Ioan Berar declanșează riposta pe blogul său

Astăzi am primit un link către blogul fostului lider penticostal Ioan Berar (a fost vicepreședinte al Cultului și președinte al Filialei Oradea) care argumentează vehement împotriva cărții Răscumpărarea memoriei.

Este cea de-a doua postare de pe blogul său, după cea din ianuarie 2011. Cea scrisă astăzi are 31.000 de cuvinte, o performanță absolută în blogosfera evanghelică. (Pentru comparație, o postare pe un blog are în medie are 150-300 de cuvinte). Cele două postări de pe blogul său poartă același titlu: Pângărirea memoriei, cu mențiunea că a doua postare este urmată de semnul întrebării. Oare autorul începe să aibă îndoieli…?

I-am scris pastorului Berar un scurt mesaj pentru început, urmând să revin cu detalii în zilele următoare:

Aprecierile mele pentru efortul depus pentru scrierea acestui material. Din păcate scrisoarea aduce mai mult a pamflet sau satiră nereușită decât a dialog principial pe niște chestiuni foarte serioase.
Totuși, fiindcă sunteți un om înaintat în vârstă și ați avut și decența să vă exprimați mai cuviincios decât celălalt cerber pornit împotriva Răscumpărării memoriei, am să mă străduiesc să răspund pe îndelete pasajelor care sunt coerente și care susțin un punct de vedere clar.

Multă sănătate și har întru pocăință!
Vasilică Croitor, 5 noiembrie 2011

Acest articol a fost publicat în comunism, cultul penticostal, Ioan Berar. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

32 de răspunsuri la Ioan Berar declanșează riposta pe blogul său

 1. SLD zice:

  Oare fratele Ioan Berar, isi aminteste cand a venit in Maramures, si a dorit sa isi impuna politica in biserica din Targu Lapus, amenintand frati din comitet ca ii da afara din servici? Chiar asa mare nesimtire are dumnealui? A amenintat pe un frate: Tu sa taci, ca ai sotie in invatamant si nu se stie…Cum sa fi pocait si sa zici asa ceva? Si acum tot dumnealui este indignat, si ofensat? Bine a zis cineva: Securistul tot securist ramane! Pe principiu „rusine Dinu Patriciu”: RUSINE FRATE BERAR IOAN!!!

  • Eugen Paul zice:

   In milenu 3 sunt 2 omeni inportati in Romnia
   Domnu Traian Basascu Presedintele Romnei ?
   A comndamnat comunismu si crimele comunismului
   Domnu Vasalica Croitoru a facut cartia rascumpararia-memorei
   aratind pe cei care erau oglinzi cu doua fete si ne tunau la securitate
   Ne mindrim cu acesti omeni pentru curagu care la avut
   Eugen

   • HDaniel zice:

    Te rog uita de Traian Basescu si condamnarea comunismului … ca si cum ai spune ca intradevar Papa de la Roma tine locul Lui Dumnezeu pe Pamant!

    • Vali Horlescu zice:

     Nici lui Vadim si Paunescu nu le-a placut condamnarea comunismului facuta de Basescu, in schimb le-a placut altceva.

    • Luca zice:

     Vali, credeam ca vrei sa-i aduci aminte lui Hada de ce ia placut lui Basescu la Anvers. Dar te rog, sa nu intri in detalii prea multe…, s-ar putea sa ne roseseasca obrazul.:)
     Sau poate ia placut mai mult ca director general al Inspectoratului pentru Navigație Civilă în cadrul Ministerului Transporturilor, în cabinetul Dăscălescu, funcție pe care a îndeplinit-o până la Revoluția din 22 decembrie 1989.

     După căderea comunismului a declarat că s-a înscris în PCR doar pentru a putea face carieră în marina comercială. Adica, singur recunoaste, este un mare… oportunist. Se face prieten cu dracu, o vinde chiar pe mamasa, numai sa treca puntea. Ia mintit pe romani cum n-a mai facut-o nimeni, numai sa ajunga presedinte. Din pacate, mai sunt romani care inca se mai lasa prostiti de Basescu.

