Ioan Ceuță: manipulare grosolană a istoriei (5)

În Recursul inițiat de domnul Ceuță, mistificarea istoriei este făcută fără vreo tresărire a conștiinței. El presară informații false cu naturalețea unui expert în dezinformare. Cu seninătate, autorul ne vorbește, de exemplu, despre respectul reciproc nutrit de „dezidenți” (sic!) și liderii cultului:

„Acest respect este unic. Pornea de la conducere spre dezidenți și evident și viceversa.”

Cine a trăit acele vremuri știe: din deosebit „respect”, disidenții spuneau despre Cult că este fiara. Tot astfel, „respectul” cultului față de disidenți se evidenția prin faptul că îi înfiera în fiecare conferință pastorală, iar când se ivea prilejul, îi deferea Securității.

Cea mai jalnică încercare de manipulare a domnului Ceuță se găsește la pagina 46. El oferă câteva explicații despre încercarea de recrutare a lui Caraman. Modul în care se succed frazele din acel text este uluitor! Observați în citatul de mai jos modul cum încearcă să acrediteze o idee otrăvită, și anume faptul că toți păstorii ar fi fost colaboratori ai Securității.

„Un lucru greu de crezut, dar pentru a fi angajat al Cultului Penticostal trebuia să ai acordul Securității. Toți pastorii recunoscuți din cadrul Cultului au avut 2 legitimații: una eliberată de conducerea Cultului și una de Conducerea Departamentului Cultelor. Departamentul nu elibera legitimația fără acordul Securității. Scopul recrutării era să poată fi infiltrat în diferite zone de impact. Se urmărea de asemenea garanția că va lucra cinstit cu organele de Securitate, iar dacă nu va lucra cinstit, să fie compromis față de colegi și chiar înlăturat din serviciu.” (p.46)

Modul în care sunt manipulate informațiile în citatul de mai sus este absolut halucinant! Legătura pe care o face domnul Ceuță între legitimația de păstor și angajamentul de colaborare cu Securitatea este o manipulare crasă, lipsită de orice fundament practic. Cu această teză au încercat liderii care s-au știut cu musca pe căciulă să bage spaima în păstorii care au slujit înainte de ’89. O spun din nou răspicat, așa cum am mai spus-o în nenumărate rânduri: nu toți păstorii au colaborat cu Securitatea! Dimpotrivă, cred că mai mulți au fost cei care nu au acceptat jocul Securității. Este adevărat că aceia nu prea au avut șanse de promovare, dar au rămas totuși păstori. Nici nu este adevărat că păstorii aveau două legitimații, ci numai una, eliberată de Cult și vizată de DC. Dacă domnul Ceuță a avut două, atunci pe a doua a avut-o de la Securitate, iar aici mă tem că iarăși l-a luat gura pe dinainte.

Iată și un al treilea exemplu de manipulare. Ce a însemnat pentru Ioan Ceuță suferința Bisericii subterane? El ne explică în introducere, referindu-se la perioada de după Revoluție:

„…au început să apară eroii de carton ai Cultului care spuneau cât de mult au fost persecutați și cât de mult au suferit sub comuniști.” (p. 10)

Domnule Ceuță, așa este România noastră: are doctori de carton, are cercetători de carton, are denominații de carton, iar mai recent, are cărți de carton (cu coperți cartonate, vreau să spun). Dar suferința Bisericii subterane din România este o realitate care nu poate fi combătută sau măcar pusă la îndoială de Recursul unui informator al Securității.

Acest articol a fost publicat în carti, Ceuta, comunism, cultul penticostal, informator, Ioan Berar, John Ceuta, Marinel Ceută, umor. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Ioan Ceuță: manipulare grosolană a istoriei (5)

 1. Cinstit era din partea lui Ceuță să-și publice propriul dosar (ce a rămas ne ars din el…) dacă dorea să răscumpere ceva din memoria noastră a penticostalilor cu privire la dânsul. Publicarea dosarului lui Caraman este încă o trădare (de data aceasta post-mortem) pe care Ceuță o face acestui om mare, căruia n-a fost înstare niciodată să-i dezlege cureaua încălțămintelor.
  Citindu-i cartea m-am convins încă odată că prostia și imbecilitatea sunt de nevindecat atunci când sunt legalizate de libertatea de azi și titurile academice cumpărate pe bani sau influență.

 2. Ioan Basa zice:

  Vasilica

  Toti pastorii care pastoreau biserici mari au fost oamenii securitatii.
  Deasemenea toti cei care lucrau in conducerea cultului sau prin filiale erau agentii securitatii.

  In Romania au fost trei categorii de informatori; unii care au fost recrutati dintre membrii bisericii locale (ca si Bocheanu, Trandafir Sandru, ___, Vamvu, Grosu, Ardeu, Beraru, ___, ___), iar altii care au fost pregatiti special si introdusi de securitate in biserica (ca si ___).
  A treia categorie au fost ofiterii de securitate care au fost introdusi ca si pastori prin biserici (ca si ofiterul de securitate/pastorul ___).
  Cei care au refuzat colaborarea cu securitatea (ca si bunicul meu Cojocaru Pintilie) li s-a inchis biserica.
  Deci fratele Ceuta a avut oarecum dreptate in ce a afirmat….

