Marinel Ceuta și siluirea memoriei

Moto: Poți minti pe toată lumea puțin timp sau puțină lume tot timpul. Dar nu poti minți pe toată lumea tot timpul.

Am aflat că luna viitoare va fi lansată cartea „Recurs la Răscumpărarea memoriei”, scrisă de Ioan Ceuță! Abia aștept să o citesc, având în vedere faptul că domnul „doctor” a fost un vajnic combatant al cunoașterii adevărului despre biserica penticostală în perioada comunistă. După ce a afirmat cu nonșalanță că dosarul său a ars parțial (o minune nemaiauzită, să ardă dintr-un dosar doar paginile compromițătoare!), Ceuță a declanșat o campanie de acuzații împotriva autorului cărții Răscumpărarea memoriei și a celor care au avut de spus ceva bun despre carte. A jubilat apoi la trecerea din viață a doi dintre susținătorii proiectului și a anunțat, în avans, că așteaptă să sărbătorească și alte decese, sugerând proniei divine ordinea în care să o facă! O abordare absolut inedită pentru un așa-zis slujitor al amvonului.

Cu toate acestea, Recursul la „Răscumpărarea memoriei” nu poate să însemne decât o veste bună:

 • dezbaterea despre compromisurile din trecut se relansează;
 • de mai multă vreme mă chinuiam să-mi fac timp pentru a-i răspunde lui Berar, acum va fi mai simplu să-i răspund celui care îl manevra de fapt;
 • miturile despre acea perioadă vor fi mai clar exprimate, astfel că vor putea fi și mai ușor combătute;
 • vom ști și cine sunt cei care nu vor răscumpărarea memoriei, ci păstrarea unei memorii întinate;
 • recursul va arăta că istoria trebuie răscumpărată. Însăși ideea de a face recurs la Răscumpărarea memoriei arată că autorul noii cărți nu își dă seama de ridicolul formulării. Preferă o istorie mitizată și siluită de păcate dosite după scuze ridicole?

Ar fi fost de neimaginat ca Iuda să fi scris o carte pentru a lămuri Biserica Primară de ce a fost nevoie de trădarea sa, dar îmi imaginez că ar fi avut și el ce spune: Nu eu am făcut posibilă arestarea și răstignirea lui Isus? Vedeți, mântuirea se datorează și trădării eroice a lui Iuda! Da, aștept volumul despre trădările eroice.

Personal nu am nimic de disputat cu „doctorul” Ceuță. Am ignorat atacurile sale suburbane și formulările sale semidocte, știind că nu către el se adresează demersul meu. Nu am scris pe blog despre plagiatul grosolan prin care și-a adjudecat titlul de doctor și nu i-am răspuns la epistolele sale în care demonstrează că nu stăpânește nici limba română, nici gramatica, nici logica (de ceva vreme și-a găsit un corector, ceea ce este de apreciat, dar  pe cineva care să corijeze erorile de logică nu cred că va găsi în anturajul său). Faptul că-și imaginează că e luat în serios este de-a dreptul ridicol. Cu un site care a avut un record de 58 de accesări într-o zi, prin ianuarie, iar în medie are 8 vizitatori pe zi și 20 de accesări, vă dați seama cât de multă lume este interesată de opiniile sale.

Așadar, miza discuțiilor care vor urma în perioada următoare nu este cea indicată de Ceuță, chiar dacă el va readuce dezbaterea în prim-plan. Miza rămâne cea enunțată simplu și onest în Rezoluția pe care împreună cu slujitorii din sud-estul țării am lansat-o cu vreo 6 ani în urmă. Avem sau nu tăria de a analiza corect și demn istoria noastră? Se adeverește încă odată că dacă istoria nu este răscumpărată, prin asumare și pocăință, prin reformă și reconciliere, atunci ea devine o piedică în progresul și dezvoltarea bisericii. Nu vom putea privi înainte cu curaj câtă vreme ne este frică să ne asumăm trecutul.

Aștept recursul la răscumpărarea memoriei. Până acum vânzătorii au scăpat mai mult din cauza unor „vicii de procedură”, adică manipulând ședințe și congrese. Judecătorii corupți de azi au arătat că sunt în stare să o scalde din ședință în ședință, negând orice dovezi. Ei pot astăzi să dea orice verdict, inclusiv achitarea lui Iuda. Ei pot multe, dar numai câte le sunt îngăduite. Dar nu vor putea minți pe toată lumea, tot timpul.

Acest articol a fost publicat în carti, Ceuta, cultul penticostal, eroi ai credintei, informator, Ioan Berar, John Ceuta, Marinel Ceută, persecuție, politice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

104 răspunsuri la Marinel Ceuta și siluirea memoriei

 1. Pingback: Avem sau nu tăria de a analiza corect și demn istoria noastră? « Istorie Evanghelica

 2. alincristea zice:

  Probabil Ioan Ceuță (precum alți actanți din spațiul confesional evanghelic) subestimează rolul blogosferei evanghelice în subminarea dezinformărilor pe Internet…

  Las că o vedea el… 🙂

 3. Reblogged this on Pasarea Phoenix Remixed & co and commented:
  Un post care luînd în considerare doar motto şi tot merită să fie citit!

 4. pete zice:

  Am auzit ca luna viitoare va fii in portland si poate va aduce cartea aici sau cel putin ceva informatii oricum nu cred ca se cade sa cumparam cartea ca sa se imbogateasca acest individ in urma la minciunile pe care o sa le expuna

  • Eugen zice:

   @ pete:
   „nu cred ca se cade sa cumparam cartea ca sa se imbogateasca acest individ
   in urma la minciunile pe care o sa le expuna”
   Ce invidie copilareasca ! Grow up !
   Copilaresc sa crezi ca sfatul tau de a nu cumpara cartea, este inteligent !
   Ai citit cartea ? Ai in cunostinta continutul cartii ?
   Daca nu ai sti ce-i noaptea, cum ai sti ce-i ziua ?
   Daca nu sti dulcele, cum sti amarul?
   Fa bine, cumpara si tu o carte, citeste-o cu mintea deschisa, fara prejudiciu;
   fi realist si drept, apoi spune-ti parerea daca esti intrebat.
   Citind cartea din scoarta in scoarta, sfatul tau are ceva greutate…poate !
   Cat despre „imbogatire”, pretul cartii nu acopera cheltuiala, inclusiv timpul…
   Fi pe pace, bro !

