Se lasă România îngenuncheată de Copy-lot? de TOM GALLAGHER

Tom Gallagher este un bun cunoscător și un fin analist al realității politice din România. Autor al mai multor cărți care vorbesc despre România lui Ceaușescu și post-revoluționară, Gallagher ne oferă o analiză la rece a situației actuale. De remarcat că articolul a fost scris cu o zi înainte de revocarea Avocatului Poporului și a președinților celor două camere.

Victor Ponta a încasat, zilele acestea, câteva lovituri politice dure: pe de o parte, Curtea Constituţională i-a retezat tentativa de uzurpare a unor prerogative care i-ar fi augmentat puterea personală asupra instituţiilor ţării, iar pe de alta USL şi-a văzut spulberate visele de mărire în baza aşa-zisului vot uninominal pur. Vinerea trecută a mai venit şi lovitura de graţie dată de Consiliul general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care, neintimidat de dizolvarea sa ad-hoc dispusă de penibilul Liviu Pop, a decis în unanimitate că premierul României este un plagiator ordinar. Cea mai mare lovitură Ponta şi-a dat-o însă singur, prin plecarea sa la Bruxelles, fiind de-acum incontestabil unicul oficial sosit vreodată la un summit european în baza unei demonstraţii explicite a apetitului său pentru încălcarea hotărârilor Curţii Constituţionale şi, implicit, a legii fundamentale a ţării sale.

Cum între actualii şefi de stat şi de guvern prezenţi la Consiliile Europene predomină juriştii, cititorii pot concluziona singuri care va fi fost părerea lor despre un plagiator care mai şi probează senin că nu dă doi bani pe norme şi legi. Într-o situaţie similară, majoritatea covârşitoare a acestor lideri s-ar fi ascuns acasă, oblojindu-şi imaginea făcută ţăndări departe de reflectoarele unui summit european. Tot ce a dovedit Ponta zilele trecute este o nepăsare totală faţă de efectul conduitei şi faptelor sale în ochii Europei. S-a obstinat să-şi facă cea mai ridicolă intrare posibilă, concurând de-acum cu succes pentru titlul Berlusconi de Carpaţi. Iar preşedintele Băsescu a decis, sapient, că este cazul să-l lase pe imberbul nebun să se facă de râs, dacă tot insistă. A fost una dintre cele mai bune decizii tactice din ultimii ani ale lui Traian Băsescu. Nici un lider al unei ţări membre a UE nu a avut până acum un debut european atât de dezastruos – şi cu piatra de moară a plagiatului de gât, şi cu mentorul politic şi magistru al buclucaşei dizertaţii încarcerat pentru corupţie după o întreagă telenovelă pseudo-suicidală, şi în dispreţul total al ţării pe care o guvernează, al legii ei fundamentale, precum şi al gardienilor supremaţiei acesteia.

Dacă mai are un dram de minte, USL scapă rapid de acest lider devenit, de-acum, nefrecventabil din punct de vedere european. Un cartof aproape la fel de fierbinte a ajuns, de altfel, şi perpetuu istericul Crin Antonescu. Observ că destui „grei” pesedişti s-au retras de ceva vreme discret în fundalul scenei politice, preferând să evite pronunţarea unor opinii despre atitudinea şi demersurile şefului lor de partid şi guvern. Sunt, cu toţii, veterani politici care ştiu prea bine că tentativele de aservire a ICR, dar mai ales a unor instituţii fundamentale ale statului nu vor încrâncena doar elita intelectuală şi societatea civilă, ci şi un număr din ce în ce mai mare de cetăţeni. Obsesia subjugării tuturor instituţiilor statului pentru a le popula cu nişte impostori şi/sau neica nimeni pe post de sclavi care anticipează toate dorinţele deşănţate ale stăpânului reprezintă atât o expresie a continuităţii modului de gândire particular celui mai nefast şi degradant capitol din istoria recentă a României, cât şi un indiciu manifest al căii pe care se înscrie România sub preacinstita guvernare Ponta.

