Argument

Răscumpărarea memoriei nu trebuia scrisă! Normal ar fi fost ca Biserica să treacă la acțiune imediat după ieșirea din comunism. Răscumpărarea memoriei ar fi trebuit să fie consecința unui proces laborios inițiat de Biserică, proces ale cărui rezultate ar fi trebuit să fie publicate într-un raport.

Cartea aceasta nu trebuia scrisă acum! Biserica trebuia să fie cu un pas înaintea societății, oferind un model, arătând calea pentru restaurare. Din nefericire, timp de douăzeci de ani, am constatat cu surprindere că Biserica împrumută tot mai mult retorica societăţii, amalgamând lucrurile şi punându-i laolaltă pe eroi şi pe trădători.

Cartea aceasta nu trebuia scrisă de mine! Nu unul, ci zeci de cercetători ar fi trebuit să fie invitați să analizeze cu atenție perioada comunistă, așa cum a fost analizat și condamnat nazismul la Nürnberg. Din păcate, dialogul pe această temă a fost refuzat cu obstinaţie la Congresul Cultului Penticostal de la Timișoara, în 2006, când a fost refuzată rezoluția Comunității Regionale Penticostale Constanța.

Cartea aceasta nu trebuia scrisă sub forma unor dezvăluiri! Dezvăluirea este ultimul resort de care trebuie să se facă uz. A fost nevoie de această abordare fiindcă ne-am dovedit incapabili în mai multe domenii: colaboratorilor le-a lipsit puterea de a-și mărturisi greșeala colaborării, celorlalți le-a lipsit voința și viziunea de a facilita mărturisirea într-un cadru sănătos, al harului, și tuturor laolaltă ne-a lipsit înțelegerea corectă despre adevăr şi dreptate, aşa cum sunt prezentate acestea în Sfintele Scripturi.

Ar fi fost aşadar de dorit să nu începem răscumpărarea trecutului cu o carte scrisă în al unsprezecelea ceas, ci cu un proiect mai timpuriu şi mai amplu. Beneficiile unei asemenea întreprinderi ar fi fost enorme pentru generația care a bâjbâit în ultimii douăzeci de ani, în încercarea de a desluși câte ceva din istoria neguroasă a deceniilor precedente. La Congresul de la Timișoara am înțeles că singura opțiune care ne-a mai rămas este prezentarea documentelor și analizarea mărturiilor sub forma unei cărți, demarând astfel dialogul mult așteptat.

Știu care sunt riscurile la care m-am expus atunci când mi-am asumat misiunea aceasta. Dezvăluirile rezultate în urma interpretării documentelor istorice sunt prea tulburătoare pentru a nu polariza lumea cititorilor. Subiectul deconspirării a incitat spiritele dintotdeauna, şi o va face cu atât mai mult acum, când avem de-a face cu documente istorice imposibil de negat și cu detalii dureroase ale trecutului de care încă suntem atât de legați.

Mă aștept ca unii să atace proiectul acesta din rea-voință sau la comandă, după cum mă aștept ca alții să-l critice cu „bune” intenții, dat fiind că nu sunt capabili să înțeleagă libertatea de expresie, necesitatea aflării adevărului și transparența; despre aceştia se poate spune că se numără  printre victimele târzii ale mașinii de propagandă comunistă care timp de jumătate de veac a tocat neîncetat valori, principii şi destine. Logica dublă, dezvăluită de Orwell în Ferma animalelor, îi caracterizează pe mulți români: dacă denunți o faptă rea, atunci negreşit ai intenții rele!

Tuturor celor care gândesc astfel le spun că este mai bine ca această istorie să fie scrisă de un cercetător penticostal, cunoscător și practicant sincer al credinței penticostale, de cineva care are posibilitatea să interpreteze din interior efectele fenomenului colaboraționist și implicațiile sale pentru Cultul Penticostal. De altfel, ar fi fost doar o chestiune de timp până când alți cercetători ar fi fost atrași de analiza acestui fenomen, mai ales că s-au scris deja lucrări numeroase despre Biserica Ortodoxă, Biserica Greco-Catolică, Adventiștii de Ziua a Şaptea, Biserica Reformată.

Probabilitatea apariţiei unei lucrări similare despre penticostali nu mai intră în discuție, însă, dacă autorul ar fi fost din afara mișcării penticostale, o astfel de lucrare ar fi fost susceptibilă de rea-voință. Dimpotrivă, cei care îmi cunosc luările de poziție în interiorul Cultului Penticostal știu că poziția mea, deloc privilegiată, mă exonerează de bănuiala că aș fi scris la comandă un text pentru a cosmetiza istoria penticostalilor români. Nu sunt deprins să lingușesc, iar dacă se va întâmpla ca cineva să scrie vreodată o istorie comandată, pentru a acoperi adevărul, atunci cu siguranţă acela nu voi fi eu.

Așadar, demersul acesta nu este îndreptat împotriva Bisericii Penticostale, întrucât mă situez în interiorul ei și am rămas membrul ei după aceste studii aprofundate. Pe de altă parte, n-am căutat nici să înfrumusețez istoria, ci să expun faptele și evenimentele istorice cât mai fidel cu putință.

Cartea de faţă are drept țintă despovărarea Bisericii de tarele trecutului care bântuie prezentul şi aşezarea unei pietre de hotar pentru generația tânără, căreia trebuie să i se dea șansa unui nou start, întemeiat pe adevăr, pe credință și pe valori neştirbite de compromisuri astăzi prea ușor acceptate.

Nu pot trece sub tăcere faptul că pregătirea acestei lucrări a fost însoțită permanent de multe zbateri lăuntrice, apărute de îndată ce am descoperit detalii care fac referiri directe la persoane care s-au bucurat de toată simpatia mea. Însă, din dorința de a fi credincios adevărului istoric, a trebuit să evit autocenzura sau folosirea dublei măsuri, în funcție de preferințele personale. Am căutat, în schimb, să fiu extrem de riguros în selectarea documentelor incluse în această carte, alegându-le pe acelea de a căror veridicitate m-am convins, după ce am căpătat, în prealabil, convingerea că am înţeles corect contextul lor istoric. Am omis acele documente care ar fi putut da naștere la speculații, care conțineau informații neverificate sau manipulări ale protagoniștilor.

Pentru realizarea unei cercetări aprofundate, am folosit surse inedite cât mai variate, care mi-au fost accesibile odată cu dobândirea statutului de cercetător acreditat la câteva din arhivele din țară. Capacitatea uriașă a Securității de a supraveghea societatea, dublată de o arhivare foarte meticuloasă, a generat un depozitar imens al trăirilor și zbaterilor Bisericii Penticostale, situaţie care, de altfel, este valabilă pentru spaţiul socio-religios românesc în ansamblul lui. Alături de resursele numeroase aflate în arhivele CNSAS, am avut în vedere și peste 10.000 de documente existente în arhiva Secretariatului de Stat pentru Culte. Aceste documente sunt de un real folos în elucidarea metodelor pe care le-a folosit Statul comunist pentru controlul Bisericii. Cu siguranță, cercetarea istoriei penticostalismului românesc ar fi avut un avans semnificativ dacă aceste arhive nu ar fi fost date uitării în anii de după Revoluție, când ochii tuturor erau ațintiți spre arhivele deținute de fosta Securitate, arhive predate spre cercetare abia începând cu anul 2004.

De mare folos sunt și arhivele Partidului Comunist care au fost desecretizate recent de către Arhivele Naționale şi care conţin informații despre dezvoltarea aparatului represiv și directivele care au stat la baza activității Securității și a Departamentului Cultelor.

Este de remarcat activitatea tot mai intensă a unor cercetători și istorici care au scris în ultimii ani studii și sinteze despre regimul comunist din România. Acestora li se adaugă acțiunea de recuperare a memoriei desfășurată de fundații și organizații neguvernamentale care au sesizat pericolul stingerii din viaţă a generației eroilor rezistenței comuniste și a martorilor represiunii aparatului de stat. Odată cu dispariţia lor, vom ajunge să pierdem mărturii de o valoare inestimabilă pentru trecutul recent al țării. Corpusul documentar născut în urma acestor interviuri, jurnale sau memorii va constitui de acum încolo un domeniu de cercetare la fel de bogat în informații precum arhivele, dacă nu chiar mai important, prin faptul că avem de-a face cu mărturii vii.

Analiza ideilor și a evenimentelor care alcătuiesc istoria Bisericii Penticostale în perioada comunistă presupune atât apelul la diverse discipline, cât și coroborarea unor informații mult mai extinse decât cele oferite de arhivele CNSAS sau de cărțile de istorie penticostală (acestea din urmă fiind foarte limitate ca număr și deficitare în ceea ce privește tratarea relației dintre Biserica Penticostală și statul comunist). Alături de mărturiile istorice, trebuie făcută precizarea că lucrarea de față urmărește și implicaţiile teologice, ecleziastice și morale ale relației dintre Cultul Penticostal și regimul comunist. Din nefericire, o mare parte a discuției care se poartă în jurul acestui subiect fie ignoră contextul istoric în care s-au derulat evenimentele, fie trece cu vederea aspectele teologice sau etice presupuse de colaborare. Nu în ultimul rând, studiul acesta își propune (într-o măsură limitată) abordarea aspectelor psihologice ale slujbei rezistenței, cedării sau colaborării.

233 de răspunsuri la Argument

 1. Tabita F. zice:

  Ca si persoana care fac parte din generatia tanara, sunt de parere ca prea mult am suferit datorita faptului ca radacinile trecutului nu au fost taiate. Pana lucrurile nu ies la suprafata, nu avem cum sa fim vindecati. E nevoie de o temelie clara, biblica, de un imbold sa ne dezvoltam si sa crestem in Dumnezeu. Ma bucur ca acest proiect exista!

  • Mihai Puiculescu zice:

   Cind radacinile se taie, poate copacul deveni mai dezvoltat si mai hranit? Din pacate, tinerii din ziua de astazi sint atit de doritori de a deveni si ei „cineva” si de a-si rupe radacinile ca nu realizeaza naivitatea lor; sint usor de amagit. Dar cu timpul isi vor dar seama ca nu stiau ce fac.

   • Aici ați comis exact păcatul de care mă acuzați pe mine mai înainte. Când spuneți: „tinerii de astăzi sunt doritori de a deveni cineva”, nu faceți decât să vă dați cu presupusul, să judecați „gândurile inimilor” și să aveți pretenția că le-ați citit corect! Dacă doream să devin „cineva”, era mai ușor să urmez exemplul celor despre care vorbesc în carte: capul plecat, lingușire, supușenie și repede îmi creștea popularitatea într-o societate care le-a ținut partea delatorilor douăzeci de ani.
    Iar cu privire la rădăcinile mele, dacă le considerați a fi liderii Cultului, țin să vă anunț că am avut un respect deosebit de mare pentru acești lideri. Nu mulți păstori din țară au făcut drumul până la București pentru a participa la funeraliile lui Bochian, Bulgăr sau Trandafir. Eu am făcut aceasta. Am stat de veghe la catafalcul lor și am crezut tot ceea ce au spus ei în cărțile și articolele pe care le-au scris. Din păcate, scheletul ascuns în dulap a ieșit la iveală.
    Pe de altă parte, vă asigur că rădăcinile mele nu sunt niște oameni, ci este credința întemeiată pe Sfintele Scripturi. Și de aveam doar eroi în fruntea Bisericii, ar fi fost o greșeală să-i consider pe aceștia rădăcina credinței mele.

    • DORU zice:

     Frate Croitor, am vazut ce efecte au avut libertatile acordate tinerilor si oamenilor din Biserica. Cunosc multe cazuri care s-au prapadit si sunt in lume datorita incurajarilor unor frati. Biblia ne spune sa ne ferim de orice ni se pare pacatos, insa limitele pacatului au fost intelese gresit. Eu zic sa luam exemplul Domnului Isus si cand vrem sa facem ceva, sa ne gandim daca pe Domnul l-am intalni in anumite ipostaze.

    • Libertatea este acordată de Dumnezeu în Scripturi, este un concept fundamental al Evangheliei harului. Libertinismul și legalismul sunt însă două pervertiri ale acestei Evanghelii, ambele la fel de periculoase și nesănătoase pentru creștin. Vorba ta, mai bine rămânem la exemplul Domnului Isus.

   • Mihai Puiculescu zice:

    Vedeti ce rezulta cind oamenii incearca sa traga concluzii pe baza „faptelor” si „vorbelor”? Daca aveti respect pentru liderii care au condus biserica in timpuri vijelioase, atunci aratati-va acest respect. Ginditi putin mai adinc la ceea ce faceti, ca nu cumva sa fiti si dvs acuzat de o noua generatie pe nedrept in viitor.

   • liliana23 zice:

    probabil ca tabita f se refera la radacinile buruienilor care in final s-au dovedit a fi „vițe” roditoare pentru securisti..dupa raspunsul dat, nici dvs nu prea pare sa fiti trecuta de 25 de ani.

 2. Pingback: A început “Răscumpărarea memoriei” « Methoughts, mefeats and medefeats

 3. Mihai zice:

  Este evident ca trecutul Bisericii si Cultului Penticostal din Romania (nu intotdeauna ele se suprapun perfect) – are si lumini si umbre, uneori tenebre intunecoase. Toate ipostazele trebuiesc cunoscute, si adevaratii cronicari le consemneaza pe toate – chiar si N.T. consemneaza caderea, lepadarea, lacrimile si apoi iertarea si reabilitarea apostolului Petru.
  Este laudabil demersul mai vechi si consecventa inimosilor lideri ai C.R.P. Constanta.
  Dupa aparitia cartii: Pigmei si Uriasi [Baptisti], aceasta lucrare era vital necesara limpezirii apelor nu intotdeauna curate ale leadershipului Cultului, Comunitatilor Regionale si Bisericilor Penticostale.
  Cercetatorii si istoricii nu trebuie sa neglijeze Arhivele centrale si regionale ale Cultului Penticostal, ale Departamentului Cultelor din Romania, o oficina a Securitatii si a P.C.R.- (inclusiv a Inspectoratelor regionale), unde sunt consemnate multe alte declaratii, rapoarte si documente ce devoaleaza adevarata fatza a sute de pastori, prezbiteri, seminaristi si diaconi din Cultul Penticostal.

 4. Lumini și umbre… Acesta a fost unul dintre titlurile la care mă gândisem la carte, însă conținutul cărții m-a făcut să mă opresc la „Răscumpărarea memoriei”, titlu care comportă și o misiune care rămâne de desăvârșit. Important este ca printre lumini și umbre să deslușim mersul vremurilor și să găsim calea cea bună.

  • Lumini si umbre este un titlu intalnit. Chiar fratii adventisti au un volum cu titlul acesta. Cred ca Rascumpararea memoriei este cel mai potrivit, pentru ca si noi am fost rascumparati de Domnul! Tine-o tot asa!

 5. Laurentiu zice:

  Astept cu nerabdare sa am cartea in mana.
  Avem sansa sa punem caprele la stanga si oile la dreapta.

  • Alin Cristea zice:

   Cu caprele și oile se ocupă Dumnezeu, nu noi…

   Noi am putea doar învăța ce înseamnă dreapta și stînga din perspectiva Împăratului…

   • Laurentiu zice:

    Imi cer scuze, eu credeam ca Dumnezeu se ocupa prin noi oamenii.

   • 1 Corinteni 5:12-13 „Nu este datoria voastră să judecați pe cei dinăuntru? Cât despre cei de afară, îi judecă Dumnezeu. Dați afară dar din mijlocul vostru pe răul acela.”

   • Mihai Puiculescu zice:

    „De aceea sa nu judecati nimic inainte de vreme, pana va veni Domnul, care va scoate la lumina lucrurile ascunse in intuneric si va descoperi gandurile inimilor.” (1 Cor. 4:5)

    • Acest verset spune că Domnul va scoate la lumină gândurile inimilor. Pavel ne atenționează să nu încercăm să le judecăm noi. Faptele însă care sunt cunoscute intră în sarcina Bisericii să le judece și aceasta afirmă cu claritate versetul citat de mine mai sus.

   • Mihai Puiculescu zice:

    Faptele nu pot fi judecate separat de gindul si intentia faptuitorilor, in special in situatii complexe. De exemplu, unii pot spune ca aceasta carte a dvs este of fapta rea si daunatoare bisericii, pe cind dumneavostra mentineti ca intentia si gindurile dvs sint cele mai bune posibile in timpul de fata. Ei bine, daca nu va-ti putea apara precum o faceti in prezent pe acest blog, acei ce va judeca s-ar uita numai la faptele dvs. Ar fi drept aceasta? „Caci cu ce judecata judecati veti fi judecati; si cu ce masura masurati vi se va masura.” (Matei 7:2)

   • daniel zice:

    FRUMOS SPUS FRATE DRAG .
    DUMNEZEU SA-TI DEA PUTERE IN SLUJIRE SI TINE-TI ADEVARUL SUS SI TARE . ASTA IMI SPUNE CE MAI SINT IN TARA SI FRATI DE MARE VALOARE .

 6. Corneliu. D zice:

  Cred ca aceasta carte este foarte mult asteptata de multi oameni, dar este totodata foarte putin asteptata de cei ce multi.

 7. alin ilas zice:

  nu stiu daca e treaba noastra sa punem caprele la stanga si oile la dreapta…nu stiu de cand suntem noi in locul lui Dumenzeu sa judecam…..treaba asta era bine sa fi fost facuta, imediat dupa revolutie…acum o sa de-a nastere la o harmalaie mare…de pierdut o sa aiba Imparatia lui Dumnezeu. oamenii din lume de abia asteapta sa vada circ la pocaiti. Probabil ca cel mai bun verset pt situatia asta este: „cine nu are nici o vina sa arunce primul cu piatra”. Ma gandesc la Petru care sa lepadata de Domnul Isus si totusi, Domnul la reabilitat.

  • Vaisamar zice:

   Alin, într-adevăr, nu e treaba noastră să separăm caprele de oi (în sensul unei judecăţi finale).
   Trebuia să se facă după Revoluţie, dar cine să o facă? Cei care au colaborat intens cu regimul? Istoria trebuie recuperată. Trebuie să ştim dincotro venim, ca să ne dăm seama şi încotro ne îndreptăm.
   Hărmălaie n-o să iasă decât dacă cei cu musca pe căciulă vor face hărmălaie. Nu văd niciun circ aici. Când oamenii păcătoşi se pocăiesc, lumea n-ar trebui să se amuze, ca la circ, ci să fie cuprinsă de teamă

  • Hărmălaie mare, circ la pocăiți… ? Cine vrea așa ceva?
   Noi citim cu reverență azi în Sfânta Scriptură și predicăm despre David și Batșeba, despre lepădarea lui Petru (relatată de toți evangheliștii), precum și despre desele rătăciri ale poporului lui Dumnezeu din Judecători-Cronici. Însă în istoria noastră, am avut doar supereroi și superoameni. E prea de tot!
   Împărăția lui Dumnezeu are de pierdut când ne sfiim să recunoaștem ceea ce știe o lume întreagă: avem o problemă în trecutul nostru, și nu putem să zidim fără a lua seama pe ce temelie zidim.

   • Mihai Puiculescu zice:

    Intrebarea este, ce doriti sa ziditi? Am incercat sa gasesc ceva ziditor in lucrarea dvs si nu am gasit nimic, pina acum. Se pare ca mai mult darimati ce au zidit altii cu truda si osteneala.

   • Tu esti pus acolo sa propovaduiesti pe Hristos cel rastignit si nimic altceva dar vad bine te-ai crezut singur intelept si ai luat-o inaintea Duhului Sfant ca sa fii tu judecatorul robilor altuia.

  • Reabilitarea nu poate avea loc fara pocainta. Fara plans amar nu exista reabilitare. Colaboratorii si informatorii trebuie sa planga si sa se pocaiasca. Sa faca asta si vor fi reabilitati…..

   • Adrian Vlad zice:

    Laurentiu: Sunt de acord cu modul de gandire si anume ca reabilitarea nu poate avea loc fara pocainta. Insa de unde sti tu ca acesti colaboratori si informatori nu si-au plans pacatul si nu s-au pocait? Sau trebuia sa mearga la ProTv in fata tuturor si asa sa-si ceara iertare?

   • Dacă ai săvârșit un păcat față de Trupul lui Hristos, precum acela al delațiunii, trebuie să ceri iertare Bisericii și nu în ultimul rând celor pe care i-ai vândut. Nu cred că pocăința trebuie transmisă la TV, cum sugerați, dar Biserica are misiunea să contureze cadrul cel mai potrivit pentru a le oferi șansa celor care au călcat strâmb să scape de povara pe care o poartă.

   • dumitru muresan zice:

    pacatul facut cu voia este un pacat..care e cel mai mare pacat..
    va veni judecata.. domnul isus va fi judecatorul..
    el acuma are doua calitati de mantuitor..si rascumparator..
    dar acestea doua le-va pierde..si can va fi judecator va judeca pe cei care nu sau pocait.si nu lau avut ca rascumparator.va scris frtele mitru.

  • alex zice:

   Apropo de harmalaie, un proverb prin America spune cam asa: Cand arunci cu piatra intr-o haita de caini, numai cel pe care l-ai lovit schiauna. Asa ca cei care vor fi tentati sa faca harmalaie inseamna ca se simt cu musca pe caciula, si aici singura alternativa ii pocainta.

   • Cățeii noștri sunt dresați. Pot să păstreze tăcerea și dacă sunt atinși. Când delațiunea a ajuns la nivel de virtute, atunci este chiar un titlu de glorie să reușești să ignori orice apel la pocăință, după ce ți-ai înecat conștiința în scuze false.

 8. Mihai Dumitrascu zice:

  Salut aparitia cartii „Rascumpararea memoriei”. Sunt provocat de aparitia acestei carti pe mai multe planuri:
  a. In primul rand ma intreb care este este compromisul la care suntem chemati noi cei din generatia post decembrista. Nu pot sa nu ma intreb care sunt cerereile contemporane de a-mi compromite credinta si chemarea de slujitor.
  b. Astept sa vad macar in ceasul al doisprezecelea crearea unui context in care unii din cei ce au trecut peste valorile crestine si peste constiinta lor si s-au vandut sistemului comunist, sa poata sa se pocaiasca si viata lor spirituala sa fie restaurata.
  c. De asemenea ma simt provocat sa vad in ce masura vom fi in stare ca si comunitate sa acordam har celor ce vor alge calea pocaintei.
  d. Ma astept ca unii care mai au putina constiinta sa faca un pas inapoi in ce priveste slujirea.

  • Cei care cred că publicarea cărții „Răscumpărarea memoriei” are drept miză trecutul, se înșeală. Studierea trecutului și publicarea acestei cărți nu este altceva decât un pas necesar pentru a putea să ne asigurăm că nu vom cădea la fel de ușor victime ale unor decizii îndoielnice.
   Să ne ajute Domnul să învățăm ce trebuie din lecțiile acestea amare ale istoriei!

  • Liviu Matei zice:

   „Imi sta pe limba” si nu rezist sa nu spun ceva legat de punctul a din comentariul Fratelui pastor Dumimtrascu.
   Mi se pare ca una din provocarile zilelor noastre pentru slujitorii bisericii, in special, este modalitatea prin care ne asiguram traiul de zi cu zi si eventual surplusul. Din pacate am vazut destui care de la expresia „a trai din Evanghelie” au trecut pe nesimtite la a se imbogati din Evanghelie. Iar apoi, mai trist, cand pe post de justificare ii auzi spunand „Domnul binecuvanteaza pe cei care lucreaza pt El”. Seamana ingrozitor de tare cu hulita evanghelie a prosperitatii despre care tot dumnealor aduc argumente ca nu e biblica. Da’ in viata dumnealor de ce functioneaza? Si la restu’ nu?
   Doamne ai mila de toti slujitorii sa ramana integri si in acest domeniu pt ca altfel va fi nevoie de scris o alta istorie a celor care s-au patat financiar …

 9. Marius Silvesan zice:

  Salut și eu acest demers istoriografic de recuperare a istoriei comunității evanghelice din România. Mă bucur de faptul că o persoană din cadrul cultului penticostal își dorește să aboredeze istoria cultului și altfel decît s-a făcut până acum. Ca unul care am cercetat documente din arhiva Departamentului Cultelor și a altor instituții mi-ar face plăcere să realizez un schimb de informații și documente cu dumneavoastră.

 10. Pingback: Lumini și umbre în istoria Cultului Penticostal sub comunism « Istorie Evanghelica

 11. Coman Flaviu zice:

  Draga Vasi,

  Apreciez efortul tau urias de a scrie aceasta carte si abia astept sa o citesc si sa inteleg de ce a durat atata… (prietenii stiu de ce…)

  Rascumpararea memoriei nu trebuia scrisa! Nu trebuia scrisa acum! Nu trebuia scrisa de mine! Nu trebuia scrisa sub forma unor dezvaluiri!… What?
  Contrar modului în care ţi-ai început argumentaţia, aş zice că această carte, „Răscumpararea memoriei” trebuia scrisă (pentru că nici un sistem nu se autodenunţă), trebuia scrisă acum (pentru că e mai bine mai tarziu decât niciodată), trebuia scrisă de tine (pentru ca iţi place istoria, politca si pentru ca Dumnezeu ti-a incredintat aceasta responsabilitate prin usile pe care ti le-a deschis), si trebuia scrisă sub forma unor dezvăluiri (pentru că aceasta este forma unui adevar rostit pentru prima data). Dezvaluirea e forma preferata si astazi in Cultul Penticostal pentru ca de multe ori avem probleme cu comunicarea transparenta… asa ca esti in trend…
  As fi preferat mai degraba argumnetele pentru care aceasta carte trebuia scrisa!
  Sper sa le gasesc in carte!
  brb.

  • Sunt de acord cu tine, când spui că nu erau necesare toate acestea. Cititorii noștri, care sunt la fel de inteligenți ca și noi (ca să folosesc un motto care îmi place), au înțeles subtilitatea retoricii din introducere.
   Cât despre argumentele pe care le vei găsi în carte, a început numărătoarea inversă până la apariția ei. M-ai răbdat aproape trei ani ca să scriu, mai îngăduie și câteva zile.

 12. Liviu Matei zice:

  Vasilica,

  Felicitari ! Dumnezeu sa te tina tare in aceasta lucrare.
  Asteptam cartea si peste ocean. Probabil ca si aici sunt destui care (de frica) ar dori-o arsa.
  Cartea va tulbura pe unii dar sper ca va aduce si eliberare. Se prea poate ca acum sa fie mai utila o asemenea carte decat in 90. Atunci ar fi fost mai utila pocainta celor care s-au patat. O carte publicata atunci ar fi stranit reactii emotionale mai devastatoare. Acum cred ca putem cantari mai matur toate lucrurile de atunci.

  Deci asteptam sa citim cartea si apoi sa vedem rezultatele.

  • Liviu, luând în considerare toate semnalele din lumea laică și religioasă, dar și la amploarea pe care a luat-o analiza dictaturii comuniste din România, cred și eu că este momentul cel mai potrivit pentru acest demers.
   Pe de altă parte, dacă ar fi să recurgem la istoria contrafactuală, oh, Doamne, nici nu îndrăznesc să visez cum ar arăta Biserica astăzi dacă ar fi rezolvat trecutul ei în 1990.

