Testamentul lui Năstase ar putea decide soarta referendumului, de DAN CRISTIAN TURTURICA

Vă supun atenției un articol foarte interesant din România liberă.

Când premierul României declară despre preşedintele suspendat că este „un nemernic”, „cel mai mare mincinos din istoria României”, „un scorpion care ucide totul în jurul său”, că „nu are ruşine şi onoare, are doar dorinţa de a nu ajunge în faţa justiţiei”, că „îşi joacă viaţa şi libertatea”, aşa cum a făcut-o Victor Ponta, vineri seară, ce reuşeşte să transmită, de fapt, este că de suspendarea preşedintelui atârnă toată cariera sa politică.

Violenţa de limbaj denotă în acest caz nu agresivitate, ci disperare. Ponta ştie că dacă Băsescu nu va fi demis, el nu are decât o singură soluţie, să demisioneze. Ceea ce poate însemna încheierea definitivă a carierei sale politice, deoarece una este o demisie într-un context politic de rutină şi alta este una survenită ca urmare a unui comportament scandalos.

Seria de lovituri primită după dezvăluirea plagiatului său a culminat cu decredibilizarea totală în faţa partenerilor externi prin participarea sa la operaţiunea de suspendare a preşedintelui. Doar imaturitatea l-a împiedicat să anticipeze că nimeni nu se va lăsa păcălit de declaraţiile sale că Parlamentul l-a suspendat pe Traian Băsescu, nu guvernul, câtă vreme suspendarea a fost securizată de modificările de lege adoptate prin ordonanţe de urgenţă.

Dacă demiterea preşedintelui eşuează va fi considerat principalul vinovat de un dezastru politic care va costa scump partidul. Pentru că el este cel ce a dat verde suspendării, împotriva avertismentelor unor colegi asupra riscurilor acestei mişcări.

Nici dacă demiterea va fi încunată de succes, Ponta nu va avea viaţă uşoară. Cei care au cel mai mult de câştigat din scoaterea din joc a lui Băsescu sunt în primul rând Dan Voiculescu şi Crin Antonescu.

Fie dacă refuză ca PSD să nominalizeze un candidat propriu la prezidenţiale, pentru a nu rupe Uniunea Social Liberală, proiectul politic care îi conferă legitimitate, fie dacă va ceda presiunilor din partid şi îl va nominaliza pe Oprescu, formaţiunea sa riscă să piardă poziţia de prim partid al ţării, care azi pare incontestabilă. Cu Antonescu ca preşedinte interimar, PNL se va bate de la egal cu PSD la prezidenţiale. Iar dacă Antonescu este confirmat ca preşedinte prin votul popular, PNL îi poate chiar învinge la parlamentare.

Însă cel mai mare risc pentru Ponta, dar şi pentru PSD, vine, se pare, din altă parte. De la originile sale politice. De la cel ce i-a spus ”micul Titulescu”. De la Adrian Năstase.

Nu sunt puţini cei ce spun că mult discutatul „testament politic” al fostului premier, ce trebuia citit public la Spitalul de Urgenţă, a doua zi după arestare, ar fi mai degrabă un rechizitoriu comprehensiv la adresa foştilor complici şi colegi din partid. O lungă listă de dezvăluiri năucitoare despre infracţiunile comise de tovarăşii săi de guvernare, printre care şi Victoraş Ponta.

De ce ar da Adrian Năstase o asemenea lovitură partidului şi colegilor săi? Motive sunt cu duiumul. Ca să se răzbune pentru că l-au lăsat să intre la închisoare. Doar pe el! Că nu au făcut suficient pentru a-l scăpa – inclusiv, sau mai ales, să negocieze cu Traian Băsescu. Pentru că i se pare nedrept ca el să fie simbolul corupţiei în această ţară, în condiţiile în care ştie sute de politicieni, funcţionari şi oameni de afaceri care merită aceeaşi distincţie. Pentru că ştie că deşi Băsescu îşi are contribuţia sa, este totuşi ceva adevărat în ce spune. Şi anume că multe dintre dosarele sale penale au fost începute plecând de la denunţurile unor colegi.

Pentru că nu mai are nimic de pierdut. Pentru că printr-un gest eroic, poate singurul pe care l-a făcut vreodată în interesul ţării, îşi va reabilita numele. Poate pentru că preferă să rămână în isorie ca un bărbat adevărat.

Explică multe această variantă. Inclusiv de ce Băsescu susţine că momentul condamnării lui Năstase a declanşat criza – pentru că liderii PSD ar fi înţeles că trebuie să-l scoată urgent din închisoare, cu orice preţ, pentru a-l împiedica să pornească avalanşa de dezvăluiri şi singura cale era să-l debarce pe el.

