX „Pozitia lui Chris Oyakhilome fata de pacat si mania lui Dumnezeu) gasim urmatoarele:
 
“Elvis (Camerun): Draga Pastore Chris, am urmarit unul din mesajele tale pe reteaua de televiziune LCN TV <http://loveworldplus.org/>  si ai afirmat acolo ca Dumnezeu nu este manios pe noi cand pacatuim, dar eu studiez Vechiul Testament si in cartea Judecatori, am intalnit de nenumarate ori cand Biblia spune: “Si mania Domnului s-a aprins impotriva poporului.” Este aceasta ceva care este specific numai Vechiului Testament? Multumesc, si Dumnezeu sa te binecuvanteze.
Raspuns 5: Ei bine, da, eu am spus ca Dumnezeu nu este manios pe noi cand pacatuim. Aceasta este adevarat; El nu e manios pentru ca exista pregatit dinainte un plan care poarta de grija pacatului tau.

El nu este manios pe noi, dar El intr-adevar se manie pe tine – tu atragi mania Lui sau furia Lui – cand respingi aceasta prevedere, purtare de grija din partea Sa. Astfel, aici este unde dai de necaz, pentru ca nu exista niciun pacat care nu poate fi acoperit de catre sangele lui Isus – spalat, sters definitiv de sangele lui Isus. Nu exista niciun pacat fara remediu, fara leac. Despre aceasta este vorba. Vezi, fiecare pacat este spalat de sangele lui Isus si daca tu respingi ceea ce El a furnizat pentru ispasirea pacatelor tale, atunci atragi furia, urgia lui Dumnezeu, pentru ca tu nu ai optiuni. Dar cand pacatuiesti, El nu se manie pentru ca ai pacatuit si nici nu se manie pe tine, deoarece El stie ca tu poti trece peste aceasta ca si crestin — si asa si trebuie sa faci!”
Consider aceasta pozitie a lui Chris Oyakhilome ca fiind deosebit de periculoasa. Ea deschide  posibilitatea pentru cel ce pacatuieste cu voia sa rezolve problema pacatului sau doar prin constientizarea pacatului si marturisire. El considera ca restaurarea partasiei cu Dumnezeu se face  automat. Omul este in controlul vietii sale spirituale, el este superfiinta, specia cea noua care practic se absolva pe sine de pacat printr-o simpla recunoastere si marturisire ca “sangele lui Isus il spala de orice pacat.”

De aceea Oyakhilome spune urmatoarele:
 
Cineva ar putea atunci intreba: „Ce se intampla daca am facut ceva gresit in ziua precedenta? Pot sa iau Cina Domnului?” Da! De fapt, in astfel de momente ai si mai mare nevoie de Cina Domnului.

Daca ai gresit, recunoaste acest lucru si accepta iertarea Domnului. In momentul cand accepti iertarea Lui gandeste-te ca ai fost curatit de toata faradelegea si adu-ti aminte ca esti una cu El.”

Oyakhilome respinge cainta si pocainta ca avand vreun rol in procesul restaurarii partasiei cu Dumnezeu, franta prin pacat, cu toate ca ar trebui sa stie ca “Plata pacatului este moartea!”

Partea IV

Generatii

Este de remarcat admiratia si fascinatia pe care membri bisericii Christembassy si cei care participa la conferintele lui Chris Oyakhilome o dezvolta fata de el. Ei spun ca el este “The Man of God” – “Omul lui Dumnezeu”, ca are o ungere extraordinara, ca prin el se fac minuni de vindecare cum nu s-au mai facut pana acum, ca este unul dintre cei mai mari oameni ai lui Dumnezeu din generatia noastra.
Aceste afirmatii s-au facut si in alte generatii. In cuvantul de introducere al cartii “Your rights in Christ” de Chris Oyakhilome este scris (Vezi doc Anexa Cap X “O legatura intre generatii – Branham Osborn Oyakhilome”):
“Noi suntem indatorati lui TL $ Daisy Osborn si Oral & Evelyn Roberts, ale caror vieti si slujiri ne-au afectat in cel mai extraordinar mod.” Chris si Anita Oyakhilome

Exista o legatura speciala intre William Branham, TL Osborn si Chris Oyakhilome. Au trait in momente diferite dar au transmis de la unul la altul: invatatura si o “ungere” pe care Oyakhilome o transmite celor care vin la conferintele pentru lideri.
 
