Congresul Cultului a început lucrul la noul Statut

Vestea bună (BREAKING NEWS) este că David Reguș (Suceava Evanghelică) ne onorează cu prezența la lucrările Congresului, ceea ce înseamnă că anul acesta vă vor ține la curent specialiștii. 😉

IMG_2194

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

30 de răspunsuri la Congresul Cultului a început lucrul la noul Statut

 1. alincristea zice:

  Ah, ramas-am pe miinile specialistilor…
  Dupa doua zile de lucru, nu stim nimic…

 2. Pingback: 11 postări în Top 100 WP (27.09.2013) | Romania Evanghelica

 3. Urmas al lui Hristos zice:

  ar trebuii ca noul statul sa fie trimis la Dumnezeu pentru promulgare!
  ma indoiesc ca acest statul va fi in concordanta cu Biblia!
  s-a ajuns ca membrii penticostali sa nu mai dea importanta Duhului Sfant ci dau importanta votului!
  nu este permis de Sumnezeu sa votam pastorul, prezbiterul, diaconul, comitetul!
  prezbiterii erau randuiti de apostoli – Tit 1:5
  Dumnezeu si-a ales omul de care avea nevoie prin folosirea metodei de a trage la sorti – Faptele Apostolilor 1:26

 4. Cristi zice:

  Cum te simti cand vezi articole noi de statut cu dedicatie personala?! 😉

 5. Cristian zice:

  Pana la specialisti asteptam si de la Dumneavoastra o parere!

 6. Vine și de la mine o părere cât de curând. Acum am o duminică importantă înainte și nu am timp de scris, dar de luni mă voi ocupa și de asta.

 7. Pingback: 12 postări în Top 100 WP (28.09.2013) | Romania Evanghelica

 8. DanutM zice:

  Macar de ar fi vesti bune de transmis. Dar deocamdata ma tem ca avem doar motive de plins.

 9. cataudorel@yahoo.com zice:

  Sa fiti atenti ca generatiile tinere de pastori nu prea mai urmeaza invataturile Biblie, ci merg pe latura liberalismului permitand ritualuri zgomotoate, (mergand spre batai din palme, rasete, poate mai tarziu ajungand la dans) imbracaminte indecenta in biserica, muzica inspirata din filme, spectacole, muzica de inspiratie rock-pop, muzica lumeasca ca stil muzical, ne mai avand nicio tenta religioasa. Deja ne judeca cei de afara de derapajele noastre. Oranduirea conservatoare a bisericii din trecut e considerata de multi pastori tineri ca nebiblica si depasita. Nu uitati ca mergeti pe aceeasi cale care a mers si bisericile evanghelice din occident si acum sunt exact ca cei din lume sau mai rau. Cititi versetul acesta si vedeti cat de viclean e diavolul si cum istoria se repeta: Judecatori 2-10:Tot neamul acela de oameni a fost adăugat la părinţii lui, şi s-a ridicat după el un alt neam de oameni, care nu cunoştea pe Domnul, nici ce făcuse El pentru Israel.