 13. Ma bucur de aparitia acestei carti document . „M-am nascut” penticostal si imi era rusine sa vad cum fratii mei mai mari in Domnul nu au facut nici cel mic gest de pocainta dupa revolutia din decembrie 1989.
  La un moment dat nici nu eram sigur daca am facut bine sau nu, ca nu am fost informator sau ca am renuntat la gindul de urma studiile teologice in comunism numai din pricina ca trebuia intr-un fel sau altul sa devin informator.

  • Daniel, îți mărturisesc că m-a cutremurat ce ai scris. Cât adevăr! Ai dat glas dilemei unei întregi generații care, în lipsa unor modele de căință, a ajuns să se întrebe ce rost mai are să fii demn, curajos, sincer, incoruptibil, când „cei răi înverzesc ca iarba” (Ps. 92:7) Îmi place cum traduce New Jerusalem Bible acest verset: cei răi înverzesc ca buruienile.

 14. Cornelia zice:

  Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va ajute in realizarea acestei lucrari deoarece aceasta are o importanta primordiala pentru noi toti.

 15. alin zice:

  raspunsuri de genul: „trebuie sa-si ceara iertare in fata bisericii si a intergii lumii”, si apoi versete scoase din context nu sunt argumente convingatoare. nu cred ca daca vom afla care au fost colaboratorii ii vom ierta. de cand trebuie oamenii sa se caiasca in fata oamenilor? iertarea nu se cere de la oameni, iar cainta nu se obtine prin santaj, cum sugera alt comentator pe blog. (ca au timp nu stiu cate zile sa se caiasca)cu siguranta cei care se dau mari pocaiti nu-i vor ierta, iar noi romanii, de ce sa nu fim onesti, nu stam bine la partea cu reabilitarea celor cazuti. pt noi cazuti odata inseamna cazuti pt totdeauna. nu ma avant foarte tare sa-i judec pt ca nu am slujit in contextul respectiv. ma intreb de ce Richard Wurmbrand nu a scris si el o carte despre cei care l-au tradat. nu-s impotriva cartii, chiar astept sa o citesc, dar mi-ar fi placut ca cel care o scrie sa fie unul care a slujit in perioada comunista.

  • Vaisamar zice:

   Alin, cred că nu ştii despre ce vorbeşti. Nu ai citit niciodată în Biblie despre consecinţele grave pe care le au păcatele conducătorilor asupra vieţii spirituale a poporului lui Dumnezeu? Din ce Biblie îţi iei argumentele? Cunosc oameni în viaţă care au colaborat şi te asigur că nu-i urăsc şi nu se pune problema să-i iert eu personal. Ceea ce-mi doresc (eu unul) este să cunosc adevărul şi să existe din partea colaboratorilor o disponibilitate de a-şi recunoaşte vinovăţia. „Da, am greşit” este un minimum pe care îl aştept.
   Reabilitarea lui Petru nu se face într-un colţ, ci în faţa celorlalţi ucenici.
   Mai bine te-ai întreba de ce R. Wurmbrand a criticat deschis un regim pe care liderii români l-au considerat acceptabil. Cum se face că acolo unde Wurmbrand vedea negru, ai noştri vedeau gri sau chiar alb? Cum se face că Wurmbrand a ajuns în închisoare în timp ce numeroşi lideri evanghelici erau bine mersi?
   Wurmbrand n-a fost istoric. Vocaţia lui n-a fost să scrie istorie, ci să facă istorie. Noi nu facem istorie. Dar măcar s-o scriem. Fiindcă, dacă nici nu facem istorie, nici nu scriem, suntem complet fără memorie. Ai citit „Legenda mancurtului”, de Cinghiz Aitmatov? O recomand călduros, ca parabolă pentru starea bisericilor evanghelice, în majoritate mioape cu privire la propria lor istorie şi deci, fără viziune cu privire la viitor.

  • Alin, ai lansat în discuție multe subiecte. Încerc un răspuns lapidar la câteva:
   – La comentarii pe blog nu poți să faci exegeză pe versete și capitole. Folosește acuzația în altă parte; pe un blog nu poți decât să faci scurte referiri la versete.
   – Consider grav faptul că pui câteva cuvinte în ghilimele, de parcă ai cita mesajele mele. Îmi atribui o propoziție cu care nu sunt de acord nici în ruptul capului! Informatorii NU trebuie să își ceară iertare în fața bisericii, ci trebuie să își ceară iertare Bisericii, în forma pe care Biserica o va rândui pentru aceasta. Și NU trebuie să își ceară iertare în fața întregii lumi. Ar fi o inepție.
   – Nu crezi că îi vom ierta?!? Ce Evanghelie citești? În ce biserică mergi? Cum rostești Tatăl nostru?
   – De când trebuie să se căiască oamenii în fața oamenilor? De când a spus Isus – du-te și împacă-te cu pârâșul tău, de când Zacheu a spus că merge la cei cărora le-a greșit ca să-i despăgubească. Dacă îmi amintesc bine, Isus nu i-a spus: ce a fost a fost. Eu te-am iertat. Mergi în pace…
   – Iertarea nu se cere de la oameni? Afirmația ta este uluitoare. Nu strică să mai răsfoiești o carte de etică.
   – E adevărat că mulți nu au habar ce înseamnă restaurarea biblică, dar acesta nu este un motiv de a prefera minciuna, fiindcă este mai comodă, față de adevăr care ne-ar obliga să-i reabilităm
   – Ești de părere că este nevoie de reabilitare, dar nu prea crezi că este necesar să manifeste o căință vizibilă față de Biserică. Curioasă logică.
   – De ce nu a scris Wurmbrand o carte despre cei care l-au trădat? Ar fi bine să îi citești cărțile și să vezi că a scris și despre ei. Dar, pe de altă parte, dacă RW ar fi scris o carte de deconspirare, cum ar fi inversat toți retorica: „aha, el scrie ca să se răzbune”. Oricum o dai, un lucru este clar: cine se apleacă pe acest subiect deranjează un cuib de năpârci tare înveninate.
   – Ți-ar fi plăcut să fie scrisă cartea de cineva care a trăit atunci? Și mie. Trebuie însă să accepți realitatea, oricât de sumbră ar fi: protagoniștii evenimentelor au scris cărți și articole în care au ocultat adevărul. E ca și cum David ar fi scris o carte în care încerca să ne spună că el a fost inocent iar păcatul cu Batșeba trebuie interpretat prin prisma răului de înălțime de pe acoperiș și a brizei care i-a adus mireasma parfumului.
   E bine măcar că nu ești împotriva cărții. 🙂

 16. Vaisamar zice:

  Alin, însuşi faptul că te raportezi la un luteran (R. Wurmbrand) când ne spui cum ar trebui să procedăm („Wurmbrand n-a făcut aşa etc.”) ar trebui să atragă un mare semn de întrebare: de ce nu avem un Wurmbrand penticostal? Cum îţi explici această lipsă? (În cazul în care ţi-o explici).

  • Alin Cristea zice:

   Cum, Wurmbrand nu era penticostal?

   • Alin, stai liniştit, nu era nici baptist. 🙂

    • dumitru muresan zice:

     nu va mai cretati nu va contraziceti cel incauza a putut sa spuna caSUNT crestin..!
     numele nostru este de copii ai lui dumnezeu..rascumparaTI DE DOMNUL NOSTRU ISUS.
     VA SCRIS FRATELE MITRU.

   • Wurmbrand a fost al Domnului si-al Bisericii Sale persecutate. N-a facut vreodata nici cea mai muca diferenta intre unii si altii. A fost apropiat cu Constantin Caraman, Emil Bulgar, Vasile Rascol s.a., de la fratii penticostali, Iosif Ton, Petru Popovici, Daniel Branzei s.a., de la fratii baptisti, Silviu Cioata, Mircea Cioata s.a., de la fratii crestini dupa Evanghelie. Si asta doar sa dau asa niste nume ca exemple.

    • Mihail zice:

     Pentru mine te rog sa-mi spui , cind el afirma ca a fost pastor in Bucuresti, la ce biserica slujea?Cred ca ar fi important pentru mai multi sa fie prezentata starea in care si unde a slujit. Si eu,ca si altii am crezut ca RW a fost pentecostal, iar ascultind pe fr.Ioan Panican, ce mai poti aa spune?Cu multumire.Domnul sa va binecuvinteze.

  • romanul zice:

   AHA, doctore, corect este „penticostal” sau altfel. M-as bucura nespus de mult daca ,in virtutea calitatilor de istoric, ai putea face o prezentare detaliata a vietii si activitatii pastorului Richard Wurmbrand , ce spui.De faapt nu stiu daca a faccut-o cineva pina acum si unde exista.Mi-ar place sa o am in biblioteca mea.Cu multumire si Domnul sa te binecuvinteze.

 17. Daca nu as sti cine este comentatorul Alin as zice ca e un fost colaborator. Prea sare in apararea colaboratorilor, de parca ei sunt victime si nu cei care au suferit din pricina lor. Toata lumea se gandeste la suferinta pe care o vor experimenta saracii fosti (sau actuali, cine stie) securisti si la cata rusine trebuie sa indure turnatorii. Vai, saracii de ei!Dar cine se gandeste la suferinta victimelor lor? Cum ramane cu „dreptatea orfanului si a vaduvei”? Cum ramane cu umblarea in lumina? O Biserica are dreptul sa-si cunoasca trecutul.

  Este vreme ca ceea ce s-a facut la intuneric sa fie strigat de pe acoperisul caselor.

  • dumitru muresan zice:

   MA BUCUR FOARTE MULT CA MAI EXISTA OAMENI CARE SE GNDESC LA CEI CARE AU SUFERIT DIN PRICINA TURNATORILOR SI A INGERILOR SATANEI CARE AU PARAT PE NE DREPT PE ALESI DOMNULUI.

 18. Ionut R. zice:

  Cineva trebuia sa-si asume un rol reconciliator intre generatii. Acest demers cred ca are si menirea de a da un raspuns la intrebarea: „Petre”, ma iubesti tu pe Mine? Aceasta confruntare cu adevarul este un pas vital spre o reabilitate completa. Acum e timpul sa recunoastem: „Doamne toate le stii, stii ca te-am iubit doar ca pe un prieten…” Aviz celor cu inclinatii spre condamnare si atat. Pretul de a merge pina la moarte pt Isus sub un regim totalitar poate fi platit doar prin harul Sau. Noua generatie nu cunoaste ce inseamna a trai sub amenintarea unei dictaturi, nu sugerez vreo scuza pt alegerile gresite insa sa fim atenti la a corecta o posibila miopie pricinuita de prea multa liberatate religioasa.
  Cei care il cunosc pe Vasilica stiu ca este „insufletit de un alt spirit”, demersurile si cuvintele sale imi inspira increderea si curajul ca acesti uriasi ai trecutului vor fi biruiti, aceste intarituri cladite in mentalitatea colectiva vor fi cucerite. Alaturi de el sa ne punem si noi increderea in promisiunile Lui pentru viitorul glorios al bisericii Sale din Romania.
  Printre altele imi doresc ca prin aceasta initiativa sa traim ceva din realitatile lui Malehi 4:6 – sa nu se produca o ruptura intre generatii ci o apropiere reconcilianta. Modul in care tratam meandrele trecutului e o priveliste pt lume. Sa ne pazeasca Domnul de lupte fratricide si motivatii gresite in manuirea adevarului.

  • VDFilip zice:

   Iont R ! Ce-i aia reconciliere? Dar lupta fratricida ?

   • Mihai Coldea zice:

    Draga Ionut R., „pacea” falsa pe care ne-o propui in locul decantarilor, atit de necesare in ultimii 20 de ani in Cultul Penticostal, este un fel de compromis si statu-quo pacifist imposibil, deoarece lumina si intunericul se exlud reciproc, minciuna nu poate sta la masa Domnului impreuna cu adevarul…., ba chiar in fruntea mesei….si amvoanelor penticostale…
    Domnul ISUS ne-a prevenit ca EL nu a venit sa aduca o astfel de „pace” pe Pamant, ci a venit sa aduca si sa declanseze un razboi pacatului si falsei religii… sa nimiceasca lucrarile Diavolului…., chiar cu riscul destramarii unor familii, prietenii vremelnice… sau organizatii crestine intepenite sau deviante de la Crezul Apostolic.
    Ap. Pavel: „Mai intai de toate, aud ca atunci cind veniti la adunare, intre voi sunt dezbinari. Si in parte o cred, caci trebuie sa fie si partide intre voi, ca sa iasa la lumina cei gasiti buni. (1 Corinteni 11:18-19)

   • Ionut R. zice:

    Chiar daca se spunea „Verba volant”, totusi noi stim ca, cuvintul zideste sau omoara. Lupta fratricida ? Lupta care se duce între frati/cei înrudite prin sângele Lui Cristos. Ce-i aia reconciliere? A (se) împăca din nou; a (se) pune din nou de acord asupra adevarurilor istorice si consecintelor acestora.

   • Ionut R. zice:

    Draga Mihai Coldea,
    sunt de acord cu ce spui, afara de faptul ca as propune o „pace” falsa.
    Ma astept ca dezvaluirile ce vor urma sa-i vizeze si pe aceia din generatia „Colaborationistilor” care inca mai traiesc si care pot fi incadrati in categoria celor care asemeni lui Petru au cedat. Insa au sansa restaurarii in ochii celorlalti ucenici care deasemeni „…L-au părăsit şi au fugit.” Mat26:56 – fiecare se cunoaste pe sine, „precum si noi iertam…”.
    Probabil tu faci referire la cei din 1 Ioan 2:19 – Aceşti „potrivnici ai lui Cristos” au fost cândva membri ai bisericilor noastre; în realitate însă ei n-au fost niciodată dintre ai noştri, căci altfel n-ar fi plecat dintre noi. Când ne-au părăsit, au dovedit că nu erau de-ai noştri. -NTIT
    Eu ma gindeam totusi la fratii mei. Da, cu acestia daca vrei trebuie sa ajungi la pace.:)

  • VDFilip zice:

   Fratricid cred ca inseamna omorarea fratelui. Lupta fratricida mi se pare impropriu spus si pare sa mascheze intelesul concret de omorare a fratelui. Cand spui sa ne fereasca Domnul de lupte, am senzaria ca ele nu exista, ori numai cine nu vrea sa le observe ar putea afirma inexistenta lor. Omor de frate e mai usor de voalat fiindca omorurile sunt premeditate in procent insemnat, ele facandu-se pe cat posibil la „intuneric” si astfel e mai usor si de inchis ochii din partea legiuitorilor.Termenul „lupta” langa termenul „fratricid” il voaleaza mai puternic. Si fratricid a existat si exista de asemenea. Biblia defineste fratricidul infaptuit odata cu sentimentul de ura instalat. In ceeace priveste prigoanele comuniste in biserici, folosirea membrilor de familie impotriva altor membri ai aceleasi familii, folosirea fratilor de aceeasi confesiune unii impotriva altora ori impotriva altora din alte confesiuni a constituit cel mai dulce obiectiv de indeplinit pt statul totalitar. As intelege ca nu ai dori asa ceva, insa tema, subiectul articolului este cu totul altul si anume de a aduce la lumina cele intamplate si care au fost la cote uriase. Cum am putea preveni pe viitor daca nu cunoastem indeajuns prin ce am trecut? Mi se pare foarte important acest lucru si ar fi de dorit sa-si aduca aportul cat mai multi la aceasta, inclusiv cei care se stiu vinovati si vor sa-si dobandeasca mantuirea sufletului.
   Sper ca nu te-ai referit la reconciliere in stilul lui ilici, stil cu care ne-a tinut de fraieri de 20 ani si care era sa ne faca sa uitam adevaratul sens al cuvantului.

 19. oarecare zice:

  De unde pot sa cumpar aceasta carte?Multumesc anticipat.

  • Vă voi ține la curent cu locurile din care puteți cumpăra cartea. Ea va fi disponibilă și în librării laice pentru că și lansarea se va face undeva în București într-un astfel de cadru. Abonați-vă pentru a primi automat știri.

 20. Draga Vasilica. Felicitari pentru lucrarea deosebita pe care o astept cu nerabdare s-o citesc. Curajul tau este inspirator si ma bucura. Numai adevarul ne poate face slobozi. Ma bucur ca poti sa-l spui din dragoste, asumandu-ti consecintele rostirii lui. Nu toti se stiu pocai cand sunt confruntati cu pacatul. Stii foarte bine ca majoritatea celor confruntati cu faradelegile comise, se vor intoarce impotriva mesagerului.
  Dumnezeu ti-a deschis o usa de acces la documente si ma bucur ca ai folosit-o. Cei care au avut 20 de ani la dispozitie sa se pocaiasca recunoscandu-si singuri pacatul colaborarii si tradarii fratilor si bisericii, trebuie confruntati cu realitatea faptelor lor. Daca David o facea, Dumnezeu nu mai avea nevoie de Natan.
  Cu stima si apreciere!

  • Probelma este ca pentru unii Dumnezeu nu se „oboseste” sa le trimita un Natan, El stie ca eu nu au caracterul lui David,care a fost gata sa se pocaiasca. Apoi trebuie sa facem distinctia necesara intre arhivele Securitatii si „Arhivele” lui Dumnezu. Vasilica ,in demersul sau binevenit , a avut acces la arhivele Securitatii , incomplete in forma disponibila pentru public, dar suficient ca sa ne duca la o curatire individuala si colectiva.
   Faptele tuturor in totaliatate si acuratete sunt inregistrate in „arhivele” lui Dumnezeu si de acolo numai un „Natan” caruia Dumnezeu ii trasmite informatii poate sa ne descopere acei „iuda” care intre timp au devenit democrati si acuzatori inversunati ai celor cunoscuti pe cale naturala.
   Ei sunt la stadiul acela cind David spunea; ” Viu este Domnul ca omul acela care a facut lucrul acesta este vrednic de moarte”. Daca Dumnezeu nu va inmgadui un „Natan” care sa le spuna „Tu esti acela!”(care ai fost vanzator) ne multumim cu ceea ce stim si lasm ca Dumnezu sa judece lucrurile ascunse.

   • DRAGO zice:

    @D.Lucescu,
    Dumnezeu a trimis-nu o data-prooroci in Adunarea din Portland,cu mesaje CONCRETE SI DIRECTE CATRE PERSOANE-prin care se CEREA MARTURISIREA PACATELOR dar TOATE MESAJELE AU FOST TRATATE CU INDIFERENTA.
    In loc de CERCETAREA MESAJELOR (1Tes.5;21)se spunea si se spune dela amvon ca Duhul Sfint -NU MAI DESCOPERA PACATE ,NU MAI MUSTRA- ci „are limite stabilite de Dumnezeu numai pentru ZIDIRE,SFATUIRE SI MINGAIERE(1Cor.14;3)” si din aceasta cauza Proorocii erau acoperiti(prin actiunile aratate de Fr.Lascau) si OPRITI de a mai sluji Domnului in Adunare -cu darurile primite dela Dumnezeu.
    Daca frecventezi Adunarea Penticostala Philadelphia din Portland,cunosti toate aceste aspecte,inclusiv interventia CONCRETA a lui Dumnezeu in anul 2005-cind IN ACELASI TIMP A ASEZAT 5 SICRIE IN ACEASTA ADUNARE-lucrare anuntata si implinita prin Duhul Sfint.
    Dumnezeu IUBESTE ACEASTA ADUNARE si NU vrea SA PIARDA NICIUN SUFLET dar NU IUBESTE PACATUL.
    Mi-am amintit de o lucrare data prin Duhul Sfint si am cautat-o in ARHIVA INREGISTRARILOR din aceasta Adunare(14/08/2009) am gasit-o si o redau mai jos,pentru INCURAJAREA FRATILOR SA NU DISPERE CACI DOMNUL A ANUNTAT DESPRE ACEASTA PERIOADA DE TIMP;
    ” Iata ca am pus in mijlocul tau O CUMPANA si UN CANTAR.Iata ce adevereste DUHUL SFINT. Multe suflete nu sint IN CONCORDANTA CU CUMPANA MEA caci CUMPANA mea este DREAPTA si multe JUDECATI se vad in inimile multora. Dar nu te-am chemat sa judeci poporule..te-am chemat SA CERCETEZI SI SA IEI CE ESTE BUN. Te-am chemat la SMERENIE si te-am chemat ca sa fi ASCULTATOR de Cuvintul Meu. Iata ce-ti vorbeste Cel PreaInalt. Cere PUTERE,cere sa te imbrac cu PUTERE, ca in SCURTA VREME fiecare VA FI LUAT IN CERNERE si i se va CERE socoteala pentru credinta..CHIAR SI DINTRE INVATATORI VOR FI LUATI UNUL CITE UNUL deaceea va spun CERETI PUTERE sa va imbrac cu putere sa va IMBRAC IN PUTEREA DUHULUI SFINT ca sa PUTETI STA IN PICIOARE…pentru-ca daca nu aveti aceasta PUTERE… MULTI VETI CADEA SI NU VA VETI MAI RIDICA..Deaceea te chem poporule cerceteaza in credinciosia Mea Cuvintul Meu. Ramai potrivit cu Cuvintul Meu DREPT si IATA CA EU VOI FI CU TINE,TE VOI RIDICA,ITI VOI DA PUTERE,TE VOI VINDECA SI VOI FACE INVIORARE SI TREZIRE CACI ESTE NEVOIE DE TREZIRE potrivit cu CUVINTUL MEU. Asa vorbeste Cel PreaInalt..”
    Lucrarea poate fi vizionata pe site-ul Adunarii din data 8/14/2009 seara.
    Dumnezeu ARE ULTIMUL CUVINT.

  • ce conteaza zice:

   s-ar putea sa va inselati,poate vreti sa luati postul fr.Nicki,nu m-ar mira,anyway singura carte pe care o citesc este BIBLIA,nu ma intereseaza alta ,daca fr,Vasilica ar fi avut Duhul Sfint,care ar trebui sa-l aibe toti penticostalii,nu cred ca era inspirat sa scrie aceasta carte ,ce mai conteaza de acum 2o de ani,am prins si eu anii comunismului,nu vreau sa mai aud de trecut

   • portland romanian zice:

    @ ce conteaza.
    1. Cind faceti afirmatia „Duhul Sfint, care trebuie sa-l aibe toti penticostalii” aveti ceva referinte Biblice? sau doar aruncati cu pareri/prostii neadevarate?
    2. Daca citesti Biblia cum te lauzi ai fi inteles rindurile lui Daniel Lucescu si nu ai facut o astfel de remarcare rusinoasa.
    3. Aveti ceva dovezi caci Daniel Lucescu as fi interesat sa-i ocupe locul lui Niculaie Pop? nu stiam ca este liber, stii tu?
    4. Daca tu ai prins anii comunismului si nu mai vrei sa auzi de trecut este treaba ta, dar nu inseamna ca toti sunt de parerea ta.

  • Enoh5:24 zice:

   Trist frate „Petrica Lascau” daca sinteti chiar El. Usor sariti la judecata dar foarte incet la iertare.

   Ma intreb doar, ce Biblie cititi? Caci numai Coranul provoaca ca oamenii sa scoata pe fata gunoiele dea acum 20-30 ani si sa creeze desbinari. Biblia ne invata sa iubim mai mult, o va recomand daca nu ati citito inca.

   Va pot trimite o Biblie chiar pe gratis de la Portland, OR.

   • portland romanian zice:

    @Enoh.
    Draga enoh, faptul ca nu esti in stare sa discerni cele scrise de pastor PL ma face sa cred ca ar trebui sa deschizi acea Biblie care o oferi, si sa o citesti chiar tu, dar nu cum ai citic Coranul, ci roagate ca D-zeu sa te lumineze, sa-ti deschida ochii, si chiar sa-ti dea si minte (2 Tim. 3:15). Daca esti asa de dotat in cea ce spune Coranul dane si dovezi, daca nu taci cu prostiile si poartate frumos chiar daca nu esti diacord cu cea ce citesti.

   • Enoh5:24 zice:

    @portland romanian

    Voi cautati mortea si nu zidirea Bisericii, ceea ce pentru toate fiecare trebuie sa dea raspuns la urma.

    Dar Dumnezeu judeca nu oamenii.

    • Enoh, acesta este ultimul mesaj de al tău pe care l-am postat pe acest site. Pentru cei care vă întrebați de ce am luat această decizie, vă spun că este din cauza unui mesaj anterior care trădează o atitudine foarte josnică.

  • ce conteaza zice:

   din greseala a intrat comentariul meu la DANIEL LUCESCU,dar de fapt eu l-am scris ptr fr,Petrica Lascau,la care nu ma asteptam la asa o afirmatie,mi-am schimbat parerea despre d-ta,nu stii cind ai sa devii si d-ta un vinzator

   • Serios? Tu știi deja și cine va deveni informator în viitor? Asta înseamnă că trecutul pentru tine nu mai are niciun secret. Sancta simplicitas!

    • dumitru muresan zice:

     SATANA E FF SIRET…VEDETI CA A CAZUT JOS SAU A FOST ARUNCAT JOS..SI ARE INCA DE LUCRU FF SERIOS CA STI CA ARE PUTINE ZILE..! VA SCRIS FRATELE MITRU.

  • cornel zice:

   Frate Lascau. Sunt derutat de pozitia luata si de argumentatia adusa in favoarea ei: cazul David si Natan. Sper ca nu in mod voit ati facut abstractie de versetul cheie al temei respective: 2 samuel 12:14 „…pentru ca ai facut pe VRAJMASII DOMNULUI SA-L HULEASCA, savarsind fapta aceasta, fiul care ti s-a nascut va muri.” Pedeapsa lui Dumnezeu e motivata clar: „pentru ca ai facut pe vrajmasii Domnului sa-L huleasca”. Un macel de proportii mult mai mari a avut loc in perioada lui Moise, cand mania lui Dumnezeu s-a aratat in poporul lui Israel cu aproape 3000 de morti. Exod 32:25-29. Iata motivatia celor intamplate: „poporul a ajuns fara frau…SPRE BATJOCURA VRAJMASILOR SAI” v.25 Orice lucru facut ce atrage batjocura vrajmasilor lui Dumnezeu, fie direct spre Dumnezeu, fie indirect prin batjocorirea poporului Sau, e pasibil de o pedeapsa cruda. Eu consider, dupa umila mea parere, ca „Rascumpararea memoriei” ar putea intra aici, in atragerea batjocurilor vrajmasilor lui Dumnezeu fata de poporul sau (penticostal in acest caz). Ar fi pacat sa-l ofensam pe Dumnezeu in acest mod!

   • Silviu zice:

    De data asta cine acuza pe altul se acuza pe sine. Tu faci abstractie de problema-cheie, rasucesti lucrurile cum iti convine.

    Cine este vinovat de hulirea adusa Domnului? Cine este pedepsit de Domnul? Natan care a dat pe fata pacatul? Sau David care a pacatuit? Hula este adusa de cel care a savarsit pacatul, nu de cel care il da pe fata. Nu cred ca cine matura pacatele sub pres are gandul lui Dumnezeu. Pacatele se marturisesc si se ispasesc, nu se ascund.

