Colaborarea după…Vechiul Testament

O pricină de poticnire din Vechiul Testament

Studiez în această perioadă Septuaginta, în traducerea coordonată de Cristian Bădiliță. Mi-au atras atenția câteva versete care au legătură cu tematica acestui blog. Iată două versete din Exod 34:

„12. Ia seama! Să nu faci vreun legământ cu cei care locuiesc în țara unde vei merge, ca nu cumva să-ți fie pricină de poticnire între voi.
14. … căci Domnul Dumnezeu se numește «Gelos».”

Dumnezeu avertiza poporul Israel cu privire la o capcană care putea să îi fie fatală. Avertismentul este formulat în termeni categorici: „Ia seama!” În zilele noastre, mesaje identice se găsesc pe stâlpii de înaltă tensiune: „Pericol de moarte!” Eventual, avertismentul este însoțit de un craniu și două oase.

Care era marele pericol care pândea poporul Israel? Încheierea unui „legământ” cu locuitorii țării. Un astfel de legământ, spunea Dumnezeu, avea să devină o „pricină de poticnire între voi”. Întovărășirea cu locuitorii țării poate să le pară unora ceva bun, avantajos, de bun simț. Colaborarea poate să ne scape pielea pentru o vreme. Gura închisă sau mimarea supunerii putea să îl îmbuneze pe împărat, iar cei trei tineri să nu ajungă în cuptorul aprins.

Îmi permit să spun că pricina de poticnire de astăzi sunt niște legăminte făcute în ascuns care au stârnit gelozia lui Dumnezeu. Nu pot crede că nu au nicio importanță azi întovărășirile – făcute în casele conspirative – dintre unii slujitori și Securitate, cum nu pot ignora ceea ce am numit „păcatul originar”, când liderii cultului au dus la îndeplinire planurile întocmite de Departamentul Cultelor. În plan spiritual, morala acestui avertisment divin este limpede: „Dumnezeu este gelos”.

Însă legământul cu locuitorii țării – încheiat din dorința de a-și asigura protecția și liniștea – era o insultă pentru Dumnezeul care despicase marea, care îi călăuzea prin stâlpul de foc și care băgase de nenumărate ori groaza în oștirile dușmane. Liniștea era cumpărată cu prețul împiedicării brațului lui Dumnezeu de a se manifesta împotriva dușmanilor. Faptul că Biserica a fost condusă spre o supunere necondiționată, pe baza unei exegeză greșite a capitolului 13 din Romani, ne-a lipsit de multe minuni și intervenții divine în viața copiilor lui Dumnezeu. El, Iehova, dorește să fie autorul izbăvirii noastre.

Dacă ne-am plecat odată, încheind legăminte care nu veneau din Duhul Domnului, acum este vremea să ne aruncăm cu fața la pământ și să cerem îndurare de la Cel care este gata să îndepărteze fărădelegile noastre:

„Domnul, Dumnezeu este un Dumnezeu plin de îndurare şi milostiv, încet la mânie, plin de bunătate şi credincioşie, care Îşi ţine dragostea până în mii de neamuri de oameni, iartă fărădelegea, răzvrătirea şi păcatul, dar nu socoteşte pe cel vinovat drept nevinovat, şi pedepseşte fărădelegea părinţilor în copii şi în copiii copiilor lor până la al treilea şi al patrulea neam!”

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Colaborarea după…Vechiul Testament

  1. Un pacatos zice:

    Am un gand si nu-mi da pace.
    Oare nu i-am judecat prea aspru pe turnatori?
    Ca ma gandeam ca si Iosif a fost vandut de frati, dar i-a iertat.

  2. Frații lui Iosif s-au pocăit, au plâns cu amar păcatul lor. Cum ar fi decurs lucrurile dacă ei o dădeau la întors, cu scuzele pe care le auzim astăzi? „Măi Iosife, așa e viața… Ce a fost a trecut, să uităm momentele alea. Nu mai dezgropăm morții. Au trecut douăzeci de ani de atunci. Uite că a fost mai bine așa, că tu poți acum să salvezi tot neamul nostru. A fost chiar o idee strălucită să te vindem în Egipt!
    De ce credeți că Iosif i-a fiert la foc mic atâta timp? L-a oprit pe mezin, le-a pus aurul în saci și i-a întors din drum de câteva ori. El voia să vadă dacă oamenii aceia aveau capacitatea de a se pocăi cu adevărat de faptele lor.

