PDL – Moțiunea Macovei

Am răsfoit puțin moțiunea cu care se va prezenta Monica Macovei la Congresul de săptămâna viitoare. Iată care viziunea promovată despre familie și biserică. Salut opiniile prezentate referitoare la raportul dintre Stat și Biserică.

FAMILIE

Partidul Democrat Liberal adoptă viziunea conform căreia societatea este suma celor care au fost, a celor ce sunt și a celor ce vor fi.
Partidul Democrat Liberal știe că familia tradițională este forma cea mai coezivă de existență socială, bazată pe sentimente naturale, firești și crede că aceasta trebuie ocrotită și promovată în valorile ei fundamentale.

Specificul românesc – acela al familiei unite pe trei generații (bunici, părinți, copii) – trebuie păstrat și cultivat prin politici anume alcătuite.

Efortul familiilor cu copii nu este doar în beneficiu propriu, ci folosește întregii societăți, care este chemată la rândul ei să compenseze efortul suplimentar al familiei. Sprijinul pentru creșterea copiilor sau garantarea accesului în creșe și grădinițe sunt doar măsuri compensatorii, nu asistență gratuită. Primii care au nevoie de ocrotire sunt copiii, inclusiv cei nenăscuți încă, și femeile.

Combaterea banalizării avortului sau eradicarea violenței familiale fac parte din
programul popular pentru o societate civilizată.
Accesul la muncă al femeilor este o altă prioritate din această perspectivă.

15. BISERICĂ

Partidul Democrat Liberal, ca partid de dreapta, se fundamentează pe ideea că libertatea religioasă este una dintre libertățile civile cele mai de preț. Dreptul de a-și exercita liber și nestingherit propriile convingeri religioase este garanţia libertății supreme pe care statul o recunoaște fiecărei persoane. Credința este un act independent și conștient al ființei umane, care nu are nevoie de intervenția statuluipentru că aceasta din urmă îl pervertește.

Separația Bisericii de stat – ne referim la toate Bisericile și cultele din România – nu trebuie să însemne izgonirea credinței din spațiul public.

În primul rând, dacă mai mulți oameni politici ar crede cu adevărat, am vedea mai puțină corupție și mai multă acțiune în folosul oamenilor; binele egoist s-ar plia pe binele comun. În al doilea rând, Biserica, tocmai pentru că este alcătuită din oameni care cred în idealuri ce depășesc propriul interes, poate penetra sectoare ale societății în care statul are dificultăți să pătrundă și să îi ajute pe cei aflați în nevoi. Într-un stat modern relația corectă dintre stat și Biserică este de conlucrare pentru binelecomun al cetățenilor.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la PDL – Moțiunea Macovei

 1. Multumim, Vasilica pentru articol.

 2. Vali zice:

  Ideea este ca putini dintre oamenii de rand stiu despre aceste lucruri, si mai ales, putini inteleg ce inseamna respectivele motiuni.
  P.S.: Sa inteleg ca suneti sustinator PDL?

 3. Bla, bla, bla…. Moţiuni şi discursuri populiste de care suntem sătui până peste cap. Faptele ar trebui să vorbească şi s-a văzut că atunci când trebuia acţionat, nu s-a făcut mai nimic. Nici de către doamna Macovei.

 4. alex zice:

  frate vasilica am pretentii de la tine cred ca esti un om cu discernamant ,inca mai crezi in dreapta si stanga ca dreapta e sfanta si stanga e raul pe pamant.nimic mai fals in politica e numai interes si atat.multi crestini traiesc cu idea ca daca un politician sau presedinte se declara anti avort sau anti homosexualitate si si pro libertate religioasa e un om serios.o face numai pentru voturi.cel mai dureros lucru e ca biserica a ajuns ca o curva pe la care trec politicienii odata la 4 ani sa-si satisfaca poftele in campanie.impotriva la privatizarile care au dus romania in prapastie nu am vazut nici o reactie din partea bisericii.stam si inghitim tot si ne multumim cu libertate religioasa si cu foamea in gat.nu am fost de acord nici cu pustan cand a spus ca biserica sa tina saracii ca politica nu mai are bani si nimeni nu sa ridicat sa-l confrunte.cred ca cel mai rau lucru e ca biserica sa aliat cu politica si au devenit dusmanii oamenilor saraci si fara educatie.

  • Citiți foarte superficial postările sau comentariile mele. Nu are rost nici măcar să inițiați un dialog cu mine dacă începeți prin a îmi atribui expresii și gânduri care nu îmi aparțin: „inca mai crezi in dreapta si stanga ca dreapta e sfanta si stanga e raul pe pamant.nimic mai fals”. Unde am spus eu așa ceva?!?
   Am spus că sunt un om de dreapta, dar aceasta rezumă pur și simplu preferințele mele ideologice. Nu sunt membru în vreun partid de dreapta și nu sunt de părere că ar trebui să mă implic în politică. Am refuzat categoric solicitările în acest sens. De asemenea, știu că sunt politicieni de la dreapta sprectrului politic a căror lipsă de moralitate este strigătoare la cer. Dacă am remarcat, de exemplu, declarațiile rezonabile ale Monicăi Macovei despre relația dintre Stat și Biserică, asta nu înseamnă că aș fi de acord cu opiniile dumneaei despre avort. Pe scurt, mai ales în politică este o mare greșeală să vedem totul în alb și negru.

 5. isac filip zice:

  o gandire si o dorinta buna ete un inceput… persoana in cauza a dat dovada ca cel putin este sincera si credincioasa fata de ideile pe care le sustine.

 6. alex zice:

  frate vasilica siu ca esti un om suficient de diplomat, dar adevarul e adevar indiferent cum il spui.nici politicienii cand fac vizite in campanie pe la biserici nu pot sa spuna direct sa ii votam.te apreciez mult pentru cartea rascumpararea memoriei dar ar fi si mai tare daca ai reusi sa faci o carte despre crestinii inscrisi in partide politice in special cei conducatori de cult si biserici.

  • 1. Nu înțeleg de ce toată lumea îmi recomandă subiecte despre care să scriu căți, când este garantat prin constituție dreptul la liberă exprimare, computer are toată lumea și la scris văd că se pricep românii în mod automat. Scrieți fraților tot ce doriți. Eu îmi rezerv dreptul să scriu numai ceea ce știu că Domnul îmi cere să scriu.
   2. Faptul că sunt creștini înscriși în partide politice nu mi se pare greșit. Dacă pot face ceva pentru țară, având în minte principiile Împărăției, foarte bine. Dacă nu, atunci este într-adevăr o problemă.
   3. Nu cunosc conducători de cult înscriși în partide, dar dacă aveți cunoștință de asta, atunci e bine să îi dați în vileag. Nu cred însă să existe lideri de culte sau de comunități care să facă parte din partide politice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s