Cuvintele sale profund desconsideratoare la adresa judecătorilor Curţii Constituţionale şi încercările disperate ale lui Corlăţean de a acuza doi dintre judecătorii ei de o incompatibilitate nu doar nesesizată până acum, dar şi infirmată categoric de către ANI denotă întreaga dimensiune a vindicativităţii şi puerilităţii actualilor guvernanţi. Cu nici jumătate de an în urmă, Guvernul Boc încasa o lovitură cel puţin la fel de severă prin decizia Curţii referitoare la neconstituţionalitatea comasării alegerilor locale şi parlamentare. Nici fostul premier şi nici vreun membru al PDL nu au contestat însă o clipă hotărârea CC sau legitimitatea membrilor ei, deşi ştiau prea bine că verdictul în cauză consfinţeşte definitiv plecarea lor în opoziţie.

Pe scena europeană, doar grupul socialiştilor pare să nu fi învăţat nimic din lecţia amară pe care le-a dat-o deja alt întâistătător pesedist, mai exact actualul deţinut de drept comun Năstase Adrian. Au continuat să-l sprijine, cu jumătate de gură, chiar şi atunci când indiciile privind delictele sale de corupţie deveniseră de mult izbitoare. Ulterior, n-au mai ştiut cum să scoată cămaşa. Căzând iarăşi în capcana promisiunilor şi încredinţărilor unui potentat pesedist, liderul socialiştilor europeni Hannes Swoboda şi predecesorul său Martin Schulz, actualul preşedinte al PE, riscă acum un dezastru de imagine, având în vedere că i-au sărit lui Ponta în ajutor pentru a nu-l vedea ostracizat din start la Bruxelles.

Cu cât Ponta rămâne mai mult la putere, cu atât va dăuna mai mult Stângii Europene. Socialiştii sunt cei care solicită mutualizarea datoriilor pentru ca ţările mediteraneene să mai aibă o şansă de creştere economică. Dezideratul lor are însă doar de pierdut dacă printre susţinătorii săi se numără un românaş capabil de furt intelectual şi, în plus, de strivirea fragilei democraţii din ţara sa – o democraţie clădită cu mari eforturi interne şi internaţionale tocmai pentru ca România să poată adera la UE. Ponta ar face bine să-şi bage în cap odată pentru totdeauna că o nouă tentativă de suspendare a preşedintelui nu-i va aduce defel aplauze – nici măcar din partea Stângii Europene. Socialiştilor le-ar fi imposibil să ceară solidaritatea nord-europenilor şi a liderilor acestora, majoritar populari, în timp ce sprijină un „dottore” cu vădite apucături totalitariste, care în propria ţară nu face altceva decât să calce ideea europeană sistematic în picioare.

Vezi întreg articolul în România Liberă
Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Se lasă România îngenuncheată de Copy-lot? de TOM GALLAGHER

 1. Catalin Dieaconu zice:

  Analiza complexa, realista, dar subiectiva!

  • Ha, ha. Tom Gallagher este subiectiv? Atunci cine mai este obiectiv? Antenele, realitatea, TVR-ul lui Săftoiu?
   TG este un reputat istoric, este independent politic, iar ca englez știe ce înseamnă jurnalismul obiectiv mai mult decât toți invitații de la antene laolaltă.

  • Realist si subiectiv in acelasi timp?
   O transformare izomorfica a acestei propozitii in domeniul boolean ar insemna ceva de felul:1=0.

 2. Alexandra zice:

  Vasilica, faptul ca Tom Gallagher se ia de ambii lideri USL, este clar, articolul este subiectiv. Este un articol scris intr-un ziar de curte, RL.

  • Ești amabilă să îmi recomanzi un comentator care este pe gustul tău?
   Că văd că toată presa care l-a înjurat pe Băsescu acum spune că USL a luat-o razna. Nu știam că toată presa a devenit presă de curte. Văd în toate marile cotidiene contestări serioase în privința mișcării USL.
   Dar ai mai auzit de câțiva ani încoace formula „cenzură a presei” care era la modă în vremea lui Năstase? Atunci cenzura era pe cai mari.

 3. nick damian zice:

  vai alexandra recunosc ca te-am cautat ziceam ca sa vorbim in 6 luni
  alexandra mi-ai spus ca lai cunoscut pe ponta ????
  ce sfat poti sa-i dai ??? ma las in totalitate sa fiu convis dar da-mi te rog argumente la betia plina de ura in care se balacesc
  a avut sansa sa guverneze dar ura la dominat , ce la oprit sa se ocupe de o guvenranre reala??
  UN MARE CARACTER ESTE ACELA CARE STIE SA NU FIE CONDUS DE CE SENTIMENTE ARE
  te rog scrie vreau sa citesc ce opinie ai de ce se intimpla
  nick

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s