Contact

Pentru a contacta autorul, folosiți adresa:

rascumpararea.memoriei@gmail.com

Vă mulțumim pentru seriozitate.

236 de răspunsuri la Contact

 1. Dumitru Crainic zice:

  Frate Vasillica sint din Portland,Or credca v-ati simtit bine la biserica philadelphia unde sint si membru din 1992. Felicitari. Abia astept sa citesc cartea frate Vasilica. Noi cei de peste ocean cum putem ajunge in posesia unei carti? Fii binecuvantat

  • Viorica Suciu zice:

   As dori sa stiu si eu daca se poate cine sunt cei din fotografie?M-ar intresa, pentru un singur lucru In acel timp tatal meu cu numele Costache Popovici a fost pastor in Com Roma Jud.Botosani.El a facut primul seminar penticostal cu Fr. Bradin si cu fr. Bodor.S-ar putea sa aflu si eu daca mai exista in arhiva cultului penticostal acest nume al tatalui meu .Am avut carnetul lui de pastor si cand am venit in USA acum 25 de ani l-am lasat la cineva si nu-l mai am .Cum as putea sa fiu in posesia unei copii acelui carnet de pastor? Deci dacas titi cand Fr. Bradin si fr. Bodor au facut seminarul , atunci si tatal meu a fost coleg cu acesti frati scumpi.

   Va multumesc mult.
   Viorica Suciu California

   • Dacă ați avut dumneavoastră carnetul de păstor al tatălui, să știți că nu mai este și în arhive. Nu erau duplicate. Este posibil însă să găsesc un carnet mai vechi, dacă a fost păstor și înainte de arondare. Am multe fotocopii după carnete de păstori, dar trebuie să îmi fac timp să le caut.
    Bodor a făcut seminarul în Polonia, iar Bradin nu a avut studii teologice. Comuniștii au aprobat niște cursuri de câteva săptămâni, la care să fie instruiți păstorii bisericilor. Abia în 1976 a luat ființă Seminarul Teologic din București.

   • Am omis să vă spun că în imaginea de sus este Vasile Răscol (Seniorul) din Pătrăuți. Imaginea am obținut-o prin amabilitatea fratelui Mihalaș Ioan din Timișoara.

  • Mary Ciot zice:

   Dragi frati si surori din America si de pretutindeni,

   Vreau cu totii sa stiti ca eu am venit la credinta penticostala in urma cu doar citiva ani, fiind nascuta intr-o familie de ortodoxi. Am avut harul, inainte de a ma boteza sa particip de mai multe ori la serviciile divine din biserica Philadelphia din Portland. Cu aceasta ocazie, am ascultat din cuvintul Domnului rostit de fratii: Nicki Pop, Beni Zagreanu, Vasile Campeanu si altii, si Cuvintul Domnului care este viu si lucrator a inceput sa lucreze si in inima mea. Citiva ani mai tirziu, m-am botezat intr-o biserica de pe coasta de Est a Americii. De atunci si pina in prezent, eu inteleg ca cine este nascut din Dumnezeu, trebuie sa semene cu Dumnezeu. Si daca Dumnezeu, Tatal nostru este :” indurator si milostiv si bogat in bunatate”, eu inteleg ca asa trebuie sa fiu si eu. Intr-o carte scrisa de fratele Iosif Ton intitulata :”Traind prezentul in lumina viitorului „, am gasit scris la pagina 43 o predica intitulata „Schimbarea mintii” care a fost predicata in biserica Philadelphia din Portlad in data de 27 mai 2001. Texte biblice Efeseni 4:31-5:2 si Coloseni3:12-14. O sa va redau doar textul din Coloseni 3:12-14 .
   ” Astfel dar, ca niste alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si prea iubiti, imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate, cu smerenie, cu blindeta, cu indelunga rabdare.
   Ingaduiti-va unii pe altii, si, daca unul are pricina sa se plinga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi.
   Dar mai pe susu de toate acestea, imbracati-va cu dragostea, care este legatura desavirsirii”. In toate predicile sale pe care cei mai multi dintre dumneavoastra le-ati ascultat, fratele Ton facea apel la bunatate, dragoste (care acopera o sumedenie de pacate), iertare , indelunga rabdare, facere de bine etc. Credeti dumneavoastra dragi frati si surori ca Dumnezeu nu avea cunostinta de planurile celui rau de a va tulbura pacea in biserica? Eu sint bine incredintata ca tocmai de aceea Dumnezeu l-a trimis pe fratele la dumneavoastra in Portland si pe multi alti frati din biserica locala si de pretutindeni, pentru a va invata despre toate aceste trasaturi de caracter ale lui Dumnezeu. Ma rog ca Bunul Dumnezeu sa va dea o inima buna si inteleapta la toti si sa nu uitam caci cu ce masura v-om judeca , vom fi si noi judecati la rindul nostru. Eu nu stiu aproape nimic despre acest conflict, si nici nu ma intereseaza sincer, tot ce stiu este ca judecata este a Domnului.
   Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa ne sfirsim cu bine alergarea si sa primim Cununa Vietii Vesnice in Isus Hristot.
   Pacea lui Hristos sa fie si sa ramina cu voi toti ! M.C.

 2. wes zice:

  Fr Vasilica as vrea sa va intreb daca ati aflat in arhiva despre prigoana celor 4 studenti de la penticostali din Petrosani din 1984 , studenti la Universitatea de Mine , in urma careia urmau sa fie dati afara din Universitate ? Ei au ramas credinciosi Domnului , nu s-au lepadat de El si sunt o cinste pt Cultul Penticostal ! Azi ei sunt pastori ! ( au mai fost 2 de la baptisti , 2 de la adventisti si unul de la Crestini dupa Evanghelie ).

  • Nu am găsit aceste informații în arhive, dar aș fi foarte interesat de a ști cine sunt acești slujitori.

  • Alin Cristea zice:

   În lucrarea „Istoria răspândirii credinței baptiste” (Ioan Bunaciu, Otniel Bunaciu, Editura Universității din București, 1993), există o pagină și jumătate cu titlul: Exmatricularea studenților baptiști din universități.

   Este menționat anul 1987 și faptul că „Institutul de Mine nu a redactat acte în care să arate că cei doi au fost exmatriculați pentru că sunt credincioșiu baptiști, ci i-au încondeiat cu alte învinuiri, care nu aveau de a face nimic cu religia”.

   (Să nu uităm că în perioada respectivă printre studenții din România se făcea bișniță cu produse de la sîrbi.)

   Cînd cercetăm istoria, să nu ne așteptăm să dăm peste sfinți cu aripi de îngeri, ci oameni care au trebuit să înfrunte vremurile și, exact ca noi, prejudecăți și reflexe dobîndite într-un anumit context istoric.

 3. wes zice:

  Poti afla informatii de la fr . pastor Traian Ile – Biserica Penticostala din Petrosani , el a fost implicat in mod direct in protejarea studentilor de a fi exmatriculati . Dupa mine el e un adevarat pastor care in vremuri grele si-a protejat oile si nu numai cele din staulul lui ! Domnul sa fie laudat pt pastori ca fr Titi !

  • Daniel Vaduva zice:

   In calitate de ce i-a protejat fratele Ile pe acei studenti??????????

  • 011235813 zice:

   conducerea institutului din PETROSANI A PROPUS PENTRU EXMATRICULARE numai studentii care au fost in anul IV-V; si celor din anii mai mici le-au dat mustrare cu avertisment.; deci de aceea au fost exmatriculati studentii de la bis. baptista .ACESTA ESTE ADEVARUL

 4. Eugen Paul zice:

  Frate,Vasile Ccroitoru
  Va rog cu respect sa ma anuntati cum pot sa obtin cartia cu .? R -M/,
  Locuiesc in ,SUA. Arizona
  Dumnezeu , va desparti caprele dintre oi
  Dumnezeu sa te ajute sa nu cazi de obosala, ma rog pentru tine
  iti multumesc respect––,astept raspuns.

 5. rodica zice:

  As dori sa comand cartea aceasta,am incercat dar nu reusesc cum sa procedez? Eu locuiesc in Germania,Muenchen.Va multumesc, Domnul Dumnezeu sa va binecuvinteze.

 6. aurel zice:

  Felicitari,Vasilica,pentru munca si curajul tau.Despre documentul „pierdut”,scris cand s-a facut unificarea cu Bisericile din Bucovina,nu se mai stie nimic?Din cate stiu prevedea un loc de vicepresedinte pentru aceasta zona.Cine va rescrie istoria Bisericii Penticostale?

 7. Vaisamar zice:

  Sora Michelle, „victime, durere si suflete distruse” au creat cei care au susţinut în mod activ un regim criminal în România şi instituţia diabolică a Securităţii. Faptul că acum ele ies la suprafaţă e biblic, fiindcă aici nu avem de-a face cu fapte care se răsfrâng exclusiv asupra persoanei vinovate, ci cu fapte care au implicaţii la nivel mult mai mare.
  Spuneţi-mi şi mie, ce anume din cartea „R.M.” este „noroi”? Daţi exemple de câteva propoziţii şi spuneţi: „La p. 38 se face afirmaţia cutare şi cutare. Această afirmaţie este noroi”. Nu vehiculaţi lozinci pioase, fiindcă faptele strigă mai tare decât lozincile.
  O fi adevărat că „Dumnezeu aruncă păcatele în marea uitării” (afirmaţia nu e din Biblie, ci din folclorul evanghelic), dar documentele din arhivele CNSAS există şi istoria penticostalismului se scrie cu doumente din arhive, nu cu documente din Marea Uitării.
  Sunt la 30 de ani, n-am prins prea mult din comunism, de aceea am dreptul să ştiu ce s-a întâmplat. Poate vom învăţa o lecţie pentru viitor, cine ştie.

  • Incognito I zice:

   Sora Michelle se adresa fratelui Vasilica.
   Ce te-a determinat frate „Vai si amar” sa raspunzi dumneata?
   Aproape am crezut ca sunteti unul si aceeasi persoana………

  • Incognito I zice:

   scuze…una si aceeasi persoana

  • Deși vă înțeleg nemulțumirea față de dezvăluirile care vă afectează, nu pot să nu remarc faptul că încercați să vă adunați aici pe blog pentru a face vâlvă și a vă arăta susținerea pentru Nicky Pop în mod fraudulos. Mai precis, MD, cat și NJ folosesc același IP: 67.169.220.50, adică se pune în practică principiul: dacă strigăm tare, lumea ne va da dreptate. Nu mai folosiți atâtea identități, că tocmai vorbim de unul care a avut vreo trei.

  • Incognito I zice:

   O rugaminte pentru administratorul blog-ului………………….
   Daca se poate sa pastrati ordinea cronologica a postarilor?!?
   Si asta nu in ideea ca observatia mea ar fi fost mai importanta decat raspunsul dumneavoastra . Multumesc !

  • Alin zice:

   Tare as vrea sa te cunosc. Cuvintele tale, stilul tau, exprimarea fara sonor scoate in evidenta o inima plina de ura. Dragostea Acopera Totul.

  • Vaisamar zice:

   @Alin.
   1. Te rog să exemplifici cu o propoziţie din ceea ce am scris, ca să înţeleg şi eu de unde ai dedus tu că eu am o „inimă plină de ură”. Dacă eu practic o abordare de tipul „no nonsense” şi n-am răbdare cu unele afirmaţii care sunt ilogice sau agramate, de ce rezultă automat că am inima plină de ură.
   2. „Dragostea acoperă totul”. Bănuiesc că scrii din SUA şi că ai acces la numeroase ediţii ale Bibliei în limba engleză. Caută în ele şi o să vezi că traducerea corectă a versetului este „love bears all things”. Vezi versiuni ca KJV, NET, NRSV. Textul grecesc spune „panta steghei” (πάντα στέγει, 1Co 13:7). Verbul „stego” (a răbda) apare de 4 ori în NT grec. Mai apare în 1 Cor. 9:12 (ἀλλὰ πάντα στέγομεν), „dar răbdăm totul”, în 1 Tes. 3:1 şi 3:5. În toate celelalte versete, a fost tradus corect de Cornilescu. Nu şi în versetul citat de tine. Deci te invit să citeşti Biblia mai cu atenţie, trecând dincolo de coajă, fiindcă s-ar putea să te înşeli, aşa cum te înşeli când mă judeci după „coaja” cuvintelor mele (şi nu după miez).
   Spre comparaţie, prezint mai jos textele cu verbul „stego”.
   .
   CNS 1 Corinthians 9:12 Dacă se bucură alţii de acest drept asupra voastră, nu ni se cade cu mult mai mult nouă? Dar noi nu ne-am folosit de dreptul acesta; ci răbdăm totul, ca să nu punem vreo piedică Evangheliei lui Hristos.
   CNS 1 Corinthians 13:7 acopere totul, crede totul, nădăjduieşte totul, sufere totul.
   CNS 1 Thessalonians 3:1 Deaceea, fiindcă nu mai puteam răbda, am socotit mai bine să fim lăsaţi singuri în Atena,
   CNS 1 Thessalonians 3:5 Astfel, în nerăbdarea mea, am trimes să-mi aducă ştiri despre credinţa voastră, de teamă ca nu cumva să vă fi ispitit Ispititorul, şi osteneala noastră să fi fost degeaba.
   P.S. Concluzia? Dragostea nu acoperă totul, ci „Dragostea rabdă totul”.

   • aorist zice:

    Are si sensul de a acoperi.
    4722 stego {steg’-o} stevgw from 4721; TDNT – omitted,1073; vb
    AV – can forbear (2)
    – bear (1)
    – suffer (1) [4]
    1) deck, thatch, to cover; to protect or keep by covering, to pressure
    2) to cover over with silence; to keep secret; to hide, conceal; i.e. hides and excuses, the errors and faults of others
    3) by covering to keep off something which threatens, to bear up against, hold out against, and so endure, bear, forbear

    Acceptati si intelesul de a acoperi caci se potriveste in contextul 1Cor 13
    I CORINTHIANS 13:4 Charity suffereth long – OK pt ,,rabda”
    I CORINTHIANS 13:5 thinketh no evil – OK pt ,,acoperi”

   • aorist zice:

    Si 1Petru 4.8 vorbeste tot de acoperire.

    1Petru 4.8 Mai presus de toate, să aveţi o dragoste fierbinte unii pentru alţii, căci dragostea acoperă o sumedenie de păcate.

    Intelegerea nu vine greaca, din Strong, din stinga sau din dreapta…Ea ne este data de sus / Matei 16.17,18

 8. Nelly Johnson zice:

  Ca membra in biserica Philadelphia din Portland Or. de peste 20 de ani, as dori sa-mi exprim opinia in legatura cu aceasta carte. Sint profund dezamagita de acuzatiile si sagetile indrepatate impotriva pastorului nostru Nicky Pop, nu inteleg scopul acestei carti! Noi ca si crestini ar trebui sa ne iubim unii pe altii, sa ne sprijinim in rugaciuni, nu sa aruncam cu sageti si sa scoatem la iveala greselile si defectele altora. Oare dvs., autorul acestei carti nu v-ati gindit ca lasati rani in sufletele multor persoane si provocati dezbinari si certuri in biserici? Fr. Nicky, sintem alaturi de dvs, si familia dvs, avem certitudinea ca D-zeu va fi de partea bisericii si vom iesi biruitori prin aceasta incercare. Va iubim mult, si apreciem toata munca dvs, iar pentru colaboratorii acestei carti „Cine sapa groapa altuia, cade singur in ea!”. Lasati judecata in mina D-lui!

  • Vaisamar zice:

   Nelly, ai citit cartea, sau te declari dezamăgită apriori şi definitiv, în lipsa oricărui minim interes de a înţelege? Şi eu sunt profund dezamăgit că oamenii vorbesc despre un subiect în calitate de „habarneavuţi”. Cât despre proverbele cu „săpatul gropii”, eu zic să le aplicaţi mai degrabă celor ce realmente au săpat groapa altora, prin notele informative pe care le-au dat. Judecata o lăsăm în mâna Domnului, dar istoria trebuie s-o scriem noi, oamenii, nu arhanghelul Gavriil.

   • nellyj zice:

    Vaisamar, Nu am citit cartea si nici n-am de gind sa-o citesc!!! Insa am vazut ce efect negativ a avut asupra comunitatii Romane din Portland. God Bless!!!!

    Frate Vasilica, de data asta, am trimis mesajul de pe calculatorul meu ca dovada ca Michelle si Nelly nu sint una si aceeasi persoana. Fiti binecuvintati!!!

    • Dacă nu ai citit cartea, de ce citești ce se spune pe bloguri?
     Dacă vei citi cartea, vei vedea că am abordat subiectul dintr-o perspectivă foarte largă, arătând circumstanțele în care a ajuns cineva informator, cum a fost prins în laț, și nu în ultimul rând, arătând o cale spre iertare și restaurare. Dacă ai fost receptivă numai la partea dureroasă a dezvăluirilor, dar nu și la aspectele despre vindecare, aceasta este alegerea ta.

   • Alin zice:

    Vaisamar, pasajul care incepe cu „tare as vrea sa te cunosc este pentru tine.

  • nelly johnson zice:

   Nelly si Michelle sint cumnate…nu una si aceeasi persoana.

 9. Valentin L. zice:

  Am citit cartea.
  Initial, cand am auzit prima data despre demersul autorului si am citit pe acest blog comentariile si postarile cu privire la carte mi-am pus o intrebare: cat de moral este un astfel de demers, initiativa care vina sa aduca informatii noi (pentru mine si altii ca mine, nu pentru ,,ei”…) intr-un domeniu atat de intens disputat in istoria recenta a romanilor – colaborarea cu Securitatea;care sa fie perspectiva etica a initiativei autorului cu privire la un subiect trecut ,,in tacere” de oficialii penticostali in ultimii douazeci de ani?
  Cartea aceasta a autorului vina sa edifice in capitolul ,,Quo Vadis ? ” posibile raspunsuri la aceasta intrebare pe care multi dintre cei ce au scris pe acest blog le-au exprimat in forme directe, fie sub forma unor sentimente navalnice exprimate prin cuvinte simple, fie prin diverse mesaje care se voiau ,,argumentate”.
  In urma cu ceva ani am citit scrisoarea trimisa de un grup de pastori penticostali catre Conducerea C.P. prin care era pusa in discutie necesitatea unei schimbari esentiale, scrisoare care nu s-a bucurat de o atentie sporita din partea destinatarilor.
  Iata, insa, ca simultan cu aparitita acestei carti constat cu multa mirare ca apar tot felul de informatii pe bloguri, prin internet cu privire la utilitatea si moralitatea acestui demers, informatii emise de persoane mai mult sau mai putin avizate, ,,identitati virtuale” care incep sa boceasca la ,,capataiul mortului” doar-doar l-ar putea intoarce de la groapa biblica a spovedaniei.
  Socant este pentru mine sa constat ca sunt destui pocaiti care datorita unui mod pervers de intelegere a demersului, ajung sa vehiculeze tot felul de idei fanteziste, de la datul in judecata pana la suspectarea autorului de ocultare a adevarului in slujba unor interese meschine, vremelnice…
  Eu nu ma pot erija intr-un sustinator al demersului autoral de ,,rascumparare a memoriei”, dar am facut un pas necesar pentru a intelege mai bine: am citit cartea.
  Este evident ca domnul Vasilica Croitor nu este ,,singur” in acest demers, asa cum si ,,destinatarii” acestui proiect nu sunt ,,singuri”; semnificativ, in acest sens, este perioada in care a aparut cartea: cu putin timp inaintea alegerilor regionale si cu ceva timp inaintea alegerilor generale din cadrul C.P…
  M-as bucura sa stiu ca acest demers este doar un prim pas spre o mult-dorita si clamata clarificare a istoriei penticostalilor romani, dar, in realitate, atat de intens pasata si vanata.
  Cred ca cei care il acuza pe domnul Vasilica Croitor de meschinarie, sunt ei insisi victimele istoriei recente romanesti marcate de meschinarie in cel mai inalt grad; totusi, au o responsabilitate: sa nu confunde realitatea insasi cu perceptia lor despre aceasta realitate.
  Nu vreau sa sper la douazeci de ani de la Revolutie inca o data degeaba; recunosc, insa, ca imi place sa vad acest prim pas de clarificare ca fiind un pas al intregii societati romanesti spre o atitudine de mai buna intelegere a realitatilor in care ne aflam.
  Eu personal, in calitate de cititor, astept un al doilea volum care sa aduca si mai multa lumina cu privire la ,,deserventii Securitatii” si ma refer la aceia care sunt si astazi printre noi.
  Cred ca ar fi gresit ca re-actia ce va veni sa primeasca la randul ei un contra-raspuns; totusi, este clar ca ,,destinatarii” vor primi, de data aceasta, mesajul si vor raspunde in stilul lor caracteristic.

  Ma bucur ca traiesc inca in tara mea alaturi de oameni carora nu le e frica sa priveasca in sus.

  • Dragă Valentin, știu că nu voi putea proba o asemenea afirmație, dar dacă ai ridicat problema îți voi da un răspuns simplu și sincer. Am scris cartea de unul singur, am luat inițiativa de unul singur, am obținut aprobarea pentru cercetare la CNSAS de unul singur. Desigur, am cerut sfaturi, am citit, am apelat la toate sursele de informații posibile, dar în spatele cărții nu este decât conștiința mea și, cred, călăuzirea Duhului.

  • Valentin L. zice:

   Erata / Rectificare la mesajul postat initial: datorita orei inaintate la care am scris acest mesaj, am facut doua greseli pe care le voi corecta chiar acum si anume:

   a) ,,…semnificativ, in acest sens, este perioada in care a aparut cartea…”, a se citi ,,semnificativa, in acest sens, este perioada in care a aparut cartea”;

   b) ,,…sunt ei insisi victimele istoriei recente romanesti marcate de meschinarie in cel mai inalt grad…”, a se citi: ,,sunt ei insisi victimele istoriei recente romanesti, marcata de meschinarie in cel mai inalt grad”.

   Va multumesc pentru intelegere si totodata va prezint scuze pentru greseli.

 10. John Doe zice:

  Draga Michelle,
  1. faptul ca nu ai citit cartea si nu esti deloc familiara cu cartea sau scopul cartii spune caci esti folosita si manipulata de vechia masinarie comunista, si o unealta pentru propaganda.
  2. inainte de a face afirmatii „lasa in urma victime, durere si suflete distruse” te rog frumos uitate in urma la cei 20 de ani din biserica din Portland si sincer trage concluzia tu singura daca nu cumva descrii chiar realizarea lui…..
  3. cind faci afirmatia „caracterizeaza majoritatea “romanilor penticostali”-ne preocupa mai mult greselile si pacatele altora” ma doare inima si-mi dau seama de nivelul tau spiritual, nivelul spiritual al bisericii si partasia frateasca in biserica. Te rog frumos nu caracteriza cea ce nu stii, eu personal cunosc foarte multi credinciosi penticostali din Portland cu maturitate spirituala, credinta adevarta care nu se ocupa cu pacatele altora ci asteapta venirea Mantuitorului.
  Michelle, te rog frumos in numele Domnului roagate mai bine pentru sutele de tineri si familii care nu mai frecventeaza biserica de 20 de ani decit sa fii unealta de propaganda.
  Be Blessed

  • michelle zice:

   Imi cer scuze daca am jignit pe cineva. Vreau sa-mi retrag cuvintele” majoritatea crestinilor penticostali sint preocupati de pacatele altora in loc sa se uite la ale lor”. Aveti dreptate „John Doe”, si eu am crescut in Portland si am avut ocazia sa intilnesc multi romani crestini cu un exemplu demn de urmat. Inca odata, imi pare rau, n-ar fi trebuit sa scriu asa ceva. GB.

