Proiectul blogului EROII

Am anunțat în cadrul Centenarului IOANID & CARAMAN intenția de a dezvolta o arhivă și o bază de date despre principalii mărturisitori ai adevărului din Biserica subterană din perioada comunistă. În condițiile în care puțini au mai rămas printre noi dintre cei care au stat fermi în fața încercării comunismului, este important să ne unim eforturile pentru a dezvolta această arhivă.

Acest proiect va construi pe mai vechea inițiativă IN MEMORIAM BISERICA PRIGONITĂ, lansată cu aproape doi ani în urmă. Acel demers viza pregătirea unor materiale în vederea preconizatului memorial al comunismului care urma să se deschidă în București, sub egida IICCMER. Schimările de pe scena politică au împiedicat acest proiect, și e bină că e așa! Doamne ferește de un memorial al comunismului ridicat de actuala putere. Probabil că ar fi denumit „Adrian Năstase – ultimul deținut politic din România”. În fine, faptul că nu a mai fost de actualitate acel muzeu a dus și la demobilizarea pentru proiectul In Memoriam.

Împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Caraman și Ioanid mi-a oferit prilejul să regândesc strategia. Am așteptat în mod intenționat să văd dacă în tot anul 2012 va exista vreun eveniment, articol, emisiune sau dezbatere care să evoce viața celor doi. Rezultatul: zero! Pe măsură ce ne apropiam de sfârșitul anului mi-am dat seama că nu se va întâmpla nimic dacă nu iau eu însumi inițiativa pentru a organiza eu însumi evenimentul. El s-a realizat cu reurse foarte puține, dar prin participarea inimoasă a invitaților.

În acest context m-am gândit să reiau inițiativa de colectare și conservare a mărturiilor Bisericii prigonite din România. Proiectul EROII va oferi ocazia de a strânge laolaltă informații veridice despre cei care au suferit.

În primă fază, vom publica pe blogul EROII mai multe articole referitoare la Constantin CARAMAN și Costache IOANID, doi slujitori ai bisericii subterane care ar fi împlinit în anul 2012 vârsta de 100 de ani. Dar obiectivul pe termen lung al acelui blog este dezvoltarea unei baze de date despre cei care au suferit pentru credință în perioada comunistă. Vom aduna acolo mărturii, documente, biografii și bibliografii, fotografii, înregistrări audio și video, precum și articole care vorbesc despre Biserica subterană și lupta pentru lărgirea Împărăției lui Dumenzeu în perioada comunistă.

M-am bucurat de interesul arătat deja de câțiva dintre persoanele care au participat la Centenar sau care au urmărit pe internet evenimentul. Vom încerca să organizăm o întâlnire cu cei interesați de proiect, poate chiar în luna ianuarie, în București, pentru a ne consulta în vederea dezvoltării acestei inițiative.

Doamne-ajută!

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Proiectul blogului EROII

 1. Reblogged this on Eroii credinței. Pilde de urmat. Mărturisitorii. and commented:

  Acest post a fost publicat pe Răscumpărarea memoriei, oferind câteva detalii în plus despre intenția blogului EROII.

 2. DanutM zice:

  Reblogged this on Persona and commented:
  Mai multe despre Proiectul blogului Eroii, initiat de Vasi Croitor

 3. Pingback: Centenar Ioanid&Caraman – 13 Vasilică Croitor – prezentarea site-ului eroii în cadrul proiectului „În memoriam Biserica Subterană” « Istorie Evanghelica

 4. Aradul Evanghelic zice:

  Reblogged this on Aradul Evanghelic.

 5. dorinpele zice:

  Reblogged this on Christ4roNews and commented:
  Ma bucur de aceasta initiativa. Iti doresc mult succes!

 6. Pingback: Proiectul blogului EROII | Trezire si Restaurare

 7. Catau Adrian zice:

  Faţă de aşa oameni biserica are o datorie mult prea mare ca să poată fi plătită. Faptul interesant e că rareori încearcă să-i răsplătească cu ceva în timpul vieţii lor. Abia generaţia următoare le zideşte mormântul şi le scrie biografia, ca şi cum ar vrea, stângaci, să scape de o obligaţie pe care generaţia trecută n-a împlinit-o. A. W. Tozer (1972) in prefata cartii „De ce intarzie trezirea” de Leonard Ravenhill

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s