Cine este cel mai mare dușman al candidaturii lui Peter Costea?

Am primit o sumedenie de mesaje private și publice în care eram întrebat de ce am susținut campania lui Peter Costea. Sunt silit așadar să ofer câteva explicații.

În primul rând, nu fac parte din echipa lui Peter Costea, nu mi-a oferit nimic și nu mi-a cerut nimic. Tot ce am făcut în ultima săptămână izvorăște dintr-o preocupare pentru respectarea valorilor creștine în societate. Am asistat în ultimii ani la o avalanșă de atacuri îndreptate împotriva familiei, al căror impact îl depășește cu mult pe cel creat de revoluția sexuală din secolul trecut. Biserica a fost practic redusă la tăcere. Strategia discursului „politically correct” a dat roade, astfel că este foarte „greșit” să mai vorbești astăzi despre familie, fidelitate și viață.

În acest context, susținerea lui Peter Costea mi s-a părut ceva natural și coerent cu preocupările mele din această perioadă.

Atacurile josnice lansate pe ultima sută de metri au arătat că Peter Costea este văzut ca un competitor serios. Dezinformările din campaniile electorale coordonate sunt ceva frecvent în România, dar împotriva lui Peter Costea s-au lansat atacuri de către unii care sperau să primească voturile credincioșilor evanghelici. Din fericire, și informațiile bune circulă mai repede în zilele astea. Comunicatul bisericilor baptiste este un astfel de exemplu.

Nu știu ce calcule politice și-au făcut unii pastori care nu l-au susținut pe Peter Costea pe față, ca să nu supere primarul care le-a cerut votul în altă direcție, fiindcă este foarte limpede că politicienii locali reușesc adesea să seducă liderii spirituali cu promisiunile lor. În realitate, nu are ce să promită un candidat la PE unei biserici locale. La Bruxelles nu se votează asfaltarea străzilor sau nu știu la ce avantaje mai speră un păstoraș din țară. Cei care merg pe mâna unor astfel de politicieni sunt duși de nas. La Bruxelles se fac politici majore, cu impact pe termen lung. De aceea Peter Costea este mult mai potrivit, fiindcă agenda lui este construită în jurul unor valori, nu pe promisiuni ieftine.

Este adevărat că pragul electoral nu este ușor de trecut. De aceea cred că duminică se dă un test important pentru discernământul evanghelicilor din România: suntem capabili să ne focalizăm asupra valorilor mai mult decât asupra intereselor de moment?

Vestea bună este că dacă Peter Costea va fi ales, nu va fi singurul evanghelic din PE sau singurul cu o agendă pro-life. În mai multe țări europene creștinii au promovat astfel de lideri, așa că odată ajuns la Bruxelles el va avea cu cine să se asocieze. Bulgarii au și ei un „Peter Costea”, la fel și englezii și alții.

Cel mai mare dușman al lui Peter Costea la aceste alegeri rămâne comoditatea credincioșilor care deși sunt de acord cu el, ar putea să stea liniștiți la casele lor, sperând că „Dacă este voia Domnului, va fi ales”.

Să auzim vești bune luni!

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la Cine este cel mai mare dușman al candidaturii lui Peter Costea?

  1. Pingback: Vasilică Croitor – „Cel mai mare dușman al lui Peter Costea la aceste alegeri rămâne comoditatea credincioșilor” | Istorie Evanghelica

  2. Hope zice:

    Vom vota cu siguranta si din diaspora desi distantele de parcurs nu sunt tocmai mici. Eu trebuie sa fac cam 40 km, dar stau bine fata de alte locuri unde distantele sunt mult mai mari.
    In Romania este mult mai usor, nu stati acasa! 🙂

    Familia si viata conteaza! Daca am fi mai responsabili fata de viitorul copiilor nostri, ne-am mobiliza serios pentru apararea valorilor crestine. Altfel viitorul este tot mai sumbru.

    Cine prefera sa taca acum si sa fie inactiv, n-are dreptul sa se planga apoi!

  3. sorin zice:

    Tare mi-e frica ca si Peter va avea traseul descendent precum Ghita David sau Dugulescu junior, unul cochetand cu PDL , apoi PSD in timp ce tragea cu ochiul PNL-ului , iar celalalt domn votand la 2 maini in Parlament! unde este integritatea si moralitate? caracteristici fara de care crestinismul e nul! Parerea mea este ca politica e un domeniul mult prea riscant pentru fratii nostri; daca ar ramanea SARE , Isus s-ar vedea prin ei! aaa…. scuze , articolul era depre familie, viata, fidelitate; scuze ca l-am bagat pe Isus in ecuatie!!!

  4. repussuper zice:

    pot sa voteze si cei din diaspora?