TL Osborn, autorul lucrarii “Tepusul lui Pavel” si Oral Roberts au fost admiratori si prieteni ai lui William Branham.
 
In doc Anexa la cap X puteti citi  mesajul lui TL Osborn la inmormantarea lui William Branham, care pentru Osborn a fost intruparea din nou, in generatia noastra, a lui Dumnezeu!!
 
Cum este posibil ca invataturile lui Branham si Osborn sa continue sa fie raspandite? Prin Oyakhilome!

Se stiu putine detalii despre viata privata a lui Chris Oyakhilome. Dar se cunoaste fascinatia pe care membri bisericii lui o au fata de el. Aceeasi atitudine o au si cei foarte apropiati lui (vezi doc Anexa Cap XI Anita Oyakhilome despre sotul ei):
 
“Olanda esti gata pentru Pastor? (Ovatii)
Cand vei fi gata, va fi o caldura in trupul tau, va fi un foc in oasele tale, va fi o foame in gura ta. Tu stii ca esti flamand dupa Omul lui Dumnezeu. Timpul s-a scurtat. Cred ca Pastorul vine in curand. Slava Domnului.”

Partea V

Concluzii

1. Pericolul creat de amagirea credinciosilor prin invataturile lui Chris Oyakhilome este real. Pastorii si liderii bisericilor trebuie sa traga un semnal de alarma pentru fratii si surorile pe care ii pastoresc. Apreciez lucrarea acelor frati care pe bloguri, internet si individual au avertizat pe fratietatea asupra acestui pericol. Consider ca este necesar sa se faca o comisie care sa cerceteze in profunzime invatatura si efectele influentei lui Chris Oyakhilome in Romania si diaspora romaneasca, producand un studiu comun care sa fie distribuit in bisericile locale.

2. Miscarea strajerilor, in care am slujit inca de la inceputurile ei in urma cu aproape 6 ani, isi va implini mandatul si-si va recastiga credibilitatea in ceea ce priveste lucrarea de post si rugaciune pentru trezire spirituala, daca individual si corporat ne vom smeri, ne vom pocai si vom cere iertare lui Dumnezeu si fratilor pentru ca am ingaduit ca o parte din aceste invataturi sa fie raspandite intre noi si prin noi.

Cred ca adevarul Cuvantului lui Dumnezeu va triumfa si Trupul Domnului Isus din Romania se va vindeca.

Shalom

Pastor Ioan Peia
27.10.2010

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Guest post – Ioan Peia își clarifică poziția față de teologia lui Chris Oyakhilome

 1. Ma bucur ca avem la dispozitie acest material care confirma parerile noastre a celor care am reactionat cu suspicine si critica la primele impresii care ni le-au produs pastorul Chris & comp.

 2. Pingback: 15 postări în Top 100 WP (29.10.2011) « Romania Evanghelica

 3. Pingback: 13 postări în Top 100 WP (30.10.2011) « Romania Evanghelica

 4. Pingback: 13 postări în Top 50 WP (30.10.2011) « Romania Evanghelica

 5. marius zice:

  acest recurs este tardiv…prea multa cearta si dezbinare a produs…

 6. Risti Berca zice:

  Acest articol este o mare dezamagire pentru mine… am crezut ca miscarea Strajerilor se ridica deasupra mizeriei dar vad ca „persecutia” de care au avut parte ii determina pe unii dintre ei sa se transforme la randul lor in „judecatori”. Pacat!
  Cat despre argumentele aduse… oricine poate folosi orice pentru a sutine orice. Dovada concreta este numarul urias de denominatiuni crestine. Hai sa ne apucam sa dovedim ca baptistii sunt eretici, hai sa dovedim ca penticostalii sunt eretici, hai sa ne apucam sa dovedim ca x si y sunt eretici. Daca facem asta din toata inima si cu toata energia vom avea o scuza pentru faptul ca nu facem lucrurile la care am fost chemati: nu am avut timp, am fost ocupati cu despartirea oilor de capre.
  Treziti-va oameni buni!