  • Am fost nevoit să șterg anumite nume pentru care nu am dovezi din arhivele Securității.
   Dacă aveți dovezi clare pentru oricare dintre numele pomenite, atunci nu voi refuza publicarea lor.
   In schimb, pot sa afirm cu siguranta ca afirmatia este FALSA. AM găsit dovezi clare că au existat păstori care nu au colaborat, deși li s-a propus. Au fost și absolvenți ai Seminarului.

  • isacfilip zice:

   da aveti perfecta dreptate. majoritatea covarsitoare a pastorilor erau colaboratori ai securitati.

   • Afirmația este eronată.
    Chiar săptămâna asta am fost la arhive câteva zile și am parcurs dosarele dintr-un județ important al României. Am găsit, printre altele, un tabel cu păstorii penticostali din județ, în care era menționată relația lor cu Securitatea. Cam 25% dintre ei erau informatori. Câțiva aveau Dosar de Urmărire Informativă, adică erau supravegheați și amenințați foarte des.

    • davidcdamian zice:

     Asta inseamna ca 75 la suta au fost oameni care lucrau pentru Dumnezeu sub presiunea sistemului comunist. Eu zic ca este un numar surprinzator de pozitiv! M-am intors din Romania zilele trecute si sunt sigur ca trebuie sa imi cer scuze pentru postari anterioare unde admit acum ca nostalgia a jucat un rol important in afirmatiile mele. Chiar nu stiu daca mai aveti resurse, energie si putere sa scrieti despre rascumpararea Cultului Penticostal actual. Am fost in Romania, am filmat si vizitat lacase de cult ramase intro conditie jalnica in administratia cultului ( asi dori sa va trimit si video ) , am observat cum persoane fara nici o chemare sunt ordinate ca pe banda in calitate de pastori asistenti ( puppets in assistance), acum, de abia acum incep sa inteleg atmosfera rece cu care a fost intimpinata publicarea RM. Jocurile de interese, formarea de opinie in interiorul cultului Penticostal sunt lucruri atent orchestrate. Rascumpararea memoriei a fost un atac, o dezvaluire a adevarului incomod si admit fiind fiu de Pastor am luat atacurile oarecum si impotriva mea , desi nici unul nu a fost mentionat!!. Este totusi una din putinele sau singura lucrare care face referire la biserica in care am crescut bazata pe date , pe documente, pe informatii concrete. Regret derapajul meu si analiza sentimentala, deoarece o viata intreaga am apreciat moderatia si in mod gresit de data aceasta am apreciat RM ca fiind oportunista si foarte conservativa/neiertatoare.
     Eroarea mea este cu atat mai grava in contextul credintei noastre bazata pe invataturile biblice , unde arareori este incurajata toleranta. Din nefericire , acelasi principiu de intolerabilitate este aplicat in revers de actuala putere din Cultul Penticostal desi in cazul lor sunt de parere ca idealul este mai putin motivat de invataturile biblice precum de mentinerea structurilor de putere. Intr-o postare anterioara mentionam ca publicatia domnului Doctor Ceuta nu va genera interes si cred ca am avut dreptate. Pe de o parte pentru ca este lipsita de merit si pe de alta deoarece orice persoana inteligenta intelege ca publicatia apare cu scop de marirea notorietati .

 3. marcel s zice:

  …securistii destepti stiu cind trebuie sa taca…ceuta pare a fi un securist de carton…personal ma bucura aparitia acestei carti…au si turnatorii la ce sa se raporteze…cui sa raporteze sper ca nu mai au…

 4. Marius Laze zice:

  Cum pot sa cumpar si eu o carte sa ma minunez.

 5. cuvinterare zice:

  experientespirituale.wordpress.com

  cuvinterare.wordpress.com

 6. dorinpele zice:

  Reblogged this on Trezire si Restaurare and commented:
  Iata un manipulator expus. Dar oare cati sunt printre noi si nu sunt expusi?

 7. Pingback: 10 postări în Top 100 WP (19.06.2012) « Romania Evanghelica

 8. Gaby zice:

  Din pacate, ideea ca toti pastorii de dinainte de ’89 au fost colaboratori este foarte incetatenita intre penticostali si nu stiu daca va reusi cineva sa o inlature vreodata.

  Am avut si eu o experienta destul de interesanta in acest domeniu.

  Cand locuiam la Cluj-Napoca, mergeam destul de des in vizita la o familie de credinciosi in varsta pe care i-am respectat mult pt credinta lor, chiar daca nu ni se potriveau ideile in cateva privinte.
  De cateva ori am auzit parerea lor despre un pastor penticostal care inca activeaza in USA.

  Omul acesta s-a convertit cand era tanar si a suferit mult din partea familiei, care l-a alungat de acasa.
  Era insa plin de ravna pt lucrarea Domnului si se vedea clar ca a primit un dar special in aceasta privinta.

  A dat examen de admitere la seminar si a fost respins.
  El stia ca s-a pregatit foarte bine si ca a facut o lucrare excelenta si nu intelegea de ce a fost respins.
  Era foarte dezamagit din aceasta cauza si si-a varsat oful in familia amintita.