    • Un pacatos zice:

      Mda, aveti dreptate!

    • Aorist zice:

      Iosif este un tip spre Domnul Isus…
      Sunt citeva lucruri nu tocmai ..kosher” cu acesata carte. No offense frate Vasilica…Acel ,,nu judecati nimic inainte de vreme” si ,,rugati-va pentru cei ce va fac rau ca sa fiti fii ai Tatalui” au fost eludate (deh, sa nu doara!). Adunarea carbunilor aprinsi deasupra capului lor ar fi ajutat mai mult.
      Cuvintele Scripturii sunt un TREBUIE dumnezeiesc pentru Biserica lui Isus Hristos. Pentru altii sunt doar inscrisuri.

  3. Valeriu zice:

    Interesantă legătură faceți între colaboratorii din zilele noastre și interdicția de a face legământ cu popoarele țării. Cred că Iosif Țon spunea ceva despre frica sau instinctul de conservare care nu ne-a lăsat să avem mai mulți martiri.

    • DRAGO zice:

      Oare avertismentul lui Dumnezeu ” Ia seama!” se poate aplica si-n zilele noastre cu privire la „aservirea” de catre Puterea Politica a numerosilor crestini”noi nascuti din nou” controland astfel „din plin” Bisericile neoprotestante..???
      Ce concluzie putem trage ; Ca la nivelul „capetelor” din CP ,exercitiul creierului este impartit in doua’;
      -un lob „lucreaza” in slujba firescului,politicului etc.
      -celalalt lob „lucreaza” in slujba duhovniceasca..etc
      Stie cineva care este proportia de activitate a celor doua loburi..??
      Caz concret; -pentru functia de primar in comuna Baru Mare-Hunedoara,batalia „duhovniceasca” sa dat cu surle,trimbite,porci sacrificati,o gramada de euroi etc. intre 2(doi) frati penticostali apartinind aceleiasi adunari locale ..

      • Ianchis Ioan zice:

        E un fapt pozitiv ca sunt frati capabili in biserica ce ar putea sa conduca treburile obstii.
        Intrebarea mea este: cum aplicau fratii candidati Filipeni 2:3,4 (si alte pasaje biblice similare) in timpul campaniei lor electorale?

        Citatul biblic:
        „3. Nu faceti nimic din duh de cearta sau din slava desarta; ci, in smerenie, fiecare sa priveasca pe altul mai presus de el insusi.
        4. Fiecare din voi sa se uite nu la foloasele lui, ci si la foloasele altora.”

        Sau ii dadeau inainte cu defaimarea adversarului, asa cum se intampla in astfel de situatii?

      • Vali Horlescu zice:

        Nu stiu cum reusesti ca doar in urma unei singure intrebari (complexa, indiscutabil) sa poti trage o concluzie generalizatoare. E o performanta.
        Mai mult decat atat, ne servesti concluzia ca adevarata si apoi ne lansezi o provocare ametitoare, o dificila problema de aritmetica cu elemente de algebra superioara in aplicatie.
        „Stie cineva care este proportia de activitate a celor doi lobi..??”(Probabil ai folosit cate un semn de intrebare pentru fiecare lob).

        Chiar daca se face abstractie si se presupune ca ipotezele sunt adevarate, tot nu se poate raspunde.
        Care proportie de activitate?
        Cat la suta lucreaza un lob din intreaga lui capacitate sau raportul dintre ele?

        Daca la problema generala nu se poate raspunde, din motive de ambiguitate, in aplicatie, la cazul concret cerut e cu atat mai dificil.
        Sunt doua persoane, presupun fiecare cu cate doi lobi, nu se stie care proportii, avem 2 x 2 variante ca numar de lobi si tot 2 x 2 ca raporturi.
        Nu mai spunem ca sunt si alte variabile care intra in discutie,
        „surle,trimbite,porci sacrificati,o gramada de euroi etc. ”

        Cred ca nici cei care merg la Olimpiada Internationala de Matematica (cu conditia ca si ei sa presupuna ipotezele adevarate) n-ar avea sanse de reusita in gasirea unei solutii acceptabile.

