Noul președinte al Germaniei este cel care a condus procesul deconspirării arhivelor Stassi

Pastorul Joachim Gauck a fost în cărți pentru a deveni președintele Germaniei și la alegerile din 2010, dar atunci Angela Merkel l-a preferat pe Christian Wulff. După demisia sa, Gauck este candidatul preferat de Uniunea Creștină (CDU/CSU).

În vârstă de 72 de ani, pastorul Joachim este un exemplu de verticalitate și echilibru, reușind să facă din studierea și înțelegerea trecutului comunist al Estului un proces transparent. Așezat în fruntea comisiei care a coordonat deconspirarea (Comisia Federală pentru Arhivele Stasi), acesta a ridicat prestgiul Bisericii, abordând cu umilință, cu demnitate și cu har problema spinoasă a colaboraționsimului.

Desigur, Gauck are și dușmani, întruchipați în partidul extremist Die Linke, o adunătură de foști comuniști ai RDG. Ca și în România, cei care au un trecut tenebros nu se bucură că  adevărul iese la lumină.

Ce ar fi fost dacă și Biserica din România, și mă refer aici la diversele denominații creștine, ar fi luat în serios datoria de a fi lumină în societate? În loc să auzim de tot felul de lideri care au dosare de rețea și se dau peste cap să le ascundă, să manipuleze opinia publică și adunările în care se dezbate istoria aceasta, ce minunat ar fi fost să avem câțiva lideri care să facă o lucrare precum acest om!

Acest articol a fost publicat în comunism, cultul penticostal, informator, Ioan Berar, politice, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Noul președinte al Germaniei este cel care a condus procesul deconspirării arhivelor Stassi

 1. Vali Horlescu zice:

  Aseara vedeam pe benzile cu stiri ale televiziunilor plimbandu-se informatia ca noul presedinte al Germaniei este Joachim Glauck. Numele parca imi spunea ceva, dar nu mi-am dat seama ca este vorba tocmai de pastorul care a condus actiunea de deconspirare a Stasi.
  Facand o paralela intre deconspirarea Stasi si deconspirarea facuta prin proiectul RM , mai in gluma mai in serios, eu zic sa te pregatesti Vasilica pentru ceva foarte important. Asta cel putin pana la varsta de 72 de ani.

 2. Pingback: Noul președinte al Germaniei este cel care a condus procesul deconspirării arhivelor Stassi | Răscumpărarea memoriei « Persona

 3. Pingback: Noul președinte al Germaniei este cel care a condus procesul deconspirării arhivelor Stassi | Trezire si Restaurare

 4. Alex Pop zice:

  Grozava stirea! Si mult imbucuratoare pentru sufletul meu cel inacrit de comunismul asta blestemat ce nu mai vrea sa moara odata.
  Subscriu si la brilianta sugestie a d-lui V Horlescu 🙂 asa ca nu ma pot abtine:

  La nemti de vor lua aminte,
  […]

 5. Vali Horlescu zice:

  Trebuie precizat ca Joachim Glauck este sustinut de catre guvernul de coalitie german si o mare parte a opozitiei pentru functia de presedinte al tarii si ca urmeaza fie ales in mod oficial de o Adunare federala compusa din deputati din cadrul Bundestagului si din delegati ai lumii politice si ai societatii civile desemnati de parlamentele regionale, care urmeaza sa fie organizata pana pe 18 martie.

 6. paulchisaul zice:

  Din pacate in Germania functia de presedinte este strict onorifica, presedintele este ales de parlament si are atributii formale. Nu are puteri executive , de decizie cum are presedintele Romaniei sau al Frantei sau altor state(SUA, ). Desigur e bine ca un astfel de om a ajuns presedinte , o sa aduca un comportament moral -crestin in viata politica germana zguduita de scandaluri in ultima vreme. Doar ca nu o sa poate lua nicio decizie politica.

  • Este foarte adevărat că președintele nu are o funcție administrativă (numai dacă nu o fi un președinte jucător 🙂 ).
   Însă ceea ce contează în această știre este că Biserica a dat societății un om integru, echilibrat, bun de pus într-o funcție onorabilă. În timp ce în România capii bisericilor își dădeau mâna pentru a cere protecția totală a clerului în fața deconspirării!

   • Han Christian zice:

    Frate Vasilica,

    Cred ca Pastorul Gauck trebuie intrebat : ce este mai rau, un Pastor -(ex)securist sau un Pastor- concubin ! Recunosc ca o astfel de intrebare nu poade duce la un dialog constructiv!