  • blackwidow zice:

   Nu stiu care din acei de aici care fac tot feluri de afirmatii intradevar cunosc ce inseamna cuvantul „comunist” de il folosesc parca ar fi cel mai rau lucru pe lume pana acolo sa spui lui fratele tau de cruce ca e comunist, ma rog. A fi un adevarat comunist e posibil chiar sa fi si intro tara ca in Statele Unite, e altceva ca conducerea noastra a luato in extrem de nu sa multumit doar la termenul „fiecare dupa posibilitate si fiecarui dupa necesitati”, e ceva rau de a vrea egalitate pentru totii? Care ma duce la subiectul suprafata adeverit fr Nicky Pop. In Ioan 13,18 zice urmatorul, Celce maninca pine cu mine,a ridicat calciiul impotriva mea, D-l Isus a stiut inainte ca va fi vanzut. Romanii din Portland stiu bine ca toate astea incep chiar din biserica si nici de cat din Romania, cartea e doar un „alibi” pentru cei care acum tac si se ascund pentru faptul inceput impotriva unui sol al Domnului. In biserica noastra au fost multe iscoade care au vazut ce frumos D-zeu a ajutat biserica sa creasca si a ivit duhul de nemultumire in unii si acum nu stiu cum sa se puna ei insusi pe scaunul fr Nicky Pop. Am o inima intristata pana la pamant pentru ce vremuri din urma traim, dar,, doresc ca maj tuturor care citesc mesajul meu sa nu cumja indrasneasca sa citeasca sau sa cumpere cartea asta. Care e motivul ca zic asta? Satana a adus acest plan ca acei, „mai ales tineretul” care citesc sa nu se mai uite cu respect la pastorul lor, sa aduca ura si desbinare apoi satana va avea castig asupra multor vietii. Multii vor judeca pe-nedrept si chiar asta vrea cel rau. Doresc tuturor tineretului sa se uneasca in timpul asta si sa duca vestea la conventie ca nici macar sa puna mana pe cartea asta. Intrebati-va fiecare, care e motivul cartii? Sa aduca ura bisericii si desbinare, si sa aducem business in templul D-L Sfant. Va rog in numele lui Isus sa ne unim si sa nu lasam din nou persoanele care au pus iar la cale sa il duca pe fr Nicky Pop in noroi sa castige. Fr Nicky Pop chiar daca a avut un trecut fiind parte de Comunist nu are aface nimic cu presentul de azi. Hai sa investigam pe cei totii de aici anii in urma sa le vedem trecutul tuturor. Sigur ca vor amutii si nu vor mai indrasnii sa desbine biserica noastra care D-zeu a binecuvantato si ii merge bine

 11. Vaisamar zice:

  @Incognito. Orice comentator se poate adresa oricărui comentator de pe blog. Dacă Michelle voia să-i scrie ceva exclusiv lui V.C., avea la dispoziţie adresa de mail de pe blog. În condiţiile în care blogul acesta este public, toată lumea poate dialoga cu toată lumea. Fii sigur că am şi eu creierul meu cu care să scriu. Nu trebuie ca V.C. să-şi asume două identităţi ca să fie mai convingător. Şi apoi, dacă ai fi mai atent, ai vedea că stilurile noastre de a scrie sunt diferite.

  • Incognito I zice:

   Ai dreptate ca blogul este public…..s.a.m.d. Daca randurile scrise de Michelle nu incepeau cu „Fr. Vasilica” aveai perfecta dreptate. Trebuia doar sa astepti putin sa poata raspunde cel INTERPELAT ( in nici un caz dumneata) si dupa aceea sa-ti exerciti libertatea de exprimare. Si ca dovada si model practic uite ca nu s-a gasit sa-ti raspunda nustiucine ci-ti raspunde interpelatul.

   Referitor la stilul de a scrie aici nu mai pot sa te contrazic. Nici macar nu e nevoie de extra atentie ca sa-si dea cineva seama de diferenta dintre cele doua.
   Fratele Vasilica raspunde din perspectiva autorului care trebuie sa fie foarte atent la ce si cum scrie……In schimb dumneata ai un atu aici, nu esti autorul, asa ca poti fi transant si caustic cat te tine penita, mai corect spus tastele…………

   • Vaisamar zice:

    @Incognito. Nu ce experienţă ai în lumea bloggingului, dar asta e prima doară în cei aproape 3 ani de blogging când mi se aduce o astfel de obiecţie. Că răspund înainte să răspundă cel vizat. Dacă te uiţi bine în partea de sus a acestei pagini o să vezi o adresă de email pentru cei care doresc să se adreseze „Fr. Vasilică” în exclusivitate. Câtă vreme mesajul este public, toată lumea se poate adresa către toată lumea. Nu există înscrieri la cuvânt, bonuri de ordine şi ce mai doreşti dumneata. Başca faptul că am făcut o lectură editorială cărţii înainte de publicare şi sunt în temă cu subiectul. Deci nu vorbesc ca cei care n-au citit, n-au auzit, dar sunt mari experţi la aruncatul cu părerea. Autorul cărţii poate răspunde şi el, că nu-l împiedică nimeni. E blogul lui. În concluzie: consider obiecţia ta neîntemeiată.

   • Incognito I zice:

    …. si dupa o simpla „obiectie” care a reusit sa te oftice, incepi cu: impresionatul, ghidul bloggingului, din nou impresionatul,
    ca s-o sfarsesti cu verdictul……….
    …..si inca ceva. Daca n-am fi noi -restul, „mari experti la aruncatul cu parerea” , ai fi cam singurel pe-aici.

 12. Vaisamar zice:

  @Michelle. Văd că ţineţi morţiş de acest concept, de care păreţi iremediabil îndrăgostită, anume „Marea Uitării”. Unde aţi citit în Scriptură de Marea Uitării? Daţi-mi şi mie o referinţă biblică, să mă lămuresc asupra conceptului.

  • michelle zice:

   Scz…este vorba de va”arunca in fundul marii toate pacatele lor”…Mica cap.7 vs.19. Be blessed.

   • Vaisamar zice:

    Michelle, e o diferenţă între „marea uitării” şi ce spune Mica 9:19. Aruncarea păcatelor în mare este un simbol al îndepărtării păcatelor de peste Israel şi readucerea lor în părtăşie cu Dumnezeu. Faptul că Dumnezeu le-a aruncat păcatele în mare (=i-a iertat) nu înseamnă că ele n-au fost consemnate în istoria poporului Israel. Păcatul lor principal a fost idolatria şi despre asta citim pe multe pagini. Prin urmare, nu văd cum se aplică Mica 7:19 la ceea ce discutăm aici.

 13. michelle zice:

  Imi retrag cuvintele ” majoritatea romanilor penticostali se preocupa mai mult cu pacatele si greselile altora in loc sa se uite la ale lor”. Imi pare rau, nu ar fi trebuit sa scriu asa ceva. Va rog sa ma iertati. GB.

 14. Sorin C. zice:

  Mi se pare mie, sau toată lumea este îngrijorată doar de turnători ? De cum se simt ei, ce fac ei, ce vor face ei ?

  Vă mărturisesc că mi-au dat lacrimile când am citit comentariile privitoare la fratele Nicky Pop. Nu-l cunosc. Nu am auzit despre el până zilele trecute. Îmi pare rau sincer pentru cei apropiați lui că trebuie să treacă prin așa ceva.

  Personal am avut o mare dezamăgire când un frate care a avut o contribuție semnificativă la creșterea mea spirituală, la ridicarea mea într-un moment de criză, s-a dovedit până la urmă a fi altceva decât un frate.

  Dar, am mai trăit o mare dezamăgire , când victimă fiind , am constatat că o mare parte a celor din jur au mai multă grijă de ” acuzat ” decât de victimă.
  Am trecut peste asta, Dumnezeu m-a învățaț o lecție.

  Poate ar trebui întrebate mai mult victimile , cee simt, cum se simt, dacă pot ierta, dacă au iertat…………..

 15. portland romanian zice:

  Michelle congratulation for admitting wrong and trying to fix it. Since you know the forgiveness passages well, what do you make of the warning passage in Acts 20:29? What about 2Tim. 3:1-9?

  • Faptele apostolilor 20:29
   Ştiu bine că, după plecarea mea, se vor vârî între voi lupi răpitori, care nu vor cruţa turma;

  • michelle zice:

   portlandromanian: Cred ca am face mai bine sa ne rugam D-lui ca El sa ne ajute sa putem ierta in mod total si neconditionat pe toti cei care au gresit. Daca nu reusim sa trecem aceasta proba inseamna ca mai avem mult de lucrat la starea noastra spirituala. Toti gresim intr-un fel sau altul (Rom. 3:23) si oricit ne-am stradui, nu vom putea indeplini niciodata standardul lui D-zeu de perfectiune, dar manifestind iertare si bunatate dam dovada de crestini adevarati. Hai sa simtim cu cei ce sufera, sa le dam sansa sa se explice inainte de a sarii la concluzii si ai numi „lupi rapitori”….Sa-L rugam pe D-zeul dragostei care a murit pe o cruce pentru tot pacatul omenirii sa ne impace pe toti in Numele Sau. Fi binecuvintat.

   • „Să iertăm total și necondiționat.”
    Michelle, iertarea în Biserică nu se bazează pe sloganuri. Dacă prin condiționat te referi la pretențiile cuiva, da, atunci astfel de pretenții sunt contrare iertării biblice.
    Dar dacă avem în vedere condițiile biblice ale iertării, atunci nu putem trece cu vederea, regretul, renunțarea la păcat și chiar reparația (acolo unde este cazul).

  • blackwidow zice:

   draga Michelle nu te cunosc dar din cititul d-voastra se pare ca sunteti nascuti din nou. Asa cum zice in 1Ioan 4, 7 cine nu iubeste, na cunoscut pe D-zeu, pentruca D-zeu este dragostea. Dai adevarat dovada de crestina doar pe faptul ca iti aperi pastorul. Hai sa ne unim sa ducem vestea buna ca totii din Portland sa faca la fel si cel rau sa urle, sa nu tacem, sa nu stam in ascuns ca anii care le frica sa zica adevarul. Cei care nu sunt din Portland nici nu au ce comenta asupra bisericii or pastorul nostru. D-l sa opreasca tot profitul cartii acestea care va aduce doar desbinare, osanda, si cei de afara sa rada de noi pocaitii.
   Curaj inainte Michelle si spune adevarul din toata inima. Care de aici se pune in randul fr Nicky Pop sa mai aiba trecutul tot desfasurat? Eu una nu as vrea. Rusine celor care au incepul procesul asta. Fr. Nicky e pus in frunte de D-zeu, si datoria noastra e sa il sustine in rugaciune. Ce rusine sa facem noi asa ceva cu un om batran la 70 de ani, nu? Unde e cinstea cuvenita? Dar dragostea?

   • dragomir ghita zice:

    Am auzit de aceasta carte de la o peers destul de importanta pt mine, ca urmare am cautat as gasesc acest blog’ ff interesant nu pot sa imi fac o parere clara dar tot ce vad este pt mine ca si crestin f jenant’ ma intreb cine pe cine si de CE anume vrea sa covingconvinga???adevarat ca au fost peers care au fost constrinsi mai mult sau mai putin sa dea note informative sint dovezi . de accord si cu cei ce vor sa ierte.dar via ginditi o clips CE marturie so CE impact are lucrarea aceasta vazuta de cei carora ar trebui sa me vestim evanghelia imparatiei???
    Inainte sa ma intorc la DOMNUL mi-am facut un tatuaj pe umar ,un liliac cu, craniu uman f urit, acum vestesc evanghelia, nu sint de loc mindru de acest tatuaj. Va intreb frati crestini sa imi descopar Acel tatuaj atunci find vestesc evangelia???dragilor under este rivna evangheliei???nu credeti can prin astfel de actiuni predicati ori CE alta evanghelie numai evanghelia imparatiei Luis DUMNEZEU nu???
    Cite actiuni de genul acesta anti vazut in viata apostolilor domnului ISUS??.

    • Dacă nu ați citit cartea, nu avem cum să discutăm despre conținutul ei și despre justețea informațiilor din carte. După ce o citiți, cu mare plăcere sunt dispus să dialogăm.

 16. Vaisamar zice:

  @ Nelly. Deci nu veţi citi cartea. Nu simţi defel nevoia să judecaţi cu creierul dvs. acest fenomen. Sunteţi convinsă din start că ceea ce scrie în carte sunt minciuni? Dacă nu sunt minciuni, înseamnă că sunt adevăruri, iar dacă refuzaţi adevărurile înseamnă că preferaţi minciuna, întunericul şi ignoranţa. Foarte instructiv exemplu pentru un creştin! Până şi despre prorocii ni se spune că cercetăm şi să păstrăm ce este bun. Iar dvs. refuzaţi din start să citiţi o carte.

  Dacă tot aţi văzut ce efect a avut cartea asupra comunităţii române din Portland, de ce nu ne spuneţi şi nouă? Eu, spre deosebire de dvs., vreau să ştiu. Nu spun: „Nu mă interesează ce efect a avut, nu vreau să ştiu etc. etc.” Prin urmare, vă rog, explicaţi: în ce constă acest efect negativ. Pentru cine e negativ şi de ce? În ce fel vă afectează pe dvs.?

  • Nelly Johnson zice:

   @Vaisamar, Cine sint eu sa JUDEC, „adevarurile” din aceasta carte? Nu-mi foloseste la nimic sa aflu despre ele. Cit despre efectul negativ in comunitatea noastra Romana, e destul caci a produs neliniste, si multa tulburare intre frati.
   Tot astfel vreau sa va comunic caci nu prefer minciuna si intunericul, si nu ma consider ignoranta daca eu personal ma decid sa nu citesc cartea. Cum am zis in cuvintele anterioare, la ce imi foloseste? God Bless All!!

   Cu mult respect,
   Nelly

   • Vaisamar zice:

    @Nelly. Cred că prea uşor abdicaţi de la ceea ce Biblia ne cere în mod expres: discernământul. Vreţi să înşir aici o sumedenie de versete din care reiese că trebuie să ne exersăm discernământul? De la Mat. 16:3 (unde Isus le reproşează fariseilor că nu ştiu să deosebească semnele vremurilor) la 1 Cor. 6:5, unde Pavel se miră că nu există oameni cu discernământ care să judece între frate şi frate, sau 1 Cor. 14:29 unde scrie că mesajul profeţilor trebuie evaluat, Biblia atinge destul de des acest subiect. Pavel spune că sfinţii vor judeca lumea. În 1 Cor. 10:15 şi 11:13 Pavel spune „Judecaţi voi înşivă ce spun”. Refugiul dvs. în postura „nu ştiu, nu cunosc, cine sunt eu să judec?” are o aparenţă de smerenie, dar în esenţă este nebiblic.

    Atitudinea „ce-mi foloseşte” ascunde în ultimă instanţă teama de adevăr şi de efectele lui. Dacă această carte este o minciună, n-aveţi a vă teme de ea. Arhivele sunt deschise cercetătorilor şi tot ce e scris în carte poate fi verificat şi reverificat. Dacă ea conţine adevărul, iarăşi n-aveţi a vă teme, fiindcă oricine iubeşte adevărul vine la lumină, ca să i se arate faptele, fiindcă sunt făcute în Dumnezeu. Asta scrie la Ioan 3:21. Oricine face răul urăşte lumina şi nu vine la lumină, ca să nu i se vădească faptele. În final, faptele noaste vor sta toate sub lumina Celui de care nu ne putem ascunde. Dacă iubiţi adevărul, nu trebuie să vă fie frică de această carte.

   • Vaisamar zice:

    @ Nelly. Am uitat să mai adaug un aspect. E prea puţin dacă efectele după care măsuraţi o iniţiativă sunt doar „nelinişte” şi „tulburare”. După naşterea Mântuitorului, când magii au sosit în Iersualim, Irod s-a neliniştit foarte mult, şi toată cetatea s-a tulburat împreună cu el. Avem două efecte (nelinişte + tulburare) pe care le-a produs Isus însuşi, prin venirea Lui în lume. Prin urmare, simpla existenţă a acestor două stări nu e un criteriu decisiv.

 17. Longtime Portlander zice:

  Fr. Croitoru,
  Apreciez mult efortul si curajul dvs. de a scrie aceasta carte. Am citit cateva capitole din aceasta carte si am fost impresionat de obiectivitatea cu care a fost scrisa cartea si de maniera sincera in care a fost scrisa. Ma bucur ca Dumnezeu va pus pe inima acest proiect urias, nu mi-am imaginat ca cineva vreodata va face acest lucru. Cred ca Dumnezeu vrea sa curete penticostalismul romanesc de influentele diabolice ale sistemului comunist care a infiltrat structura penticostala pana la cel mai inalt nivel. Ma gandesc ca Dumnezeu le mai da sanse la unii din acesti „lideri spirituali”, ca si pastorului Niky Pop, sa isi marturiseasca pacatele. Numai Dumnezeu cunoaste inima oamenilor si cat de impietrita poate fi… Ma doare cand ma gandesc ca uni slujitori ai lui Dumnezeu au slujit la doi stapani ani si ani de zile. Unde e constiinta la astfel de oameni? Un lucru este cert: nu poti sa slujesti la doi stapani! Cum au avut curajul acesti oameni sa predice pocainta de la amvoane timp de ani si ani de zile intr-o stare spirituala atat de corupta?
  Pentru mine cartea in sine este o predica prin care Dumnezeu imi spune sa veghez asupra cailor mele si sa imi fac un diagnostic propriu cum si-au facut si ucenicii cand Domnul le-a spus ca unul din ei il va vinde: Doamne, oare nu cumva sunt eu?

  • Ancuta Florea zice:

   Longtime Portlander :”Pentru mine cartea in sine este o predica prin care Dumnezeu imi spune sa veghez asupra cailor mele si sa imi fac un diagnostic propriu cum si-au facut si ucenicii cand Domnul le-a spus ca unul din ei il va vinde: Doamne, oare nu cumva sunt eu?”

   Perfecta dreptate aveti! In sfarsit maturitate spirituala!
   Unii vorbesc atat de pueril, incat nu merita sa primeasca nici atentie, nu mai vb de un raspuns, dar totusi , poate ii va lumina Dumnezeu si pe ei!

   Adevarul a fost rastignit cand a venit in lume (bineinteles de cei ce nu erau in Adevar), oare de ce ar fi altfel azi? Ca doar Adevarul e unul singur, fratilor! Daca il recunoastem si ne pocaim-vom si noi recunoscuti de El la judecata, daca il ascundem si il negam- vom fi osanditi, iadu’ ne mananca!

   Deci, „pe cai”! fratilor, ca „pe curand” lupta se gata si vom lua plata!

 18. Longtime Portlander zice:

  Sfatuiesc pe cei ce au inceput sa critice cartea fara sa o fi citit sa astepte pana o vor citi. Cred ca orice cititor obiectiv va ajunge la o concluzie pozitiva despre aceasta carte. Documentele incluse sunt de netagaduit. Inteleg ca e foarte greu sa accepti ca liderul tau spiritual de zeci de ani de zile sa fi fost asa de compromis spiritual…., e mai usor sa negi adevarul de cat sa inghiti asemenea invinuiri. Totusi, adevarul te face liber! Acesta este un adevar vesnic, nu este nici un pozitiv in a fugi de adevar. Cred ca cei ce critica cartea isi vor schima opinia daca vor citi cartea cu intentia de a descoperi adevarul si nu altceva.

 19. portland romanian zice:

  @Nelly. Draga Nelly, rog pe Bunul Dumnezeu sa-ti deschida ochii sa poti vedea si mintea sa poti intelege. Cred ca ar fi bine sa analizez putin pasi lui Michelle (a analizat, a recitit, s-a gindit, si-a corectat unele greseli). Sunt dezamagit total, nu am crezut niciodata caci vechia metoda comunista de spalarea creierului mai functioneaza la Portland, dar am fost gresit. Roagate lui Dumnezeu sa te lumineze, El nu te va lasa, dar si tu trebuie sa lasi preconceptiile, influentele si manipularea ca El sa te poata lumina. Totodata asculta si de indrumarile celorlalti, poate Domnul chiar prin ei incearca sa iti deschida ochii.

 20. Youth from America zice:

  How can i buy the book in the USA?? and Roughly how long until i can??

  • Please wait a few more days. We are working on a plan to send books to the USA for the convention. Are the youth attending this year? Will there be any English speakers?

   • Youth from America zice:

    First: Thanks for your reply, you’re really good at getting back and i commend you for that. Much appreciated.

    From what i understand, no there will not be any American speakers. And No i will not be attending the Convention due to some of the reasons i posted on your other page. (Many youth feel the same.) Also, i am on the west coast and it is financially difficult to attend a convention in ATL.

   • Youth from America zice:

    Perfect, I will do so. Thanks again, and God be with you. May our future generations learn from the past, and serve Him better.

 21. Vaisamar zice:

  Vasilică, îţi cer permisiunea să pun acest link la câteva postări, cu dedicaţie specială pentru cei care cred că scrierea istoriei este un exerciţiu opţional, pentru cei care refuză să privească răul comunist în faţă, pentru cei care îţi fac iluzii că în fond comunismul n-a fost chiar aşa rău (un soi de leu bătrân cu dinţii căzuţi).
  http://tismaneanu.wordpress.com/2010/08/25/noi-probe-despre-tortionarul-enoiu/

  • Anisoara zice:

   Vaisamar,
   As dori sa le mai sugerez acestor oameni sa vizioneze si serialele si filmele documentar despre comunism precum „Memorialul Durerii”, „A Soviet Story”, etc.. Acestea fiind de inceput, pt. ca din fericire sau din pacate (depinde cum privesti lucrurile) sunt multe documentare pe aceasta tema si uitate cat de multi ignoranti pana si in randurile crestinilor inca mai exista.
   Cu mult respect, Anisoara

 22. delu zice:

  Stimate Vasilica Croitoru,
  Stimați cititori ai cărții Răscumpărarea memoriei,
  Această carte care la ora actuală produce mari valuri între românii de pretutindeni poate fi considerată, din punct de vedere laic o lucrare excepțională și necesară, DAR CUM ESTE EA DIN PUNCT DE VEDERE CREȘTINESC? Cei care sunt cu adevărat creștini urmează, ÎN TOATE, modelul Căpeteniei Desăvârșirii, adică Domnul Isus Hristos. Care a fost atituidinea Lui față de Petru și de Iuda? Ce ar fi făcut Domnul Isus în dreptul publicării acestei cărți? Desigur că sunt multe alte întrebări și la toate există multe răspunsuri, dar dacă se face atâta caz depre adevăr, care este răspunsul ADEVĂRAT la ele? Dacă vrem să învățăm din istorie hai să privim la atitudinea adevăraților creștini față de trădători. Au trâmbițat ei păcatele acestora? I-au pus la zidul execuției? Au pătat ei numele Credinței ”răscumpărând memoria” prin dezgolirea marilor greșeli și păcate în fața publicului, a dușmanilor, a disprețuitorilor sau în fața celor slabi în credință? Poate cel mai bun exemplu este reacția creștinilor adevărați față de Donatism (mișcare apărută în secolul IV ca reacție la trădătorii din timpul Marii Persecuții). Bine cunoscutul Augustin de Hipona a dezvoltat pe larg acest subiect și a dovedit care trebuie să fie atitudinea adevăratului creștin față de trădători.
  Dragi creștini ai secolului XXI, vă invit să urmăm modelul Domnului Isus, să aplicăm poruncile Sale privind DARGOSTEA și IERTAREA, chiar dacă suntem șocați de oameni și fapte, chair dacă am avut de suferit în urma acțiunilor lor, chiar dacă avem un gust atât de amar și simțim dezamăgire. Să luptăm pentru UNITATE și PACE.
  Vă invit la un dialog deschis, sfânt, creștinesc, frumos, curat și benefic.
  Domul să ne călăuzească în aceste vremuri furtunoase.