  • Pete, eu te sfătuiesc să o citești. Dacă Ceuță va scrie în același fel ca și până acum, el nu face decât să consolideze ceea ce am afirmat până acum.
   Cu privire la bani și la îmbogățire de pe urma cărții, vă spun eu sigur că a cheltuit mai mult decât va câștiga. La vremea potrivită voi dezvălui mai mult.

   • Adi turc zice:

    Bine era sa fi spus si tu Vasile cât ai cheltuit,sponsorii,despre copiatorul ultramodern pe care la- i dat d.lui Secasiu,pt a avea acces la gunoaie…etc

    • Gura păcătosului vorbește câteodată și o jumătate de adevăr. Da, eu am cheltuit pentru scrierea cărții.
     Nu a existat niciun copiator ultramodern si nu este la Secasiu vreun copiator de la mine. Te hrănești tu din dezinformările altora, ca să nu folosesc cuvântul folosit de tine…

 5. peter zice:

  Cred ca ar fi bine sa postati citeva pasaje din carte pentru reinprospatarea memoriei a celor din Diaspora.
  Petru Laze

  • Când timpul mi-o va permite, am să selectez ceva spre a publica. Acum sunt la o conferință importantă despre lucrarea între musulmani și numai când prin câte o mică pauză mă conectez la internet să aprob comentariile.

 6. Mike zice:

  Munca de research in arhivele CNSAS, de editare si publicare a fost finantata de colegul si amicul lui Ioan ceuta, pastorul Nicky Neculai Pop din Portland. Asa se si explica prezenta, anuntata, a lui Nicky Pop la lansarea cartii. Desigur ca Nicky Pop va permite publicarea doar a unor documente de arhiva favorabile lui, din dosarul sau DUI, dar NU si din Dosarele de retea de la DSS si DIE.

  • Ovidiu Marinca zice:

   Mike, proverbul spune ca „Cine s-aseamana, se-aduna!” Astia nu mai au frica de Dumnezeu, singurul lucru care-i doare este ca masca sub care stateau ascunsi a fost data la o parte, si acum oamenii pot sa le vada adevarata imagine pe care, de fapt, ei insisi si-au creiat-o de-a lungul anilor…
   Ca si Saul in vechime, dupa ce a pacatuit si a fost lepadat de Dumnezeu, a pretins cinste si o imagine curata in fatza oamenilor. Parafrazez: „Samuele, cinsteste-ma in fatza batranilor lui Israel si a poporului!”

   • Versetul acesta din Samuel este foarte potrivit. Cine a citit ultimele epistole ale celui care se crede Mardoheu știe câtă sete de înălțare sălășluiește în sufletul său.

    • Adi turc zice:

     Vasile,setea de inaltare se vede in tine si in cei din jurul tau. Voi nu vedeți maturitatea,majoritatii crestinilor din România,? Ați încercat cu R M ,o dezvăluire senzationala înainte de congres,nu ați învățat nimic din repulsia slujitorilor. Păcat de osteneala voastra.

    • Adi turc, mă bucur că ești atât de „matur”. 😉
     Tu nu vezi maturitatea blogerilor? Crezi că acuzațiile astea ieftine, procesele de intenție și fabulațiile astea ciudate nu mai impresionează pe nimeni? NU ai ințeles nimic din repulsia celor care comentează? Păcat de osteneala ta. 🙂

  • Eugen zice:

   Mike,
   Daca spun ca, banuiala este o slabiciune feminina,
   explicatia ta nu aduce cinste masculinului … (fin spus)

   Nu stiu daca de alte dati ai „explicat” adevarat!
   De data asta : INCORECT !

   NP nu dispune de finante pentru o investitie „imaginara”.
   NP este un expert in proiectare, alocare, menajare, etc.
   Investor la superlativ in oameni , pentru Imparatia Cerurilor.

   Recordul celor 33 de ani de investitii a lui NP este de necontestat !
   Nu a avut nevoie de M Ceuta si nici de favorile nimanui .

   Pentru informatia ta, NP este pensionar, cu titlu de Pastor Fondator
   al Bisericii Filadelfia, Portland,OR.
   NP a decis sa se retraga si ca atare, nu il afecteaza pacatele posibile
   care le-a pus la Cruce, acoperite de Sangele Mantuitorului.

   Ai inteles deplin HARUL ?

   Sangele Domnului Isus Hristos ne curateste de orice pacat !

   TATA doreste sa explici multora despre acest HAR imensurabil –
   investitia in comori vesnice, nicidecum banuiala despre NP,MC…
   NP si MC ce au semanat, vor culege, dupa cum si noi toti…
   fiecare individ in dreptul lui !
   Fi binecuvantat !

   • Radu zice:

    Nicky Pop decis să se retragă, sau a pierdut la votul de anul trecut? De ce umbli cu dezinformări?!?

    • Eugen zice:

     @ Radu

     Desinformarile se produc in urma unei informatii data sumar,
     din care lipseste factori, cronologie si detalii. Sorry for the shortage…
     Regret ca nu ai in cunostinta sirul evenimentelor, modul marsav
     de vot prin ignoranta Contitutiei bisericii, in care este scris, negru pe alb:
     „… pastorul se reconfirma, intr-o adunare generala …”, nicidecum felul cum
     NP a fost pus la vot, in holul bisericii.
     NP a fost pastorul pentru reconfirmare, nu pentru votare !
     Este diferenta !!!
     In 2011 NP a primit 72% vot de incredere, dupa aparitia cartii RM.
     Era suficient cu acest vot sa ramana Pastor senior urmatorii 4 (PATRU) ani.
     Dar, din lipsa de veghere si incredere naiva in asistentul pastor VC,
     care i-a promis o pensie substantiala, NP a acceptat sa se supuna ,
     din nou, la o reconfirmare.
     Saptamana premergatoare duminicii de reconfirmare, NP fiind internat in
     spital cu o conditie a sanatatii precara, VC a tras sforile, prin desinformare
     si manipulare, in folosul castigului lui.
     De ce VC s-a pus singur la vot ???
     Din nou, spatiul nu permite marsevia detaliilor, cu care s-a „lucrat”.

