Ce fac bisericile evanghelice din România pentru promovarea valorilor creștine?

Vă mai amintiți de Sodoma și Gomora? Neprihănitul Lot se mulțumea cu statutul său de om respectabil în cetate. Nu-i plăcea lui ce se întâmpla după căderea serii, dar nu a catadicsit să le spună concetățenilor ceva care să îi deranjeze în vreun fel. I-a venit însă și vremea lui Lot, când bărbații din cetate au ajuns și la ușa lui. Așa stau lucrurile în orice societate care a luat-o nebunește la vale. Chiar dacă astăzi ești lăsat în pace, te poți duce liniștit la biserică sau la serviciu și nimeni nu te agresează, asta ține numai până când iureșul te va angrena și pe tine. S-ar putea să fie prea târziu.

Oamenii lipsiți de frică de Dumnezeu și robi ai păcatului au început din nou să atace fundamentul societății noastre: familia. Remus Cernea pare un puștan inofensiv, un anarhist pe care nu îl bagă în seamă nici colegii din guvernare. El este totuși consilierul primului ministru al României. Ei știu bine că încă nu a venit vremea pentru această lege. De aceea doar testează puțin apele, mai pus sub semnul întrebării valorile creștine, etichetează drept bigotism orice opoziție și apoi lasă timpul să lucreze în favoarea lor.

Ce fac bisericile evanghelice? Nu știu să facă vreun „deranj” în cetate. Și asta este la fel de grav precum compromisul lui Lot. (Probabil că suntem ocupați să predicăm în interiorul zidurilor despre Lot, dar acolo nu ne aude nimeni!)

Dragi păstori, profesori, lideri de tot felul, suntem datori cu o apărare fermă și bine articulată a adevărului! Aici nu mai vorbim de preferințe politice, de interese locale sau efemere, ci de un păcat care a atras întotdeauna o aspră judecată divină asupra societății.

Iată ce mi-a fost dat să citesc azi în ziarul Adevărul.

Iisus însuşi nu era un apărător al familiei. Pentru cei care au uitat-o sau nu au ştiut-o niciodată, redau cuvintele Mântuitorului, care nu încuraja familia prin cerinţele şi aşteptările sale. “Căci am venit să despart pe fiu de tatăl sau, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa. Şi duşmanii omului vor fi casnicii lui. Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe mine nu este vrednic de mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe mine, nu este vrednic de mine.” (Matei, 10, 35-37) Iar Iisus insistă asupra acestei aşteptări, după cum stă scris tot Evanghelia după Matei, capitolul 19, 29: “Şi oricine a lăsat case sau fraţi, sau surori, sau tată, sau mamă, sau femeie, sau copii, sau ţarine, pentru numele Meu, înmulţit va lua înapoi şi va moşteni viaţă veşnică”. Tradus această înseamnă: cine vrea familie nu este vrednic nici de Iisus, nici de viaţa veşnică.
Citeste mai mult: adev.ro/mlcu5q

Am scris un scurt mesaj, sper să fie aprobat:

Domnule Traian Danciu, vă permiteți să manipulați într-un mod absolut grosolan evidențele! Nu am mai întâlnit o asemenea manipulare crasă de multă vreme. Mă refer, desigur, la scoaterea din context a cuvintelor Mântuitorului, când ne spuneți nici mai mult, nici mai puțin, că Mântuitorul „nu încuraja familia prin cerinţele şi aşteptările sale (…) Tradus această înseamnă: cine vrea familie nu este vrednic nici de Iisus, nici de viaţa veşnică.”

