Exercițiu de libertate. Despre modificările Statutului

Am participat la majoritatea congreselor organizate de Cultul Penticostal din ultimii 15 ani. Am ajuns să cunosc destul de bine modul în care se stabilesc subiectele care ajung pe ordinea de zi, stilul de comunicare adoptat în dezbateri, precum și modul în care se votează sau se comunică deciziile. În ultimii trei ani am avut pe blog câteva serii de intervenții după ce am constatat unele abuzuri sau manipulări. Puteți citi în arhivă despre „Minunile Congresului al IX-lea”, „A fost sau n-a fost. Despre Congresul de la Timișoara.” „Eigi și Sigi. Dilema penticostalismului romanesc.” etc.

Evident că acele comentarii, precum și publicarea cărții „Răscumpărarea memoriei. Cultul penticostal în perioada comunistă” nu au fost pe placul unora. Totuși, comentariile noastre au produs și consecințe pozitive de-a lungul timpului. De exemplu, la Sovata fiecare delegat a primit o mapă cu propunerile de modificare a Statutului, iar propunerile au fost prezentate și pe proiector. A fost categoric un pas înainte față de precedenta votare a Statutului de la Baia Mare.

Pe de altă parte, constat că rămânem deficitari în alcătuirea unui cadru adecvat pentru un dialog constructiv și eficace. Pur și simplu nu am fost educați să gândim principii, proiecte sau viziuni pentru dezvoltare instituțională, ci doar să răspundem unor presupuse nevoi sau urgențe. În acest context, marea majoritate a modificărilor propuse la Statut nu au în vedere un cadru propice pentru dezvoltarea mișcării penticostale, ci, dimpotrivă, o viziune pentru centralizarea excesivă și instituționalizarea bisericii penticostale din România.

În condițiile în care toate instituțiile serioase din societate se străduiesc să adopte politica transparenței, a evitării conflictului de interese, a comunicării deschise, a formării și promovării de cadre competente, este greu de înțeles cum este posibil ca atâtea amendamente anacronice să fie adoptate cu ușurință.

libertateCe anume prevede Statutul Cultului Penticostal votat la Congresul de la Sovata? Care sunt consecințele noilor articole? Voi continua în postările următoare să fac o analiză a articolelor adoptate, explicate „pe înțelesul tuturor”.

Chiar mă gândeam să intitulez această serie de postări „Statutul pe înțelesul tuturor” 🙂 , dar vreau să comunic în titlu ceva mult mai important. Urmându-mi conștiința și principiile pe care mi le-am însușit în viață, aceste postări vor constitui pentru mine încă un exercițiu de libertate, mai precis al gândirii libere. Mă tem de Dumnezeu, îmi urmez conștiința, gândesc, vorbesc și scriu ca un om liber. Respect statutele și regulamentele la care am aderat, dar întotdeauna acestea vor fi secundare conștiinței mele. Libertatea este mai întâi de toate o stare interioară. 

Acest articol a fost publicat în carti, conferinte, cultul penticostal, politice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Exercițiu de libertate. Despre modificările Statutului

 1. Cristi zice:

  Libertatea este un dar si o responsabilitate. Pentru multi e o povara grea. Prefera „institutionalizarea”. Asteptam si episoadele urmatoare.

 2. Pingback: Vasilică Croitor: Exercițiu de libertate. Despre modificările Statutului | Romania Evanghelica

 3. alincristea zice:

  Cuvinte care se citesc cu un nod în gît…

 4. Pingback: 10 postări în Top 100 WP (01.10.2013) | Romania Evanghelica

 5. ,,,,Esenta personalitatii este libertatea”
  Dar…,,fiecare cu noua lui ordine mondiala”

 6. ana zice:

  Revenind in Romania pentru doi ani dupa o perioada de 30 de ani in diaspora, am sesizat cu usurinta cum romanii prefera subordonarea si obisnuinta precum broasca proverbiala. Si nu numai romanii. Se intreaba si americanii de ce negrii continua sa-si linge ranile trecutului si sa se complaca in a se considera minoritari in loc sa imbeatiseze libertatea oferita.Tot asa cum am raspuns eliberarii de pacat si moarte vesnica trebuie sa raspundem libertatii de a infrunta nedreptatea, injustitia, dictatura, pacatul, legalismul, ignoranta, etc. In final toate acestea au acelasi autor -Satan- cel care a fost deja biruit de scumpul nostru Mantuitor Isus.

 7. Emi Zarnescu zice:

  daca te linistete putin, aveti vecini care nu inteleg ce este acela un statut sau de ce avem nevoie de unul.. asa ca succes in explicatii..

 8. Doru zice:

  Desi nu sunt tot timpul un sustinator al ideilor tale, totusi de aceasta data, la acest articol, pot sa spun ca apreciez modul de gandire liber pe care l-ai adoptat. Astept descrierea detaliata a fiecarui articol modificat asa cum ai scris ca o vei face.
  Sincer si eu sunt genul de om care gandesc liver si vreau dezbateri libere pe orice subiect… si poate ca noi sunt majoritatea din generatia mai tanara. Problema mare este ca inca mai sunt multi din generatia veche ce tin mortis de ciolan, de scaun si din aceasta cauza nu se poate face o schimbare rapida. Dar cred ca este deja momentul unei schimbari, pentru ca prea mult suntem tinuti intr-o cusca (cortina de fier).

 9. Pingback: Acum 1 an (30.09.2013) – Vasilică Croitor: Exercițiu de libertate. Despre modificările Statutului | Romania Evanghelica

 10. Pingback: 2013 – Marea majoritate a modificărilor propuse la Statut nu au în vedere un cadru propice pentru dezvoltarea mișcării penticostale, ci, dimpotrivă, o viziune pentru centralizarea excesivă și instituționalizarea bisericii penticostale din Ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s