     Timpul v-a „recupera”…si aceasta „memorie”, curand, curand !

     Pe scurt, NP a fost satul de a fi tracasat, jignit si talharit, ca sa ajunga
     in starea psihica de a spune in plina adunare generala ( refuzata de
     comitet, dar ceruta prin semnaturi, peste 500 de membri) ,
     ca nu doreste sa mai fie pastor senior.
     Chiar votul in favoarea lui VC, nu-l putea da jos pe NP ca pastor fondator
     si senior !
     VC nu-si gaseste pacea nici locul confortabil pe acel scaun! Este vadit !
     Mai sunt altii care-l momesc pe VC, (cum a facut si el la randul lui)
     pentru pozitii, dar VC e cu capu’n nori, departe de realitate.
     Toate sunt ingaduite pentru o vreme, si lucrarea fiecaruia v-a fi trecuta
     prin foc !
     Vremuri de plans cu bocet…pentru starea celor disperati pentru
     pozitii vremelnice.

    • Rocky zice:

     Important om trebuie sa fie acest NP de nici acum nu va mai opriti cu comentarii in dreptul lui. Apreciati ceea ce a facut in acesti 33 de ani si incetati sa aruncati cu ocara asupra lui.

  • Nu mă deranjează cine i-a finanțat, Important este să vedem ce au scris. Eu am obținut copii integrale după TOATE dosarele lui Nicky Pop, așa că dacă vor încerca să romanțeze adevărul, nu le va folosi la nimic.

 7. marcel s zice:

  …mi e teama ca rascumpararea memoriei se poate face doar prin stergerea (memoriei) generatiei care a intinat memoria…

 8. Criss zice:

  Tu te vezi bine asezat pe puterea lucrarii tale . De unde stii cata putere are Ceuta? Daca in final te darama ?

  • 🙂 Chiar mă amuzați. Încă nu ați înțeles că aici nu este vorba de Vasilică Croitor, nici măcar de Ceuță sau de N. Pop? Dacă „mă dărâmă” pe mine, un simplu om dintr-un colț al țării, lumea o să meargă înainte, desigur. Dar istoria pe care am transmis-o (cu fidelitate, cred eu), n-o vor mai putea răsturna o armată întreagă de Ceuți, Popi sau Berari. Ei nu fac acum decât să promoveze demersul meu, motiv pentru care le mulțumesc.
   Dacă aș fi căutat să-mi păstrez viața, să-mi protezej reputația, atunci nu aș fi scris Răscumpărarea memoriei, ci dimpotrivă, aș fi devenit și eu un yesmen, un lingușitor ca unii dintre aceia care au apărut în paginile cărții mele. Nu asta îmi doresc în viață!
   Frica de oameni este o cursă, iar mesajele care conțin amenințări voalate încercați-le pe alții.

  • Eugen zice:

   Criss,
   Puterea lucrarii adevarate este a lui Dumnezeu !
   Deocamdata, fiecare lucrare omeneasca asteapta
   incercarea focului.
   Nici Ceuta, nici Croitor, nici Pavel, nici Apolo nu darama !
   PIATRA din capul unghilui, darama in f i n a l .
   popular vorbind: ” Toamna se numara bobocii „.
   Sa avem pace si dragoste .

 9. dorinpele zice:

  Reblogged this on Trezire si Restaurare and commented:
  Se incearca din rasputeri „siluirea ” memoriei. Ramane de vazut daca va si reusi. Dar ce facem cu aceea care tac, desi au memoria incarcata, si sunt bine „merci”?

  • Nu mai trebuie să facem nimic, după părerea mea. Dumnezeu le-a dat posibiltatea să se pocăiască, dar n-au făcut-o. Pe mine nu mă mai privește ce fac ei de acum înainte.

   • Eugen zice:

    Domnul sa te binecuvinteze, fratele meu in Hristos !
    Zilnic sa ne pocaim, fiecare in dreptul nostru si
    sa avem dragoste, fara de care nu vom vedea pe
    Dumnezeu.
    Doamne , ajuta-ne !

 10. ioana mitrofan zice:

  Inca nu stiti ce scrie in cartea domnului Ceuta, deci, mi se pare putin cam devreme sa incepeti sa va speriati de lucrurile care vor fi scrise acolo. In plus, fiecare autor are dreptul pe baza documentelor istorice sa aduca o interpretare. La fel cum dvs domnule Croitor ati adus o noua interpretare asupra anumitor documente de la CNSAS, poate ca asa o va face si domnul Ceuta. Cat despre alte acuzatii pe care doar le amintiti de genul celor financiare, este imatur sa aruncati doar cate o „pastila” daca nu aveti dovezi. In concluzie, pentru cei care n-au slujit in acea perioada ca pastori sau in orice alta functie religioasa este foarte usor sa-i numim pe acei oameni informatori, securisti etc….sunt curioasa daca cei care acum sunt de-a dreptul impotriva acelor oameni ai credintei, daca ar fi slujit in acea perioada, ce s-ar spune despre ei? Asteptam sa dezbatem noua carte a domnului Ceuta, poate vom afla informatii mai valoroase despre Penticostalii in regimul comunist.

  • Vali Horlescu zice:

   Este uluitor cat de indulgenți suntem, ba chiar sărim ca arși sa le luam apărarea când se afla de faptele rușinoase făcute ascuns, cu cei care prin minciuna,furt,trădare, obrăznicie în forma continuata și-au construit o cariera de ”doctori în slujire”( Nu, parca asa suna traducerea din engleza?).

  • isac filip zice:

   nu stim ce scrie in cartea domnului ceuta dar il cunoastem pe ceuta prin ceea ce a facut si a spus dupa 90. cunoastem si vremurile si oameni de inainte de 90 care sunt relatate in rascumpararea memoriei asa cum au fost nu cum sunt interpretate.

   • Eu vă recomand cu căldură să citiți și cartea lui Ceuță despre el însuși. Este o carte autobiografică. Vă veți edifica foarte mult! Îmi pare rău că nu o am la îndemână să vă spun și titlu. Acum sunt la o conferință despre lucrarea între fiii lui Avraam.

