Duminica orbului (2)

Avem un regulament electoral beton, din care lipsește însă esențialul: nu este formulat pe baza unei viziuni pentru viitorul mișcării penticostale, ci în jurul ideii că… trebuie să avem alegeri. 

  1. Nu știm cine candidează.
  2. Nu știm de ce candidează.
  3. Nu știm câtă disponibilitate au pentru a face slujba respectivă.
  4. Nu știm care sunt darurile spirituale potrivite pentru funcțiile executive.
  5. Nu știm ce au făcut înainte de Revoluție. Arhivele Cultului și ale comunităților au fost distruse. Nimeni nu s-a interesat în 20 de ani de arhivele existente la Secretariatul de Stat pentru Culte. În schimb, ni s-au vânturat periodic istorioare romanțate, în care epoca de aur a Cultului a fost considerată perioada comunistă. Când PSD a cerut ca dosarele preoților să fie inaccesibile verificărilor societății civile, Cultul Penticostal a tăcut complice. Comisia care a fost numită de Consiliul Bisericesc să verifice păstorii cu o lună în urmă încă nu a ajuns la CNSAS, așa că nici la aceste alegeri nu vom vota în cunoștință de cauză.
  6. Nu știm dacă urmărește menținerea unui statu-quo sau progresul. Aș vrea să aud un candidat elaborând în fața Adunării Generale o direcție pentru dezvoltarea mișcării penticostale:
    1. cum vede el problema evanghelizării sudului României,
    2. cum vede formarea de lucrători în bisericile mici,
    3. ce viziune are pentru misiunea externă,
    4. ce părere are despre slăbirea spiritualității în bisericile penticostale,
    5. ce opinie are despre implicarea bisericilor în politică,
    6. cum vede rezolvarea problemei dependenței financiare a Cultului Penticostal de Ministerul Culturii și Cultelor
    7. cum trebuie gestionat conflictul dintre generații,
    8. cum ar trebui să ne facem auzită vocea în mass-media,
    9. în care an secol va exista un site al Cultului Penticostal,
    10. ce putem face pentru a dezvolta relații cu frații din Republica Moldova,
    11. ce planuri editoriale au pentru editura Cultului (oare mai există?).
      1. Și lista ar putea continua…
  7. Nu știm ce viziune are pentru relațiile internaționale ale Cultului. Informații demne de încredere, printre care și informațiile oficiale ale Church of God, vorbesc despre o afiliere a Cultului Penticostal la Church of God. Din partea Cultului Penticostal din România, președintele era nominalizat ca făcând parte din organismele de conducere ale acestei denominații. Nu este cazul să avem un punct de vedere al celor care ne conduc, în care să fie dezmințite sau confirmate aceste alianțe? Izolarea Cultului Penticostal pe plan mondial nu mai este un secret pentru nimeni. Și Turcia, cu numai 2000 de creștini evanghelici, era mai bine reprezentată la Lausanne III…

Nu știm atât de multe, dar totuși vom merge la vot! Duminica orbului se repetă de fiecare dată când oamenii votează democratic, după statut sau constituție, dar în necunoștință. Până când nu vom ști ce aspirații au candidații, unde vor să ne ducă, în ce fel ne vor conduce, votul nostru va fi un exercițiu de democrație imaginară, inutil. Măcar de nu am amesteca și Scriptura în aceste alegeri! Ar fi minunat dacă nu s-ar invoca „voia lui Dumnezeu”! Sincer ar fi să spunem simplu: atât putem deocamdată.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Duminica orbului (2)

  1. zxcv zice:

    Sa presupunem ca sunt 10 candidati care prezinta fiecare versiunea sa pentru cele scrise la pct 6 si 7.
    Sa presupunem ca toti sunt bine documentati,seriosi si credinciosi cu un trecut nepatat
    Totusi cine are capacitatea de a departaja? avem fiecare dintre noi puterea necesara de a cumpani,de a desparti lucrurile de pret de cele ieftine? intentiile bune de cele eronate, viziunea corecta(de unde stim cat de corecta poate fi azi o viziune fata de maine),intr-un cuvant:cine corecteaza extemporalul?

    • Nu este necesar să fie un arbitru. Dacă fiecare votează în cunoștință de cauză, atunci pentru mine este suficient. Am puterea să accept o decizie, chiar și dacă nu este cea dorită de mine, dar dacă este corect asumată de majoritate.