    Pe de alta parte, colaborarea bisercilor cu regimul comunist de mult nu mai e o taina. Pe ideea „nu stie barbatul ce stie tot satul”, numai noi stam cu capul in nisip si ne imaginam ca ne putem preface ca aceste lucruri nu s-au intamplat. Reactia lumii nu e „vai, penticostalii au colaborat cu regimul comunist”, mai degraba „vai, numai penticostalii inca nu au scris nimic despre asta”

 21. Paul zice:

  Cu tot respectul, dar eu nu mai cred in pocainta celor ce s-au compromis cu buna stiinta atatia ani , mintindu-ne fara rusine . Chiar daca au fost , sunt sau vor fi deconspirati , acesti oameni vor proceda la fel , mintindu-ne din nou printr-o falsa pocainta. Atunci ne-au mintit pentru unele privilegii din partea puterii comuniste , acum ne vor minti din nou pentru a fi acceptati de biserica si pentru a-si salva cat de cat reputatia . Cu toate ca daca vor proceda asa , nu ne vor minti pe noi , ci se vor minti pe ei si aceasta pocainta de ochii fratilor ,nu ii va ajuta cu absolut nimic pentru a se impaca cu Dumnezeu cat si cu biserica. Dumnezeu uraste pacatul ,dar iubeste pe pacatos , si prin pocainta sincera, El iarta pe pacatos ,dar trebuie amintit aici ,ca Dumnezeu iarta ,dar pedepseste pacatul . Se spunea aici pe undeva de David si Natan , tot din aceasta istorie, amintesc ca David, a fost iertat de Dumnezeu de pacatul sau ,dar Dumnezeu l-a pedepsit aspru . Biserica va trebui sa accepte pocainta acestor oameni , dar tot biserica va trebui sa se delimiteze de astfel de oameni si acestia sa nu mai aiba nici un acces la functii de conducere in cadrul Bisericii Penticostale din Romania .
  De aceea , fr. pastor Vasilica , daca se poate , am dori sa cunoastem pe langa ceea ce s-a intamplat in perioada comunista ,vizavi de CP din Romania, si cu cei ce ne conduc in prezent , pentru ca nu am dori sa se repete din nou greseala ,pe care au facut-o inaintasii nostrii.

  • Cu tot regretul pentru părerea ce ai exprimat-o, eu mai cred în pocăință. Cei ce mă cunosc, știu că sunt mai mult pragmatic decât idealist, dar știu că harul lui Dumnezeu este mare și că Biserica, atunci când se lasă călăuzită de Domnul, poate să renască, așa cum s-a întâmplat de nenumărate ori în istoria ei.
   Eu evit să judec intențiile oamenilor, asta numai Dumnezeu o poate face. Că se pocăiesc din inimă sau de ochii lumii, asta e treaba lor.
   De asemenea, insist asupra faptului că nu putem să judecăm identic pe toți colaboratorii. Unii nu vor mai putea să dețină funcții de conducere, alții însă pot să mai slujească dacă parcurg pașii necesari reabilitării.

  • VDFilip zice:

   Paul, din cate le-am vazut de la revolutie pana in prezent sunt comvins pana-n maduva oaselor ca pe cei care au facut rau inainte ii intereseaza o pocainta afisata si o reputatie cat mai buna doar ca parghii in perpetuarea raului.

 22. marius zice:

  DOMNUL SA VA BINECUVINTEZE PE TOTII!
  In privinta cu cine au fost cei care si-au vindut aproapele si mai ales au dezonorat numele lui Dumnezeu,va spun ca au fost si vor fi cit va exista lumea.Ce este grav ca cei care fac asta,nu isi dau seama ca intr-o zi DOMNUL le va rasplati tot ce au facut.Ce pot sa spun este asta: DOMNUL niciodata nu isi uita alesii lui.
  Degeaba va luptati sa ii aratati pe cei care au ,,boala preotilor de pe vremea lui Isus”,ca ei sint in stare sa calce peste cadavre ca sa le mearga bine.
  Un lucru este sigur: cine crede si se recunoaste cine este si se pocaieste cu adevarat in mod sigur va primi premiul cel mare din partea DOMNULUI.

  • mitru zice:

   DACA ACESTI TURNATORI S-E POCAIESC.
   EI BINE DAR NUMAI TREBUIE SA MEARGA LA ANVOANE
   SA N-E MAI PREDICE..TOATA VIATA LOR SAS-I PLANGA PACATELE PANA LA MOARTEA LOR.CE MORALA IM-I PREDICA MIE TON CAND
   EU STIU CA EL A VNDUT FRATI CARE ERAU NE VINOVATI.
   TREBIUE SA TREACA PRIN FOC PANA LA MOARTE
   ZICETI DRAGI FRATI CE SCRIE LA EVREI CAP.6-6 SI ATUNCI
   MAI VORBITI.EI NU SAU FACUT O GREESEALA CARE NU SE POATE
   IERTA.NU SUNTEM NOI D-ZEU DAR EI AU PACATUIT CU VOIA.

   • Dragă Mitrule,
    Eu aș recomanda să-ți revizuiești învățătura despre iertare și reabilitare conform cu întreaga Scriptură. Dacă nu aducem în discuție harul lui Dumnezeu, datoria noastră de a-i ridica pe cei căzuți, atunci nu ne deosebim cu nimic de fariseii pe care Isus nu i-a menajat. Discuțiile despre vânzare nu trebuie să aibă drept țintă „pedepsirea” unor oameni ci recuperarea celor căzuți.

    • dumitru muresan zice:

     stimate frate vasilica croitoru.
     ok
     vreau sa va citesc o judecata care e scrisa la evrei
     capitoliul 10 si cititi veretele26 si 27.!tot aduceti ca argument pe david. pe petru si altice nuspun ca-i o desinformare dar va scriu din aceste doua versete
     -caci daca pacatuim cu voia dupaceam primit cunostinta adevarului nu mai ramane nici o jertfa pentru pacat,
     -ci o asteptare infricosatoare a judecati si vapaia
     unui foc care va mistui pe cei razvratiti.
     asa sacrie pentru cei acar au pacatuit cu voia.
     da astea sun scrisa sa le avem casa nu ne putem scuza.cine ia obligat sa toarne.oredenine trenuie sa asculatm de oameni sau de domnul ca neam angajat ca-l vom sluji si vom fi robi lui.tote binecuntarile sunt departea celor care sa tem sa faca raul..

    • Dragă frate,
     Nu pot lua parte la o discuție despre pe cine primește Dumnezeu în rai și pe cine nu? În opinia mea, această discuție este în afara posibilităților noastre de înțelegere și mai ales în afara chemării noastre. Motivul pentru care trebuie să ne cunoaștem istoria și să identificăm compromisurile care s-au petrecut în perioada comunistă nu include și emiterea unor judecăți referitoare la mântuirea cuiva. Nu am gustat niciodată discuțiile de genul: va fi mântuit Adam? sau există șansă de iertare pentru Iuda? etc. Să nu trecem linia (fină) dintre condamnarea compromisului și judecarea fraților.
     Cât despre versetul evocat, o exegeză serioasă nu ar conduce la concluzia că o persoană care a „păcătuit cu voia” nu mai poate avea parte de mântuire! Textul din Evrei vorbește despre persoane care au negat jertfa lui Hristos și au revenit la lege.

 23. Paul zice:

  VD Filip , si eu sunt de aceasi parere , dar il inteleg si pe fr. Vasilica, postura dansului nu-i da voie sa fie atat de transant cum s-ar impune intr-o astfel de situatie. Fr. Vasilica , nu am afirmat ca nu cred in pocainta , dar si eu la randul meu am vazut de multe ori ,,pocainta” de fatada a unora si de aceea poate sunt mai pragmatic decat dumneavoastra. Faceti o lucrare extraordinara, si eu nu doresc sa va tai aripile , dar sunt convins de faptul ca daca acesti oameni constienti fiind au facut ce au facut sub masca pioasa a slujirii crestine , tot asa vor veni si cu o pocainta la fel de falsa ca slujirea lor de pana atunci . Si-au vandut proprii frati in credinta, fara nici o remuscare, unii au fost inchisi , au primit bataie si au suferit persecutii aprige , si acum credeti ca cu un spici in fata bisericii in care vor regreta faptele trecutului se rezolva problema ? nicidecum ! Daca doriti si o comparatie, in timpul prigoanei crestinilor din Roma , crestinii pentru aputea fi eradicati , erau pusi sa se inchine Cezarului ca unei divinitati, cei credinciosi au refuzat chiar cu pretul vietii , insa unii au acceptat , spunandu-si ca ce mare lucru fac ,ca o fac doar atunci ca sa-si salveze pielea si pe urma tot lui Dumnezeu o sa i se inchine. Oare cum a privit Dumnezeu aceasta tradare ?

  • Nitu Valer zice:

   Ma amuza sa citesc opinia voastra, cand spuneti ca postura fr. Vasile nu ii da voie sa fie „mai transant decat s-ar impune”. Cat de transant ar trebui sa fie un cercetator, un istoric? El are datoria sa spuna ce a descoperit, iar restul ar trebui sa faca pastorii si bisericile, nu el. Cultul Penticostal are acum in mana un cartof fierbinte. Sa vedem daca va alege iarasi politica strutului. Fr. Vasile, mergi inainte si Domnul sa te ajute.

  • VDFilip zice:

   Imi pare rau ca tre sa te contrazic, dar tocmai postura in care se afla, sansa ca e aproape de surse multe de informatie tre exploatata transant la maxim, altfel raul va ramane de-asupra ca oil-ul in golful mexic. De iesit la suprafata oricum va iesi, de captat si anihilat…ori noi pe el, ori el pe noi.

   Estera 4:
   13. Mardoheu a trimis următorul răspuns Esterei: „Să nu-ţi închipui că numai tu vei scăpa dintre toţi Iudeii, pentru că eşti în casa împăratului.
   14. Căci, dacă vei tăcea acum, ajutorul şi izbăvirea vor veni din altă parte pentru Iudei, şi tu şi casa tatălui tău veţi pieri. Şi cine ştie dacă nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la împărăţie?”

   Estera 4:
   15. Estera a trimis să spună lui Mardoheu:
   16. „Du-te, strânge pe toţi Iudeii care se află în Susa, şi postiţi pentru mine, fără să mâncaţi nici să beţi, trei zile, nici noaptea, nici ziua. Şi eu voi posti o dată cu slujnicele mele; apoi voi intra la împărat, în ciuda legii; şi, dacă va fi să pier, voi pieri.” [!!!!!!!!!! ??????????]

 24. Sali Sabri zice:

  Frate Vasilica,

  Dumnezeu sa va binecuvinteze! Ma bucur pentru initativa dvs si promit ca ma voi ruga pentru aceasta lucrare.

 25. Anghel zice:

  Publicarea cartii va taia elanul colaboratorilor(cointeresati material) ce s-au aciuiat prin unele primarii, ce coordoneaza din umbra problemele bisericii? Va deschide mintea celor ce imbratiseaza, tolereaza cochetajul politic al bisericii? Liderii raman neputinciosi in fata acestui fenomen nefast.

 26. Alin Cristea zice:

  Vasilică Croitor: „Biserica are misiunea să contureze cadrul cel mai potrivit pentru a le oferi șansa celor care au călcat strâmb să scape de povara pe care o poartă.”

  Întrebare întrebăcioasă: Dacă Biserica nu oferă cadrul…?

 27. medgidiabaptisti zice:

  Vasi mai intai de toate te felicit pentru ca citind comentariile de mai sus am reusit sa descopar la tine multe calitati a unui slujitor biblic. Continua sa ramai plin de curaj omul care se ancoreaza in adevarurile Sfintelor Scripturi si care le traieste in propria viata. Si pentru acesasta carte probabil va starni o furtuna in jurul tau ma rog ca Dumnezeu sa te ajute sa ramai calm,intelept si puternic in tot ceea ce vei face.Felicitari pentru initiativa si Domnul sa te aiba in paza!

 28. Gabi Pal zice:

  Vasilica,

  Te felicit pentru responsabilitatea spirituala si redactionala asumata si demonstrata, in a cerceta si analiza o asemenea cantitate de informatie si apoi in a o sintetiza si sistematiza in acesta forma accesibila. Astept sa fie lansata cartea si sa o citesc!

  Este cel putin ciudat faptul ca acesta initiativa de a ne cerceta si a ne cunoaste trecutul si istoria ca si miscare penticostala in Romania, nu a venit mult mai devreme, ci abia dupa 20 de ani de la revolutie. Poate si mai ciudat este faptul ca nu a venit din partea generatiei de pastori care au fost slujit in vremea respectiva, si care expusi fiind acelor realitati si presiuni, au reusit sa-si pastreze integritatea si demnitatea spirituala. Sunt convins ca au existat astfel de slujitori principiali si integri, care au preferat sa ramana in anonimitate, fara anumite privilegii si care probabil ca au suferit in tacere, insa nu si-au compromis constiinta si slujirea, domonstrand caracter si convingere.

  Insa pe de alta parte, faptul ca un slujitor din noua generatie de pastori din Romania, care nu au fost expus in mod direct acestor realitati, intreprinde o asemeneea investigatie, da o credibilitatea in plus acestui proiect, conferindu-i premisa unei mai mari obiectivitatati in abordare. In acelasi timp, cred ca scoate in evidenta si o diferenta intre generatiile pre si post revolutie din Romania, o diferenta de obordare a slujirii si in opinia mea, o mai mare inclinatie spre principialitate si integritate a celor din generatia post-revolutie.

  Vasilica, inca odata felicitari pentru realizare. Fiind din generatia post-revolutie, fara o expunere directa la slujire in acele vremuri dificile, nu-mi propun sa ma grabesc in a-i “condamna” pe cei care au fost in cele din urma “franti” de sistem dupa perioade indelungate de presiune si suferinta si care in ultima instanta desi au trimis note informative, acestea au fost mai degraba irelevante si inovensive. Insa ma incearca un sentiment de repulsie fata de cei care cu buna stiinta si constienti de implicatiile tradarii lor in viata celor tradati, au facut lucrul acesta pentru privilegii personale, calcandu-si principiile (daca le aveau) si propria constiinta si implicit facand astfel au trait in duplicitate si impocrizie atunci si poate ca inca mai traiesc si acum – daca nu s-au pocait de actiunile lor.

  Indraznesc sa cred si ma rog lui Dumnezeu sa foloseasca acesta carte, acum in al doisprezecelea ceas, in a determina o pocainta reala si autentica, atat la nivel individual cat si colectiv. Daca unii (mai multi sau mai putini) au fost sau inca mai sunt vinovati – prin comitere (colaborare, tradare, etc), cred ca altii (probabil cei mai multi) – noi restul suntem probabil vinovati – prin omitere, prin tacere, prin acoperire, prin inabusirea memorie, istoriei, amintirilor, prin nemarturisirea greselilor noastre celor fata de care am gresit, preferand o cerere de iertare generala Domnului.

  La acest ceas tarziu al istorie, cred ca Dumnezeu ne ofera o noua oportunitate, atat noua ca si slujitori cat si ca si miscare penticostala in Romania, o noua oportunitate a pocaintei si a indreptarii nedreptatilor comise de unii fratii de-ai nostrii, oportunitatea unei reconcilieri reale, care sa re-credibilizeze slujirea, slujitorii si biserica Domnului in Romania si in Diaspora.

  Cred ca principiul fundamental pe care ar trebuie sa ni-l insusim noi ca slujitori, in urma acestui demers, este imbratisarea cu convingere a unei sluijri necompromise si principiale atat inaintea lui Dumnezeu cat si inaintea oamenilor. Constient de faptul ca daca nu invatam din istorie, riscam sa o repetam, cred ca acest exercitiu de “rascumparare a memoriei” este foarte necesar, insa la feld e necesar sau poate chiar mai mult, este invatarea lectiilor ce decurcg din ea. Nu de alta, dar in vremurile care ne stau inainte s-ar putea sa ne reintalnim cu situatii similare chiar daca contextul ar putea fi diferit, in care doar cei ce vor ramane credinciosi (loiali, necompromisi, dedicati) pana la capat, ei vor ramane in picioare. Doamne ajuta!

  Personal astept sa citesc acesta carte!

  Gabi Pal
  Melbourne, Australia

  PS: Cand va fi lansata cartea?
  Cum o putem obtine noi, cei din Diaspora?

 29. Cartea va fi disponibilă în foarte scurt timp. Vă țin la curent despre aceasta.

 30. Vaisamar zice:

  Foarte interesante reacţiile unor „Neicusori-Puicusori” care încearcă să ne arate că nu e bine să ne tăiem rădăcinile, fiindcă o să ne uscăm! Ca şi când am avea mari şanse să creştem plini de suc şi verzi dacă rădăcinile oricum sunt uscate de prea mult stat primprejurul focurilor de cărbuni din curtea puterii temporale.
  Mai rămânea ca puicusorul cu pricina să ne întrebe: „Credeaţi c-am murit, neică”? 🙂

 31. Vaisamar zice:

  Aspectul cel mai pozitiv al acestui demers este că nu vom mai putea fi acuzaţi de ortodocşi că nu am fost şi nu suntem patrioţi. Până recent, „sectele” erau considerate agenturi ale imperialismului american, strecurate în România pentru a săpa la temeliile neamului. Când se va vedea ce patrioţi au fost de fapt conducătorii noştri, nu vom mai putea fi acuzaţi că n-am dovedit iubire nesfârşită faţă de ţară.
  Prin urmare, neiculeştii neliniştiţi de acest demers să ia partea bună a lucrurilor: contribuţia la consolidarea orânduirii socialiste a fost o formă de patriotism. Cu precizarea că mai rămâne o mică problemă: potrivit Scripturii, adevărata noastră patrie este în ceruri.

 32. Vasilis zice:

  RM e o lucrare istorica ce trebuia scrisa insa ce a fost va mai fi. Istoria de obicei se repeta chiar daca in alte imprejurari.
  Poate unii vor fi fost socati sa afle ca personalitati din conducerea Cultului au colaborat cu Securitatea dar daca analizam la rece situatia vom vedea ca nu se putea altfel.
  Cultul ca si organizatie functioneaza printr-o anumita structura.
  Oricine ar fi fost pus in pozitiile cheie ale acestuia ar fi colaborat cu Securitatea. Oricine! Daca n-ar fi colaborat n-ar fi ajuns in acea pozitie sau n-ar fi rezistat mult timp acolo.

  Nu sunt prooroc dar sunt sigur ca dupa cum trebuia rascumparata memoria pentru perioada comunista va trebui rascumparata memoria si pentru perioada asa zisa capitalista. Asta va fi cu mult mai greu de facut!
  Sper ca veti ramane tot pe baricadele Domnului pentru ca propaganda continua sub o alta forma, mai voalata, mai usor de inghitit…

  Iata ce spunea un „capitalist” despre acest lucru:

  „In zilele noastre, lumea se foloseste de biserica pentru a-si atinge scopurile ei. In Apocalipsa intalnim acea femeie imbracata in stacojiu, de care lumea s-a folosit. Au inaltat-o sa stea peste multe ape si au folosit-o pentru realizarea scopurilor lor, iar apoi, au lasat-o goala si au ars-o in foc.
  Atata timp cat oamenii religiosi pot fi folositi drept marionete si unelte ale propagandistilor si pot fi de vreun folos, vor fi suportati. Dar daca vreodata le stam in drum sau ne opunem lor sau indraznim sa ne ridicam, ca oameni liberi in Dumnezeu, si sa spunem: ‘Eu nu asa vad lucrurile’, vom fi stigmatizati ca sectari, dispretuiti si nu vom mai fi bagati in seama.”

  „Diavolul e la lucru, cautand sa ne spele creierul, sa ne schimbe putin cate putin introducand ideile lui in biserica. Apare sfatul crestinilor lumesti si, pe masura ce ideile lor patrund in biserica, ideile lui Dumnezeu ies. Cand intra sfatul celor lumesti, iese afara sfatul lui Dumnezeu.” (Tozer, Resisting the World Propaganda, General Council)

 33. Vitalie Rotar zice:

  No coment! Astept cu nerabdare cartea!
  Binecuvantari!

 34. Tim zice:

  Din momentul in care s-a aflat despre publicarea cartii cred ca singurul gind al vinzatorilor a fost sa-si construiasca apararea…cum au fost amenintati ei,familiile lor,insasi biserica .In atari conditii ma intreb care ar putea fii marele ajutor pe care noi am putea sa-l aducem in favoarea lor? Poate o noua foaie si un amarit de toc pentru un nou angajament…..si apoi sa ne lase singuri si sa plece in pustie sa stea de vorba cu Domnul,pt ca de la celalalt angajament se vede ca nu au avut inca mustrari de constiinta. Dar ma indoiesc de asemenea oameni ei cred ca fara persoana lor Biserica nu o sa mai functioneze.In multe locuri se stiu informatorii si inca sunt bine mersi pastori secretari si presedinti. Oare care rugaciune s-o inaltam ???
  Astept si eu cartea si in mod sigur ma voi ruga pt autor

 35. Dorin Matei zice:

  George Santayana scria in Reason in Common Sense , Life of Reason vol. 1 : ” Those who cannot remember the past , are condemned to repeat it ” . Traducere libera la intelegerea tuturor – majoritatea stim engleza. Un om de stat englez a foslosit quotarea de mai sus s-o faca inca mai clara : ” cei ce nu-si stiu istoria sint destinati s-o repete ! ” Cum zicea si fratele Vassy credca aceasta carte trebuia scrisa de mult. Tineretul „postdecembrist” nu stie aproape nimic despre ce s-a intimplat in anii epocii de aur . Si credca este extrem de important sa ne stim trecutul nostru si cei care ne-au „condus” , sa putem evita repetarea trecutului rusinos. Frate Vasilica sint sigur ca daca ai face un sondaj ai avea acordul majoritatii si nu ar fi din spirit „revansa”. Dar stiu ca nu cauti acordul majoritatii , te stiu destul de bine . Domnul Isus este adevarul el ne porunceste sa traim in adevar. Daca ne ascundem trecutul in spatele unor minciuni si a unor mincinosi, cui ii foloseste . Sigur nu genratiei viitoare . Multi la adunarile noastre vorbim de trecut si ce bine era in trecut si ce sinceri erau fratii in trecut . Si sintem siguri ca au fost multi, sinceri de fapt STIM ca majoritatea au fost neintinati , atunci de ce ne deranjeaza asa mult cind cineva ne spune de fapt intreaga ralitate a trecutului. Acest frate Puiculescu care este atit de deranjat de tot ce se discuta aici . De ce frate nu este bine sa ne cunoastem trecutul sa putem evita aceleasi greseli in viitor ?…
  De ce ne deranjeaza adevarul care iese la iveala pe paginile acetui blog si care vor fi si mai complet in cartea care urmeaza ? … Este adevarul pentruca nu se poate nega este ”negru pe alb” . Se spune de la amvon ca adevarul ne face slobozi, nu vream sa ne slobozim de trecutul rusinos ? Multi am suferit pe urma acestor ”frati ” si chiar a trebuit sa ne parasim familiile si acuma trebuie sa iertam . Da trebuie sa iertam , dar trebuie sa stim exact si ce sa iertam .
  Astept cartea cu nerabdare .

 36. Dorin Matei zice:

  Sa nu se inteleaga gresit : cind am spus ne-am parasit familiile Am vrut sa zic ca am lasat familiie in tara si am plecat de frica comunistilor peste ocean unde am inceput o alta viata . Si nu ne-a fost deloc usor la unii . Cind zic de iertare o zic cu toata sinceritate ca da vrem sa iertam si sa uitam trecutul dar vrem si o claritate despre exact ce s-a intimplat. Daca ar fi din spirit de revansa ar fi foarte gresit . Or vad aici frati care fac „endorsement” la acest proiect si sint tocami Liderii de astazi pentru care Toti credca avem tot respectul . Cine nu-l stie pe fratele Lascau , or John Tipei , si altii . Ori daca noi „cei de rind” vorbim mai in graba sa zica asa , ei pun greutate in ceia ce spun si vorbesc cu mare , mare atentie. Deci daca vorbiti urit de Vasilica si ca ar avea ceva motive altele decit adevarul , nu uitati ca ziceti acelsi lucru si de fratii care „endorse” cartea si proiectul lui. Este implicit pentruca aveam nevoie de cineva cu acest curaj si , chiar de curajul de al sustine pe Vassy. Eu ma bucur de acesti frati si in special de Fratele Lascau care este un om deosebit si mereu sustine lucrare tienretului , mereu vorbeste direct despre adevarurile cu care se infrunta copii Domnului de azi. Mereu spune direct ce trebuie spus si nu ce le place sa auda fratii . Deci daca fratele Lascau si ceilalti frati sustin lucrarea si proiectul acesta Vasilica fii pe pace ca faci un lucru bun . Astept si comentariile lui fratele Gog L. , Poate si fratele Luca Theodor etc. Ar fi foarte frumos ca toti pastorii din diaspora care au suferit de pe urma comunistilor sa imbratiseze aceasta carte care dupa mine pune bazele unui nou viitor. Pentruca sigur lucrurirle vor fi atlfel „after all is said and done ” .

  • Bravo frate Dorin Matei,
   fratelui Vasilica ii prin bine incurajarile acestea! Si eu sunt adeptul principului „Cine nu-si cunoaste istorie, risca sa o repete”, de aceea incerc de mult timp sa adun informatii despre crestinii dupa Evanghelie!
   Demersul fratelui Vasilica sper sa fie deschiderea unui drum, si toti sa facem asta. Daca nu recunoastem trecutul nu vom avea parte de binecuvantarea viitorului!

 37. Textul din Matei 7:21-27 (casa zidita pe stanca) scoate in evidenta principii importante care ne pot ghida in deciziile grele din viata noastra, insa cred ca ne vorbeste si despre calitatea si longevitatea unei lucrari.

  Oare este posibil ca zeci de ani de istorie claditi pe „adevaruri” care acum se dovedesc indoielnice, sa ne confere calitate si longevitate in lucrarea pe care o facem ca pentru Domnul, insa sub umbrela cultului penticostal?

  Astept cu nerabdare aceasta lucrare si sper ca informatiile pe care le voi afla imi vor clarifica daca istoria noastra a penticostalilor (cea studiata pe bancile facultatii) trebuie rescrisa sau nu…

 38. sofosdi zice:

  Astept cu nerabdare cartea. Ce ma va interesa sa observ, dincolo de valoroasa informatie istorica, va fi reactia starnita, nu atat in randurile celor ‘deconspirati’, cat intre cei multi. Spun asta deoarece ma incearca putina teama la gandul ca nu vom reusi sa valorificam in spiritul harului informatia dobandita, ci ne vom lasa (noi cititorii de rand) aprinsi de flacara ‘dreptatii’ si dusi de valul emotiei pana acolo incat ne vom transforma in justitiari nemilosi. Puterea celui invingator straluceste atunci cand arata indurare fata de prizonieri, nu cand ii pune la zid.
  Binevenita informatie din carte ii va pune oricum la zid pe multi. Noi ii putem insa rascumpara. Sper ca rascupararea memoriei sa duca in cele din urma si la rascumpararea ‘memorabililor’ tradatori. Eu asta inteleg prin har.
  Da, salut aparitia unei astfel de carti, insa raman rezervat vizavi de bucuria unor cititori (anticipata de catre multi din cei ce au comentat aici) ca se da in sfarsit ‘slobozenie’ la rafuiala. Caderea (probabil meritata) din pozitii clericale ale unora nu ar trebui sa ne mane la hora bucuriei, ci mai degraba sa ne provoace durere, o jale reala, asemanatoare cu jalea lui David in urma mortii lui Saul (cel lepadat de Dumnezeu). Da, cartea va arata adevarata fata a tradatorilor ascunsi pentru o vreme in gramezile de documente de arhiva, insa va scoate in evidenta si inima cititorului, infatisata fie intr-un ranjet de calau, fie in lacrimi de durere. Sper sa avem puterea si intelepciunea de a valorifica bine, cu har, informatia la care vom dobandi acces prin cartea lui Vasile.