 11. Dragă Ioana, este adevărat că nu am citit cartea domnului Ceuță, dar ce scrie în carte este evident. El a vorbit în repetate rânduri despre viziunea sa asupra istoriei și asupra trădării, încât este limpede ce abordare va avea în carte.
  Nu mă deranjează nici măcar „o nouă interpretare”, deși până acum el nu a făcut nicio clipă dovada că ar fi capabil de o dezbatere de idei și argumente. Cum am spus în postarea mea, el a trântit o grămadă de insulte, acuzații și mai ales insinuări la adresa autorului și a colaboratorilor, arătând doar că adevărul îi provoacă arsuri pe conștiință.
  Cu privire la finanțarea cărții, am dovezi.
  În ultima parte a mesajului tău faci niște confuzii grave. Nu mă regăsesc deloc printre acei care „îi numesc pe acei oameni informatori”. Nu toți cei care au slujit sub comunism au fost informatori. Nu sunt „de-a dreptul împotriva acelor eroi ai credinței”, ci doar detest faptele impostorilor și ale vânzătorilor.

 12. marcel s zice:

  …biserica Philadelphia din Portland,Oregon ,a fost menita de la inceput sa fie un loc de primire si adapost pentru spionii securitatii ,care mai intii se ,,pocaiau” si apoi emigrau…povestea e mult mai complexa…deconspirarea lui N.P(doar) ca pastor penticostal informator, prezerva pe mai departe fieful securitatii din Portland…

  • Pentru un asemenea comentariu, ar trebui să ai niște argumente. E pea mult să aduci ocară unei biserici pentru ceea ce făcea un om. Poți spune că unii au făcut ceva, dar că biserica a fost menită să fie un loc de primire și găzduire a spionilor, este prea prea mult.

 13. viorel chis zice:

  Multi sint surprinsi de aceste lucruri ,dar sa nu uitam ca astfel istoria se scrie si ADEVARUL iese la suprafata!!Astfel de epistole o sa apara si pentru copii nostrii pentru paginile de accesare !Trist este ca inca multi nu au invatat nimic din tot ce a aparut si multe lucruri o sa mai apara la lumina spre surprinderea multora fiinca gunoiul aruncat sub covor mereu aduce miros si infectie si pina fiecare Biserica nu ajunge sterilizata de puterea pacatului mereu o sa apara epistole!!Si unele o sa fie ca cele despre Iuda care inca nu renunta la sarutul fatarnic :Luca 22;47.Tot ce este scris trebuie sa se implineasca si sa se dovedeasca;Matei 7 cu 15 la 23 ,dar putini ajung sa se poata concentra asupra faradelegii!Iar cei care ajung sa inteleaga in ce consta puterea faradelegii azi sint acuzati si se incearca sa fie neutralizati pentru a putea in continuare sa traiasca in dubla personalitate si ajunge ca cei descrisi in Ezechiel cap.34.

 14. pete zice:

  Fr.Vasilica ai mai multe info despre NP decit sau publicat pina acum? te rog sa-mi raspunzi on my email ,of course numai daca vrei .

  • Rocky zice:

   Pete,la ce-ti foloseste sa afli despre ele? Si eu am multe informatii despre NP, despre binele care l-a facut la sute de familii. Te intereseaza sa aflii despre ele? Iti raspund la adresa de email daca mi-o dai. Daca Vasilica ar avea informatii despre tine, cum te-ai simti sa la trimita la altii in email? Pocaieste-te omule si vezi-ti de tine insuti si de viata ta, nu-ti mai baga nasul in treburile nimanui ca nu-ti foloseste la nimic.Datoria noastra a fiecaruia, este sa iubim pe aproapele nostru ca pe noi insine, si sa iertam ca si D-zeu sa ne ierte pe noi. Mai bine ai lucra la capitolul asta, ar fi mai benefic pentru tine. Te-ai gindit ca viata ta vesnica atirna de lucrurile astea?

   • Adi turc zice:

    Rocky ,Domnul sa te binecuvinteze. Ce bine ar fi,dacă oamenii aceștia curiosi si nu numai ei,ar privi in ograda inimii lor si iar interesa mantuirea lor,nu a altora!

    • Așa după cum faci tu acum? Privind în ograda altora și dându-le sfaturi? Deci tu poți să te uiți la alții și să îi judeci, dar noi nu putem să analizăm istoria noastră!

 15. alec cristian zice:

  Hmm, doctorul Ceuta, crescut sub palaria securitatii cultelor, of Doamne cate sunt de spus aici, nici nu va imaginati

 16. pete zice:

  Eugen vorbind despre capul in nori , tu cred ca esti mai sus de nori ,daca pentru votul de incredre a fost ok votarea pe hol pentru reconfirmare de ce nu mai fost ok? cit despre trasul sforilor cred ca tu ai trebui sa fii legat cu o sfoara si adus cu picioarele pe pamint .

  • Eugen zice:

   @pete:
   Mai bine „cu capul mai sus de nori” decat in nori…
   Nu e de mirare ca tu nu ai citit constitutia si nici
   nu intelegi aplicarea ei, litera cu litera.
   De ce VC, cand a revizuit constitutia bisericii,
   a facut specificatie intre votare in holul bisericii si
   reconfirmare in adunare generala (in sanctuar) ?
   Inseamna ca este diferenta !
   Este timpul sa iesi din ceata aprozilor ca sa nu te legi
   singur, cu sfaoara abuzului tau verbal .
   Sfoara ta nu este asa de lunga sa ajunga pana la mine…
   Stop here and keep out !

