Ziua deținutilor politici anticomuniști. Cultele minoritare sunt discriminate prin lege.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat azi Legea pentru declararea zilei de 9 martie “Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989″.

Legea aceasta apare cu o întârziere de 22 de ani. Tărăgănarea acestui minim gest – până la urmă este ceva cu valoare de simbol, nimic mai mult – este o dovadă că desprinderea de trecutul comunist nu s-a făcut când trebui, ci este un proces gradual, cu pași mărunți, cu viteza melcului. Dacă ne gândim că grosul întemnițaților pe motive politice a fost în anii 1950-1960, este limpede că foarte puțini dintre aceștia mai sunt în viață pentru a se bucura de aceasta, probabil doar cei care au fost întemnițați la prima tinerețe.

Literatura gulagului românesc abundă în referiri la faptul că întemnițații politici știau că sunt persecutați pentru țara lor și, bazându-se pe mărturiile istoriei de până atunci, credeau că și generația care le va urma își va manifesta recunoștința când vor veni vremuri prielnice pentru aceasta. Este adevărat, totodată, și faptul că goana revoluționarilor (mai ales a unora care au urmărit Revoluția la televizor…) pentru privilegii a avut un recul nefericit în opinia publică și față de toți cei care au suferit într-adevăr și meritau cinstea noastră.

Legea a avut un larg sprijin parlamentar în această legislatură (285 de voturi pentru, trei împotrivă şi şase abţineri), dar a beneficiat și de „o îmbunătățire” care leagă în mod forțat pomenirea eroilor de ritualul ortodox.

Este important de menționat și faptul că primul ministru și-a precizat opinia împotriva referinței la Biserica Ortodoxă:

„într-un act normativ nu ar trebui să se facă referiri la sărbători religioase specifice religiei creștin-ortodoxe, România fiind un stat laic, iar trimiterea într-un act normativ la o sărbătoare religioasă a unui anumit cult poate fi considerată discriminatorie de către cetățenii care nu aparțin acelui cult. „

În timp ce amendamentele propuse la articolul 1 sunt vădit discriminatorii pentru celelalte confesiuni din România, amendamentele de la art. 2 fac legea mai eficientă, instituind o obligație pentru autoritățile publice să comemoreze ziua deținuților politici.

Dacă liderii evanghelici ar înțelege miza și nu ar mai păzi scheletele din dulap, până la 9 martie ar fi timp pentru a pregăti niște acțiuni comemorative. Rămâne să vedem ce va însemna ziua de 9 martie anul viitor. Oare o va băga cineva în seamă?

Reclame
Acest articol a fost publicat în comunism, eroi ai credintei, persecuție. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Ziua deținutilor politici anticomuniști. Cultele minoritare sunt discriminate prin lege.

 1. HDaniel zice:

  Astfel Emil Boc inscrie, prin observatia facuta, jde mii de voturi pentru partidul pe care il conduce. Toata lumea este fericita …!

  • Cred că politizezi inutil. Declarația menționată de mine face parte din avizul negativ dat de guvernul României. Parlamenul a decis altceva, iar cum se introduc amendamentele la noi se știe bine.

  • Vali Horlescu zice:

   Nu avream niciun dubiu ca nu se va gasi cineva care sa-l gaseasca vinovat si de aceasta data pe Basescu si sa-l demaste.Asa e, prin promulgarea acestei legi se va crea suportul pentru fraudarea alegerilor viitoare in favoarea pdl.
   Aveam o lista de persoane capabile sa o faca.
   Gadea, grupul Ciuciu-tacu-vica, Rosca Stanescu, Nistorescu, B.Chireac si lista continua.
   Apreciez perspicacitatea de a va da seama ca Traian Basescu l-a pus pe Emil Boc sa faca acea obsevatie in prounerea de text de lege cu care sa smulga „jde mii de voturi”, prin asta le-ati dat clasa celor de mai sus.
   Apeciez si eleganta cu care n-ati pomenit de Traian Basescu, ati apleat la logica noastra, intrucat pomenind de Emil Boc, ehe, stim noi….!
   Am inteles si ironia din final.
   Nu toata lumea-i fericita atata timp cat locatarul de la cotroceni e matelot.
   De pilda, eu l-as fi dorit locator acolo pe Majestatea Sa Regele Mihai I, si asta inca din ’90, dar nu s-a putut din cauza prezentei nefaste a cucuvelelor.

 2. Ioan Joldes zice:

  Frate Vasilică,
  Având în vedere noile direcţii în închinare este posibil ca în viitorul apropiat să nu mai fim minoritari şi să nu ne mai simţim discriminaţi. Va fi foarte uşor să fim absorbiţi de majoritari!
  Lasând la o parte durerea şi ironia cred că este bine să facem tot ce este posibil să ne fie auzită vocea (chiar dacă suntem minoritari). Poate că de multe ori preferăm să tăcem crezând că dacă zicem ceva oricum nu vom fi luaţi în seamă.
  Mă gândesc că poate ai ceva în plan ce trebuie făcut.

