Update – incendiul de la Mangalia

Vizita de azi la Mangalia mi-a reliefat, pe de o parte, amploarea tragediei care s-a petrecut aseară. Fotografiile vorbesc de la sine. Doar subsolul și exteriorul clădirii au scăpat de furia focului. Pompierii au venit complet nepregătiți, pastorul Dorel Toma fiind nevoit să intre cu un pompier în clădire, prin fumul gros, în timp ce acoperișul ardea, pentru a îi lumina drumul spre tabloul electric cu telefonul mobil!

Scările de acces la birourile de la etaj și la balcon

Pe de altă parte, discuțiile cu frații din Mangalia, dar și cu colegii slujitori cu care am fost azi în contact, mi-au dat convingerea că este o situație prea simplă pentru un Dumnezeu atât de mare. Am fost încurajat de multe persoane care și-au manifestat încrederea că Biserica Speranța va fi refăcută în totalitate, într-un timp foarte scurt! Nimic nu este prea greu pentru Domnul, iar bucuria dușmanului va fi de scurtă durată!

A căzut și tencuiala de pe pereți

Balconul… ce a mai rămas din el

 Nu se știe din ce motiv a luat foc acoperișul, dar focul s-a propagat de sus în jos, pe măsură ce grinzile cădeau la podea.

Biroul pastoral. Pe undeva in stratul ăsta gros de scrum se află și laptopul lui Dorel.

Exteriorul a fost mai puțin afectat; de la distanță ai impresia că este o clădire în lucru.

Să continuăm să ne rugăm pentru pastorul Dorel Toma, pentru familia sa și pentru Biserica Pentricostală Speranța din Mangalia. 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Dorel Toma, incendiu, Mangalia. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Update – incendiul de la Mangalia

 1. Suntem alaturi de fratii care trek prin incercari. Duminica seara, la Cezareea in Resita vom face o colecta pentru Biserica Speranta.

 2. Arnautu Marius zice:

  Interesanta afirmatie!! Nu ma asteptam la ea. Tin sa va contrazic in ce priveste nepregatirea pompierilor.
  Mai degraba as spune nedotati corespunzator. Dotarea pompierilor de obicei tine de cei pe care i-ati ales sa ne conduca tara si resursele ei.
  Ce-i drept nici o data nu poti sa stii cand ai nevoie de cei care razi in timp ce se grabesc sa faca imposibilul cu tehnica de peste 30 de ani. Nu stie nimeni ca pompierii cateodata fac ”cheta” pentru a cumpara o lanterna sau sa repare motorul unei autospeciale.
  Inainte de a mai face afirmatii de genul acesta, faceti va rog o vizita la o statie de pompieri…

  • Nu intenționez să spun că toți pompierii ar fi nepregătiți, dar cei care au venit la incendiul de la Mangalia nu prea știau ce au de făcut. Când au ajuns la clădire, cel care trebuia să deconecteze clădirea de la instalația electrică a dat să intre în clădire, dar și-a dat seama că nu are o lanternă. A întrebat: Băi, are cineva o lanternă? Cum nimeni dintre privitorii care s-au adunat nu avea o lanternă, a trebuit pastorul să intre complet neechipat în clădire, ceea ce este împotriva oricăror regulamente. Nici pompierul nu era dotat pentru a respira în condițiile unui fum puternic. Dorel abia mai respira când a ieșit din clădire.
   Treaba mea nu este să merg la unitatea de pompieri, eu plătesc taxe pentru asta. Dar, dacă mă invitați într-o zi, nu refuz invitația.

   • Vali Horlescu zice:

    Asa e, noi platim taxe si impozite, insa se pare ca nu sunt suficiente pentru a asigura buna functionare a serviciilor publice, asta nu de azi de ieri, de mult timp.
    Pe cand faceam armata , anii 1981-1982, la exercitiile de alarmare se petreceau scene de cascadorii rasului.Tancurie se scoteau impinse, fiindca, ori erau defecte, ori nu aveau carburant.
    Si eu spun ca, in ciuda slabei dotari, serviciul de pompieri isi face treaba,
    Insa, lucrurile observate la interventia de la Mangalia mi se par pertinente si trebuie luate ca atare, altfel, tragediile nu ne vor ocoli.
    Caz concret din alt domeniu,maternitatea Giulesti.
    Subfinantarea si lipsa personalului nu justifica iresponsabilitatea unui asistente care in timpul serviciului se duce sa se sarbatoreasca ore intregi.

 3. Pingback: Ajuta Biserica ,,Speranta ” Mangalia « CrestinTotal.ro

 4. Pingback: Ajutor pentru Biserica Speranţa din Mangalia | InfoCrestin LIVE | Stiri Crestine | Resurse Crestine | Radio Crestin Online | Biserici LIVE

 5. Pingback: 11 postări în Top 100 WP (12.11.2011) « Romania Evanghelica

 6. Pingback: 12 postări în Top 100 WP (12.11.2011) « Romania Evanghelica

 7. Pingback: 13 postări în Top 100 WP (12.11.2011) « Romania Evanghelica

 8. Tragedie ar fi fost să moară cineva sau să fie accidentat. Presupun că locaşul a fost asigurat. Slăvit să fie El că nu au fost victime!

  • Lăcașul nu era asigurat fiindcă nici nu fusese finalizată construcția, deci nu era intabulat.
   E adevărat că era o tragedie mai mare dacă erau și victime, dar credeți-mă că pentru un pastor care s-a dus la capatul lumii (și pentru un bihorean Mangalia este taman la capatul lumii) și a lucrat din greu 15 ani pentru a construi in fiecare an cate puțin, ceea ce s-a petrecut săptămâna asta este chiar o tragedie.

   • HDaniel zice:

    Nu-i nevoie sa fie lucrarea finalizata ca s-o poti asigura dar banuiesc ca din lipsa de fonduri nu s-a asigurat obiectivul…

    • HDaniel zice:

     Am nadejde ca Dumnezeu vede osteneala fratilor de acolo si va da biruinta in aceasta incercare. Consider ca cea mai buna polita de asigurare o poti face la Hristos!

 9. …cît despre lanterna lipsă, ce să mai spun… să vedeţi ce dotări au ambulanţele din România, nu alea pe care le dau la televizor, celelalte… Problema nu este că noi plătim pompierii sau cadrele medicale- nu mai insist cu cît!-, ci banii care se risipesc pe unde nu gîndim. Am văzut de curînd un parc în mijlocul unui saivan, cu alei betonate…

 10. Pingback: 15 postări în Top 100 WP (12.11.2011) « Romania Evanghelica

 11. Pingback: 13 postări în Top 100 WP (13.11.2011) « Romania Evanghelica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s