  • Dorel, afirmațiile tale sunt pline de aprecieri superficiale:
   1. „Generațiile tinere de pastori nu prea mai urmează învățăturile Bibliei”. Ce e aia, „nu prea mai urmează învățăturile Bibliei”. Ori le urmează, ori nu? E ca și cum ai spune despre cineva că nu prea este mântuit. Am explicat și cu alte ocazii că este o mare greșeală să confunzi liberalismul (curent teologic care pune în discuție, printre altele, autoritatea Bibliei) și libertatea în Hristos, care respinge tradițiile și învățăturile impuse de oameni, dar fără suport biblic.
   2. Ritualuri zgomotoase, bătăi din palme sau chiar dans. Tu numești aceste practici ca fiind nebiblice. Or ele sunt biblice, cel puțin veterotestamentare. Faptul că iubești nespus legalismul de sorginte veterostestamentară, dar respingi versetele care spun: „scoateți strigăte de bucurie”, „bateți din palme” etc, asta ține de modul în care selectezi dumneata care versete îți plac și care nu. Aceste manifestări au fost caracteristice mișcării penticostale de la începuturile ei.
   3. Îmbrăcăminte indecentă în biserică. Eu sunt împotriva hainelor indecente și în biserică, și în afara ei. Văd că pe tine te deranjează numai dacă sunt în biserică…
   4. „Muzica lumească ca stil muzical, ne mai având nicio tentă religioasă”. Cum sună „tentele muzicale relegioase”? Nu îmi dai și mie o partitură? Muzica practicată în orice biserică evanghelică se încadrează într-unul dintre stilurile muzicale lumești, fie că este corală, simfonică, populară sau pop. Nu le-am inventat noi, pocăiții. Dacă tu preferi muzica populară sau pop este dreptul tău, dar aș vrea să îmi arăți din Scripturi care stil de muzică este biblic.
   5. Nu merg pe aceeași cale pe care au mers bisericile evanghelice din occident. Dimpotrivă. Colaborez cu unele biserici din occident care au stat împotriva liberalismului teologic, împotriva decadenței spirituale, și care au cunoscut valuri succesive de înnoire și împrospătare spirituală. Mândria care ne face să credem că numai noi românii mai păstrăm credința, iar „toți cei din occident” au luat-o pe drumul pierzării duce la pieire.
   6. „Deja ne judeca cei de afara de derapajele noastre.” De când ne facem doctrinele după cei de afară? Ei ne judecă pentru că nu pupăm moaște, ne judecă pentru că nu aprindem lumânări și ne vor judeca și pentru faptul că suntem relevanți în închinare, folosind libertatea pe care o avem în Hristos. E grav când nu ne judecă, fiindcă ne comportăm după legalismul și religiozitatea care ține numai de înfățișarea exterioară.
   7. Războiul cu versete nu își are rostul, dar cu greu m-am abținut să îți recomand un verset din Galateni. 🙂

   • cataudorel@yahoo.com zice:

