A fost Gauck bun la șefia comisiei CNSAS-ului German?

În urma discuției iscate pe blog despre nominalizarea lui Joachim Gauck pentru președinția Germaniei, am fost interpelat de mai multe persoane care discutau situația familială  acestuia. Într-adevăr, există informații (bănuiesc că sunt adevărate) despre faptul că trăiește în concubinaj. Am scris un comentariu, iar la sugestia cuiva am decis să îl prezint și ca postare.

Sunt de acord cu privire la implicațiile morale seriase ale trăirii în concubinaj și sunt 100% de acord că Biblia condamnă acest mod de viață. Nu am motive să-i acord pastorului Gauck circumstanțe atenuante și nu fac rabat de la aceste principii.

Însă discuția este purtată în mod greșit într-o direcție neproductivă. Pe mine mă interesează pastorul Gauck din prisma competentelor sale dovedite în lupta anticomunista (până în 1989) și în lupta de decomunizare a țării sale (după 1990). În această capacitate, domnia sa s-a dovedit a fi un instrument al reconcilierii. Ar fi fost foarte simplu, fără serviciul util și înțelept al unui asemenea om, ca taberele din defuncta RDG să fie asmuțite de oameni ai STASI (cum au făcut la noi oamenii lui Iliescu și Voiculescu), confiscând Revoluția, agitând masele și condamnând țara la o tranziție care să dureze decenii. Faptul că ei au avut un pastor care le-a arătat un drum diferit, trebuie recunoscut. Meritele sale au fost evidențiate de majoritatea elitelor germane și europene. Pur și simplu, el este, din acest punct de vedere, un om care a ridicat prestigiul bisericii, un model.

Când aducem în discuție alte aspecte ale personalității acestui om, trebuie să ținem cont de principiul haloului: noi avem tendința de a îi considera pe oameni care s-au remarcat într-un domeniu, meseriași la toate. Ceea ce este profund greșit. Dacă un medic este foarte bun chirurg și am încredere în el că îmi poate face o operație pe cord, asta nu înseamnă că este neapărat și un foarte bun tată. S-ar putea să fie chiar un zbir acasă, un om imoral etc. Fiecare om are competențe și are și minusuri.

De exemplu, sunt păstori care impresionează în amvon, dar au probleme serioase cu răbdarea, alții cu iertarea, alții cu trecutul lor comunist. În timp ce le recunoaștem abilitățile care pot fi ieșite din comun într-un anumit domeniu, trebuie să fim foarte rezervați în celelalte. Așa cum îi recunoaștem lui Bradin meritele, în calitate de pionier al credinței penticostale în România, trebuie să fim atenți, conform principiului haloului, să nu ne imaginăm că toate au mers șnur în viața acestui om. Dovadă sunt documentele pe care le-am publicat în Răscumpărarea memoriei, prin care se vede lămurit o parte a personalității sale care nu îi face cinste.

Nu vreau să minimalizez importanța alegerilor morale pe care pastorul Glauck sau alți lideri creștini le-au făcut de-a lungul carierei lor. Dar dacă ei au avut rezultate într-un domeniu, acelea trebuie recunoscute ca atare. Iar în cele în care au eșuat, sper să fie de învățătură și altora.

Când vine vorba de personalitățile din toate domeniile laice, suntem condamnați să facem această distincție. Deși mi-ar plăcea să am un președinte, un premier, un parlamentar care au aceleași standarde, trebuie să recunoaștem că în lumea reală lucrurile stau altfel. Cei care l-au votat pe Băsescu trebuie să trăiască în același timp cu consternarea faptului că el a spus la un moment dat că va susține cuplurile homosexuale în vederea căsătoriei legale. Cei care l-au votat pe Năstase au fost puși în fața unei alegeri asemănătoare, fiind invitați să-i suporte ale mitocănii (precum cea cu număratul ouălor) sau alte aspecte ale vieții private care au străbătut prin presă. Ce facem atunci? Alegem fiecare orientându-ne spre competențele pe care le considerăm mai necesare în poziția respectivă.

Așadar, dacă aș fi președintele țării și ar trebui să numesc un lider la CNSAS, l-aș numi și astăzi pe Joachim Gauck. Pe de altă parte, ca păstor al Bisericii din Medgidia, dacă aș vrea să invit un predicator, dacă aș organiza un curs pentru familii, în fine, pentru orice slujbă de natură spirituală, nu m-ar interesa Joachim Gauck, fiindcă viața sa nu reflectă valorile în care cred. Competențele lui din sfera politicii sunt umbrite, din păcate, de slăbiciunile sale de ordin moral.

Acest articol a fost publicat în comunism, politice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la A fost Gauck bun la șefia comisiei CNSAS-ului German?

 1. DanutM zice:

  Draga Vasi, mi se pare penibil felul in care unii, probabil simtindu-se cu musca pe caciula, incearca sa omoare mesajul scuzindu-se cu pacatele mesagerului. Inghit acul si strecoara camila, cum zice Scriptura. Pedeapsa lor va fi marte in ziua judecatii, caci, desi stiu ce trebuie sa faca, nu fac si isi atrag astfel o judecata cu atit mai aspra, cu cit ii judeca pe altii pentru lucruri mai mici decit tradarile lor mirsave.

 2. HDaniel zice:

  …. in concluzie se intelege, din ultima propozitie, ca pentru presedentia Germaniei nu este recomandat….!

 3. marcel s zice:

  …un om complet neprihanit nu ar fi putut suporta mizeria morala din dosare…

 4. dumitru muresan zice:

  dumnezeu a ingaduit sa traiesc pana acuma chear daca de multe ori am avut inpresia ca voi muri in curnd.daca as-i mai trai sam-i vad dosarul meu dela securitatea comunista mas-i minuna si measi da seama in ce periocol am trait..cu o tinichea dupa mine oriunde..chear pe acielelatul timisoara -IASI UNDE AM FOST BATUT CU PUMNI IN FATA.. SI MAU UMPLUT DE SANGE..
  ERA NOAPTEA IN APROPIERE DE LUGOJ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s