Tragismul momentului Kairos pierdut – Guest post, Nicolae Iacob

Avem un președinte care a câștigat alegerile după ce majoritatea zdrobitoare a analiștilor politici, a jurnaliștilor, a prezicătorilor, a baronilor din închisori sau oamenilor de bun simț, îl dădeau drept învingător pe contracandidatul său.

Presa din Germania, ca și cea din alte țări de altfel, descrie alegerea președintelui României ca fiind o mare și neașteptată surpriză.

De ce să nu o recunoaștem, este o surpriză și pentru noi, creștinii evanghelici, cei care am sperat și, cu o credință firavă, temându-ne să nu cădem într-un ridicol triumfalism, ziceam: „doar Dumnezeu mai poate să facă un miracol”.

Dacă un om care la întrebarea „Care este cartea dumneavoastră de căpătâi?” răspunde fără ezitare „Biblia”, câștigă alegerile prezidențiale într-o țară în care TOATE sondajele de opinie îl dau învingător pe contracandidatul său, pentru mine este limpede și dincolo de orice îndoială că acolo este Degetul lui Dumnezeu.

De aceea cred, la fel ca și voi, că Dumnezeu a făcut un Miracol.

Orice miracol de acest gen al lui Dumnezeu este un moment Kairos. Orice miracol al lui Dumnezeu are un scop precis: mai mulți oameni să creadă în El și să fie mântuiți.

Ce este momentul Kairos?
Conform Wikipedia, Kairos este un cuvânt din greaca veche, care semnifică „momentul potrivit sau oportun”, „șansa”, „un punct în timp în care schimbarea este posibilă”. Spre deosebire de chronos, care desemna la greci timpul secvențial, fizic, cantitativ, măsurabil, kairos desemnează timpul calitativ, momentul privilegiat al acțiunii, al istoriei, al împlinirii personale etc.

Aproape tot omul credincios are harul de a traversa o dată, de două ori sau poate de trei ori în viață, un moment Kairos al națiunii lui.

Momentul Kairos al anilor ’90
Unii dintre noi am experimentat un moment Kairos extraordinar în anii ’90. Era așa o sete și o foame după Cuvântul lui Dumnezeu… Oamenii se săturaseră de comunism. Era libertate. Se vestea Evanghelia pe stadioane și mulți veneau pe scenă să cunoască mai mult despre Dumnezeu. Se predau. Nici ei nu știau cui. Se predau lui Dumnezeu, se predau nouă, celor care îi chemam, așteptau de la oamenii lui Dumnezeu ceva din ceea ce timp de 50 de ani le fusese furat și interzis să cunoască.

Momentul Kairos al anilor ’90 s-a prelins încet pe zidurile bisericii care n-a știut să exploateze eficient miracolul foamei și setei după Dumnezeu, iar din puternicul val creat de Dumnezeu în România, au rămas doar noii credincioși aduși de forța inerției între cele patru ziduri ale bisericilor locale. În timp ce unii tineri și vârstnici entuziaști au făcut eforturi notabile pentru ca, după cum în pildă spunea Mântuitorul, mii de pești să se încurce prin năvoadele noastre, alte zeci de mii au scăpat prin găurile mari și dese.

Noi, Biserica generației adolescenților și tinerilor din anii ’90, am ratat un moment Kairos al vieții noastre. Cred și afirm în modul cel mai serios că ar fi de-a binelea tragic să mai ratăm încă unul.

Momentul TĂU Kairos
România traversează acum, la sfârșitul anului 2014, un nou moment Kairos. O mare mulțime de oameni bucuroasă crede că aceste alegeri înseamnă cu adevarat înfrângerea comunismului, încheierea unei epoci și începutul alteia noi.

Atitudinea unor ierarhi care au dovedit că dumnezeul lor este banul, prin faptul că s-au implicat fără perdea și împotriva propriilor lor canoane în susținerea unui candidat ce simboliza furtul, minciuna și corupția, a stârnit un val de dezamăgire și repulsie într-un segment major susținătorilor bisericii tradiționale. O largă majoritate a intelectualității, scriitori, filosofi, jurnaliști, oameni de cultură, artă, sau sportivi s-au mobilizat susținând un candidat despre care se știa că una din „vinovățiile” sale principale era faptul ca avea drept religie credința creștină protestantă.

Timp de zeci, dacă nu sute de ani, termenul protestant a însemnat „sectar”, „lumini stinse”, „doar n-ai înnebunit să mergi la proștii ăia…”. Atunci când sensul termenului ajunge aproape peste noapte să însemne „seriozitate”, „competență”, „verticalitate”, „corectitudine”, „speranță”, poți concluziona în mod sigur că trăiești un moment Kairos.