  • Stimate Delu,
   Chiar trebuie să repudiem argumentele de ordin laic (care se bazează pe logică)? Isus ne spunea să fim înțelepți și să învățăm chiar de la fiii veacului acestuia.
   Cu referire la punctul de vedere creștinesc, vă asigur că în carte propovăduiesc iertarea, așa cum a fost pusă în discuție și în cazul crizei donatiste și cum este prezentată de Scriptură. Simplu spus, cei care se pocăiesc de păcatele lor, să fie iertați. Însă cei care nu se pocăiesc, trebuie demascați. Unii comentatori de pe site au făcut referire la câteva versete biblice. Cred că perspectiva lumii este corectă (aflarea adevărului) și cea biblică este mai înaltă (iertarea celor care se pocăiesc).

  • Liviu Matei zice:

   @Delu

   Hai sa ne aducem aminte de Noul Testament care sta la baza credintei crestine. Acolo gasim multa istorie. Evanghelii, Fapte, si pe ici pe colo si in epistole (de ex. inceputul Galateni). Ce gasim printre altele in aceste istorii: Mustrarea lui Iuda de catre Domnul ISUS (E drept, Biserica inca nu era formata), Mustrarea si reabilitarea lui Petru (reabilitarea are loc in urma pocaintei si recunostintei publice a lui Petru ca Domnul stie cat de mult il iubeste el pe Domnul), Mustarea lui Anannia si Safira (E deja in Biserica si in public si cu pedepse drastice, dar e drept ca Anania si Safira nu erau nici in comitet, probabil), Mustrarea lui Petru de catre Pavel (asta e grava, un fost prigonitor mustra pe marele Petru, seful cel mare al Bisericii).
   Intrebarile mele sunt: De ce apar intr-o carte si de istorie, cum e Noul Testament, asemenea pasaje? De ce nu s-au trecut sub tacere? De ce n-au ramas doar intre cei prezenti la eveniment? De ce sa aflam noi despre slabiciunile lui Petru? De vorbesc toate 4 evanghelii despre lepadarea si plansul de pocainta a lui Petru si doar una dintre ele (Ioan) despre reabilitarea lui? Si Petru era liderul intregii Biserici cunoscute.
   Oare nu ar trebui sa confruntam si noi pe unii spre pocainta? Si apoi sa fie scrisa eventual si o carte despre pocainta si reabilitarea lor?
   Domnul sa dea intelepciune celor care il vor confrunta si consilia spiritual pe fratele Niki Pop. Si sper sa vorbim despre pocainta si reabilitarea lui cat mai curand.

  • blackwidow zice:

   Doresc tineriilor sa citeasca in biblie cum D-zeu la intors pe Saul si a devenit un ucenic inainte de a face ravaj si persecutii cu credinciosii. Si pe el tot ucenicii se fereu de el, si chiar au vrut sa il omoare? Oare ati auzit uni din voi ce se zice de pocaitii penticostali? Hai sa va zic doar ce eu am auzit din gura celor care au venit intre noi si au vrut sa se intoarca la D-zeu, sa zis asa ca suntem cei mai rai dintre oamenii, suntem plini de ura, judecata, inca mai rai de cei nepocaiti. Vai, oare chiar asa sa fie? Dami noi dovada macar intre noi ca avem dragoste frateasca? Hai sa ducem pastorul nostru la moarte doar sa poate fie altul in locul lui.
   Va zic eu hotarit, ca cine judeca in orice fel, inca nu a cunoscut pe D-zeul adevarat, si are doar o infatisare a credintii. D-l Adevarului sa va puna pe inima sa ne rugam neincetat ca cartea asta care e o iscoada a diavolui sa nu aduca nici un profit, care e motivul ei. Nu dati prilej diavolului a citi cartea.

  • dumitru muresan zice:

   sa pacatuim mereu sa se inmulteasca harul..nici decum.!
   cei acar au pacatuit cu voia cititi un verset din cap.10-26 dela evrei..!
   sa ne fereasca cel de sus..!

  • dumitru murescan. zice:

   oare..se vor trezi…se vor cai se vor pocai..se vor marturisi..?
   ei in cauzza pot da raspunsuri.si lacrimii de cainta…! ore..?
   fr.vasilica sunt in romania…!

 23. Vaisamar zice:

  @Delu. Care a fost atitudinea lui Isus faţă de Petru? L-a reabilitat în public, după ce l-a întrebat insistent, de trei ori, dacă îl iubeşte. Când Petru a auzit întrebarea a treia oară s-a întristat, fiindcă i s-a adus subtil aminte de păcatul său (lepădare de trei ori). Prin urmare, Isus n-a neglijat acest aspect. Pe mal, cu Isus, mai erau şi alţi ucenici. Era un alt foc cu cărbuni, căci tot în preajma unui foc cu cărbuni s-a lepădat şi Petru.
  Care a fost atitudinea lui Isus faţă de Iuda? Rostirea adevărului verde în faţă şi o întrebare fără menajamente: „Cu o sărutare vinzi tu pe Fiul Omului?” Adresarea „prietene” s-ar putea să nu fie lipsită de o oarecare ironie, fiindcă e clar că Iuda nu vine ca prieten. Întrebarea este năucitoare: „Iuda, trădezi tocmai în această manieră perversă, sub masca gestului suprem de prietenie?” Nici vorbă de sloganuri ieftine de genul „Să ne iubim toţi unii pe alţii, să ne iertăm la pachet fără să ştim ce iertăm, să nu ne judecăm”. Iubirea lui Isus nu e „sentimental mush”. E iubirea care merge la cruce, dar care poate spune, fără menajamente: „În noaptea asta mă veţi părăsi toţi, până la unul”. Faceţi hermeneutică aşa cum trebuie, nu după ureche.

  Despre modul în care erau reabilitaţi „lapsi” (cei lepădaţi în timpul persecuţiei lui Decius, 250), ce să mai vorbim? Citiţi scrisorile episcopului Ciprian al Cartaginei să vedeţi câte săptămâni de penitenţă trebuia să facă un „lapsus” (lepădat). O să găsiţi acolo o dezbatere care precedă controversa donatistă cu 100 de ani. Interesant e că biserica din Cartagina era foarte carismatică în vremea lui Ciprian (vedenii, profeţii).

 24. Draga Vasilica,
  Nu mi-am putut imagina ca trezirea in Portland va incepe de pe malul Marii Negre-Medgidia.
  Cintarea preferata a Pastorului Nicky Pop este ‘Poporasul meu, poporasul meu, trezeste-te!”Cred ca i se potriveste de minune dinsului,macar in ceasul al 12 lea sa vina in fata bisericii si sa se marturisesca.”Desteapta-te tu care dormi,scoala-te din morti si Cristos te va lumina(Ef. 5:14).
  Am citit fragmentele din cartea RM referitoare la pastorul Nicky Pop si nu am fost deloc surprins pentru ca erau deja banuieli despre dinsul ca a fost informator, mai ales cind a primit TITLUL de COMANDOR de la Presedintele ILIESCU, pentru serviciile aduse statului roman.(ce fel de servicii?)
  Sa faci parte din cea mai sinistra categorie de oameni, lipsiti de caracter, cea a turnatorilor, informatorilor, ciripitorilor,care a impinzit pina si biserica penticostala,sa fii pastor in biserica si totusi sa dormi linistit ca cei lipsiti de constiinta este strigator la cer.
  Sa-i „filezi”( a urmari discret pe cineva fara sa stie) pe prietenii tai, vecinii tai si chiar si fratii tai de credinta,,iar apoi sa-i vinzi, este una din cele mai josnice fapte pe care o fiinta umana o poate face.
  Documentele mentionate in RM probeaza faptul ca pastorul Nicky Pop nu a fost numai un INFORMATOR al securitatii care dadea informatii din cind in cind ci si un AGENT al securitatii care facea parte din structura lor.(Securitatii)
  Va scriu ca unul care am trait in Romania in perioda de trista amintire , emigrind in SUA cu peste 20 ani in urma .
  Parerea mea personala este ca ar fi mai bine daca pastorul Nicky Pop ar demisiona din functia pe care nu o merita, bazat pe faptele lui.
  Daca si-a neglijat familia de peste 30 de ani(sotia si copiii), lucru care nu i l-a cerut nimeni s-o faca, ar fi timpul macar acum sa se ocupe de cei din casa lui, sa nu-si piarda si familia si biserica.
  Brother Nicky Pop COME CLEAN, first before GOD and than before your Church, till is not too late
  May God help you in doing this.

 25. portland romanian zice:

  @ Cristian Portland. Draga Cristian felicitari pentru cele scrise. Te rog frumos daca ai putea sa explici mai clar ordinarea lui Pop de Comunistul Iliescu ca si COMANDOR pentru serviciile aduse statului roman. Te rog fi dragut si explica multor inconstienti din Portland plus unul in Arizona despre ce inseamna a fi decorat ca si COMANDOR, cine poate primi acest grad, ce functii trebuie indeplinite, citi Crestini Romani Pentecostali, Baptisti etc au mai fost decorati.
  Contributia celorlalti la acest subiect este bine venita.
  Multumesc

 26. Sper ca pastorii sa trateze in mod serios aceasta problema a lui Nicky Pop si sa creeze un precedent Biblic de rezolvare a situatiei liderilor si tuturor celor care se fac vinovati de pacate publice.
  O predica desi buna si spectaculoasa ca a lui Beni Zegrean nu este calea de punere la punct. Sa terminam cu manipularea maselor in scop electoral sau incercarea de catre alti pastori (ex Peter Moldovan) de a induce in confuzie sau a discredita demersul.
  Cred ca liderii si fratii batrani in primul rand din Biserica din Portland trebuie sa se angajaze serios in aceasat situatie si apoi binenteles Consiliul Conventiei.
  In spiritul modului in care a actionat Pavel in Corint „In Numele Domnului Isus voi(membrii adunarii ) si duhul meu(ap pavel ) fiind adunati laolalta (probabil dupa discutii intre lideri) prin puterea Domnului Isus am hotarat ca un astfel de om…..”) trebuie sa se ajunga la unitate intre liderri pentru a rezolva aceasta problema. Trebuie argumentata serios biblic . Aici este vorba de a depune orice efort de a-l salva (in mod real, biblic) pe Nicky Pop si a transmite un mesaj serios tutoror ca Isus este Domn, ca pacatul eset pacat.
  Va rog sa nu ma faceti sa-mi fie inca odata rusine cu apartenenta mea de o viata la Cultul Penticostal . Lasati la o parte interesele meschine ,ridicole, personale sau de grup .
  Aveti ocazia sa actionati magistral , biblic etc
  Astept ca demersul dvs sa se finalizeze intr-o reactie publica. Nu puteti sa nu raspundeti altfel la un lucru despre care stiu nu numai penticostalii ci o multime de oameni.

  • Nutzu zice:

   Draga frate Dan Lucescu, desi este de bun simt ceea ce ai propus mai sus, realizarea acestei purificari a leadershipului Cultului Penticostal din Romania si din Extensia sa Americana, cit si din Europa si Australia este imposibil de realizat de catre cei ce a au fost recrutati si promovati in functii de catre Departamentul Comunist al Cultelor si de catre cei din Organizatia Centrala si Regionala a Cultului, ei fiind intr-o relatie adultera, cea dintre Fiara Comunista si Curva desfrinata, relatie profetita si descrisa in Cartea Apocalipsei. Deci, fiii rezultati dintr-o relatie de curvie poarta genomul parintilor; Profetul David spunea, intr-un alt context, „Caci in pacat m-a zamislit/nascut mama mea…”.
   Deci fiii si liderii astfel facuti sunt virusati cu un pacat congenital, „securita” si „colaborationismul vinovat”.
   IOAN a spus prin Duhul Sfant: Prietenia si colaborarea cu LUMEA este vrajmasie cu DUMNEZEU. Punct.

  • adi zice:

   Daniel ! Nu cred ca esti omul potrivit sa dai sfaturi Biserici din Portland.Drept dovada ei au rezolvat problema,onorabil,crestineste si tot veninul unora aruncat asupra Pastorului N.POP,s-a transformat in reconfirmarea lui cu un procent de 72%.Lucrul acesta poate iti spune ceva.” Valvataia” carti RM s-a stins,odata cu autorul si sustinatorii lui.

 27. Doru Radu zice:

  Domnule Lucescu:
  Apreciez demersul dumneavoastra.
  Pt ca nu sunt penticostal nu comentez aceasta situatie. Din pacate la noi, la baptisti, s-a procedat fara responsabilitate in situatii asemanatoare. Dumnezeu sa ne ierte si sa fie cu dvs. in aceste situatii grele.

 28. ADEVARUL zice:

  OAMENI BUNI,STIMATI CRESTINI,CAND AVETI DE GAND SA VA POCAITI? FIREA ASTA REA SI PACATOASA. CAND AVETI DE GAND SA VA TREZITI LA REALITATE..E VORBA DE OAMENI BATUTI,FAMILI DESPARITE ,COPII DESPARTITI DE PARINTI ,PARINTI DESPARTITI DE COPII,FRATII SCUMPI DE-AI NOSTRI CE AU DEVENIT MARTIRI.,AU SUFERIT BATJOCORA BATAIE,FOAME .NU SE MAI POATE DA TIMPUL INAPOI DAR SE POATE AFLA CE SA INTAMPLA.EU NU CRED K FRATELE VASILICA ARE CEVA IN MOD PERSONAL CU FRATELE NICKY,SAU ALTCINEVA LAPUS IN LISTA CELORLALTI FOSTI SAU ACTUALI INFORMATORI. SUNT PE DEPLIN CONVINS CA DOMNUL LA IERTAT PE FRATELE NICKY,DE ASTA LA AJUTAT SA FACA O BISERICA CU MII DE MEMBRII
  ,NUMAI K AICI PE BLOG SUNT DEFAPT OAMENI CE IL IUBESC SAU
  URASC PE NICKY.SUNT PERSOANE CARE NU TRAIESC O VIATA DUPA VOIA LUI DUMNEZEU,BAUTURA FUMAT,DISCOTECA,LANTURI CERCEI,POSETE DE MI DE DOLARI,ASTIA SUNT CRESTINI DIN PORTLAND,(UNII).DA E VORBA DE VOI DE LA NICKY DIN BISERICA.

  • Am eliminat din textul dvs. ultimele două rânduri, cu un atac la persoană.

  • portland romanian zice:

   @ Adevarul.
   Ce vrei sa spui cu asta „CAND AVETI DE GAND SA VA POCAITI”? Nu va suparati, dar nu cred caci sunteti acela care prin citirea unui blog poteti lua masura si nivelul spiritual de pocainta al tuturor. Apoi si mai interesant este absenta ta de realitate cind faci afirmatia „DEPLIN CONVINS CA DOMNUL LA IERTAT PE FRATELE NICKY.” Inseamna ca a fost vinovat? Cum poate Domnul ierta pe cineva care nu sa marturisit? Te rog explica acest concept interesant (bineinteles cu suport Biblic) ca sa ne corectam si noi cei care credem in realitatea iertarii in urma marturisirii (1Ioan 1:9) Acum te rog frumos sa ma ajuti sa inteleg ce are pocainta cu „posete de mii de dolari”? Faptul caci eu sau tu nu avem bani de astfel de luxuri nu ne da dreptul sa uram pe cai care au lucrat si pot sa-si permita astfel de obiecte. Eu nu ma consider mai pocait daca nu le am. Te rog spunemi ce fel de luxuri trebuie date afara din biserica ca sa aratam pocaiti? Din pacate faptul caci Pop se lauda cu mii de membri nu inseamna ca trebuie sa si crezi lucrul acesta, biserica avea in primavara aprox. 1244 de membrii. Ce usor se spala mintea oamenilor (trebuie doar sa repeti o minciuna de sute de ori).
   I-mi face placerea sa cred caci sunteti un credincios real care iubeste pe toti credinciosii din Portland nu numai pe domnul Picu Emil Popescu.

   • Geta Werner zice:

    Well put Portland Romanian, one has to ask for FORGIVENESS, and to admit to their sins. It does not matter if you are a Pastor or just a regular Joe we are all the same in God’s eyes, the Bible stands the same yesterday, today, and tomorrow. One more thing, WOW some comments are so Harsh and with such HATE, to bad, if any body has a comment? Approch it with kindness. Let’s not forget some archives were uncovered, so whom’s name is in it, NOW is the time COME CLEAN, not to me but to God, and the Church

 29. delu zice:

  Stimate Vasilică Croitoru,
  Stimați creștini,
  În mesajul meu anterior nu am susținut că trebuie repudiat tot ce este laic, dar am vrut să accentuez diferența dintre cele două sisteme, care în final afectează și modul nostru de a discerene lucrurile: 1 Corinteni 2:14-16 ”Dar omul firesc nu primeşte lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci, pentru el, Sunt o nebunie; şi nici nu le poate înţelege, pentru că trebuiesc judecate duhovniceşte.
  15  Omul duhovnicesc, dimpotrivă, poate să judece totul, şi el însuşi nu poate fi judecat de nimeni.
  16  Căci „cine a cunoscut gândul Domnului, ca să-I poată da învăţătură?” Noi însă avem gândul lui Hristos.”
  Referitor la faptul că fiii veacului sunt mai înțelepți, aceasta pare să se confirme mai ales prin faptul că, spre deosebire de creștinii de tip Ham care publică goliciunea părinților lor, fiii veacului își protejează predecesorii, lucru care ne conduce la a pune serioase semne de întrebare asupra ADEVĂRULUI din documentele din arhivele lor. Este trist să auzi/vezi afirmația că istoria Penticostalismului se scrie din arhiva CNSAS! Voi reveni la acest subiect, după ce am să amintesc celor care au uitat, și am să le spun celor care fiind prea tineri ca să fi avut de a face cu Securitatea, că Securitatea avea ca metodă principală de lucru DEZINFORMAREA prin minciuni și falsuri. Dacă un act are dată și număr de înregistrare, ștampile și parafe, aceasta nu este o dovadă suficientă ca actul deține ADEVĂRUL. Mii de credincioși mai puțin rezistenți au cedat presiunilor interogatorilor care le-au spus ceva de genul: ”nu fi prost, mai bine recunoaște, uite aici declarația semnată de fratele tău”, folosind de fapt falsuri și minciuni. Revenind la ceea ce spuneam mai devreme, vă rog să nu ignorați faptul că în arhivele CNSAS a rămas ceea ce actualele organizații de informații/contrainformații AU DORIT să rămână. Oare putem să considerem aceste ”dovezi” ca pe ceva absolut adevărat? Hai să mai medităm la acest aspect!
  Eu încă cred că poruncile Domnului Isus sunt superioare oricărei motivații sau rațiuni umane: Matei 5:44 Dar Eu vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blastămă, faceţi bine celor ce vă urăsc, şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc.
  Cineva zicea pe acest blog că acestea sunt slogane ieftine. Sper din toată inima că nu se referea la cuvintele Mântuitorului, căci dacă este așa, atunci chiar că e ”vai ș-amar”.
  S-a folosit și expresia de ”hermeneutică după ureche”, dar dacă cel care a folosit-o are limba sau condeiul mai ascuțit, îl îndemn să le folosească în a face și ceva exegeză pe lângă hermeneutica proprie.
  Rămân la părerea că referințele biblice privitoare la atitudinea creștinilor față de trădători au la bază ideea iertării și a reabilitării și sunt sigur că au existat mulți alți trădători dar scriitorii biblici nu și-au pierdut vremea și nu s-au abătut de la misiunea lor pentru a îi menționa. De asemenea în istoria Bisericii, chiar și în perioadele amintite mai devrem pe acest blog, ceea ce a dat un gust plăcut în final a fost DRAGOSTEA și IERTAREA.
  Nu încurajez trădarea și nu caut scuze pentru trădători, dar în cercul intim al Trupului lui Hristos cred că există metode de rezolvare a conflictelor mult diferite de metodele lumii.
  Haideți să rămânem căutători de pace Romani 14:19  Aşa dar, să urmărim lucrurile, care duc la pacea şi zidirea noastră; Evrei 12:14  Urmăriţi pacea cu toţi şi sfinţirea, fără care nimeni nu va vedea pe Domnul.