Şi de ce PSD face în continuare demersuri aparent absurde pentru a-i da satisfacţie, deşi ele irită şi mai tare Comisia Europeană într-un moment critic, înaintea raportului MCV – cum ar fi cererea ministrului Justiţiei, Titus Corlăţean, de anchetare a judecătoarelor care l-au condamnat. Chiar şi de ce Adrian Năstase şi-a retras cererea de întrerupere a pedepsei. El vrea să scape definitiv de pedeapsă, nu să i se întrerupă executarea ei. Să fie, practic, reabilitat.

Dacă acest scenariu, despre care mulţi pesedişti vorbesc deja deschis, este adevărat avem şi explicaţia urgenţei nemiloase de înlăturare a lui Traian Băsescu de la Cotroceni. Ea ar trebui să deschidă calea graţierii lui Adrian Năstase. Şi poate fi de înţeles de ce preşedintele ales trebuie împiedicat cu orice preţ să se întoarcă în funcţie, indiferent ce spun europenii, americanii, mexicanii sau filipinezii.

Indiferent cât de mult se afundă România în aceste zile, pentru gaşca penală de la putere este de un milion de ori mai important ca Năstase să nu toarne tot ce ştie despre ei. Şi îi vor promite orice, vor ţine referendumul o lună dacă e nevoie, doar ca să-şi asigure supravieţuirea politică dar şi libertatea.

Se explică astfel şi de ce nu doar Victor Ponta cât mai ales socrul său, Ilie Sârbu, doi dintre cei care s-au opus vehement, în prima fază, suspendării lui Băsescu au devenit brusc orchestratorii ei. Miza pierderii funcţiei de premier este apă de ploaie faţă de riscul ca posibilele afaceri murdare care îi leagă de Adrian Năstase să iasă la iveală.

Nu trebuie uitat şi că Ilie Sârbu a fost un apropiat al lui Angelo Miculescu, socrul lui Năstase, fost ministru al Agriculturii în perioada comunistă. Legăturile sale cu Adrian şi Dana Năstase depăşesc cu mult zona politicii. Sunt legături aproape de familie, ceea ce dincolo de simple obligaţii de solidaritate pot presupune şi riscul scoaterii unor schelete din dulap.

Presiunea în favoarea graţierii lui Năstase poate justifica şi de ce Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a ţinut să o contrabalanseze, cerând ca Antonescu să nu acorde nici o graţiere în perioada interimatului.

Partea cea mai proastă pentru PSD este că din acest punct de vedere nu au rezolvat mare lucru cu suspendarea lui Băsescu. Antonescu nu este dispus, cel puţin deocamdată, să îl graţieze pe Năstase. De ce? Pentru că şi-ar compromite şansele la câştigarea alegerilor prezidenţiale. Şi – coşmarul coşmarurilor – s-ar putea să nu o facă nici dacă Băsescu va fi demis. Din acelaşi motiv.

Cu toate acestea, dacă Băsescu va fi înlăturat, Antonescu ar putea fi, totuşi, convins să revină la sentimente mai bune faţă de mentorul lui Victor Ponta. Poate cu vorba bună, în numele solidarităţii USL-iste, poate cu dosarul său de la Securitate, care tot se iţeşte de vreo câteva zile prin conversaţii purtate la ceas de seară de prietenii săi din PSD.

Totul depinde însă de soarta referendumului. Demiterea lui Băsescu ar echivala cu păstrarea în continuare sub a lacăt a detaliilor mizerabile din timpul guvernărilor PSD şi cu întoarcerea României la liniştea complice din vremurile idilice în care clanurile mafiote îşi împărţeau banii publici în bună înţelegere.

Rămânerea lui Băsescu în funcţie, pe de altă parte, ar putea pune capac răbdării lui Adrian Năstase. Însă şi dacă acest lucru nu se întâmplă, iar promisiunile sau ameninţările colegilor săi se dovedesc a fi mai puternice, poate nu ar fi rău ca preşedintele să îl graţieze. Cu o singură condiţie. Să mărturisească procurorilor absolut tot ce ştie despre infracţiunile comise de colegii săi, la care a fost complice sau nu. Şi să accepte să devină martor al acuzării în toate dosarele care se vor deschide. Ce curăţenie ar începe, atunci, în România!

Nu este exclusă însă şi o a treia posibilitate: testamentul-rechizitoriu al lui Adrian Năstase să apară înainte de referendum, caz în care dezvăluirile sale vor tranşa definitiv rezultatul încercării de demitere a preşedintelui.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Testamentul lui Năstase ar putea decide soarta referendumului, de DAN CRISTIAN TURTURICA

  1. isacfilip zice:

    atata ura si minciuna care a polarizat intreaga societate si din pacate si membrii bisericilor penticostale…sunt uimit ce bine cunosti viata politica si ce cultura politica detii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s