    • Christian si toti cei care ati discutat pe tema aceasta:
     Sunt de acord cu privire la implicațiile morale seriase ale trăirii în concubinaj și sunt 100% de acord că Biblia condamnă acest mod de viață. Nu am motive să-i acord pastorului Gauck circumstanțe atenuante și nu fac rabat de la aceste principii.

     Însă discuția este purtată în mod greșit într-o direcție neproductivă. Pe mine mă interesează pastorul Gauck din prisma competentelor sale dovedite în lupta anticomunista (până în 1989) și în lupta de decomunizare a țării sale (după 1990). În această capacitate, domnia sa s-a dovedit a fi un instrument al reconcilierii. Ar fi fost foarte simplu, fără serviciul util și înțelept al unui asemenea om, ca taberele din defuncta RDG să fie asmuțite de oameni ai STASI (cum au făcut la noi oamenii lui Iliescu și Voiculescu), confiscând Revoluția, agitând masele și condamnând țara la o tranziție care să dureze decenii. Faptul că ei au avut un pastor care le-a arătat un drum diferit, trebuie recunoscut. Meritele sale au fost evidențiate de majoritatea elitelor germane și europene. Pur și simplu, el este, din acest punct de vedere, un om care a ridicat prestigiul bisericii, un model.

     Când aducem în discuție alte aspecte ale personalității acestui om, trebuie să ținem cont de principiul haloului: noi avem tendința de a îi considera pe oameni care s-au remarcat într-un domeniu, meseriași la toate. Ceea ce este profund greșit. Dacă un medic este foarte bun chirurg și am încredere în el că îmi poate face o operație pe cord, asta nu înseamnă că este neapărat și un foarte bun tată. S-ar putea să fie chiar un zbir acasă, un om imoral etc. Fiecare om are competențe și are și minusuri.
     De exemplu, sunt păstori care impresionează în amvon, dar au probleme serioase cu răbdarea, alții cu iertarea, alții cu trecutul lor comunist. În timp ce le recunoaștem abilitățile care pot fi ieșite din comun într-un anumit domeniu, trebuie să fim foarte rezervați în celelalte. Așa cum îi recunoaștem lui Bradin meritele, în calitate de pionier al credinței penticostale în România, trebuie să fim atenți, conform principiului haloului, să nu ne imaginăm că toate au mers șnur în viața acestui om. Dovadă sunt documentele pe care le-am publicat în Răscumpărarea memoriei, prin care se vede lămurit o parte a personalității sale care nu îi face cinste.

     Nu vreau să minimalizez importanța alegerilor morale pe care pastorul Glauck sau alți lideri creștini le-au făcut de-a lungul carierei lor. Dar dacă ei au avut rezultate într-un domeniu, acelea trebuie recunoscute ca atare. Iar în cele în care au eșuat, sper să fie de învățătură și altora.

     Când vine vorba de personalitățile din toate domeniile laice, suntem condamnați să facem această distincție. Deși mi-ar plăcea să am un președinte, un premier, un parlamentar care au aceleași standarde, trebuie să recunoaștem că în lumea reală lucrurile stau altfel. Cei care l-au votat pe Băsescu trebuie să trăiască în același timp cu consternarea faptului că el a spus la un moment dat că va susține cuplurile homosexuale în vederea căsătoriei legale. Cei care l-au votat pe Năstase au fost puși în fața unei alegeri asemănătoare, fiind invitați să-i suporte ale mitocănii (precum cea cu număratul ouălor) sau alte aspecte ale vieții private care au străbătut prin presă. Ce facem atunci? Alegem fiecare orientându-ne spre competențele pe care le considerăm mai necesare în poziția respectivă.

     Așadar, dacă aș fi președintele țării și ar trebui să numesc un lider la CNSAS, l-aș numi și astăzi pe Joachim Gauck. Pe de altă parte, ca păstor al Bisericii din Medgidia, dacă aș vrea să invit un predicator, dacă aș organiza un curs pentru familii, în fine, pentru orice slujbă de natură spirituală, nu m-ar interesa Joachim Gauck, fiindcă viața sa nu reflectă valorile în care cred. Competențele lui din sfera politicii sunt umbrite, din păcate, de slăbiciunile sale de ordin moral.

    • Vali Horlescu zice:

     Vasilica, sincere felicitari.
     Desi foarte lung, comentariul tau l-am citit pe nerasuflate si parca a avut un efect terapeutic peste nelinistile pe care mi le provaoca comentariile lupilor moralisti, parca mai multi ca niciodata in ultima vreme.