  2. La subiect….Ar fi bine sa fie publicate in ‘revista de stiri’ a Cultului Penticostal „Cuvantul adevarului” cele doua articole…:)
    -Pe cand?
    -Never…

  3. Daniel Vaduva zice:

    Vasilica ne rugam si credem ca Dumnezeu va ridica o generetie de slujitori dupa inima Lui, care vor cauta progresul Imparatiei lui Dumnezeu mai mult decat functia (pozitia) in sine sau interesele personale. Domnul sa va ajute sa faceti o diferenta.
    Pana atunci ne rugam Domnului …. Trezeste Doamne Romanimea (romani din romania si din diaspora) si incepe cu noi!

  4. IONEL ANDRUS zice:

    VASILICA,

    AI O VIZIUNE CORECTA SI DE PERSPECTIVA PENTRU CULTUL PENTICOSTAL, DAR PENTRU PASTORII NOSTRI ESTE COMPLICAT DE APLICAT DAR SI RISCANTA PENTRU EI DIN CEL PUTIN DOUA MOTIVE :
    –MULTI DINTRE EI NU POT FI FLEXIBILI
    –NU VOR SA-SI TAIE SINGURI CRACA DE SUB PICIOARE
    SI LA NOI CANDIDATII PENTRU COMITET SUNT ANUNTATI IN ZIUA ALEGERILOR.
    NU ESTE TIMP SA SE ANALIZEZE PERSOANA DE CATRE MEMBRII BISERICII SI SA SE AJUNGA LA CONCLUZIA CA DA, PERSOANA RESPECTIVA ESTE CAPABILA PENTRU FUNCTIA RESPACTIVA.
    CANDIDATII AR TREBUI PUSI LA FISIER CU O LUNA INAITE DE ALEGERI CA BISERICA SA STIE PE CINE URMEAZA SA VOTEZE.
    CU O SAPTAMANA INAINTE DE ALEGERI, CANDIDATII SA AIBE 15 MINUTE FIECARE IN CARE SA PREZINTE INAINTEA BISERICII,SCOPUL PENTRU CARE CANDIDEAZA,CE PROIECTE AU SAU DE CE AR FI DE FOLOS CA EI SA FIE ALESI.

    CU RESPECT IONEL – RO.

  5. Frate Vasilică,
    am deschis un blog cu numele POPAS PENTRU SUFLET la http://popaspentrusuflet.wordpress.com/
    Daca consideri de bine sa publici acest anunt as aprecia.
    Cu respect,
    Cristian Ionescu

  6. @zxcv: Duhul Sfant, zxcv, Duhul Sfant, este Cel ce va face diferenta!!

    • Alin Cristea zice:

      De ce nu a facut pina acum diferenta Duhul Sfint?

      • Intrebare retorica. Raspuns de asemenea!

      • Pop Alexandru zice:

        Daca am pricepe complexitatea lucrarii Duhului Sfant, am intelege ca „Dumnezeu vorbeste cand intr-un fel cand in altul, numai ca omul nu i-a seama”. Votul poporului nu inseamna neaparat intotdeauna aprobarea lui Dumnezeu. Unii au fost cuprinsi de melancolie citind despre „pocainta” fratelui NP, dar prea putini compatimesc cu un Simion Man, R&S Wurmbrand, Caraman, fratii Rascol, etc. Stiu, ca unii au invatat cel putin un lucru din evanghelii: sa se spele pe maini ca Pilat. Ce a fost a fost, SA CANTE MUZICA! Pacat 😦

  7. De la recunoaşterea lui oficială, CP n-a abordat niciodată o viziune a conducerii bazate pe lucrarea lui Dumnezeu, ci s-a limitat la administrarea lucrării. Nu se poate evada din sitemul administrativ. Orice încercarea din anii trecuţi de a numi lideri pentru diferite departamente, a rămas doar exerciţiu birocratic. La 20 de ani de la Revoluţie, ne mişcăm tot în acelaşi cerc administrativ, fără să avem departamente funcţionale de: Şcoala duminicală, Tineret, Evanghelizare, Misiune Mondială, Editură, Mass-Media, etc…
    Avem din nou alegeri… Cu aceeaşi oameni obţinem aceleaşi rezultate.

  8. Am postat recent Comunicatul Alianţei Assemblies of God, referitor la pastorul Nicky Pop, pe blogul meu: Paşi spre lumină – lascaupetru.wordpress.com
    http://lascaupetru.wordpress.com/2010/11/05/comunicatul-aliantei-assemblies-of-god-usa/

  9. Samuel Benza zice:

    Frate Vasilica cred ca ar fi potrivit sa publici acel comunicat al AOG si pe blogul matale. Consider ca ii un mare pas inainte pentru vindecarea bisericilor (cel putin din America) recunoasterea din partea fratelui Nicky Pop a colaborarii cu Securitatea si cererea de iertare din partea dansului fata de frati si biserici.