Într-un moment Kairos, întregul Trup al lui Hristos trebuie să-L mărturisească pe El. Fără agresivitate, într-un mod cultural, cald și relațional. Vorbind și cântând Evanghelia lui Hristos în limba și cultura română. Capitalizând sărbătorile. Din fiecare dintre ele să facem un prilej pentru vestirea minunilor Lui. Ridicând la rang de cinste un model Iohannis (sau de ce nu, Siluan): transparență, curaj, verticalitate. Conștientizând cu toții că mărturisirea personală prin faptă și vorbă nu poate fi înlocuită cu nimic. Reîntorcându-ne la trăirea creștinismului în grupurile mici și dezvoltând un model românesc de ucenicie și instruire de lideri ai Bisericii lui Hristos. Totul scăldat într-un spirit de jertfă.

Mă doare că generația mea a pierdut deja un moment Kairos.
Am aruncat vina pe bătrânii noștri și aceștia au luat-o, în tăcere, asupra lor.

Ce facem astăzi, când noi înșine am devenit diaconi, prezbiteri, păstori, evangheliști, membri în comitete, lideri de opinie și președinți de sisteme? Oare nu pentru o astfel de vreme ne-a dat Dumnezeu influență asupra a zeci, sute sau mii de oameni din jurul nostru?

În lumea în care trăim, mulți dintre frații noștri din Biserica Prigonită sunt asupriți, chinuiți și omorâți doar pentru că-și permit să vestească Cuvântul lui Hristos. Haideți să ne mobilizăm acum, noi și bisericile noastre, pentru a-L vesti pe El într-o țară liberă, într-un moment Kairos.

Nicolae Iacob, pastor
Betel Constanța

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Tragismul momentului Kairos pierdut – Guest post, Nicolae Iacob

 1. cristisoimaru zice:

  Cine are urechi de auzit, sa auda!

 2. Benone Rus zice:

  No, sa-i vedem si consilierii… Ca zvonurile nu-s prea bune. Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti – functioneaza si acum? Sau ii dam derogare?

  Da, merita sa speram intr-o Romanie evanghelizabila mai mult ca oricand.

 3. Maria Istoc zice:

  Fara indoiala ca alegerea lui Klaus Iohannis a fost o surpriza, fara indoiala o inversare de situatia ca aceea din 16 noiembrie este rara, fara indoiala ca avem motive sa ne bucuram. Nu stiu care este situatia sau mai degraba atitudinea in tara, dar nu stiu in ce masura aceasta schimba rolul bisericii care a fost si ramine acelasi – PROCLAMAREA EVANGHELIEI si daca este cazul si prin fapte, Dar mai intii prin fapte, TREBUIE SA TRAIM ALTFEL,

 4. eugen zice:

  (((((((( DUMNEZEU CRAIATOR – DUMNEZEU GUVERNATOR ))))))))

  Va rog sa cititi cu atentie ,în rublica -cuprins din r-m din data de 24 august 2012 ,??
  A tinci vetii intelege de ce a cazut -Clin Antonescu si Ponta Viorel si nu a cistigat
  nic unu presedentia :??
  În 2012 cind parlamentari a vrut să demite pe ,presedintele Traian Basascu ,
  Eu mam rugat lui dumnezeu pentru basascu ca dumnezeu sa îmi arete ce se va întîpla
  cu el prin descidera biblei am cerut versetu -21- biblia sa deschis la psalmu22 unde scrie
  scapă-mădin gura leului-si din cornele bivolui:??Dumnezeu la scapat –21 ?
  Am cerut versetu 12 ,biblia sa deschis la intîi corinteni cpitolu 10 Asfel dar cine crede
  că sta în picore saia sama sa nu cadă::??
  Presedintele Trăian Basasacu nu a fost demis Dumnezeu la salvat:: ??
  Clin Antonescu sa dat demisia din tote funtile :: ??
  Viorel Ponta ac crezut ca va cîstiga presedentia sa dat drept ca presedinte
  dar a căzut ca -luci-fer drept in cap atunci sa inplinit versetu 12 corinteni -10

 5. Pingback: Tragismul momentului Kairos pierdut – Guest post, Nicolae Iacob | Răscumpărarea memoriei | radupopescublog

 6. 2c4me zice:

  Klaus ne cheama la Lumina
  Adevar, schimbare lina,
  Iubire si omenie
  Rabdatoare Romanie !…
  Onorand in libertate
  Sarbatorim orice frate…

  • Dumitru Muresan zice:

   Dumnezeu are in vedere rugacunile credincolsilor ..sincer va spun ca ce s-a intanplat 16 noi eu unul nu am crezut, dar am satisfactia ca adevaratul Dumnezeu nu sa lasat batjocorit.!

 7. Mircea Mitrofan zice:

  Reblogged this on Mircea M M.

 8. Pingback: Postarea anului 2014 – Nominalizări | Romania Evanghelica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s