    1. Este atat de greu de inteles propozitia ? ”Generatiile tinere de pastori nu prea mai urmeaza invataturile biblice.” Intelege in mod sigur si un om fara carte. Ca sa lamurim ce inseamna afirmatia pentru ca pentru unii oameni din epoca post-post modernista(epoca progresului stiintei, regresului fiintei) lucrurile care sunt simple, sunt complicate pentru ei de inteles. Este o propozitie cu sens negativ: nu este adverb negativ, are rolul de neutralizant al verbului urmeaza, prea este un adverb de grad, cu rolul de maximizant, dar in combinatie cu adverbul negativ mai sus mentionat are rolul de adverb diminuator. Adverbul mai are un inteles semantic circumstantial de timp, insemnand ca in trecut actiunea a fost frecventa dar acum actiunea tinde sa devina inactiva. De exemplu cand afirmam frecventa propozitie: ”Nu prea mai merge la biserica.” Inseamna ca a mers in trecut, adesea, poate in mod regulat, dar acum merge foarte putin, de obicei, foarte rar si cam nesigur pe viitor daca va mai merge. Domnul Isus si-a inceput lucrarea cu niste pescari, pentru ca invatatii vremei nu mai aveau capacitatea sa inteleaga lucrurile simple. La fel acum un ortodox care se pocaieste are mai mult discernamant spiritual decat unul nascut in pocainta. Iti recomand sa citesti cartea ‘Cand biserica isi pierde vointa sa discearna’, scrisa de John Macarthur. El descrie exact acele situatii de confuzie spirituala cu care dumneata te confrunti. El este printre putini pocaiti conservatori in USA. La majoritatea oamenilor din lume constiinta le spune ce e bine si ce e rau cand vine vorba de pocainta, asta lasand la o parte icoanele, sfantii, adica doctrina ortodoxa, ci e vorba de comportamentul nostru, ei cand aud muzicile penticostale degradate in zgarie in urechi.
    2. Cred ca ar fi bine sa fie atent la psihologia limbajului, oricum se poate intelege foarte clar intelesul polisemantic al cuvintelor, repet, asta intelege si oamenii fara carte. In caz contrar inseamna rea voiinta de a intelege niste afirmatii. Referitor la muzica: muzica are multe clasificari si subclasificari. Muzica se comporta asemanator ca si limbajul lingvistic, adica un sismtem semiotic audio, dar mai specializat, exprimand anumite stiluri functionale folosit in diferite domenii. Muzica populara are un caracter folcloric-disrtractiv, muzica usoara poate avea si ea un caracter general dar si distractiv. Muzica rock are un caracter distractiv in mod salbatic, haotic, de multe dezorganizatoric. Stim bine ca muzica rock a fost inventata de un om cazut de la pocainta, a fost vedeta in biserica penticostala, (asta i-a adus caderea, istoria se repeta si acum cu unii) aceasta muzica prin melodiile, sunetele ei a fost conceputa sa exprime practici oculte distractive, chiar satanice(acest lucru scria si in Cuvantul Adevarului dupa revolutie si avertiza pericolele introducerii ei in sfera crestina. Muzica crestina sau religioasa, cea in adevaratul sens, are un caracter duios, un caracter de smerenie, excluzand orice caracter distractiv(este descris ca Domnul Isus a cantat cantarile cu ucenicii inainte de a fi dat in mainile iudeilor, la fel Pavel si Sila cand erau cu picioarele in butuci. Muzica religioasa trebuie sa aiba un caracter sacru, nu unul dupa model discoteca, hollywood, spectacol, film. In ce priveste muzica instrumentala si ea poate avea diferite clasificari (stiluri)in functie de tonalitate, intonatie, meolodii, etc. Este foarte usor de realizat care muzica instrumentala este adecvata pentru stilul religios si cea care comporta un stil religios. De exemplu prin melodiile ei poate sa exprime nuante religioase sau distractive, cele religioase se rezuma de multe ori la stil duios, cele distractive se exprima printr-o sumedenie de nuante: batai muzicale, ritmuri, ce exprima caracter distractiv de ii vine publicului sa sara in sus si sa danseze, anumite tonuri muzicale ce denota actinune de film, de aventura, de lupta, de razboi, de nebunie, de pustiu. Muzica asa zis usoara care o canta anumite surori in biserica, este preluata melodia, intonatiile, ritmurile din muzica distractiva usoara care se canta in lume: Floare verde, draga mea, si numai ii schimba textul, dar melodiile ramane aceleasi. Muzica are niste clasificari stilistice la fel cum limba are diferite sitiluri functionale folosite in functie de domeniu(aici e vorba de stilurile limbii, e o comparatie):
    stilul ştiinţific;
    stilul beletristic;
    stilul religios;
    stilul publicistic;
    stilul juridic-administrativ.
    In biserica, necesita stilul religios. Referitor la faptul unde scrie in Biblie ce fel de stil, este descris ca Domnul Isus, ucenicii, etc cantau cantari simple. Ala era stil religios muzical oricum.