  5. Navigatorul zice:

    O petitie lansata de un blog crestin despre modificarea unor termeni din dictionar a adunat aproape 200 de semnaturi in doua luni. Cam asta este in procente interesul pocaitilor pentru candidatul Peter Costea. Unii voteaza ca sa nu mai ajunga Monica Macovei in PE, altii sunt interesati ca un partid rosu sa castige cu 43% si cei mai multi nu merg la vot. Eu as vota, dar cea mai apropiata sectie de votare e la 400 de mile si nu merita investitia.

  6. misucroitor zice:

    Dacă vă știți nostalgici din fire,mergeți și votați acum..
    Căci peste câțiva „ani buni” vă va fi dor de cutiile de carton…Se anunță schimbări serioase,dar mai ales :”soluții”…o autoritate politică globală
    INDEPENDENTĂ

  7. Rodica zice:

    Doamne ajuta, Doamne da izbanda fratelui, si implicit noua!Avem nevoie sa ne reprezinte cineva capabil si cu frica de Dumnezeu!

  8. George barbu zice:

    Sunt sigur ca daca va reusi sa intre in PE, fratele nostru peter costea nu ne va mai deranja…. Nici nu prea vom mai auzi se el. In iasi a inceput sa sune la diverse biserici pentru a racola tineri care sa faca campanie pentru el. Gratis!!! Frumos… Nu cred ca este indicat pentru dumneavoastra frate marius sa va implicati in politica. Au facut-o si altii inaintea dumneavoastra si au iesit cam sifonati. O seara binecuvantata!

    • Eu chiar sper să nu ne deranjeze prea mult după ce va fi ales. Treaba lui va fi la Bruxelles, nu prin Medgidia sau Satu Mare. El va trebui să își îndeplinească mandatul prin inițiative, tratative, luări de poziție, informări, conferințe de presă etc. Faptul că a apelat la voluntari în campanie vă surprinde?!?

    • felicitari, pentru ca ai vazut dincolo de aparente…

  9. Pingback: Cine este cel mai mare dușman al candidaturii lui Peter Costea? | Timişoara Evanghelică

  10. o sa-si ia cei 15000 de euro salar si pace si voie buna.

    • E ușor de aruncat cu vorbe. La fel am putea vorbi și despre dumneata. De unde să știu eu că ai standarde morale mai înalte decât ale lui Voiculescu, de exemplu? Cum ar fi să vorbească oamenii despre tine la fel, fără niciun fel de informare?
      Dacă îți făceai timp să citești informațiile despre Peter Costea ai fi aflat că are suficient de mulți bani câștigați din avocatură încât salariul de la Bruxelles să nu îl intereseze.

  11. Daniela Hangan zice:

    Cine poate sa imi garanteze ca Peter Costea nu este sustinut „din umbra” de partidul lui Ponta?

    • În orice variantă ai vota, cine poate să îți garanteze că X sau Y nu sunt suținuți de Z?
      Nu așa se fac calculele politice. Trebuie să te uiți puțin la profilul candidatului și de acolo poți cât de cât să anticipezi care va fi direcția sa. După profilul lui Costea, îmi este imposibil să îmi imaginez așa ceva.
      Ceea ce trebuie însă subliniat este faptul că Peter Costea nu merge acolo să facă politică de partid. El este acolo pentru niște valori. Dacă pentru o inițiativă legislativă importantă va avea nevoie de voturile PSD, eu l-aș sfătui să bată la ușa lor. Gruprile care fac propaganda gay cer voturile de la absolut toate partidele și le infiltrează pe toate. Odată intrat, Peter Costea va trebui să ignore eticheta partidelor și să își urmărească visul, de a influența votul final în favoarea familiei creștine.

    • alincristea zice:

      Daniela Hangan: „Cine poate sa imi garanteze ca Peter Costea nu este sustinut “din umbra” de partidul lui Ponta?”

      Dar de ce tocmai de partidul lui Ponta si nu de alt partid?

      Si ce fel de garantii cerem noi? De orice fel? Oricui?

      Asta e atitudine de pustan adormit… (sau, ma rog, demisionat de la treburile importante)

  12. Pingback: Vasilică Croitor: Cel mai mare dușman al lui Peter Costea la aceste alegeri rămâne comoditatea credincioșilor | Romania Evanghelica

  13. Mircea zice:

    Am postat un comentariu la acest subiect dar nu a fost acceptat. Probabil deranjeaza pe administrator.

  14. calin zice:

    Pacat ca crestinii neoprotestanti au fost inselati de PSD, PNL si altii, care, in nici un caz nu promoveaza valorile crestine. Dintre acestia,crestini, doar 41.000 au votat pt valorile lui Cristos, restul pt Mamona. Trist !

Lasă un comentariu