Sprijin penticostal pentru Fundația Peniel

La ultima sedință a Consiliului Bisericesc s-au clarificat câteva aspecte referitoare la situatia Fundației „Peniel”. S-a constatat faptul că in Comunicatul anterior al Consiliului Bisericesc s-au menționat informații care nu corespundeau cu deciziile Consiliului. De exemplu, nu a existat o decizie a Consiliului Bisericesc de rupere a protocolului, astfel că fraza respectivă din Comunicat este lipsită de acoperire. (Vezi aici, aici si aici mai multe articole pe această temă.)

Biserica „Sfânta Treime” din Bistrița a declarat că Fundatia „Peniel” este parte a misiunii si viziunii bisericii locale incepând cu anul 2006. Conducerea are cunostință de activitatea fundației, cât si de incidentul de la Oradea, iar in urma discuției purtate cu Lucian Oniga au stabilit câteva principii pentru evitarea unor situații similare.

In final, Biserica Penticostală „Sfânta Treime” a decis susținerea in continuare a activității organizației „Peniel”.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Sprijin penticostal pentru Fundația Peniel

 1. Pingback: Sprijin penticostal pentru Funația Peniel « CrestinTotal.ro

 2. geta zice:

  „nu a existat o decizie a Consiliului Bisericesc de rupere a protocolului, astfel că fraza respectivă din Comunicat este lipsită de acoperire”
  Cine a redactat/publicat o decizie a CB „fara acoperire” ar trebui sa fie sanctionat public si demis! Este penibil si modul greoi de a reactiona a CB! Dar am impresia ca avem ceea ce meritam!
  Singurul lucru bun care s-a facut pentru tinerii nostri merita toata sustinerea noastra! Multumesc Domnului pentru Peniel. Domnul sa-i binecuvanteze pe organizatori cu intelepciunea venita de sus, pentru a nu se mai da prilej la astfel de comentarii.
  Fr. Vasilica, sunt de acord cu parerile dvs. anterioare despre acest subiect. Avem si noi in biserica tineri care l-au cunoscut pe Dumnezeu la Peniel. Ultimul „rod” este chiar de anul acesta!

 3. Pingback: 10 postări în Top 100 WP (29.09.2011) « Romania Evanghelica

 4. Adi zice:

  Nota 10 pentru biserica Sfanta Treime. Daca se producea o „minune senzationala” la Peniel, si-o asuma Cultul. Daca ceva nu a iesit bine, neaga orice implicare. Uite ca cineva are viziune mai ampla decat atat. Daca stii ce vrei, nu iti poate dicta Cultul ce sa faci.
  Comportamentul unora este superficial…. e ca si cum se pornesc in misiune, dar se intorc acasa la prima pana de masina, semn ca nu e voia Domnului.

 5. Pingback: 11 postări în Top 100 WP (30.09.2011) « Romania Evanghelica

 6. doru zice:

  Felicitari Bisericii Sfanta Treime si pastorilor ei. Inseamna ca este o biserica cu viziune si interesata in tineri, care sunt viitorul ei. Apropo, de ce nu il ordinati pe Oli ca pastor misionar? Ati fi reprezentati cu mult mai bine „oficial”. De asemena felicitari celor din CB care au curajul sa spuna lucrurilor pe nume. Fiti verticali si aveti curajul sa sanctionati pe cei care nu va respecta si iau hotarari ca in comunism. „Iesiti afara” cu adevarul si nominalizati retrograzii din CB ca sa-i stim si noi. Pe cand demisia vicelui turnator?

 7. Pingback: 12 postări în Top 100 WP (30.09.2011) « Romania Evanghelica

 8. Pingback: 13 postări în Top 100 WP (01.10.2011) « Romania Evanghelica

 9. Pingback: 11 postări în Top 50 WP (01.10.2011) « Romania Evanghelica

 10. Luca zice:

  Am apreciat si in alte contexte decizia Bisericii „Sfanta Treime” Bistrita nu pot sa n-o fac si acum. Dovedeste ca are lideri cu capul pe umeri. Exemplul lor poate fi urmat. De asemenea, Vasilica Croitor este un exemplu de curaj si consecventa. Sa ne ajute Dumnezeu ca sa avem cat mai multi lideri din aceasta categorie.

 11. tani zice:

  hmmm…discutabil si primul si al doilea comunicat!Deasemenea si autoritatea Consiliului Bisericesc asupra Fundatiei este pusa sub semnul intrebari!Dar, pe de alta parte si infiltrarea lucrarii celor de Peniel in zone si bisericii fara acordul responsabililor locali este o problema!Lipsa discutie intre parile implicate…estre discutabila!