    • Han Christian zice:

     Vasilica, avem de a face cu pareri indoielnice si respectand recomandarea biblica nu mai continuam discutia pe subiect. V.H. , daca exista lupi morali atunci exista si lupi Imorali !

    • Dragă Crhistian,
     când părerile sunt exprimate deschis și civilizat, dialogul este constructiv, chiar dacă nu ajungem la aceeași opinie. Eu am să pun comentariul meu ca o postare independentă pentru a încuraja dialogul pe această temă. Vin alegerile în România și modul în care alegem este strâns legat și de sistemul nostru de valori.

    • Vali Horlescu zice:

     @Han Christian. Eu stiam doar de lupul moralist din fabula lui Grigore Alexandrescu nu si de lupul imoralist.

 7. Ardelean zice:

  ,,În vârstă de 72 de ani, pastorul Joachim este un exemplu de verticalitate și echilibru,”
  ,,acesta a ridicat prestgiul Bisericii”
  Eu cred cä vorbiti in necunostintä de cauzä….
  Gauck träieste despärtit de sotia lui cu care are 4 copii.Acum este in concubinaj de cca.12 ani cu o altä femeie…
  Cum ar putea fi acest om exemplu de verticalitate si echilibru ? Cum ar putea el ridica prestigiul bisercii?

  • Vali Horlescu zice:

   In necunostinta de cauza a vobit si presa germana care l-a descris in acest mod pe Joachin Gauck dupa ce Ahgela Merkel a anuntat ca Joachim Glauck este sustinut de catre guvernul de coalitie german si o mare parte a opozitiei pentru functia de presedinte al tarii. Aceasta descriere a fost preluata de presa romana si aproape toate ziarele si televiziunile au prezentat-o cam la fel.
   Curios lucru este ca desi presa Germana stia ca sotia sa, Hansi Gauck, se separase acum de 20 de Joachin Gauck si ca acesta este de 12 ani intr-o relatie cu ziarista Daniela Schadt, descopera la doar cateva zile dupa anuntul Angelei Merkel ca cei doi Hansi Gauck si Joachim Gauck nu sunt divortati.
   Asadar caracterizarea facuta ca, Joachim Gauk este un exemplu de verticalitate și echilibru ramane valabila doar pentru activitatea sa din furntea comisiei de studierea a arhivelor Stasi nu si pentru viata personala unde are o mare problema.

 8. Alexandra zice:

  Ardelean, ce spui daca David ar fi pus intr-o functie publica in Romania? Oare cate pacate nu l-ar recomanda pt. a fi presedinte? Dar este corecta sublinierea ta, tinand cont de experientele lui, el nu poate sa ridice prestigiul Bisericii ci, eventual, doar poate sa sporeasca influenta bisericii in politica.

 9. ioan ardelean zice:

  Dragii mei Biserica Domnului rämine in Cuvintul Lui si se sfinteste.E un mare pericol sä numim binele räu si räul bine.Ingäduirea päcatului,acceptanta este primul pas spre pierzanie.Din päcate nu am traducerea la exemplele de mai jos apärute in presa germanä cu privire la biserica evanghelicä dar pot sä vä comentez eu din limba germanä despre ce este vorba.
  1.)
  http://www.bild.de/news/inland/lesbisch/politikerin-und-pfarrerin-kriegen-baby-22660028.bild.html
  ,,Politicianä si pästoritä (sau preoteasä) asteaptä un copil”

  Düsseldorf – Liebe ist … manchmal ungewöhnlich…
  Marlis Bredehorst (55, Grüne) ist Staatssekretärin im nordrhein-westfälischen Ministerium für Gesundheit und Emanzipation. Ihre Frau, Eli Wolf (46), ist evangelische Pfarrerin in Frankfurt/Main. Jetzt werden die lesbischen Frauen Mütter – Eli Wolf ist im 5. Monat schwanger!