    Atitudinea celor din AOG, felul in care au procedat, sunt demne de luat in seama si bune de dat ca exemplu pentru cei din Romania. Cinste lor pentru curajul de a trata o problema in mod direct cu cel in cauza!

    Recunoasterea vinovatiei poate aduce un suflu nou in biserici si mai multa raspundere pentru cei implicati in functii de conducere.

    Ii un moment potrivit inainte de alegerile din Romania publicarea unui asemenea exemplu.

    Asa cum ne-am bucurat cand am primit bani din America pentru constructia de bisericii si alte motive, tot asa sa luam si exemplu de rezolvare a unor situatii f delicate.

    Inca o data: Domnul sa te binecuvinteze frate Vasilica pentru demersul facut. Avem credinta ca Domnul ne va vindeca de trecutul nostru si ne va da putere sa ne pocaim.

    Slavit fie Domnul!

  10. Paul Cimpeanu zice:

    Da, este foarte important ca fratele N.Pop a recunoscut , pe undeva se aseamana atat de bine cu un personaj biblic ,care dupa ce pacatuise ,si-a ascuns fapta aproximativ un an in cazul lui , si a recunoscut doar atunci cand nu a mai avut ce face . Slava Domnului ! spun si eu ,dar sunt framantat de un gand , de ce nu a recunoscut pana sa fie dezvaluit ca si colaborator ? nu asa trebuia sa procedeze un copil al lui Dumnezeu ? ce exemplu da acest om celor pe care ii slujeste ?
    Oare nu asa procedeaza si cei din lume ,atunci cand sunt dezvaluiti ca au colaborat cu securitatea ? Din cate stiu eu , doamna Mona Musca, a fost ministru al culturii , dar imediat dupa ce presa a dezvaluit colaborarea ei cu securitatea ,dansa a recunoscut si mai mult si-a dat si demisia din toate functiile de stat si de partid.

  11. Sorin C. zice:

    pt. Avocatul Boborului !

    Nu te supăra că mai sunt mulți la rând !
    Ca să ne descrețim frunțile un pic :

    Fiul unui avocat de succes se face și el avocat ca tata.
    Preluând afacerile familiei câștigă la prima înfățișare un proces ce dura de foarte mult timp.
    Bineînțeles, se laudă tatălui, dar în loc de felicitări tatăl îi spune :
    N-ai învățat nimic la școală, cu acest proces am putut eu să-ți plătesc studiile tale !

  12. florentin a. zice:

    Ce fratilor ? recunoastere , doar manipulare de la toti.De ce nu sa dat comunicatul inaintea votarii din portland . dupa ce sa votat vine comunicatul ca fr. nicky a colaborat (dar parca nu stie sigur 🙂 , cumva astepta de la CNSAS .Ce acesta-i comunicat , adica comunicatul care la dat cei de la cult toti ati stiut sa-i dati interpretare ca nu-i asa bun ca nu stiu ce are, dar comunicatul de la la AOG ii tare bun . eu unul nu l-am inteles is mai greu de cap
    1,,,,,, de ce a fost intilnirea pe 21-23 oct si dupa votarea din portland sa dat comunicatul ? MANIPULARE
    2…….in comunicat se spune ca se recomnada , 6 luni abtinere sabaticala (sau cam asa ceva), adica daca vrei frate daca nu nici-o problema esti de-al nostru(pastor -corb la corb nu scoate ochii)
    3…..nu mai judecati pe cai din portland , ei au votat dupa cite informatii au avut la dispozitie. Asa se va vota si-n romania la congresul penticostal . Se va sti cine candideaza trebuie sa se stie si trecutul respectivului. Asa ca aruncati pe piata (scuzati expresia)informati despre candidatii la presedentia cultului , posibili candidati in celelate functii daca vreti ca ,, Romania nu este Portland” s-ar putea sa fie din pacate.

  13. Gherghel Virgil zice:

    Nu mai scrie nimic fr. Vasilica dupa intalnirea de la Brasov ? Sau a inteles ce voiam sa spun prin ,,totul e aranjat”. Mai crezi in purificarea pastorilor din Romania care au colaborat cu securitatea comunista fara a le pune dosarul in fata?

Lasă un comentariu