     Vali, mai degraba apreciez o persoana onesta, care spune ce gandeste, decat o persoana care-mi spune ce vreau eu sa aud, dar face tot ce vrea ea.

    • H-D zice:

     Cred ca ai iubit forte mult comnismul si esti foarte suparat pe toti cei care au comndat comunismul.

    • Luca zice:

     H-D este HDaniel? Daca da, atunci H-D te contrazici, ia citeste primul tau mesaj de mai sus. Sau este Ok, daca ai vrut sa scrii „esti foarte suparat pe toti cei care au comndat (comandat!!!) comunismul. Da, pe ei sunt foarte suparat. Sunt suparat pe Stalin, pe rusi, pe Petru Groza, pe Ana Pauker, pe Gheorghe Ghiorghiu Dej, pe Ceausescu si pe toti care intr-un fel sau altul au pus umarul la cladirea comunismului pe cele mai inalte culmi ale terorii. Sau chiar daca n-au facut-o au profitat de sistem. Printre profitorii sistemului se afla si Basescu, Iliescu, Vadim, Stolojan, Boc si altii, multi altii, chiar si acei pastori turnatori.

 2. Vali Horlescu zice:

  Ai citit și numărat în același timp sau ai determinat numărul de cuvinte cu ajutorul unui soft?

 3. Cine a mai văzut securiști cărora să le fie rușine…?
  La pastorul Berar nu-i lipsește numai rușinea dar si discernământul spiritual, cere să uităm si să ținem minte numai cele bune, să nu ne vorbim de rău……… dar despre autorul cărții RM vorbește numai de rău.
  Aplicăm zicala: „fă ce spune popa nu ce face popa”

 4. ARON zice:

  Frate scump n-are rost sati pierzi timpul cu asa ceva mai bine sa-si ceara iertare inaite sa plece doamne multe au facut inpreuna cu tovarasi lui au fost cel mai activ cu securitatea nu stiu unde-i locul acestor ……..Vasilica de Gurau nu se mai aude nimica lasa ca-i bine si asa toate cele bune va purtam in rugaciunile noastre .

  • Ioan zice:

   Bine ai zis frate, nu merita sa ne pierdem timpul…cand lucrurile si faptele sunt clare, e trist ca acesti oameni nu au curajul sa se marturiseasca…sa se pocaiasca.
   I-mi amintesc de o intamplare din tineretea mea, si atunci nu eram pocait, dar aveam bun simt…un coleg a pus praf de stranutat in jurnalul clasei pentru a rade de profesor…s-a descoperit, s-a facut ancheta…m-au intrebat si pe mine….stiam ca daca spun cine a fost ,colegul v-a fi exmatriculat, si le-am spus;;, stiu cine a fost dar nu pot sa va spun,
   Au zis; te vom exmatricula pe tine !!!
   -am zis; cum doriti, dar nu pot sa-l tradez pe acel coleg care imi era si prieten
   Rezultatul a fost ca nu l-au descoperit dar nici pe mine nu m-au exmatriculat
   Morala; daca un om nepocait, nebotezat este in stare sa-si apere tovarasii…cu atat mai mult cei ce se numesc frati trebuiau sa fuga, de tradare de compromis, chiar daca isi pierdeau functia…ca in final asta se intampla, securitatea dicta in cult si aveau oamenii lor…
   Avem si exemple pozitive; Fratele Mircea Detesan din Turda, n-a putut fi corupt, l-au batut, l-au pus pe beton…a rezistat, si stiu ca il vom vedea incununat cu slava…au mai fost si altii,ii vom revedea la marea Judecata

