Scrisoare de protest împotriva demiterii profesorului Vladimir Tismăneanu.

„Evenimentul zilei” lansează o petiţie publică în sprijinul profesorului Vladimir Tismăneanu.

Stimate domnule prim-ministru Victor Ponta

Schimbarea domnului profesor Vladimir Tismăneanu din funcţia de preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc(IICCMER), fără nici un fel de explicaţie oficială, este un abuz care provoacă îngrijorare în legătură cu intenţiile noului guvern de a continua eforturile de condamnare a regimului comunist.

Domnul profesor Tismăneanu, a cărui funcţie era neremunerată, a dovedit prin întreaga sa activitate că este persoana cea mai îndreptăţită să coordoneze activitatea acestui institut. Nu putem să nu privim schimbarea domnului Tismăneanu din perspectiva atacurilor permanente pe care preşedintele de onoare al PSD, domnul Ion Iliescu, le-a lansat în permanenţă împotriva celui care a condus Comisia Prezidenţială de Analiză a Dictaturii Comuniste din România.

Stimate domnule prim-ministru, vă amintim că, în perioada în care eraţi în opoziţie, aţi promis în repetate rânduri că nu veţi recurge la practica schimbărilor pe criterii politice. De aceea vă rugăm să reveniţi asupra deciziei de eliberare a domnului Tismăneanu din funcţia de preşedinte al Consiliului Ştiinţific al IICCMER.

Evenimentul zilei

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Scrisoare de protest împotriva demiterii profesorului Vladimir Tismăneanu.

 1. Vaisamar zice:

  Reblogged this on Methoughts, mefeats and medefeats and commented:
  O altă petiție de semnat!

 2. virgilc zice:

  Reblogged this on Germania Evanghelica and commented:
  Pentru cei pe care ii mai intereseaza ce se intampla in Romanika…

 3. E un nonsens aici. Dacă era pro bono, ce-l împiedică pe dl. Tismăneanu să continue, mai ales că are atât de mulți prieteni și relații (fără nici un sens bizantino-peioratv) cu CNSAS sau alte instituții? De unde atâta jale și vaier?
  Stătea cariera d-lui Tismăneanu într-o funcție? Eticheta de director era esențială? Și-a pierdut statutul de istoric? Nu înțeleg.

  • Vali Horlescu zice:

   Nu e vorba de Tismaneanu ci de restauratia pe care procurorul Ponta o face. Ce-i greu de inteles?

   • Care restaurație? L-a numit pe Sergiu Nicolaescu sau vreun fost cadru de la „Ștefan Gheorghiu” director la IICMER? Folosiți cuvinte pe care, în mod evident, nu le înțelegeți.

    • L-a numit pe unul care a încercat să distrugă materiale din arhiva IICCMER. Asta nu e de ajuns?

    • Nu stiu cum de va permiteti insolenta de spune cuiva ca nu intelege sensul unor cuvinte. Puteti spune ca nu e adevarat,ca exagerez, ca sunt subiectiv dar nu intru-un mod primitiv sa-mi spuneti mie ca nu inteleg sensul cuvantului restauratie.
     Ca sa fiu mai clar, e o restaruatie a fesenismului de tip Vacaroiu,ca nu e vorba numai de aceasta numire.Faptul ca avem acelasi ministru de finante din acea guvernare e semnificativ..
     P.S. Tismaneanu nu era membru al vreunui partid pe cand Dinu Zmfirescu( piromanul arhivei exiluilui romanesc) e penelist,.
     Unde-i depolitizarea pe care spunea ca o va face procurul cand o sa ajunga la guvernare?

 4. După 4 zile, petiția „Tismăneanu” n-a fost semnată de nici unul dintre prietenii sau admiratorii săi din elita intelectuală sau din comisia care a condamnat comunismul. Asta deși domnul profesor postează link-ul către inițiativa Evenimentului Zilei și o amintește în ultimele sale 3-4 articole pe toate siteurile pe unde apare. Doar vreo 1400 de „fraieri” au semnat protestând vehement, mulți din diasporă. Aproape că-mi vine s-o semnez și eu, așa mă simt de jenat… Solidaritate – mai ceva ca la Charta 77/Goma/Paraschiv !

  • Ei bine, eu sunt unul dintre acei „fraieri”.

   • Am pus intenționat ghilimele, tocmai pentru că NU-i consider fraieri pe cei care au semnat petiția. Nu vă simțiți puțin trădat de elita intelectuală susținătoare a președintelui?

    • Dacă mă simt cumva trădat, mai degrabă cred că am fost trădat de președinte, decât de intelectualii care l-au susținut. Băsescu a avut un puternic spirijin din partea elitei intelectuale a țării, dar apoi relația cu elitele a lăsat de dorit. În primul mandat a fost mai aproape de ei.
     Vorbind despre elitele intelectuale, ar fi totuși o greșeală să îi considerăm un bloc unitar. Și între ei sunt divergențe și săpături în sensul cel mai aprig al cuvântului. Trădarea are un loc sigur și între intelectualii care ieri erau angrenați în proiecte comune. Uitați-vă, de exemplu, la rivalile din mediul scriitoricesc.

   • Eu am fost fraier inaintea ta, Vasilica, pozitia-345.Tu ceva mai incolo- 602.
    Am mai gasit si alti fraieri; Horia Tabacu-383; Stefan Vlaston-434;Cristian Patrasconiu-635; Rodica Culcer-636; Anela Tocila-736, Emanuel Contac-1086.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s