 17. gabifodor zice:

  Poate ar trebui sa ii aratati domnului Ceuta urmatorul document, va trimit un link:
  http://cornelgolesie.wordpress.com/2012/01/08/cititi-indignati-va-si-va-cruciti/ .
  Ca urmare atat lui cat si celor carecare sustin in continuare minciuna in care traiesc de atata vreme. Cred ca ar fi timpul pentru dansii sa recunoasca si sa se pocaiasca. Nu osandesc pe nimeni pentru ca au facut ce au facut, dar cred ca e vremea ca cel putin acuma dupa atatia ani sa se pocaiasca ca sa aiba si ei parte de mantuire, nu pentru altceva. Doamne iarta-i pe cei vii…….. pentru cei morti imi pare rau.
  Inchei cu ceea ce spunea Iorga: „Un popor care nu invata din trecut, este blestemat sa il repete.”, iar eu zic doar atat: PAZESTE-NE DOAMNE

 18. anonim zice:

  Am gasit intamplator un link pentru Croitoru Vasilica
  […]

 19. Pingback: 10 postări în Top 50 WP (26.04.2012) « Romania Evanghelica

 20. NouaOrdineCrestina zice:

 21. Pingback: 12 postări în Top 50 WP (27.04.2012) « Romania Evanghelica

 22. anonim zice:

  Apai mai Vasilica tu esti mai comunist decat comunistii si cu o cenzura de otel.
  De ce critici in 400 de pagini sistemul trecut daca tu il aplici si ASTAZI?
  Prin cenzurarea linkului ma indoiesc de aparentele tale bune intentii.
  Ori vrei trezire si adevar, ori esti securist si tu.
  Aici e linkul cu pricina.

 23. anonim zice:

  Stiam inca de ieri ce vei spune.
  Eu sant nimeni si nu dau lectii nimanui. Daca faci insa o lucrare a Domnului, in cazul de fata reforma, poti vedea ca ce-a scris fratele Basa are acoperire cel putin in unele cazuri.
  De ce raspunzi ca securistii, de ce ma iei ca dusman daca prin adevarul scris la acel link ajuta la reforma? Chiar nu vezi ca cenzurezi si controlezi principiul adevarului?
  Daca ceea ce-a scris fratele Basa e prostie, de ce n-o lasi sa o vada si altii?
  Adica pe Ceuta ne indemni sa-l citim pentru ca iesi invingator (desi declari ca nu e nicio lupta), dar aceste „prostii” le cenzurezi?!
  Daca alea ar fi prostii le-ai scoate in evidenta, le-ai comenta, le-ai demonta, nicidecum nu le-ai cenzura.
  Priveste la adevar si nu-l suci luand ca model securitatea comunista. Chiar daca o magarita ti-ar vorbi, nu nu te uita la cine vorbeste ci ce-ti vorbeste.
  Baga de seama ca tu protejezi securitaea inca existenta in Romania.
  Se prea poate ca ti s-au pus conditii sa fi lasat sa scrii cartea R.M.
  Esti securist ?
  Intreb pentru sutele de bieti inselati din C.P. care intra aici si sant inselati de tine.

  • Dragă anonime, mă bucur că ai știut deja ce anume și cum vei răspunde. Mă întreb dacă și are rost să îți scriu.
   În fine, mulți au încercat să mă facă să mă implic în tot felul de controverse, să scriu pe tot felul de subiecte și, cel mai grav, să răspândesc tot felul de zvonuri. Eu nu scriu la comanda nimănui, nu negociez ceea ce scriu cu nimeni și nu am nevoie de astfel de sfătuitori. Și nu sunt securist. 🙂 Vreau să știu că mă încadrez până la capăt în mandatul pe care cred că Dumnezeu mi l-a dat.

  • marcel s zice:

   …la asemenea comentariu trebuie sa ai ceva argumente…e prea ,prea mult spus ca Vasilica protejeaza securitatea…

 24. pete zice:

  Eugen pentru ca sari asa sus de ce nu au curajul sa vii la mine sa vorbim personal? sint in fiecare duminica aici la biserica si poate chiar dam mina sint usher i am sure you know me .

  • Eugen zice:

   pete.
   Multumeste-te ca nu vin sa-ti vorbesc personal .
   Poti face atac de inima, dupa cum pari de revoltat,
   nervos si repezit, dar daca vin la tine…te legi la cap…
   Lasa-l pe NP in plata Domnului, lasa-l pe VC fara
   avocatura ta, si da-ti demisia de la aprozi.
   Cand se v-a descoperi „rascumpararea voturilor”
   ai dori sa nu fi facut vreodata parte din ceata VC.
   Te-ai gandit macar o clipa, cum s-a facut marsevia
   si tu nu stii ?
   Paralel, macar sa fi pe atat de curat la capitolul NP…
   PS:
   Pe Fr. Ceuta, sa-l primesti cu dragostea Domnului
   si sa-i ceri autograful, pentru ca este un ANTIDOT.

 25. pete zice:

  Roky de cind esti avocatul cuiva ? ce ma intereseaza pe mine e treba mea tu vezi-ti de a ta, si mai usor cu sfaturile , ca nu esti in masura sa imi dai mie sfaturi.

  • Eugen zice:

   pete:
   adevarat: cu ce masori, asa ti se va masura !
   Dupa cum tu esti avocatul lui VC, asa si NP are avocati…

   […]

   • Eugen, situl acesta nu este pentru răfuielile și judecățile tale. Comentariile vis-a-vis de CV poti sa le discuti cu fratii tai din biserica, dar nu aici. Am moderat acest comentariu si pe viitor va fi anulat din start orice comentariu in care faci referire la el. Daca vrei sa vorbim despre biserica penticostala in perioada comunista si lucrurile care decurg din aceasta, atunci poti sa mai scrii.

    • Eugen zice:

     Fr. Vasilica,
     Multumesc pentru moderatie !
     Cel putin, pentru informatia dv, s-a meritat.
     Fiti binecuantat de Domnul !

 26. Pingback: 12 postări în Top 100 WP (29.04.2012) « Romania Evanghelica

 27. pete zice:

  Eugen ma gindesc ca poate Ceuta ti-a ars si tie dosarul de il aperi asa de mult .Cere-i tu autograf sau poate il are .

  • Eugen zice:

   pete,
   te-a miscat predica Fratelui Ceuta ?
   La ce categorie de oameni…te vezi ?
   sau mesajul nu este primit, datorita mesagerului ?