    3. Sa zicem ca dumneata esti impotriva imbracamintei indecente. Dar asta nu este valabil pentru restul pastorilor tineri. In multe biserici incep a veni fetele tot mai indecente imbracate. (la fel sau mai rau umbla imbracate si in viata de zi cu zi imbracate)Pastorii incep a tolera asta. Oamenii din afara considera asta o degradare morala. Si chiar este. De retinut ca in epoca actuala asistam la un liberalism diversificat, cel care aminteai este doar doctrinal. In randul enoriasilor a aparut de curand o noua acceptiune terminologica de ”liberalism comportamental”, actionand printr-un sistem eterogen: bisericile au doctrine puternice dar pun fundatii pe nisip, permitind fisuri prin acceptarea muzicii lumesti, tendinta de a transforma bisericile in institutii de spectacol, teatru, prin rasete, batai din palme, dans, etc de care aminteam, imbracaminte indecenta, neglijenta pastorilor de a disciplina pe enoriasi care comit afaceri fara etica, cei lacomi de avere, care sunt inchinatori la idoli, etc.
    4. Batai din palme, rasete, dansuri, nu sunt invataturi nou testamentale, chiar daca apar rareori prin psalmi, ele nu au avut loc la templu sau in ceremoniile religioase intiale, ci s-au strecut rar si ocazional, si chiar daca ar fi fost normale in perioada Vechiului Testament, suntem sub har, vorbeai de liberate in Hristor. Poti sa imi arati cand biserica primara a practicat si a recomandat: rasete, batai din palme, dans ? Domnul Isus, Pavel, plus toate personajele nou testamentale nu au ras niciodata, nu este mentionat, nicodata cele amintite mai sus ca practici in adunare sau biserica. Biserica primara miza pe simplitatea ei. Noi acum tindem sa ne transformam in organizatii rock-spectacol.( Iacov4-9.10Râsul vostru să se prefacă în tânguire, şi bucuria voastră în întristare: smeriţi-vă înaintea Domnului, şi El vă va înălţa). Interesant ca in occident asa zis penticostalii au ramas doar cu rasete, batati din palme si dans. Diavolul ii inseala pe oameni prin comportament le orbeste ochii spirituali si pe urma le orbeste si doctrinile. Tinerii cum au tendinte spre lume, numai bine ca in biserica se vor gandi cum sa se distreze mai bine, nu sa ii aduca lauda Domnului, bisericile vor deveni un loc de bucurie a firii, nu a duhului. Faptul ca a fost specific penticostalilor la inceput in occident cele aminte anterior, nu sunt astea traditii si legi omenesti ? Important sa nu confuzi libertatea in Hristos care Pavel se referea sa contracareze legile mozaice, obiceiurile, datinile si poruncile impuse de farisei, si nu la libertatea comportamentala care biserica se confrunta cu lumea si influentele ei:(Romani12-2.Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.) In original este sa nu potriviti modei lumii, exact asta inseamna muzica lumeasca, mai ales rock plus cele amintiti influente din curentele lumesti americane. Nicidem sa facem din slobozenia in Hristos o haina a rautatii. Sa ne uitam in istorie sa vedem ca miscarile evanghelice au fost influentate uneori in sens negativ de curentele: iluminism, umanism, modernism postmodernism si acum de post postmodernism. Cand preotii ortocsi predica de imbraciminte si incep a se repozitiona, se implineste versetul:(Luca16, vers 8Căci fiii veacului acestuia, faţă de semenii lor, sunt mai înţelepţi decât fiii luminii.)
    5. Toata conduita fratilor penticostali mai in varsta care si-au format anumite convingeri si au stabilit niste reguli pe baza lumii si cunostiintei cu suport biblic in privinta comportamentului referitor la muzica, imbracaminte, etica in afaceri, familie, nasterile de copii, etc, le numesti dumneata porunci omenesti ? Ei care ne-au pus evanghelie noua in mana dupa ce au platit cu pretul vietii si al libertatii. Bisericile nu trebuie sa aiba o anumita disciplina in privinta influentelor din lume si sa stabileasca niste principii de slujire in biserica ? De aceea nu doresti un ritual regulat ca sa poata fi modificat dupa moda progresiva si lumeasca din occident ? Sau sub masca libertatii in Hristos este un mijloc de a ne liberaliza cat mai mult. Sa nu confunzi legalismul iudaic si fariseic cu cel nou testamental. Am mai mentionat libertate in Hristos, nu inseamna comportament fara nici un fel de legalism. Multe porunci nou testamentale exista exprima un legalism. Poti sa cauti in dictionar sa vezi ce inseamna legalism.
    6. Sustineai ca nu mergi pe acelasi drum ca bisericile decazute din occident, mergi odata ce promovezi introducerea batailor din palme, rasete si dans i biserica. Asa au facut toate bisericile care sunt decazute azi din occident. Apostoul Pavel mentioneaza spunand ca din pricina unora calea Domnlui era vorbita de rau printre neamuri. Acum ce se intampla cand ortodocsii ne judeca pentru ca noi ne schimbam in timp ? Ei se rad cand vad ca miscarile evanghelice din Anglia si USA au pornit cu reforme spirituale si au sfarsit cu decadente spirituale mai mari decat ale lor. Mai sunt biserici conservatoare care merg bine in China si Corea de Sud. Nu te gandesti ca noi il suparam pe Dumnezeu profitand de liberatatea religioasa care ne-a lasat-o ? Daca se va inmulti peste tot in lume acel popor care este in expansiune religioasa prin migratii si impunere ne va lua orice liberate si vom vedea atunci cum ne sare orice muzica lumeasca, dans rasate, batai din palme, vom fi fericiti numai sa avem o Biblie si sa ne putem aduna macar doi la un loc.