        Magistral, se pare ca ne-ai incuiat!

        • DRAGO zice:

          you are right!
          este necesar de multa materie „cenusie” impletita cu ceva aranjamente(2×2),combinari(2×2) ,permutari (2×2)inclusiv ..derivate..(2 la n-1).
          Sigur ca vor intra in functiune si..logaritmii dar ..toate aceste aplicatii isi au ..vremea lor cu programarile(olimpiadele=campurile si participantii=jucatorii) respective.
          ABRACADABRA

      • Daniel vaduva zice:

        Si cine a castigat?
        Raducanu sau celalalt?

  4. Cum stau lucrurile acum in relatia Cultului Penticostal cu Statul – mai sunt platiti pastorii de Stat? Auzisem mai demult ca e asa, nu stiu daca am auzit corect.

    Ce parere aveti despre aceasta „colaborare”?

    • În prezent, Cultul Penticostal primește subvenții de la stat. În general, acestea sunt folosite pentru salariile personalului clerical, și acoperă de obicei cartea de muncă a celor angajați. Nici măcar nu primesc aceasta toți slujitorii, ci doar cei cu vechime. De mulți ani nu s-au mai acordat subvenții, deși numărul slujitorilor a crescut.
      Din păcate subiectul acesta sensibil nu este discutat în mod adecvat în mediile penticostale. Știu că au fost discuții pe această temă în Consiliul Bisericesc și în alte foruri, cu mai mulți ani în urmă. Dar cum la noi nu există practica de a publica un fel de „positional paper”, un document care să arate decizia și temeiul biblic pentru acea decizie, decizia este văzută ca un document intern.

    • Vali Horlescu zice:

      Eu cred ca separarea stat-denominatii religioase e problema care s-ar impune abordata si solutionata.
      Solutie e politica si rezolvarea ei nu tine doar de Cultul Penticostal.
      Oricum nu e corect ca, din taxele si imozitele platite de catre pesoanele care nu apartin vreunei denonminatii religioase recunoscute de stat, sa fie sustinuta(finantata, subventionata) activitatea acestora.
      Asta e doar un aspect care impune separarea stat-denominatii religioase.

  5. daniel zice:

    Va voi da un exemplu simplu dar care spune multe…. sunt angajat in sistemul privat, iar prestarile mele sunt renumerate de catre societatea respectiva, de aceea tot ce intreprind este pentru si spre folosul institutiei care o reprezint.. adica in termeni biblici trebuie sa placi celuia ce te-a angajat la oaste. Ori in momentul in care statul iti da subventii (iti plateste salarii) trebuie la randul tau ca biserica sa faci concesii … si uite-asa se ajunge la o colaborare frumoasa cu statul adica eu iti dau bani si tu prestezi ceva… asa s-a ajuns in trecut cat si in zilele noastre ca Biserica (prin conducatorii ei) sa se politizeze adica sa sustina anumite partide, anumiti candidatii chiar si sa faca campanii electorale, in toata puterea cuvantului, in timpul programelor religioase cat si in lucrari de evanghelizare….
    Eu cred din toata inima ca aceasta „colaborare fructuoasa cu statul” inceputa din perioada comunista ar trebui sa inceteze … Biserica este a Domnului!

  6. Catmiel zice:

    Dupa cum ne arata Cuvintul, nu cred ca statul ar trebui sa plateasca nici un pastor slujitor al Domnului, (vezi 1 Imp 18:19) , nici sa aiba salar pentru ca vestesc evanghelia ( vezi Mat 10:7-10) ci ar trebui sa aiba un job din care sa traiasca. Deasemenea pot primi ajutorari din partea biserici in caz ca sunt mai saraci ca membri din biserica ,in caz contrar ei ar trebui sa ajute pe cei lipsiti din biserica si astfel sa fie o binecuvantare pt. cei credinciosi si nu o piedica in calea evangheliei. Multi nu se pot stapani si sa nu iubeasca banii, iar pt. bani s-au facut si se fac multe lucruri rele culminand cu vanzarea de frati.

  7. MAGU zice:

    BINE ZIS CATMIEL SA FII BINECUVINTAT DE DUMNEZEU!!!!!

  8. Pingback: 12 postări în Top 100 WP (05.02.2011) « România Evanghelică

Lasă un comentariu