 5. Pingback: 13 postări în Top 100 WP (06.11.2011) « Romania Evanghelica

 6. Pingback: 4 postări în Top 10 WP (06.11.2011) « Romania Evanghelica

 7. Ioan S. Pop zice:

  II.
  Frate Ioan Berar,
  Numele si persoana mea va sunt foarte bine cunoscute, sunt evanghelistul Ioan Pop din Cluj, fondatorul Filialei Regionale C.R.P. Cluj (3 Aprilie 1990), dupa reabilitarea mea de catre Consiliul Bisericesc Provizoriu al Cultului Penticostal, la 10 ian.1990.
  Va reamintesc ca v-ati simtit vinovat de persecutarea mea sistematica si ca, intilnindu-ne la Conferinta de Alegeri de la Oradea, in Mai 1990, v-ati cerut iertare publica pentru excluderea mea abuziva din Cultul Penticostal in Mai 1986, dvs. fiind asistat atunci de Pavel Bochian, Florian Mudura, Ivan, Platona, Pop Nicolae, Crisan Gheorghe si Mesaros Marinel.
  Imediat dupa rasturnarea Regimului Comunist din Romania, in Dec. 1989 – regim criminal pe care l-ati slujit din plin alaturi si de alti activisti comunisti penticostali ca Pavel Bochian, Petru Ardeu, Maris Alexandru, Constantin Leontiuc, Constantin Grossu, Pop Nicolae, etc.- o serie de lideri ai Cultului Penticostal in frunte cu Pavel Bochian, fr. Matache, Fr. Vamvu, Cnstantin Grossu au facut penitente in public cerindu-si iertare pentru slugarnicia lor fata de regimul comunist criminal stalinist si ceausist.
  Nu va reprosez neaparat convingerile dvs. politice comuniste, desi ati participat alaturi de Pavel Bochian si alti lideri penticostali la nenumarate actiuni de introducere fortata a colectivizarii comuniste, bolsevice, in sute de sate din Romania. Aveti pe constiinta sute de frati penticostali tarani instariti care nu v-au ascultat directivele si care au fost arestati, batuti crunt si aruncati pentru zeci de ani in inchisorile comuniste, unii murind acolo cu zile, dupa grave sufetinte.
  Stiti prea bine ca v-am combatut desele dvs. abuzuri si complicitati criminale in cazul persecutiilor de notorietate internationala ca: persecutarea, amendarea sistematica si chiar demolarea bisericilor penticostale din Tg.-Mures, Campia-Turzii, Bistrita I si Bistrita II, Cluj Albini, Cluj Carpati/Str. Campeni, Valea Grosilor, Chiuesti, etc, biserici pe care le-am spijinit juridic, moral, spiritual si financiar-material.
  Va rog deci sa detailati imprejurarile excluderii mele din Cultul Penticostal, din Mai 1986, dupa ce cu o luna inainte ati esuat in prima tentativa orchestrata de conducerea cultului, a Filialei Oradea si de Departamentului Cultelor, deoarece la Sedinta convocata de dvs. si Pavel Bochian, Sfatul Pastorilor din Judetul Cluj a respins la vot excluderea mea si a fratilor Ezechel Suciu, Bica Zaharia si Veres Ioan din Cultul Penticostal.
  Efortul dvs. prezent de clarificare a Istoriei Cultului Penticostal, a zonelor gri sau intunecat-umbroase din activitatea dvs. vor putea fi receptate de Istorie, de Dumnezeu Tatal si de Fratietate ca fiind onest si de buna-credinta, daca veti pune la dispozitia istoricilor penticostali agreati de dvs, atit arhivele Com. Reg. Penticostale Arad si Bihor, cat si a dosarelor dvs. de retea ale DSS si DIE, si dosarelor dvs. de urmarire informativa (D.U.I.) pe care, sper, le-ati cerut si recuperat de la Arhivele CNSAS si de la Arhivele Nationale.
  In respectul Adevarului,
  Rev. Ioan S. Pop, Fondator al C.R.P. Cluj
  Fondator al Seminarului Christian Life College Romania
  Fost membru al Consiliului Bisericesc si Cenzor Sef al Consiliului Bisericesc
  Fondator al Societatii Cultural-Academice MEMORIE SI ADEVAR
  E-mail: ioanpopp@gmail.com, Tel. 0721-734.111

  • Alin Cristea zice:

   Cum de nu se mai semnează Ioan Pop ca fiind observator al drepturilor omului în România?… 🙂

   • Vali Horlescu zice:

    Stiti mai multe despre domnul Ioan Pop?