 10. alincristea zice:

  Catau Dorel vorbeste mult… Mult prea mult pentru capacitatea lui de a exprima ce vrea sa zica… (Si am fost moderat in opinie…)

  Cine vorbeste mult s-ar putea (dar nu e obligatoriu) sa greseasca mult.
  Iata citeva chestiuni care trebuie amendate:
  1. „Muzica populara are un caracter folcloric-disrtractiv” – Asta aproape ca merge pentru Tolba cu timpenii.

  2. „Domnul Isus si-a inceput lucrarea cu niste pescari, pentru ca invatatii vremei nu mai aveau capacitatea sa inteleaga lucrurile simple.”
  Domnul Isus si-o fi inceput lucrarea cu niste pescari, dar Noul Testament nu a fost scris de niste pescari (care nu stiau sa scrie)…
  Atentie la modul cum construim discursul public, ca ne dam cu stingul in dreptul…

  3. „Este foarte usor de realizat care muzica instrumentala este adecvata pentru stilul religios si cea care comporta un stil religios.”
  Nu, nu este FOARTE usor… De-aia sint atitea discutii…

  4. „In biserica, necesita stilul religios. Referitor la faptul unde scrie in Biblie ce fel de stil, este descris ca Domnul Isus, ucenicii, etc cantau cantari simple. Ala era stil religios muzical oricum.”
  Ca să vezi, acum cica avem si model de muzica in… Biblie.
  Pai in Biblie este si Vechiul Testament, si gasim „stilul religios muzical” cu trimbite, harpe, tambale, timpane, fluiere, instrumente de lemn de chiparos, chimvale sunatoare, chimvale zanganitoare, tobe.
  1 Cronici 13: 8 – David si tot Israelul jucau inaintea lui Dumnezeu cu toata puterea lor, cintind si zicind din arfe, din laute, din tobe, din chimvale si din trimbite.
  Iar in Noul Testament indemnul este: Bucurati-va intotdeauna!.
  Pai bucuria nu inseamna doar muzica duioasa, cum vrea sa ne bage pe git Catau Dorel, iar smerenia nu inseamna simplitate sau simplism, ci cu totul altceva.
  Referinta lui Catau Dorel la biserica are de a face cu ziua de duminica si CLADIREA unde are loc slujba „sacra”. Dar biserica e cu mult mai mult, e un organism. Si, de fapt, nici nu trebuie sa cintam… Decit o cintare… NOUA! :))))
  Accentul pe aspectele exterioare (care nu trebuie neglijate, desigur) reduce chestiunile complexe la patratele „simple” cu care se joaca cei precum Catau Dorel in discursul lor public inflamat.
  De parca nu am fi facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, fiinte complexe, care confera semnificatie oricaror gesturi sau locatii, oricit de „simple” ar fi…
  De aceea ne scaldam in ochii iubitei, de aceea sintem sensibili la poezie, de aceea traim sentimente complexe, nicidecum „simple”, de aceea a ajuns Columb sa descopere America, de aceea a ajuns omul pe luna, de aceea s-au inventat atitea stiluri de muzica, si de aceea sintem atit de diferiti, DACA VREM, in modul in care comunicam, pe bloguri sau altundeva…
  Gargara lui Catau Dorel, chiar daca e pornita, sa zicem, din cuget curat, e o ofensa la adresa lui Dumnezeu, si la adresa noastra, care vom fi si noi ca Dumnezeu.