Sunt mai multe inepții în articolul de mai sus, dar mă voi referi la cea pe care am citat-o. Lectura Bibliei după agenda homosexuală înseamnă să ignorați SUTE de versete care întăresc categoric valoarea familiei, pe care Biblia o numește sacră și de neseparat. Vreți să știți părerea lui Isus despre familie? El a fost chiar mai radical decât a fost Moise în Vechiul Testament: „Din pricina împietririi inimilor voastre a îngăduit Moise să vă lăsaţi nevestele; dar de la început n-a fost aşa. Eu, însă, vă spun că oricine îşi lasă nevasta, afară de pricină de curvie, şi ia pe alta de nevastă preacurveşte; şi cine ia de nevastă pe cea lăsată de bărbat preacurveşte.” (Matei 19:8-9) Versetele pe care le-ați citat, domnule jurnalist, se referă la o situație în care cineva își împiedică partenerul să Îl urmeze pe Mântuitorul. Atunci Isus ne spune să punem mai presus atașamentul față de Dumnezeu. Ceea ce vom și face, spunându-le apăsat tuturor legiuitorilor, jurnaliștilor sau lobbiștilor care vor să ne oblige să renunțăm la valorile creștine referitoare la familie și moralitate că nu vor putea subjuga spiritul nostru.

P.S.: Oamenii ăștia, mânați de cel rău, își fac treaba lor. Biserica?!? Are un glas? Are vreo inițiativă? Are vreo soluție? Mai are o voce profetică în societate? 

Reclame
Acest articol a fost publicat în persecuție, politice și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la Ce fac bisericile evanghelice din România pentru promovarea valorilor creștine?

 1. Seeker zice:

  De multă vreme mă gândesc la faptul că în ziua de astăzi oamenii caută cu disperare un lider, un model. Majoritatea nici măcar nu realizează că acest lucru le lipsește, drept urmare încearcă să umple acest gol cu tipare greșite și modele false care promovează un sistem de valori pervertit(e). Și asemeni lui Moromete, cugetând iar și îndelung la această chestiune, a început să mă sâcâie tot mai des și tot mai intens o întrebare (sau poate un răspuns): „De ce nu s-ar ivi modelul unui lider, dintr-o biserică evanghelică?” Adică un om curat, care a trăit cinstit, moral și..(între „noi” fie vorba)..în dependență de Dumnezeu. Nevoia de un astfel de om există, și atinge cote mari; timing-ul este potrivit….Deci: Cine se bagă? 🙂

 2. TRAIANE si DANCIU …ai spus tot ce ai stiut: adica NIMIC ai dovedit ca stii :NIMIC ,(in legatura cu articolul din ziarul ADEVARUL . Atunci cind vrei sa publici o relatare biblica te consilizez sa inviti un PASTOR EVANGHELIST sa te ajute sa faci o „lucrare” frumoasa , Ceia ce ai scris tu , dupa „umila ta parere te-ai dovedit a fi INCAPABIL penrtu a transmite un MESAJ BIBLIC . Dar mai reflecteaza poate totusi stii sa faci ALTCEVA mai bine decit ceia ce te chinui sa faci traiane???

 3. Nelu zice:

  Biserica, din pacate, se simte bine pescuind in acelasi acvariu gol, intr-un confort nesperat si cu resurse suficiente. Restul este sudoare, praf, durere, risc…..si cine isi mai doreste asa ceva in ziua de azi? Dumnezeu insusi doreste sa luam atitudine dar, daca nu vom avea dorinta sau curajul necesar…..Va scoate pe altii care sa o faca!

 4. Staicu Daniel zice:

  Multi dintre oameni de pe vremea lui ISUS si din vremurile de azi nu au urmarit adevarul in scrierile lor ci L-au folosit pe ISUS si biblia ca un mijloc de asi urmari interesele! Eu zic ca nici macar pe atei nu i poate prosti cu textu ala e evident ca e scos din context, e o miciuna care probabil a invatat-o la gradinita si mintea probabil ca i-a ramas tot aia de la gradinita!

 5. pete zice:

  Cum sa critice guvernul de la care primesc salariile?

 6. Calin zice:

  Biserica penticostala este obisnuita din pacate cu tacerea. Daca nu se ia atitudine cu privire la fostii colaboratori ai securitatii, actualmente pastori de biserici, sa nu ne asteptam sa vedem vreo indignare public exprimata. Bine ca PC-ul lui Felix poate face marsuri, si noi nu suntem instare macar o scrisoare deschisa sa adresam premierului sau oricui. Din pacate cultul penticostal este 0 barat la capitolul asta.