  • Vaisamar zice:

   @Delu, fiindcă aţi făcut referire şi la mesajul meu, vă răspund.
   (1)Îmi confirmaţi suspiciunea că aveţi o hermeneutică profund găunoasă. Ce relevanţă au versetele citate din 1 Corinteni 2:14-16, despre incapacitatea omului firesc de a pricepe lucrarea mântuitoare a lui Dumnezeu (săvârşită prin intermediul unui Mesia răstignit), cu scrierea unei istorii oneste despre mişcarea penticostală? Daţi cu versete în stânga şi în dreapta fără să vă puneţi în mod serios întrebarea la ce se referă ele.
   (2) În mod clar nu ştiţi despre ce vorbiţi dacă aţi ales exemplul cu fiii veacului care îşi protejează predecesorii. S-au scris zeci de cărţi de către istorici laici, despre comunism în românia. Dacă nu sunteţi la curent cu acest “trend”, se cuvine să nu vă ambalaţi.
   (3) Nu vi se pare ironic că n-am fi ştiut ce au făcut Ham şi Noe dacă autorul Genesei n-ar fi inclus acest episod în cartea pe care a scris-o? Oricum, aplicarea versetului e iarăşi găunoasă. Consemnarea faptului că Noe a băut vin şi s-a dezgolit în cortul lui e un soi de “păstrare la arhivă” a eşecului moral al lui Noe. Şi dacă Ham n-ar fi intrat în cort, ci autorul ar fi spus doar “Noe s-a îmbătat, s-a dezgolit, dar fiii lui l-au acoperit”, efectul pentru noi, cititorii este acelaşi: “Noe a avut un eşec moral, care n-a fost trecut cu vederea de către autor”. După logica dvs., autorul cărţii este un “Ham” mai mare decât Ham-fiul.
   (4) Ce vi se pare straniu că o istorie se scrie cu arhiva CNSAS? Documentele respective păstrează o istorie necoafată, o istorie sinceră, cu bune şi cu rele. Cu ce documente aţi vrea să se scrie istoria? Cu documente “ex burtibus”? Faptul că Securitatea avea ca sarcină DEZINFORMAREA o ştim TOCMAI din arhivele CNSAS, fiindcă acolo există documente depre ce persoană trebuie “lucrată”, cum trebuie folosită etc. Sigur că Securitatea a fost abilă, dar cine are experienţă în arhive ştie să discearnă informaţiile din documente. Vorbiţi în mod cert ca un necunoscător, dacă invocaţi posibilitatea ca documentele să fi fost falsificate pe scară largă.
   (5) Vrăjmaşii din porunca Domnului sunt comuniştii, frate dragă. Ce noimă are aplicarea unui verset despre iubirea vrăjmaşilor (comunişti) la scrierea unei istorii? Insinuaţi că cei care sunt pomeniţi în carte sunt vrăjmaşii noştri? La versetul cu “ce suneţi în odăiţe ascunse…” n-aţi ajuns? Când un cuvânt al Mântuitorului e scos din context şi aplicat fără discernământ, e făcut ieftin, aşa cum e Ioan 3:16, în lipsa oricăror alte precizări. Membrii bisericii care au colaborat nu sunt “duşmanii noştri” în sensul în care romanii (asupritori) erau duşmanii evreilor. Membrii bisericii care au colaborat sunt fraţii noşri, la care se aplică alte versete, nu cele despre “iubirea vrăjmaşilor”. E absolut ridicol să ni-l imaginăm pe apostolul Pavel vorbind despre “iubirea vrăjmaşilor” în contextul discuţiei despre disciplinarea membrilor cu abateri morale. Una e una, alta-i alta. Să nu le amestecăm, că iese o ciulama hermeneutică de toată minunea.
   (6). Iar transformaţi “dragostea şi iertarea” în sloganuri. Citiţi istorie serioasă şi vedeţi cum erau disciplinaţi cei care se lepădau de credinţă şi voiau să revină în Biserică (în primele secole). Procesul era foarte serios şi îndelungat. Dragostea nu exclude disciplina. Graniţa dintre “afară” şi “înăuntru” era foarte vizibil marcată şi pasul dintr-o parte în alta atrăgea consecinţe radicale în viaţa unui om. Îmi pare rău, dar trebuie să vă trimit la nişte studii serioase. Însuşi Domnul disciplinează pe cine iubeşte.
   (7) Haideţi să fim căutători de pace şi de adevăr.

 30. Vaisamar zice:

  @Adevărul. Ai punctat câteva chestiuni esenţiale. (1) Cartea ar trebui să ne facă să vedem o imagine mai mare, nu să ne concentrăm inutil pe cazuri pe care oricum, ca cititori, nu le putem rezolva, fiindcă nu avem toate informaţiile necesare.
  (2) Prea mulţi dintre cei care scriu sunt legaţi emoţional de subiect şi nu pot scrie detaşat, fără patimă.

 31. delu zice:

  @vaisamar
  Stimate vaisamar,
  Se vede că ești tare grabnic la a da calificative. Nu mă mir că poți clasifica DRAGOSTEA și IERTAREA drept slogane ieftine atâta vreme cât încă nu ști ce e RESPECTUL. Domnul să te lumineze!

  • Vaisamar zice:

   @Delu. Aţi citit eronat comentariul meu. Am calificat „dragostea şi iertarea” drept slonganuri (nu slogane!) când ele sunt aruncate fără discernământ în stânga şi în dreapta. Iertare pentru ce, fr. Delu? Ce să iertăm dacă nu ştim ce e de iertat? Evrei 12:10 spune că Dumnezeu ne pedepseşte (=disciplinează) pentru că ne iubeşte. Dragostea şi iertarea despărţite de adevăr devin sloganuri. Scriptura spune (Luca 17:3): „Luaţi seama la voi înşivă! Dacă fratele tău păcătuieşte împotriva ta, mustră-l! Şi dacă-i pare rău, iartă-l!
   4 Şi chiar dacă păcătuieşte împotriva ta de şapte ori pe zi, şi de şapte ori pe zi se întoarce la tine şi zice: „Îmi pare rău!” -să-l ierţi.” Iertarea e însoţită de nişte condiţii, se desfăşoară într-un context, nu e o iertare neroadă, care se dă cu largheţe pentru greşeli şi păcate grupate la „şi altele”.

   Dacă intru în dialog cu dvs. e un semn că vă respect părerile suficient de mult ca să le contrazic. Dacă tonul meu e mai vehement, nu înseamnă că nu vă respect. Însă ceea ce consider că trebuie să vă spun, vă spun, cu riscul de a fi socotit lipsit de respect: nu aveţi o hermeneutică echilibrată. De altfel, mult mai mulţi cititori vântură versete fără să ia în mod serios ceea ce are de spus Biblia despre IERTARE, DISCIPLINĂ, VINOVĂŢIE, RECONCILIERE, ADEVĂR, DREPTATE, DRAGOSTE. Toate acestea trebuie ţinute împreună. Cei mai mulţi aplică versete despre „vrăjmaşi” la relaţia cu fraţii din biserică. Asta e o hermeneutică ABUZIVĂ!

 32. Alex Pop zice:

  Fr. Vasilica – nu credeti ca ar fi vremea sa faceti si o pagina/rubrica doar pentru comentariile celor ce au citit deja cartea?
  Nu de alta, dar pe linga excelentele replici si comentarii ale lui Emanuel, am mai avea acces si la alte pareri pertinente despre carte. Si pe linga asta, sint sigur ca mai „e unii” care s-au cam saturat de cei care isi dau doar cu presupusul, si de cei care spun ca nu vor nici sa puna mina pe carte, dar continua s-o afurisesca…

  • Vaisamar zice:

   Fr. Pop, parafrazând un citat din Scriptură, aş spune că era nevoie de o carte de felul acesta fie şi numai ca să se dea pe faţă gândurile multor inimi. E o carte care stârneşte împotrivire din partea unora care n-au citit-o şi din partea unora care au citit-o şi care, deşi nu ştiu mai nimic despre CNSAS şi arhive, o resping ca fiind neadevărată. Alţii o ţin gaia-maţu cu iertarea/iubirea vrăjmaşilor, deşi e clar că aici nu vorbim de vrăjmaşi, ci de relaţiile între membrii comunităţii creştine, despre care Scriptura are de spus mult mai multe decât un îndemn diluat la „iertare şi pace”.

  • Valentin L. zice:

   @ Vasilica Croitor & Alex Pop.

   Sustin si eu, domnule Croitor, introducerea unei pagini care sa cuprinda opiniile celor care deja au citit cartea ( evident, o categorie speciala de cititori este formata din cei care au citit deja manuscrisul, inainte ca acesta sa fie publicat si ma refer la cei care au facut deja aprecieri cu privire la carte si partial si la demers ).

 33. Val zice:

  Delu,
  Precizarea ta, despre „dezinformare” ca stil de lucru favorit al Secu, este absolut esentiala cind cineva, istoric, si netraitor in contemporaneitatea Secu, hermeneutizeaza documente de epoca. Dar daca asta ne ajuta in prima faza sa absolvim „victima” de spectrul sumbru care planeaza asupra ei, ne incurca imediat la faza a doua a aceleiasi hermeneutici cind trebuie sa explicam ca aceleasi documente, pastrate cu buna stiinta de ei in arhive se constituie in merite pentru grade de „Comandor ” credincios! , kind of efect Mardoheu antisimetric, „ce cinste si marire i s-a facut lui Mardoheu pentru aceasta?”(vezi contextul Estera 6)! Iata, deci cum hermeneutica, „cu sau fara condeie ascutite”, ca unealta de „traducere” a istoriei ne poate ajuta si impiedica in acelasi timp! Apreciez mult insistenta ta matura pe valorile etice ale Imparatiei care trebuie sa fie prezente in orice „demers” de „rascumparare” a adevarului, proces care trebuie sa tinteasca dincolo de profesionalismul detasat si rece la rascumpararea de suflete/persoane. Desigur, nu adevarul despre Iuda (cel ce tradeaza) ne face pe noi liberi, ci adevarul despre Isus
  (cel tradat). El, Isus, putea fi dat pe mana tortionarilor prin alte multe metode, de catre Tatal suveran; tradarea lui Iuda este doar o figura de stil, din care lipseste termenul de comparat, i.e. tradarea umana, ca modus operandi favorit al nostru al tuturor, homo sum, humani nihil…. Noi zicem, aha, inca un iuda apare din praful arhivelor, deja vu ! Salvator insa este adevarul despre Cel Tradat, precum si sistemul sau de valori consfintit prin ce I s-a facut dupa tradare.

  • Sostenes zice:

   Draga Val
   O carte de istorie nu poate rascumpara decat memoria nu si oamenii despre care scrie ea. Nici macar Biblia nu rascumpara oameni. Doar Mantuitorul o face. Biserica calauzita de Santa Scriptura poate ajuta vanzatorii de frati sa-si capete iertarea si reabilitarea, atunci cand acestia isi recunosc pacatele, se pocaiesc si accepta procesul de reabilitare din partea bisericii.
   Ingrijorarea mea cea mare este ca Nicky nu are la anii lui nici macar atata maturitate sa inteleaga ca din situatia lui nu poate iesi acum prin negarea trecutului, ci doar prin pocainta si marturisire. Gestul lui nu l-ar discredita in ochii oamenilor lui Dumnezeu, ci dimpotriva. Pocainta de care a tot vorbit in timpul vietii sale ar putea-o demosntra pe viu. Tanara generatie ar avea un exemplu glorios.
   Ma gandesc la Biserica pe care o pastoreste. O inima adevarata de pastor n-ar supune pe oamenii aceia la convulsiile acestor adevaruri scoase la lumina acum dupa atatia ani. Tulburarea de care pomenesc multi din comentatorii acestui blog nu o face cartea lui Vasilica, ci reactia celui desconspirat. El polarizeaza membri bisericii, pe zi ce trece, in doua tabere: oameni ai ratiunii care sunt convisi de adevarul cecetarii istorice, si oameni ai sentimentelor care neaga adevarul de dragul simpatizantului lor. Un adevarat pastor nu divide turma, ci isi da viata pentru oi.

 34. Val zice:

  Hei, Alex,
  Pace tie, cititorule! Vor fi insa altii, „multi dar prosti, maria ta” (sic!), care nu vor citi nici aceasta carte excelenta, e drept, si nici excelentele licariri ale fiintelor superioare,(„n-am putea avea un club al nostru, al cititilor, al haruitilor si avizatilor”, catelus cu parul cret ce esti!). Partea buna este ca „masili” le pasili de personili, cum iti pasa tie de unul din cei doi prieteni ai tai din carte, si mie imi pasa de prietenul meu,etc. Este clar ca am prevazut bine ,de la inceput, acest demers nu va fi o furtuna intr-un lighean ci un grass-root movement, sper cu efect de katarsis durabil pentru noi toti!
  Deci visul tau despre „a stupid-proof Blogolandia”, este „on hold, or on the back order” cel putin!

 35. delu zice:

  Stimate autor,
  Stimați participanți la dialog,
  Apreciez timpul și energia consumate de noi toți pentru acest dialog deschis și sunt convins că fiecare din noi are o motivație sinceră pentru care își exprimă opinia și care îl determină să ia o anume poziție. Doresc să nea Dumnezeu putere, înțelepciune, respect, compasiune, înțelegere, și aici în cadrul acestui dialog să trecem peste chestille mărunte (de exemplu greșeli gramaticale, greșeli de exprimare sau lipsă de experiență în bloguri și Net) și să ne concentrăm pe lucrurile majore, pentru ca în final toată această acțiune să fie benefică pentru noi și pentru cei ce sunt subiectul discuției noastre. Există mai multe secțiuni ale ale acestui blog (puteți să mă corectați aici, spunându-mi denumirea corectă a acestei împărțiri :), ) de aceea încerc să mă refer în general la tot blogul. E bine să ne exprimăm opiniile, să aducem argumente, să încercăm să găsim soluții, căi și metode pentru zidire, îmbărbătare și mângăiere. Să o facem într-un adevărat spirit creștinesc, cu maturitate și pertinență. Cred că o să îmi dați dreptate, acum sau mai târziu, că este nevoie de cele de mai sus, pentru că impactul apariției cărții discutate este mult mai puternic și mai amplu decât cei mai mulți și-au imaginat. Desigur că, așa cum se întâmplă în orice acțiune publică, vom avea parte și de extremiști și de răutăcioși, răzbunători și/sau batjocoritori, dar adevăratul caracter se dovedește în ”focul bătăliei”. Am să revin, în mesaje ulterioare cu amănunte care vor arăta că nu fac afirmații ieftine sau gratuite. Vă mulțumesc și vă iubesc pe toți. Domul să vă binecuvinteze!
  P.S. pentru administratorii blogului: puteți face ca acest mesaj să apară în toate secțiunile blogului? Mulțumesc!

 36. Stimati crestini,
  felicitam pe autorul acestui volum impresionant si era si timpul ca fratele Neculai „Nicki” POP sa fie demascat in comunitate pt faptul ca este colaborator al Securitatii. Redactia noastra stia demult de acest fapt, dar iata ca adevarul a trebuit sa iasa la lumina tocmai dela… Medgidia. Am solicitat in cadrul revistei in dese randuri, public, ca toti cei care apartin de Securitate si sunt in comunitatile de romani de SUA sa se autodemaste, si sa recunoasca public acest fapt. Pana acum nu am primit nici un raspuns. Inca asteptam pozitia publica, pe acest subiect, a unor personaje locale precum: Neculai POP, Mircea Lubanovici si altii din comunitate, pe care i-am interpelat in paginile revistei ECHO (si site http://www.RomanianEcho.com) insa inca nu ne-au raspuns. Si pentru a fi mai precisi noi am intrebat daca domniilelor si altii de aici, din comunitate, apartin de structurile Securitatii, care in ziua de azi la Extern inseamna S.I.E.
  Rugam pe aceasta cale ca orice persoana care stie ceva legat de orice membru al comunitatilor religioase din Portland OR sa ne contacteze la redactie, aveti datele pe site-ul revistei. Va multumim anticipat si numai asa, prin cunoasterea adevarului, Romanii vor putea trai in curatenie si partasie deplina!

  • Din Turma De La Portland zice:

   Aviz tuturor cititorilor,
   Oricat de tulburati ati fi de ce se intampla nu va asociati cu acest individ!
   Va atrag atentia ca acest individ (Dan Leontescu) este un ipocrit fara scrupule care poarta o ura deosebita pentru toti cei ce nu adereaza la credinta „stramoseasca” ortodoxa si in mod special pentru cei din bisericile penticostale si baptise. Desi, din cite stiu eu, cei prin care a ajuns si a ramas aici si cei care l-au ajutat cel mai mult de cand a venit in America sint cei pe care-i uraste cu inversunare.
   Leontescu este editorul unei publicatii de scandal care de la prima aparitie a incitat la ura si dezbinare in comunitatea locala si practica un jurnalism abject de tip mercenar. Imi amintesc una din primele editiile in care a publicat un interviu cu unul din arhiepiscopii din conducerea bisericii ortodoxe din America; Leontescu il intreba pe „presfintitul” daca i se pare corect „faptul” ca multi din crestinii ortodocsi care ajung in America sint initial ajutati de catre „sectanti” doar ca dupa aceea sa fie „fortati” sa se lase de credinta stramoseasca si sa treaca la credinta acestora!!!
   Tinta favorita a lui Leontescu pare sa fie fratele Lubanovici pe care Leontescu il ataca cu minciuni tot timpul. Aceasta este paradoxal avand in vedere ca Lubanovici nu s-a compromis nici odata si nu poate fi acuzat de vreo incalcare de lege. Cred ca singura greseala care a facuto fratele Lubanovici a fost ca la ajutat pe acest individ sa ramana in America si i-a dat un loc de munca cand nimeni nu-i dadea de lucru. Chiar si in acest post observati asocierea care vrea so formeze intre Lubanovici si fratele Nicky desi stie toata lumea ca fratele Nicky nu a fost de acord cu candidatura lui Lubanovici din cauza ca el la sustinut in campanie pe Stefan Movila.
   Aceasta este tehnica care incearca sa o foloseasca tot timpul acest individ. Intr-o alta editie a fituicii lui de scandal in care Leontescu publica un articol despre doua firme de transport de pachete ale unor frati din biserica, pe care le acuza nefondat si fara dovezi ca transfera droguri si arme in Romania, (articol in care el a intrebat pe cel ce-i acorda interviul daca Lubanovici e actionar in aceste firme si a primit un raspuns negativ!) acest jurnalist de mahala punea un titlu care suna cam asa „Lubanovici, arme si droguri la Portland”!!!!. Nu are rost sa mai dau alte detalii pentru ca cei care santeti de aici ii cunoasteti metodele si tintele lui favorite pina acum au fost fratele Lubanovici, fratele Nicky precum si alti frati din biserica noastra.
   De aceea avertizez pe toata lumea ca acest om un vrea binele comunitatii nostre si nu reprezinta nici macar romanii ortodocsi din Portland care in mare majoritate nu vad lucrurile la fel ca el. Domnule Leontescu, Dumnezeu iti cunoste inima si daca refuzi sa te intorci din caile tale intr-o zi vei culege roadele faptelor tale si va fi prea tarziu sa te intorci ma rog ca Dumnezeu sa-ti dea har sa te intorci din ceea ce faci! Daca chiar vrei sa vanezi securisti fao te rog in biserica ta ca noi ne vom ingriji de ai nostri asa cum ne spune Biblia.

   Cu privire la subiectul discutiilor:
   Nu-mi public numele pentru ca sint membru si participant in biserica fratelui Nicky Pop si nu vreau ca sa starnesc impotriva mea sau a familiei mele, pornirile prea pasionate a celor care si-au pierdut obiectivitatea si nu-i intereseaza adevarul.
   Personal cred frate Croitoru ca intentiile si metodele tale in pregatirea cartii au fost curatea inaintea lui Dumnezeu, ma rog ca Dumnezeu sa te intareasca si sa te lumineze in continuare. Stiu ca volumul de corespondenta pe blog in ultimele zile a crescut enorm si ma rog sa poti sa-ti pastrezi echilibrul in viata personala si sa eviti neglijarea familiei.

   Sant de multi ani in biserica fratelui Nicky si pot sa spun ca l-am observat in multe situatii. Data fiind diversitatea din biserica, conducerea ei ar fi fost foarte dificila pentru oricine, dar fratele Nicky a reusit totdeauna sa creeze un echilibru mai mult sau mai putin precar intre toate eu-rile din componenta bisericii, astfel biserica a crescut mult prin emigrare si cresterea familiilor membre. In procesul de slujire unei biserici tot mai mari fratele Nicky a ajutat intr-un fel sau altul pe multi si multi dintre acestia sant foarte tulburati de „ce se aude” dar nu au sau nu vor sa foloseasca discernamantul lor si sa recunoasca ca este posibil ca fratele Nicky sa fie vinovat de ceea ce se mentioneaza in RM.
   Personal am avut intotdeauna banuiala aceasta (din motive care nu e potrivit sa le mentionez) de aceea nu sant surprins sau socat, totdeauna am sperat ca daca a facuto s-a marturisit si cait deja. Chiar impotriva a ceea ce cred eu ca sant dovezi destul de clare, mai sper ca sa se gaseasca ceva ca sa-l exculpeze clar pe fratele Nicky. La comitet i s-a oferit fratelui Nicky ca biserica sa plateasca un avocat in Romania care sa-i scoata dosarul in intregime de la arhiva, ca fratele Nicky sa-si poata dovedi pozitia lui de inocenta (bazata pe argumentul „asta este o inscenare a unor securisti care au vrut sa ma distruga”), dar fratele Nicky a refuzat aceasta oferta. Raspunsul lui a fost sa adune scrisori de suport din partea unora care RM precizeaza ca au fost subiectul unor rapoarte aparent date Securitatii de fratele Nicky. Acest raspuns al fratelui Nicky ma descurajeaza pentru ca mi se pare ca alege sa ne convinga ca cei pe care (posibil) i-a tradat, il iubesc si aleg sa creada lucruri bune despre el (ex. sora vaduva Mihai, familia Rascol) si nu vrea sa profite de ocazia care i se da de a se exculpa prin dovezi clare. Acesta cred eu nu este un semn bun pentru procesul de dovedire a nevinovatiei lui. Daca este vinovat si sa marturisit si cait in trecut (cum a facuto altii) nu cred ca e biblic sa minta acum public ca nu a facuto ci cred ca trebuie sa recunoasca si sa explice circumstantele. Daca e vinovat si nu s-a marturisit si cait pana acum, pentru el ca persoana ma rog ca Dumnezeu sa-i dea putere si sa-l calauzeasca pe calea pe care o cere Cuvantul, a recunosterii si caintei caci nimic din putinul care-l are in lumea aceasta (incluzind pozitia, numele si reputatia) nu vor fi de nici o valoare in ziua judecatii.
   Daca intr-adevar este victima unei inscenari a securitatii si nu este vinovat, ma rog ca Dumnezeu sa-l dovedeasca nevinovat cat mai repede si sa-i dea putere sa-i ierte pe cei ca mine care l-am banuit si suspecatat pe nedrept si ma voi duce personal la el sa-mi cer iertare pentru banuiala si suspiciunea mea.
   Pacatul tradarii nu este cel fara de iertare, dar respingerea continua a vocii Duhului Sfant care ne indeamna la recunosterea si cainta pacatelor nostre oricare ar fi ele, cred ca duce la moarte si ar fi sfasaietor de trist ca viata oricui, mai ales a unui frate ca el care a stat in fruntea unui popr asa mare, sa se termine in acest fel doar pentru ca nu vrem sa ne caim. (Proverbs 28:13  Cine îsi ascunde fãrãdelegile, nu propãseste, dar cine le mãrturiseste si se lasã de ele, capãtã îndurare.)

   Care ar fi solutia pentru biserica noastra?
   Pentru cei care-l ataca pe fratele Nicky din motive sau cu agende personale; nu utati ca in ziua judecatii nu vom da socoteala doar pentru fapte ci si pentru motivele ascunse si gandurile inimii nostre si deasemenea nu uitati ca procesul nu este inca incheiat, eu cred ca fratele Vasilica nu a incercat sa ne induca in eroare, dar exista posibilitatea (de acord, to mai mica) ca fratele Nicky are dreptate si aceasta e o inscenare a securitatii, sa astaptam in rugaciune pentru viitorul bisericii acest rezultat. Frate Vasilica tu vei avea un rol aici, caci ai mentionat de doua ori ca mai ai dovezi mai clare care le vei pune la dispozitia consiliilor pastorale.