  • nick zice:

   scrieti prea mult,
   opinia mea?
   cine se simte vinovat da o CARUTA de explicati ,cine e in regula tace ,cred cred ca va ajuta un proverb din ardeal,ba doua:
   O TACA PLATIE O VACA – A TACEA PLATESTE /VALOREAZA CAT O VACA (se face referire la vremurile cand animalele costau foarte mult)
   TACEREA-I CA MIERIEA – TACEREA E CA MIEREA DE ALBINE (DULCE)

   • cataudorel@yahoo.com zice:

    Dupa afirmatiile tale nu s-ar fi petrecut nicio reforma in biserica daca fiecare om in regula ar fi tacut si si-ar fi vazut de treaba lui si nu ar fi dat o multime de explicatii. Aminteste-ti de Luther si de toti reformatorii bisericii.

  • cataudorel@yahoo.com zice:

   Referitor la afirmatia: ”Pai in Biblie este si Vechiul Testament, si gasim “stilul religios muzical” cu trimbite, harpe, tambale, timpane, fluiere, instrumente de lemn de chiparos, chimvale sunatoare, chimvale zanganitoare, tobe.
   1 Cronici 13: 8 – David si tot Israelul jucau inaintea lui Dumnezeu cu toata puterea lor, cintind si zicind din arfe, din laute, din tobe, din chimvale si din trimbite.
   Iar in Noul Testament indemnul este: Bucurati-va intotdeauna!.” Asta a facut David dar nu era inclusa in invataturile mozaice. Asta sa zicem a fost in Vechiul Testament. Dar unde gasim in NT ? Nu e ofensa la adresa lui Dumnezeu, este ofensa la adresa rockului si Hollywoodului. Orientarea este spre lumea distractiva incat bisericile sa arate a discoteci si spectacole. ”Nimeni sa nu va fure cu filosofia”. Acum se creeaza o pocainta dupa modelul secolului 21, nicidecum dupa model apostolic, simplist. Stiinta, tehnica este separata de sfera religioasa, numai nu trebuie sa isi pune influente nefaste. Cu cat vom studia mai mult in stiinta vom constata ca misterul e mai complex si niciodata nu il vom descifra, secretul apartine lui Dumnezeu.
   Am explicat foarte clar ca bisericile din occident au urmat exact aceeasi pasi care ii urmati voi acum si rezultatele se vad: atmosfera de Hollywood, discoteca, spectacol, teatru, si nicio doctrina nu mai au decat una liberala, nu mai au nimic dupa modelul bisericii primare. Chiar se fac discoteci in weekend in biserici.
   Sa invatam din greselile poporului Israel ca oamenii lui Dumnezeu au ramas aproape singuri in perioadele de criza spirituala, erau dispretuiti, marginalizati, etc. Voi veti darama tot ce s-a construit in scurtele perioade de treziri spirituale, argumentand comportamentul vostru lumesc pe niste argumente false care oamenii simpli din lume le inteleg si voi nu. Suntem in contextul venirii Domnlui: ”va gasi fiul omului credinta pe pamant cand va veni ?” Raspunsul e nu.

  • cataudorel@yahoo.com zice:

