Chişinăul a pus la zid „secera şi ciocanul”

de MIHAELA NAFTANAILA

Preluare din România Liberă

Un proiect care condamnă ororile regimului totalitar comunist va intra în vigoare în octombrie, după ce o rezoluţie în acest sens a trecut recent prin Parlamentul de la Chişinău. Dacă nu se vor supune noilor decizii, comuniştii de peste Prut vor fi excluşi din registrul partidelor.

Crimele comunis­mului au fost con­damnate în mod oficial de Parla­mentul de la Chişinău. Săptămâna trecută, Legislativul moldovean a pus la zid crimele comunismului, proiectul fiind votat după şase ore de dezbateri, transmite Romanian Global News. „Se condamnă regimul totalitar comunist dn RSSM, care a comis crime împotriva umanităţii. Se interzice utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova, în scopuri politice şi de propagandă, a simbolurilor regimului comunist, secera şi ciocanul, precum şi orice suport cu aceste simboluri şi promovarea ideologiilor totalitare”, se arată în proiectul propus de liberali. Proiectul a fost votat de deputaţii PLDM, PL şi PD şi respins de deputaţii PCRM, arată jurnal.md. Un singur deputat PLDM, Chiril Lucinschi, s-a abţinut de la vot.

Cunoaşterea acestor pagini, 
indispensabilă noilor generaţii

Proiectul propus de liberali s-a bazat pe analiza unei comisii speciale, care a evaluat regimul comunist din Republica Moldova, şi va intra în vigoare în octombrie, o dată cu publicarea sa în Monitorul Oficial. „Condam­narea comunismului este astăzi mai mult decât oricând o obli­gaţie morală, intelectuală, politică şi socială. Cunoaşterea acestor pagini întunecate şi tris­te din istoria statului nostru este indispensabilă pentru noile generaţii, care au dreptul să ştie în ce lume au trăit părinţii lor”, a declarat Mihai Ghimpu, unul dintre autorii proiectului. Acesta i-a ameninţat pe comunişti că, în cazul în care nu se supun, vor fi excluşi din registrul partidelor. „Crimele, dacă nu sunt condamnate, se repetă. De 20 de ani am vrut să fie condamnate aceste infracţiuni”, a adăugat Ghimpu.

Premierul Vlad Filat a spus, la rândul său, într-o emisiune televizată, că „acesta este doar un început”. „Astăzi (n.r. vineri) este o zi importantă pentru că, în sfârşit, prin voinţă politică, s-a dat o apreciere evenimentelor care s-au petrecut în ţara noastră. Dar este un început. Dincolo de condamnare, trebuie să muncim, să asigurăm cu informare cetăţenii, astfel încât să ştie ce s-a întâmplat. Republica Moldova are ca niciodată şansa să facă un salt enorm în devenirea sa”, a mai spus Filat.

Comuniştii: 
Aţi întârziat cu 20 de ani!

Comuniştii au criticat dur iniţia­tiva liberalilor, acuzând că proiectul nu ar fi altceva decât o în­cer­care de eliminare a PCRM din câmpul electoral. „Aţi întârziat cu 20 de ani. Noi suntem deja foarte cunoscuţi în Republica Moldova”, a comentat Vladimir Voronin, liderul PCRM. Acesta a mai adăugat că se va adresa Curţii Constituţionale pentru a ataca proiectul de hotărâre privind aprecierea istorică, politică şi juridică a regimului totalitar comunist din Republica Moldova.

Proiectul este considerat important în special pentru generaţiile viitoare, după cum bine a subliniat istoricul Ion Negrei, vice­preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova. „Legea nu se referă doar la aspiraţiile noastre de integrare europeană. Legea vine să clarifice nişte lucruri încurcate, precum statalitatea moldovenească şi identitatea naţională. Legea nu s-a votat doar pentru cei care au suferit din cauza comunismului, dar şi pentru cei de mâine”, a spus Negrei, citat de jurnal.md.