 39. Mr. Vasilica,…Rascumpararea memoriei in opinia multora suna ca o muzica de razboi, insa dupa opinia mea este doar o apa curgatoare care de fapt isi urmeaza cursul lasat de noi… Oricat am incerca sa ne justificam pentru actiunile noastre de rasunet e greu de inteles; de ce? si pentru ce?…. Cert este ca Viitorul da raspunsul la orice ecuatie indescifrabila si va fii usor de inteles chiar si de cei nestiutori. In astfel de situatii cel mai important lucru este sa nu ne lasam debusolati si nici amagiti de opinii omenesti. Personal nu consider o actiune tocmai potrivita cu acest manuscris istoric din simplu motiv ca este facut prea in viteza…Istoria se reasterne pe hartie dupa generatii. (asta este opinia mea)De altfel ideia este foarte buna si nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni Adevarul…

  • Dragă Daniel,
   Mulțumesc de mesaj.
   Fii bun și lămurește această frază: „Personal nu consider o actiune tocmai potrivita cu acest manuscris istoric din simplu motiv ca este facut prea in viteza…”

   • Am sa iti raspund cu o intrebare prietenul meu. Ai sub tutela ta orice documentatie ce tine acest subiect? Mie personal mi se pare putin 3 ani de cautari… Şi asta o zic fara ca sa crezi macar o secunda ca sant împotriva cãrtii. Sant si raman solidar cu orice adevar.

    • Daniel, pentru a avea „sub tutela mea” orice documentație ce ține de acest subiect, ar trebui să se mute CNSAS-ul „in my backyard” (în cazul meu în spatele blocului), împreună cu alte câteva instituții… Anii de căutări în arhive nu trebuie confundați cu anii în care mi-am format cunoștințe sau competențe asupra acestui subiect. Pentru a descrie esența acestui sistem, cred că timpul a fost suficient. Și de-aș mai studia încă 1000 de dosare, cred că nu s-ar mai modifica în mod semnificativ rezultatele cercetării mele cu privire la relația Stat-Cult.
     Parafrazându-i pe Solomon și pe Ioan, aș putea spune că n-ar încăpea în lumea asta tot ce se poate scrie despre comunism, și oricâtă cercetare ar face cineva, tot nu va fi de-ajuns.
     În ritmul în care sunt astăzi accesibile arhivele, le vom putea cunoaște integral peste vreo 2-300 de ani. Ei bine, eu m-am uitat în agenda mea și am observat că am alte planuri pentru atunci. 😉

 40. Costel Gramada zice:

  Salut aparitia acestei carti memoriale cu titlul ”Rascumpararea memoriei”.
  Felicitari, draga Vasilica!
  Apreciez curajul tau si titanica munca de cercetare si de punere cap la cap a ideilor pentru a-ti alcatui scrisul. N-am citit cartea dar, daca m-ai gasit si pe mine (un neinsemnat al vremurilor apuse) pe acolo, realizez cat de meticulos ai muncit pentru a-ti argumenta ”dezvaluirile”. Dincolo de toate acestea, cred ca retorica folosita in scrierea cartii va da de intelesc ca ceea ce dezvalui nu este un atac la persoana nimanui din cei mentionati in carte.
  ”Rascumpararea memoriei”, un titlu care suna frumos. Are de a face cu istoria. Daca e sa-mi dau cu parerea, poate ca ar fi mers adaugat ”si constiintei”. Adica. ”Rascumpararea memoriei si constiintei”. Istoric vorbind, nu stiu ce se mai poate rascumpara si cat. Nu stiu ce se mai poate rascumpara cand este vorba de trecut, de trecutul Cultului, de trecutul nostru, al celor care am trait in acele vremuri, al celor care am fost ”invitati” sa ”dam” cu condeiul in fata unor domni bine imbracati si diabolic instruiti. Domni care se schimbau intre ei de la 1-2 ore si te ”fortau” sa dai declaratiile dorite de ei. Vorbesc in cunostinta de cauza. Am tremurat prin acele beciuri, ajuns acolo prin ”bunavointa” superiorilor mei spirituali. Ce se mai poate rascumpara? Unul din ei este dus din randul celor vii, eu inca mai sunt pe aici. Aducerea aminte de acele vremuri si imprejurari ma cheama la iertare. Sa-i iert pe cei ce-mi predicau si ma indrumau pe calea cea dreapta? Am facut-o chiar de atunci. Sa-l iert pe maiorul care era umbra mea in statia de tramvai si dea autobuze sau prin magazinele goale? Unde ma intorceam dadeam de el. Sa-l iert pe domnul supraveghetor care ma saluta ironic si cu un spirit de superioritate in statia comuna de troleibuz in fiecare dimineata cand plecam la serviciu? Uitandu-ma in urma, acele vremuri mi se par o aventura. Dupa gandirea de acum. Parca mi le-as mai dori, dar numai ca scenariu de film si nu ca realitate a vietii.

  Intorcandu-ma la carte, personal consider ca trebuia o completare la istoria noastra, care si este, vorba profesorului dr. Andreiescu Valeriu. Lipsea din cartea noastra de istorie acest capitol si doar tu, Vasilica, i-ai simtit lipsa. Continutul cartii este ceva ce a plecat din noi, dintre noi. Cum spune si Doru Davidovici: ”ce pleacă din tine nu se poate uita…” Si, daca nu se poate uit,a trebuie sa ramana scris.
  Alaturi de Mihai Dumitrascu, astept sa vad pasi facuti inapoi de cei care n-au puterea de a se pocai, ci doar puterea de a fi la putere.
  Si cred, ca si preaiubitul frate John Tipei ca dupa aparitia acestei carti, Cultul Penticostal din Romania nu v-a mai arata la fel. Speram ca va arata mai bine, mai aproape de ceea ce vrea Domnul.
  Sper ca cei care inca mai lucreaza sub ”acoperire” (se stiu ei cine sunt) sa se pocaiasca si sa renunte la pactul cu diavolul. Nadajduiesc sa aiba parte de rascumpararea constiintei.
  Abia astept sa am aceasta carte in maini, s-o citesc si apoi sa ma rog Domnului pentru o inima curata si buna.

  • Dragă Costel,
   Eu am făcut cât m-a ajutat Dumnezeu pentru a răscumpăra istoria. Pentru a răscumpăra conștiința Bisericii Penticostale din România este nevoie de implicarea tuturor păstorilor.
   Când am să termin cu publicarea cărții am să caut documentul referitor la tine și am să ți-l trimit.

   • ialomitaevanghelica zice:

    Si, Dumnezeu te-a ajutat foarte mult cu privire la istorie.
    Daca singur ai reusit sa rascumperi capitolul cel mai intunescos din istoria penticostalilor, inseamnă că, teoritic, pentru ceata pastorilor curati ar trebui sa fie o nimica, rascumpararea constiintei. Doamne ajuta-ne, macar in ceasul de pe urma, sa ne facem treaba bine. Domnul sa fie cu tine si sa te pazeasca de orice plan diabolic pus, sau va fi pus, la cale de mintile corupte.

   • dumitru muresan zice:

    STIMATE VASILICA CROITORU..VA SPUN CA ACEST FRATE ESTE FRATELE MEU
    DACA A FOST URMARIT.EU NU NUMAI CA AM FOST URMARIT SI PEDEPSIT LA INCHISOARE SI INTERNAT CU FORTA IN TRUN OSPICIU DE NEBUNI.UN SECURIST DEGHIZAT INTRUN BLNAV MA MUSCAT DE O MANA SA VADA CUM VOI REACTIONA..EI BINE CARTEA VIETI MELE E FF COMPLICATA ARTREBUI SA SE SCRIE UN ROMAN SI MULTE CAPITOLE DE NECAZURILE PRIN CARE AM TRECUT.
    AM RAMAS CREDINCOS DOMNULUI..VA SCRIS FRATELE MITRU.

  • Costel Gramada zice:

   Draga Vasilica,
   Am citit cartea scrisa de tine si, pentru ca mi-am pus doua comentarii pe acest blog, ma simt dator sa-ti scriu urmatoarele:

   Imi pare rau ca trebuie sa-ti spun cu gust amar caci RM nu este ceea ce credeam eu, si multi altii, ca va fi.
   Personal nu inteleg ce ai vrut cu aceasta carte. In opinia mea cred ca face mai mult rau decat bine, iar schimbarea pozitiva proorocita de unii cred ca nu va avea loc in acest mod folosit de tine prin publicarea cartii.

   Cand nu prezinti (daca este ceva de prezentat) nimic despre cei din Romania care mai sunt in viata, nu vad rostul acestei carti pentru prezentul si viitorul Bisericii Penticostale din Romania.
   Ceea ce deconspiri tu, nu este altceva decat un gunoi scos afara sau hainele murdare ale familiei noastre scoase in piata. O rusine pentru noi toti.

   Ma mira ca l-ai pus pe prietenul meu John Dolinschi pe 2/3 dintr-o pagina si nu i-ai pus pe altii, pentru care iti trebuiau mai multe pagini.
   Ce rol sau functie are el in Cultul Penticostal?
   Ce rau a facut el fratilor din Cultul Penticostal?
   Bine, da, a facut cu carul, dar rau? Nicidecum.
   Chiar, nu stiu ce motiv ai avut ca nu i-ai pus pe altii care au fost intr-adevar IUDA si l-ai pus pe el.

   In ce ma priveste, cred ca Dumnezeu nu vrea sa schimbam istoria in felul acesta.
   In opinia mea, cartea face mai mult rau decat bine Bisericii Penticostale din Romania. Ai observat ca nu am scris Cultului Penticostal…

   Un ultim gand. Iarta-ma, dar se observa foarte des opiniile tale personale spuse in legatura cu documente scoase din arhiva.
   Cred ca acest lucru nu te ajuta, ci dimpotriva te condamna.
   Dumnezeu nu ne-a chemat sa judecam. Citeste Rom.2:1-4.

   Un sfat, daca mi-l permiti. Gandeste-te bine la viitor si la planurile ce ti le-ai facut cu privire la a-2-a editie, samd. Indiferent cat profit ti-ar aduce.
   Mediteaza la Fapte 9:5.
   A recunoaste anumite greseli si a cauta sa le indrepti este dovada unui om smerit si temator de Dumnezeu, care doreste cu adevarat schimbarea spirituala in cadrul Cultului Penticostal din Romania. Nu cu oameni care scriu carti de felul acesta se schimba spiritualitatea in cult.
   Ti-am scris cu prietenie, ca unul care am sustinut anumite puncte de vedere sau actiuni pe care le-ai avut pana in prezent, dar in ce priveste demersul acestei carti nu-ti pot fi alaturi.

   • John Tipei zice:

    @ Costel
    Costele, dezamăgirea ta cea mare este că nu au fost deconspiraţi slujitorii care sunt înca în viaţă. Tu nu ai înţeles din carte şi de pe blog că scopul principal al autorului nu a fost să deconspire persoane, ci un sistem diabolic care s-a infiltrat până şi în Locul Prea Sfânt? Evident, scopul acesta nu putea fi atins fără introducerea unui capitol despre informatori. Te aşteptai la o carte de scandal? Şi aşa anumite spirite s-au cam înfierbântat!

   • Adrian Vlad zice:

    @ Costel: Se pare că dezamăgirea dvs. se concentrează asupra unui prieten care a fost inclus în această carte. Oare greşesc? Mai mult, aş vrea să-mi spuneţi şi mie ce înţelegeţi dvs printr-o carte de istorie? Nu uitaţi că scopul nu este deconspirarea ci cunoaşterea trecutului (mai plăcut şi uneori mai puţin plăcut)…

    Încă un aspect. De ce îl suspectaţi de motivaţii meschine în dorinţa de a scrie un al doilea volum? N-aţi înţeles că prin scrierea acestei cărţi (şi continuare cu altele volume) oamenii nu se îmbogăţesc?

   • Costel Gramada zice:

    Stimati comentatori, dezamagirea mea mai putin conteaza sub norul de comentarii PRO.
    Eu mi-am exprimat parerea cu privire la ne-atingerea scopului ei. Este parerea unuia care incearca sa zideasca biserica, nu sa-i terfeleasca istoria (chiar cu dovada documetelor ”atestate” de fostul sistem diabolic).
    Daca scopul a fost acela de a nu se deconspira slujitorii care sunt inca in viata, atunci nici despre fratele Nicky Pop n-ar fi trebuit sa se scrie, sau altii.
    Nu ma asteptam la o carte de scandal. Dar, deja a ajuns sa fie una de scandal.
    As fi inteles scopul de a deconspira un sistem diabolic (simtit direct pe pielea mea), si nu persoane cum spuneti, daca nu s-ar fi scris cap.5 si 6.
    Daca sistemul diabolic s-a infiltrat in Locul Prea Sfant, eu am inteles din VT ca cine intra acolo neautorizat era nimicit de Dumnezeu. Daca Dumnezeu a tacut in vremea comunismului si nu i-a prajit, de ce ne ridicam noi sa-i prajim pe ai nostrii dupa 20 de ani. De ce n-a facut Dumnezeu nimic atunci, fiindca era mai tare sistemul? De ce ne trezim noi, astazi, sa facem CEVA, doar ca nu mai tremuram din cauza sistemului? Dupa razboi, multi viteji!
    Dl Vlad spunea ca este o carte de istorie cu aspecte placute si neplacute. De acord. Dar, este o carte de istorie cu implicatii spirituale asupra prezentului, poate si a viitorului. Implicatii spirituale negative asupra unora (a celor mai multi) care nu au cunoscut fata ascunsa a slujirii pastorilor lor, pe care i-a iubit si i-a cinstit asa cum erau ei.
    Daca ar fi existat curajul sa se scrie despre cei care mai sunt inca in viata si mai detin functii, da, s-ar fi creat o platforma de schimbare a slujirii in Cultul Penticostal. Poate s-ar fi realizat fara scandal. Poate cu scandal. Dar, s-ar fi dat startul la o schimbare.
    In situatia de fata s-a dat startul la anumite discutii si comentarii sterile care, dupa parerea mea, nu zidesc Biserica.
    Apropo de istorie, ma intreb daca si Duhul Sfant a dorit sa se scrie o astfel de carte? Daca da, care ar fi argumentele?

   • Livius Puraci, San Bernardino zice:

    Frate Costel salutari din California! Ceeace ma face sa-ti scriu sub aceasta forma, este ca si tu gandesti la fel ca mine, privitor la aceasta „carte care arata istoria noastra penticostala”. Mi-am pus sincer intrebarea cui foloseste, spiritual vorbind, o asemenea lucrare. Cunoscand poporul din care fac parte, cunoscandu-i bine pe oamenii cu care ma intalnesc prin adunari foarte des, asemenea lucrare bucura doar doua categorii de oameni: autorii, aici ma opresc scurt la a elabora, si pe cei ce plac subiectele de scandal. Nimic spiritual. Se propaga dorinta tuturor de a vedea pocainta altora.
    Unde este acel sentiment al dragostei, acel sentiment al intelegerii ca toti suntem oameni supusi fortelor intunerecului, acel sentiment al iertarii, acel sentiment al compasiunii pentru cel cazut? Ma infior la gandul ca aceste valori care izvorasc chiar din inima Mantuitorului, de fapt nu mai intereseaza pe multi. Faima, banii, pozitii, aprecieri si laude omenesti, etc. au pus stapanire pe multe suflete.
    Te supara faptul ca s-a pus accent pe cei ce au placat inainte, sau nu au fost influenti? Biserica Domnului Isus Hristos nu o curateste Vasilica Croitor, prin oricate ” descoperiri” ar face, nici Cultul Penticostal si nimeni, ci doar cel ce a murit pentru Ea
    Fenomenul la care suntem martori, vazut si descris de Ap. Pavel in2 Timotei, cap. 3: 1-5, ingrijoreaza profund pe cei ce aud bataile inimii Domnului, cat despre ceilalti…
    Daca oamenii acestia ar lasa moliilor, ruginii si hotilor, „comorile” adunate de unii si si-ar adanci privirea in legea desavarsita, eu cred ca bucuria si veselia noastra nu ar fi bucuria viermilor cand descopera o noua ingramadire de gunoaie, ci bucuria divina. Sti tu lucrurile acestea, dar ti le-am scris doar ca sa sti ca sunt cel putin doi care gandesc asa.
    Sa fi sanatos! Al tau frate Livius.

 41. Vaisamar zice:

  Daniel Varvaroi, de ce ţi se par puţini 3 ani petrecuţi în arhive? E drept că sunt puţini, dar câţi ani ai petrecut TU în arhive ca să spui că 3 sunt puţini? Că sunt puţini o poate spune numai cine a stat 10. Or, nu cred că e cazul în situaţia de faţă.
  Când această remarcă vine de la cineva care nu ştie ce înseamnă cercetare, ea miroase fără doar şi poate a moft!

 42. dorel adrian zice:

  e trist ca aveti asa de mult timp liber sa il petreceti prin arhive si sa scotociti in lucrurile apuse numai sa scoateti in evidenta pacatele si slabiciunile unora ,cind ar trebui sa ne punem in slujba LUI DUMNEZEU si sa ajutam la mersul bun al evangheliei .oamenii prinsi in situatiile si imprejurarile de atunci vor da seama cu siguranta inaintea lui DUMNEZEU.uni spun ca” sa invatam din greseli”sunt destule situatii in schripturi din care putem invata cea ce ne este necesar.cred ca cartea atrage multa vorbarie dar nu zideste pe nimeni.
  ati gresit tinta.
  DUMNEZEU sa va binecuvinteze

 43. Vasilica,
  Noaptea de 18 spre 19 Februarie am petrecut-o intr-un apartament din Sudul Californiei incercand sa aflu de la tine,contrazicandu-te si provocandu-te,daca nu exista si o urma de parere de rau sau chiar frica in spatele exuberantei de la capatul a trei ani de munca asidua.Ma gandeam ca n-are cum sa nu-ti para rau de tulburarea care se va crea in bisericile penticostale,n-are cum sa nu-ti fie frica de faptul ca s-ar putea sa gresesti publicand asa ceva.Ca poate mergi pana la capat din cauza ca te gandesti ca e pacat de atata munca,dar nu esti pe deplin convins ca e bine ceea ce faci.Asa ca te-am provocat in fel si chip,te-am „intepat”,atacat,laudat,etc,ce mai,ne-a prins dimineata:).Toate astea din dorinta de a vedea cat esti de convins ca faci bine ceea ce faci.Si daca esti convins,sa ma convingi si pe mine.
  Au trecut aproape sase luni de atunci.Intre timp am avut ocazia sa dezbat subiectul cu multe persoane,pentru ca da,este un subiect la moda intre evanghelicii romani:).Am discutat,schimband pareri cu tot felul de pastori:unii fosti colaboratori,altii care au suferit de pe urma sistemului trecut,unii care n-au colaborat dar nici n-au suferit,altii care nu prea cunosc fenomenul in detalii,etc.Ei bine,imi dau seama ca aproape se poate merge pana acolo incat sa categorisesti pe cineva ca si nevinovat sau vinovat(colaborator) in functie de cum se raporteaza la subiect.Bineinteles,fortez putin nota cu afirmatia asta,pt. ca in primul rand nu suntem la vanatoare,nu?:)Stai putin,ar spune unii,eu sunt impotriva cartii,dar nu pot fi un fost colaborator pentru ca sunt prea tanar.Raspunsul ar fi,sa multumeasca lui Dumnezeu ca a fost prea tanar,ca daca era destul de matur…Cine stie?:)
  Saptamana trecuta am avut onoarea sa discut subiectul cu Lazar Gog si John Tipei.Eram in Florida cu ocazia unei conventii.Sa fiu onest,inca-mi este frica sa ma pronunt 100% in favoarea oportunitatii ca o astfel de lucrare sa existe pe rafturile istoriei.Dar imi place sa dau credit unor oameni in locul carora vorbeste viata lor plina de roade.Daca un pastor ca LG afirma ca aceasta parte de istorie trebuie sa fie cunoscuta,atunci imi pun mana la gura.Daca un teolog ca JT prefateaza cartea,atunci ar trebui sa dea de gandit tuturor nehotaratilor sau cautatorilor de adevar(pt.cei care-s deja foarte contra din motive „personale”,nu exista cura:).Pe de alta parte,cand te uiti cine(nu dam nume:) arunca pietre si noroi…
  Deci da,Vasilica Croitoru,se pare ca ai nitica dreptate in razboiul pe care-l duci si in care s-ar putea sa apara si arme neconventionale!Pentru ca daca adevar se cheama ceea ce scoti la suprafata,nu se poate sa nu platesti pretul.Asa ca,pregateste-ti spatele ca ai multe de dus,obrazul ca o sa ai multe de patimit,roaga-L pe Dumnezeu sa-ti mareasca credinta ca o sa ai multe de indurat!Daca nu cumva esti deja in garda:)
  God bless you!

  • Doru, mi-ai adus aminte de seara aceea de pomină. Gazda ne-a invitat să mâncăm o supă românească. Am urcat sus și ne-am întins la vorbă și era să luăm și micul dejun tot acolo! Dar a fost o seara interesantă. Am întors atunci problema pe toate părțile. Mi-au plăcut întrebările incisive, încăpățânarea cu care ai utilizat toate argumentele. Chiar a fost o seară interesantă. Și supa a fost excelentă.

 44. Vasilica,cred ca-ti datorez un miel!Imi cer scuze si promit sa ma achit de datorii…O explicatie poate fi ca ma gandeam la cine ar fi bun de prim-ministru dupa Boc,si te-am „incurcat” cu celalalt croitor profesionist,ce-i drept in domenii diferite,dar amandoi cu sansa sa aterizati si prin politica:)
  Multe si sfinte binecuvantari iti doresc!

 45. Eugen Paul zice:

  Frate Petre Lascau.? Am fost atent ,predica si la scris pe internet.,R -M
  David nu putia sa se pocaiasca fara se scape de pedapsa Lui DUMNEZEU David trabuia se mora ?Dumnezeu la gratiuat ?In locu lui a murit 4 copii a lui
  Apostuolu Petru sa lapadat de Isus si apostoli a fugit asa lia spus Isus si sa implinit ,tot ce despr apostoli in sceiptura
  Iuda vinzatoru nu mai avia drept la pocainta ca a vindut pe Isus
  Domnul Isus a spus se ne ferim de lupi in bracati in haine de ,oii

 46. Nelu zice:

  Daca ar fi fost descoperit mai devreme, articolul http://barzilaiendan.wordpress.com/articole-majore/adevarul-despre-cineva/
  ar fi putut fi inclus in carte. La inceput, sau la sfarsit… asa, ca un “prospect” care insoteste un medicament; si poate ar fi prins bine si avertizarea: “a se feri de accesul copiilor”

 47. Incognito I zice:

  Cu permisiunea d-voastra trebuie sa remarc aici ca mi se pare de-a dreptul puerila pretentia si speranta ca aceasta carte va produce o „purificare” a Bisericii Penticostale Romane din tara si diaspora, mai bine zis a pastorilor acestora. Da , probabil va produce cateva demisii si un serios subiect de discutie………dar vom trai si vom vedea……poate „bomba” se dovedeste a fi de un mai mare efect si impact.

  Trebuie sa recunosc insa ca aceasta carte se anunta a fi una de succes….Nu cunosc personal autorul si nu am citit cartea ca sa incep sa-l complimentez pentru calitatile-i scriitoricesti, subiectul in sine este unul incitant si asta e suficient sa prinda la „public”.
  Ma gandesc aici ca autorul , ca un tip inteligent (desi l-am gasit uneori sarcastic in comentarii) este foarte constient de acest lucru.

  Vis -a -vis de adevaratii eroi ai credintei din perioada comunista, cred ca acestia sunt mult mai multi decat cei consemnati intr-un document sau altul , documente care acum poate fi studiate sau chiar publicate.

  Cu felicitarile …..am sa fiu mai zgarcit de data aceasta, sper ca autorul sa-mi acorde clementa , promit insa sa fac uz de ele in cazul in care se va hotara sa scrie un al doilea volum in care sa se ocupe cu predilectie de pastori zilelor noastre, eliberati de „jugul comunist” , injugati insa in alte „juguri” . Nu scriu asta cu nici o satisfactie macabra, este insa un „rau necesar” daca tot suntem la capitolul „purificare”. Si daca tot traim zilele „divulgarilor” in numele adevarului pe care-l dorim, de ce nu am trece la zilele „anchetelor” in numele aceluias adevar.
  Sper ca nu se va ivi cineva aici sa sustina ca pastorii ai caror nume nu apar in R.M. sunt perfecti , sau ca noi restul , unul cate unul , autori ai comentariilor astora de valoare suntem noi insine nu mai putin decat ………perfecti!?!?

  O ultima intrebare………..Care a fost pana la urma pretul memoriei asteia care a trebuit rascumparata???????????????????????????????

 48. Răscumpărarea, în sens biblic, este acțiunea de a redobândi posesia asupra unui bun ajuns pe mâini străine din diferite motive. Dacă doriți să știți care a fost prețul cu care unii s-au compromis, trebuie spus că acesta a fost foarte divers: bani, slujbe, protecție, vize de plecare în străinătate, locuință, serviciu, autorizații de construcție etc. Dacă însă vreți să știți care a fost prețul plătit pentru răscumpărarea memoriei, vă voi spune simplu că Dumnezeu știe cât am sacrificat pentru a finaliza acest proiect.

  • dumitru muresan zice:

   ZIC SI MAROG LUI DUMNEZEU PENTRU TINE SA FI BARBAT SA FI CU FRUNTEA SUS SI SA CONFRUNTI VRAJMASI CU DUHUL BLANDETEI DAR RAUL CARE LA FACUT ALTORA E GREU E GREU… SA FIE EI CU FRUNTEA PLECATA..SI SA SE POCAIASCA..MINCUINA E O VACA DE MULS PENTRU MULTI..NU-I ADAVARATT..ZIC EII. CE POTI SA TE ASTEPTI DELA UN HOT DILA UN TRADATOR.
   VA SCRIS FRATELE MITRU..

 49. Incognito I zice:

  ……..multumesc pentru raspuns si implicit pentru definitia rascumpararii, din care trebuie sa recunoasteti ca ati omis „pretul”. Totdeauna rascumpararea se face cu un pret. Tocmai despre acest pret intrebam eu, in intrebarea mea oarecum retorica.
  Vrand-nevrand, dumneavoastra ca autor si noi in calitate de cititori insetati de lectura, vom plati cumva rascumpararea memoriei noastre care a dormitat pana nu demult in arhivele securitatii.
  Suntem gata sa stam fata in fata cu PRETUL acesta?
  Poate da , sau poate nu….ramane de vazut…….

 50. Pingback: Dialog cu fiica lui Nicky Pop | Răscumpărarea memoriei

 51. Adevarul zice:

  Mai MIHAI PUICULESCU nu cumva esti si tu un securist sau informator ?? de sari cu gura si cauti explicatii absurde . Cartea asta e ceva ce multii am asteptat-o cu sufletul la gura…eu sunt convins ca acele persoane ce au tradat din diferite motive mai au iertare in fata lui Dumnezeu.
  FRATE VASILICA INAINTE FIERBINTE PENTRU HRISTOS SI ADEVAR .DOMNUL TIA DAT IZBANDA DECI . DOMNUL E CU TINE.