   Pentru cei care il sustin orbeste pe fratele Nicky sub „stindardul asa zisei dragoste crestinesti”, vreau sa va amintesc ca nu noi hotaram si numim ceea ce este pacat, Dumnezeu isi rezerva dreptul acesta. De accea trebuie sa realizam ca daca (notati va rog, am spus daca) fratele Nicky este vinovat degeaba il iertam noi ca daca nu se recunoaste si nu se caieste, merge importiva lui Dumnezeu si noi de ducem alaturi de el impotriva lui Dumnezeu. Sa ne amintim de Evrei 10:31  Grozav lucru este sã cazi în mâinile Dumnezeului celui viu!.

   Ma rog ca Dumnezeu sa foloseasca aceste evenimente ca sa aduca o trezire si o intaorcere la adevarata pocainta in biserica noastra, in randul penticostalilor de aici, din toata America si din Romania.

   • Frățioare din turma de la Portland, apreciez mesajul tău. Pe viitor, te rog să sintetizezi mai bine ideile, și eventual să le pui în postări diferite, pentru a putea fi citite mai ușor.

   • Simona B zice:

    Nu stiu cu cite persoane care sunt impotriva cartzii ai vorbit tu, dar eu cu cine am vorbit nici unul macar nu mi-a spus ca dovezile nu sunt adevarate si ca atare ar avea obiectivitatea lor de suferit sau ar fi dezinteresati de adevar! Foarte multi de aici din USA au fost expusi la evanghelismul american care a dat roade pe intreg Pamintul si care nu au fost sfiosi sa abordeze subiecte cheie: birfa, judecata, vorbirile de rau, iertarea, Dumnezeu atotprezent, Dumnezeu in control. In Romania mindria spirituala si ca atare ‘dreptul de a sti, vorbi, discuta, hotari, etc.’ e foarte predominanta precum si setea de a face singur dreptate. De asemenea drepturile pe care le avem ca cetateni aici au devenit parte din ceia ce suntem pe cind in Romania nu exista bariere. Ma bucur sa vad ca aspectul social e asa de vizibil pt cei care scriu din USA cu exceptia unora….dreptul la ‘due process’! Nu dejeaba in USA dosarele sunt classificate pt cel putin 50 ani….se vede ca cine a instituit legea s-a gindit la o serie de ramificatii pe care anumite informatii ar produce ‘tulburari majore’. As fi curioasa citzi dintre scriitorii de pe acest blog ar dori sa fie tratati cum au fost tratati cei din carte (informatori, bineinteles). Eu una nu ma ascund subt stindardul ‘dragostei crestine’ ci vreau intr-adevar sa fiu intruparea dragostei crestine. Cit il priveste pe fratele Nicky e super sa vezi loialitatea unora care au scris pe blog si multi poate sunt uimiti…si totusi in Biblie ni se spune ca daca vrea sa fie cineva mai marele vostru sa fie slujitorul vostru si dinsul a aplicat acest principiu si i-a ajutat pe multi. Nu stiu cazul dinsului, nici daca e adevarat nici daca nu e, dar stiu ca chiar daca cele mai grele acuzatzii se dovedesc adevarate, imi doresc sa ma duc la el si sa ii spun: „Frate Nicky chiar daca nu sunt de acord cu actiunile dumneavoastra, eu va iubesc cu o dragoste frateasca si ma rog pentru dumneavoastra si familia pe care v-a dat-o Dumnezeu! Eu nu sunt aici sa judec, ci doar sa arat dragostea pe care am primit-o si eu de la Dumnezeu! Dumnezeu e prea bun ca sa face ceva rau … prea intelept ca sa faca o greseala …. prea de nepatruns ca sa se explice … el are toata lumea in mina Lui…

    • Care dosare sunt clasificate pe cel puţin 50 de ani? Dosarele colaboratorilor comunişti cu statul american? Cred că faceţi confuzii majore şi nepermise. SUA n-a fost niciodată ţară comunistă. Peste tot există astfel de perioade de secretizare. Dar când vorbim de comunism şi de ce a însemnat el, regimul arhivelor trebuie să fie diferit. Cum s-ar putea reforma o ţară ieşită din comunism dacă cei care au fost la conducerea ei decid în continuare să ţină arhivele la secret?
     Istoria nu se scrie după preferinţe („Câţi informatori ar vrea să fie trataţi într-un fel sau altul?”). Istoria se scrie într-un singur fel: sine ira et studio.

   • Din Turma De La Portland zice:

    Simona,

    poate n-am fost de ajuns de clar in ultimul paragraf cind m-am referit la cei ce-l „sustin orbeste” pe fr. Nicky Pop.
    Ca si tine, in caz ca se dovedeste ca el A FOST si ESTE ceea ce reiese din cartea RM si el va ajunge sa recunoasca, atitudinea mea ar fi similara cu a ta; l-as mangaia si as incerca sa-i arat dragostea lui Hristos, sa-l incurajez si chiar sa-l tine aproape daca altii il izoleaza. Daca nu e adevarat am spus ca-mi voi cere iertare.

    Ceea ce ma deranjeaza e tipul de „sustinere” care reduce, neaga sau ascunde gravitatea si consecintele pacatului, ori noua Biblia nu ne da dreptul sa facem lucrul acesta! Sant de acord ca dragostea „acopere” si „crede (mai bine zis alege sa creada) totul, dar odata ce pacatul a ajuns la lumina nu putem sa-l imbratisam si sa-l „botezam” in numele dragostei.

    Dincolo de parerile noastre (pro sau contra) cu privire la aparitia cartii RM si la motivele si efectele acestei aparitii (nu adresez asta aici), trebuie sa recunoastem ca odata devenita publica, o situatie ca aceasta a fratelui Nicky Pop, trebuie in public rezolvata tot in mod biblic, nu ne mai putem ascunde dupa degete caci ne priveste lumea si deja hienele dau tarcoale ca miroase a mortaciune. Credibilitatea bisericii si a felului nostru de viata este examinata de cei din jur. Biblia este foarte clara la capitolul „calitati” nencesare unui lider in biserica lui Dumnezeu. Daca premiza oferita de cartea RM cu privire la fratele Nicky Pop, ma rog ca Dumnezeu sa-i dea putere sa recunoasca si sa se caiasca si sa dea bisericii posibilitatea de a alege daca vrea sa continue cu el in frunte, altfel isi risca viata vesnica de frica oamenilor si din dragoste de pozitie si putere, ceea ce ar fi foarte foarte trist, trebuie sa-l iubim rugandune pentru pocainta lui adevarata.

    Dragostea noastra va da roade cu adevarat daca el ajunge la acest stagiu al pocaintei, deocamdata se pare ca ori e nevinovat ori este fatarnic si disperat sau incapatinat.

    Cat despre noi, vom fi un exemplu de „intrupare a dragostei lui Dumnezeu” daca recunoscand adevarul, putem sa ii aratam dragoste celui cazut si sa-l incurajam la o intoarcere totala catre Dumnezeu si cine stie poate chiar si o reprimire in slujire daca Dumnezeu gaseste de cuviinta.

    In felul acesta cred ca cei din jur pot aprecia cu adevarat o astfel de „dragoste” din cauza ca aceasta dragoste nu incearca sa ignore pacatul (pentru ca s-a facut de ajuns de mult bine) ci „acopere” pacatul prin rugaciune, acceptarea sincerei pocainte, iertare si re-zidire.

    Daca avem dragoste ca „strutzul”, cei din jur isi vor asuma ca suntem prosti, naivi si creduli nu ca sintem intruparea dragostei lui Dumnezeu. Din nou toate acestea in caz ca premiza prezentata de RM e clar dovedita adevarata, pana atunci sa asteptam in rugaciune, mai ales pentru fratele Nicky Pop.

 37. Alex Pop zice:

  Val, stimabile,
  (si Emanuel)
  N-am pledat pentru un club al “cititilor si haruitilor”! (Caci acolo, s-a intrat pe pile; altfel cum as fi citit eu cartea inaintea celor din Romania, daca n-as fi imprumutat-o de la unul din acesti “haruiti”?…)
  Si chiar daca Emanuel are dreptate – in sensul ca gindurile multor inimi au fost descoperite si am putut astfel sa vedem ce fel de oameni avem intre noi – eu cred ca multora le-ar place sa citeasca mai multe comentarii despre evenimente pomenite de fapt, in carte.
  Vor comenta probabil si unii care au fost martori la multe din acele intimplari si astfel vom capata o perspectiva mai ampla, nu doar cea din dosare. Majoritatea celor implicati, de exemplu, in traficul de Biblii si carti religioase, n-au avut dosar la Secu sau n-au fost niciodata prinsi. Ei ar putea acum sa ne destainuiasca fara nici o frica, din peripetiile lor, despre ascunzatori si filiere, locurile de intilnire cu strainii, parole, etc. Gloria va fi tot a Domnului, caci El i-a pazit, nu fiindca ei ar fi fost mai intelepti sau mai secretosi decit cei desconspirati (desi faptul ca au stiut sa pazeasca un secret cu strasnicie, e o dovada de intelepciune si nu neaparat de lipsa de incredere in frati; eu de exemplu, n-am stiut mult timp ca prin casa lui frate-meu treceau geamantane cu Biblii rusesti… iar odata, mergind cu un “contrabandist” sa descarcam un transport de carti B.E.E. la o ascunzatoare de care nu stiam, am fost placut surprins sa vad ca era, de fapt, casa unchiului sotiei mele!).

  Vasilica ar putea, de asemenea, sa deschida o alta pagina, intitulata “Dreptul la replica” – in care cei desconspirati ca au fost informatori sa ne prezinte circumstantele si motivele pentru care au facut-o; iar daca neaga cele scrise despre ei in carte, sa o dovedeasca, explicindu-ne si existenta documentelor semnate de mina lor. Chiar astazi am auzit o astfel de explicatie: vorbind la telefon cu un prieten de peste balta, mi-a zis ca niste pastori ar fi afirmat ca de fapt acele documente au semnaturi falsificate de securisti – care trebuiau sa arate superiorilor ca erau activi si isi faceau treaba cu constiinciozitate…
  Cit despre prietenii mei al caror nume a fost mentionat pe lista neagra – unul dintre ei are o explicatie destul de plauzibila si o sa-l incurajez s-o spuna public, mai ales daca Vasilica o sa creeze acea pagina cu dreptul la replica. Cit despre celalalt “agent” – o sa mai treaca ceva timp pina sa il pot contacta, dar o voi face.
  I was very proud though, not just relieved, to find your own name in the book! (It was, of course, among those “hunted”…)

  • Alex, dreptul la replică îl poate avea oricine. Deocamdată, mulți dintre cei vizați apelează la dezinformări penibile, precum cea cu semnătura falsificată. Cine a citit toată cartea știe că nu așa se pune problema. Nu este cazul să fac o pagină specială pentru aceasta, fiindcă ar trebui ca răspuns să public și eu documentele care nu sunt în carte. Așa cum am mai spus-o, acele documente le pun la dispoziția comitetelor care se interesează de persoanele vizate.

 38. pete zice:

  frate Vasile nu am citit cartea si as vrea sa stiu daca dovezile despre cei vizti in carte sintclare de netagaduit or sint numai la interpretarea cititorlui fie pro sau contra

 39. Valentin L. zice:

  @ delu & others.

  Stimati conationali din Portland, USA si alte tari, cu exceptia Romaniei,

  Ma adresez dvs. deoarece utilizatorul ,,delu” a facut apel la participantii dialogurilor postate aici cu indemnul de a ,,filtra” atitudinile noastre cu privire la acest subiect – Rascumpararea memoriei.

  Este dezolant sa observam ca aici se face o greseala majora: supralicitarea informatiilor aparute in ,,Rascumpararea memoriei” cu privire la ,,cazul” Pastorului Pop Nicky/Portland, Oregon, USA.

  Asa cum multi dintre dvs. ati sesizat alaturi de autorul cartii, cartea are mult mai mult de aproximativ opt pagini; acest numar de pagini din cartea citata mai sus sunt tiparite cu cuvinte referitoare la documentele C.N.S.A.S. care fac referinta la ,,cazul” fratelui, dintre care trei pagini contin un facsimil dupa un document din arhiva C.N.S.A.S. Asadar, aproximativ 5 pagini fac referinta la ,,cazul” Nicky Pop, pagini care se sprijina pe nu mai putin de 40 de note infrapaginale ce fac referinta la dosarul din A.C.N.S.A.S. 12390, volumul 5, dosar ce face referinta la subiectul in discutie. Paginile in discutie – 220 / 227, capitolul 6 – ,,Sluga la doi stapani ?”.
  Cartea are, totusi, peste 436 de pagini cu informatii referitoare la subiectul general al cartii, neluand in calcul aici si paginile v-xxiv.

  Nu considerati ca este cazul sa adoptati o atitudine mai putin ,,grevata” de sentimente si mai degraba fundamentata pe ratiune? Partial inteleg ,,sentimentele” dvs., dar aici este vorba de o incercare de dezbatere, in urmea careia sa putem cei mai multi dintre noi sa intelegem mai bine istoria sinuoasa a penticostalilor romani din secolul al XX-lea.

  Nu cred ca strica nimanui o atitudine critica constructiva, din care sa iesim cu totii castigati; daca lecturam pe indelete mesajele ce curg pe acest blog vom vedea doua tabere ale caror randuri se ingroasa pe masura ce zilele trec si care cer impreuna acelasi lucru, in fond: adevarul. Putini, insa, sunt aceia care au o pozitie detasata, neviciata de atasamente emotionale, mai mult sau mai putin evidente.

  • delu zice:

   Stimate Valentin,
   Aveți dreptate în ceea ce privește caracterul și contextul general al cărții RM și poate că, privit din exterior, cazul Nicky Pop pare supralicitat, dar…….așa cum afirmați că înțelegeți parțial această reacție….sunt câteva motive obiective care îi fac pe cei care îl cunosc mai îndeaproape pe N.P. să pună accentul pe acest caz. Am expus în unele din postările anterioare câteva din aceste motive și promit că am să revin asupra lor și am să încerc să explic de ce impactul cazului respectiv este așa de amplu și complex și abordarea sa poate avea influență asupra modului de evaluare a întregii cărți R.M. Doresc să menționez foarte clar că nu am intenția să incriminez pe autorul cărții în nici-un fel, dar cred că nu este greșit sau interzis să facem o analiză mai profundă a lucrării și dacă este nevoie să recunoaștem că pot exista ”puncte slabe” sau concluzii ”forțate” în aceasta.

   • Valentin L. zice:

    @ delu.

    Inteleg mai bine acum demersul dvs. …totusi, de ce domnul Nicky Pop tace? Am citit declaratia domniei sale postata pe un site din USA si am fost dezamagit.
    Nu cred ca poate fi vorba de o neintelegere a contextului din partea domniei sale…dar daca este nevinovat, de ce nu ,,repeta” atitudinea domnului Ton Iosif?
    Cel putin acesta din urma a admis acel ,,recurs la memorie” si si-a rascumparat partial ,,vina”, admitand propriile detalii din viata personala, ocultate de neadevar si colaborationism.

    E de cugetat cu privire la aceste pozitii total diferite, dar atat de apropiate, nu credeti ?
    Mai mult, recentele decizii ale Consiliului Bisericilor din USA si Canada, par sa ,,sustina” cele ,,contorizate in ,,Racumpararea memoriei”.

    • dumitru muresan zice:

     niki pop si iosif ton sa dovedit ca au turnat. la secu.fiecare pe limba lui..doua pasarele cantatoare de acelasi glas…!

 40. Vaisamar zice:

  Vasilică, sunt de părere că s-au adunat pe blog prea mulţi comentatori “atotştiutori habarneavuţi”, care fie n-au citit cartea, fie nu au curajul să-şi dea numele real, fie folosesc adrese de email invalide. Cred că ar trebui să revizuieşti serios condiţiile în care permiţi comentarii pe blog. Ignoranţii, laşii şi istericii sau cei care împroaşcă la adăpostul anonimatului nu au ce căuta într-o discuţie serioasă despre comunism şi răscumpărarea memoriei.
  Emanuel Conţac

  • Dragă Emi,
   Cred că voi pregăti niște reguli mai stricte cu privire la postările care se fac pe blog. Fiindcă de acum cartea a început să circule și este la dispoziția celor interesați, cred că voi invita să ia parte la dialog persoanele care au citit cartea și care comentează în cunoștință de cauză. Voi lua o decizie după lansarea oficială a cărții.

  • Cornel Bucur zice:

   Eu cred ca este bine sa se „ventileze” fiecare, Vasilica are cutitul si poate lasa, asa cum si face, ceea ce „trebuie”. La urma urmei, am fi deprivati de „perlele” unora si am trai cu impresia ca suntem „sanatosi” la cap, cand de fapt adevarul este altul.
   Ca pastor „am nevoie” de un mediu in care fiecare sa poata spune ceea ce simte, gandeste, etc. in anonimat. Ce faci, ce spui cand nu te vede nimeni este defapt ceea ce esti in realitate.
   In alta ordine de idei, nu vreau sa descopar lucrurile acestea prea tarziu sau pe pielea mea, cand spatiu virtual le da acestor oamenii „sansa vieti” sa fie defapt ceea ce sunt.
   Cornel Bucur

   • Vaisamar zice:

    Să se „ventileze”, da, dar nu să dea „vânturi”. Ce facem în ascuns şi ce facem în public ne defineşte în egală măsură. Comentariile anonime pe care le fac unii ajung totuşi în spaţiul public. Nu sunt scrise în jurnalul pe care îl citesc doar ei. Eructaţiile anonime ale unor vizitatori ai blogului sugerează că ei confundă anonimatul cu spaţiul privat în care nu te vede/aude nimeni.

   • Cornel Bucur zice:

    Aici fiecare gandeste cu „voce tare” si in consecinta aflam si noi ce este/are in „sac”.
    Am asistat saptamana trecuta la o „cearta” intre frati, am ramas inmarmurit de lipsa de logica, lipsa de argumente, de vehementa si de imosibilitatea de-a tacea. Nici unul nu voia sa „lase” si sa taca. In acel contex mi-am pus urmatoarea intrebare, „oare din ceea ce spun eu duminica de duminica, ce se intelege, ce ramane si care sunt, daca sunt, schimbarile. Cu alte cuvinte, are rost sa incerci sa ajuti oamenii care se comporta si gandes in „felul” acesta.
    Intr-o situatie ca ceea creata de cartea RM, se vede cine suntem, ce gandim si cum, importanta Cuvantului si modul in care Duhul Sfant ne-a afectat viata.

    Este important sa aflam adevarurile istorice, sa rascumparam ceva din ceea ce am pierdut, dar poate cel mai mare bine pe care valmaseala din jurul acestui subiect o realizeaza, este ca vom descoperi poate multi pentru prima data, nu atat pe cei ce ne-au „tradat” ci impactul pe care tradarea acestor conducatori la avut in natura Crestinismului pe care l-am adoptat si pe care il comunicam mai departe.

    De aceea cred ca de „pacatul” lor va trebui sa ne pocaim noi…
    1. Pentru ca ei nu o vor face.
    2. Pentru ca nu ne putem permite sa mergem mai departe deformati de tot ceea ce s-a abatut supra noastra.
    3. Pentru ca istoria o cere.
    4. Pentru ca noi avem mai mare nevoie sa iertam decat au ei nevoie de „iertatea noastra”.
    5. Pentru ca Dumnezeu este Judecatorul Suprem.

    Noi analizam, judecam si in final condamnam ca sa putem merge mai departe sanatosi spirituali. Sanatatea lor spirituala va trebui s-o lasam in Mana lui Dumnezeu.

    Domnul sa ne dea pocainta necesara.

 41. Nicu Wagner zice:

  Multa Pace!
  Frate Vasilica, am urmarit de mai multe ori emisiunile cu tine la „credo.tv”….10*
  Pe Virgil il cunosc mai bine, am avut ocazia sa slujim impreuna, un lucrator de viitor pentru toti romanii din Germania. Doresc ca Domnul Dumnezeu sa-ti dea multa rabdare la toate bombardamentele care le-ai primit si care o sa mai vina, ne rugam pt. tine.
  Cu stima si respect Nicu Wagner.
  Unde pot sa comand cartea in Germania?

 42. rodica zice:

  Frate Virgil am intrat in posesia carti,eu locuiesc in Germania si am comandato la Rve Oradea am primito doar in citeva zile dupa achitarea sumei prin Western Union. Multa Pace si Domnul Dumnezeu sa te intareasca.

 43. rodica zice:

  scuze… vroiam sa ma adresez fratelui Croitor.

 44. Claudiu zice:

  La sfarsitul programului din seara asta a venit o sora necunoscuta la mine (a spus ca este din America) si m-a rugat sa-i comand cartea. O intereseaza foarte mult sa vada daca scrie ceva si de un pastor (decedat) din pricina caruia tatal si fratele ei au murit persecutati de comunisti.
  Am stat si m-am intrebat: de ce sa nu stim lucrurile astea? De ce sa ne prefacem ca suntem ceea ce nu suntem?

 45. lidia i.Chicago zice:

  Ma intreb ai cunoscut vreodata dragostea lui D-zeu sai iertarea Lui????????Nu cred….Un om iertat stie sa ierte,un om iubit de D-zeu stie sa iubeasca ptr.ca a fost iubit….ceea ce nu se vede la tine d-le Croitoru.Iuda a vindut pe Mintuitorul ptr.dragostea de bani la fel tu vinzi pe „sfinti”ptr.carti a-ti face bani.Ce-o sa faci cu banii….Cu caracterul pe care il ai l-am vazut…Cine te-a imputernicit d-le sa incepi a ne urmari,a ne sapa,sint tinara si nu ma intereseaza rautatea de care te dovedesti,nu te tine nimeni sa fii membru unui cult caruia nu-ti PLACE TRECUTUL,PERSONAL SINT MINDRA DE INAINTASII NOSTRI,NUMESTE-TE ORICE DAR PENTICOSTAL NU TE MAI NUMI CACI NU ESTI,ma rog D-lui sa te trezeasca,sa te lumineze si roaga-te Dlui sa te ierte ca ai aruncat cu pietre in SFINTII D-LUI.SA ITI FIE RUSINE PTR „.’LUCRAREA”‘ pe care ai facut-o sin IN CIMPUL CUI AI LUCRAT.POCAIESTE-TE OMULE PINA MAI ESTE TIMP……

  • Geta Werner zice:

   Yes I agree with you, in regard’s to FORGIVENESS, but one has to admit to IT. In the Bible it says Confess to your sins and you will be forgiven. Sa ma ierti daca scriu si pe Romineste si Engleza, anyway, cind la un pacatos ii se da o santa sa se marturiseasca, si nu ea advantaj de timpul care se da doar persoana, se ascunde dupa scaun, in another word, denial, then all I can say is good luck when you meet with the maker. One more thing, has it ever crossed your mind that it is God’s will for all this too come out? Un adevarat crestin ar trebui sa arate duhul blindeti. Ce am citat pe Blog numa nervi from some Comments. Sorry if I offended you in anyway. Be Blessed

  • Lidie L zice:

   In primul rind trebuie sa ne pocaim cu totii si trebuie fiecare in dreptul lui mai intai. Apoi ce este foarte interesat ca todeauna se cere sa se pocaiasca cei ce spun un adevarul, nu cei ce pacatuiesc sau in cazul nostru celor ce sint sau au fost in slujba lui Iuda. Ar fi cazul sa cerem Lui Dumnezeu sa ne deschida ochii ca sa vedem cu ei, si sa-i folosim daca-i avem deschisi.
   Ar fi cazul sa ne lasam condusi de Duhul Lui Dumnezeu si aceasta se poate numai daca eul nostru va fi zdrobit printr-o pocainta sincera.

