Ioan Ceuță: unde sunt martorii din proces? (7)

Liderii chemați de Ioan Ceuță să depună mărturie împotriva Răscumpărării memoriei se situează pe poziții favorabile cărții acuzate. Radu Rusalin afirmă despre conducerea Cultului Penticostal că este „vândută” statului (p. 346). Dumitru Cârdei afirmă că „conducerea actuală a cultului ar fi vândută statului.” (p. 361).

Atenție! Domnul Ceuță face apel la cuvinte grele, precum „s-a vândut”. Dacă facem referire la vânzători de frați, atunci nu mai vorbim de chestiuni minore, de interpretare sau conjunctură: vânzarea fraților este un păcat care face referire directă la Iuda!

„Arestare (sic!) a avut loc în urma informațiilor transmise de Danciu care s-a vândut Departamentului Cultelor”. (p. 268)

„Leontiuc îl contrazice pe Gașpar cu privire la alegerea liderilor din Biserică. Liderii, spunea el, sunt propuși de cult și aleși de credincioșii din biserică. Scopul lui Gașpar era de a forma o grupare dizidentă penticostală. (p.341)

Deci, domnul Ceuță confirmă că a existat păcatul vânzării. Totodată, în citatul de mai sus, el confirmă faptul că a existat o separare între liderii oficiali și cei care căutau să salveze biserica de sub influența vânzătorilor. Iată care a fost misiunea vieții lui Caraman:

„Caraman era întristat de jocul pe care îl făcea Danciu, care mergea prin biserici cu scopul de a spiona, fiind în același timp Secretarul General al Cultului Penticostal.” (p.524)

„…luând cuvântul, președintele Bradin, (sic!) a insistat ca dispozițiile Statului să fie respectate și puse în aplicare în cadrul Cultului Penticostal. Cei mai mulți predicatori și membri au rămas nemuțumiți și după ce au plecat de la acest congres, ne mai ținând seama de dispozițiile conducerii Cultului, au început să se adune prin case particulare ascultând predicarea evangheliei de la predicatorii care fuseseră opriți să predice. De la această dată s-a făcut ruptura dintre conducerea Cultului și masa de frați.” (p. 539).

Citatul acesta ar putea fi considerat un rezumat al capitolului al doilea din Răscumpărarea memorieiPăcatul originar. Constantin Caraman, martorul invocat de Ceuță, are cuvinte dure împotriva conducerii cultului, dovedind că a existat o ruptură categorică între lideri și membri.

„Gașpar… crede că arestarea sa s-a produs în urma unui denunț făcut de liderii Cultului”. (p. 611)

„Gașpar îl consideră pe «Danciu omul Securității și ce spune el toți trebuie să execute, chiar președintele nou, tremură în fața lui. Ordinele Departamentului Cultelor sunt aduse la îndeplinire fără murmur».” (p. 640)

Toți martorii invocați de inițiatorul Recursului au dezertat în tabăra opusă.

Acest articol a fost publicat în carti, Ceuta, comunism, cultul penticostal, Europa Libera, informator, John Ceuta, Marinel Ceută, partizani, politice, Succeed Publishing, umor. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s