 52. Youth of America zice:

  speaking on behalf of all the youth in america, THANK YOU. We’ve watched generation after generation of young people suffer and leave the churches because of all the politics from men who don’t know God. We’ve watched church boards, and senior pastors act like *CHILDREN* for their own personal interest for years. Pastors evading taxes through churches, promoting friends and their relatives for personal gain, LYING through their teeth about decisions made, letting status make their decisions instead of Gods divine direction. Not all are bad, many are great. But the sad truth is that the word „comitet” has a negative stigma for a reason. God grant us mercy, but save us from all this evil.

 53. Gabb zice:

  Sunt profund dezamagit sa va vad angrenati in aceasta lucrare total nebiblica, facuta intr-un mod diabolic: sa aduca ura si desbinare in biserici peste tot. Domnul Isus ne-a invatat sa ne iubim dusmanii, sa binecuvantam si pe cei ce ne blastama, in nici un caz sa dusmanim noi pe altii, sa rascolim trecutul ca sa scoatem la iveala pacatele oamenilor, creand ura, ne-ntelegeri, dezbinari. Oare nu scrie clar ca „Judecata este a Domnului”, cine sunt eu si cine esti tu sa cautam pacatele altora? Poate ar trebui sa scriem o alta evanghelie ca sa putem include asemenea justificari pentru condamnarea altora… Oameni ca acest „croitor” „au luat-o de mult pe ulei”, ce-i mai grav este ca nici un om din istorie care a cautat pacatele altora nu a scapat din ghearele celui ce l-a ajutat in acest proces, ba a ajuns chiar mai rau. Domnul sa aiba mila, dar fiecare, cum isi asterne, asa doarme. Poate ar trebui sa invatam din greselile trecutului si din greselile altora si sa ne pocaim pana nu e prea tarziu. Cat despre cartea aceasta, rezultatul ei este „gunoi in biserica” peste frati si surori, deci cartea in sine este „un gunoi” si scrie despre „gunoaie”, nu inteleg ce mai asteptati de la ea? Domnul sa aiba mila si de „Croitor”! Au mai fost oameni in istorie care au cautat sa denigreze pe altii si au ajuns apoi sa faca mai rau ca ei, pentru ca a lucrat cu „pârâsul fratilor”!!! Domnul sa aiba mila si de mine, sa ma fereasca de asemenea oameni care seamana ura si dezbinare. Domnul sa aiba mila si de voi care cititi sa nu uitati ca El ne-a trimis ca pe niste oi in mijlocul lupilor nu ca pe niste lupi gata sa macelareasca oile pierdute…

  • Ce înţelegeţi prin „total nebiblică”? Dacă citiţi cartea, veţi vedea care sunt soluţiile biblice propuse. Perspectiva dvs. este eronată: „cartea nu are scopul să aducă ură şi dezbinare”, aşa cum scopul lui Isus nu a fost să aducă ură. Dar dacă lumea i-a urât pe ucenici, asta nu înseamnă că Isus a venit să aducă ură.
   Sigur că judecata este a Domnului, în sensul că El decide soarta finală a unui om. Aţi citit undeva în carte altceva?

  • gama zice:

   domnule gabb nu vasilica croitor a scos pacatele altora la suprafata si doar prin aceasta carte el aduce la cunostinta rominilor care asteapta de 20 de ani arhivele securitati dezvaluite puplic, aceasta este doar o mica parte din faptele criminalilor care s-au adapostit sub numele crestinitati spre a-si indeplini scopuri si interese pamintesti, si se implineste ce sta scris in cuvintul biblic,,ce sta ascuns la intuneric se va trinbita de pe acoperisul casei,, asa ca daca a-ti fost unul din colaboratori securitati ori unul din pastori lui dornic de scaune dupa cum se pare ,,corb la corb nu-si scoate ochi, sigur ve-ti fi dat pe fata,, si daca asta a fost voia lui d-zeu venita de sus sa-l smereasca pe cel mindru,,,sa nu v-a treziti ca luptati cu d-zeu ,,sigur ve-ti pierde si ve-ti ramine de rusine,,

 54. Vaisamar zice:

  @ Gabb. Văd că aţi lăsat acelaşi comentariu şi la mine pe blog. Sunt şi eu profund dezamăgit că vă ambalaţi de o manieră total nebiblică să vorbiţi despre lucruri la care nu vă pricepeţi. Sunteţi foarte priceput la reprodus citate biblice. Dacă aţi şti şi să le aplicaţi, ar fi grozav. Ce are a face iubirea duşmanilor, în acest caz, cu scrierea istoriei, asumarea vinovăţiei colective, ca mişcare penticostală, şi lepădarea de satana colaboraţionismului? Tot Mântuitorul care a spus să ne iubim duşmanii a spus că nimeni nu poate sluji la doi stăpâni şi să-i dăm cezarului ce-i al cezarului. Adică birul, nu sufletul şi conştiinţa. Păcatele unora, spune Scriptura, vin înainte la judecată. Ale altora vin mai pe urmă (1 Tim. 5:24). Pentru toţi cei care apar în carte în postura de colaboratori, este o şansă să-şi asume faptele şi să se pocăiască.
  Cartea este o istorie a Cultului Penticostal în perioada comunistă. N-a fost scrisă în căutarea păcatelor. Dar şi dacă nu le cauţi, păcatele de colaborare ies la suprafaţă. Şi nu doar păcatele, ci şi actele eroice.

  Aveţi o perspectivă complet eronată asupra scrierii istoriei. Citiţi Cărţile Regilor să vedeţi acolo cum se scrie istoria, cu păcate şi rele.
  Fiindcă ziceţi de carte că e “un gunoi”, daţi-mi voie să completez: gunoiul pus pe grădină face bine. Ajută plantele să se dezvolte, să crească, să nu rămână pipernicite.
  Se pare că nu ştiţi să faceţi diferenţa între “a denigra” şi “a spune adevărul despre o persoană”. Pe un om îl discreditează faptele sale, nu cel ce le prezintă de o manieră istorică. Da, ne-a trimis să proclamăm adevărul în mijlocul lupilor. Văd prea bine asta.

 55. ce conteaza zice:

  in loc sa citesc cartea ta,cu amintiri din copilarie,mai bine citesc Biblia,si ma zideste spiritual,

  • cam superficiala postarea ta pe blog, nu crezi? folosesti cuvinte mari si cu greutatea (Duhul Sfant si Biblie), insa atitudinea ta lasa de dorit… oare din citirea zilnica a Scripturii ai ajuns la astfel de concluzii?

  • gama zice:

   sigur nu citesti biblia ,,fiindca vorbesti asa ,daca o citeai vorbea-i ca un intelept,sau mai bine tacea-i ,,,,,si un prost ar trece de intelept daca ar tacea,,

 56. Petru Amarei zice:

  PROPUNERI PENTRU TELEVIZIUNEA RTN CHICAGO

  Exista foarte multe discutii, dispte si framantari, mai ales in comunitatea Penticostala din SUA si Romania in urma publicarii cartii, “Rascumpararea Memoriei”. Autorul, Vasilica Croitor dezvaluie ca anumiti pastori penticostali au colaborat cu securitatea si au turnat fratii lor de credinta. Pentruca in carte sunt mentionati pastori penticostali care au avut, sau inca mai au pozitii importante in structura penticostala romaneasca, dorim sa solicitam ambelor parti sa-si prezinte argumenetele public la televizor. Invit vizitatorii acestui blog sa faca propuneri cu intrebarii la care doresc raspuns si pe cine sa invitam. Scopul acestui demers este sa oferim publicului informatii echilibrate din ambele parti ca fiecare sa traga concluzii bazati pe declaratii direct de la sursa. De asemenea oferim posibilitatea celor acuzati sa se apere, sa explice, sa povesteasca experientele lor asa cum au fost in realitate, si/sau sa se marturiseasca. Daca doresc pot sa-si ceara iertare public pentru orice rau savarsit. Dorinta mea este sa dovedim suficienta maturitate spirituala ca sa putem intretine un dialog civilizat, cu maxim bun simt si respect fata de semenii nostri. Astept propuneri si cu persoane care au fost turnate si care au suferit pentru credinta lor in Dumnezeu.
  http://rtnchicago.com/rascumpararea-memoriei/propuneri

  Petru Amarei
  Realizator programe TV
  http://www.rtnchicago.com

 57. cornel zice:

  Va sugerez sa va rugati pentru acesti omeni care …. sint in cauza sa aibe D-zeu mile de acest omeni inca au drept la iertare nu noi decidem acele lucrur

 58. Doru Radu zice:

  A urmarit cineva interviul de la Chicago cu NP? Ofera ceva ezolicatii plauzibile?
  Multumesc. Primesc raspuns si pe privat, domn100@hotmail.com
  Scuze pt indrazneala.

 59. delu zice:

  @ Doru Radu
  Interviul lui N.P. la RTN Chicago a durat aproape 2 ore, cu câteva scurte pauze, și a fost foarte elocvent în ce privește biografia și activitatea lui N.P. pentru Împărăția lui Dumnezeu. Au fost puse întrebări directe iar răspunsurile au fost la fel de directe și au dovedit că N.P. nu a fost agent al Securității dar Securitatea avea destule motive să îl discrediteze. Cred că interviul merită vizionat cu atenție, mai ales de către cei care știu foarte puține despre N.P. și s-au grăbit să judece doar pe baza datelor furnizate de cartea R.M. …..Biblia ne învață foarte clar că acuzațiile aduse asupra slujitorilor spirituali trebuie judecate pe baza mai multor surse (martori). Desigur că nu a fost posibil în spațiul limitat al interviului să fie atinse toate aspectele și implicațiile cazului, dar a adus multă lumină asupra multor dileme pentru cei ce nu au avut de a face cu stilul de lucru al Securității. Cei care își dau votul dacă N.P. a colaborat sau nu cu Secu. , dacă vor să fie obiectivi și imparțiali, ar trebui să vizioneze interviul înaine de ași exprima opinia.

 60. Timotei Dinica zice:

  Astept cu interes sa citesc cartea. Va felicit pentru munca depusa si pentru scopul cu care ati scris aceata carte.
  Imi pare rau ca aceste lucruri ies la iveala abia acum, era mai bine si mai potrivit sa fie dezvaluite la inceputul anilor ’90, dar nu e tarziu nici acum.
  Eu recunosc si caut sa accept ca unii din inaintasii nostri in credinta au avut legaturi cu Securitatea si nu pot sa nu ma intreb cum a avut de suferit Biserica, fratii, din pricina acestora.
  Dumnezeu sa va binecuvinteze.

 61. Peter Lascau zice:

  Citirea cartii „Rascumpararea memoriei” a fost una dintre cele mai traumatice experiente pe care le-am avut in ultimii ani. De la o pagina la alta se rasturna in mine imaginea pe care o avusesem despre miscarea penticostala romana din perioada comunista. Nu toate lucrurile erau noi, ci ele erau mult mai grave si mai profunde decat le anticipasem. Dimensiunile acestei tragedii m-au inspaimantat si m-au provocat la rugaciuni de multumire si recunostinta fata de bnunul meu Tata ceresc care m-a izbavit in mod miraculos din lagarul comunist ateu al unui sistem diabolic.
  Stiam de colaborare si informatori. Am avut parte de suferinte din pricina lor. M-am confruntat cu sitemul comunist din 1969 cand m-am intors la Domnul. N-am stiut insa, pana cand am citit aceasta istorie neromantata scrisa de Vasilica Croitor, de profunzimea acestei colaborari a liderilor miscarii noastre cu sistemul comunist ateu din Romania. N-am cunoscut planurile diabolice ale acestui sistem, de a ucide credinta noastra, si a ne desfinta ca religie. N-am cunoascut ca, noi penticostalii, eram considerati printre cei mai periculosi dusmani ai sistemului comunist ateu, tocmai pentru profunzimea credintei noastre si pentru pasiunea pentru Christos pe care Duhul a pus-o in inimile noastre. Comunistii stiau ca cel ce este gata sa moara pentru convingerile lor erau de neinvins.
  Cartea lui Vasilica Croitor este si va ramane o lucrare de referinta penru orice scriere de acum a istoriei miscarii noastre penticostale. Cercetarea sa minuntioasa si nepartinitoare a dosarelor fostei securitati, aduce la lumina adevaruri teribile din istoria noastra, adevaruri foarte inconfortabile, mai ales pentru cei care au facut parte din sitemul opresiv sau au colaborat cu el. Ele infurie pe cei ce nu vor sa fie deranjati din somnul indiferentei si ignorantei lor, pe nostalgicii vechiului regim, pe corifeiii structurilor mostenite din comunism pe care Cultul Penticostal nu doar ca le pastreaza intacte, dar le si glorifica.
  Despre cartea lui Vasilica Croitor va trebui vorbit si scris mult de acum incolo. Ea ne deschide ochii ca sa ne vedem trecutul, asa cum este el, nealterat de istoriile siropoase scrise de colaboratorii ucigasilor credintei noastre. Materialele acestei lucrari ne deschid ochii sa ne intelegem mai bine prezentul atat de mutilat de interventiile regimului ateu prin colaboratorii lui in manifestarile credintei noastre. Cartea ne va ajuta sa ne recuperam pagubele, sa ne reparam prezentul construindu-ne un alt viitor. Fara cunoasterea adevarata a trecutului, prezentul nu poate avea nici un viitor onorabil.
  In materialul de fata, vreau sa subliniez doua lucruri care mi se par foarte impotante.
  Mai intai, consider ca scopul acestei carti n-a fost desconspirarea informatorilor din interiorul miscarii penticostale, asa cum pare sa sugereze volumul urias de comantarii aparute pe blogul „Rascumpararea memoriei”. Este adevarat ca dezvaluirile cartii cu privire la persoane in viata care sunt inca active in miscarea penticostala, a provocat febra tastaturilor computerelor. Cartea are ca scop desconspirarea unui sistem demonic, decis sa stearga de pe fata pamantului tarii credinta noastra penticostala. Sistemul s-a folosit de structurile lui: Departamentul cultelor, Securitatea satului, Militie, Partidul Comunist; dar si de colaboratorii din sanul miscarii noastre penticostale, informatorii – curelele de transmisie ale politicii statului ateu. Nu am nici un respect si nici simpatie pentru informatori, colaboratori sau tradatori de frati, chiar daca nu sunt ei vinovatii principali ai acestei drame. Stiu ca nu ei au avut initiativele si planul demonic de distrugere a credintei noastre, chiar daca au avut nume conspirative si o activitate laudata uneori de securitate si inspectorii de culte. Vina colaborarii le apartine. Au avut sansa sa fie eroi si martiri si au ales sa fie tradatori, vanzatori de frati si curele de trasnmis a „indicatiilor pretioaase” ale sistemului dracesc intru distrugerea credintei noastre. Dar nu informarile si tradarile lor au fost activitatile lor cele mai distructive si periculoase pentru fiinta credintei noastre, ci faptul ca ei au fost mana si instrumentul regimului ateu, prin care acesta ne „influenta”. Ei au fost instrumentul extrem de eficient in mana regimului pentru colorarea „teologica” pe care liderii nostri vanduti o dadeau ordinelor venite de la ucigasii nostri. Ei ne puneau ochelarii teologici, mutiland versete biblice si prezentand bisericii hermenutici aberante pentru a justifica actiunile calailor nostri.
  Evaghelistul Luca reda cuvintele Domnului: „…ramenti in cetate pana vefi fi imbracati cu putere de sus: (Luca 24:49). Termenul „imbracati” poate la fel de bine sa fie tradus cu „inzestrati” sau „dotati”, cuvinte derivate de la „zestre” sau „dota”. Putem spune fara sa gresim, ca Duhul Sfant este zestrea Miresei Domnului Isus – Biserica. Duhul Sfant, revarsarea Lui si manifestarile darurilor Lui, au nascut si a facut ca miscarea penticostala sa creasca, chiar in conditiile asupririi comuniste. Cresterea ei a fost in ciuda colaborarii liderilor ei cu fortele opresoare. Dovada ca Biserica este a Domnului, este ca ea supravietuieste in ciuda actiunilor distructive ale liderilore ei.
  Mostenirea, sau zestrea noastra penticostala, ne-a fost furata cu ajutorul liderilor nostri. Cartea lui Vasilica documenteaza profesional si convingator, procesul prin care darurile Duhului Sfant au fost scoase din bisericile noastre, in numele „ordinii”, si „randuielii”. Asistam astfel la un „cessationism penticostal” care lucra efectiv la incetarea darurilor (mai ales cele de inspiratie si de putere) din bisericile penticostale. In locul libertatii Duhului in inchinarea penticostala a fost introdus „programul”. Rugaciunile „cu lacrimi si strigate mari de pocainta” (cum le numea un inspector), au fost inlocuite cu rugaciuni tacute ca „zumzetul de albine al stupului”. Bisericile au fost invatate sa „astupe” vorbirea in limbi straine, talmacirea limbilor si prorociile, cu cantari comune sau cu piese muzicale de fanfara. Prorocii au fost exclusi din biserici, defaimati, compromisi sau li s-a interzis orice manifestare publica. Am ajuns „non-profet organization” .
  Vina cea mai mare a liderilor nostri a fost tocmai distrugerea mostenirii noastre penticostale prin cooperare cu regiumul ateu de trista amintire. Prin aceasta si-au renegat propria credinta. Cartea lui Vasilica pune in evidenta magistral acest pacat.

  • Iulia Iacob zice:

   „Rugaciunile “cu lacrimi si strigate mari de pocainta” (cum le numea un inspector), au fost inlocuite cu rugaciuni tacute ca “zumzetul de albine al stupului”.
   Doamne cat adevar!!!! Imi aduc aminte de o predica a unui frate din California impotriva rugaciunii cu strigate mari si lacrimi. Obisnuiam sa ma rog tare ( si cu lacrimi). Dupa program, sotul meu sa legat de predicator ca de ce ma jigneste. Predicatorul, ia spus sotului ca „exact de ea( si mai un frate) am vorbit”. De atunci, am cautat sa ma rog tare in biserica doar cu fata la perete. Aveam un loc anumit in biserica unde ma puteam intoarce cu fata la perete si ma rugam. Acuma , mutandu-ma in alta biserica si negasandu-mi locul la perete , de multe ori am devenit ” o albina in stup”. Ce e mai trist e ca nu mi-am dat seama ca invataturile astea sunt idei comuniste.
   „Bisericile au fost invatate sa “astupe” vorbirea in limbi straine, talmacirea limbilor si prorociile, cu cantari comune sau cu piese muzicale de fanfara.” O, Doamne cat e de adevarat! Si cat suferim de pe urma invataturilor astea!!!!!!!!!!!!

  • DRAGO zice:

   Fr. P.Lascau,
   Daca nu ma insala memoria,in 2009 a-ti predicat in Adunarea din Portland cu ocazia Saptamanii de Evanghelizare. La terminarea predicii Dumnezeu a vorbit prin Duhul Sfint astfel-„….am sa las UN CANTAR SI O CUMPANA in mijlocul poporului ,cu care Eu Domnul am sa cercetez fiecare suflet in parte inclusiv pastorii(slujitorii) …DEOARECE CUMPANA MEA ESTE DREAPTA…”
   Sint sigur ca se gaseste aceasta lucrare inregistrata in Arhiva Adunarii si este bine a fii revazuta-pentru fidelitate.
   Cum COMENTATI aceasta lucrare-vis-a-vi de evenimentele ce se petrec astazi sub ochii nostri ? ESTE CEVA INTAMPLATOR..?
   La vremea respectiva NU SA LUAT SEAMA SI NU SA CERCETAT (cum spune Biblia 1Tes.5;19-21).. CA DE FIECARE DATA…
   Atentie; Cercetarea MESAJULUI si nu a PROOROCULUI..
   Ferice de tine,daca VEI PUNE SI-N PRACTICA SLUJIRII CEEACE AI DECLARAT LA CONVENTIA DIN ATLANTA SI AI AFISAT PE BLOG.
   GOD BLESS YOU &YOUR FAMILY

 62. Peter Lascau zice:

  Un al doilea lucru pe care vreau sa-l amintesc aici, este reactia liderilor actuali ai miscarii penticostale din Romania si Diaspora, fata de aparitia acestei lucrari istorice. Un singur lucru m-a intrigat la fel de mult: reactia liderilor politici ai Romaniei la cuvantarea de condamnare a comunismului din partea presedintelui Basescu. Azi, cand un Vasilica Croitor desconspira si condamna sistemul ateu comunist care ne-a mutilat credinta, printr-o lucrarea istorica de mare profesionalism si integritate, Vadimii miscarii penticostale romane, huiduie, fluiera si bat din picior nervosi. Unii tac din gura, inspaimantati probabil de urmatoarele volume, altii ne dau lectii de dragoste dupa ce si-au pierdut concubina socialista la revolutie. Desigur, ei stiu tare multe de dragostea frateasca, pentru ca ne vindeau pe 200-300 de lei securitatii. M-a revolta pana in adancul sufletului si tacerea celor aflati in structurile inca in plina functiune mostenite de la comunism. Ea ma face sa cred ca nu doresc nici o reforma, nu vreau sa repare pagublele amestecului ateist, nu vor sa renunte la sistemul opresiv implementat dupa modelul partidului comunist si cu ajutorul lui.
  Manipulatii si „influentatii pozitiv” ai agentilor dezinformarilor comuniste, ne tin lectii de teologie inspirate din primele zile de la gradinita, pe cand erau „soimii patriei”. Profunzimea lor teolgica, (sa nu zic „abisul”) se naste din: „Catelus cu parul cret / Fura rata din cotet. / Cand l-ai prin cu rata-n gura / El se jura ca nu fura.” Sa nu mai vorbim de sentimentele profunde fata de catelusul care a scheunat probabil la nunta dumnealui, sau la binecuvatarea copiiilor lui. Poaste i-a facut si alte servicii prin care l-a cucerit cu dragostea de frati, in timp ce-i fura mostenirea credintei sale, sau il raporta la securitate.
  Nu stiu daca memoria va fi sau nu rascumparata de aceasta lucrare. Stiu ca noi toti penticostalii romani va trebui sa cautam rascumpararea Domnului, printr-o pocainta publica si a tuturora, pentru pacatele trecutului nostru. Pocaitii adevarati se stiu pocai si pentru cei care n-o mai pot face sau n-o mai vor.

  • vasile gabrian zice:

   Cuvantul care-mi vine in minte cu cea mai profunda rezonanta in aceasta perioada a citirii cartii si a comentariilor pe acest blog este „cutremurator”.
   In primul rand ma cutremur descoperind dedesubturile unui sistem ateu care si-a impus vointa in biserica, ajutat fiind tocmai de cei care trebuiau sa vegheze asupra bisericii.
   In al doilea rand ma cutremur de lipsa de reactie a celor care astazi au menirea vegherii si curatirii bisericii.
   N-ar fi trebuit oare ca ideile exprimate de fratele Lascau sa fie parte a unui demers sau raspuns „oficial” asumat de slujitorilor aflati astazi in pozitia de conducere a miscarii penticostale? Oare un singur lucrator este indurerat de istoria noastra stirbita si confiscata?
   Pe cand sa ne asteptam la un astfel de demers?

  • manuintrigatu zice:

   Felicitari frate Petrica!! Sincer sunt un „fun” al dvs de ff mult timp ( asta ca simpla observatie). S-a sublinitat multe lucruri curajoase si pioneresti in comentariile de mai sus insa si pastorii romani din USA se pare ca au „ochelari teologici”. Oare teologia pro Israel nu isi are obarsia in mizeria corupta a puterii? S-a ridicat vreun pastor roman de acolo sa spuna de fapt ce e in Israel? Mentioneaza cineva ca talibanii se trag din o ramasita iudaica? Ca lupta impotriva terorismului e defapt lupta pentru parcelele de opium (afganistan) si diamante (vezi sudan). Aminteste cineva de rasismul dovedit de Israel in expulzarea a 200 de copii ( nu corespund profilului)? Vorbeste cineva de industria holocasmului (s-au gasit in schimb chiar evrei care mentioneaza „marea diversiune bancara”)? Ne-am intrebat vreodata de ce ar face Dumnezeu o exceptie in aducerea poporului Sau (in 1948) fara pocainta (religiosii ortodocsi sa stiti ca s-au intrebat si curios nici ei nu prea sunt de accord)? Viitorul si prezentul isi asteapta noii participanti: martiri sau „securisti”. In rest… o zi binecuvantata va doresc frate Petrica!

  • manuintrigatu zice:

   Multumim lui Dumnezeu pt Vasilica! In Romania s-a ridicat unul ca el dupa 20 de ani sa spuna si altfel lucrurile. In America sunt comunitati de mai bine de 40 de ani dar…nik. Vasilica ne-a deschis un drum…insa reforma nu treb sa se opreasca ca la englezi doar la „burghezia mica” ci trebuie sa ajunga si la popor.

  • Lucian Oniga zice:

   @ Lascau: Felicitari pt. franchetea si curajul dovedid de gandurile de mai sus!

   Sper ca si liderii penticostali din tara sa fie la fel de curajosi. Doamne, ajuta!

 63. cornel zice:

  Sunt profund miscat de ceea ce aud frate Lascau. Mi-ati fost multi ani un reper spiritual pentru a constata ca treceti principial in tabara adversa. De cand a luat razbunarea locul iertarii in teologia crestina? De cand prevaleaza judecata, milei – in pedagogia penticostala? Am dreptul sa acuz in bloc societatea comunista, am dreptul sa-mi deconspir aversiunea fata de un regim, dar n-am dreptul si nici autoritatea sa lovesc in frate. N-am fost pus macelar al oilor cazute, nici sa oblig pe cineva sa se expuna oprobiului public. Din iubire pentru oameni, sunteti de partea celor ce iau piatra si lovesc? Am citit in Cuvantul lui Dumnezeu ca” Dragostea acopera totul” (pacat ca n-am voie sa scriu „totul” cu litera mare). Mila biruieste judecata, frate Lascau. Din mila pentru dumneavoastra va indemn sa propovaduiti mila, intrucat „judecata este fara mila pentru cel ce n-a avut mila”. Spunea un roman urmatoarele:

  Razbunarea cea mai cruda
  Este cand dusmanul tau
  E silit a recunoaste
  Ca esti bun si el e rau.

  Va rog sa-mi spuneti, cine va sunt dusmanii? Comunismul mi-e dusman si mie, dar nu fratii… fie ei cazuti in ghearele lui. Suntem chemati sa intindem o mana celor cazuti, nu sa fim inchizitori. Astept o replica din partea dumneavoastra!

  • manuintrigatu zice:

   Fratele Peter scrie cu profunda durere si pietate. Dar uneori cum scria Stott „trebuie rupta pacea ca sa fie pace”. Cu acesti „frati” se intampla ca si cu cei „slabi in credinta”. Swindoll scria ca sunt parca prea multi „slabi in credinta profesionisti”. De dragul sa nu „cada sau sa se poticneasca” cedem mereu din libertatea noastra pt a fi „pace”. Nu avem curajul sa spuenm lucrurile pe nume. Acesti „frati” nu au dat dovada de nici o urma de parere de rau. Vrem rascuperarea lor, vrem rascumpararea lor…vrem o memorie curata si impacata.