  • dumitru muresan zice:

   ipocrizia e in tema acestui-mezaj..si multa manipulare desinformaarte..!

 46. Alex Pop zice:

  Da bine le zice sora Lidiuta, vajnica penticostala din Chicago… Meriti ars pe rug, d-le Croitoru!

  Cum indraznesti sa vinzi pe sfintii nostri, ca sa-ti faci bani cum a facut si Iuda?
  Cine te-a imputernicit sa ne urmaresti, si sa ne sapi??
  Ce-o sa faci cu banii?
  De ce mai esti membru intr-un cult de-al carui trecut nu-ti place?
  Nu ti-e rusine sa arunci cu pietre in sfintii Domnului??
  Etc., etc….
  Babuta Lidiuta zice ca e tinara, dar aduce aceste vreascuri de intrebari si acuzari cu-acelasi zel cu care le-a adus si babuta lui Ian Hus, „ereticul”…

  Si, uite-asa, are si Alin Cristea dreptate: „e unii care nu stie dialoga”…
  Dar cum saracia poti dialoga cu cineva care ti-arunca in circa astfel de intrebari, care te-acuza ca vinzi pe frati pentru bani, ca esti plin de rautate, ca nu meriti numele de penticostal, and so on?…
  Sa debitezi atitea intrebari anapoda si atitea acuzatii aiurite intr-un singur comentariu e o performanta, nu gluma. O trista performanta. Si cum sa nu exclami „O, sancta simplicitas !” si sa nu fi patruns de durerea de-a vedea in mijlocul nostru o multime de suflete rahitice, ce afiseaza un crestinism superficial si infantil? Membri cu diploma in biserica dar analfabeti spirituali, ignoranti si incapabili de a gindi biblic, lipsiti de notiuni elementare de doctrina si etica crestina.
  Dupa roade ii veti cunoaste: faptele, vorbele, comentariile pe bloguri…

  Nici nu mai stiu ce poate durea mai mult:o biserica ce ascunde trecutul patat al parintilor, sau o biserica ai carei copii ramin tot copii.

 47. vaisibine zice:

  Iudo,
  Cati bani ai primit de la securitate ca sa improsti cu noroi sfintii care au rezistat peste veacuri si au tinut mainile pe coarnele plugului? Ce o sa faci cu argintii pe care i-ai primit? Timpul pe care l-ai folosit pentru a deconspira trecutul mai marilor nostrii in credinta pentru care Domnul ne-a invatat sa ne rugam, mai benefic era sa il petreci in rugaciune de mijlocire pentru ei! ca asa ne invata scriptura! Cred ca te intereseaza mai mult castigul din tot scandalu pe care l-ai provocat in cultul penticostal! De unde stii tu ca oamenii nu s-au marturisit in fata Domnului, nu in fata intregii lumi cum ai fi vrut tu! In biblie scrie sa ne marturisim pacatele unii altora…de unde stii ca ei nu au facut-o? Ai facut un servici diavolului prin defaimarea fratilor! Dumnezeu va trage la raspundere orice fapta facuta in ascuns. Nu cred ca Dumnezeu te-a pus judecator ai fratilor din vremea comunista, care au dus greul. Cuvantul Domnului ne invata sa cautam pacea, tu ce ai cautat prin asta?(banii sau ce?). Crezi ca ce ai scris tu in cartea ta o sa aduca zidire? …..Esti o rusine pentru cultul penticostal! IUDO

  • Vaișibine, ce-ar fi să îți folosești tu timpul rugându-te, și să ne lași blogurile în pace?
   De ce nu te-aş întreba şi eu dacă nu cumva ţi-a dat cineva arginți ca să stai pe blog și să strigi „Iuda”? De obicei hoțul strigă „hoții”!

   • Cornel Bucur zice:

    Fr. Vasilica,
    Nu raspunde acestor oamenii, o fac intentionat ca sa te atraga in murdaria lor. Sunt uni care tulbura apele in adins. Sunt pescari specializati sa pescuiasca in ape tulburi. Nu te lasa atras… stai departe de astfel de oamenii.

   • Geta Werner zice:

    How can he say that? Iudo, scuzama Individul este Credincios. Ma refer la Vaisibine. If God was to come and get his Bride a lot of us would be left behind. Trebuie sa ne Trezim, sa ne deschidem inima, si mintea, Domnul trebuie sa duca lucrarea lui pina la sfirsit. Eu termin cu ata, Doamne LUMINEAZANE MINTEA si deschidene OCHI la TOTI. Multa Pace

   • adi zice:

    Vasile !Iuda e prea putin spus in dreptul vostru,aveti interese meschine in tot ceea ce faceti

  • Domnule , si vai si bine , eu personal cred ca nu ati inteles prea bine scopul demersului initiat de pastorul V. Croitor. Stati linistit , nu sunt avocatul nimanui, dar si dvs ca si multi altii ce intra pe acest blog cu o anumita parere , aveti dreptul sa fiti ,atat cat ne sta in putinta, lamurit , ca sa nu mai existe confuzii. Initiatorul acestui demers nu a dorit sub nici o forma sa lanseze vreun atac la persoana ( chiar daca multi din subiectii cartii au fost colaboratori ai securitatii) nu a urmarit inegrirea reputatiei nimanui , ci mai degraba a urmarit recastigarea sufletelor lor oferindu-le sansa pocaintei , punandu-i fata in fata cu adevarul despre trecutul lor . Chiar si atunci cand eu personal intr-un comentariu pe acest blog ,ma aratam sceptic si nu am acceptat faptul ca acesti ,, tradatori” s-ar mai putea pocai de trecutul lor , V. Croitor a fost de alta parere si cu mult tact mi-a spus ca el crede in puterea pocaintei chiar si in dreptul acelor persoane si de fapt aceasta este si dorinta dansului. Deci chestia cu Iuda , si ca ar avea vreun interes ascuns ,murdar , pica din start . De aceea va rog sa va reviziuti atitudinea ! Bless ! 😉

  • Geta Werner zice:

   Cu cita ura poti sa scri. Unde este Duhul blindeti?

 48. Gherghel Virgil zice:

  Apreciez efortul depus pentru a prezenta trecutul unor oameni din cultul penticosta dar consider necesar de a fi mai trnsant fata de cei care sunt in viata daca aveti probe privind colaborarea cu securitatea. Chiar daca sunteti invinuit ca e an electoral si de aceea a aparut aceasta carte eu cred ca nu a avut efectul scontat fata de cei care au fost cplaboratori sau sunt colaboratori deoarece nu vad nici o recunoastere si pasi facuti inapoi de la functiile de conducere in diverse structuri. Ce-i drept noi nu suntem cei care trebuie sa dam cu piatra dar nici ei cei care trebuie sa ramana cu incapatanare pe pozitii si sa nu recunoasca greseala. Cine-si recunoaste greseala, o marturiseste si capata indurare. Daca aveti probe pentru cei in viata care au colaborat sau colaboreaza cred ca e necesar de trimis la comunitati numele persoanelor pentru a lua masurile ce se impun. Domnul cu tine

 49. Geta Werner zice:

  Sper sa nu am prea multe greseli la scris, sunt in America din 12-19-79, parintii mei tot timpul miau spus Satana te va ascunde cind faci pacate, Satan te va ajuta la minciuni. Da cind vine timpul sa iasa tot la Iveala Satan BATE din TOBE de tot Satul va auzi, well in this case tota populatia Romina where ever they are at. Domnul este Drept si el este Adevarul si Viata. Despre mine nu am cuvinte sa ii multumesc Domnului si la Tatal meu care nea adus in America si el cit timp a Vost in Lagar in Austria in anul 1978 a tinut greva foamei, si el a facut un Scriu si la purtat in spate prin Austria, cred ca a fost ceva mentionat in carte de lucrul acesta. Domnul sa fie cu tine Frate si Pacea Domnului din partea Geta Apetroaie Werner

 50. Geta Werner zice:

  Am citit multe comentari. Doar ce nu inteleg, cum se poate fii Persoane de aici di Portland,Oregon si alte Locase, sa poata sa zica! Sa lasam trecutul ingropat? Ori sa nu judecam? Despre mine si familia din care am venit cu 9 copii care Tatal meu risked his life sa fuga din Comunist sa ne aduca la Libertate, sa fim defapt printe primele famili cu care Biserica Philadelphia sa deschis, EU Nu am cuvinte, numai VAI si amar de ZIUA cind Pasorul va sta in Vata celui SFINT, si noi fie care persoana. Cit am inteles dela comentarile facute de uni, este daca aii o Functie mare in Biserica, Sa Uitam, sa nu Judecam. No nu este corect

 51. Alex Pop zice:

  Intrebare:
  Cind o sa avem cartea si in engleza?
  Am multi prieteni americani carora le-am mai povestit eu cite ceva despre Romania si biserica noastra sub comunism si sint convins ca lucrarea ta ar fi binevenita pe limba lor.
  Am postat pe „Facebook”-ul unora aceasta nota despre Rascumpararea Memoriei. Americanii iubesc Romania si cred ca e timpul sa-ti faci un blog in engleza, si sa te pregatesti de lansarea cartii in the States.

  “So Foul a Sky Clears Not Without a Storm…”

  This famous Shakespeare quote comes to mind as I reflect on the significance of an event taking place today in my native country of Romania.

  The “storm” in question is a book, “Redeeming the Memory,” which has officially launched today in Bucharest at The Institute for the Investigation of Communist Crimes.

  The “foul sky” in need of being cleared up is the mudded history of the Pentecostal Church in Romania, whom the secret police had controlled and monitored closely, with the help of a vast network of informers and collaborators.

  Vasilica Croitor, an evangelical pastor from a small city on the Black Sea Coast, is the young and courageous author of this much talked about book. I call him courageous, because it is no small feat to take on the current leadership of the Pentecostal church, who had previously rejected his proposal to start bringing to light the truth about its collaboration with the Communist regime.
  The book’s main goal is to help us understand how it was possible for the communist regime to be so involved in every aspect of the church – even imposing their will on theological (not just administrative) matters – as seen from tens of thousands of secret documents from the archives of the Communist Party and of the Securitate, (the Romanian secret police), archives which Vasilica studied arduously for three years.
  Some inconvenient and uncomfortable truths had to be revealed, including names of people who are still in positions of leadership within the Romanian Church, who the Communists convinced through different methods to become their agents and informers.
  Mr. Croitor created a blog several weeks ago with the purpose of starting the dialogue about the book, and people started to take sides. Some, including pastors, furiously criticized the author’s intentions, accusing him of causing division within the church, of being paid to destroy reputations, of being a Judas who gets rich by selling his own brothers, etc. When excerpts from the book came out, many were shocked to find out that their pastors (and even the head of the Pentecostal denomination!) were in fact informers or communist agents – and that everything was documented from multiple sources, with signed letters, detailed records of debriefings, code names, and audio recordings..
  Why did so many people – including two friends of mine – sign those infamous “pledge letters” and thus become a tool in the hands of a very cruel and repressive communist system? The book tries to answer this question too, and the reader is presented with a vast array of diabolical methods the secret police used to recruit its informers. It’s sad to see how easily some were bought with promises of jobs, positions of power and influence, or various perks like being allowed to travel abroad – although most informers fell prey to some insidious forms of manipulation, blackmailing, threats, even beatings and torture (both physical and psychological).
  I know people who were lifted up from their homes by the secret police for a simple interrogation; so “simple” that it would last hours, even days, and often ended when a “pledge letter” was signed.
  Few things in Romania were as dreadful as being interrogated by Securitate. I experienced that horror several times and personally I was not scared as much by the guys who beat me than by the shrewd counter intelligence officer who kept reminding me during the interrogation: “Remember, the truth will set you free…”. For almost half a century, Romanians, especially the evangelicals (considered a threat to our communist society), lived under this constant threat, panic and fear of the secret police, as illustrated by this joke:

  A man is woken up one night by furious knocks in the door. Scared, trembling and shaking – knowing very well who would make such surprising late-night visits – he gives a last hug to his wife before opening the door. To his surprise, there stood his next door neighbor, frantically telling him that his barn, with all his livestock, is on fire. “Oh thank God! – the man exclaims, relieved and happy; I thought it was the Securitate!”

  Such were the times the Christians in my native country had to live through. And in spite of all the persecutions, in spite of all the wolves in sheep clothing in our midst, the church thrived and multiplied, to the great dismay of our oppressors.
  But the whole truth about our church under Communism must finally be known. So far, the majority of the commentators on the author’s blog site (www.rascumparareamemoriei.com) agree with the author’s view: that knowing the truth about our past is healthy & beneficial for the church, especially for the young generation.

  I can hardly wait for the book to come out in English. I’m sure some American missionaries, especially those who have visited our churches under Communism, would be shocked to find out that some of their dear Romanian friends had more things in common with Judas than with Christ.
  And maybe some of them would even admit to being duped by the Communist system, believing that everything was fine and dandy with our churches… or that, unbeknownst to them, they were also used by our Government to trumpet in the West the freedom of worship which they pretended to bestow on all people of faith in Romania.

  But now the whole truth is coming out.
  It’s about time we learn who our true heroes were, and who were the traitors in our midst.
  It’s time we finally know our history, our true past, warts and all. And we should never let anybody cover it, change it , or falsify it.
  Otherwise, another old communist joke would be in vogue again:
  “The Future Is Known. It’s The Past That Keeps Changing…”

  • Geta Werner zice:

   Very well put. One of the comments on this Blog that truly toched me, I don’t know or remember much about the Communist party, but all I can recall was when I was in second grade, I had to go clean the streets on Sundays so I could not go to church, they, meaning the Communist knew our Fam were Penticostal. How heart wrenching it is to find out, that Pastors, the head of the church or people that call them self man of God, were informants to such Deabolical Hummans? Sad to say is, that is why some churches don’t have the Holly Spirit moving in the services. Let’s not worry about the person when in church is raising his hands up or if he/she is crying. Don’t get to thinking why is he/she acting so saintly, they are sinners, they should be in the last row. As for me when I called upon two members of the comitet to my house so I can talk to them and confess my sins, I was shocked to hear one of them telling me, well Mintuirea ta este cu semnul intrebari. What about this Pastors and othes that did all the informing about the children of God?

 52. După peste 70 de postări, peste 150.000 de accesări, peste 2.000 de comentarii, lansarea oficială a cărţii şi epuizarea primului tiraj, cred că a venit vremea unor schimbări pe blogul „Răscumpărarea memoriei”.

  Consider că mi-am împlinit misiunea de a alcătui o istorie sinceră şi neromanţată a Cultului Penticostal în perioada comunistă. Interesul uriaş arătat faţă de carte arată că această discuţie era necesară. M-am bucurat de susţinerea deschisă a unor personalităţi de prim rang, atât din mediul teologic, cât şi din cel ştiinţific, după cum m-am bucurat şi de intervenţiile celor care au avut critici faţă de demersul acesta, atunci când acestea au fost judicios argumentate şi nu defulări emoţionale.

  Din nefericire, există şi oameni fără căpătâi, oameni care nu au curajul să se prezinte şi care nu au deprins încă manierele unui dialog civilizat. Ţipând din răsputeri, repetând aceleaşi mesaje pe alte pagini ale blogului „R.M.” sau ale blogurilor „vecine”, folosind un limbaj suburban sau chiar injurii la adresa partenerilor de dialog, aceştia creează impresia că nu sunt chiar aşa de rătăciţi pe cât vor să pară, ci în mod intenţionat caută să discrediteze orice dialog civilizat. Ei sunt „gaşca lui Vadim” care a venit cu fluiere, banere şi vuvuzele în Parlament, atunci când s-a dat citire raportului Tismăneanu.

  În acest context, am decis să limitez comentariile de pe blog conform următoarelor criterii:

  Comentatorii trebuie să precizeze numele real şi emailul real.
  Unele comentarii vor fi afişate numai după ce, în urma verificării prealabile a emailului, autorii vor confirma că îşi asumă conţinutul mesajelor postate.
  Nu vor fi acceptaţi la dialog comentatorii care nu au citit măcar un capitol din carte. În prima postare pe blog, fiecare comentator va trebui să precizeze dacă a citit măcar o parte din carte. Ştiu că astfel se va reduce numărul comentatorilor, dar cred că va creşte calitatea comentariilor.
  Comentariile trebuie să se refere strict la problema pusă în discuţie.
  Comentariile care conţin atacuri la persoană şi procese de intenţie vor fi şterse fără nicio avertizare prealabilă.
  Dialogul este binevenit, însă cu respect faţă de partenerii de dialog.
  În speranța unui dialog constructiv și util,

  Vasilică Croitor

 53. grig zice:

  sint in paris as vrea sa comand cartea am apelat la libraria biserici si mi s a dat raspuns ca in romania s a interzis sa se faca comanda la RM prin biserici va rog un raspuns <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<FI TI INTARITI DE IMPARATUL PACII!!!

 54. David Damian zice:

  M-am nascut in 1963 in orasul Sibiu . Desi nu cunosc anul in care tatal meu a devenit pastorul filialei Judetului Sibiu, imi aduc aminte de episoade nefericite din copilarie strict cauzate de stigma asociata cu fratii penticostali . Loial fiind familiei si iubindu-mii parintii care cu greu razbeau sa puna bucate pe masa, faceam fata injuriilor verbale aduse de autoritatile vremurilor respective intr-un spirit foarte solitar cu toti cei ce purtau eticheta rusinoasa de pocait. Cu siguranta au existat turnatori voluntari , asa cum si in ziua de azi oportunismul determina pe multi dintre noi sa abordam punctul de vedere care ne avanseaza agenda personala. Totusi , e greu sa treci cu vederea experientele personale avute cu persoane numite in carte ca fiind informatori, si sa nu iti amintesti si aspectele de caracter care i-au innobilat. Desigur in contextul societatii comuniste cei pe care ii judecam au construit ceea ce astazi cunoastem a fi Biserica Penticostala cu o aderenta de peste 300 de mii de membri . Reputatia biserici anilor respectivi, desi usor de atacat acum, e greu de rivalizat spiritual in libertate . Regretabil dorinta de afirmare a cadrelor comuniste era cauza principala a prigoanei impotriva pocaitilor. In libertate si afluenta pacatul trangresiei impotriva semenului care nu se mai poate apara in prezent este la fel de usor de comis ca si cel al comunistului zelos .Posibilitatea de afirmare este evidenta si publicarea materialelor incendiare o practica buna de afacere . Ramin totusi plin de speranta ca dumneavoastra ati fost echidistant, avind in vedere ca este absolut necesara dezvaluirea trecutului . Eu insumi ma intreb uneori daca tatal meu Nicolae Damian se regaseste pe vreo lista. Ce stiu cu certitudine este ca in ansamblu imi va fii foarte greu sa ma ridic la eticheta lui morala, indiferent daca se gaseste pe vreo lista sau nu . Ce ma intreb este daca cei care au fost informatori au pacatuit in momentul in care au dat informatii false autoritatilor vremi cu scopul de a-si salva fratii. Cei care se intorceau in vremea respectiva din granite in catuse uneori isi recapatau libertatea in urma declaratiilor date de pastorii locali . Moralitatea deciziilor lor este greu de incadrat din confortul aerului conditionat, al scaunelor de piele si al ecranelor de internet . Da, un comitet care sa analizeze efectele comunismului asupra credintei noastre este binevenit atita timp cit noi, cei contemporani, ne responsabilizam vis a vis de abuzurile din prezent,cum ar fi dezbinarile, lupta pentru putere si control financiar al institutiilor de cult. Transferuri abuzive de propietate post decembriste in sumedeniile de cazuri unde contributia enoriasilor au devenit pur si simplu capitalul necesar perpetuarii de abuz judiciar. Pentru mine iubirea lui fata de fratii penticostali ramine un mister avind in vedere ca la origine, majoritatea conflictelor cu autoritatile comuniste izvorau din luptele interioare purtate de fratii nostri de credinta. Desi copil , urmaream cu uimire prezenta nedorita a inspectorului de culte care adeserori se gasea in pozitia de arbitru la solicitarile propriului nostru comitet bisericesc. Plecarea tatalui in America a reprezentat pentru el si pentru noi ca familie o renuntare la zbuciumul vremilor respective. In rind cu mine sunt multi care poate va suspecteaza de intentii alternative in munca depusa, insa va felicit pentru curaj, determinatie si inspiratia de a aduce la lumina o istorie fascinanta si poate dureroasa a unor oameni mai simpli care bine sau rau intentionati au construit communitate pe care noi astazi o consideram ” familia noastra” .

