Guvernarea Ponta, copy-paste după Boc

Autor: Andreea Udrea

USL și-a schimbat radical opinia despre problemele României, după ce a ajuns la putere. Multe dintre hulitele măsuri luate de predecesorul său au fost păstrate de actualul premier
Dacă, în Opoziţie, Uniunea Social Liberală critica aproape orice măsură luată de guvernele PDL, odată ce a preluat Puterea, guvernul Victor Ponta a menţinut sau a pus în practică exact ce înfiera la Executivul condus de Emil Boc.

Austeritate bugetară
Chiar dacă USL a criticat vehement austeritatea impusă de guvernele PDL, printre primele măsuri luate de Uniune, după câştigarea alegerilor, a fost aceea de a menţine politicile Cabinetului Boc: fără tichete de masă, de cadou sau de vacanţă pentru bugetari, dar şi blocarea angajărilor în sistemul de stat. În urmă cu câteva zile, Victor Ponta a afirmat că, în şedinţa de guvern din această săptămână, pe ordinea de zi se va afla celebra Ordonanţă de Urgenţă 116, în baza căreia va fi demarat un program de concedieri în companiile de stat din sectorul energetic, în perioada 2013- 2018. În total este vorba despre 15 companii, care vor trece prin programe de restructurare şi reorganizare.

Impozitul forfetar
Dacă, în 2009, Maria Grapini spunea că impozitul minim, cunoscut şi ca forfetar, introdus de Gheorghe Pogea, „va pune perna pe gura IMM-urilor”, acum ministrul delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de Afaceri a anunţat că acest impozit ar urma să fie aplicat din a doua jumătate a anului în curs.

Educaţia şi Sănătatea, tot Cenuşărese
În Opoziţie, USL promitea un buget al Educaţiei de 6%, însă, la Putere, Uniunea a alocat acestui domeniu doar 3,14%din PIB, susţinând că promisiunea va fi aplicată în 2014.

Clasa pregătitoare
După ce fostul ministru al Educaţiei, democrat-liberalul Daniel Funeriu, a decis ca micuţii cu vârsta între 6 şi 7 ani să fie mutaţi de la grădiniţă la şcoală în ciclul primar, USL, în frunte cu Ecaterina Andronescu, a criticat schimbarea. Actualii guvernanţi nu au făcut decât să păstreze, în proporţie de 90%, măsurile gândite şi aplicate de Daniel Funeriu.

Coplata în Sănătate
USL nu era de acord nici cu intenţia guvernelor PDL de a introduce coplata, iar în 2009 Eugen Nicolăescu susţinea că demersul este unul pur demagogic şi că România nu este pregătită pentru introducerea acestei măsuri. De la 1 aprilie 2013 însă, Nicolăescu, devenit ministru al Sănătăţii, a aprobat introducerea coplăţii.

Acordul cu FMI
„Admir poziţia unor ţări care au zis «Stimaţi oameni de la FMI, noi ne descurcăm mai bine fără voi»”, spunea Victor Ponta în 2010, despre acordul guvernului Boc cu Fondul, pe care-l cataloga drept „sinucidere curată”. Mai mult, în 2010, preşedintele PSD a refuzat să se întâlnească cu delegaţia Fondului prezentă la Bucureşti. Devenit premier, Victor Ponta şi-a schimbat radical punctul de vedere, astfel că, la începutul lunii martie 2013, Guvernul a decis să transmită FMI o scrisoare prin care solicită oficial prelungirea cu trei luni a acordului stand-byşi începerea discuţiilor pentru încheierea unui nou aranjament.

USL: 129 măsuri negative
Potrivit unei analize publicate de E-context.ro, în cele 11 luni din momentul în care a preluat guvernarea, USL a luat 22 de măsuri bune pentru România şi 129 cu impact negativ. Astfel, în topul realizat de E- context, la capitolul măsuri negative, USL a punctat: deprecierea accelerată a monedei naţionale, uriaşa erodare a imaginii României, scumpirea împrumuturilor externe, creşterea numărului de şomeri cu 103.411 persoane, majorarea taxelor locale cu până la 16%, declaraţii „ciudate” privind aderarea României la Schengen, atentat la libertatea presei – mai precis acuzele aduse EvZ pentru aspectele negative din raportul MCV.

Printre măsurile pozitive se numără indexarea pensiilor cu 4% începând cu ianuarie 2013,
concedierile în companiile de stat cu pierderi, publicarea listei chiriaşilor din locuinţele RA-APPS şi creşterea indemnizaţiilor pentru mame.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Guvernarea Ponta, copy-paste după Boc

  1. alex zice:

    ai vazut frate vasilica ca nu exista stanga si dreapta in politica e numai abureala pana isi vede sacii in caruta.de multe ori ca si crestini ni s-a spus sa nu vorbim autoritatile de rau ca sunt puse de dumnezeu dar el accepta doar idea de autoritate nu si coruptia si minciuna din campanie.felicitari pentru articol ,ca la biserica nu se vorbeste asa ceva ca nu ai voie sa spui despre victoras ponta.cand a fost la biserica unde merg propaganda usl m-am ridicat si am spus ca asa ceva nu se face in biserica si un frate care e si mare pe la cult mi-a inchis repede gura spunandu-mi ca ce ma apucat.

  2. Pingback: Noi propunem, voi citiţi…dacă doriţi (9) | Aradul Evanghelic

  3. mitru zice:

    da aveti in romania demagogie si minciuna cai verzi pe pereti..!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s