  • Peter Lascau zice:

   Nu cred ca m-ati inteles bine. Fratii nostri, cei adevarati, nu ne-au tradat. Au fost alaturi de noi, cei care am suferit. Altii care se dadeau „fratii” nostri, nu doar ca ne vindeau, dar ne „vindeau” ideile celor ce le-au promis prin angajamente sa le slujeasca. Suntem si azi afectati de ideologia comunista infiltrata in teologia, practica si comportamentul nostru, ale tuturora, chiar si dupa 20 de ani. Trebuie sa ne lepadam de acest sarpe rosu. Nu avem cum sa ne epuram pe noi insine si bisericile noastre decat lepadandu-ne de ideologia sa.
   Nu am inlocuit niciodata mila cu judecata. Nu judec si nu pot sa condamn, oricum, pe nimeni. Nu am ridicat piatra impotriva nimanui la modul personal. Am facut afirmatii, recunosc, aspre, la adresa unui sistem. Cei care ne-au vandut ideile ateismului faceau parte din acel sistem, si nu erau din ai nostri.
   Cred in pocainta si reabilitarea celor cazuti. Ma rog Domnului sa le dea puterea sa se pocaiasca. Sunt gata sa le dau orice ajutor. Am pledat pentru a ne asuma pacatele lor si am facut chemarea la pocainta in locul lor. Nu doar ei sunt vinovati de toata tragedia noastra, ci si noi victimele, pentru ca nu am inteles vremurile si n-am avut discernamantul spiritual sa ne opunem „intruziunilor teologie” subtile, pe care cei mai multi dintre noi le-am acceptat ca bune si viabile.
   Si mie si altora ni s-a parut inteligent sa avem „ordine si randuiala in biserica” si nu ne-am dat seama ca prin programele si doctrina aceasta scoteam afara calauzirea Duhului Sfant si darurile Sale din biserica.
   Nu sunt inchizitorul nimanui. Dusmanul meu este Satana.
   Nu vreau sa ma razbun pe nimeni nici macar demonstrandu-mi bunatatea in contrast cu rautatea sa. Domnul ne-a spus-o clar: „Unul singur este bun…”
   Suntem ca miscare penticostala la o mare rascruce de drumuri. Acum, dintr-o istorie documentata, incepem sa cunoastem acele „influente” planificate diabolic, care au produs in timp ceea ce suntem azi: o miscare cu o credinta teoretica din care lipseste aplicatia ei practica. Suntem niste penticostali teologic, dar ….. ca practicanti (nu vreau sa ofensez credintele altora). Tanara generatie nu vede in viata practica a bisericii ceea ce propovaduieste ea. Nu ma mir ca ne parasesc si devin de alte credinte.
   Mania mea se indreapta mai degraba impotriva neputintei noastre a tuturora de a iesi din aceasta groapa a obisnuitului. Trebuie sa ne intoarcem la matca, la radacina credintei noastre. Trebuie sa imploram mila Domnului pentru a ne mai oferi o a doua sansa. Stiti bine cantarea noastra: „Mai vin-odata, mai vin-odata, Prumbel ceresc si Sfant.
   Ar trebuie sa devina imnul nostru penticostal.

   • delu zice:

    Stimate frate Peter Lascău,
    Dacă ați fi fost un tânăr penticostal, în credință sau în vârstă, ați fi avut toate circumstanțele atenuante să declarați cele de mai sus și să aveți un mesaj așa cum l-ați avut la Convenție. Dar……după atâția ani de pastorație, în SUA, să dăm vina tot pe comuniști, turnători și securiști pentru ce avem în bisericile noastre….este ceva forțat; ați folosit contextul agitației produse de apariția cărții RM dar argumentele nu sunt nici logice nici teologice. Biserica reală a fost triumfătoare în toate perioadele istoriei chiar dacă întotdeauna au existat vânzători de frați. Duhul Sfânt nu poate fi ”furat” din inima și viața adevăraților credincioși. Da, comunismul a adus mari pagube în biserica penticostală română și totuși aceasta a progresat, cu toate imperfecțiunile ei. Într-un spirit de adevărată prețuire frățească, vă invit, frate Lascău, să ieșiți din vâltoarea produsă de dezvăluirile cărții RM (lucruri despre care, oricum, la nivelul și la experiența dumneavoastră, sunt sigur că nu a-ți fost chiar în necunoștință de cauză), să gândiți la rece dar sub reala călăuzire a Duhului Sfânt. Nu vă lăsați amăgit de laudele unora. Părerea generală este că mesajul dvstră la Convenție nu a fost inspirat.
    Este nevoie de reformă în biserica penticostală, dar nu pe fondul agitației de acum ci pe baza pricipiilor biblice.
    Domnul să vă binecuvinteze!

   • Vaisamar zice:

    Felicitări Fr. Lascău pentru mesaj. Dvs., frate Delu, cred că n-aţi înţeles comunismul, dacă nu percepeţi efectele cu bătaie lungă ale comunismului în vieţile bisericilor noastre. O persoană prezentă la lansarea cărţii a spus ieri că abia acum îşi explică de ce, când o rudă de-a ei se muta în alt stat, hop, după ea, nu ştiu ce „frate” care era trimis de Securitate să supravegheze informativ lucrurile. Diaspora românească a fost o ţintă predilectă a Securităţii. Să nu vă faceţi iluzii că cei plecaţi din România au scăpat de vizorul Securităţii, câtă vreme au continuat să critice regimul.
    .
    Din ce verset biblic aţi scos „teologumena” că Biserica va fi triumfătoare în toate veacurile? Isus promite că porţile locuinţei morţilor nu o vor birui, nu că va fi triumfătoare. Diferenţa e de doar un grad, dar nu e neglijabilă. Poţi să fii rănit, sângerând, plin de vânătăi, dar să nu fii învins. Imaginea triumfului sugerează altceva. E o diferenţă între „nu vei fi învins” şi „vei fi triumfător”. Nu credeţi?

   • Peter Lascau zice:

    Stimate frate Delu
    Din pacate, nu pot face nici o referire la varsta si experienta pe care le aveti, pentru ca preferati sa stati in spatele unui diminutiv sau pseudonim. As fi fost si eu mult mai personal in raspunsul pe care vreau sa vi-l dau la cateva referinte nu prea pozitive (sa nu zic nepoliticoase) la persoana mea, postarile sau predicile mele.
    Apreciez ca simpatizati cu tinerii din Portland care au fost abuzati verbal (daca este adevarat) de cei din Atlanta. Daca au facut un astfel de lucru urat, sa le fie rusine acelor indivizi care s-au purtat atat de necivilizat si necrestineste cu fratii lor in Christos. Printre cei ce s-au ridicat in picioare entuziasmat de cantarile lor am fost si eu.
    Din pacate nu aveti aceeasi simpatie pentru victimele unui sistem dracesc care ne robeste si azi prin mostenirea pe care ne-a lasat-o. Dupa postarile Dvs. inca sunteti de partea agresorului si pledati pentru iertarea lui, fara sa aveti nici un fel de empatie pentru victimele lui. Vad o mare neconsecventa in atitudinea pe care o aveti: simpatie neconditionata pentru victimele de aproape si nepasare fata de cele de departe sau de demult.
    In postarea mea nu dadeam vina doar „pe comunisti, turnatori si securisti pentru ce avem in bisericile noastre”, ci spuneam destul de clar, cred: „Mania mea se indreapta mai degraba impotriva neputintei noastre a tuturora de a iesi din aceasta groapa a obisnuitului.” Suntem la fel de vinovati de „stingerea Duhului” si cred ca si de „intristarea Lui” prin cooperarea noastra constienta sau inconstienta cu sistemul. Suntem vinovati cu totii ca am inghitit galusca lor teologica si n-am avut discernamantul spiritual sa detectam eroarea. Am simtit-o si am preferat sa plec din tara decat sa convietuiesc sau sa ma lupt cu ea.
    Sunt si eu de acord ca Duhul Sfant nu poate fi furat din inima credinciosului, dar, imi aduc aminte ca nu despre aceasta era vorba in predica mea. Vorbind de „lada noastra de zestre penticostala” vorbeam de roadele si darurile Duhului Sfant. Nu cred ca am gresit spunand ca, mai ales darurile de inspiratie (vorbirea in limbi, talmacirea limbilor si proorociile) au fost alungate din biserica de apologetii „bunei randuieli”, „teologie” pe care, recunosc, si eu am inghitit-o asa cum am facut-o cu totii. Voiam si eu sa fiu „solemn” si am devenit astfel „so-lemn”.
    Este adevarat ca unii frati mi-au laudat predica. Dar „la varsta mea” nu ma mai afecteaza nici laudele si nici criticile. Recunosc ca nu toate predicile mele au fost si sunt inspirate. Nu pot spune nici despre predica de la Atlanta ca a fost. Un prieten bun, mi-a spus ca a fost: „Varza”. M-a mangaiat imediat spunandu-mi ca lui „ii place varza”. As fi totusi curios de unde stiti „parerea generala” dspre predica mea. As fi si eu dornic sa sondez opinia publica in legatura cu unele subiecte (care tocmai acum mi-au trecut prin minte…). Am cunoscut la „vasta si experienta mea” mai multe persoane care erau purtatorii opiniei publice, ba chiar credeau ca sunt opinia publica.

 64. Aceasta pretioasa carte ,ce a insemnat ani si ani de munca si drumuri + timp rapit familiei autorului, ne dezvaluie adevarata istorie cu bune si rele a Culului Penticostal din Romania cat si activitatea si luptele credinciosilor din dispora, tot din acea perioada nefasta .Am inteles citind cartea ca Biserica Penticostala din Romania chiar de la nasterea ei a fost vanduta autoritatilor regimului comunist , care prin organele de manipulare si represiune au incercat distrugerea ei , nu prin desfintare ,ci prin tinerea sub control a tuturor activitatilor , slujitorilor ,manifestarilor din Biserica Penticostala , impunandu-se prin metode bolsevice directia partidului comunist care nu dorea altceva decat implementarea in mintile bietilor romani, ateismul , ca si ,, credinta” nationala. Nu au reusit , pt. ca Dumnezeu si in astfel de vremuri de cumpana si-a pastrat oameni de caracter ( biserica subterana) care au luptat ,unii chiar cu pretul vietii (cazul Jiloveanu) pt cauza evangheliei , si surprinzator este ca in acea perioada de prigoana Biserica Penticostala( cu toate ca conducatorii ei de atunci erau informatorii securitatii si faceau jocul acesteia) a crescut numeric cel mai mult. Azi vorbim despre trecut , dar oare cand vom vorbi in prezent despre prezent? Dupa cum aminteam intr-un alt comentariu , ca printre noi ,azi , chiar in fruntea mai multor biserici mai sunt oameni care au aceasi mentalitate ca si a acelora din trecut si ca de fapt in prezent ar trebui luptat nu numai pentru rascumpararea trecutului cat si pentru rascumpararea bisericii din mainile celor ce au tradat-o sau mai rau o manipuleaza chiar prin Cuvant , urmarind (nu vreau sa cred si chiar daca traim vremuri de adevarata democratie ca statul priveste cu ochi buni dezvoltarea miscarii penticostale din Romania- priviti la noua Lege a cultelor ) fie doar propriile interese ( de prosperitate) fie interesul fostei securitati mascati acum sub alte denumiri ( DIE, SRI etc) . De ce spun aceasta ? pt . ca am vazut cu ochii mei + marturiile altor credinciosi din alte biserici , cum unii slujitori se folosesc de aceleasi metode amintite in cartea RM( fara aceasta carte nu stiam ) pe care le folosea si securitatea de asi indeparta concurenta + opozitia din biserica. De aceea cred ca si aici la prezent ar trebui lucrat ca toti aceia ce inca mai practica acele daunatoare metode securiste in bisericile penticostale sa fie inlaturati ( spre pocainta) din conducerea bisericilor. Cate conflicte nu au fost prin biserici , certuri , ce au ajuns si pe la urechile mass-mediei ( ce au daunat foarte mult imaginii CP ) , din pricina unor abuzuri orchestrate de unii slujitori . Este nevoie de o reforma , si pentru ca aceasta sa aiba loc va trebui sa gasim parghiile necesare pt. a o putea implementa in CP. Nu vreau sa ma imbat cu apa rece ,stiu ca va fi greu , pt. ca nu avem de luptat cu oameni ci cu un intreg sistem putred si infectat de microbul devastator al comunismului.

  • cornel zice:

   „Harul mantuirii”, afirmi ca: „Am inteles citind cartea ca Biserica Penticostala din Romania chiar de la nasterea ei a fost vanduta autoritatilor regimului comunist”. Raman profund consternat sa aud ca asta spune cartea, atunci cand stiu faptul ca „penticostalii” au aparut in Romania inainte sa fie comunistii la putere!
   Haide si spune-mi ca nu scrie asa in carte, pentru ca vreau si eu sa o citesc!

   • Pt. Cornel . Citez din cartea RM, pag.3 :
    ,, Anul infiintarii Partidului Comunist din tara noastra ( PCR) , coincide intamplator cu anul nasterii Miscarii Penticostale din Romania , ceea ce a facut ca intreaga istorie a Bisericii Penticostale sa fie marcata de rolul nefast pe care PCR l-a jucat la nivelul intregii tari , incepand cu perioada interbelica” .
    Si daca mai amintesc aici ca unul din parintii penticostalismului din tara noastra a fost Gheorghe Bradin (Paulis ,Arad) care a fost informator al securitatii !

   • cornel zice:

    „Harul Mantuirii” Comunismul in Romania a fost instaurat odata cu „Eliberarea…!!!” de la 23 august 1944. Fratele Vasilica se discrediteaza spunand altfel. Sigur ai luat citatul din carte?
    De ce sa nu presupunem atunci ca si ca penticostalii inchisi pentru credinta in perioada interbelica au fost de fapt niste comunisti? Putina imaginatie ne trebuie caci baza teoretica o avem.

 65. mihai h zice:

  Domnul sa fie slavit pentru curajul de a spune si de a da faptele pe fata.As fi dorit sa avem si noi ( baptistii) asa leadership , care sa ia aceeasi pozitie fata de pastorii informatori din cultul baptist. Poate acuma vor prinde curaj ,vazind initiativa dumneavoastra.

  • anonim zice:

   Felicit initiativa. Dupa acest demers au fost verificati toti pastorii penticostali. Toti romanii ce ocupa posturi publice semneaza o declaratie cum ca n-au colaborat cu securitatea. Insa cei adventisti sau baptisti n-au adoptat aceasta pozitie ?

 66. Christian Rad zice:

  Just one comment regarding accusing any elder in church, we need to follow God’s Word, regardless of whether we like or dislike a person. 1Timothy 5:17-21, in particular verse 19, lays out the principles on how to deal with accusations against the elders. We are not supposed to use the worldly system in accusing, judging or sentencing anyone; the Bible is supreme in all matters. I believe the Bible was not followed in passing judgment against Nicky Pop, regardless of whether he did something or not, and that troubles me because a precedent was set.
  Here is the passage:

  17The elders who direct the affairs of the church well are worthy of double honor, especially those whose work is preaching and teaching. 18For the Scripture says, „Do not muzzle the ox while it is treading out the grain,” and „The worker deserves his wages.” 19Do not entertain an accusation against an elder unless it is brought by two or three witnesses. 20Those who sin are to be rebuked publicly, so that the others may take warning. 21I charge you, in the sight of God and Christ Jesus and the elect angels, to keep these instructions without partiality, and to do nothing out of favoritism.

  • avind in vedere activitatea prelungita a lui NP in slujba securitatii, cred ca se poate face o exceptie. cam ce a facut si el. el nu a informat biserica ca tradeaza, nici biserica nu il judeca dupa canoane ca nu a informat-o. 1-1.

 67. Sorin C. zice:

  „Nu stiu daca memoria va fi sau nu rascumparata de aceasta lucrare. Stiu ca noi toti penticostalii romani va trebui sa cautam rascumpararea Domnului, printr-o pocainta publica si a tuturora, pentru pacatele trecutului nostru. Pocaitii adevarati se stiu pocai si pentru cei care n-o mai pot face sau n-o mai vor.”

  Un comentariu, mai mult decat un comentariu.

  Intrebarea este cine va avea curajul sa ia initiativa de a face ceva concret in privinta POCAINTEI PUBLICE, pentru ca e clar ca liderii CP de azi nu o vor face.

 68. Fr. Vasilica , te rog sterge ultimul comentariu , am crezut ca m-ai cenzurat din nou si am reactionat putin mai impulsiv … 😉

 69. Multe dintre atitudinile celor care au comentat pe acest blog se incadreaza in 2 categorii cel putin dupa cum le prezinta un adventist pe blogul sau Hermeneutica Umilirii si Hermeneutica Negarii. Intelegerea acestor termeni pe blogul http://remembering7.wordpress.com/ si poate ne ajuta sa ne intelegem mai bine reactiile noastre si ale altora la cartea RM.
  „Se spune adesea ca invingatorii nu fac doar istorie ci decid si ce trebuie pastrat in memorie sau uitat . Insa memoria colectiva nu poate fi controlata in feleul acesta.” (citat din articol)

 70. Adrian Vlad zice:

  @Christian Rad: Before you write anything please follow the blog’s comments because you obviously did not read a blogger’s reply to a similar comment. There is no point of being redundant.

 71. Dorin Pele zice:

  Felicitari frate Petrica ! Cred ca este cel mai transant si curajos mesaj , a unui pastor roman penticostal despre comunism si situatia creata odata cu aparitia cartii ” Rascumpararea Memoriei”, pe care l-am auzit vreodata.

 72. Christian Rad zice:

  Since this will be my last entry on this blog, I would like to bless you all with Numbers 6:25 „the LORD make his face shine upon you and be gracious to you;” and to ask forgiveness if through my entries I hurt someone, I was not my intention.

 73. delu zice:

  @Vaisamar
  Stimate frate, iarăși te-ai grăbit cu replica și iarăși ai greșit. Mi-a fost hărăzit să trăiesc destui ani sub comunism (nu îmi place să fac uz de diferența de vârstă); de asemenea am trăit ani buni și în Diaspora așa că pot să afirm că am înțeles comunismul mult mai mult decât dvstră credeți. Dar de asemenea știu cu siguranță că diavolul este ”ca un leu”, dar nu este leu 1 Peter 5:8  Fiți treji, și vegheați! Pentru cã potrivnicul vostru, diavolul, dã tîrcoale ca un leu care rãcnește, și cautã pe cine sã înghitã……Comunismul a fost o putere diabolică dar haideți să nu fim paranoici despre aceasta. Ce comunism sau ce securitate îl împiedică pe fratele pastor Lascău și pe ceilalți pastori penticostali să lase libertatea Duhului Sfânt în bisericile lor. Sau, atunci când au fost probleme și pentru rezolvarea lor fermă fratele Lascău a luat măsuri și a fost acuzat că este comunist, chiar a fost dumnealui comunist?!?
  Cât despre credincioși și biserică triumfătoare, ca punct de pornire studiază versetul următor Romani 8:37  Totuși în toate aceste lucruri noi Suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit…….În limba greacă este folosit termenul ”hupernikao” care cred că poate fi tradus prin ”triumfători” Ai numit acest verset o ”teleogumenă”!? Încep să fiu îngrijorat pentru studenții cu care ai contact pe linie educațională dacă ești atât de superficial când vorbim despre Biblie. Ce să mai zic de unele expresii care le folosești pe acest blog! Iartă-mă că îndrăznesc să te critic, dar dacă avem pretenții de erudism atunci trebuie să și facem dovadă de el.

  • Vaisamar zice:

   @Delu. Poate aţi înţeles comunismul din experienţa personală, care este limitată. V-aş invita totuşi să-mi spuneţi (nu ca un afront, ci efectiv fiindcă mă interesează) ce lucrări despre comunism aţi citit? Experienţa personală e limitată şi e bine să fie pusă alături cu ceea ce a însemnat comunismul în vieţile altor oameni, din alte spaţii: URSS, China, Albania etc.
   .
   Sunteţi dintre aceia care susţin că „diavolul răcneşte ca un leu, dar el este de fapt un şoricel cu portavoce”? Când Petru foloseşte această imagine („diavolul este ca un leu”), e clar că nu înţelege că Diavolul este un leu literalmente. Şi dacă ar fi spus că „diavolul este un leu”, ar fi fost tot o figură de stil. În primul caz avem de-a face cu o comparaţie, în al doilea caz cu o metaforă (o comparaţie din care este suprimată particula „precum”). Efectul retoric este acelaşi, iar încercarea dvs. de a face o separare netă nu cred că ajută. Petru vrea să le transmită ascultătorilor următoarea ideea: diavolul e într-adevăr furios, a plecat în căutarea prăzii cu mugetele specifice acestui animal şi caută să devoreze pe oricine va prinde neveghetor. Că nu este un leu (cum subliniaţi dvs.) contează prea puţin în economia argumentaţiei. Chiar şi dacă nu e un leu, dacă mă va prinde că nu veghez, mă va devora. Aici versetul nu lasă dubii, dar le dă credincioşilor speranţă că i se pot împotrivi.
   .
   Deci da, comunismul a fost ca un leu şi a devorat pe mulţi. A devorat 100 de milioane de oameni. Nu trebuie să fim paranoici despre asta.
   .
   Trimiterea dvs. la Romani 8:37 mă face să regret că nu am menţionat acest verset în contextul discuţiei noastre. M-am gândit că veţi invoca acest verset şi iată că intuiţia mea s-a adeverit. Fiindcă v-aţi exprimat părerea că sunt superficial când vorbesc despre Biblie (eu, care ori de câte ori fac exegeza unui pasaj las traducerile deoparte şi lucrez exclusiv pe textul grecesc, citindu-l în original iar şi iar până când ajung să-l pot citi şi traduce cursiv), permiteţi-mi să mă explic: n-am numit Romani 8:37 o teologumenă. Am numit „teologumenă” ceea ce aţi spus dvs. Şi dacă am folosit acest termen pentru ceea ce aţi spus dvs., (nu pentru Biblie!), cu ce am fi greşit? Cunoaşteţi sensul acestui termen, din moment ce vă îngrijorează folosirea lui? Preşedintele Riviş Tipei l-a folosit într-un interviu dat RRA (vezi http://www.romania-actualitati.ro/cultele_din_romania-16924, secţiunea despre Uniunea Penticostală). Dar să revin la Romani 8:27. Textul nu spune că „Biserica va fi triumfătoare”, ci că „prin toate acestea noi hypernikomen”, = „prin toate acestea biruim din plin”. Aţi explicat deja sensul lui „hypernikao”, aşa că nu mai insist. Dar revin la „toate acestea”. Care toate acestea? Necaz, strâmtorare, persecuţie, foamete, lipsă de îmbrăcăminte şi sabie. Prin sabie trebuie să înţelegem „martiraj”. Pavel nu spune: prin colaborarea cu comunismul noi suntem mai mult decât biruitori, fiindcă asigurăm supravieţuirea Bisericii. Pavel spune: (parafrazez): „prin martiraj, chiar trecând prin moarte, suntem totuşi biruitori”. Aparent suntem învinşi, fiindcă ne prăbuşim morţi în ţărână, dar în fapt suntem biruitori. ACUM: Vă rog să-mi spuneţi şi mie: care sunt martirii penticostali din perioada comunistă prin care Biserica Penticostală e mai mult decât biruitoare? Că am avut oameni care au stat în temniţă ştiu. Dar singurele nume pe care le cunosc sunt Vasile Răscol şi Constantin Caraman, despre care (în paranteză fie spus), domnul Ceuţă sugerează (în punctul 9) că ar fi avut şi „părţi întunecoase” (cred că se referă la celulele temniţelor în care au stat aceştia!).
   .
   Ca să trag o concluzie: Pavel nu spune că Biserica este triumfătoare în toate veacurile („teologumena” este a dvs.), ci că noi, credincioşii suntem biruitori din plin în adversităţi şi chiar în martiraj. Dar dacă aceşti credincioşi se sustrag de la adversităţi şi de la martiraj, dacă o mişcare în ansamblul ei se acomodează la comunism şi e mai mult decât biruitoare prin compromisurile pe care le face? Se mai aplică Romani 8:27? Este folosirea acestui verset legitimă în cazul în care nu se îndeplinesc condiţiile scrise acolo (ex., să fii decapitat pentru credinţă?). Eu zic să mai reflectaţi la acest verset şi apoi să acuzaţi pe alţii de superficialitate în abordarea Scripturii. Superficială este invocarea Scripturii care justificare ieftină a slăbiciunilor noastre. Mai degrabă o astfel de atitudine ar trebui să stârnească îngrijorare.
   Oricum, aştept în proxima dvs. postare o listă a tuturor martirilor penticostali români din perioada comunistă! Aţi trăit mai mult în comunism, cunoaşteţi mai bine vremurile, aveţi avantajul vârstei.
   .
   Ce expresii am folosit pe blog care sunt motive să mă criticaţi? Da, am fost ironic, caustic, vitriolic. Abordarea superficială a Scripturii mă face să-mi pierd răbdarea. Lozincile, sloganurile, exprimările agramate şi ilogice, prostioarele şi aberaţiile vehiculate de unii cititori mă fac să devin ironic.
   .
   Oamenii cred că dacă îi corectezi, neapărat ai o inimă plină de ură. Eu nu am petenţii de „erudism” (în română spunem „erudiţie”). Am totuşi pretenţia că nu scriu non-sensuri pe acest blog, ci lucruri bazate pe dovezi, în mod argumentat. Am pretenţia că ştiu sensurile cuvintelor pe care le folosesc şi că „I mean what I say and I say what I mean”.
   .
   P.S. Nu uitaţi, aştept lista martirilor.

 74. @ Delu . Intr-un comentariu anterior ai lansat o intrebare , te citez :
  ,,Ce comunism sau ce securitate îl împiedică pe fratele pastor Lascău și pe ceilalți pastori penticostali să lase libertatea Duhului Sfânt în bisericile lor. Sau, atunci când au fost probleme și pentru rezolvarea lor fermă fratele Lascău a luat măsuri și a fost acuzat că este comunist, chiar a fost dumnealui comunist?!?”
  Nu stiu , daca a fost comunist sau nu ( intrebati-l pe dansul) dar iata si raspunsul fr. P.Lascau :
  ,,Nu cred ca am gresit spunand ca, mai ales darurile de inspiratie (vorbirea in limbi, talmacirea limbilor si proorociile) au fost alungate din biserica de apologetii “bunei randuieli”, “teologie” pe care, recunosc, si eu am inghitit-o asa cum am facut-o cu totii. Voiam si eu sa fiu “solemn” si am devenit astfel “so-lemn. Si mie si altora ni s-a parut inteligent sa avem “ordine si randuiala in biserica” si nu ne-am dat seama ca prin programele si doctrina aceasta scoteam afara calauzirea Duhului Sfant si darurile Sale din biserica.
  Dansul si multi altii au fost prinsi in sistemul dictat de D.C. prin liderii CP. Insa eu apreciez dorinta sincera a fr. Lascau si a altora ( dorinta pe care o am si eu si cred ca orice credincios adevarat) ,aceea de a incerca aducerea inapoi a Duhul Sfant + darurile Sale in biserica!( de a acorda libertate Duhului Sfant) Iata ce spunea fr. Lascau :
  ,,Mania mea se indreapta mai degraba impotriva neputintei noastre a tuturora de a iesi din aceasta groapa a obisnuitului. Trebuie sa ne intoarcem la matca, la radacina credintei noastre. Trebuie sa imploram mila Domnului pentru a ne mai oferi o a doua sansa. Stiti bine cantarea noastra: “Mai vin-odata, mai vin-odata, Prumbel ceresc si Sfant.
  Ar trebuie sa devina imnul nostru penticostal”.
  Subscriu !