 55. Teofil C V zice:

  Vis-a- vis de acest subiect dezbătut pe larg ,citind comentariile multora care încearcă să tot apere pe cei care au fost informatori aş vrea să adaug doar câteva gânduri :
  – problema judecăţii aparţine lui Dumnezeu,dar El a dat-o şi oamenilor. Biserica nu este un organism a nimănui fără principii , ci este a lui Dumnezeu şi merge după principiile lui Dumnezeu. Uneori în experienţa de peste 20 de ani de păstorire am remarcat că uni creştini folosesc pilda neghinei care trebuie lăsată împreună cu grâul până la sfârşitul veacului. Nu presupun ci sunt sigur că cei ce o interpretează aşa n-au avut de a face cu hermeneutica(intrepretarea gramatico-literală în context istoric). Încă de la începutul Bisericii ,Dumnezeu a judecat pe Anania şi Safira prin Petru. O acceptare a unor oameni falşi şi păcătoşi (nepocăiţi şi fără această intenţie) demonstrează că şi liderii sunt la fel dacă o fac în cunoştinţă de cauză. În Germania unită s-a dovedit că cei care luptau împotriva desconspirării foştilor informatori şi securişti,erau tocmai deputaţii care fuseseră informatori. Apoi sfârşitul veacului nu cuprinde timpul Bisericii pentru că sunt principii total diferite. În Biserică principiul este cu totul altul şi.l găsim la Evrei 12:16 unde sub forma imperativului se scrie :”vegheaţi să nu fie”, ceea ce denotă că e datoria sfântă a Bisericii. La una din Bisericile din Apocalipsa Domnul apreciază faptul că a pus la încercare pe cei care zic că sunt apostoli dar s-au dovedit a fi fraţi minciunoşi sau chiar pastori minciunoşi. Apoc.2:2. Nu mai continui pledoaria pe acest subiect deoarece asta ar presupune că cei ce sunt împotriva adevărului dezvăluit el şi mai târziu ar însemna că nu cunosc Biblia şi nu o respectă.
  – cei ce fac apel la dragoste s-ar părea că nu prea ştiu ce este deoarece tonul lor este mult mai agresiv,condamnând pe cei care iubesc adevărul. Şi Dumnezeu când a făcut planul moral al omenirii a venit mai întâi cu dreptatea (legea) ca apoi să aducă şi dragostea (harul). Nu se poate ajunge la dragoste dacă nu am înţeles ce este mai întâi dreptate. Inclusiv în Noul Testament dreptatea face parte din virtuţile creştine. De cele mai multe ori experienţa a arătat că fac apel în mod uşuratic la dragoste tocmai cei care nu o au sau au greşit şi le este greu să treacă peste „sfântul lor orgoliu şi să-ţi ceară iertate celor ce au greşit. Trebuie să iertăm ,dar mai întâi trebuie ştiut ce iertăm şi de ce.
  – am ajuns şi la problema iertării de care se face foarte mult caz şi care după cum observ este greşit înţeleasă. Evident subiectul este destul de lung dar voi simplifica să nu facem multă teologie. Iertarea se obţine în urma cererii de a o primi. Cine dintre cei ce se declară creştini susţin că vor fi iertaţi oamenii care nu-şi cer niciodată iertare?
  Vor ajunge aceştia ieratţi şi mântuiţi de Dumnezeu? Sub nici o formă! În relaţia dintre oameni este aceeaşi regulă! Să cităm ev. Luca 17:1-4; Este clar că iertarea este condiţionată de două aspecte şi anume : – să-i pară rău cu sinceritate şi să-şi ceară iertare de la cel ce a greşit. Dacă celălalt nu vrea să-l ierte devine problema lui. Acum în privinţa celor dezbătute de dv., este normal şi foarte biblic ca cei ce şi-au vândut fraţii pentru bani sau din slăbiciune sau cum vor ei să o numească, să-şi ceară iertare aşa cum i-a învăţat Dumnezeu şi nimeni altul. Dacă dispreţuiesc aceste poruznci cel puţin pentru mine şi pentru cine merge în spiritul şi litera Bibliei este clar ce fel de oameni au fost informatorii şi din nefericire ce fel de oameni au ales să rămână. Este alegerea lor dar s-au întinat şi alţii conform Evrei 12 (citat amintit mai sus), pentru că nu s-a făcut o despărţire între sfânt şi necurat aşa cum a făcut Fineas fiul lui Eleazar căruia Dumnezeu i-a promis binecuvântări.
  – una din armele cele mai eficiente ale timpurilor tulburi sunt tocmai atitudinile neclare,ceaţa spirituală când n-avem certitudini ce este curat şi ce nu este curat şi aici satan câştigă teren, sau mai bine zis a câştigat deoarece mulţi deja nu mai ştiu să deosebească binele de rău. Cu cât atitudinile celor confuzi sau chiar rău intenţionaţi sunt mai multe,cu atât mai clar este că biserica este într-o stare decăzută şi nu vrea să se ridice. Teofil C V

  • Doru Dragan zice:

   Frate Teofil.M-am bucurat cînd am citit comentariul dumneavoastra.Dumnezeu este de acord cu ostenelile si vegherile tuturor fratilor,dar mai ales ale pastorilor ( îngerii Bisericilor),care trebuie sa încerce pe cei ce îşi zic apostoli.Sigur ca dragostea nu trebuie sa fie diminuată,in aceste verificari.Mi-aş permite două întrebări.Credeţi că toată Biserica este decăzută,sau numai cei care au adoptat democraţia şi nu teocraţia? Si doi:Cum pot fi verificati,incercati acei care au ridicat deviza SCOPUL SCUZA MIJLOACELE,la nivelul unui principiu.Va multumesc.

   • Teofil C V zice:

    În primul rând nu aveţi motive să-mi mulţumiţi pentru că este de datoria fiecărui creştin să iubească adevărul chiar dacă acesta uneori cutremură sistemele religioase. Să nu uităm că nu ceea ce credem noi că este bun şi creat de noi ( gen culte şi organizaţii ) care uneori prin natura construcţiilor lor se abat de la Biblie. Fiecare suntem prinşi într-o mai mică sau mai mare măsură într-un astfel de sistem dar grija mare trebuie să fie de a nu ne abate de la principiile biblice care sunt impetuos necesare să ne domine viaţa şi bisericile.
    Nu toate Bisericile sunt decăzute şi trebuie să fim atenţi când tragem concluzii să nu o facem la general. Au fost şi mai sunt oameni ai lui Dumnezeu care L-au iubit şi-L iubesc sincer pe Dumnezeu şi fac lucruri mari pentru El şi acum, dar aceştia sunt foarte puţini şi pe cale de dispariţie precum se plângea şi psalmistul :”Se duc oamenii de bine şi nimănui nu-i pasă”. Când m-am referit la Biserici decăzute am făcut o aluzie directă şi clară la cei care au condus toate cultele neoprotestante de la care credincioşii bine intenţionaţi au avut aşteptări ca după Revoluţie ei să fie primii care să ceară desconspirarea foştilor informatori,ceea ce nu s-a întâmplat spre dezamăgirea multora care au suferit. Era normal şă existe o purificare a Bisericii aşa cum făceau şi patriarhii din când în când,sfţnţind familia şi tot avutul lor prin scoaterea afară a tot ce era necurat. În cazul nostru era vorba nu de o excludere,deşi în cazul unora ar fi fost stric necesar, ci doar de pocăinţă personală acolo unde s-ar fi semnalat cazuri. Lipsa acestei decizii de sus, a dus la perpetuarea compromisului de care „noi” şi ai noştri nu am vrut să ne lepădăm. Ştiţi care este partea cea mai tristă şi supărătoare în toate acestea? Că majoritatea foştilor informatori,fie ei şi păstori încă au tupeu demonic şi creează probleme Bisericii lui Dumnezeu şi încă se mai dau sfinţi. O desconspirare ar fi rezolvat frumos problema şi-ar fi pus pe fiecare la locul pe care-l merită. Aici însă intervine o problemă de moralitate şirezolvare a păcatului. „Păcatul unor oameni merge înainte la judecată iar ale altora vin pe urmă” – parafrazez 1 Tim. 5:24; Dacă păcatul ar fi cunoscut dinainte,ar fi judecat de sfinţi şi ar cere iertare oamenilor mai întâi şi apoi lui Dumnezeu şi ar fi iertaţi, dar ascunzându-l oricum se va descoperi şi dacă păcatul vinderii fraţilor va veni pe urmă , conform Bibliei va fi ca şi pentru cei necredincioşi,conform interpretării în context. Un alt aspect legat de decădere sau încercare este acela că Biserici decăzute au existat şi înainte de Revoluţie şi după şi În România şi afară , în schimb asemeni unui elev care are într-un semestru 100 de note dintre care 5 bune sau chiar foarte bune şi 95 foarte rele sau rele , media generală va fi una dezastruoasă. Din acest motiv pentru că noi ca oameni nu putem cunoaşte toate bisericile de peste tot,mă refer pe plan mondial, nu putem trage noi o concluzie clară căci am greşi. Doar mă întreb retoric cât de mulţumit este Dumnezeu de Biserica Lui de pe pământ.
    Legat de cei ce au adoptat principii sataniste precum „scopul scuză mijloacele” deşi cred că verbal n-au spus-o, dar faptic au demonstrat-o pentru cei ce sunt apropiaţi de ei este uşor de remarcat falsitatea în care trăiesc. Trebuie privit la viaţa lor de familie ,la familie în general şi la roadele lor reale care rămân. Şi dacă unii sunt mai buni actori şi ajung şi păstori eu cred că acolo unde sunt credincioşi sinceri Dumnezeu va descoperi totul. Ca şi idee cred că aceasta este o problemă a fiecărei Biserici locale şi aici iarăşi ne încurcăm în problema stării spirituale a Bisericii: dacă este una adormită care acceptă păcatu oricum nici Dumnezeu nu-i deranjează; dacă este una curată cei muzrdari nu pot sta acolo. Eu nu m-aş mira ca unele lucruri Dumnezeu să nu le descopere,deoarece unii sunt fii din curvie şi cu toată starea lor imorală să nu fie mustraţi , în schimb să fie judecaţi la final ca străini familiei lui Dumnezeu. Teofil C V

 56. gabriela zice:

  As dori sa comand cartea din Romania. Exista vre-o librarie on line de unde as putea sa o comand?
  Va multumesc

 57. pete zice:

  pt vaduva . ” in calitate ce fel de intrebare e asta” caci nu face nici un sens

 58. Gabi Bogdan zice:

  Alegeri in Portland. ptr. prima data de cind NP e pastor in Portland, domnia sa a fost reconfirmat cu un procentaj asa de ridicat, 72%. ( cine e pastor in America, stie ce inseamna 72% intr-o biserica formata din ardeleni, moldoveni, olteni si alte nationalitati, multi se bucura cind au 62 de voturi intr-o biserica de 120 membrii)Eu am crezut ca va pierde cu 70%.Cum am spus intr-un post anterior, NP este un fel de hopa Mititca, cind toti am crezut ca e jos, hopa, el se ridica. Incredibil.Unii o sa spuna ca sint o gramada de (citez)”habarnavuti „aici in Portland, altii vor spune ca femeile l-au votat, conspiratorii o sa dea vina pe securisti si elementele loiale fostului partid comunist care s-au adunat in northwest.Daca e sa crezi in lucrarile( sintem posticostali nu?)care au fost si in biserica si in Romania incepind cu luna martie pina simbata seara, acesta este un rezultat pe care Dumnezeu la prezis cu mult inainte de aparitia RM-ului. Fiecare cum crede. Cert este ca Dumnezeu este suveran, el ridica si coboara pe cine vrea si cind vrea.O multime ( peste 200) o sa aiba o noapte alba, da o sa le treaca, sint obisnuiti, tot incearca de 20 de ani. Maybe next time.Keep hope alive!! Ceilalti, cred, l-au iertat Duminica trecuta, cand si-a cerut iertare in adunare.De mine au zis ca din cauza ca am fost avocatul diavolului , nu am voie sa fac parte din comisia cu numaratul voturilor. De parca am crescut in Chicago cu guvernatorul Blagojevich in biserica….
  Eu am reusit sa aflu si ceva lucruri din dosarul de 1860 de pagini de care baladistul/academician/dosardisparut Ceuta a facut aluzie.Interesante lucruri shi acolo.Cum poti sa le reconciliezi? Nu stiu.Nu sint acreditat de CNSAS sa pot sa judec.
  Asteptam alegerile de marti, se pare ca republicanii vor cistiga,lucru incredibil acum un an.Democratii au si inceput sa spuna ca e vina habarnavutilor , ca nu se informeaza…Interesant….deja vu
  Sint curios daca la urmatoarea conventie se va cinta cumbaya pe scena.

  • ce conteaza zice:

   ..NOTA 10.Mi-ai luat-o inainte.Cine e interesat sa vada reactia bisericii,sa se uite pe adresa bisericii philadelphiaro.com,duminica seara oct.31.O seara de neuitat .SLAVIT SA FIE D-L

   • daniela c zice:

    DA CA …

    Daniela, am moderat acest mesaj. Îți înțeleg frustrarea, dar nu îți încurajez continuarea discuțiilor pe această temă pe blogul RM. Când am început scrierea cărții, multă lume voia să le spun care sunt așteptările mele. În mod intenționat le-am fixat la zero, pentru a nu avea parte de dezamăgiri. Așa că multele lucruri pozitive care s-au întâmplat cu demersul RM le-am luat ca pe un bonus nemeritat de la Domnul.

   • daniela c zice:

    PERSOANE CARE AU VOTAT ACUM AU VOTAT SI DATA TRECUTA PROBLEMA E CA DE ATUNCI SINT TREI ANI SI NU AU VIZITAT BISERICA MACAR ODATA.
    INCA ODATA
    ARE CE INVATA FRATELE OBAMA DE LA NIKKY

  • Liviu Vultur zice:

   Intr-o biserica de 120 de membrii, este chiar greu sa obti 60 de procente. Toti te cunosc bine.
   In una de 2000, esti deja in turnul de fildes.

   • Am șters partea a doua a mesajului. Nu are niciun rost să ne apucăm să dăm cu pietre în NP. Fiecare biserică alege după cum dorește. Eu cred cu tărie în autonomia bisericii locale.
    De asemenea, cazul NP nu trebuie confundat cu demersul RM. România nu poate fi confundată cu Portland. Acolo generația tânără citește mai mult în engleză, cei înaintați în vârstă nu știu dacă mai citesc, așa că oamenii depind în mare măsură de ce le spun alții. În țară, discuția despre problemele ridicate de trecutul nostru abia a început și nu cred că va exista autoritate care să o mai oprească. Să o amâne o vreme, asta se mai poate. Dar efectul amânării nu este în favoarea celor care doresc amânarea, ci mărește dorința de a cunoaște adevărul. „Răscumpărarea memoriei” a fost un răspuns față de încălcarea nejustificată a promisiunii făcută de liderii cultului la Congresul de la Timișoara. Suntem la aproape 21 de ani de la Revoluție și nu putem să nu ne punem întrebări. Vrem să se facă lumină în trecutul nostru. Vrem să înțelegem ce s-a întâmplat în perioada comunistă. Vrem să știm cum s-au putut accepta asemenea compromisuri. Și mă rog ca la Brașov și la Bistrița noua rezoluție a CRPC să fie tratată cu seriozitate și maturitate. Pe scurt, calitatea răspunsului primit va decide câte volume vor mai apărea pe această temă.

 59. Geta Werner zice:

  Communist is still strong in some parts of Portland Oregon. So sad to say

  • Nu cred că este cazul să comentez votul bisericii. Fiecare biserică alege după cum dorește. Cei care au dorit să se documenteze au putut să o facă, cei care au cerut lămuriri și documente suplimentare au primit. Eu respect decizia adunării.

   • Geta Werner zice:

    Frate Vasilica, Tatal nostru ceresc este Alfa si Omega inceputul si sfirsitul, multi a inceput cu el, doar sfirsitul se fa vedea. Din pacate …

    am moderat continuarea din considerentele menționate mai sus. Sincer, cred că cel mai bine este să ne rugăm pentru fratele nostru.

   • daniela c zice:

    NU MA DEZAMAGESTE VOTUL ADUNARII CI MA DEZAMAGESTE CA NP DEZINFORMEAZA OAMENII.
    AM FOST POZITIV INCURAJATA CITIND RM MAM PROSTERNUT PE GENUNCHI SI AM ZIS DOAMNE FAMA ASEMENEA OAMENILOR ACESTIA CA RW NU MA LASA SA FIU UN IUDA.VREMURI GRELE NE ASTEAPTA SI DACA NU NE TREZIM ACUMA VA FI VAI S AMAR DE NOI.VOM ALEGE DIN NOU COMFORTUL?
    DOAMNE A MILA

 60. Geta Werner zice:

  Cum a spus Pastorul Pop. Si este asa de interesant cum poporul care il sustine sa sara la a spune nu e adevarat. Ata stiu nu exists fum fara FOC. Din pacate duhul blindeti numai prea exsista printre frati.

 61. Roxana zice:

  Raspuns pentru cei care nu cunoaste biserica din Portland,

  Comitetul bisericii a primit recordul fr. NP, dar NP nu a dat voie sa se faca de cunoscut dosarul ci a hotarat sa fie pus sub cheie impreuna cu nepotul sau si un alt fr.
  Fr. NP si sotia lui apoi a inceput sa sune membrii din biserica si cei care merg la alte biserici din Portland sa se planga ca nu e adevarat.
  Am fost fortati sa votam chiar daca multa lume nu a stiut de ce este vorba.
  Au venit foarte multe familii de rusii de la alta biserica chiar daca sunt membrii acolo si au votat, iar multi dintre ei chiar au facut cerere de membru pe loc, apoi au votat.
  Multi care il sustine pe NP sunt cu pacate, care biserica nu i-a disciplinat.
  Daca votul a esit in favoarea lui NP nu inseamna ca toti suntem in aceasi oala, va rog frumos, ma doare sufletul de cei care cunoastem adevarul si nu ne indupleca lacrimile false. Multi membrii care sunt in potriva au fost prea scarbiti sa vina sa voteze.
  Imi cer scuze ca vorbesc biserica, am frica de D-zeu si stiu ca nu e bine sa vorbesc de rau pe nimeni dar am vrut sa intelege-ti cum stau lucrurile aici.
  Daca aveti un mesaj de incurajare am novoie.
  D-l sa ne ierte si sa ne binecuvinteze pe toti.

  • Roxana, (1) rugați-vă, (2) vorbiți adevărul în dragoste, (3) așteptați-vă ca Domnul să lucreze, (4) rugați-vă.

   • Roxana zice:

    Thank you God bless you and your family.

   • adi zice:

    Vasile!Este adevarat proverbul”faceti ce zice popa nu ce face popa”.Ai sfaturi bune „1) rugati-va,2)vorbiti adevarul in dragoste,3)asteptati-va ca Domnul sa lucreze,4)rugati-va”,iti mai lipseste un lucru,fa si tu la fel.Domnul sati ajute

    • Sunt impresionat de mesajele tale, Adi. Tu stii cat ma rog, pari sa cunosti toate lucrurile, probabil ca si gandurile le stii… Tie nu-ți mai lipsește nimic.

    • Vali Horlescu zice:

     Da, nu-i lipseste nimic, insa se pare ca ceva are intr-o proportie mai mare.

  • Gabi Bogdan zice:

   Roxana, stii cine sint, am inregistrat toata sala duminica pe video, si dimineata si seara, poti sa vi sa imi arati cine sint rusi care nu au venit de ani de zile. Te rog frumos nu mai mintii . Minciuna #1 :Sti foarte bine ca este imposibil sa votezi daca nu esti un membru ACTIV in biserica. Eu am fost descalificat din comisia de numarat voturile numai ptr. ca unii au crezut ca am scris in apararea lui NP. Comitetul a fost in majoritate impotriva lui NP, nu cred ca ar fi permis falsificari.Te rog hai duminica sus la audio/ video si spune-mi daca mint , nu vorbi din spatele unui nume necunoscut.
   Minciuna #2 dosarul a fost available ptr. oricine la vrut sa il citeasca inca din seara de octombrie 23.
   Minciuna # 3 Comitetul bisericii a hotarit sa nu faca public dosarul din cauza unor nume mentionate in el. Cu toate acestea , cineva a facut „rost” de el si la imprastiat la oricine a vrut sa il citeasca. Sint sigur ca si tu l-ai avut.
   Minciuna # 4 Au venit la vot peste 800 de mebrii , numar record. Cum poti sa spui ca multi au stat acasa ?
   Minciuna #5 nimenea nu a fost fortat sa voteze.
   Daca ai nevoie de incurajare, ar fi bine sa iti dai numele intreg , sa ne putem ruga ptr. tine sa poti sa spui adevarul data viitoare cind mai scrii pe acest blog.

   • Radu zice:

    @ G.B Dosarele nu au fost valabile.Nimeni nu a spus ca sint undeva dosarele.TU nu inseamna orcine.Tu ai avut acces ca TU esti tu. [ comentariu moderat ]. Precum ca cei ce au votat contra au facut Noapte alba.AI gresit.Am dormit foarte bine.

   • Roxana zice:

    Gabi,

    Am o varsta inaintata si niciodata nu am fost chemata minciunoasa.
    Dosarul nu au fost publicat; nepotul din comitet si fr. cu mustata au hotarit sa fie sub cheie ( asta a spus in plina biserica fr. din comitet cara s-a ridicat in picioare ) eu nu cred ca a mintit.
    Frate de la masa de vot a spus ca un nr. de persoane a facut cere pe loc, apoi au votat, alt nr. de frati de la Golgota au votat apoi au plecat la bisereca lor la program. Daca cineva nu-si retrage cererea de membru si e pe lista poate sa voteze chiar daca nu frecventeaza biserica.
    Nu e frumos sa ne spalam hainele in public, dar e singura data cand o sa-ti raspund.
    No thank you, nu am novoie sa te rogi pt. mine, roagate pentru N. si fam. lui.
    Am avut copiii la cateva pagini din cartea RM care le-am citit, nu ma intereseaza dosarul lui daca e secret.
    Gabi, sunt altii care asteasta sa-i bage N. in comitet, nu cred ca o sa ajunga randul la tine.
    (scuza-ma daca te-am jignit, dar nu am nici un interes sa mint)

 62. daniela c zice:

  PTR INFORMATIA TA DAN BOGDAN
  RUSII CARE AU VOTAT NU AU STAT LA BISERICA CI SAU DUS LINISTITI LA PROGRAMUL LOR LA GOLGOTHA.EI NU IL VOR PE NP PTR EI CI NI LAU PLASAT SI DESCURCATI VA CU EL .
  CUM VORBEAU DOUA BATRINE RUSOAICE:
  TU AI CLAPUIT?NU NAM CLAPUIT CA NUI VOIE .O,EU AM CLAPUIT CA TARE NII DRAG DE NICKY.EL GRAIESTE LIMBA NOASTRA.
  VAI S AMAR

 63. gabi bogdan zice:

  Lol. Confunzi moldoveneasca cu ruseasca. Poate nu ai aflat, moldovenii sint tot romani.
  By the way, my name is Gabi.

  • Dan from Portland zice:

   Gabi, ………..lol…………. aproape totzi moldoveni/romani de peste Prut,graiesc ruseste,pentru ca a fost limba oficiala a lor,si Nicky o ” graieste” also,……si daca ai zis ca aproape tot comitetul a fost!?? impotriva lui, ce zici de a noi alegeri de comitet??..ca altfel cum o sa poata lucra „Picu Popescu” cu cei care nu-l sustzin in comitet??

   …Vasilica ,daca tot ai deschis un topic cu Portland ,de ce nu ai lasa acolo toate discutiile in legatura cu situatia de la Portland??…easy now am” grait” si eu!!
   GBU.

   • Un topic cu Portland pe RM? Noooo way!

   • Magdalena zice:

    Dear Br. Portland,
    Efes 1 : 4. ” In El, Dumnezeu ne-a ales inainte de intemeierea lumii, ca sa fim sfinti si fara prihana inaintea Lui, dupa ce, in dragostea Lui,
    5. ne-a randuit mai dinainte sa fim infiati prin Isus Hristos, dupa buna placere a voii Sale,
    6. spre lauda slavei harului Sau pe care ni l-a dat in Preaiubitul Lui. ”
    David a facut a cantare de jale la moartea lui Saul si Ionatan, si pe care a poruncit sa invete copii lui Iuda (2Sam 1:17)
    De ce a facut David asa ? Saul i-a fost dusman toata viata!
    David avand Duhul Domnului in el, a fost preocupat si interesat ca in orice imprejurare, Dumnezeu sa aiba castig
    de cuza, primind lauda, iar cel rau – filistenii, in cazul acesta- sa nu li se dea motiv de bucurie.
    Deci, datoria si menirea noasta este ca sa VEGHEM , in orice vorba, fapta si imprejurare, Dumnezeu sa primeasca
    Lauda si Castigul. Aceasta atitudine/alegere, se ia prin credinta. Credinta aduce rabdarea si apoi, vine biruinta.
    Domnul is poarta razboiele ! BISERICA este MIREASA Lui!
    Consideri ca vorbariile noastre, aduc cinste si pastraza caracterul nepatat/ integru ?
    Daca noi, TOTI, avem in noi Duhul lui Cristos, vom intelege timpurile si cernerea , ingaduita deEL.
    Te binecuvintez , si nu uita: ” ce seamana omul, aceia v-a secera „.