Comisia Tismăneanu 
a condamnat ororile comunismului Republica Moldova este printre ultimele state care au condamnat regimul totalitar comunist. Iniţiativa a pornit în 2010 şi a aparţinut liberalului Mihai Ghimpu. În România, crimele comunismului au fost condamnate în 2006, pe baza Raportului Comisiei Tismăneanu. La zid nu a fost pus doar comunismul, ci şi organismele care au impus acest regim, în primul rând Securitatea şi PCR. Regimul totalitar comunist din România a fost condamnat după 17 tentative nereuşite. Raportul Tismăneanu a avut 660 de pagini şi a identificat mai mulţi vinovaţi de ororile comunismului, printre care şi Ion Iliescu. Numărul victimelor comunismului a fost apreciat undeva între 500.000 şi 2.000.000 de oameni.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Chişinăul a pus la zid „secera şi ciocanul”

 1. DanutM zice:

  Reblogged this on Persona and commented:
  Bravo lor.

 2. Tudor zice:

  Din acel raport a lipsit Mihai Ungureanu (adica MU). Inca din perioada pe cand era membru de frunte in UTC stia sa tina discursuri cu „limbi straine”.

  • Alexandra, văd că te-ai reîncarnat sub forma unui alt personaj numit Tudor. Să nu îl iei de model pe Vadim, ajunge Ponta! Eu rămân impresionat de erudiția, de opiniile ideologia de dreapta și de demnitatea cu care MRU a știut să-și îndeplinească înadatoririle, iar la nevoie să își dea demisia.

   • :))))))))))))))))) Ce ti-e si cu IP-ul asta, deconspira pana si …unei persoane. Felicitari d-na Tudor!

   • Tudor Alexandra zice:

    Stai linistit Valerian, stiam foarte bine ca Vasilica are „deprinderi…”. Pentru mine nu asta a fost problema, am vrut doar sa-l testez daca se tine de cuvant. Culmea n-a reusit! Tentatia a fost prea mare.

    Vasilica iti urez „succesuri” in tot ce faci, dar sa sti…, pe 29 iulie vei suferii o mare infrangere alaturi de oamenii pe care ii sustii.:(

    • Alexandra, genul acesta de mesaje în care insinuezi prăpăstios că că alții au nu știu ce „deprinderi” spune totul de la sine. E bine să știi că în wordpress poți să vezi printr-o singură apăsare de buton dacă o persoană a postat sub diferite identități. Este ceva meschin și îmi dovedește cu vărf și îndesat că ești stărină de ceea ce presupune un dialog civilizat.
     Pe 29 nu voi pierde și nu voi câștiga nimic. România a pierdut deja enorm prin puciul unor copii la minte care sunt manevrați de corupții din PSD. Dar asta este restaurația socialiștilor români și trebuie să ne amintim că nu este pentru prima oară în istorie.

    • Vasilica, cuvantul pe care mi l-ai ” moderat” nu e mai aspru decat cel folosit de tine, e chiar echivalent dupa DEX. 🙂
     MESCHÍN adj. 1. preocupat de interese personale mărunte; mic la suflet, egoist; josnic, murdar. 2. mic, neînsemnat; lipsit de valoare, modest. (< fr. mesquin).
     Alexandra, cotcaria e cotcarie.
     Dupa asa ceva nu mai e nimic de de explicat, nici ca ai vrut sa ispitesti pe cineva si ti-a reusit , nici ironia pigmentata cu o licenta lexicala ce a facut cariera si nici macar imfatuata proorocie despre marea infrangere a unor oameni.

 3. eugen zice:

  cine a fost membru de partid ??cine nu a fost mebru de partid?

  cine a fost u-t-c ? cine nu a fost ne u-t c ?
  cine a-esit in strada la revolutie ??mebri de partid si u-t- c ???
  cine a condamnat pe Ceusascu la morte ?(membri de partid )ȘȘȘȘȘȘ
  cine nu era membru de partid si utc nu putia face scol superiore
  cine este jelos pe ( m- r- u ) Alexandra

 4. dieta zice:

  Toată povestea noastră începe în sumbra zi de 23 august 1944, ca urmare a deplasării unei delegaţii române la Moscova, pentru semnarea Convenţiei de Armistiţie cu Naţiunile Unite.Ruşii, conform înţelegerilor secrete cu forţele aliate, se hotărăsc să-şi extindă puterea, doresc să aibă controlul total. Prin introducerea comunismului în România au reuşit să preia o ţărişoară cu o istorie pe cât de lungă, pe atât de frumoasă din punct de vedere istoric.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s