 75. Pingback: Petru Lascău despre “Răscumpărarea memoriei” – 7 septembrie 2010 « România Evanghelică

 76. Daniel zice:

  Multa zarva, si galagie
  Au trecut 20 de ani de la revolutie si unii din ei sau dus altii se vor duce.
  Lasati pe cei in cauza, macar acum sa-si recunoasca pacatele si sa se pocaiasca. Nu tot incercati sa-i acoperiti, cu vorbe ca si, „nu ne mai intereseaza trecutul” sau altele.
  Nu se poate ca inca dupa 20 de ani de la revolutie sa sustina tare chiar de la anvoane ca nu au colaborat, cind exista note clare de colaborare la arhiva. Unii ocupa chiar pozitii de conducere in tara sau diaspora. Cum conduc si unde vor sa duca poporul Domnului.
  Nu vor sa recunoasca, nici-o problema, dar sa se de-a la o parte, pina se dezic personal de trecut, pecum fr Ton si altii de la fratii baptisti au facut-o. Ce incredere mai avem noi in lidership-ul lor? Nu cred ca un putz poate da apa poate da 2 feluri de apa, cred insa ca prin pocainta Domnul poate curati acel vas.
  Sper sa se posteze mesajul, multumesc

 77. NouaOrdineMondiala zice:

  Cand o oaie ajunge nemultumita de programul si regulamentul de ordine interioara al turmei, stapanita de adrenalina tineretii,sare gardul de la stana si se tot duce .In mijlocul padurii,resemnata,se va simti mult mai in siguranta. Si stiti de ce??!!. Providenta a ingaduit sa vada cu proprii ei ochi pe cioban ,intr-o viroaga,dand mana, zambind si discutand amical cu lupii .Frate Petrica, tu ai fost singurul pastor ,ce ti-ai lasat turma si te-ai dus afara din ea, sa dai binecuvantarte si sa te rogi pentru doua oi ratacite. Ai vrut sa le aduci cu drag in turma, dar „dulaii ” de la „stana” s-au opus. Noi Iti multumim ca te-ai rugat pentru noi , ai cerut Tatalui sa-si reverse binecuvantarea peste viata noastra iar dragostea Lui si puterea Duhului Sfant s-au revarsat din plin in viata noastra.Noi Iti multumim din adancul inimii pentru gestul tau plin de dragoste si sacrificiu,facut acum douazeci si unu de ani si pretuim mult dragostea ta de sincer si bun pastor!. Acum au sosit timpuri de cernere pentru cei vicleni , momente de confuzie si soc pentru cei naivi si creduli ,ce nu reusesc sa disocieze cinstea de loaialitate . Dumnezeu Tatal sa se indure ,sa-i lumineze pe toti acei ce au fost amagiti si inselati de cei mai calificati slujitori ai satanei. Inca odata iti multumim pentru pozitia luata atunci si pentru pozitia luata acum ,ce reflecta dorinta ta arzatoare pentru ADEVAR !.Caci numai intrand in posesia lui ,vom fi slobozi !.Ne rugam ca Dragostea Tatalui, puterea Duhului Safnt si a Sangelui Divin curs la Golgota ,sa va inveleasca si sa va intareasca,pe tine si pe fratele Vasilica Croitoru. In locurile preanalte ,duhurile de ratacire acum sant in clocot,tulburate si agitate .Va asteapta o lupta crancena .Puterea Duhului Sfant va triumfa iar lumina Lui va straluci din nou pe fata si in inima celor predati lui Isus .Sa ramaneti nesovaelnici si incredintati ca ADEVARUL LUI HRISTOS va triumfa , spre Slava si Onoarea Celui ce este gata sa vina ,se ne ia cu EL !.Si daca vom suferi pentru Hrisots ,este un privilegiu,o onoare si o mare binecuvantare !

 78. Fusarita Ion zice:

  Vasilica,

  am citit cu atentie NUMAI pagina „Argument” (https://rascumparareamemoriei.wordpress.com/argument/) pentru ca restul mi se pare doar spuma, unii care se „apara” fara sa fie acuzati (cartea ta nu este un rechizitoriu sau o analiza obiectiva), iar altii „acuza” fara sa aiba NICI o dovada, decat povestile din asa-zisa ta „cercetare”.

  In „Argument” invoci refuzul sefilor de cult in a aproba rezolutia voastra … Doamne cat de „razbunare” si „Capul lui Motoc vrem!” suna asta.

  As vrea sa citesc aici, insa, si altceva, si anume:

  – in ce calitate si cu ce drept ai accesat dosarele amintite?

  -constitutional, CNSAS functioneaza pe o lege ilegala (http://www.mediafax.ro/social/curtea-constitutionala-legea-cnsas-este-neconstitutionala-video-protv-2358154) …aici se poate citi textul legii: http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=21076 … asa ca daca avand la baza o ilegalitate, acuzi fara sa fii judecator, pe baza unor documente la care ai avut acces ilegal (potrivit legii doar cel vizat isi poate cere si primi dosarul de la securitate: „(2) Totodata persoana, subiect al unui dosar din care rezulta ca a fost urmarita de organele securitatii statului, are dreptul, la cerere, sa afle identitatea agentilor de securitate si a colaboratorilor, care au contribuit cu informatii la completarea acestui dosar. „).

  – dupa 20 de ani de arivism si incercari de a intra in gratiile ba a lui Tipei, ba a altora, te-ai gasit tu, care ai fost maxim puber in perioada aia (oare ai tai au fost imaculati, sau deja pe iei i-ai confruntat deja cu dosarele de tradatori de frati?!?) sa vi si sa ce? Sa ce ma?!!? Sa ce? Sa dai o palma la un mare posibil rahat?

  – ce ALTCEVA aduci tu care este in PLUS fata de listele cu agenti si colaboratori DEJA deconspirati de CNSAS aici:http://www.cnsas.ro/agenti.html si aici: http://www.cnsas.ro/colaboratori_187.html ?

  Ca si rezumat, consider ca faci ceea ce faci inntr-un mod inconstient, motivat de ratiuni strict personale,nu e deloc crestineste si nici frateste modul in care ai ales sa operezi si, nu in ultimul rand, denigrezi public niste posibili vinovati, ca sa faci un banut din cartea asta.

  Daca intr-adevar vroiai sa, vezi doamne, ii fortezi sa isi dea arama pe fata, NU scriai carte (= castig material, cel putin), ci publicai materialele in ziare, pro bono.

  Mda,e tarziu si mie somn….nici nu stiam de cartea vietii si de toata povestea asta daca nu ma suna cineva sa imi spuna.

  Pacat de tine, te consideram cumva un fel de Romeo Popan, Nelu Brie sau Pustan, dar vad ca pe toti va prinde si EGO la un moment dat!

  Pacat ca tu ai ales sa denigrezi pe altii…

  Fusarita Ion

  • Sorin C. zice:

   @Fusarita
   ” (oare ai tai au fost imaculati, sau deja pe iei i-ai confruntat deja cu dosarele de tradatori de frati?!?)”
   Despre care AI TAI vorbesti ?
   Daca tot nu vrei sa citesti mai mult, poate este peste puterile tale, macar fii simtit si nu fa afirmatii gratuite !!

 79. @Fusarita Ion: „te-ai gasit tu, care ai fost maxim puber in perioada aia”

  presupun ca nu o sa cititi vreo carte despre napoleon ca nu a fost scrisa de unul mai batrin ca el… oare cititi biblia? la vremea cind s-au desfasurat evenimentele descrise in FA, inclusiv cele pe care biserica penticostala le considera f importante, cit si in evanghelia sa, autorul Luca era si el puber sau pe acolo. o sa le mai cititi? conf logicii de doi bani din comentariul dvs ar trebui sa abandonati biserica penticostala.

 80. După peste 70 de postări, peste 150.000 de accesări, peste 2.000 de comentarii, lansarea oficială a cărţii şi epuizarea primului tiraj, cred că a venit vremea unor schimbări pe blogul „Răscumpărarea memoriei”.

  Consider că mi-am împlinit misiunea de a alcătui o istorie sinceră şi neromanţată a Cultului Penticostal în perioada comunistă. Interesul uriaş arătat faţă de carte arată că această discuţie era necesară. M-am bucurat de susţinerea deschisă a unor personalităţi de prim rang, atât din mediul teologic, cât şi din cel ştiinţific, după cum m-am bucurat şi de intervenţiile celor care au avut critici faţă de demersul acesta, atunci când acestea au fost judicios argumentate şi nu defulări emoţionale.

  Din nefericire, există şi oameni fără căpătâi, oameni care nu au curajul să se prezinte şi care nu au deprins încă manierele unui dialog civilizat. Ţipând din răsputeri, repetând aceleaşi mesaje pe alte pagini ale blogului „R.M.” sau ale blogurilor „vecine”, folosind un limbaj suburban sau chiar injurii la adresa partenerilor de dialog, aceştia creează impresia că nu sunt chiar aşa de rătăciţi pe cât vor să pară, ci în mod intenţionat caută să discrediteze orice dialog civilizat. Ei sunt „gaşca lui Vadim” care a venit cu fluiere, banere şi vuvuzele în Parlament, atunci când s-a dat citire raportului Tismăneanu.

  În acest context, am decis să limitez comentariile de pe blog conform următoarelor criterii:

  Comentatorii trebuie să precizeze numele real şi emailul real.
  Unele comentarii vor fi afişate numai după ce, în urma verificării prealabile a emailului, autorii vor confirma că îşi asumă conţinutul mesajelor postate.
  Nu vor fi acceptaţi la dialog comentatorii care nu au citit măcar un capitol din carte. În prima postare pe blog, fiecare comentator va trebui să precizeze dacă a citit măcar o parte din carte. Ştiu că astfel se va reduce numărul comentatorilor, dar cred că va creşte calitatea comentariilor.
  Comentariile trebuie să se refere strict la problema pusă în discuţie.
  Comentariile care conţin atacuri la persoană şi procese de intenţie vor fi şterse fără nicio avertizare prealabilă.
  Dialogul este binevenit, însă cu respect faţă de partenerii de dialog.
  În speranța unui dialog constructiv și util,

  Vasilică Croitor

 81. Pingback: Ioan Ceuţă, în dezacord cu sine însuşi? (3) « Methoughts, mefeats and medefeats

 82. mircea alasu zice:

  Faptele ne urmeaza si ramin in istorie

  Cel ce judeca drept este Domnul
  Dar si noi avem obligatia sa cercetam in masura posibilitatilor si ce ni-se cer este sa fim oameni cu ratiune si cu bun simt .
  Pacatul este rusine popoarelor
  Uni se tem de ceva
  Raul cel mai mare sa facut .
  Dece sa marim rau prin al nega sau a trata cu indiferenta in toate aceste asecte.
  Vad o mare posibilitate de o TREZIRE pentru noi si in mod special pentru LIDERI DE ASTAZI.
  Caci se asteapta nu doar vorbe goale ci si o vorbire cu atoritatea dat Duhului Sfint prin o pocainta nu de pe buze sau la duminica sau dela microfon .
  Ci in a purtarea crucea zi de zi cu frica si cutremur fata de Dumnezeu si Biserica Sa caci a promis ca vrea sa o infatiseje in fata Tatalui fara pata sau zbircitura.
  Cartea pune in lumina cum este omul si cit de trecator si SLAB POATE fi.
  Ne descopera si pe noi cine sintem chiar daca nu ne apare si numele noastre prin aceasta carte .
  Ne citeste minta si faptele ori cum sint bune sau rele.
  Si pentru uni dintr noi vom fi dati pe fata chiar in vita aceasta pribeaga .
  De acea PREGATESTETE SA TE INTILNESTI CU DOMNUL TAU .
  Sintem tari si mari ,foarte capabili ,intelectuali ,multa stinta ,biblica si teologica,asa dar nu vom avea scuze ca sa nu ne corectam POCAIM CU ADEVARAT .
  Traim intro lume pierduta si in intuneric .
  Cine se va duce la ei cu DRAGOSTEA CURATA A LUI DUMNEZEU?
  Cel INTELEPT castiga SUFLETE. EL DUMNEZEU TE VREA SA FI EFICENT .

  Nu scriu acest lucruri ca nu sint cunoscute ci le scri ,ca sa improspatez in mintea cititorilor si LIDERILOR .
  DOMNUL VINE CURIND .
  Sa nu luam cu usurinta CINTARUL LUI DUMNEZEU.
  Penticostali au avut nevoie de o scuturare puternica .
  TE AI IMBOGATIT SI NU DUCI LIPSA DE NIMIC parerea noastra poate fi asa foatre usor.
  Avem biserici mari multe si cu conditi bune avem uni salari foarte bune de pe urma Evangheliei sau cinste mare.
  Se asteapta o intoarcere la caile adevarate la SFINTENIE LA POCAINTA .
  Foarte curind vor fi dinou INCERCAT POPORUL DOMNULUI ROMAN
  De ci ia seama ca sa fi gasit bine prin singele Mielului spalat curatit si sa nu fi dat de rusine.

  Aceasta DESCOPERIRE A ISTORIEI PENTICOSTALILOR NU ESTE SPRE MOARTE CI ESTE SPRE INVIERE SI LA O VIATA DESTOINICA DE INPARATIA LUI DUMNEZEU.
  Sa vestim o vreme de: marturisire, cainta,intoarcere cu fata spre Dumnezeu ca El vrea si poate sa ne izbaveasca de tot trecutul .[[ca Daniel ,Nemeia,Samuel,Ieremia]]
  Vezi ce ai de facut AZI. { ziua de mine nu este ata}
  A grija ce vorbesti ai grija ce faci ai grija ce gindesti.
  Eu spun aceasta CARTE a fost ingaduita sa apara dar va iesi numai bine .
  Ce ma face sa spun este ca vom lua seama cu mare graba sa ne pocaim si sa vina vremuri de inviorare dela DUMNEZEU
  A LUI SA FIE SLAVA IN BISERICA
  Amin

 83. Americador zice:

  Dece ai sters comentul meu??? Sterge si numele si E-mailul meu depe acest blog!!!!!

  • Când șterg un comentariu sau îl las în așteptare, trimit la adresa de email a autorului urmatorul mesaj:
   Dacă nu ați primit acest mesaj, înseamnă că nu ați dat adresa de email reală.

   Va rog sa va conformati cerintelor pe care le-am stabilit cu ceva vreme in urma.
   Pentru a posta pe blog trebuie sa comunicati:
   – Numele real (COMPLET!)
   – Adresa de email reala
   – Daca ati citit macar un capitol din Rascumpararea memoriei
   – Comentariile sa vizeze tematica prezentata in carte si nu alte subiecte fara legatura.

 84. Ioan Cetnarovici zice:

  Infiorator!!! Oameni care trebuiau sa dea viata prin Cuvint, au omorit cu scrisul…I-am cunoscut pe multi din ei la sfirsitul anilor 70 in Bucuresti si in anii 80 in Suceava. Cit respect inspirau oamenilor, chiar si un pic de teama si neliniste… Si cita caldura si pace emanau Carman, Craciun si alti oameni pe care i-am cunoscut…
  Revenind la carte, este buna din punct de vedere istoric, dar nu rezolva problema spirituala. Ma refer la doar doua puncte (sunt inca sub impresia cartii si sunt primele care-mi vin in minte):
  1. Pocainta nu se face la cerere. „Cind va veni Duhul Sfint, El va dovedi, va convinge de pacat…” Cred ca ar trebui sa vina din predica din Cuvint, pentru ca asta este calea aleasa de Dumnezeu pentru a-i aduce pe oameni la pocainta. Cuvintul vorbit are in el viata, Duhul care duce la pocainta. Asa cum securistii nu au putut convinge pe unii sa colaboreze „Dragoste cu sila nu se face!”, asa nici „Pocainta cu sila nu se face!”
  2. Reforma cultului….Dupa relatarile facute, te duce cu gindul la Apoc. 18.2. Nu se mai poate reforma. Nu mai ramine decit indemnul din Apoc.18.4 si 2Cor 6:17-18. Toata istoria Bisericii arata ca nici o organizatie religioasa nu s-a mai ridicat dupa ce a „inghetat”in forme. Orice forma de organizare religioasa – afara de cea lasata in Noul Testament este inevitabil supusa departarii de Dumnezeu. Deci, inapoi la Scriptura, inapoi la modelul apostolic.
  Dumnezeu sa aiba mila si sa dea pocainta celor ce au gresit! (Si roadele pocaintei vor fi intr-adevar vizibile!)
  Dumnezeu sa pastreze vie amintirea celor ce cu credinta, dedicare si umilinta au traversat cea mai crunta perioada din istoria neo-protestantismului din Romani!

 85. Pacat ca o extraordinar de frumoasa conventie a fost umbrita de Declaratia de la Atlanta. Ii iubesc si ii respect pe acesti frati (delegatia de pastori) si sunt bun prieten cu unii din ei, dar iertati-ma, mi sa parut ca un consiliu de cardinali din Evul Mediu pornit sa condamne pe cei care de fapt sunt batrini sau nu mai sunt printre noi. Valer Brincovan, intr-un blog a pus o intrebare inteleapta: „La ce foloseste asta?”

  Dupa parerea mea, ceea ce se intimpla acum este ca si cind intr-o familie mare cei in virsta i-si rascolesc amintiri si greseli din tineretea lor, se cearta, eventual divorteaza, aducind dezastru pentru cei din jur si facindu-se de risul lumii.

  Nici unul dintre noi nu a suferit asa mult din partea comunistilor ca fratele Wurmbrand. Cind traia si ne-a vizitat la New York, stiti ce a spus? „Imi pare rau ca l-au omorit pe Nicolae Ceausescu. Asi fi dorit sa stau de vorba cu el si sa-i spun de dragostea lui Isus.”

  Daca apostolul Pavel ar fi fost prezent la acea Declaratie de la Atlanta, oare nu ar fi cerut sa fie proiectat pe ecran Efeseni 4:32?
  „Fi-ti buni unii cu altii, milosi, si iertati-va unul pe altul, dupa cum va iertat si Dumnezeu pe voi in Hristos Isus.”

  By the way, azi dimineata cind ma rugam, am avut o viziune. Se facea ca in fata mea statea un sac 1/3 plin cu orez. Partea de sus a sacului (goala) ardea cu flacari care acum erau aproape de acel orez alb si curat. Cum priveam la aceasta viziune curioasa imi ziceam, daca focul acesta nu se stinge urgent va distruge acel continut pretios.

  Sa fie oare in legatura cu ceea ce se intimpla intre penticostalii romani?

  Stefan J Matasaru, Pastor, NY

  • Frate Ştefan, am acceptat mesajul dumneavoastră, deşi nu v-am întrebat în prealabil dacă ați citit cartea RM. Conform rânduielii de pe acest blog, pot posta doar aceia care au citit măcar un capitol întreg din RM.

  • Marcel Dogar zice:

   Frate Matasaru, dumneata ai citit cartea? După ceea ce scrii, mi se pare că nu.
   În altă ordine de idei, ce ai spune dacă fratele Wurmbrand, în loc de afirmaţia citată de dumneata ar fi spus: „îmi pare rău că l-au omorât pe Nicolae Ceauşescu. Aş fi dorit să stau de vorba cu el ca să-mi spună de dragostea lui Isus.”?
   Aici e diferenţa. Fără a judeca pe nimeni, dar cei ce au falimentat în rolul lor de a ne fi exemplu au falimentat şi gata. Ei au fost (unii mai sunt) liderii noştri, am crescut „în ograda lor” dar „ne-au predicat apă şi-au băut vin”. Nu putem schimba istoria, să-i facem pe alţii – pe cei ce meritau – liderii noştri oficiali, însă oameni ca aceşti eroi ai credinţei ar fi trebuit urmaţi.
   Nu se pune problema condamnării, ci doar a constatării realităţii, a iertării şi a însuşirii învăţăturii, pentru a nu repeta istoria.
   Am să scriu – poate mâine – o scrisoare către tata, care exprimă starea şi poziţia mea vis-a-vis de RM şi istoria noastră.

  • Marcel Dogar zice:

   Încerc să pun în cuvinte ceea ce simt şi gândesc vis-a-vis de foştii sau existenţii noştri lideri care s-au compromis în acest fel oarecum foarte secret, dar pe de altă parte foarte public, bine documentat şi protocolat. Pun aceste gânduri sub forma unei scrisori către „tata”.

   Dragă tati,

   Îţi scriu aceste rânduri, deoarece după un timp îndelungat, ani şi ani de frământări şi incertitudini, timp în care, prin discuţiile mele şi ale fraţilor mei cu tine, am încercat să aflu poziţia ta cu privire la trecutul tău şi al nostru, la anii aceia grei, de care nu ne vine să ne aducem aminte, mi-am luat inima-n dinţi şi m-am dus la jurnalul vostru.
   Ştiam că există. Bănuiam încă de când eram copil că ceva nu mirosea a bine, iar după ce ea a murit, bănuiala se metamorfoza în certitudine. Cu toate acestea, voiam să aud de la tine. Nu ai vrut să spui nimic. Ocoleai orice discuţie pe această temă, nu ai recunoscut nimic, aşa că… am vrut să clarific. Pentru mine. Pentru fraţii mei. Cei rămaşi şi cei plecaţi. Pentru durerea din noi şi copiii noştri.
   Tu ştiai de jurnalele voastre. De unele ai scăpat prin incendiu, celelalte mi-au mistuit inima, mi-au prefăcut-o în scrum.
   Ştiu că ea ţi-a făcut favoruri, ţi-a permis să ne construieşti casa, dar casele altor fraţi de-ai mei ea le-a demolat fără milă. Ştiu că nu puteai să intervii pentru toţi. Ţi-a fost greu. Ai făcut-o pentru noi. Să îţi întreţii familia. Ea îţi mai dădea şi câte o recompensă ca să-ţi arate cât de mult apreciază compromiterea ta. Ai acceptat să te spurci cu ea, pentru „binele” nostru? Preţul a fost mult, mult prea mare! Nu se putea altfel? Da, nu se putea, dacă voiai să păstrezi totul, poziţia şi prestigiul, ba să mai şi câştigi pe de-asupra excursii în străinătate, când şi unde voiai precum şi alte „mărunţişuri”! Mă întreb cât ţi-a păsat de noi şi cât de tine?
   Nu te-ai culcat cu ea? Doar ai sărutat-o? Te-a şi şantajat, te-a torturat? Pentru mine şi fraţii mei? I-ai dat pe fraţii mei mai mari pe mâinile ei. Cu mine n-ai avut nimic, nici tu nici ea. Eram prea mic pe-atunci. Dar am prins totul. Ai tu idee cât plângeam când mă despărţeam de fraţii mei mai mari care erau nevoiţi, chiar siliţi să apuce drumul exilului? Îţi poţi imagina ce hăuri fără fund rămâneau în inima mea? Câte întrebări fără răspuns…?
   Mi-am jurat că nu o voi lăsa să pună mâna pe mine. Ai adus-o până în sfânta noastră casă. Ai lăsat-o să dicteze ea regulile casei. Ai lăst-o să se atingă de ce aveam mai sacru. Nu puteam suporta aşa ceva. Mi-am jurat că voi fugi. Am fugit cu buzunarele goale şi cu inima plină şi grea de geamătul copilăriei distruse şi tocmai lăsate în ascunzişurile unde puneam la cale dezertarea. Nu m-ai lăsat nici după aceea in pace, ci prin cunoştinţele ei ţi-ar fi plăcut să mă influenţezi. Aproape că am ajuns codependent. Mă lupt cu multe lucruri moştenite de la tine, de care nu sunt mândru şi de care mi-am propus să mă eliberez sistematic. Ţi-am studiat jurnalul. M-am înfiorat. N-am vrut să cred. Detaliile intimităţilor voastre m-au sfâşiat crud şi nemilos. Retrăiam groaza copilăriei pătate pentru că nu reuşeam să-mi redefinesc identitatea. Mă vedeam prin tine.
   Nu ştiu ce înseamnă să fii părinte? Ştiu că nu era uşor să creşti şi să întreţii o aşa mare familie în acele vremuri grele. Asta nu implică faptul că nu ştiu cum ar trebui să fie un părinte. În orice fel de vremuri. Este evident. Chiar tu m-ai învăţat. Dar ai predicat apă şi-ai băut vin.
   Te-am iubit, te-am apreciat, îmi doream să-ţi revii, îmi doream să nu fie adevărat! Nu pot schimba istoria, tu eşti şi rămâi tatăl meu. Aşa cum ai fost, aşa cum eşti. Dar doare. Aştept un „îmi pare rău, iartă-mă”. Chiar dacă eşti din generaţia în care tatăl avea întotdeauna dreptate şi nu avea voie să-şi ceară iertare de la copii, nici când greşea… pentru că… nu greşea niciodată!
   Te iubim, tati, vrem să te iubim, chiar dacă unii dintre fraţii mai mari, pe care-i schingiuiai mişeleşte când veneai îmbătat de la ea, sunt furioşi foc pe tine, luptăm să te iubim, dar… spune-ne că-ţi pare rău, spune-ne că vrei să-ţi repari, să ne repari trecutul! Lasă-ne să reparăm trecutul şi să nu ne autodistrugem viitorul. Copilaşii tăi de odinioară sunt adulţi acum, pot duce poveri, lasă-i să le ducă, le-au dus pe când nu ar fi trebuit s-o facă. Recunoaşte că ai eşuat şi că nu poţi continua aşa. Fii sincer, măcar acum. Suportă consecinţele. Noi le suportăm din plin şi chiar dacă te iubim, doare… doare continuu şi profund!

   Al tău Marcel

   • Sorin C. zice:

    Emotionant.

    Cred ca ar trebui afisat ca un post separat.

   • angela zice:

    Marcel nu am gäsit nici un site cu bis.Emaus
    poti tu sä-mi dai vreo adresä?

   • Marcel Dogar zice:

    Dragi cititori,

    datorită răstălmcăcirilor, modificărilor aduse, precum şi interpretărilor complet eronate ale acestei „scrisori”, doresc să menţionez următoarele:

    1. Scrisoarea NU ESTE adresată tatălui meu. El nu a fost nici securist, nici colaborator sau informator al securităţii. Am respect deosebit pentru el, la fel ca şi pentru toţi fraţii mei.
    Peste tot unde citiţi sau se subînţelege „tatăl”, este vorba de fapt de PĂRINŢII NOŞTRI SPIRITUALI – LIDERII NOŞTRI, care au fost securişti, colaboratori, sau informatori ai securităţii.

    2. scrisoarea nu are titlul „Scrisoare către tata, securistul”,(cum apare prin alte locuri) ci „SCRISOARE CĂTRE TATA”

    3. scrisoarea nu este adresată nici unei persoane anume, de asemenea nu este pomenit nici un nume în ea. Orice nume care apare în context, în titlu sau în explicaţii adiţionale, a fost adăugat ulterior de cineva „binevoitor” şi „atotcunoscător”.