 7. Pingback: Vasilică Croitor: Ce fac bisericile evanghelice din România pentru promovarea valorilor creștine? | Romania Evanghelica

 8. Val zice:

  Nu vreau sa par pe dos nici mai spiritual decat restul lumii, dar cred ca atacam problema gresit. Tinta noastra nu trebuie (poate gresesc) sa fie sa schimbam societatea, ci sa castigam suflete pierdute–daca reusim, in masura in care reusim, INDIRECT, se va schimba si societatea…

  Va dau un exemplu biblic (singurul nostru model pt toate) Fapte 19 unde Pavel cu atata eficacitate predica Evanghelia incat institutiile pagane incep sa dea faliment, iar liderii lor fac rascoala ei impotriva lui Pavel, nu invers…Pavel nu i.a sabotat (cel putin, nu direct) politic si economic cu marsuri, proteste, si campanii socialo-politice…Pur si simplu a ademenit/induplecat populatia la Cristos (si asta cam singur–cel putin la inceput–si cu mijloace rudimentare, si, in doar 2 ani); adusi la Cristos, oamenii au parasit obiceiurile si practicile pagane…si asta pe un intreg continent, nu un sat, un oras sau o tara.

  Cred ca problemele noastre nu sunt homosexualii nici celelalte grupuri rele din societate; cred ca problema noastra este neputinta de a predica Evanghelia cu REZULATATE. Cred ca in loc sa combatem pe homosexuali in stilul/felul lumii, noi trebuie sa ne apucam de rugaciune, post, strigate disperate si sa intrebam ca si Elisei de altadata, „Unde este acum Domnul, Dumnezeul lui Pavel?!” Sti ce mi.e teama? Cumva, ne e mai la indemana sa luptam fireste si poate si mai profitabil financiar si altfel…Cred ca suntem asa decazuti spiritual si nu mai vedem lumina adevarului incat incepem sa ne coboram la nivelul dusmanului si sa ne impotrivim lui cu aceleasi arme cu care el lucreaza….Uriasul care ne sta in fata, poate fi biuruit ca pe vremuri tot cu o prastie si o piatra si fara sabia si armatrua lui Saul.. Pt asta, e nevoie de imputernicire de sus. Avem oare curajul sa o cerem?!

  • stefan zice:

   Buna ziua!
   Pe undeva aveti dreaptate insa nu uitatio ce vor sa faca homosexuali din conducerea statului sau adeptii lor nu este altceva decit intentia si nu numai , vadita de a folosi puterea, autoritatea si chiar institutiile statului in care se lafaie „alesii” pentru a impune cu forta non valorile ai caror modele sunt chiar unii din ei.

   • Val zice:

    Stefan,
    Nu contest realitatea de care vb, nici ca trebuie si sa declaram pacatosenia in mod public, dar sa nu facem din asta obsesia/preocuparea noastra si sa ajungem sa credem ca lupta noastra se da pe plan politic si social–armele noastre pana la urma sunt spirituale, lupta noastra la fel. Noua (crestinilor) ni s.au poruncit doar 2 lucruri: evanghelizarea si ucenicizarea intregii lumi. Restul nu e treaba noastra.

    PS–sa nu mai spun ca daca vrem vindecarea tarii, nu trebuie sa strigam impotriva homosexualilor , ci trebuie ca noi peste care Numele Lui este chemat, poporul Lui, sa ne pocaim, sa ne intoarcem de la caile noastre rele si sa ne rugam…Cam asta i.a zis Dumnezeu lui Solomon. Lumea nu este poporul lui Dumnezeu, Biserica este… si problema, daca este vreo problema, este in Biserica, nu in lume. Isus n.a vb celor 7 Biseriic despre pacatele lumii, ci despre pacatele (d)in Biserica…si lor (Bisericilor) le.a spus sa se pocaiasca si/sau sa mai rabde, nu lumii. Cred ca noi trebuie sa facem curatenie in casa noastra (Biserica) inainte sa aratam cu degetul inspre lume.