   1.”Domnul Isus si-o fi inceput lucrarea cu niste pescari, dar Noul Testament nu a fost scris de niste pescari (care nu stiau sa scrie)…
   Atentie la modul cum construim discursul public, ca ne dam cu stingul in dreptul…” Ce legatura este intre cu cine si-a inceput lucrarea Domnul Isus si cine a scris NT ? A scris si cativa pescari o parte din NT: Ioan, Petru, Iacov si Iuda. Iti esti rusine ca Domnul Isus si-a inceput lucrarea cu niste pescari. Pescarii au fost oamenii de baza a bisericii. Nu confunda contextul epocei actuale, in care Dumnezeu a ingaduit libertate si s-a ajuns la un elitism in randul pocaitilor, dar pentru unii binecuvantarea asta de libertate si elitism este nociva daca nu se lasa inspirati de Duhul Sfant si in schimb se lasa influentati de filosofia veacului acesta. ”Te laud Tata Domn al cerului si al pamantului ca ai ascuns aceste taine de cei intelepti si priceputi le-ai descoperit pruncilor”. ”Dumnezeu a ales lucrurile slabe ca sa faca de ras pe cele tari.” Domnul prinde pe cei intelepti in viclenia lor, stie ca gandurile lor sunt desarte.” ”Ferice de cei saraci in duh caci ai lor este imparatia cerurilor.” ”Cel fara minte nu se va rataci pe caile Domnului.” ”Voi prapadi intelepciunea celor intelepti.”
   2.”Nu, nu este FOARTE usor… De-aia sint atitea discutii…e vorba de muzica” Este usor de realizat. Realizeaza orice om din lume. Oamenii din lume cand aud muzica noastra ii zgarie in urechi si nu reprezinta niciun sens pentru ei in contextul religios, cu toate ca sunt familarizati cu ea din contextul larg al lumii, discoteci, etc. Dupa cum afirmi noi nu mai avem capacitatea sa discernem ce este lumesc si ce nu. Unde ne este inspiratia de la Duhul Sfant, deosebirea duhurilor, cunoasterea care ne-o ofera Domnul Isus din scripturi ? Intr-o lume in care s-au scris tone de carti si tot redefinesc doctrine si casatoria si noi de la un timp daca vom continua in modul asta vom ajunge ca societatea americana sa nu mai distingem ce este casatoria, si cu toate ca si un animal o poate distinge. La ce mai foloseste intelepciunea veacului acestuia ? Stim ce spunea Pavel de tot ceea ce a studiat el ca sunt un gunoi.
   3.”Referinta lui Catau Dorel la biserica are de a face cu ziua de duminica si CLADIREA unde are loc slujba “sacra”. Dar biserica e cu mult mai mult, e un organism. Si, de fapt, nici nu trebuie sa cintam… Decit o cintare… NOUA! 🙂 )))” Ai inteles afirmatia la un mod limitat, locul sfant inseamna in primul rand in interiorul nostru in permanenta. Cladirea bisericii nu percepe ce se petrece in ea.
   3. ”Gargara lui Catau Dorel” un om pocait nu foloseste limbajul stereotipic golanesc. ”Oamenii vor da socoteala pentru orice cuvant nepotrivit.”
   4. Decit o cintare… NOUA! 🙂 ))) Oamenii lui Dumnzeu cantau o cantare noua inspirata de duhul sfant dar nu inspirata de curentele lumesti ( de institutia Hollywood, muzica rock-pop) dupa chipul veacului. Unde mai este atunci caracterul nostru devin, sacru ? Dupa cum se vede dupa opinia ta biserica nu mai are nimic divin. Cum ne mai deosebim noi fata de lume ? Cum mai luminam noi lumina in intuneric daca avem aceeasi infatisare, comportament ca lumea, si discernamant spiritual mai putin decat al lor. ”Daca neprihanirea voastra nu va intrece pe cea carturarilor si fariseilor cu nici un chip nu veti intra in imparatie.” Bisericile istorice nu si-a mutilat convingerile si principiile in biserica referitor la muzica, imbracaminte, mod de inchinare,etc si in viata de zi cu zi in functie de curentele imorale. Probabil ca dupa cum sustii la ei nu a patruns stiinta si nu au descoprit America. Noi am descoperit-o primii in sens bun si ultimii in sens rau. In Biblie scrie de 5 fecioare neintelepte, tocmai alea introduc lumea in biserica. ”Ingusta este calea, stramta este poarta si putini merg pe ea.” ”Multi vor cauta sa intre si nu vor putea.” Multi chemati dar putini sunt alesi.” ”Diavolul se la lupta sa insele chiar pe cei alesi daca va fi cu putinta.”