    Rog pe toţi cei care doresc să preia acest eseu şi să-l publice în altă parte să-mi ceară consimţământul (marcel.dogar[at]inode.at) şi să nu modifice nimic din forma iniţială, care se găseşte pe blogul rascumparareamemoriei.ro (https://rascumparareamemoriei.wordpress.com/argument/), preluând inclusiv „explicaţia” mea dinaintea titlului:

    „Încerc să pun în cuvinte ceea ce simt şi gândesc vis-a-vis de foştii sau existenţii noştri lideri care s-au compromis în acest fel oarecum foarte secret, dar pe de altă parte foarte public, bine documentat şi protocolat. Pun aceste gânduri sub forma unei scrisori către “tata”.”

    Acestei „scrisori” nu i se poate atribui nici o altă „tâlmăcire”, decât aceasta, dată de mine. Cine o interpretază altfel este ori un ignorant, ori un incult, ori un răuvoitor.

    Marcel Dogar

   • alexandru zice:

    Scump Marcel
    Chiar dacă ai dreptate, a vrea să iubeşti nu este tot una cu a iubi. Chiar de mare e durerea, ea poate fi „ucisă” doar printr-o singură dragoste, acea agape.
    Ceea ce am învăţat şi eu cu mare greu a fost că nu este doar „alb” şi „negru”, ci am învăţat că „albul” meu uneori este mai negru decât negrul tatălui meu.
    Oh, dragostea Lui de ne-ar cuprinde! Oh, dacă ne-am vedea odată noi, pe noi înşine, de am accepta dragostea Lui, şi ceea ce a făcut El pentru noi, atunci nu „doar am vrea şi ne-am chinui să iertăm”, ci am fi aşa de copleşiţi încât am iubi tot ceea ce ne înconjoară.
    Oh, tatăl meu, iubitul meu, iartă-mă că nu te-am iubit mai mult , inima mea te doreşte înapoi; toate cicatricile pe care le-am primit în casa ta îmi amintesc că te doresc înapoi. Oh, dacă ai fi lângă mine acum ce dragoste ţi-aş arăta, aceea pe care am primit-o; aceea pentru care eu nu am făcut nimic.
    Marcel, scump prieten iertarea este posibilă doar în Isus Hristos.
    Dragostea Lui să te cuprindă!

 86. Luca Onofrei zice:

  Nu sunt parte din comunitatea de penticostali romani dar vreau sa va ofer niste ginduri ca un spectator in Western Europe (care nu mai cunoaste bine limba).

  Adevarul este ca majoritatea penticostalilor dinainte de caderea comunismului au fost oameni simplii si needucati, care nu avut oportunitatea si privilegiul multora (care acum acuza pe ‘tradatori’) sa aiba timp sa gindeasca, sa formuleze un argument, sa studieze la universitate sau la seminar… si din cauza aceasta este posibil ca au fost mai usor de manipulat. Numai a supravietui in timpul comunismului era o lupta zilnica. Acum se vede ca multi au aceste posibilitati, care de fapt sint posibile prin sacrificiu acelor oameni simpli de care ne este asa de rusine.

  Mai mult de atit, orice om drept stie ca nu poti sa judeci pe altul fara sa stii toate circumstantele si amanuntele vietii lui, pentru ca nu stii ce obstacole, pericole, amenintari au stat impotriva lui.. si atunci cind stim, cunostinta omului este limitata; numai D-zeu stie chiar ce este in inima omului. Un om drept, mi se pare mie, desi poate avea o opinie, isi rezerva judecata si nu este asa de repede la acuzare cum sunt unii. Stim noi ce sa inimplat in fiecare caz de ‘tradare’? Ca sa folosesti doar informatii din dosarele Securitatii ca sa judeci pe un om este ca si cind te uiti la un tablou prin gaura cheii de usa si declari ca vezi tot ce se poate vedea.

  Noi oamenii si mai ales crestinii avem ideale inalte, si ar fi minunat daca toti am fi ca Brancovanu care mai bine a lasat pe turci sa taie capul fiilor decit sa se lepede de credinte, dar majoritatea suntem facuti dintr-o natura mai slaba. Cei ce nu au fost tradatori si care sunt gata cu degetul de acuzare, oare au trecut examenul pentru ca le este credinta asa de puternica, sau pentru ca nu au avut ocazia sa fie incercati ca asa cum unii ‘tradatori’ au fost incercati… Este o mare diferenta daca nu pacatuiesti pentru te-ai impotrivit ispitei, sau pentru ca ispita nu a fost prea mare. Dupa ce un razboi sfirsteste, este usor sa dai lectii cind nu stii sau nu iti aduci aminte cum este sa fii in focul bataliei cu gloante zburind pe linga cap; ce usor este sa critici pe soldat de la masa de birou.

  Mai departe, de ce este evidenta creata de securisti si comunisti asa de vrednica de incredere incit sa ii ruinezi reputatia unui frate? Daca comunistii si securistii au fost asa oameni odiosi ca asociatie cu ei este un act de tradare, cum se poate ca in acelas timp au fost si asa vrednici de incredere? Documente pot fi manipulate, create, greseli pot fi facute.. etc. Multe posibilitiati exista pe care ni le putem imagina. Este un fapt bine cunoscut ca securistii isi minteau si unul altuia, si exagerau in favoarea lor. Este foarte usor de imaginat ca multi dintre ei au inventat conversatii si evidenta pentru a arata progres. Aceasta nu inseamna ca toti tradatorii sunt nevinovati. Doar ca o acuzare de tradare este destul de grava ca nu trebuie facuta numai dupa ce toata evidenta este prezentata si analizata.

  Advarul este extrem de important, dar numai daca chiar il cunoastem in intregime nu numai pe jumatate.

  • Pentru Luca Onofrei(post.Oct.13)

   Desi spui ca nu faci parte din com. penticostala romana,eu ca unul care
   am slujit in acel timp,sunt profund impresionat de felul cum gandesti
   referitor la situatia din perioada comunista.E atat realism si adevar
   in ceea ce spui tu,incat ar trebui ca penticostalii nostri de azi sa citeasca
   si sa reciteasca ce tu ai spus !

   GOD BLESS YOU,BROTHER .

  • Mihail zice:

   @ Luca Onofrei, tu de fapt cred ca esti crestin ortodox, numai asa imi explic de felul in care folosesti agheasma.Lectia data in comentariu dupa priceperea mea,nu are nici cap nici coada.In sfintele scripturi citim clar ca pacatul este pacat, tradatorul este tradator, vinzatorul este vinzator.Ba mai mult, pacatul o data faptuit aduce MOARTEA. Deci este biblic sa cred ca cei care au semnat pentru tradare sunt morti(nu s-au cait, nu s-au pocait,nu s-au smerit,umilit,etc)In aceasta situatie ,la toata insiruirea ta de vorbe frumoase de altfel dar fara folos practic, eu acuma cred ca CP a fost si este condus in multe locuri de catre MORTI ! ! Tu poti accepta asa ceva? Esste normaal ca biserica lui Isus sa fie condusa de catre morti. Fr.Pustan avea dreptate cind spunea ca in bisericile noastre avem morti la 20-25 de ani si ii inmormintam la 70.Ba ei mai si cinta, mai predica, mai spun si poezii.Mare este puterea lui Dumnezeu,insa in atotputernicia lui a adus si momentul spalarii hainei miresei LUI ISUS, momente care ,in loc sa ne produca bucurie, ne produc aiurelile care tu si altii, minati de duhuri neroditoare,le expuneti cu titlu de „atitudine” crestineasca. Asa vad eu cit de viclean si perfid a ajuns Satana in vremea lui din urma. Un ultim argument: lasati parerea despre securitate si felul cum a lucrat ca nu aveti nici cea mai mica cunostiinta despre aceasta „meserie” Aproape toti incercata sa va dati cu parerea dar, avizat este cel caare a intrat in dosarele reale, acela isi poate exprima o parere doar, modul concret de lucru il stiu doar securitisti. Satana, Incearca si el, poate,poate.Sa fi binecuvintat de Dumnezeu.

 87. ionutrosioru zice:

  Citind cartea sunt tot mai convins de necesitatea scrierii ei. Si aceasta nu atat din pricina dezvaluirilor ei cat din nevoia intelegerii moştenirii comuniste, si gasirii raspunsului la: Ce te eliberează de influenţele spirituale ascunse ale comunismului?

  Cu ceva timp in urma am inceput sa citesc o carte de Otto Bixler „Eliberare spirituală de sub influenţa comunismului – Văduve, orfani şi prizonieri” care descrie tocmai problema cu care ne confruntam, pasi spre eliberarea spirituală a celor ce au o experienţă sau o moştenire legată de comunism, cum poţi înlătura blocajele spirituale din viaţa ta pricinuite de comunism etc.

  Aceasta carte mi-a fost prezentata la o conferita tinuta in biserica fratelui Ceuta. De acolo am si cumparat-o.

  RM e o binecuvintare pentru noi. Ma rog sa avem parte de cat mai multe marturii de genul:

  „Am 60 de ani. … aveam nevoie de pocăinţă şi de o eliberare mai profundă de… comunism. Nu ştiam cum să scap de această influenţă. Am primit vindecare şi eliberare interioară de frică. (credincios rus) Domnul m-a atins cu Duhul Său cel Sfânt şi m-a eliberat de idoli. Domnul este viu! (credincios român)”

  … ca urmare a acestui demers de rascumparare a memoriei.

  • daniela c zice:

   DECI ATI CUMPARAT CARTEA DIN BISERICA DE LA FRATELE CEUTA?CEL CARE A SCRIS MINUNATELE VERSURI PTR NP IN CALITATE DE APARATOR?
   INTERESANT

   • ionutrosioru zice:

    Ca sa fiu mai exact…
    La biserica internatinala Harul, pastorita de fratele Ioan Ceuta pe 24 ianuarie 2009, a fost gazduita o conferinta Ellel Ministries, in jurul orelor 15 s-a tinut seminarul: „Idolatria, religiile false şi rădăcinile spirituale ale comunismului” – Otto Bixler, si a fost prezentata cartea sus mentionata.

 88. Ada Fiscu zice:

  Stimati frati si surori,
  din intamplare am ajus pe aceasta pagina si din curiozitate am citit si eu ce altii au scris (inclusiv scriitorul carti). Personal nu am nici o tangenta si nici un scop cu persoanele in cauza de aceea am putut analiza fara partinire ceeea ce este expus aici. Vreau sa va spun ca am ramas dezamagita sa aflu ce fel de crestini suntem noi. Majoritatea mesajelor si voturilor sustin dezbinarea, rautatea, condamnarea, etc. Putini sunt cei ce marturisesc iubirea, bunatatea, iertarea, etc. Eu stiu ca mantuirea e personala si persoana in cauza nu poate sa ma duca in rai sau iad cu forta, de aceea e o lasitate pentru accea care cauta sa condamne un om pentru neputinta lor spirituala. Noi ca crestini avem ca exemplu pe Domnul Isus Hristos si eu cred cu certitudine ca e de ajus. Trebuie ca fiecare in parte sa se cerceteze si sa afle cu ce duh au scris ei mesajele sau informatiile? Care este scopul? Mantuirea sufletelor?Asta este ceva personal si nu ma intereseaza, dar mi-e rusinine de mine insumi in fata Domnului si trebuie sa ma pocaiesc in sac si cenusa si va indemn si pe voi iubiti frati si surori sa faceti acelasi lucru si sunt sigura ca Bunul nostru D-zeu v-a arata ADEVERAL El insusi si nu este necesar ca cineva sa petreaca timp si resurse personale pentru a citi si cerceta arhivele care sunt scrise de oameni si cu certitudine nu sunt insuflate de D-zeu. Asadar, va indemn la pocainta si lasa-ti grijile Domnului nostru caci El e Imparat. Marire Lui. Amin.

  • daniela c zice:

   @ADA FISCU
   DRAGA ADA
   CRED CA TU AI FOST DOAR UN COPIL MIC POATE INCA NICI NU EXISTAI IN PERIOADA COMUNISMULUI SI DE ACEEA VORBESTI DE MILA.CU MILA AR TREBUI PRIVITE ACUM VICTIMELE COMUNISMULUI SI NU DOAR DIN MILA PTR ANUMITI COLABORATORI SA UITAM SI IAR SA I FACEM VICTIME PE CEI CE AU SUFERIT DIN GREU PE URMA UNORA CA EI.
   O SA TI SCRIU CE A PATIT TATAL MEU DUPA CE A FOST IN AUDIENTA LA FR BOCHEAN CUM IA FOST TRASA O MUSTRULUIALA CA VREA SA PLECE IN AMERICA LA COPIII LUI SI CA DE CE NU SI CHEAMA COPIII INAPOI ACASA IAR DUPA CE LA SCOS AFARA CIND A AJUNS LA DEPT CULTELOR STIAU DESPRE TATAL MEU DE CE A AJUNS ACOLO CA DIN NOU SA FIE SCOS AFARA SI AMENINTAT CA DACA NU ERA CU COPIII ERA IN PUSCARIE.CIND A IESIT IN STRADA SA ASIGURAT NU A VAZUT NICI O MASINA.NU SE STIE DE UNDE A APRUT O MASINA CU VITEZA SI A URMAT CEVA CA IN FILME CEVA CE EU NU POT SA UIT.AVEAM DOAR 11 ANI IN 1983 SI ERAM CU TATICUL MEU CIND O MASINA CU VITEZA A APARUT DE NU STIM UNDE SI TATAL MEU INTRUN INSTINCT DE DISPERARE NEA IMPINS PE NOI SPRE TROTUAR IAR EL SA ARUNCAT SPRE TROTUAR SI EL .IMI PARE NESPUS DE BINE CA TATAL MEU A TRECUT LA DOMNUL DUPA CEA A AJUNS IN USA SI NU A AVUT OCAZIA SA VADA CA INTRADEVAR BANUIELILE LUI AR PUTEA FI ADEVARATE.STIU CA NU AR FI FACUT ALTCEVA DECIT SA I IERTE SI SA CEARA SA FIE TRATATI CU ,,MILA” DAR DUPA CE SE RECUNOSTEAU SI SE POCAIAU CEI CE IAU PRICINUIT ATITA RAU.CIND MA GINDESC CA ACESTE PERSOANE SE BUCURAU DE O PIINE MAI BUNA DE O PORTOCALA DE UNT IAR PE DE O PARTE NE JUDECAU PARINTII CA NU SE DESCURCA CA EI AU FACUT ROST DE UNT SI BRINZA IAR NOI NE BUCURAM DE ORICE NE ADUCEAU PARINTII.
   DOMNUL SA IERTE PE TOTI ACESTI COLABORATORI SI SAI BINECUVINTEZE CU UMILINTA SI POCAINTA
   IERTATI MI SARACUL MEU VOCABULAR ROMANESC

 89. Pingback: „Afaceri” care nu rămân sub obroc | Răscumpărarea memoriei

 90. zxcv zice:

  O SA TI SCRIU CE A PATIT TATAL MEU DUPA CE A FOST IN AUDIENTA LA FR BOCHEAN CUM IA FOST TRASA O MUSTRULUIALA CA VREA SA PLECE IN AMERICA LA COPIII LUI SI CA DE CE NU SI CHEAMA COPIII INAPOI ACASA IAR DUPA CE LA SCOS AFARA CIND A AJUNS LA DEPT CULTELOR STIAU DESPRE TATAL MEU DE CE A AJUNS ACOLO CA DIN NOU SA FIE SCOS AFARA SI AMENINTAT CA DACA NU ERA CU COPIII ERA IN PUSCARIE.CIND A IESIT IN STRADA SA ASIGURAT NU A VAZUT NICI O MASINA.NU SE STIE DE UNDE A APRUT O MASINA CU VITEZA SI A URMAT CEVA CA IN FILME CEVA CE EU NU POT SA UIT.AVEAM DOAR 11 ANI IN 1983.”
  Ingrozitor; Daca nu L-as fi cunoscut personal pe Domnul Hristos, nu as fi vrut sa mai aud vreodata de acesti oameni…

 91. angelutza100 zice:

  ” Fericirea este o stare de împlinire continuă a ființei noastre. Această împlinire o dobândește creștinul viețuind după voia lui Dumnezeu”

  existä undeva primul volum tipärit sau pe internet?
  nimic nu e la voia intämplärii iar dacä va apärea urmätorul volum nu trebuie sä fim deranjati…..
  decät dacä suntem cu musca pe cäciulä….
  decät sä comentati atäta,voi care faceti välvä pentru numic,mai bine l-ati incuraja si ajuta pe fr.Croitor care a muncit si a avut curajul sä spunä lucrurilor pe nume…
  ” Credinciosii se aseamänä cu Iona.ei de multe ori sunt azvärliti in marea in marea deznädejdii,dar sunt izbäviti de D-zeul Harului”M.Luther

  • angela zice:

   Frate Croitor cred cä mai puteti scrie incä o carte „COMENTARII LA CARTEA RÄSCUMPÄRAREA MEMORIEI” si cred cä aveti destul material….
   Succes!!!!

 92. Pingback: pe scara Cerului » Blog Archive » a fost anul lor…

 93. marius sandu zice:

  Domnul sa te binecuvinteze pt determinarea si puterea de a riposta si a merge inainte de care dai dovada.Asta e o calitate care lipseste multora din tinerii de azi,desi ar trebui sa-i caracterizeze.Stiu de ceva timp de aceasta carte si de site..insa nu am servit..am avut propria lupta de silire, de ingurgitare,de dragul dragostei fratesti a unor atitudini si critici constante,aruncate in stanga si dreapta(fara logica-din „bunavointa si scop de indreptare”) a unui securist/penticostal/in varsta.
  Subiectul neplacerilor,are studii de business;cu ani in urma ..fusese un eficient manager de vanzari in industria Religiei..omul se profilase printre altele pe vanzarea bibliilor.
  Pana acu,nimic nou sub soare nu?!numai ca omul asta nici acu nu-si vede de treaba,critica tot,se opune la tot,ce mai pui ca i-a pornit pe ai sai copii si umbla din casa-n casa sa convinga lumea sa-i urmeze la o alta bis. ce vor s-o construiasca cu ajutorul unui sponsor „secret”..isn`t it hilarious?!
  Iti poti da seama de frustrarea mea?
  Inca nu o intelegi..ma enervez cand vad pe altii tineri ca mine care nu iau atitudine,se lasa calcati in picioare…parca nu vad in generatia asta si a parintilor mei puterea de a schimba ceva in biserica,in viata de familie..vad doar multa barfa,cum unii ii acopera pe altii,cum biserica s-a politizat si daca vrei sa schimbi ceva trebuie sa ai in spate o grupare bine consolidata si sprijinita…poti sa-mi confirmi?is it just me?
  Lucrul asta l-am constatat in State cu niste prieteni,iar de 4 ani de cand sunt in Ro,mi-e tot mai limpede in ochi si aici..
  „Vanzatorii,comerciantii,negustorii” de pe vremea lui nea Nicu,daca ar fi niste batranei pocaiti,impacati cu ei insisi,cu Dzeu,iertati,cu ganduri si intentii si sfaturi bune,oare noi nu i-am iubi si aprecia?
  Insa unii din ei nu vor sa-si accepte varsta si fac coabitarea cu altii chinuitoare.Fiecare bat in roata pus altuia e ca o injectie cu botox la o femeie de 60 de ani,incurajatoare pt moral dar ineficienta pt fizic,chiar nociva..
  Astia-s unii din batranii nostri,pe ei vreau sa ajung cat mai repede sa-i iert de ce sunt ei acum,nu de ce au fost odata.
  Sa ma ajute Dzeu!

 94. Mircea zice:

  Apoi dupa toate astea de v-ati pocai toti….. ATUNCI sa vezi TREZIRE adevarata….. Pomul se va cunoaste dupa fruct…. Dumnezeu stie lucrurile ascunse…. Dar in nici un caz sa nu credeti ca Dumnezeu ie ca noi, si gindeste ca noi OAMENII, si Judeca ca noi… Good Luck Y’all …..

 95. cristinuca zice:

  Super…Ideea cartii e f buna…Cei care au colaborat ,sa iasa in fata.Probabil colaboreaza si acum,cu cei de la putere.Se dau,cand cu unii,cand cu altii.Lupi imbracati in oi.Vanzatori de oameni si de frati..Fara sentimente.Fara D-zeu.Doar sa le mearga lor bine.Smerenie falsa pt.un castig efemer.Cand cu americanii,cand cu romanii de aici.Le place sa se afle pe mai multe fronturi.Asa au sentimentul ca tin lucrurile sub control.Si multi poate au suferit din cauza lor.Dar ce la pasa?Eul lor de mai important.

 96. Any zice:

  Iertati si uitati.O faceti pentru voi si pentru D_zeu.De restul are D-zeu grija.Omul seamana ceea ce a secerat.Nu traim DOAR in aceasta lume.Urmeaza si altele.Unde vei suporta efectiv binele si raul pe care l-ai facut in trup.Important este ca Christos sa se nasca si in inimile noastre,nu doar sa sarbatorim nasterea Lui.Daca nu iertati este posibil sa va imbolnaviti de cancer.O cauza spirituala a cancerului este tocmai amaraciunea si ranile sufletesti.

  • eu zice:

   am si o intrebare care nu e legata de subiect….si imi cer scuze daca supar pe cineva..dar de ce prescurtezi numele Tatalui,…e asa lung?
   Pe al nostru nu obisnuim….oare sade frumos pe foaie?

 97. Alin Cristea zice:

  Cred că ar fi util de citit opinia pe care autorul cărții „Răscumpărarea memoriei” o are despre următoare afirmație:

  „Comunismul și colaboraționismul nu au fost niciodată în stare să producă pagube spirituale de proporțiile celor cauzate de modernism și agenții lui.”

  • Alin, ni știu cine a făcut această afirmație, dar nu o susțin, din mai multe motive.
   Mai întâi, nu ne este de folos să adunăm mere cu pere. Comparațiile de acest fel sunt dificile. David a avut de ales între trei urgii, eu unul nu aș putea să aleg. Încercarea prin care trecem ni se pare cea mai grea, iar necazul altora ni se pare mai puțin dificil.
   Apoi, pagubele comunismului și ale colaboraționismului nu sunt încă evaluate în mod competent și echilibrat. Sistemul comunist a fost dărâmat din punct de vedere politic, însă mentalitatea și tiparele comuniste încă sunt intacte în multe domenii ale societății, aici incluzându-se și anumite segmente ale vieții religioase.
   În final, „modernismul și agenții lui” nu pot fi anatemizați la grămadă. Probabil că articolul din care citezi lămurește ce anume este de condamnat în modernism, altfel este o generalizare gravă. Inclusiv faptul că folosim un blog este o expresie a „modernismului”.

 98. mihaela zice:

  Multa pace frate Vasilica.Mai intai vreau sa va felicit pentru curajul de care ati dat dovada atunci cand ati publicat aceata carte.Am citit-o si eu in vara asta pe nerasuflate, si pur si simplu am ramas socata.Motivul a fost unul simplu:Ce soarta vor avea cei care s-au compromis in acest mod si totusi au trecut din viata fara sa faca ceva in acest sens?Nu mai exista nici o sansa de reabilitare…..Pur si simplu ma ingrozesc la gandul ca vor trebui sa stea la judecata.Oricum nimic nu se mai poate face pentru vremurile care au trecut dar daca ar citi mai multi cartea RM si-ar da seama ce mare pacat este …….pacatul tradarii.Si poate ca ar intelege in sfarsit ca viata de crestin si politica NU VOR FACE CASA IMPREUNA NICIODATA!!!As vrea sa va pun o intrebare dar este destul de riscant sa postez asta pe un site public deoarece s-ar putea sa fie oameni care m-ar intelege gresit.Iar pentru toti care se mira de ceea ce au citit in RM am un mesaj: Daca intre cei 12 apostoli care au fost alesi de Domnul personal dupa o noapte de rugaciune (pt ca in biblie este mentionat ca noaptea Domnul a mers si s-a rugat iar a doua zi si-a ales ucenicii) a existat totusi un Iuda, intre toti fratii care s-au perindat de-a lungul perioadei comuniste pe acest pamant era oarecum normal sa existe mai multi….Nu trebuie sa ne miram neaparat ci sa ne ingrozim si sa fim si mai treji de acum inainte ca sa nu ne inele deavolul si pe noi daca nu ne-a inelat deja pe multi dintre noi.Si daca acum in vremuri de libertate ne este rusine sa ne punem un batic pe cap si sa mergem cu el pe strada, sau ne este rusine sa ne lungim putin fusta ca sa nu aratam ca niste babe, sau nu rezistam sa tacem din gura atunci cand vine prilejul de cearta ( ca sa nu parem mai „prosti”) si etc ….cum vom rezista atunci cand va veni timpul sa dam socoteala de nadejdea care este pusa in noi?Se va vedea…..Vine vremea cand Domnul va face o alegere….si atunci se va vedea cine a slujit de forma si cine a slujit din inima.Domnul sa ne lumineze!

 99. mihaela zice:

  Mi se pare tragic si cum nu se poate mai absurd ca oameni care au avut o viata de slujire totusi, sa mearga in iad.Nu putem sa le contestam lucrarea pt ca in mare masura Domnul s-a folosit de ei si a mantuit alte suflete in schimb pe ei insisi nu s-au putut mantui.Au fost si sunt nume cu rasunet in istoria bisericii penticostale si mie imi pare sincer rau pentru ei si inteleg in acelasi timp ca Dumnezeu se poate folosi de tine ca de o schela si la urma sa te bage la foc.Iar asta nu pentru ca El ar fi rau……nicidecum, pentru ca este un Dumnezeu bun si iertator.Asta ti-o faci tu cu mana ta pentru ca nu iti traiesti viata si pentru ca traiesti cu falsa impresie ca daca Dumnezeu se foloseste de tine si ai har kiar daca duci pocainta prin brusturi, esti mantuit.E fals si din pacate aici se inseala cei mai multi.Saul cand s-a intalnit cu fii prorocilor a prorocit si dupa aceea iar a incercat sa il omoare pe David.Iuda a fost printre ucenicii care au facut semne si minuni si pana la urma a ajuns sa il vanda pe Isus.Totusi Domnul a vorbit si prin gura lui Saul si a facut minuni si prin Iuda.Problema a fost la amandoi trairea vietii……..

 100. M-a interesat nicname-ul acesta:,,rascumpareamemoriei”
  Eu am Alzheimer.M-ar fi ajutat mai mult ,,redobandirea memoriei”

 101. dumitru muresan zice:

  stimate frate vasilica croitorul.
  aveti din partea mea cele mai nobile gnduri si dumnezeeul meu sate binecuvinteze pentru
  aceasta lucrare extra ordinara din punctul de vedere istoric..despre demascarea turnatoriulor
  si despre adevarate misiune a crestinilor care au avut de suferit mari prigoane din cauza..lui isus domnul meu am suferit inchisoare torturi batai dus cu forta la un spital pshiatric unde am fost tratat inuman..amenintat ca voi merge la un alt ospiciu unde nu ma poate vizita nimenea .
  am citit aproape toate comentarile dvs.cel care nu asuferiot poate nega ca nu am suferit dar
  cand eram in vizorul securitati urmarit peste tot.arfiu multe de spus.dar dumnezeu le-stie pe toate el a ingaduit sa fiu in aceasta postura.casa ma incerce dar el ma ajutat sa trec prin toate.amin.!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s