  • Vali Horlescu zice:

   @ tani
   Niciun consiliu bisericesc nu poate sa aiba autoritate asupra niciunei fundatii. Biserica e biserica si fundatia e fundatie, e o chestiune de stat de drept.
   Fundatia Peniel nu s-a „infiltrat” in curtea niciunei biserici fara acordul acelei biserici, cum dealtfel, nicio biserica nu poate sa intre (infiltreze) in nicio activitate a fundatiei fara acordul acesteia. In aceste privinte nu pot fi niciun fel de discutii.
   Discutabil e, cu certitudine, numarul de litere „i” de la sfarsitul anumitor cuvinte din mesajul de mai sus. In aceasta privinta chiar ca „lipsa de discutie…estre(sic) discutabila”.

   • tani zice:

    OK…este regretabil faptul ca se scapa cite un i in plus sau ca estre nu e, este.Dar faptul ca polemica se muta in spatiul gramatical din cel real…este de-a dreptul grotesc!Te-ai gindit cumva si la ce ascunde greselile mele gramaticale?
    E adevarat ca trebuie vorbit si scris corect,dar nu am terminat ieri scoala si nici sa fiu foarte atent la taste,nu am fost!Nu vorbesc in schimb,in necunostiinta de cauza despre ce am semnalat mai sus!Probabil daca te-ar parasi aroganta am putea avea un dialog fructos.In schimb daca nu poti nu te deranja…ignorama!Domnul sa te binecuvinte !

    • Vali Horlescu zice:

     Iarta-ma pentru pentru ca, speculand greselile gramaticale si folosind un joc de cuvinte, am fost ironic in finalul mesajului meu
     Ramane foarte valabil tot ce am spus inainte de asta.
     In ce priveste comunicatul CB, daca tu il consideri discutabil iar cei mai multi l-au criticat, eu spun ca umbra lui Ceausescu apasa greu asupra mintilor celor care l-au compus, asa ca il consider sub orice critica.
     In ce priveste biserica “Sfânta Treime” din Bistrița, cinste ei ca sustine Fundatia Peniel cea care a atins vietile a zeci de mii de tineri si are misionari in tari in care se plateste cu viata vestirea Evangheliei.

  • Lucian Oniga zice:

   Tani: Nu ne-am „infiltrat” nicaieri fara acordul localnicilor. In fiecare oras / zona am gasit suficienti frati si biserici care au dorit sa colaboram impreuna. Chiar daca ascultam toate parerile si incercam sa tinem cont de cele bune, nu putem da inapoi doar pt. ca un anumit pastor nu doreste sa fie deranjat de oaspeti. Biserica Domnului intrece granitele confesionale! Oridecateori vom gasi parteneri de lucrare in anumite orase / zone, nu vom preceda sa lucram impreuna pentru castigarea cat mai multor tineri pentru Cristos!

   Daca regula generala a fost expusa mai sus, trebuie sa stii ca au fost si cazuri (putine) cand am renuntat (pentru moment) la anumite zone / orase din respect pentru autoritatea bisericeasca locala.

   In privinta oricarei autoritati care pretinde respect, as aminti zicala: „Autoritatea se castiga, nu se impune!”

 12. Luca zice:

  Sunt importante i-urile din scrierea noastra, dar si mai important este sa punem punctul pe I. De aceea pun urmatoarele intrebari: Cum va fi interpretata decizia comitetului Bisericii Sfanta Treime Bistrita de a nu respecta decizia Comitetului Executiv? Este o scindare la nivelul conducerii cultului? Pastorul Bisericii S.T. face parte din C.E., din cate stiu eu! Ce masuri va lua acum C.E .fata de comitetul Biserici S.T.? Tot asa vor rupe „protocolul de colaborare” cu Biserica S.T.?:) Vor fi si alte reactii in lant din partea altor biserici de a nu lua in seama decizia C.E.? La ora actuala avem un C.E. fara autoritate? Dupa un astfel de esec, cine raspunde cu demisia de onoare din C.E.?

 13. Luca zice:

  In legatura cu autoritatea conducerii cultului asupra unei fundatii se poate exercita doar in baza unui acord (protocol). Din momentul retragerii unei parti din „concurs”:):) autoritatea este anulata de drept.

  • Vali Horlescu zice:

   Autoritatea se exercita in baza unui statut, regulament, lege, constitutie, etc..
   Acordul se invoca nu se exercita.

   • Luca zice:

    In cadrul UNEI organizatii, societati, asociatii etc, se exercita autoritatea in baza unui statut. Acordul este o intelegere, conventie intre doua sau mai multe parti in vederea incheierii unui act juridic din care decurg anumite drepturi si indatoriri.

 14. Luca zice:

  Eu nu inteleg o chestiune, de ce exista ideea ca tot ceea ce „misca” in tara in zona spirituala trebuie sa fie sub autoritatea, controlul unei biserici?

  • Lucian Oniga zice:

   Fiindca noi trebuie sa zidim Biserica! (Eu as inlocui cuvantul „control” cu „coordonare”.) E foarte important ca dupa ce o organizatie pro-bisericeasca isi incheie slujirea sau existenta sa ramana in urma cel putin o biserica locala care sa continue efortul inceput.

 15. Pingback: Gafele anului 2011 – Top 10 în blogosfera evanghelică « Romania Evanghelica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s