  • cataudorel@yahoo.com zice:

   ”Pai in Biblie este si Vechiul Testament, si gasim “stilul religios muzical” cu trimbite, harpe, tambale, timpane, fluiere, instrumente de lemn de chiparos, chimvale sunatoare, chimvale zanganitoare, tobe.
   1 Cronici 13: 8 – David si tot Israelul jucau inaintea lui Dumnezeu cu toata puterea lor, cintind si zicind din arfe, din laute, din tobe, din chimvale si din trimbite” Daca asta este in Vechiul Testament, sa luam atunci din Vechiul Testament mai multe, nu numai ce iti convine tie si sustii ca argument pentru influentele provenite din curentele lumesti: plus multe altele, si bine ar fi sa iei asta care se potriveste in NT: Deutronom 22.5 ”Femeia să nu poarte îmbrăcăminte bărbătească, şi bărbatul să nu se îmbrace cu haine femeieşti; căci oricine face lucrurile acestea este o urâciune înaintea Domnului Dumnezeului tău.” Multe sunt in VT dar nu mai sunt valabile in NT.

 11. Pingback: Un comentariu pe blogul lui Vasilică Croitor – 3 octombrie 2013 | Romania Evanghelica

 12. gh.gospodaru zice:

  Iubiti pastori cei care ați participat la congres la Sovata. Doresc sa va transmit ca poate aceste amendamente erau bune in corea de nord sau china.
  Voi incercati sa va puneti la adapost pentru lefurile voastre unele chiar grase. Oricum ati reusit. Oare place Domnului ceea ce ati votat voi, sau ati reusit sa rupeti cultul penticostal

 13. levi zice:

  avem nevoie de oameni plini de Duhul Sfant a lui Dumnezeu sa ne conduca spre cer si il rugam pe Dumnezeu sa nii dea El …..comitete aveau si comunistii inainte si de toate organizatiile ba chiar conferinte de partid faceau si vad ca au inceput sa apara si sa domine chiar biserica care ar trebui sa fie a lui Dumnezeu si doar a LUI fane Doamne sa fim o biserica fara pata si fara zbarcitura o biserica unde cei care au divortat in p[lina cunostinta de adevar sa nu mai slujeasca recasatoriti in biserica o biserica in care sa nu predomine sefia , pastori fara compromisuri cu privirea doar la Hristos nu la bani,o biserica in care slujitorul sa slujeasca o biserica in care statutul sa fie doar biblia si cate nar mai fii dar e bine ca sa intelegem cine crede ca sta in picioare sa ia seama sa nu cada ……amin

  • dorel_079@yahoo.ro zice:

   Este foarte adevarat ce sustineti. Numai ca aceste lucruri se neglijeaza tot mai mult. Exact ca fariseii se axau pe lucrurile mari in ochii lor: templu, ceremonii, zeciuiala etc si neglijau lucrurile mici in ochii lor: dreptatea, mila, judecata, intelepciunea si facerea de bine. Acum bisericile incep a se axa si pe ritualuri provenite din lume, de inspiratie distractiva, fara etica: muzica zgomotoasa de tip rock-pop, batai din palme, rasete, poate mai tarziu dans, aceste lucruri care sunt nocive pentru simplitatea, sacralitatea biserici si divinitatea bisericii. Oricum ele nu ne ajuta sa ne apropiem de Domnul, ci din contra sa pierdem si ce mai avem.

   • dorel_079@yahoo.ro zice:

    Este vremea să dărâmăm orice mit al înălțimilor spirituale ritualiste în care ne-am pus încrederea, avem nevoie să mergem singuri la Doctor cu durerea noastră în suflet, cu toată amărăciunea din inimă, cu toate bolile noastre cronice, plângând, smeriți, epuizați în căutările noastre, fără țambalele asurzitoare ale unei generații înnebunite de muzică și jocuri, de circul ieftin mixat în mințile unor oameni firești, căci circul se termină și mergem tot bolnavi acasă.

    Din postările mai vechi – Cine mai poate vindeca România? Autorul: https://www.facebook.com/treziresi.reforma?fref=ts

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s