Tom White, directorul Vocii Martirilor, a decedat

Dr. Tom White a fost un om al lui Dumnezeu care a slujit biserica prigonită din lumea întreagă. A lucrat pentru Vocea Martirilor, organizația fondată de Richard Wurmbrand, timp de 30 de ani, dintre care 20 de ani a fost directorul executiv al organizației. În 2009 a vizitat și România, vorbind la Centenarul Richard Wurmbrand de la Ateneul Român. Am vizitat împreună închisoarea Jilava și alte obiective din București, iar apoi l-am tradus când a vorbit la Centenar.

În toiul Războiului Rece, în 1979, White a fost arestat în Cuba, după ce avionul cu care survola teritoriul țării pentru a lansa biblii și broșuri evanghelistice s-a prăbușit. A fost condamnat la 24 de ani de închisoare, dar a fost eliberat după un an și jumătate, la intervenția multor personalități, printre care și Maica Tereza. Cartea în care relatează experiența din închisoare și minunile pe care Dumnezeu le-a făcut pentru el a fost tradusă și în România: Rachete cu Biblii deasupra Cubei.

Acest articol a fost publicat în eroi ai credintei, persecuție, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Tom White, directorul Vocii Martirilor, a decedat

 1. viorel chis zice:

  Munca ,efortul si sacrificiul vietii pentru astfel de persoane aduce binecuvintari si astfel ajung sa fie scrisi in cartea vietii!!!Sincere condoleante familiei si celor dragi care -l cunosc!!!

 2. Pingback: Tom White, directorul de la Vocea Martirilor, a decedat « Romania Evanghelica

 3. pete zice:

  Si rasplata ii va fii mare caci sacrificiul a fost mare Domnul sa-i mingie familia

 4. Pingback: 11 postări în Top 100 WP (21.04.2012) « Romania Evanghelica

 5. Alex Pop zice:

  Ce repede se duc oamenii de bine! Dupa „Vocea Martirilor” a venit rindul lui „Prison Fellowship” sa-si piarda liderul: astazi Chuck Colson s-a dus si el acasa.

 6. Doru Radu zice:

  L-am intilnit odata. M-a impresionat ce deschis a fost sa discute cu un strain, un nimeni. Prietenos. A invatat ceva de la Wurmbrand. PE linga calitatile de lider crestin, m-a impresionat crestinismul lui de moda vecehe Adica acela de a angaja o discutie deschisa cu oameni simpli.
  Ca wurmbransiat, eram curios despre contactul dinsilor:
  – „am stat in aceeasi casa cu Richard & Sabina”- povesteste Tom. „Ne despartea un perete la bucatarie, unde aveam geam. Richard isi lipea nasul de geam si scotea limba facind-o pe fetita noastra de 3 ani sa se prapadeasca de ris. Fetita il adora”.
  – „Am trait ani de zile din milionul de USD strins de Richard & sotia sa. Mergeau prin biserici cu geamantane pline de pliante legate cu rubber band (nu era computer/internet atunci). Erau grele gentile mari de voiaj, As fi vrut s-o vezi pe Binita” -continua Tom. „Avea 17 bagaje de mina; o femeie de vreun m. si jumatate. Se ruga de functionara de la PanAmerican s-o lasae in avion cu 17 bagaje de mina. Niciodata n-au putut-o refuza.”
  – Cum isi aduna Wurmbrand informatiile de dupa cortina de fier? -l-am intrebat. Nu cred ca mi-a spus totul dar mi-a spus ceva interesant: „Citea Pravda si daca vedea ca se scrriu lucuri bizare despre un grup de oamni arestati cum ca ar fi baut singele opiilor sau asa ceva, el isi nota numele pt ca intuia ca respectivii trebuie sa fie crestini despre care se fabricau lucruri groaznice. Incepea campania de popularizare a numelor respective”. Arareori se insala R W.
  – Despre filosofia Vocii Martirilor, Tom mi-a spus un lucru semnificativ: „consideram ca toti crestinii -inclusiv cei doar cu numele- au drept la apararea noastra, daca sufere pt afilierea crestina. In acelasi timp, timitem literatura, sustinem misionar/pastori, etc pt ca respectivii sa nu ramina doar crestini cu numele. Simplu si generos, cristic. Tom, mi s-a parut un om cu inima de … misionar. Demn ucenic al lui RW.

  • DanH zice:

   Vasilica, sper ca intre timp ai aflat si circumstantele in care a murit si asta va aduce o revizuire a articolului. Domnul sa ne fereasca de o asemenea moarte. Pacat….

  • Doru Radu zice:

   Ar trebui sa fim maturi. Judecata este a lui Dumnezeu.
   Dupa ce am scris pomelincul am aflat un lucru trist: Tom White s-ar fi sinucis pt ca ar fi fost acuzat cum ca ar fi avut relatii nepotrivite c-o fata de 16 ani. De ce scriu asta aici? Da, nu se potriveste cu acest site. Dar nu se potriveste cu nimic din marturia publica/cunoscuta a lui White, harnic si extrem de curajos lucrator crestin. I s-ar fi cuvenit un alt epilog.
   VOM a declarat ca n-a auzit de acuzatii si ca ele ar fi aparut ca o reclamatie la autoritati saptamina trecuta; Tom a murit la scurt timp dupa acuzatii.
   Socant! Trist! Ramine ca Dumnezeu sa judece.
   Desi e o lectie dura, ramine sa invatam ceva:
   – 1- indiferent care e adevarul cu White, sa nu lasam pacate nemarturisite, nerezolvate. La fel ca-n cazul regelui David, un pacat aduce altul. In plus, devenim vulnerabili atacurilor Diavolului daca traim in pacat.
   – 2- Sa nu ignoram pacate/inclinatii pacatoase nici la alti frati, misionari/pastori, spre binele lor. Exista uneori si printre lucratorii Domnului lucruri care, daca nu se pocaiesc, vor crea drame -peste ani- nu doar pt ei ci pt victimele lor si pt lucrarea Domnului in general.
   Solutia nu este sa le acoperim sau stergem din istoria bisericii. Ele isi scot tentaculele oricit le-am acoperi. Cea mai buna dovada e… Rascumpararea Memoriei. Pacate ascunse la Strict Secret au iesit la iveala cu sa fara voia noastra.
   Din pacate, dusmanii Domnului vor jubila si in cazul lui Tom..
   Pacat! Tom White ramine in admiratia mea pina se va rezolva -daca se va rezolva- acest trist epilog.
   Dumnezeu sa se milostiveasca de VOM si de sotia, fata si nepotul lui Tom.
   Cu mare regret, dr

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s