    • Vali Horlescu zice:

     Eu am plasat duminica un comentariu pe blogul domnului Berar, dar pe care eu li vad ca e inca in asteptare, in care i-am multumit domnului Ioan Pop pentru lucrurile spuse intr-o postare pe care tocmai o plasase acolo, postare identica cu cea de aici, lucruri care mi se par foarte pertinente.
     Talcul intrebarii dumneavoastra si zambetul din final imi sugereaza ca ar fi ceva interesant si simpatic dar necunoscut de toti in legatura cu persoana domnului Ioan Pop. Asta imi starneste usor curiozitatea.

 8. Luca zice:

  Vasilica, sa sti ca te faci vinovat de „furt”…, mi-ai furat in aceasta dimineata cel putin o ora sa citesc provocarea pe care mi-ai facut-o prin acest material. A trebuit sa arunc o privire si asupra materialelor scrise de fr. Ioan Berar, pe care il cunosc doar din spusele tatalui meu. A trebuit sa citesc si mesajele postate pe blogul lui. Te felicit pt. modul inteligent in care reusesti sa ne ti in priza, sa ne ti conectati la framantarile, la lupta prin care trece acum Cultul Penticostal de a-si cunoaste trecutul.

  Am fost de curand de am vizitat inchisoarea muzeu de la Sighet. Acolo este un moto care spune asa „Cine nu-şi cunoaşte trecutul, este condamnat să-l repete”. Vasilica suntem alaturi de tine, prin rugaciune dar si prin a ne lasa „furati” de tine, prin a ne aloca timp de a citi si a scrie mesaje pe blogul tau deoarece suntem interesati sa nu se mai repete trecutul in Roamania, dar si in Cultul Penticostal. Sper ca dupa un astfel de demers sa le fie frica slujitorilor de a mai pactiza vreodata cu Diavolul, de a mai ceda in fata politicilor abuzive si diabolice, deoarece va veni o vreme cand copiii lor, urmasii lor, o sa-i „puna la colt” mult mai aspru.

  Am fost siderat sa citesc modul cum interpreta fratele Ioan Berar afirmatia Domnului Isus „Dati-i Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.” Nu ma mira de ce in Romania comunismul a fost mai feroce decat in celalalte tari din Europa de Est. Intr-o tara ca atatia oameni fara principii corecte, lipsiti de bunul simt, lipsiti de cultura, totul se duce la paroxism. Fratele Berar, din pacate, da dovada si acum de lipsa de bun simt, de sensibilitate omeneasca, sa nu mai vorbesc de sensibilitate frateasca.

  • Alin Cristea zice:

   Poate scrie: „Cine nu îşi cunoaşte trecutul este condamnat să-l repete.”

   FĂRĂ VIRGULĂ între subiect și predicat…

   Una dintre formele de exprimare a patriotismului este să vorbeşti corect limba ţării pe care zici că o iubeşti atît de mult…

   • Luca zice:

    Din pacate Google nu este intotdeauna patriot.:)

    In legatura cu forma de exprimare a patriotismului prin corectitudinea vorbirii sau, atentie…, SCRIERII, in cazul nostru, putem sa mai discutam.

 9. Pingback: 10 postări pe Ro Ev (07.11.2011) « Romania Evanghelica

 10. isac filip zice:

  multi dintre noi au trait evenimentele relatate in rascumpararea memoriei si stiam inainte de 1989 de colaboratori si cine sunt ei. cartea nu a facut de cat sa confirme aceste evenimente si ce stiam deja.

 11. Pingback: 13 postări în Top 100 WP (08.11.2011) « Romania Evanghelica

 12. Pingback: 11 postări în Top 100 WP (09.11.2011) « Romania Evanghelica

 13. marcel dogar zice:

  … 🙂 cum vrei tu, Vasilică…
  Nu consider că gluma a fost nelalocul ei… era una nevinovată; mai ales ţinând cont de faptul că (şi) de data asta prea bine era pusă mingea la fileu :-)… Dar dacă tu consideri că-ţi răneşte prea tare prietenul, sau că din cauza ei nu vei mai primi premiu ;-), e în regulă… îţi respect decizia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s