Pleacă! Mâine-o să ne treacă

Un articol preluat din CATAVENCII redă cu umor, dar mai ales cu precizie, unde este problema lui dom’ dottore Ponta. Vă invit să îl citiți și dumneavoastră.

Pleacă! Mâine-o să ne treacăPatrick André de Hillerin

Când cineva fură (și se face dovada) un milion de euro, două milioane de euro sau mai mult, nu tresar violent. N-am avut niciodată atâția bani și le simt lipsa doar la nivel de concept.

Când cineva, însă, fură idei sau creații intelectuale, cu punct, virgulă, diacritice și paginație, o iau personal. În definitiv, din asta trăim, iar dacă pentru noi banii pot fi doar un concept, ideile sunt adeseori palpabile.

În materie de plagiat nu este loc de chichițe avocățești. Nu este loc de scuze puerile, nu este loc de fofilări. Așa cum nu poți spune că un spot la covrigi nu este plagiat după un spot la KFC doar pentru că tu ai folosit delfini în loc de rechini, la fel nu poți spune că o lucrare nu este plagiat doar pentru că tu ai înșirat niște cărți la sfârșitul lucrării.

Dacă acceptăm ideea că mutarea unor teancuri de bani dintr-un buzunar în altul fără acceptul propietarului se cheamă furt, trebuie să acceptăm și că mutarea unor formulări dintr-o carte în alta fără citare și fără acceptul proprietarului este furt intelectual.

Alternața la putere este necesară și binevenită, dar ea nu înseamnă schimbarea post pe post a unui hoț cu altul.

Astăzi, o comisie oficială a dat sentința: Victor Ponta a plagiat. Oricât vor mai încerca să spună că respectiva comisie nu era constituită legal, că nu funcționa după soarele USL sau cine mai știe ce, verdictul e sec și dureros. Victor Ponta nu este altceva decât un tânăr care, în loc să aleagă un drum mai lung, dar corect, a ales să scurtcircuiteze etapele, împrumutând de la alții ceea ce lui îi lipsea. După ce înalți demintari europeni au demisionat din funcții ca urmare a dovedirii unor plagiate, Victor Ponta nu prea are de ales. Ar trebui ca singur să le ceară amicilor și susținătorilor săi să-l aștepte la aeroport cu tradiționalele „demisie și sare”. Noi nu vom plânge. Dar nici să râdem împreună de măgăriile ălora din PDL nu mai putem.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s