 9. Val zice:

  Se zice despre Israel ca, intr.adevar, a cautat neprihanirea lui Dumnezeu; dar, nu a ajuns la ea din cauza ca a catutat.o cum nu se cuvenea–prin fapte si nu prin credinta…Nu contest ca tinta noastra adesea nu e buna, dar ma indoiesc de mijloacele pe care le folosim

 10. PRUNCU DOMNULUI zice:

  „Tacand faceti voi dreptate?”-spune psalmistul David!Este minunat ca toti lucram la mantuirea noastra si a copiilor nostri;ne simtim atat de bine in RAI dar doar cu ai nostri!Cat despre lume si oamenii care traiesc in pacat si intuneric „Ii lasam in plata Domnului”Dar ceea ce aduce nou Christos este faptul ca te obliga sa-l iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti! Pune-te in situatia acelui om care trece prin necazuri si incercari si intreaba-te”Daca ai fi tu nenorocit si necajit ai vrea ca cineva sa-ti intinda o mana de ajutor?”Va las tuturor un cuvant de meditatie din Evanghelia dupa Matei, cap5 de la versetul 38-48.

 11. CHIRICHEU STANICA zice:

  ziaristul asta se screme sa faca si el saracutu ce poate……..( publicatia asta atat de ADEVARATA trebuie sa aibe mari probleme de CRIZE…) nu-i de vina el ci aia care zic ca-s mari sefi cu scoli si cunosc codul si deontologia jurnalisticii. Dupa asemenea articol TOTI astia de la … ar trebui pusi cu pluta pe Dunare iar cand or ajunge la cele trei brate sa-l cheme pe DOMNUL DUMNEZEU si sa-L roage sa ni-i inece !

 12. isac filip zice:

  cer iertare dar cred ca Sfanta Scriptura pune accentul pe SFINTENIE SI ATUNCI SI FAMILIA ESTE PROTEJEATA . cand punem accentul pe familie ajungem unde s a ajuns

 13. Pingback: 12 postări în Top 100 WP (20.04.2013) | Romania Evanghelica

 14. isac filip zice:

  da fr. pastor, raspuns tipic penticostal care te lasa fara replica, daca nu ne am cunoaste n as incerca sa o mai dau… eu chiar imi cinstesc familia care este destul de numeroasa… iar adevarul de care vorbesti il apar saptamanal pentru ca aceasta imi este meseria… sambata este conferinta aliantei familiei sper sa veniti si dumneavostra… sunt si eu la fel de revoltat ca si dumneavoastra de lipsa replicii diferitilor lideri crestini … care se ingrijescde imaginea lor politica de cat de apararea adevarului…

  • Nu înțeleg nevoia aceasta de a gândi în șabloane de genul „tipic penticostal”, „accente” etc.
   În fine, cred că apărarea familiei este un deziderat care privește societatea în ansamblul ei, în timp ce chemarea la sfințire este adresată celor care fac parte din poporul Domnului.

 15. misucroitor zice:

  Vocile profetice să se audă mai întîi în biserici(„judecata stă să înceapă de la Casa Domnului),..și abia apoi cu teoria chibritului la alții..
  Nu-i așa că e greu să te abții tentației:”de a salva lumea”(..și cît de des se aude astăzi:”change the world!..,hope for humanity..) Creștinii cu „discernămînt” se implică f. activ
  și sar înainte cînd promotorii agendei mondiale creștine dau semnalul:”..biserica să iasă dintre ziduri..!,..biserica să iese dintre ziduri..!” Cine și de ce dorește acest lucru?
  Megatotul pt. unitate ?..păi dacă așa or sta lucrurile,unde este discernămîntul liderilor
  care angrenează bisericile pe un drum,fără să discearnă în prealabil..din cauza tentației
  megaciolanului:” change..change the world „…

 16. Pingback: Noi propunem, voi citiţi…dacă doriţi (9) | Aradul Evanghelic

 17. Pingback: Atacul demonic asupra României |

 18. Reblogged this on Viorel – Logos and commented:
  Chiar aşa……ce vom face

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s