 28. Pingback: 11 postări în Top 50 WP (30.04.2012) « Romania Evanghelica

 29. davidcdamian zice:

  E poate regretabil ca e nevoie de ginerele fostului presedinte de cult sa apere memoria cultului Penticostal, Oricat de nepotrivit ar fii personajul care indrazneste sa combata demersurile lui VC , a venit timpul sa nu mai confundam rascumpararea memoriei cu terfelirea memoriei cultului penticostal din vremea comunista .Orice societate pazeste valorile fondatoare cu atentie ori altfel ele risca sa intre intro deriva perpetuala. Noi penticostali de azi traim o ratacire imensa , alimentata de lacomie , castiguri materiale, populism. Cei de atunci aveau comunismul ca adversar si de bine de rau cu sau fara compromisuri au cladit cum sa putut o biserica penticostala puternica si distincta. Este evident faptul ca noi in libertate am reformat si dezbinat ce a mai ramas si nauci ratacim in cautarea adevarului . Este inutil , nu ajuta pe nimeni sa tot aruncam cu mizerie intro perioada istorica incipienta pentru Cultul Penticostal doar pentru a culege roadele popularitati in prezent. Inutil pentru credinta noastra, dar admit benefic pentru poftele noastre telurice. Daca la inceput Rascumpararea Memoriei a parut un pas catre adevar necesar, acum dupa un an de invrajbire demersul respectiv a esuat amarnic. Mai trist , Ceuta care si asa a fost lipsit de popularitate isi va gasi vocea pentru ca a publica orice material care vina sa zideasca identitatea noastra ca Penticostali cu siguranta va fii calduros receptionata. Vremea care Rascumpararea Memoriei incearca sa o treaca prin purgatoriu a fost caracterizata de dragoste sincera intre frati, de sacrificiu voluntar , de contributii motivate doar de factori spirituali . Faptul ca se regasesc mai rar si situatii in care evident uni frati au facut compromisuri nu ar trebui sa reprezinte o mare surpriza. Este natura noastra umana sa compromitem . Ori de vreme ce noi nu suntem perfecti a actiona ca si cum am fii ar duce la tot felul de extreme nedorite. Asadar felicit publicatia unui rebutal/replici si astept cu nerabdare ca si fratele Ceuta si fratele Croitor sa renunte la comforturile lumi moderne si sa se imbrace in sac si cenusa din dragoste pentru Domnul!!

  • David, văd că pui mai presus amintirile romanțate decât umblarea în sfințenie și în adevăr.
   Acum sunt in calatorie, dar voi reveni cu un raspuns mai detaliat.

   • davidcdamian zice:

    Sper din tot sufletul sa fiti echidistant in raspunsul detaliat avand in vedere faptul personal va admir si familia si lucrarea pe care o faceti . Interventia mea nu are scopul de a scuza actuala putere la conducerea cultului pe care o consider vinovata de transgresiuni mai urite ca cele abordate sub communism. Mai degraba eu cred ca demersul Rascumpararea Memoriei va deveni pentru dumneavoastra un ciclu vicios din care se iese foarte greu sau poate niciodata. In masura in care dusmania se alimenteaza mai intens decat reconcilierea nu cred ca mai aveti ceva de castigat. Ca orice lucrare bazata pe informatii din fisierele comunismului , credibilitatea lor poate fii pusa sub semnul intrebari . Este lesne de inteles ca scopul comunistilor a fost extirparea miscari penticostale din societate. Astfel ma intreb de ce nu au dezvaluit ei identitatea liderilor nostri informatori . Un astfel de gest ar fii produs haos si dezbinare daca ar fii fost credibil si nu vad ce ar fii stat in calea comunistilor sa faca un astfel de gest altul decat clara realizare ca lideri vremurilor respective aveau credibilitatea faptelor lor in comunitatea penticostala . E usor acum cand ei sunt majoritatea morti sa scriem o noua istorie care sa serveasca interese proprii . Eu cred in nevoia reformarii actualei puteri in cult, dar nu vad meritul acestui atac care inevitabil murdareste uneori amintirea unor ani minunati de partasanie.

    • Dacă cineva, fiind pus sub jurământ ca martor, va păcătui prin faptul că, deşi poate dezvălui ceea ce a văzut sau ştie, totuşi nu o face, îşi va purta pedeapsa. (Levitic 5:1 NTR)
     Dacă adevărul ar fi fost spus și asumat în anii după revoluție, generația care ne-am născut intre timp și cea de atunci în mod special, nu ar mai fi avut nevoie de cineva ca Vasilica care sa fie nevoit sa ”dezvăluie tot ce știe”. Iar asta este o DATORIE înaintea lui Dzeu. Dezvăluirea are loc pentru cei care nu vor să recunoască faptele, deși au avut ocazii.
     Ar fi fost o istorie știută de toți, una a pocăinței și a restaurării prin iertare. Nu poate fi vorba de restaurarea relațiilor fără asumarea reponsabilității din partea celor care au păcătuit față de Dzeu și credincioși în perioada comunistă. NU cred că s-ar fi pus problema neiertării lor? Și Petru a fost iertat de Isus. Și noi am fi iertat cu ajutorul lui Dzeu. Dar cum rămâne cu cel care nu își asumă responsabilitatea păcatelor lor? Trebuie să ne purtăm ca și cum nimic nu s-a întâmplat? … cat despre el, dacă ”totuși nu o face, îşi va purta pedeapsa”… DE CE noi generația aceasta post comunistă să ne purtăm pedeapsa înaintea lui Dzeu doar pentru că ne este teamă să ”dezvăluim” ceea ce știm??? Și trebuie să dezvăluim pentru că alții nu vor să-și recunoască faptele. De ce să împiedicăm o nouă ungere și favoare din partea lui Dzeu peste biserica românească din frică de oameni?
     Prov 29:25 Frica de oameni este o capcană, dar oricine se încrede în DOMNUL este în siguranță.

     Personal vreau să urmez un om care a păcătuit public și s-a pocăit înaintea lui Dzeu și a oamenilor față de care a greșit decât pe un ”înger” de om… despre care nu cred că există.. ar fi fost răpit la cer ca Ehoh 🙂
     Cat va mai dura pana biserica va înțelege ca favoarea lui Dzeu vine peste o generație de oameni atunci când aceștia umblă în dreptate și nu în camuflare?