 64. Pop Alexandru zice:

  Iar duc „americanii” razboi pe teren strain. 🙂 linistiti-va fratilor!

 65. Juliano zice:

  Motivul care a castigat cu 72% este,
  Au venit persoane de la biserica Golgota care nu si-ua retras cererea de membru si au votat, apoi au plecat la programul lor.
  Am vazut numele cumnatei mele care ere pe lista si nu mai este membra la biserica noastra.
  Am vorbit cu frati care au fost responsabili la masa de vot si mi-au spus ca: la o masa au venit 8 persoane cu cerere de membru aprobata pe loc de Daniel C. si au spus ca au dreptul sa voteze, stiind ca votul va fi in favoarea lui fr. NP.

  • ce conteaza zice:

   juliano,sorry,believed or not a luat fratele Niki.Poate ca inca nu-ti vine sa crezi,nici mie,dar asa a fost voia lui D-ZEU,noi stim ca nici un fir de par nu cade fara stirea LUI.Inainte de alegeri cu 3-4 zile m-am rugat si am zis D-ne iau aceste versete ptr .fr N.P.S-a deschis la Matei 9:4,5,6…….poti citi tot ,eu spun ce e mai esential…Pentru ce aveti ginduru rele in iniile voastre…..Fiul omului are putere pe pamint sa ierte pacatele…A sa ca is waiste of time what you gays doing,is over,Fr Croitoru is right,he just wrote this book,nu l-a acuzat pe fr.n.p.in carte dar voi ati facut din tintar armasar,IS OVER

   • "Maria" zice:

    De acord cu tine „ce conteaza”,Vasilica a scris aceasta carte nu cu intentia de a ataca pe cineva (si o carte foarte buna, felicitari!), dar problema este cum unii reactioneaza in urma citirii acestei carti. Cartea ta a dat pe fata gindul multor inimi si multumim frumos Vasilica cu ocazia asta am putut vedea si noi de la Portland ce oameni avem printre noi! Eu ma bucur sa fac parte din cei 72% care credem ca D-zeu ne iarta in functie de cum iertam si noi gresitilor nostri. Cum spunea cineva pe o alta pagina, if you are not happy with the way things are,,,you know where the door is. Sint atitea alte biserici la care ati putea merge, sau daca ati dori sa fiti cit mai departe de noi, va recomand bisericile din Phoenix, Sacramento, Chicago…sigur v-ar primi cu toata dragostea!!!

   • Roxana zice:

    Maria,
    Ce frumos ar fi sa dovedim de mai multa intelepciune.
    Cum poti sa spui daca nu ne place sa plecam, stim unde e usa.
    Nu vrem sa plecam, nu e nimeni in pozitie sa ne spuna ce sa facem, noi vrem sa fim cu voi pana o sa va vina mintile la cap si va pocaiti.
    Respect votul fiecaruia, am stit ca fr. NP o sa castige, dar va rog nu spuneti ca nu e adevarat recordul, si multi nici nu ati incercat sa cititi o pagina, ma mirat procentajul dar am inteles de ce a fost asa mult in favoarea pastorului. Siu ca e voia D-l in toate, nu meritam mai bine.

    Fr. Niky,
    Ati putea sa ne ajutati sa ertam mai usor daca auzim: Da am gresit si va rog sa ma iertati, dar cand totul merge inainte prin minciuna e mai greu.
    Acum daca au trecut voturile, va rog luati-va numele de pe lista de rugaciune pt. Dvs. si familie: fiecare membru stie sa se roage pt. pastor avem atata pricepere.

 66. daniela c zice:

  CHESTIA E CA NU AU RISKAT SAI FACA PE TOTI MEMBRI NUMAI PE CEI APROBATI DE DANIEL C.

 67. pete zice:

  pt GABY au fost 72% din citi au venit la votare nu din numarul de membri ceea ce e o mare diferenta sint close to 1400 de membri si au votat 829 so do the math

 68. pete zice:

  fr .Vasilica fi linistit caci au fost puse sub cheie pastrate caci nu e bine sa stie toata prostimea ca sa poata lua o decizie corecta totusi prin grija cuiva mai patriotic s-au facut vreo 25 de copii dar ce e aceasta la aproape 800 de familii . Totusi asa cum a enumerat cineva principiile noastre de votare cred caci pentru ignoranti nu ar fi avut prea mare efect citirea dosarului GBY

 69. Gabi Bogdan zice:

  Frate Vasilica, cred ca pina la urma chiar trebuie sa ai o rubrica numai ptr. Portland, intitulata ” rusii ne-au furat biserica, inca o data” . O sa ai cel putin 200 de posturi pe zii.Daca toata biserica de „rusi” votau la philadelphia , Np tot cistiga cu cel putin o suta de voturi in plus. Get over it. You can get him out in june, when one of you can stay at the door to keep the russians out!

  • Nu prea mai știu ce să comentez. Să mă iertați dacă vă dau un sfat mai lumesc, dar vă recomand filmul „The Russians Are Coming”. Cred că morala filmului se potrivește. 🙂 Cel puțin comicul situației este asemănător.

 70. "Maria" zice:

  Eii, au ventit toti frustratii din Portland la fratele Vasilica „acasa” sa se plinga de rezultatele alegerilor de duminica. Mai fratilor, ati face bine sa va potoliti, si sa acceptati caci ceea ce s-a intimplat duminica a fost voia D-lui. Ne-am rugat, am postit si am cerut ca voia D-lui sa se faca cu privire la lucrarea aceasta. De 10 ani tot aceasi plingere o aveti, fratii rusi, fratii rusi, samd…Intrati pe facebook si o sa vedeti caci 98% din tineri au votat pentru fratele Nicky (sint „romani” toti). Ati face bine sa urmati sfatul fratelui Vasilica pe care l-a trimis sorei „Roxana”, rugati-va, vorbiti adevarul din dragoste….., rugati-va!!! Frate Vasilica, inchide usa la astfel de oameni, nu de alta dar ne fac biserica de rusine.

  Sa va spun si eu o faza ce s-a intimplat pe holul bisericii in timpul ce se vota:
  Doua surori in virsta stateau de vorba.
  _Sora S, l-ai votat pe Nicky si tu?
  _Da, sora M, l-am votat doar nu sint eu D-zeu sa judec, are multe fapte bune, nu putem trece cu vederea astfel de lucruri.
  _O, deci ai votat „DA”.
  _??? io am votat „NU”, adica „nu vrem sa-l dam jos pe Nicky!!! 🙂

  • Magdalena zice:

   Intrebare pentru fiecare, insusi :
   …. se bucura Isus de rodul meu ?

   cine are urechi de auzit, sa auda…

   • Bună încheiere a mesajului: „cine are urechi de auzit, să audă”. Oare de ce sunt ispitit să cred că cine scrie, de obicei scrie pentru urechile celorlalți care trebuie să audă?

   • Magdalena zice:

    Este uman a fi „ispitit sa cred”…
    Este strigatul Duhului Sfant: ” cine are urechi de auzit, sa auda..”
    Am omis sa ma includ, pentru a elimina banuiala de „self-righteous”.
    Pana voi deveni ca El, cand se v-a arata El, am nevoie de urechi sfinte de auzit.
    Sincera consideratie.

 71. gabi bogdan zice:

  CE se intimpla in Portland demostreaza teoria mea ca nu toate problemele nostre ale romanilor sint cauzate de comunism. Cine a citit Caragiale stie de ce vorbesc. Problema e mult mai adinca si a fost agravata de tevile de plumb din care majoritatea am baut apa cind am crescut pe meleagurile mioritice. Si cred ca toti stim ce organ ataca plumbul! Speranta noastra e ca Dumnezeu se foloseste si de oameni ca noi…ca sa faca de rusine pe cei intelepti..

  • Magdalena zice:

   Gabi, alegoria ta este la subiect, dar „oameni ca noi” ,
   daca se lasa folositi de Duhul Sant, nu spera „sa faca
   de rusine pe cei intelepti..”
   Duhul Sfant lucreaza numai/only, prin „tevi” destupate,
   curatate, slefuite .
   Este datoria mea/ta, sa verific sursa, conectia si continutul..
   Timpul s-a scurtat !
   …fie holda cat de plina, si de grau, si de neghina-
   Graul, langa grau sa-si tina , Rodul Sfant !
   In smerenie, nu incerc sa fiu „smart-aleck”.

   • Gabi Bogdan zice:

    Ce am scris nu cred ca se poate chema alegorie.
    Nu am spus ca noi facem pe cineva de rusine, ci Dumnezeu face, ptr. ca El e cel ce alege.
    27Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele înţelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele tari.
    Google the word lead and brain , see what you get

 72. pete zice:

  ceva ma face sa cred caci numai sora din intimplarea povestita de Maria care a votat nu a fost minata de Domnul cum sa voteze

 73. nick d zice:

  fr vasilica thanks for the book educativa si fiecare poate sa ia ce isi doreste
  dar o mica intrebare
  cind o carte despre generatia de azi ??? va promit ca usor scrieti 10 volume
  nick d

 74. angela p zice:

  orice carte are rostul ei!
  ati citit cartea Biserica adeväratä in comparatie cu bisericile false?
  autorul ei ,fr Longodor din Austria a tipärit-o si a distribuit-o gratuit dar nu am mai multe informatii..
  in acestä carte sunt demascate lucrurile ascunse din bisericile”crestine”si aduse in lumina Adevärului…..
  nu trebuie nimeni sä se supere sau sä fie impotrivä cä cineva are vointa si puterea sä punä lucrurile in ränduialä.

  astept si eu acestä carte impreunä cu biblioteca mea,mostenirea copiilor mei!
  Domnul Ieshua Hamashia sä ne desävärsescä pe fiecare!

 75. Adi zice:

  Pace,

  Frate Vasilica, eu privesc lucrurile din prezent ca si cum „nimic nu e nou sub soare”, adica interesele ascunse alte multor frati din perioada comunista se regasesc si in prezent dar sub alte forme. Si atunci existau „capre printre oi” sa zic asa, la fel cum exista si acum.

  Zilele astea parca mai mult ca de obicei am auzit in dreapta si in stanga multiple remarci asupra sumelor percepute de unii „frati” pentru predicarea Cuvantului. Stiu ca exista bun simt dar de cealalta parte exista lux si lacomie, in ceea ce priveste suma perceputa de unii predicatori.

  Sunt constient si de acord cu faptul ca predicatorii trebuie sa traiasca atat ei cat si familiile lor insa cand auzi de sume de la 400 euro/predica in sus, incepi sa iti pui semne de intrebare…. Nu ma refer la deplasari in strainatate, ci in tara. Deplasarile pana in Spania pentru unii predicatori se incheie cu vorbe urate daca suma este de doar 2.000 euro.

  Daca gasesti cu cale, poate ar fi interesant de realizat un sondaj printre cititorii blogului tau (si nu numai) pentru a afla si altii ce asteptari materiale au fratii predicatori de la cei ce ii solicita, pentru ca acestia din urma sa nu fie pusi in situatii neplacute. O sa fie multi care au avut de a face cu asemenea predicatori pe la nunti, botezuri, inmormantari etc. Stiu ei cel mai bine cat au scos din buzunar.

  Ma gandesc la faptul ca unii predicatori in vremea comunismului mergeau cu bicicleta peste tot, iar cei de acum folosesc avionul (care trebuie platit extra de catre gazda) pentru deplasarea intre 2 orase din Romania.

  P.S. Nu ma gandesc la muzicieni (desi multi nu sunt departe) pentru ca acolo e alta discutie, unii dintre ei au grupuri, sunt mai multe persoane, aparatura scumpa, etc. Predicatorul e singur sau cu sotia….. si cu Biblia.

  • ION zice:

   Daca cu adevarat este asa,atunci este trist !
   Ceva pe aceasta tema,am auzit.Dar de fiecare data mi-am spus ca sunt rautati din partea oamenilor.Acum mi se confirma intr-o proportie din ce in ce mai mare,ceea ce as fi preferat sa nu fie real.
   Daca predica unui pastor sau a unui evanghelist este conditionata de consistenta plicului,(pret stabilit de cine(?),atunci nu ma mai mira absolut nimic.
   Pe amandoi ii cunosc personal,pe [….]. chiar bine…si parca nu-mi vine sa cred ca s-ar putea preta la asa ceva,la o asa conditionalitate vis-a-vis de actul de cult.Sumele vehiculate intrec orice inchipuire.Vorbesc prin prisma unuia care lucreaza in strainatate.
   Eu lucrez aproape 2 luni (!) pentru 2000 euro si nimeni nu-mi plateste chiria,costurile curente si transportul.
   Nimeni nu se gandeste ca am familie de intretinut.Si nici nu pot avea pretentia.Ar fi chiar culmea,nu?
   Atunci ma intreb si va intreb,de unde impertinenta de a solicita sume atat de mari pentru o dimineata,eventual si o dupa-amiaza in sanul unei comunitati?!
   Daca si cuvantul lui Dumnezeu a deveniti o afacere,sa nu ne mire faptul ca bisericile sunt cum sunt.Mare diferenta intre cele neoprotestante si celelalte,vis-a-vis de actele de cult,chiar nici nu mai este.Sau este insesizabila…
   Sa devi predicator,cu gandul ca te poti capatui intr-un interval de timp relativ scurt,este de condamnat…si de demascat,pentru a cunoaste adevarata fata a celor care pozeaza in piosenia intruchipata !Sa le fie rusine si de marturie cele de mai sus !
   Ma opresc aici,fiind mult prea afectat de cele citite…

   • Vedeti, de aceea eu am sarit in apararea fratilor lucratori (cei sinceri si daruiti) din timpul reg. comunist. Multi dintre noi lucram norma intreaga pentru a ne intretine familiile, slujeam in biserica fara salariu, acum 30/40 ani nu aveam masini, faceam misiune cu biciclete, autobus, trenuri; nu aveam interese matereale, decat o dorinta arzatoare sa vedem suflete mantuite, si ca Imparatia lui D-zeu creste…
    As vrea sa stiti ca nunumai cei din inchisori au fost „martiri”, ci si multi alti sfinti „anonimi”, care au pus totul pe altarul slujirii.

    Referitor la cele spuse de „Ion” si „Adi”, i-mi pun intrebarea, este posibil asa ceva? Nu este una din conditiile slujitorului sa fie „vrajmas a lacomiei” ?

    Desi banii joaca un rol important in propasirea lucrarii D-lui, El sa ne ajute ca la urma sa putem spune si noi impreuna cu Ap. Pavel:”N-am ravnit nici la argintul, nici la aurul, nici la hainele cuiva. Singuri stiti ca….” F.Ap. 20-33

    „DRAGOSTEA…NU CAUTA FOLOSUL SAU „

 76. BABUTIA zice:

  FRATILOR DE UNDE ATATA URA?DE UNDE ATATA RAUTATE?PARCA ERATI PASTORI UNDEVA?UN PASTOR NU VORBESTE CUM VORBITI VOI….O OAIE POATE DA UN PASTOR?SA SCOATA ASEMENEA CUVINTE?SI JIGNIRI DIN PARTEA VOASTRA?UN PASTOR ESTE UNSUL DOMNULUI …DAR VOI NU ARATATI ASTA…SI STITI SAI CRITICATI PE CEI CE AU FOST ACUMA 50 ANI
  ….SUNTETI RATACITI RAU DE TOT

  • dumitru muresan zice:

   da sunt de acord ca pastori sunt unsi cu ulei de a sluji biserica.
   dar uni pastor au fost unsi de sanata ca iuda pentru arginti..
   sunt mai bunii arginti decat sa faci o slujba cinstita.
   multii sunt chemati putini sunt alesi..cine ia facut peei sa toarne biserica la securitate..?

 77. adi zice:

  Vasile!Nu stiu eu toate lucrurile,dar stiu multe lucruri despre multi si cand vad ca pozeaza altceva ,ma deranjeaza.M-a deranjat si la fr Ionescu interventia lui,acuzatiie lui,ce scopuri am,ce interese imi sant zdruncinate… cat a suferit el…,desi nu am nici un scop,nici un interes si il cunosteam personal inainte de casatorie.Spunea fr Simionuc,”noi oamenii ne cunoastem pana la camasa,mai incolo Domnul ne stie”,cu atat mai mult gandurile.Apoi si mie imi lipsesc multe lucruri si ma rog pentru ele. Nu trebuie sa fii deranjat ca apar pe blog si oameni cu alte opinii.Eu nu cred ca te-ai simti bine,daca toti te-ar lauda si daca toti ar fi de parerea ta.In 1 Cor.11:19 spune ca trebuie,cu alte cuvinte e necesar, sa fie pozitii diferite ,ca sa iasa la lumina ce este bun.

  • Cum am spus deja, știi de toate și te crezi îndreptățit să judeci pe baza a ceea ce (crezi că) știi.
   Nu mă deranjează că apar oameni cu alte opinii. Cred că am arătat suficient de mult că sunt deschis dialogului. Dar dacă te referi la a da drumul la comentarii fără discernământ, atunci definești dialogul în alt fel decât mine. Nu voi aproba comentariile care nu respectă principiile de dialog menționate de multă vreme.

   • ION zice:

    Observ din cate am citit,ca esti cel persoana care administreaza acest blog sau chiar iti apartine.Adevarat?Nu stiu si sincer mai putin conteaza…
    Te intreb,pentru ca sunt mai mult decat surprins sa constat ca numele celor doi pastori,pastori la care se face trimitere in articolul comentat.
    De ce numele lor,scrise de mine in comentariul meu postat deja,au fost sterse?Ma intreb si te intreb,oare de cine?
    Te simti cumva in culpa?Sper ca nu…Este chiar atat de jenant sa-ti apara numele,cand s-a dovedit(?) oarecum,veridicitatea notelor din articol…Ca ei,sunt atatia altii,intr-o proportie deloc neglijabila…Of,of…
    Nu ne mai deosebim de ceilalti din „lume”,pe care-i aratam poate cu degetul,aproape deloc.Facem eforturi,ca disperatii sa scoatem bani si din piatra seaca…de la pastor la…usier,fara sa conteze daca omul „tepuit”,ti-e frate de credinta sau un oarecare de pe strada.Exceptiile intaresc regula !
    Pacat,crede-ma !
    Sunt patit si mi-e tare greu sa cred ca cel pe care-l vedeam in biserica,stand in fatza,om cu o situatie financiara de invidiat(!),s-a pretat la 200 sau 300 euro pe care i-a pretins pe langa costurile care se impuneau.Asta asa,ca un comision.
    De la nimeni nu doresc nimic de gratis,desi exista si aceasta perceptie ca,vezi Doamne,daca suntem frati de credinta,ar trebui sa fie si gratis acel ajutor,cand acesta in mod normal costa !Dar de aici si pana sa mai pui,asa ca de la tine,”partea ta” pentru efortul de a da un telefon…mi se pare totusi nesimtire…
    Pot sa-ti scriu romane….despre cei care pozeaza in credinciosi dedicati lucrarii Domnului.Am o varsta si-s recut prin multe.Ramaneti cu si in pacea Mantuitorului.

    • NU voi accepta asemenea mesaje nici în viitor. „Eroismul” tău de a scrie pe blog trebuia să fie precedat de curajul de a nu le fi dat banii, sau de a fi discutat măcar despre ceea ce se întampla atunci, fiindcă erai de față. Așa că nu este cazul să scrii romane, este cazul să aperi adevărul mai întâi direct, față în față cu cel pe care îl consideri vinovat. Până să scriu „Răscumpărarea memoriei”, am luat atitudine luni și ani la rândul împotriva ascunderii adevărului. Abia după aceea mi-am luat libertatea de a ieși public, pe blog sau în carte.

 78. Ancuta Florea zice:

  Frate Vasilica, cunoasteti cartea „A doua venire”, de Ken&Agnes Macdonald? Ce parere aveti despre ea? Stiti unde as putea sa o gasesc?
  Multumesc!

 79. ION zice:

  Pacat ca-mi rastalmacesti gandurile asternute in comentariul meu.A fost doar o experienta trista,la care eu unul,sa fi fost in situatia celui care mi-a pretins banii,nu m-as fi pretat.Am povestit-o si atat.Ce-i atat de greu de inteles?!
  Nu ma asteptam sa-mi plangi pe umar de mila,dar nici sa fii atat de „coltos”,certandu-ma pentru chipurile,lipsa de atitudine vis-a-vis de cele patite.
  Esti mult prea categoric,ca atare,ramai cu cei care-ti aplauda postarile si-ti dau dreptate neconditionat.Sa fii iubit !

 80. Ancuta Florea zice:

  Apropo de cartea „A doua venire „, de Ken&Agnes Macdonald, despre care v-am intrebat, exista cartea online, dar in versiunea originala in engleza -> http://secondcomingrevealed.com/ . Poate pare ciudat sa primiti o astfel de recomandare de la o necunoscuta, dar cu toata sinceritatea va recomand aceasta carte sa o cititi. Doar la prima vedere, s-ar putea sa o abandonati, pentru ca intra direct in subiect, dar dupa cum spune o regula foarte buna de pe acest blog, nu se poate comenta o carte inainte de a fi citita din scoarta in scoarta. Mai mult, este foarte bine si atent argumentata cu o bogatie de versete biblice=adevar absolut. Mi-ar place sa va aud parerea.

 81. ioan s. zice:

  puteti posta un comentariu despre activitatea pastorului [..] in contextul acuzatiilor curente de promiscuitate?

  • Deisgur că NU! Blogul acesta nu este un spațiu pentru bârfa evanghelică. Nici măcar nu știu despre ce e vorba, dar și dacă aș fi știut nu aș fi permis publicarea unui asemenea comentariu.
   Oricum, felicitări pentru că ați întrebat mai întâi, nu v-ați ostenit să scrieți degeaba. Alții au scris comentarii lungi care au ajuns direct la coș…

 82. Andrei C. zice:

  Sunt interesat să ridic „dosarul” bunicului … pot să fac asta? dacă da, ce trebuie să fac şi unde trebuie să merg?

  • dumitru muresan zice:

   si eu sunt in aceiasi situatie si arfi ff bine sa cunosc dosarul meu
   cat timp asi putea astepta sa intru in posesia lui.sunt batrn de 74 de ani si bolnabv
   ff bolnav.

 83. eugen zice:

  Am o intrebare pentru ori cine vrea sa raspunda.?
  Ce zi de odhina sarbatoreste.Dumnezeu in ceruri cu ostia carasca.
  Eugen

 84. pete zice:

  Eugen eu te intreb tu citesti mesajul inainte sa il trimiti?

 85. eugen zice:

  Pete nu intaleg la ce te gindesi.?
  mesaju este corectu cine vrea sa raspunda…

 86. pete zice:

  Eugen ce este aia ostia carasca ?

 87. eugen zice:

  pete vez cine este ostia carasca -1 imparati ca 22 ve 19 ?

 88. pete zice:

  Eugen eu am fost sarcastic am crezut ca vezi greseala se scrie ostirea cereasca nu ostia carasca GBY

 89. eugen zice:

  pete am inteles de prima data la ce te-ai referit .
  dar ai gasit o greseala dar nu ai raspuns la intrebarea care am postat in data de 12,,?
  omenii mai gresesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s