  Als Person des öffentlichen Lebens findet sie es „in Ordnung“, wenn es bekannt wird, dass sie lesbisch ist. Und auch Pfarrerin Wolf hat in ihrer Kirche nur Positives erfahren: „Die pure Freude!“
  Traducere:
  Düsseldorf-Dragostea este…citeodatä neobisnuitä…
  Marlis Bredehorst(femeie 55,Partidul verzilor)este secretarä de stat in regiunea nordhein-westfälische ministerul pentru sänätate si emancipare.Sotia ei(!!!!)Eli Wolf este gravidä in luna a cincea!
  Ca persoanä a vietii publice ea gäseste aceasta ca fiind in ordine ca sä se stie public cä ea este lesbianä.Si preoteasa(pastorul) Wolf a avut in biserica ei parte de o reactie pozitivä:,,Bucuria purä!”
  Mai jos este redat exemplul unui pastor evanghelist care dupä ce a träit normal avind copii la virsta de 40 de ani s-a hotärit sä devinä femeie schimbindu-si sexul si numele iar in biserica lui(ei) a gäsit deplinä intelegere iar cei din ierarhia bisericeasä au arätat intelegere acceptind sä räminä in continuare preot(pastor) de astä datä ca femeie.Incredibil nu?Multi vor spune da asta se intimplä undeva si la noi nu e posibil asa ceva.Totul incepe cu depärtarea de Cuvint.Cu acceptanta fatä de lucrurile care ne fac potrivnici cu Dumnezeu.Si lumea face fapte bune din interes sau din fire.Dar päcatul desparte pe crestin de Dumnezeu.A face binele nu este o virtute este o datorie.Dacä il putem face si nu-l facem päcätuim.La fel si Gauck.A fäcut unele lucruri bune dar el este potrivnicul lui Dumnezeu.Nu eu o spun ci Cuvintul.E mai usor sä stergi praful zilnic.Biserica aceasta(evanghelicä) a fost cindva sub har.Iatä unde a ajuns din cauzä cä s-a acceptat treptat,treptat färädelegea.S-a numit binele räu si räul bine.Cer iertare fratelui Croitor ….M-am c-am lungit…

  DAS ERSTE BUCH ZUM THEMA
  Zum ersten Mal wagt es eine Kirchenfrau, die die ersten 40 Jahre ihres Lebens als Mann verbracht hat, die schweren Identitätsprobleme zu benennen, die sie als Transsexuelle lebenslänglich mit sich trug. Obwohl sie in ihrem Traumberuf Gemeindepfarrer Erfüllung und auch Erfolg fand, sich verliebte, heiratete und drei Kinder zeugte, wollte die innere Stimme nie verstummen, die ihr zuflüsterte: Das bist nicht du …
  Aber darf sie als Christin ihr Mannsein, das ihr ja von Gott gegeben worden ist, ablehnen und den männlichen Körper gar ablegen? Was sagt die Bibel dazu? – Wir werden Zeugen eines spannenden spirituellen Prozesses, dem sich die Autorin vorbehaltlos gestellt hat: „Ich heiße nicht mehr Christoph, sondern Christina. Ich bin diesen Wandlungsweg als Theologin gegangen, ganz bewusst, unter dem leuchtenden Angesicht Gottes.”

  ANTEILNAHME DER ÖFFENTLICHKEIT
  „Oh Gott! Pfarrer wird Frau”, titelte eine bekannte überregionale Boulevard-Zeitung auf der ersten Seite, als ihre Geschichte öffentlich wurde. Die Resonanz in der Gemeinde war überwältigend und viel positiver als die Autorin befürchtet hatte.

  TOLERANZ INNERHALB DER KIRCHENHIERARCHIE
  Mit ihrem Arbeitgeber „Kirche” macht Christina Bergmann durchweg gute Erfahrungen. Auf allen Ebenen wird ihr großes Verständnis entgegengebracht und die Möglichkeit eröffnet, ihren Beruf als Pfarrerin weiterhin auszuüben

 10. IL zice:

  @Alexandra la afirmatia: Ardelean, ce spui daca David ar fi pus intr-o functie publica in Romania? Oare cate pacate nu l-ar recomanda pt. a fi presedinte?…….

  Draga Alexandra iti marturisesc ca citind comentul tau, mi sa ridicat sangele la cap, din cauza afirmatiilor tale negandite si necalculate…
  Banuiesc ca esti un copil al lui Dumnezeu. In acest caz te intreb daca niciodata nu ai gresit? Si daca totusi ai gresit, ai vrea sa fi comparata cu Dalila sau o prostituata cu nume?

  De ce compari pe David, care a stiut sa se smereasca inaintea lui Dumnezeu si care si-a recunoscut pacatul si s-a lasat de el (si de aceia a fost numit om cu inima dupa inima lui Dumnezeu), cu un om care traieste in curvie fara nici o remuscare?

  Cateodata prin afirmatiile noastre nici nu stim cum il jignim direct pe Dumnezeu, doar pentru ca atunci cand trebuie pur si simplu sa tacem, hop si noi sa zicem ceva….parca ne ghidila degetele si apoi dam drumul mintii noastre la aberatii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s