 3. Sorin C. zice:

  Ioan Joldes
  Am bănuit de la început unde ai vrut să bați.
  Cred că ironia este rău intenționată.
  Din câte știu eu, amândoi, și tu și Pustan sunteți pastori penticostali, bănuiesc că vă și cunoașteți.
  Ai întrebat pe pastorul Pustan care este semnificația și motivația gesturilor făcute de dumnealui înainte de a te apuca să critici ?
  Că așa am citit eu undeva : Dacă un frate al tău ………………………..

  • Ioan Joldes zice:

   Sorin te rog să ţii cont de următoarele aspecte:
   1. Este ruşinos şi condamnabil ca un pastor pentricostal după ce vorbeşte din Cuvântul lui Dumnezeu (în care găsim multe referinţe care opresc închinarea la imagini şi statui) despre faptul ca Iisus este Domn să se întoarcă cu faţa spre icoane, să-şi facă cruce şi să se închine la icoane! Cred că aceste gesturi (care sunt didactice şi nu doar simple gesturi aşa cum pretind fanii) ar trebui să conducă la retragerea calităţii de pastor penticostal!
   2. Gesturile sunt repetate şi sunt publice prin urmare nu se aplică pasajul la care faci referire (el a greşit împotriva lui Dumnezeu şi a Bisericii credincioase).
   3. Ar trebui cel puţin să apară şi să-şi ceară iertare tuturor celor pe care i-a ofensat! Dar cred că nu-i pasă prea mult (am discutat cu oameni care îl cunosc mai de aproape şi deşi a fost confruntat în alte situaţii în mod direct- aşa cum ai spus- se pare că tot el ştie mai bine). Cred că sunt slabe şanse ca să fie readus pe Calea Îngustă pe care a părăsit-o. Vom trăi şi vom vedea.

   • Sorin C. zice:

    Ioan,
    Nu pot să țin seama de primul aspect atât timp cât nu vedem și poziția pastorului Pustan. Dacă există undeva o poziție clară a celui în cauză aș dori să o cunosc și eu. Până atunci , din punctul meu de vedere toată mascarada mediatică nu face altceva decât să îmi întărească convingerea că penticostalii ( și nu numai ) nu sunt în stare să dezbată idei în spațiul public.

    Pe ce bază faci afirmația că ar trebui să i se retragă calitatea de pastor penticostal ? Scrie așa ceva în statutul de organizare a Cultului Penticostal ?

    Rămân la ideea mea că înainte de acuzații publice trebuie obținută și poziția celui în cauză, mai ales că sunteți pe aceiași poziție ( pastori penticostali amândoi ) și la cât costă un apel telefonic în ziua de azi …………………
    Postările tale pe acest subiect mă duc cu gândul la un cuțit înfipt în spate !

    • Ioan Joldes zice:

     Sorin,
     Ceea ce eu şi alţii facem este să dezbatem nişte gesturi care pentru unii sunt deosebit de periculoase iar pentru alţii nu sunt decât adaptare la context.
     În statutul CCPR se precizează că toţi membri bisericilor aparţinătoare CCPR sunt supuşi disciplinei. Există reglementări în privinţa disciplinei şi pentru slujitori. Cred că este timpul ca nimeni să nu fie mai presus de Biblie şi apoi de statut, indiferent cât de popular ar fi!
     Poziţia pastorului Pustan este pentru închinarea la icoane! Am văzut-o cu ochiul liber! Numai cine nu vrea nu vede. Astea sunt faptele! Motivaţiile (gândurile inimii) le cunoaşte doar Dumnezeu şi El este în măsură să le judece (1 Cor.4:5). Pe mine mă interesează mai puţin motivaţiile. Faptele vorbesc de la sine!
     Eu şi alţii am condamnat fapta acestui pastor (închinarea la icoane) nu persoana sau motivaţiile ei. Cred că Biblia ne obligă să ne ridicăm împotriva răului evident şi să nu tăcem! Dacă alţii vor să fie orbi n-au decât!
     Legat de cuţitul înfipt în spate… să zicem mai bine că şi-a tăiat singur craca de sub picioare!

 4. HDaniel zice:

  Ioane esti tipul de om care decat sa se cheltuiasca pentru a vindeca pe un om mai bine il eutanasiaza. Este o vorba „Biserica Penticostala este singura oaste care-si omoara ranitii”.Am vizionat si eu filmarile si cred ca tu ai vazut mai mult decat ceea ce s-a intamplat! Eu in locul tau as lasa invidia si rautatea deoparte si as munci mai cu ravna in Via Domnului, si asfel vei obtine rezultate precum Pustan!

 5. eugen zice:

  Emil Boc a fostu un premier bun ?
  si Traian Basascu este un presedinte bun
  DUMNEZEU SA II BINECUVINTEZE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s