  • gabi bogdan zice:

   Davidcdamian
   […]
   Cred ca o carte cu titlul „RASCUMPARAREA PENTICOSTALISMULUI ” ar fi mult mai actuala si mai practica…

   • Gabi,
    Am numarat azi vreo 5 comentarii pe care le-ai scris pana acum pe tema aceasta. Ai pus si linkuri video. Ti-am raspuns de mai multe ori, dar nu am de gand sa irosesc atata timp cat ai tu pentru aceasta. Reciteste raspunsurile mele de atunci daca nu iti mai aduci aminte ce ti-am spus.

    • gabi b zice:

     Good one… Dar inteleg motivul(real)
     In alte cuvinte nu postati decit la ce aveti timp sa raspundeti?..
     Nu asteptam un raspuns de la dumneavoastra..a fost adresat lui David
     Cum spuneam, este mare nevoie ca cineva sa scrie „Rascumpararea Penticostalismului”….din mina acestei generatii

    • Gabi, explicația este alta.
     🙂 Popa nu repetă de două ori pentru o babă surdă. 🙂
     Cred că a fost deajuns ce am vorbit, nu ai adus nimic nou în conversație, așa că am zis „pas”.

    • Gabi zice:

     Pai Frate Vasilica.. Eu vă spun lucrul acesta pentru binele vostru, nu ca să vă prind într’un laț, ci pentru ceeace este frumos, și ca să puteți sluji Domnului fără piedici.
     🙂

   • davidcdamian zice:

    Sa inteleg ca Penticostalismul promulgat post revolutionar are nevoie de rascumparare? Cam asa e si opinia mea , dar imi este teama sa o spun . Nu am fost niciodata chiar asa de curajos ca tine Gabi, dar am adunat suficient incat sa afirm ca memoria pe care incercam din greu sa o rascumparam e alba ca neaua comparat cu ochiul uraganului in care ne aflam ca tranzitie in biserica Penticostala. Este drept , miza e mai mare acum . Americani au reformat asa de mult la biserica Penticostala incat acum nu mai stiu nici ei ce sunt. Megachurch with worldwide outreach?? De toate pentru toti? In majoritatea bisericilor respective te poti regasi indiferent de pozitia spirituala pe care o adopti. Exista ceva pentru oricine atata timp cat iti deschizi larg buzunarul. E trist…caut cana de la robinet si sper sa curga apa dragostei care e inghetata pe conducta in bisericile noastre!!

    • gabi zice:

     Davidcdamian
     Oare chiar crezi ca miscarea Penticostala in Romania sa fi atins apogeul cind a fost condusa un grup de oameni fara seminarii ?
     God chose the lowly things of this world and the despised things—and the things that are not—to nullify the things that are, 29 so that no one may boast before him.

     Cit despre penticostalii americani… dusi cu sorcova … si ce e trist ca au venit cu sorcova si in Romania… si „lucrurile tari” care ar trebui sa stie mai bine …ai primesc pe usa din fata … si ii mai pun si in „vitrina”

     Dar nu mai dau nume… ca am dat de vreo cinci ori pina acuma…

    • davidcdamian zice:

     Gabi ori ma inseala amintirea desi nu cred ori ei asa fara seminari au reusit o puritate insotita de o evlavie curata in fata lui Dumnezeu!!. Ramane de vazut daca cercetarile noastre si metodele noastre stintifice vor descoperi ca apostoli si-au insusit titluri de doctori sau cum spune-ai tu ” avocat/poet/baladist/scriitor/pastor/archbishop/plagiator/ziarist/doctor/etc.” Dar imi este limpede ca Isus nu a chemat la glorie pe nici unul dintre ei.

 30. davidcdamian zice:

  Pete , iti aduci aminte de mesele de dragoste care se realizau cu contributiile pur voluntare a celor a caror memorie acum o terfelim? Ai mai stat la o astfel de masa la bisericile noastre Penticostale moderne? Oh da, am uitat , acum le numim fundraisers!!!

 31. pete zice:

  Eugen , de la o persoana care se naste odata la 500 de ani cum sa nu primesti asa ceva {sa spui la cineva ca mai bine il inecai la botez ca sa ajunga in rai , nu ti se pare ceva formidabil?], oricum mesajul nu a fost rau, bine ca nu ne-a spus o balada intii

 32. gabi bogdan zice:

  Apropo de I. Ceuta
  Ascultind la predica dinsului duminica seara. mi-am amintit de ce a spus Spurgeon

  ” If a man can preach one sermon without mentioning Christ’s name in it, it ought to be his last, certainly the last that any Christian ought to go to hear him preach.”

  Noroc ca la sfirsit a spus „in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfint…

  In rest , predica putea fi recitata intr-o sinagoga, fara nici o problema …

 33. Ar fi fost mult mai bine dacă Marinel Ceuță, ar fi „recurs” la pocăință. Măcar acum în al unsprezecelea ceas…

  • Vali Horlescu zice:

   Asa este, sigur ca ar fi fost mult mai bine, dar mai are timp sa o faca.
   Din ce spuneti imi dau seama ca si dumneavoastra apreciati ca ar mai avea inca un ”ceas” la dispozitie pentru asta.

  • Vasile zice:

   Fr. Petrica,
   Daca se cauta bube’n cap, sa se caute fiecare
   in capul lui, ca doar toti avem nevoie de pocainta.
   „recurs” la pocainta trebuie facut in fiecare zi/seara.
   Poate ca si altii zic la fel, de dumneavoastra ca
   trebuie sa recurgeti la pocainta, acum in al 11-lea ceas…
   Pocainta adevarata este individuala intre om si
   Dumnezeu si nimeni nu are unitatea de masura, nici
   dreptul de a judeca, numai Tatal Ceresc.
   Sunteti un judecator neaurorizat!
   Cu siguranta ca este iertat de mult, dar va face placere
   sa va mazgaliti scrisul, limba, cugetul si numele.
   Lasati-l pe Ceuta in ograda lui si daca faceti judecata,
   sa fie judecat fara nici un minuscul de umbra a indoielii.
   Fr. Vasilica a scris Cartea RM, Fr.Marinel a scris
   Raspunsl la RM , iar Fr. Petrica tine scorul pocaintei ?