 7. Sandu Roman zice:

  Ne-am fi aşteptat ca fraţii care pretind că se bucură de o călăuzire superioară celei pe care o au baptiştii din rândurile cărora au ieşit, să nu fi avut nevoie de aşa mult timp, şi nici de nişte argumente teologice şi doctrinare aşa de convingătoare cum sunt cele prezentate în această clarificare, pentru a se dumiri cu privire la fanteziile lui Chris Oyakhilome.

  Cred că pe lângă “neprihănita dragoste dintâi”, după care tânjim cu toţii, ar trebui să ne rugăm şi pentru o îndoită măsură de “minte a românului, de la urmă”!

  Oricum, mai bine mai târziu decât niciodată!

  • Vali Horlescu zice:

   Mintea romanului de pe urma nu-i totuna cu intelpciunea care vine de sus, asa ca nu cred ca-i biblic sa ne rugam nici pentru o inzecita masura de minte a roamanului de pe urma.
   Zicalele romanesti nu ma entuziasteaza de loc, sunt un amestec de istetime smechereasca si resemnare.Le gasesc chiar in opozitie cu intelepciunea de sus.

   In legatura cu acest guest post, apreciez taria fratelui Peia de a se delimita public de invataturile gresite ale lui Chris Oyakhilome.
   Nu e nicicand tardiv, atat timp cat suntem in viata, sa restabilim Adevarul.

  • Ideea că un creștin botezat cu Duhul Sfânt trebuie să aibă un ¨senzor¨ de detectare a ereziei este contrară învățăturii biblice. Eu nu împărtășesc părerea că ungerea de sus lucrează separat de argumentele biblice convingătoare. Dimpotrivă, cunoștințele noastre și opiniile pe care ni le-am format de-a lungul timpului devin pentru noi o ¨încredințare¨, un sistem de valori pe baza căruia judecăm toate lucrurile. Ungerea de sus nu anulează discernământul sau darul deosebirii duhurilor. Discernământul se capătă prin cunoașterea Scripturii, iar darul deosebirii duhurilor este manifestat în chip supranaturar, după și cum voiește Duhul, nu când și cât dorim noi.

 8. Pingback: 15 postări în Top 100 WP (31.10.2011) « Romania Evanghelica

 9. Remus zice:

  Fr. Croitor,

  parca am avut un comentariu pe aici!!! S-a evaporat ?

 10. Vali Horlescu zice:

  Inquisitor ist wieder da, aber …. he, he,he…. se pare ca sentinta pentru fratele Nelu Peia a fost aruncata la cos.
  Dacă e asa, mulțumesc frate Vasilica,măcar de data asta m-ai scutit de amărăciunea pe care mi-o provoacă aproape toate comentariile postate de acest domn.

 11. FARCAU IONEL-SATU -MARE zice:

  Macar doua citate din Scriptura si nu am fi avut parte de asemenea experiente.”Caci va veni vrenea cind oameniinu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa ;ci ii vor gidila urechile sa audal lucruri placute,si isi vor da invatatori dupa poftele lor”.2Timotei 4:3.Imi este greu sa scriu si textul din 2 Tes.2:9-12, ca sa nu creada unii ca suntemi bigoti . Durerea si drama este ca cei din interior ,ai tai nu mai cred ca ceea ce se intimpla in circul lui Chris este o lucrare de ratacire si in acest lant al fatarniciei sunt cuprinsi si uniii din liderii de top.Ma asociez celor care au luat atitudine si in mod cu totul special il salut pe fratele pastor Croitor.Dumnezeu sa pazeasca Romania!

 12. isac filip zice:

  este evident pentru cei avizata ca acest chris nu are o teologie proprie ce a preluat majoritatea ideilor de la altii, iar cel care ii comenteaza o face din alte motive de cat ne demonstra ca pesoana in cauza are o invatatura gresita.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s