  Ei au cautat sa-l mangaie dar i-au spus si ca nu are sansa sa ajunga la seminar decat daca semneaza angajament cu Securitatea (asta stiau ei).
  Prin urmare, l-au sfatuit sa renunte la ideea de a merge la seminar.

  El insa n-a renuntat si in anul urmator a fost admis.
  Vestea a fost un soc pt familia respectiva, care a fost convinsa ca tanarul a semnat angajament cu Securitatea.

  Cand mi-au povestit mie lucrurile astea, trecusera deja vreo 20 de ani, iar omul era plecat in USA.

  Am avut ocazia sa-l aud predicand de doua ori in RO si de fiecare data aveam sentimentele impartite.
  Pe de o parte, ascultandu-l cum predica, mi se parea un slujitor onest.
  Pe de alta parte, aveam in minte ceea ce mi s-a povestit despre el si nu aveam libertatea deplina pt a primi mesajul.

  Dupa cativa ani insa, am ajuns la Bucuresti.
  Intr-o duminica, fr. V. Roske a venit la biserica pe care o frecventam, iar in mesajul dansului a facut putina retrospectiva a greutatilor cu care se confruntau cei care dadeau examene la seminar inainte de ’89.

  Am aflat atunci ca cei de la Departamentul Cultelor aveau obiceiul sa taie de pe lista pe cei care luau notele cele mai bune la examenul de admitere.

  Fr. Roske a amintit exact de cazul expus mai sus.
  Tanarul respectiv era foarte bine pregatit si a primit nota maxima; prin urmare, a fost taiat de pe lista.
  In al doilea an insa, fratii care au corectat lucrarile au lucrat mai inteligent.
  Cu toate ca lucrarea a fost din nou foarte buna, i-au acordat o nota mai mica.
  In felul acesta a reusit tanarul (si viitorul pastor) sa treaca de filtrul Securitatii si sa intre la seminar.

  Pt mine a fost o eliberare, dar am simtit si tristete deoarece sora din familia de la Cluj a trecut intre timp la Domnul fara sa afle care era de fapt adevarul.

  Sunt sigur ca nu e vorba de un caz singular si ca sunt multi care sunt intristati din motive similare, deoarece nu avut ocazia sa afle cum s-au petrecut lucrurile in realitate.

  Domnul sa va dea la toti pace si bucurie.

  Gabriel CIMUCA

  • nick damian zice:

   frumoasa poveste gaby in special pentru ca asa cum eu cred ca erau pastori care au colaborat cred totusi ca au fost foarte multi care pot fi denumiti eroi ai credintei
   nu stiu unde esti ????dar in perioada cind eu am ajuns in america disensiunile erau mari
   imi amintesc ca am fost la un protest in LOS ANGELES sa plecat greu si foarte neorganizat la un moment dat sa plecat spre primarie ,protest scurt, iar mai mult la intoarcere intro casa in legatura cu vocea americi mici interviuri
   stupoare am simtit toate stingacile care mi-au fost explicate a 2 zii
   de un prieten , nick de obicei nu mergem pina in downtown doar ne stringem si anuntam prin telefon ca se protesteaza pentru interviuri la europa sau voce americi dar de data asta au fost convinsi ca tu erai securist si au fost prudenti si am facut deplasarea
   cit de securist eram??? zimbesc si acum fara suparare dar la nivelul meu e nimic pe cind la postura unui preot da conteaza
   cred ca in romania e foarte inportant sa se stie adevarul dar adevaul nu zvonuri si acum se poate face

   in america mai conteaza putin bisericile romanesti o sa se stinga incet pentru ca noua generartie o sa le transforme in biserici cu vorbire in engleza e un curs ireversibil
   nick

 9. Val zice:

  Stiu (de la martorii in cauza) 2 cazuri diferite si interesante. Primul a fost prin anii 70 cred, cand 2 frati (si de sange si in Domnul) au fost respinsi de la seminarul penti pt ca nu au acceptat sa semneze angajamentul cu securitatea cand ofiterul de securitate le.a spus ca e nevoie la dosar de asa ceva ca sa se poata inscribe la seminar. Acesti frati nu au putut crede asa ceva si au cerut sa vb cu Sandru Trandafir care i.a lamurit ca asta era cerinta si ca ei sa procedeze asa cum le dicteaza constiinta–cei doi frati au decis ca sa nu mai aplice. Celalalt caz de care stiu a avut loc la sfarsitul anilor 80. Trandafir Sandru a a facut ceva schimbari in privinta asta (posibil sa fi fost initiativa personala sau sa fi primit ordin pt asta) unde nu le mai zicea candidatilor sa semneze angajamente de colaborare ci doar le punea niste hartii goale in fata pe care le punea sa semneze si le spunea ca va complete el formalitatile (fara sa explice studentilor ce insemnau aceste „formalitati”) mai tarziu pt ei. Se pare deci ca pot exista si coloboratori pe hartie care nu au fost coloaboratori in realitate–nici macar nu stiau ca au avut un asemenea angajament semnat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s