   • Vali Horlescu zice:

    Faceti diferenta intre a spune ce crezi si a judeca?
    Judecata este urmata de pedeapsa sau rasplata.
    Fratele Lascau a spus ca bine ar fi fost daca persoana respectiva s-ar fi pocait de faptele facute in ascuns si asta spun si eu.
    Ce pedeapsa i-am dat persoanei respective?
    Lasati bla-bla-blaul asta despre judecata ca nu e vorba de asta aici.
    Si apoi de unde vine obraznicia asta de a spune despre altcineva ca ii face placere sa mazgaleasca scrisul, limba , cugetul si numele?
    Cei cu bascalia asta de smecher de peluza sa intrebi daca cineva tine scorul?

    • Vasile zice:

     Ce sti de vames si de fariseu ?
     Diferenta este ca fariseul are prioritate pe orizontala
     pe cand vamesul are prioritate pe verticala.
     A „spune ce crezi” despre pocainta cuiva,
     este fariseism !
     Nu este mirare ca sunt multi, multi farisei , nenumarati…
     si gloata le pupa vesmintele.

     Bingo !

    • Vali Horlescu zice:

     Apreciez ca ati inteles ca nu e vorba de judecata dar nu va lasati, ne invatati minte tinandu-ne o lectie, fara sa v-o solicitam, despre relatiile de prioritate ale vamesilor si fariseilor intr-un sistem de referinta cartezian.
     Ati inteles gresit, n-am spus ” despre” am spus ”sa se”.
     Etichetarea pe care o faceti dumneavoastra ce este?

 34. Eugen zice:

  Gabi
  opinia ta este de influenta, se pare !
  S-a vorbit mereu si mereu de persecutia multora in
  regimul comunist si nu contestez acest adevar.
  Acum persecutia este cu INTERNETUL.
  Cum se explica persecutia unora, inclusiv
  fr. Ceuta , carora li se inchide internetul cand
  ei predica la amvonul Filadelfia, OR.
  Cenzura poate fi din lipsa de ….nesiguranta ?
  complecteaza tu, ca pe mine ma modereaza
  fr. Vasilica si sa nu-l supar, cumva.
  In mod vadit „s-a nimerit” cumnatul la swich-ul
  ON & OFF.
  Explicatia oficiala, tap ispasitor : Comcast
  Ce copilarii…

  • gabi bogdan zice:

   Eugen… Eu am fost la audio video cu inca doi baieti si cu cumnatul(baiat fain cumnatul) .
   A FOST Comcast…( believe it or not)
   Fara sa fiu proroc sau fiu de proroc i-am prezis ” cummatului” ca conspiratorii o sa puna vina pe el… 🙂
   Oricum , nu a fost mare „inghesuiala ” pe net sa-l asculte pe Domnul avocat/poet/baladist/scriitor/pastor/archbishop/plagiator/ziarist/doctor/etc.

 35. gabi zice:

  Frate Lascau, nu stiu daca a-ti citit „Pingarirea Memoriei” , aparuta in revista Charisma, Co autor doctor I. Ceuta,recunoscut de carismaticii americani (printre altele) ca si un luptator ptr. drepturile femeilor penticostale …
  http://www.charismamag.com/index.php/fire-in-my-bones/31277-releasing-liberty-in-romanias-traditional-churches

 36. Pingback: Răspuns pentru David Damian | Răscumpărarea memoriei

 37. Stef zice:

  Ca formatie profesionala sunt istoric, am scris atat in lucrarea de licenta cat si in cea de disertatie despre cultele evanghelice si in special cel penticostal in perioada comunista.
  Am avut atat acces la documente istorice din acea perioada cat si la cartile altor autori din mediul evanghelic.
  Ce nu putem noi ca istorici evanghelici sa intelegem este ca vremurile respective au fost grele pentru Biserica din Romania. Iar problema cea mai mare nu e in a evidentia cine a colaborat sau nu cu organele de represiune ci sa ne uitam la impactul pe care l-a avut munca lor, stradania lor, colaboratori sau nu, in ceea ce reprezinta miscarea Evanghelica azi.
  E dificil si mi se pare ciudat ca istoric sa ma raportez la a denumi peiorativ un lider al miscarii penticostale din acea vreme colaborator/securist etc deoarece in prisma functiei detinute era clar ca avea interviuri pe care le acorda ofiterilor securitatii si ai departamentului de stat pentru culte.
  Ganditi-va doar cate raportari se faceau atunci cand participau la congrese internationale.
  Ceea ce a fost trist in lucrarea dvs a fost ca nu ati spus adevarul total. Mult mai multe persoane din mediul penticostal aveau dosare la Securitate, fie ca si „turnator”, fie ca persoane analizate in interviurile Securitatii.
  Istoria evanghelica trebuie analizata cu maxima rigoare si respect pentru efortul depus de predecesorii nostri.
  Nu intelegem chinurile pe care le-au trait pentru ca au avut coloana verticala si in fata batailor, a inchisorii, nu s-au temut sa il marturiseasca pe Hristos.
  Daca intentionati sa mai scrieti astfel de carti, analizati rational, nu din perspectiva intereselor bisericesti sau politicii financiare avute de diverse persoane care doresc sa „dea bine”.

  • Ca istoric ar trebui în primul rând să ai curajul să îți dai numele complet, adică să te prezinți.
   Apoi, ar fi trebuit să îți faci timp să citești cartea despre care vorbești, fiindcă este evident că dacă ai citit ceva, a fost doar pe sărite. Pentru că eu am „evidențiat munca celor despre care am scris”, am explicat diferența dintre „interviuri” și colaborarea cu Securitatea, am arătat tot respectul pentru înaintașii noștri și nu am scris nimic în batjocură.
   Din păcate, la final ne arătați ce urmăriți prin aceste comentarii. Un simplu atac la persoană: „interese bisericești și politici financiare”. Chiar așa? Puteți demonstra așa ceva? Care a fost câștigul personal financiar sau pe linie de interese bisericești?
   Dacă tot vă prezentați ca istoric (deocamndată anonim), vă invit să scrieție pe aceste teme cu echilibrul pe care îl clamați.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s